餐廳: 華星冰室 (克街)
資訊:

2022-09-14 944 瀏覽
好掛住華星常餐6-7年前成日食,雞湯夠熱、多士唔油又烘得香脆,蛋大大份是日平日下午茶時間來,1人可以坐4人桌綽綽有餘唔洗諗就常餐$49要了叉燒通、多士、煎熟蛋、熱檸水小插曲:或者「煎熟蛋」太過奇怪店員叔叔都好有禮咁問我「煎熟蛋」?我話「係呀因為大肚唔食得生蛋~」點知一上檯見到D蛋係全熟真係好正湯通熱辣辣又大份勁肚餓嘅我真係覺得好味睇嚟好似好平凡,但真係夠味夠熱已經好好味煎蛋鋪滿一大碟,香脆多士又係正不但厚切,而且牛油不多不少因為怕太多會「騷」太小又唔夠味華星呢個係剛剛好而且烘得脆脆,入面又軟雖然看似平凡但真係好食當日下午茶時間唔多人可以慢慢食店員又唔會一陣風咁收我嘢食完再坐多一陣好少可以在茶餐廳慢慢嘆感覺好好
好掛住華星常餐

6-7年前成日食,雞湯夠熱、多士唔油又烘得香脆,蛋大大份

是日平日下午茶時間來,1人可以坐4人桌
綽綽有餘
唔洗諗就常餐$49
要了叉燒通、多士、煎熟蛋、熱檸水

小插曲:
或者「煎熟蛋」太過奇怪
店員叔叔都好有禮咁問我「煎熟蛋」?
我話「係呀因為大肚唔食得生蛋~」
點知一上檯見到D蛋係全熟真係好正

湯通熱辣辣又大份
勁肚餓嘅我真係覺得好味
睇嚟好似好平凡,但真係夠味夠熱已經好好味
叉燒湯通常餐

煎蛋鋪滿一大碟,香脆

多士又係正
不但厚切,而且牛油不多不少
因為怕太多會「騷」
太小又唔夠味
華星呢個係剛剛好
而且烘得脆脆,入面又軟
雖然看似平凡但真係好食

好少可以在茶餐廳慢慢嘆

感覺好好
2022-09-09
2022-09-06 578 瀏覽
幾年都冇來食因為比較少放假大清早出門口,水準都唔錯仲可以保持住一般般,唔係難食。普遍營業多年茶記每每都會有共通點就係每況越下⋯難得keep住唔係難食都已經算係咁啦😂早餐叫咗沙嗲牛出前一丁煎太陽蛋多士凍奶茶,另一個係鮮牛肉腸仔出前一叮熱央走。貼心位:就係味精粉、麻油拎上自己喜歡幾多就落幾多,都係近年香港人注重健康味精粉超級鹹唔係人人頂得順,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻也有失分位:杯熱央走耳仔位立痴痴,應該係滴咗啲煉奶落去👎🏻👎🏻👎🏻,整到我隻手都污糟晒😕

2022-08-17 564 瀏覽
Ordered take away at 9am with a 900m distance. Called restaurant at 10:30am and asked for the status, returned with a very rude reply from the restaurant who blamed this is the problem of delivery app. After the call the food immediately picked up by the driver. A norm here with good but cheap food means no expectation for services. It is unbelievably and ironic using technology and apps cannot make a good calculation of the arrival time etc. I surely won’t recommend if you don’t want them to ru

I surely won’t recommend if you don’t want them to ruin your day.
外賣送餐
2022-07-07 605 瀏覽
好耐無黎華星冰室 以前會黎食常餐 今日下午黎食個午餐朋友介紹鮮茄燴意粉好食 可以揀單併或者雙併 我揀選兩餸-叉燒同煎蛋 可能係燴意粉既關係 等既時間都比較耐 但黎到就熱辣辣 茄汁好夠多 朋友就係推介呢個茄汁好夠濃 意粉偏硬少少 適合鐘意食爽口既朋友 叉燒份量都唔少 煎蛋係流心蛋 整爛撈埋意粉食更香濃 另外奶茶都幾出色 但可能有好多其他冰室可以選擇 呢個都唔會成日記起 亦都無以前甘渴望食到 加上而家分店比較多 比以前更容易食到了 只係不過不失的午餐
好耐無黎華星冰室 以前會黎食常餐 今日下午黎食個午餐

2022-05-29 565 瀏覽
第一次食華星⭐️果然唔錯包類食品全部幾出色必食奶油豬仔包🐷🐷豬仔包烘到超香脆牛油🧈滲入包到極香加埋煉奶真係超邪惡但出奇地唔會死甜全部夾到岩岩好下午茶食完好滿足🐣.📌 華星冰室 (克街) (#灣仔美食)#灣仔 克街6號廣生行大廈地下B1號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港打卡 #alldaybreakfasthk
第一次食華星⭐️果然唔錯
加埋煉奶真係超邪惡
但出奇地唔會死甜
全部夾到岩岩好
下午茶食完好滿足🐣
📌 華星冰室 (克街) (#灣仔美食)
#灣仔 克街6號廣生行大廈地下B1號舖
2022-03-05 757 瀏覽
硬到仆街嘅雞髀  同焦黑哂嘅薯條 以前都專登過嚟灣仔食 而家喺灣仔做嘢 有時都會食下 啲質素越嚟越退步 普通茶餐廳都不如 唔通藝人開嘅馨香啲咩?炸嘢嘅下午茶差到爆 食個M記都冇咁嬲 全部焦黑咁 食到都唔知有幾多 算吧啦依間嘢

2022-03-04
下午茶
2022-01-02 842 瀏覽
依家相信大家都唔陌生不過我就第一次食環境都算可接受食物選擇唔算太多試咗佢嘅精選套餐大概$50至$60價錢以茶餐廳來講有少少貴試咗佢嘅叉燒蛋飯賣相同想像中有啲分別唔算好多叉燒,蔥花亦都唔夠啲飯有啲豉油,撈飯幾好食不過我自己覺得整體味道一般另外叫咗個照燒汁豬扒煎蛋飯豬扒都幾大塊,唔算話好乾加埋照燒汁撈飯食都唔錯不過略嫌有少少偏油飲品方面佢嘅奶茶同埋阿華田都幾好飲入口好滑,而且唔會好甜整體麻麻哋,冇想像中咁好食
依家相信大家都唔陌生
大概$50至$60
價錢以茶餐廳來講有少少貴
試咗佢嘅叉燒蛋飯
賣相同想像中有啲分別
唔算好多叉燒,蔥花亦都唔夠
啲飯有啲豉油,撈飯幾好食
不過我自己覺得整體味道一般
另外叫咗個照燒汁豬扒煎蛋飯
豬扒都幾大塊,唔算話好乾
加埋照燒汁撈飯食都唔錯
不過略嫌有少少偏油
飲品方面佢嘅奶茶同埋阿華田都幾好飲
入口好滑,而且唔會好甜
整體麻麻哋,冇想像中咁好食
2021-12-16 764 瀏覽
放假路過灣仔,不知道吃什麼的情況下華星應該是一個不會出錯的選擇。除了每次來必點的五香肉丁常餐,今天試了雞翼煎蛋撈丁,也挺有驚喜。不是傳統瑞士雞翼的風味,更像是滷汁煮的雞翼,雖然醬汁略微偏少,但好在麵質較軟不需要太多調料,也算是吃得清爽和健康一點!

檸茶
五香肉丁出前一丁

雞翼煎蛋撈丁
五香肉丁出前一丁
雞翼煎蛋撈丁
2021-11-21 528 瀏覽
常餐叉燒通粉+炒蛋+火腿+多士常餐粉類可自由選擇,所以把叉燒意粉轉為通粉,這舖通常煙靭,煮得恰到好處。而且蛋的食法,亦可選擇,可選擇炒蛋,煎蛋,太陽蛋,今次選擇了炒蛋,炒蛋軟滑,不會炒得太老。多士夠厚,名副其實的厚多士。軟硬沙爹牛肉包再多吃左沙爹牛肉包,包皮外脆內,剛剛好,沙爹醬味道濃郁,牛肉生煮程度剛好,容易咬碎。三者配合一起食,口感十分好,回味無窮。午市都市人趕食飯,這舖又快又抵食,員工搞笑,服務快速。

常餐叉燒通粉+炒蛋+火腿+多士

軟硬沙爹牛肉包

午市都市人趕食飯,這舖又快又抵食,員工搞笑,服務快速。
2021-11-16 396 瀏覽
自己一個喺灣仔唔知食咩好,諗起華星冰室,二話不說就過咗去食。好耐冇食佢個餐牌更新咗,有簡單嘅頹飯😂今次嗌咗咖喱雞扒配煎蛋飯!佢呢隻係港式咖喱汁,甜甜辣辣送飯一流,雞扒煎得剛剛好,幾嫩滑!因為太肚餓 好快食哂。黎到冰室一定要叫佢嘅熱奶茶,茶膽靚 溝出嚟嘅熱奶茶先好飲

好耐冇食佢個餐牌更新咗,有簡單嘅頹飯😂

今次嗌咗咖喱雞扒配煎蛋飯!

因為太肚餓 好快食哂。

黎到冰室一定要叫佢嘅熱奶茶,茶膽靚 溝出嚟嘅熱奶茶先好飲
2021-10-24 480 瀏覽
其實好耐無去食,今日就腳就幫襯下,叫左常餐,牛肉意粉 火腿煎蛋多士。牛意冇咩特別,ok 既,煎蛋都熱辣辣,多士夠厚,可惜塊火腿好唔掂,凍,係冰凍果隻凍,大佬煎煎或者比火辣辣佢唔係好大工程者。另外通常茶記都比柸熱水你浸下餐具,佢柸茶係凍 好似凍茶咁,點解我知?因我浸完叉,我會抹抹佢,發現係茶色 即係茶唔係水,但就凍冰冰既。有時咪就係輸左細節位,今日十一點零去,都坐唔滿,唔知係咪顏色事定真係質素差左。有得揀應該唔會番食
2021-09-09 503 瀏覽
今日想食滑蛋常餐,唔近佐敦諗左好耐去邊間好,諗起附近有華星冰室久違了的華星炒滑蛋常餐好回味菜式如下 滑蛋加火腿片加叉燒通粉 凍菜蜜同澳牛差唔多速度就上菜超快,1分鐘左右就食得!叉燒係瘦叉,浸返雞湯通粉食唔會太柴,仲有4大片厚切既,份量好足,收貨厚多士真係超大份,好似比以前仲大件,滑蛋依舊出色,香嫩有蛋香,火腿片用黎夾麵包做三文治食牛油多士夠脆夠香平均消費$50評分8/10華星冰室 (克街) 灣仔克街6號廣生行大廈地下B1號舖
久違了的華星炒滑蛋常餐好回味
菜式如下 滑蛋加火腿片加叉燒通粉 凍菜蜜
同澳牛差唔多速度就上菜超快,1分鐘左右就食得!
牛油多士夠脆夠香

平均消費$50
評分8/10
華星冰室 (克街)
灣仔克街6號廣生行大廈地下B1號舖
2021-08-26 500 瀏覽
好似大半年都冇安靜咁坐低嘆下香港味道嘅早餐好想食早餐啊~~~一於搵間嚟滿足下先😌😌「華星冰室」因為支付方式啱我 so⋯我揀咗佢!裝飾同設計都好地道早餐、常餐、下午茶、小食menu好齊全每個時段嘢食都有幾版可以揭嚟揀下🙂我揀咗哩度嘅「沙爹牛麵套餐配多士炒蛋飲茶走少甜」首先係個多士炒蛋先上,然後到茶走,最後先係沙爹牛麵!佢哋個多士係用特定不含防腐劑、不含牛油🧈嘅方包整㗎🙃(留意牆身有簡介)留意個沙爹麵係自己落調味料&麻油㗎!!done!哩餐成為$48 可以電子支付😙
好似大半年都冇安靜咁坐低嘆下香港味道嘅早餐
好想食早餐啊~~~
一於搵間嚟滿足下先😌😌「華星冰室」
因為支付方式啱我 so⋯我揀咗佢!

裝飾同設計都好地道
早餐、常餐、下午茶、小食menu好齊全
每個時段嘢食都有幾版可以揭嚟揀下🙂

我揀咗哩度嘅「沙爹牛麵套餐配多士炒蛋飲茶走少甜」
首先係個多士炒蛋先上,然後到茶走,最後先係沙爹牛麵!

留意個沙爹麵係自己落調味料&麻油㗎!!

done!
沙爹牛麵

哩餐成為$48 可以電子支付😙
茶走
2021-08-10 365 瀏覽
櫃檯職員態度極差,錢連單一齊俾佢,佢自己睇唔到仲要大聲夾惡問:「俾八達通定現金啊?」同佢講俾咗出嚟,佢仲大條道理「俾咗又唔講!」,咁嘅態度真心唔想再去幫襯間嘢!
2021-07-11 609 瀏覽
去到茶餐廳,唔知大家會揀咩食呢😌小編呢個咩都想食啲既人就最中意食常餐~因為咩都有啲,細細份咁,岩晒我😍呢日去到香港都出名既華星冰室,梗係要試下作地既常餐😙🍳🍞🍜☕️ 常餐 $47+$3(凍飲)叫左叉燒通粉、炒蛋火腿、牛油多士同凍奶茶呢個配搭😍一個lunch黎講都相當夠飽~炒蛋好滑😚 多士係用上厚多士,好有咬口😌略嫌佢啲叉燒太過薄啦🥺 但完全唔韌!奶茶都正常發揮😋常餐永遠都係小編既至愛呀😍
去到茶餐廳,唔知大家會揀咩食呢😌
小編呢個咩都想食啲既人就最中意食常餐~
因為咩都有啲,細細份咁,岩晒我😍
呢日去到香港都出名既華星冰室,梗係要試下作地既常餐😙

🍳🍞🍜☕️ 常餐 $47+$3(凍飲)
叫左叉燒通粉、炒蛋火腿、牛油多士同凍奶茶呢個配搭😍
一個lunch黎講都相當夠飽~
炒蛋好滑😚 多士係用上厚多士,好有咬口😌
略嫌佢啲叉燒太過薄啦🥺 但完全唔韌!
奶茶都正常發揮😋

常餐永遠都係小編既至愛呀😍