2020-06-27 1930 瀏覽
·打卡成功~💛香港加油!🇭🇰💪🏻估唔到過左成日個蛋糕都唔乾,仲幾好食😙·紙包蛋糕 $5———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍———📍 華爾登麵包餅店(西環)西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖💛罷市、店內張貼文宣、支援手足@———#ewhk西環 #ewhk黃店 #ewhk餅店 #黃色經濟圈
打卡成功~💛
香港加油!🇭🇰💪🏻
估唔到過左成日個蛋糕都唔乾,仲幾好食😙
紙包蛋糕 $5
不專業評分💯
食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍
環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍
抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍
———
📍 華爾登麵包餅店(西環)
西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖
💛罷市、店內張貼文宣、支援手足
@
2020-06-25 1824 瀏覽
作為黃店,我覺得華爾登可算係典範,因為各種最重要嘅元素佢都包含到,確實係面面俱圓:有捐款,勤表態,緊貼局勢;產品除咗款式多之外,賣相仲超靚仔,特製嘅模同印全部都正到不得了,又經常有新款,吸引顧客買完又買;店面有文宣有打卡位呢啲基本嘢唔在講,仲喺旁邊開多間樓上舖賣其他同路人嘅手作,自己設計嘅公仔亦都出咗一系列嘅 product,呢度又儲咗班忠實嘅 fans。小店嘅 marketing 確實做得相當出色。當然,最重要嘅始終係食物質素,呢方面佢哋絕對係優質,上次我去時買咗件斑蘭蛋糕,未食落肚都已經聞到好大朕斑蘭嘅香氣,咬一口,香味隨即充斥整個口腔,久久不散,蛋糕嘅質感綿密得嚟亦不失軟熟,仲有啲濕潤嘅感覺,唔會乾噌噌,係我喺香港食過最好食嘅斑蘭蛋糕。

2020-06-24 1337 瀏覽
周末熱辣辣 行第二街斜路出哂汗, 經過買些西餅下午茶~~選擇左懷舊的荷蘭撻(又稱煙囪批),中間兔仔幾可愛,另有❤形選擇.食落幾鬆口, 糖粉滿滿~~另外買隻橙餅懷舊一番(忘記了正式名稱)造型明顯比聖×娜買到的size更大件,雖然要盛惠$10, 但偶然風味一番,而且大件飽肚都不錯喔!!
周末熱辣辣 行第二街斜路出哂汗, 經過買些西餅下午茶~~
選擇左懷舊的荷蘭撻(又稱煙囪批),
中間兔仔幾可愛,另有❤形選擇.
食落幾鬆口, 糖粉滿滿~~

荷蘭撻,橙餅
荷蘭撻
荷蘭撻,橙餅
荷蘭撻
  • 橙餅
2020-06-23 948 瀏覽
今日朋友比左個驚喜我,因為我以前成日同佢講西營盤有間好好味嘅餅店,佢哋賣嘅曲奇超級無敵好味,今日終於試倒了朋友老遠跑去華爾登餅店,為咗滿足我D個為食貓😋D盒曲奇吾好睇佢平平哋$38一盒約二十幾塊倒,物超所值!D盒全蛋白少糖曲奇-傳統牛油牛味,食落好鬆化,吾甜岩曬而家崇尚健康生活品味嘅我哋!佢嘅牛油味超級香,食咗停吾倒口,食左一塊就想食下塊🥰講真嗰句真係好味過D有牌子嘅餅店👍其實有時小店出品嘅嘢可能係大師級製作黎架!fell到餅店用心嘅製作好有heart 💝

• 蛋白曲奇
2020-06-11 1136 瀏覽
離我好遠的良心麵包店!第一次托男朋友買紙包蛋糕,比佢壓扁晒無影到相紙包蛋糕依家好少見,係童年回憶!好香好鬆軟不過甜左少少。第二次就買到流心牛角包🥐同果醬牛脷酥!流心牛角包翻熱食感覺無咁強,但唔翻熱反正更食到咸蛋味同牛角包既牛油香!果醬牛脷酥就似蝴蝶酥咁,香酥脆!好食!三樣入面最鐘意牛脷酥~覺得係一間港式麵包店但佢又大玩西式甜品~做到中西合璧,非常創新!重點係一間超級良心小店!!無可能唔幫襯!老遠都要去朝聖喇
離我好遠的良心麵包店!
第一次托男朋友買紙包蛋糕,比佢壓扁晒無影到相
紙包蛋糕依家好少見,係童年回憶!
好香好鬆軟不過甜左少少。
第二次就買到流心牛角包🥐同果醬牛脷酥!
重點係一間超級良心小店!!無可能唔幫襯!老遠都要去朝聖喇
流心牛角包
果醬牛脷酥
流心牛角包
果醬牛脷酥
2020-06-07 827 瀏覽
好受歡迎既紙包蛋糕🧁聽聞一出爐就好快賣晒架喇🤣🤣🤣$5個,紙包蛋糕幾有蛋香架☺️我自己就覺得唔夠鬆軟,不過好抵食,而且夠晒呢間餅店夠晒黃~仲有唔同味道既海綿蛋糕🍰我呢個係紫薯味黎~蛋糕會隨機印有香港🇭🇰、加油💪🏻等字~Btw佢地啲曲奇都好好味😋🥰要多多支持佢地😆.📸 #華爾登麵包餅店地址:西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖😆😆😆😆😆😆😆........
好受歡迎既紙包蛋糕🧁
聽聞一出爐就好快賣晒架喇🤣🤣🤣
$5個,紙包蛋糕幾有蛋香架☺️
我自己就覺得唔夠鬆軟,
不過好抵食,而且夠晒呢間餅店夠晒黃~
仲有唔同味道既海綿蛋糕🍰
我呢個係紫薯味黎~
蛋糕會隨機印有香港🇭🇰、加油💪🏻等字~
Btw佢地啲曲奇都好好味😋🥰
要多多支持佢地😆

📸 #華爾登麵包餅店

2020-06-05 931 瀏覽
A lot of ppl come to this shop because this shop support pro democracy, tried and bought some cakes (chocolate cake, pineapple cake and cheesecake) and all so dry, the texture of each cakes are hard and makes your throat so dry, hard to swallow it...
2020-06-02
10 分鐘 (外賣自取)
其他
2020-05-27 1268 瀏覽
勁洗版嘅文宣蛋糕老是常出現,終於有機會朝聖!入面有好多傳統糕餅,亦有好多創意圖案,隻中指貓真係好正!~~~🥠核桃酥($5)返屋企焗熱咗黎食,真係超酥脆,入口即化☺️濃濃嘅油香同甜味爆出黎!~~~🍪紫薯曲奇($40)雖然知佢勁多牛油🧈但見到深紫色咁靚都忍唔住,買一桶返屋企⋯⋯食兩塊😂真係超鬆脆,紫薯味好濃,食落仲有紫薯糊糊中黏黏嘅感覺。~~~以後經過西環,都環黎華爾登,買返啲手信返屋企食呀!
勁洗版嘅文宣蛋糕老是常出現,
終於有機會朝聖!
入面有好多傳統糕餅,
亦有好多創意圖案,
隻中指貓真係好正!
~~~

🥠核桃酥($5)
返屋企焗熱咗黎食,
真係超酥脆,入口即化☺️
濃濃嘅油香同甜味爆出黎!
~~~
🍪紫薯曲奇($40)
雖然知佢勁多牛油🧈
但見到深紫色咁靚都忍唔住,
買一桶返屋企⋯⋯食兩塊😂
真係超鬆脆,紫薯味好濃,
食落仲有紫薯糊糊中黏黏嘅感覺。
~~~
以後經過西環,都環黎華爾登,
買返啲手信返屋企食呀!
2020-05-18 1051 瀏覽
係細個嘅味道呀!!好耐冇食過傳統餅店啦,今日買咗紙包蛋糕,朱古力曲奇,同埋綠茶味曲奇,完全係兒時回憶嘅傳統餅店口味,雖然偏甜,但係係回憶嘅味道呀!因為下午先去,紙包蛋糕應該已經放咗大半日,所以個’香港加油’已經睇唔到啦😂

2020-05-09
本身我係一個包痴,好鍾意食麵包。呢日去開西區,黎到呢間要行下。原來呢間係好出名嘅黃店,出名在佢嘅麵包都有文宣。門口都有寫到佢有賣咩,種類都幾多,又曲奇餅又手做糖。對眼好忙,唔知食邊樣嘢好(本身係麵包鋪都會逗留得耐,呢間仲耐😅)有啲傳統蛋糕,紙包蛋糕、核桃提子片、果醬牛脷酥等等,要行街,又唔買得多。好勁,成首寫哂係塊餅度。後鋪即整即出「沒有不停的雨 天一定會放晴」人人都要擁抱希望,千萬不要讓希望落單。麵包好鬆軟,好好食,嘻嘻,而且甜度剛剛好。

原來呢間係好出名嘅黃店,出名在佢嘅麵包都有文宣。

門口都有寫到佢有賣咩,種類都幾多,又曲奇餅又手做糖。

好勁,成首寫哂係塊餅度。

後鋪即整即出

2020-05-09 867 瀏覽
我同一日買了良知同香港/加油兩款蛋糕。我個人比較喜歡良知蛋糕,因為我覺得香港蛋糕有d Dry 同冇乜蛋味。每人口味不同。良知好濕潤,食落有淡淡的班蘭味。之前試過其他麵包, 味道很懷舊, 勾起不少童年回憶。 值得一試。
我同一日買了良知同香港/加油兩款蛋糕。
良知好濕潤,食落有淡淡的班蘭味。

外賣自取
2020-05-03 985 瀏覽
其實之前已經懲罰過一次 @wahyeetang1984 ,上次食過曲奇覺得$18一磈有啲貴同埋麻麻地,但今次朋友生日想買個唔使雪嘅蛋糕仔同佢慶祝,所以決定再懲罰多一次👅.reviewed wahyeetang bakery before 😆 last time tried their cookies & they were a bit too expnesive imo 😂 but this time decided to buy their matcha sponge cake to try! overall, its a pretty regular & normal sponge cake 🍰 with some fresh matcha smell & flavour!.《抹茶蛋糕》$38 😋😋1點左右去到已經冇咩蛋糕剩,每個味道都得返幾個,而且剩低嘅圖案都係印得唔太靚或者係裂開左🥺買完之後放喺袋,我以為我自己已經好小心保護佢,但最後都係壓扁左🤣好彩係佢生前有幫佢影返幾張相!!整體來講,呢個係一個正常發揮嘅海綿蛋糕,口感鬆軟,抹茶味都幾香,幾濃。.華爾登餅店 @wahyeeta

《抹茶蛋糕》$38 😋😋
華爾登餅店 @wahyeetang1984
📍#BELLYwongs_saiwan #BELLYwongs_saiyingpun
#BELLYwongs_snacks #BELLYwongs_breads
抹茶蛋糕
既黃色港島遊仲未完,今次特登搵尼間超黃餅店,其實對於屯門牛黎講,係好唔簡單!不過,見佢咁落力就去懲罰一下啦 😝 今次買左紙包蛋糕、日本紫薯海綿蛋糕同埋朱古力曲奇 😂🤣 推介/ 意見‼️✨「紙包蛋糕」非常搶手,聽聞有人係買唔到 🤣 蓋上可愛印模,每次有唔同圖案,鬆軟口感,而且係懷舊之選❗️✨蛋糕記得最好即日食啊,🐻買多左所以隔左一晚,除左圖案會唔係好見到之餘,仲會冧曬 🥺✨「朱古力曲奇」聽聞係健康少甜,而且勁多款揀,鬆脆好味,亦都係懷舊之選,包你揀到心頭好❗️價錢‼️「紙包蛋糕」$5「日本紫薯海綿蛋糕」$38「朱古力曲奇」$38 / $100 3盒

推介/ 意見‼️

價錢‼️
「紙包蛋糕」$5
「日本紫薯海綿蛋糕」$38
「朱古力曲奇」$38 / $100 3盒
  • 紙包蛋糕
2020-04-27 762 瀏覽
⭐️華爾登麵包餅店~西環⭐️今次終於有機會嚟到呢間黃到金嘅麵包店😍成間舖頭都有好多文宣、義賣同裝飾,好佩服老闆👍🏻之前已經食過一次佢啲月餅,今次嚟試佢嘅蛋糕同餅乾,全部都係有造型😍好特別!味道全部都幾普通下,不過嚟支持打氣都應該嘅😌1️⃣紫薯味蛋糕 $58蛋糕好香紫薯味😍都幾大舊🍞可以分兩次早餐食🤣鬆軟程度適中,味道不錯😗2️⃣抹茶味曲奇 $18我食嘅呢塊曲奇唔係話好脆,唔知係漏風定本身係咁😅抹茶味唔重,一塊曲奇要買到$18💸叫價有啲貴😫💡總括而言,呢間麵包老店真係好有特色✨雖然價錢同味道唔係好相符,但係我哋應該多啲支持黃色小店🎗💛
⭐️華爾登麵包餅店~西環⭐️

1️⃣紫薯味蛋糕 $58

2️⃣抹茶味曲奇 $18

2020-04-18 804 瀏覽
早就聽過華爾登個大名好耐,上晝工作經過,見岩岩開舖無耐,就買件蛋糕試下手勢。可能岩岩開舖,啲貨未整理好,啲麵包、蛋糕同餅都未擺好啲價錢牌,不過知呢間係良心小店,佢話幾錢就幾錢班蘭蛋糕上,印有華爾登既代表圖案,係蛋糕上落模,都係第一次見,最近華星出既印字紙包蛋糕,始乎都係跟風,人地上年已經出緊架喇!蛋糕咬落去好鬆軟,好香班蘭既味道,而且蛋糕大大份,都幾抵食!本身想試佢啲曲奇,但可能我真係太早去,選擇唔多,就隨手拎塊Pepe抹茶曲奇買泥試下,抹茶略嫌可以再濃啲,曲奇係偏向軟身果種口感,都幾大塊下~ 知道呢間店過時過節會推出特色應節食品,仲想試下佢其他product,經開的話一定會幫襯!

外賣自取
$30 (早餐)