2020-08-05 663 瀏覽
今天由於開會到很晚,未能跟同事們一齊用膳,所以只好到公司大堂旁的華御結買飯糰及湯品回公司吃😂說到華御結,相信很多朋友也試過,因為近年分店越開越多辛口明太子飯糰這款飯糰的饀料是明太子,非常鮮味,加上略帶辣味,很開胃大阿蘇雞飯糰雞味不算突出,反而被鰻魚醬汁的味蓋過,不過味道都不錯,且比較有飽足感跟餐湯品湯是非常濃郁的白湯,而且用料都算足,味道很不錯,值得配餐雖說味道不錯,但以此價格來說是有點性價比不足呢
說到華御結,相信很多朋友也試過,因為近年分店越開越多

辛口明太子飯糰
這款飯糰的饀料是明太子,非常鮮味,加上略帶辣味,很開胃

辛口明太子飯糰及大阿蘇雞飯糰
大阿蘇雞飯糰

跟餐湯品
湯是非常濃郁的白湯,而且用料都算足,味道很不錯,值得配餐

雖說味道不錯,但以此價格來說是有點性價比不足呢
2020-07-27
辛口明太子飯糰及大阿蘇雞飯糰
2019-04-28 467 瀏覽
喜歡日本食物的香港人對華御結並不陌生。無論地鐵站出口,商場都會見到它的蹤影。今次要速食午餐,所以選咗華御結。剛好碰到它的季節限定,試咗梅乾飯團同醬燒銀星鰻飯團,埋單店員還貼心問你要唔要湯,我諗齋食有點難入口,於是要咗碗雞湯。嘻嘻~~開動啦!梅乾飯團酸酸地幾開胃,因為做咗減鹽,適合追求少鹽少甜的健康需求。接著,試埋銀星鰻飯團,雖不能媲美熱騰騰的銀星鰻定食,但仍保留其味道。再加上乳白色的雞湯,這頓午餐夠營養,原本以為只是味噌湯,結果濃郁的湯頭,讓飯團都升級啦。一頓下來,雖說是速食,但也可以對自己好點。😂😂😂
一頓下來,雖說是速食,但也可以對自己好點。😂😂😂
2019-04-24
5 分鐘 (外賣自取)
2019-03-24 242 瀏覽
依間小店,好想讚揚佢的員工,服務態度非常好,每一次買嘢都覺得佢哋customer Service好好食過幾次,最愛呢個番薯,雖然係邪惡啲,但係睇相都見到佢啲糖漿正到不得了$42⋯1個飯團一個餸+1個湯,以為唔夠飽,但係食完覺得啱啱好,最正係個湯加熱埋👍🏻

2019-03-16 197 瀏覽
勝在地點方便新鮮日日製造如果可以更多餡料就好了新推早餐套餐兩個飯團加一盒飲品只需三十二元!!餡料新鮮,選擇多有芥末章魚 三文魚 牛肉 牛蒡 明太子 等等紫菜保持 乾爽脆口首推芥末章魚章魚細心地已切粒 配上芥末開胃又醒神
勝在地點方便
新鮮日日製造
如果可以更多餡料就好了

新推早餐套餐兩個飯團加一盒飲品只需三十二元!!
餡料新鮮,選擇多
有芥末章魚 三文魚 牛肉 牛蒡 明太子 等等
紫菜保持 乾爽脆口

首推芥末章魚
章魚細心地已切粒 配上芥末開胃又醒神
2019-03-08 161 瀏覽
又來這兒吃快速午餐今日有少許肚餓 所以叫兩個飯團+1個小食再加一碗湯今個月新出的飯團不太合我口味所以都係維持翻基本 : 明太子沙律 蒲燒三文魚腩 小食要左漢堡扒 同埋雞湯啲員工好好人 個小食會同你翻熱好耐冇食過蒲燒三文魚腩 估唔到質素都幾好 好軟熟 再加上鰻魚醬汁 食起嚟好好食漢堡扒加熱後 感覺不錯 夠鬆軟~係一個幾好嘅午餐 唯一係價錢貴咗啲 要$52 ~
又來這兒吃快速午餐

今日有少許肚餓 所以叫兩個飯團+1個小食再加一碗湯

今個月新出的飯團不太合我口味

啲員工好好人 個小食會同你翻熱

漢堡扒加熱後 感覺不錯 夠鬆軟~
係一個幾好嘅午餐 唯一係價錢貴咗啲 要$52 ~

2019-02-25 67 瀏覽
又來到我最喜愛的午餐飯堂叫了兩個飯團加一碗雞湯 加起來$38今日試了華御結最新推出的飯團 -香草吞拿魚沙律飯團味道其實和普通的吞拿魚沙律飯團沒有什麼分別只是好像有多少少的香草味感覺也不錯啦雞湯還是一如以往的好喝 非常足料 有很多紅蘿蔔和蘑菇
又來到我最喜愛的午餐飯堂

叫了兩個飯團加一碗雞湯 加起來$38

今日試了華御結最新推出的飯團 -香草吞拿魚沙律飯團

味道其實和普通的吞拿魚沙律飯團沒有什麼分別
只是好像有多少少的香草味
感覺也不錯啦

雞湯還是一如以往的好喝 非常足料 有很多紅蘿蔔和蘑菇

2019-02-16 135 瀏覽
華御結一直都好受歡迎或者係因為佢嘅水準貼近日本飯團今日公司好多嘢做所以只好買華語結嘅飯團套餐,有一碗湯同兩個飯團叫咗一個蒲燒雞肉飯團同埋一個明太子飯團味道依然咁好味 雞肉滑但份量少明太子味道新鮮飯夠軟身 紫菜脆口另外叫咗個春雨豚肉湯(?)即係粉絲豚肉湯可以見到張相入面好多料!豬肉片、旺菜、蘿蔔、海帶等等唔好睇佢份量少但三樣嘢夾埋絕對係夠飽㗎~
華御結一直都好受歡迎
或者係因為佢嘅水準貼近日本飯團

叫咗一個蒲燒雞肉飯團同埋一個明太子飯團
味道依然咁好味 雞肉滑但份量少
明太子味道新鮮
飯夠軟身 紫菜脆口

另外叫咗個春雨豚肉湯(?)
即係粉絲豚肉湯
可以見到張相入面好多料!
豬肉片、旺菜、蘿蔔、海帶等等

唔好睇佢份量少
但三樣嘢夾埋絕對係夠飽㗎~

2019-02-16 81 瀏覽
又來我最愛嘅外賣飯盒享受我嘅午餐今次嘅午餐套餐我叫了兩個飯團一個小食和湯加埋大概是$54港紙華御結每一個月都有一些新產品的 吸引我們去買今次叫了二月新出的熊本牛壽喜燒飯團 和太平燕湯 再加上明太子沙律飯團 薯仔沙律明太子沙律還是一如以往的好吃 每次來必叫薯仔沙律 冰凍的薯仔沙律加上一些青瓜 薯味很夠熊本牛壽喜燒令我有少許失望 就是簡單的牛肉飯團感覺要加$2不太值 太平燕就是鮮蝦粉絲豚肉湯 有少許材料在入面 湯是稀的 感覺上鐵膽雞湯還是更好喝下次還是叫鐵膽的 可能更好吃
又來我最愛嘅外賣飯盒享受我嘅午餐

感覺要加$2不太值

下次還是叫鐵膽的 可能更好吃
2019-02-15
2019-01-31 55 瀏覽
又到中午時間今日真係好忙 忙都要帶外賣返公司繼續做野選擇咗喺公司附近嘅華御結Lunch set有ABC三個餐我嗰個係兩個飯團 +1個小食 再加一碗雞湯 =$52啲姐姐好快手。揀咗蒲燒三文魚同埋明太子沙律 呢兩個係我嘅鐵膽 每次嚟到必食蒲燒三文魚 ($16)欣賞過蒲燒果汁係好似鰻魚嘅汁。加埋軟滑嘅三文魚 好肥美嘅感覺 明太子沙律 ($16) 超級好食 好足料 啖啖都食到明太子 加埋啲紫菜食一流小食叫咗個漢堡扒 有一啲洋蔥汁加上 好Rich 又唔會死實實咁 雞湯又係好骨膠原嘅感覺 有好多蘿蔔 菇同埋雞肉雖然價錢有啲小貴。但係都算係健康美味嘅一餐
又到中午時間
今日真係好忙 忙都要帶外賣返公司繼續做野

選擇咗喺公司附近嘅華御結
Lunch set有ABC三個餐
我嗰個係兩個飯團 +1個小食 再加一碗雞湯 =$52
啲姐姐好快手。揀咗蒲燒三文魚同埋明太子沙律
呢兩個係我嘅鐵膽 每次嚟到必食

雞湯又係好骨膠原嘅感覺 有好多蘿蔔 菇同埋雞肉

雖然價錢有啲小貴。但係都算係健康美味嘅一餐

2019-01-31
外賣自取
2019-01-14 71 瀏覽
唔好睇少呢兩個飯團同一碗湯,對返office運動量不多的女士來說,其實好夠飽,而且呢款set lunch只有約500卡的卡路里,所以令人食得很放心。飯團方面,用的是日本米,而且已經調了味,所以他們不會派额外的醬油的。今天因為一點半才買外帶,很多大熱口味(如:芥末八爪魚、三文魚和安格斯牛)已經賣完,所以我試了新囗味。海老天(蝦)飯團,因為蝦是炸過的,包在飯團裡反而變得唔脆,所以下次唔會買,而辛子明太子就不過不失吧,如果只為裹腹,是可以接受的。至於個湯,今日都差左,少左肉味,我飲完成碗連雞粒都冇。其實,呢D咁standard既食物,好少可會失手,但今日咁好彩俾我遇到了。

至於個湯,今日都差左,少左肉味,我飲完成碗連雞粒都冇。

2019-01-11
2018-11-19 85 瀏覽
今日午餐冇帶飯諗起都係食啲健康簡單又快速嘅嘢即刻諗起就去公司附近間華御結食啦佢個午餐$52包左碗雞湯兩個飯團同小食飯團我必揀明太子沙律 個口感勁好 你會食到入邊有一粒粒嘅明太子 個雞湯都好足料 有好多紅蘿蔔 蘑菇 再加上啲腐竹 每飲一啖都好似將個精華飲落肚 小食就揀咗漢堡扒 佢啲Staff會即刻幫你翻熱。所以拎到返公司嗰時都係熱辣辣嘅 佢個漢堡扒肉質都好鮮嫩 加埋啲洋蔥汁好惹味 其實唔好以為食飯團唔飽 其實食完啲小食再加飯團係可以飽到落夜晚㗎
今日午餐冇帶飯
諗起都係食啲健康簡單又快速嘅嘢
即刻諗起就去公司附近間華御結食啦
佢個午餐$52包左碗雞湯兩個飯團同小食

明太子沙律

2018-11-15
明太子沙律
2018-05-03 294 瀏覽
是日係考公司內部試既大日子小弟當然緊張到飯都唔食溫多幾次啦>_<適逢早前返Training 經過呢間飯團鋪仔都幾多人買還掂無時間lunch就急急腳落黎買兩舊頂肚啦!12點放lunch狗衝落去好彩都唔係好多人排隊而飯團都有幾多款式另外仲有湯同小食前菜飲品選擇最後我揀左西京燒雞腿飯團同埋蒲燒三文魚飯團飯團包裝設計幾有心思用三拉式方法可以保護到紫菜唔易撕爛而且都幾方便到食家而飯質唔會話因為放係凍櫃有水氣亦有適當口感保存得宜而內餡份量亦中規中矩唔會太少西京燒雞腿煮得幾入味亦唔會話乾身蒲燒三文魚唔會因為燒太耐而乾哂水而三文汁啲燒汁配飯團亦係絕配魚肉都算嫩滑
是日係考公司內部試既大日子
小弟當然緊張到飯都唔食溫多幾次啦>_<
適逢早前返Training 經過呢間飯團鋪仔都幾多人買
還掂無時間lunch就急急腳落黎買兩舊頂肚啦!

12點放lunch狗衝落去好彩都唔係好多人排隊

西京燒雞腿飯團同埋蒲燒三文魚飯團
西京燒雞腿飯團
蒲燒三文魚飯團
2016-11-10 975 瀏覽
又係時候諗OT食乜好,同事講話附近開左華御結,今晚一於去買黎食先。六點多去到,款式已經不多,左睇右睇決定買蛋同明太子,15蚊一個,說貴不貴,說平亦不平,要試過才能說抵唔抵食了。100%日本米?睇下係米堅先。背後有營養標籤,計一計食左幾多卡路里。第一次包,包得好差,太大力撕爛左張紫菜。流心蛋真係有蛋漿流出黎,好香蛋味,飯軟綿極有飯香,加埋蛋汁超正。第二個已掌握到技巧,包得幾好樣吖。明太子有點失望,不辣亦沒甚麼味道,仲有啲腥,可能係放得太耐掛。店員好有禮貌,問要唔要膠袋,加其他野等,有交流喎。飯團不知是否為了保持軟熟,個雪櫃完全唔凍,同放室溫無分別的。

100%日本米?睇下係米堅先。
背後有營養標籤,計一計食左幾多卡路里。
第一次包,包得好差,太大力撕爛左張紫菜。
第二個已掌握到技巧,包得幾好樣吖。
店員好有禮貌,問要唔要膠袋,加其他野等,有交流喎。

2016-10-31
2016-10-15 814 瀏覽
近排我部門的同事被這三角飯俘虜了,特然吹起三角風, 我當然很好奇, 打聽後原來隔離大廈開了華御結, 小小地方估不到帶來這麼大的震撼力, 一到午餐前大家商量吃那種三角飯好呢?終於有一日放工後, 想吃少少東西才去做運動, 所以就去買來試下, 同事推介了好幾種選擇, 可能太晩了推介的一種也沒有, 好失望啊!最終我選擇了流心濃香蛋黃飯, 眼晴被“流心”這2隻字吸引着, 三角飯都流心, 真的嗎?員工好細心地給了一包醬油, 說日本人正宗食法是會加醬油一起吃的, 但香港人口味來説已經夠味了, 不用加也可以。不知是否太晚了, 紫菜已經没有那麼脆(同事說紫菜是十分脆口的), 但未至於淋身, 還可以啦!至於飯注明100%日本米, 我品嚐後飯是帶㸃膠質, 也十分軟熟, 不得不讚他們保持飯在適當溫度, 另到飯不會變得太硬, 吃了兩口已經流了蛋黃出來, 真的流心了!平時在超市可買到的飯團一般的餡料比較少, 相比下這個份量多很多, 質數也高幾班啊! 濃濃蛋黄香混入飯中, 特別誘人啊! 能夠保持流心蛋黃相信真的不容易!吃過後真的有點上癮, 過了2日我放工後又去潮拜, 店員十分細心得知我是隔日才吃, 她説如果隔了一夜

流心濃香蛋黃三角飯

吃過後真的有點上癮, 過了2日我放工後又去潮拜, 店員十分細心得知我是隔日才吃, 她説如果隔了一夜紫菜會變淋身, 就没有那麼好吃了。
她推介了“白御結”, 凍或熱吃也很好味。
白御结
没有紫菜相伴, 只是加了一些白芝麻, 心想吃白飯?
可能店員看我一臉疑惑, 她説白飯是跟上湯一起烹調, 所以帶少少咸味, 她這樣一説, 我的好奇心驅使下, 因此就買了他。

隔了一整晩, 飯没有變硬, 仍然保持軟熟, 只是不覺得有咸味, 芝麻在這作用也不大, 我唯有自加咸味紫菜, 幫飯團自我提升一下啦!

同事極力推介“明太子沙律三角飯”和“芥末章魚三角飯” , 有種心思思想試多幾款口味的心態。
因為白飯加紫菜十分匹配, 簡直天生一對, 怪不得那麼多人為他著迷啊!
2016-10-07
外賣自取