2019-06-20 572 瀏覽
依家去觀塘就食到華嫂 好方便大多數都係香港🇭🇰人 等左15分鐘就有位點左招牌菠蘿包、豬扒米線(皮蛋芫茜湯)同埋咸檸七。菠蘿包熱辣辣,脹卜卜,個皮好脆點估到依個隻皮蛋原粒切,仲要雪花架🤩芫茜份量好多。豬扒醃到夠晒味,煎香後放上米線面,好香口😋配埋最愛的咸檸七,滿足滿足👍
依家去觀塘就食到華嫂 好方便
大多數都係香港🇭🇰人 等左15分鐘就有位
點左招牌菠蘿包、豬扒米線(皮蛋芫茜湯)同埋咸檸七。
菠蘿包熱辣辣,脹卜卜,個皮好脆

配埋最愛的咸檸七,滿足滿足👍
2019-06-14 662 瀏覽
今日同朋友相約試試華嫂,去到都好多人,等左接近九個字接近到自己既時候職員會幫你落左單先,等你入到去可以快手快腳食地方比較逼夾同朋友一齊叫左蕃茄湯底豬扒米線,湯底頗濃郁,而且唔似用左罐頭、茄膏,整體幾出色,佢仲可以加其他餸鮮菠蘿油,好邪惡呀但厚厚涼浸浸既牛油,加上香脆菠蘿包,真係好好味喱個推介呀咸牛肉蛋餐包,其實愛包之人,只要個包新鮮熱辣辣已經好好味,佢仲要加埋半熟蛋同咸牛肉,成個包又香又有味道最後當然試試佢既奶茶,佢係樽裝奶茶,茶味好濃,如果唔太中意奶茶既人可能會受唔到,但都係值得一試。總結,包出色過主食,大家可以share試唔同既野,但地方好逼夾、又趕,唔可以舒舒服服咁食
今日同朋友相約試試華嫂,去到都好多人,等左接近九個字
地方比較逼夾

鮮菠蘿油,好邪惡呀
但厚厚涼浸浸既牛油,加上香脆菠蘿包,真係好好味
喱個推介呀

2019-06-09 1081 瀏覽
華嫂冰室由元朗起家雖然未食過元朗既本店,但睇下佢其他地方既分店既人龍就知人氣有幾強勁,除左遊客亦到有本地人鋪頭唔做星期日同晚市生意如果想食就只有早餐同午餐時段個人經驗係,如果想食午餐又唔想等太耐既話就最好十一點半或之前去等位話說今次十一點十五到既時候,門口都已經有人等緊位等左十五分鐘左右就有位招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包 - 每次我都會叫呢個包,好食👍🏻 大力推介😋豬扒喇沙米線 - 味道係港式口味既喇沙,未必啱想食正宗口味既人,但我鐘意食😉午餐肉雞翼蛋米線+冬陰公湯底 - 佢地既面食可以自選配餸,有選擇困難既朋友可以跟menu 上既圖叫餸,上面既配搭都唔錯樽仔奶茶 - 今次冇叫到,但好奶茶既人可以一試雖然長期多人,但華嫂係我其中一間會定期visit 既餐廳,而且食物一直都保持到水準
華嫂冰室由元朗起家
鋪頭唔做星期日同晚市生意
如果想食就只有早餐同午餐時段
話說今次十一點十五到既時候,門口都已經有人等緊位
等左十五分鐘左右就有位

招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包

豬扒喇喇沙

樽仔奶茶 - 今次冇叫到,但好奶茶既人可以一試

2015 瀏覽
2019-06-08
15 分鐘 (堂食)
招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包
  • 秘製撈米線
  • 檳城喇沙湯米線
2019-06-08 558 瀏覽
去開觀塘,終於試了傳說中嘅華嫂冰室。叫了奶茶,叻沙,蕃茄烏冬,菠蘿包。食嘅時候,覺得ok,冇咩點覺得特別好食。女性朋友說蕃茄烏冬很少,兩啖就食完了。那個蕃茄湯連金寶湯都不如。太可怕了。其實今次寫食評真係想highlight 佢地嘅衛生。倒垃圾要經過晒啲食客,仲要好貼咁經過。傳菜員帶手套唔係為咗傳菜衛生,而係唔要整污糟佢隻手囉。對手套又用過呢傳菜,又用過嚟清枱執垃圾。我食完瀉了8到9次。而家都仲唔舒服緊。
去開觀塘,終於試了傳說中嘅華嫂冰室。

叫了奶茶,叻沙,蕃茄烏冬,菠蘿包。

食嘅時候,覺得ok,冇咩點覺得特別好食。

女性朋友說蕃茄烏冬很少,兩啖就食完了。

那個蕃茄湯連金寶湯都不如。太可怕了。

其實今次寫食評真係想highlight 佢地嘅衛生。

倒垃圾要經過晒啲食客,仲要好貼咁經過。

我食完瀉了8到9次。而家都仲唔舒服緊。
2019-06-07 588 瀏覽
一直都知道要食華嫂就一定要等好耐今日去竟然十分鐘都唔洗就有位 今次就晏就4點左右去既 可能接近收工關係人流都無咁多 由於12:00pm左右已經食咗飯 所以唔太肚餓就order咗招牌菠蘿包加鮮奶油多士 同埋兩杯凍檸檬益力多食物同飲品都好快到 鮮奶油多士————————————————————-見到塊牛油都覺得好邪惡其實同出面普通茶餐廳差唔多招牌菠蘿包————————————————————-呢個菠蘿包基本上次次都會叫 亦都係每枱都有一個菠蘿包okay既 都足料既檸檬益力多就好簡單檸檬加益力多😂
一直都知道要食華嫂就一定要等好耐

呢個菠蘿包基本上次次都會叫 亦都係每枱都有一個
菠蘿包okay既 都足料既

檸檬益力多就好簡單檸檬加益力多😂
2019-06-07 288 瀏覽
部分食材沒有,服務員在點餐時説已經沒有幾天,為什麼不在取票等候時説明?最差是點一個無,第二款也無。點餐時服務員也態度太惡劣,想問清楚也不願意説明白。一切都太差了。
2019-06-04 551 瀏覽
初次到華嫂想吃早餐,黎到朋友至話我知原來全日都係果份menu 😂😂早知唔洗轉登黎食早餐,本身想食芫荽豬潤牛肉通粉,點知冇豬潤,只好食鮮牛通。加杯滑滑奶茶開初重驚得碗面唔夠飽,黎到原來大大碗,鮮牛又真係幾新鮮。幾正,不過依然好想試下芫荽豬潤牛肉通粉。
2019-06-01 556 瀏覽
🥫華嫂冰室 🍍招牌菠蘿包🥯實不相瞞 我第一次食華嫂😂其實啱啱岀名時已經好想食但因為佢收得早 次次都無緣食到今次襯放假特登落觀塘排隊食😂我諗拎完籌大概等咗20-30分鐘但嗰時已經係3點 都係超多人等位🍍招牌菠蘿包$20菠蘿油同蕃茄蛋嘅合體🍅🍳估唔到咁夾 完全係我口味🤤平時食菠蘿油好膩嘅感覺 加咗蕃茄即刻清爽咗好多加埋隻煎蛋🍳做咗港式漢堡包🍔而且菠蘿包外皮仲keep到脆脆地不過食完碗粉再食半個包真係飽到極點😂🍅豬扒蕃茄湯米線$39見個個都食茄湯🥫第一次嚟緊係試吓蕃茄湯算好濃味 杰杰地感覺似有好多蕃茄蓉不過食落有一陣薑味 對比起中環勝香園茄湯🥫華嫂個湯又無蕃茄肉食到🍅始終無法取代勝香園係我心中位置🥇豬扒就真係抵讚仲好抵食😍有2大塊豬扒 又入味 唔會韌又有咬口而米線就煮得太淋無咬口 麻麻地🌶雞翼肉眼筋墨丸冬陰公湯米粉$53冬陰公湯唔會太辣同太酸 啱香港人口味雞翼勁入味 鹵水味帶點甜 有少少似mix咗瑞士汁mix鹵水豉油味😂肉眼筋份量多 似係平時食豬扒個邊舊筋岀奇地好味 有咬口口感好墨丸無咩特別 普通貨色總結我覺得粉麵嚟講豬扒/雞翼/肉眼筋/冬陰公湯都推介👍🏻招牌菠蘿包都必叫✨👍🏻芝士咸牛肉豬仔
🥫華嫂冰室 🍍招牌菠蘿包🥯

招牌菠蘿包都必叫✨👍🏻
芝士咸牛肉豬仔包男朋友食過都話正
凍奶茶都幾濃幾香 飲得過🤤
2019-05-04
25 分鐘 (堂食)
2019-05-18 1034 瀏覽
今日去過觀塘華嫂,叫咗個其他嘢食加個菠蘿油,個菠蘿包好硬,咬開後中間,見到少少白色,一睇就知唔知擺咗幾多個隔夜,側邊仲有條蜘蛛網絲,黐住啲麵包碎。絕對失望!把鬼!..............................
絕對失望!
把鬼!
2019-05-08 1290 瀏覽
係元朗食過一次華嫂之後一直念念不忘 豬仔包實在太好食 襯得閒啲就走去觀塘食 12點幾已經有十幾人係岀面等緊 等左15分鐘左右有位招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包為左佢而黎 果然無令我失望 豬仔包仍然咁脆 芝士唔多 但溝埋流心蛋同足料咸牛 陣咸香好惹味 同埋其實女仔做lunch都夠飽雖然佢其貌不揚 但咬落就知係好正檳城喇沙湯米線喇沙湯底一流呀 豆卜索哂湯好好食 有三隻入味雞翼 米線份量多 樽裝奶茶茶味好香濃 唔會太甜 鐘意佢既溫度唔會太凍同溶冰而變淡

招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包

雖然佢其貌不揚 但咬落就知係好正

檳城喇沙湯米線

樽裝奶茶

茶味好香濃 唔會太甜 鐘意佢既溫度唔會太凍同溶冰而變淡
  • 樽裝凍奶茶
2019-05-08 794 瀏覽
🔥華嫂冰室🔥.🔺芝士咸牛肉蛋豬仔飽 [$23]呢個真係次次去都一定要食😭 真係好好味 個飽烘得好脆一啲都唔硬 每一啖都食到哂咁多配料 咸牛肉配埋溶溶地既芝士同蛋 係完美既組合✨🔺秘製撈米線 [$47]呢個米線有齊最肥既配料 有豬扒 午餐肉 紅腸 同酸辣青瓜 面頭有啲花生碎 食前幾期待 因為之前喺灣仔分店見唔到有呢個 係觀塘分店先見到有! 本身以為係熱拌米線 但原來係涼拌 賣相其實幾吸引 但食落好油膩 每樣配料都好油🥶 午餐肉太林 個秘製醬汁咸咸地酸酸地 有少許辣 成個麵得一個字 就係油 每食一啖都好有罪惡感🤢 下次都係乖乖地叫返番茄湯麵🥺
🔥華嫂冰室🔥
🔺芝士咸牛肉蛋豬仔飽 [$23]
芝士咸牛肉蛋豬仔飽

🔺秘製撈米線 [$47]
秘製撈米線

2019-05-08
10 分鐘 (堂食)
午餐
芝士咸牛肉蛋豬仔飽
  • 招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包
閒時都會無啦啦想食華嫂啦不過都仲係熱潮仲未減退過,都仲係要排隊呀~~不過今次算快,10分鐘到...今次又尼食茄通就緊係要加上秘製雞翼啦,夠哂茄味夠哂濃味又夠大份,仲要唔係好稀既湯真係有好多好多蕃茄係入面架..今次仲試左招牌既朱仔包,而且入面d餡多到真係一邊食一邊都好驚跌哂出尼,同埋佢既餡料好滑加上仲有好多好多芝士半融既狀態好正,不過咁樣share食2個人真係會超級飽~~~同埋緊排佢地仲衝出香港係台北度開添呀,真係繼續要支持支持呀!!
雞翼茄通

芝士咸牛肉蛋朱仔包

10 分鐘 (堂食)
雞翼茄通
芝士咸牛肉蛋朱仔包
2019-05-01 897 瀏覽
觀塘敬業街這一檔華嫂冰室,從午飯到下午茶都經常大排長龍,內地遊客也拖喼來幫襯,不過我倒覺得名過於實。先來一個招牌菠蘿包,感謝華嫂將港式菠蘿包發揚光大。賣相是很不錯的,不過菠蘿包的菠蘿蓋不夠香脆。若這個菠蘿包能夠保持熱暖和香脆,入面的牛油和煎蛋就能將味道提升。可惜差這一點,有點過了氣。更可惜的是,隔離枱的女同胞只吃了兩口就算了,珍惜食物這個概念應該在每間餐廳都宣傳。接下來這一碗大大的番茄湯雞翼米線,蕃茄湯非常濃郁,也非常燙熟,但覺得有點竭,越吃越乾渴。而祕制雞翼則是一般茶餐廳的水準。餐牌選擇其實不算多,主要都是公仔麵,招牌菠蘿包和鮮奶油多的天下。

2019-05-01 551 瀏覽
咁多間華嫂,我最鍾意觀塘呢間,除咗因為佢有冷氣之外,最大原因係佢有秘製撈米線!!!呢碗撈米線係其他分店無既,得觀塘先有。佢酸酸地好開胃,仲有好多香葉同炸蒜夾埋一齊好特別。米線煮得啱啱好,唔會太淋仲幾彈。重點黎啦,係佢超多配菜,有豬扒、午餐肉、紅腸、青瓜⋯ 係一碗應該盡有既撈米線,味道又正,所以次次黎都會叫!除非米線,黎到華線又點少得叫招牌菠蘿包同咸牛豬,多料,包又香又脆,真係每次黎必食!奶茶又係一定要叫既,不過記得記得要少甜。除咗奶茶,檸多都幾好飲,檸檬同益力多出奇地夾,夏天消下暑之選!
2019-04-26 536 瀏覽
食華嫂通常都要大排長龍.. 今日晏左lunch就去碰碰運氣,竟然唔使等位直入!Order左秘製雞翼通粉,加$8轉蕃茄湯底。有一排無食,水準依舊,而且依舊係熱辣辣到辣親咀