2022-06-23 527 瀏覽
這間餐廳就位於斜路的中間,間中都會見到有些食客在外邊等候,有些是等位,有些是等外賣,常常經過都害怕它的午市飯太多太飽,有次比較肚餓,終於可以一試。其實冇乜特別,不過這兒的椒鹽豬扒的豬扒,較薄,亦帶少許脂肪,比起上次北帝街天園餃子旁的餐廳的口感更好吃。這兒的不算是脆炸那種椒鹽豬扒,反而比較多蔥及洋蔥去調味,豬扒偏向薄身,肥瘦均勻,可能因為比較多脂肪,因此口感會比較滑溜。使用比較多洋蔥因此可以用它的汁去撈飯,比較濕潤,容易拌飯。這兒的茶味道也不太差,茶味濃香,不過檸檬雖然夠多片,但都檸味欠奉,以這種舊式茶餐廳來說,這杯凍檸茶也只是中庸之選。
,終於可以一試。
其實冇乜特別,不過這兒的
椒鹽豬扒的豬扒,較薄,亦帶少許脂肪,
比起上次北帝街天園餃子旁的餐廳的口感更好吃。
這兒的不算是脆炸那種
椒鹽豬扒,反而比較多蔥及洋蔥去調味,豬扒偏向薄身
,肥瘦均勻,可能因為比較多脂肪,因此口感會比較滑溜

使用比較多洋蔥因此可以用它的汁去撈飯,比較濕潤,容易拌飯。
這兒的茶味道也不太差,茶味濃香,不過
2020-08-20 813 瀏覽
呢間算係我食Lunch開飯首選,平!靚!正!在橫巷一間不起眼的小店,但午飯時段多數要等位。我最欣賞個太陽蛋,半熟蛋黃,啜完一啖仲有半熟蛋白,加埋少少脆邊,超正!豉油皇牛扒煎雙蛋飯 $43,煮過既豉油,薄切牛扒,加埋雙太陽蛋,大滿足!鮮茄牛肉湯飯 $44,超級足料!好大碗湯,好鮮甜。配料有蕃茄,蛋絲,草菇,牛肉,非常滿足!我見燴意粉都好多人叫。真係每次去都會選擇困難症發作。有時晏左放飯,下午茶時段我就會食公仔麵。豬扒煎蛋麵 $32鯪魚球煎蛋麵 $39普通單拼/雙拼麵都係$32,唯獨配鯪魚球就貴啲,我以為係酥炸鯪魚球,原來唔係。不過又真係幾好食,仲大大舊,正!而個公仔麵係爽麵,係我鍾意既口感。
呢間算係我食Lunch開飯首選,平!靚!正!
豉油皇牛扒煎雙蛋飯

鮮茄牛肉湯飯

我見燴意粉都好多人叫。真係每次去都會選擇困難症發作。
有時晏左放飯,下午茶時段我就會食公仔麵。
豬扒煎蛋麵

鮮茄牛肉湯飯
豬扒煎蛋麵
鯪魚球煎蛋麵
2019-03-18 609 瀏覽
今日難得可以食個早餐先返工, 所以特意來試一試呢間華園美食! 係一間舊式茶餐廳,我地兩個坐低,好似都有點格格不入! 哈哈我點左個餐蛋米粉、熱咖啡! 米粉份量很多,而且有兩塊午餐肉,仲很香脆,蛋都係熱辣辣👍🏻👍🏻👍🏻 全部新鮮即煮 即煎👍🏻👍🏻👍🏻 唔係預先整好曬! 十分欣賞! 埋單$29蚊,價錢都很抵食!
埋單$29蚊,價錢都很抵食!
2018-09-14 426 瀏覽
這間位於土瓜灣的食肆,是我經常幫襯的,早餐、午餐時間,經常爆滿。今天下午茶☕️時間,沒有太多人,便來到了。這裡下午茶除了三文治、麵食、沙律、薯條等,價錢由$25-35,涷飲加$2。我要了炸雞肶🍗沙律$31,雞肶外脆內軟,沙律🥗是紅蘿蔔、薯仔、青瓜,份量豐富。
2018-08-11 325 瀏覽
一早又要出嚟土瓜灣練波,又打風又大雨真心燥底, 真係要食個豐富早餐嚟慰藉下心靈。個個早餐都一式一樣 ,但係聽到台台客都叫豬扒通/米…… 一定有古怪,等阿姐都試下先。塊豬扒係即煎嘅, 熱辣辣, 我認真醒目叫阿姐幫我 碎上, 唔使擘到個嘴咁大。 茶記早餐賣相一樣,但呢塊豬扒真係正, 肉質鬆化,味我就覺得係加咗美極醃, 所以偏鹹同鲜味。我叫咗豬扒蛋出前一丁 ,都有搭兩條生菜, 都叫有誠意。餐廳地方唔大 ,兩邊有卡位,中間就圓檯, 路過呢區都可以去試下呢間嘅豬扒

我叫咗豬扒蛋出前一丁 ,都有搭兩條生菜, 都叫有誠意。
2018-08-11
$30 (早餐)
2018-06-21 288 瀏覽
由於這間茶餐廳,非常之近屋企,所以經常來到吃早、中、下午茶,這裡大約有六張卡位,三張圓枱,由於地方淺窄,座位都幾迫。由其是早上九點前,中午十二點至一點,我試過迫到想死,不過反而証明食物質素都算可以,唔係點會咁多人食🤔🤔🤔🤔🤔自從上次果碟太醎的雪菜肉絲炆米之後,個亞姐見到之後我又叫雪菜肉絲炆米,都會問是否少醎,呢個非常窩心👍👍👍👍今日下午工作回家,在這𥚃吃午餐,干炒三絲意粉$39,凍央+2,共$41。干炒三絲意粉用紅腸、火腿、叉燒炒,鑊氣夠,味道適中。凍央太多奶,後來加啡好D。例湯無味精。其實上次偶然失手,這裡不失為本人飯堂。

干炒三絲意粉用紅腸、火腿、叉燒炒,鑊氣夠,味道適中。

凍央太多奶,後來加啡好D。例湯無味精。

其實上次偶然失手,這裡不失為本人飯堂。

2018-05-28 109 瀏覽
這間位於上鄕道,開業差不多年幾,因為近屋企,所以經常幫襯。早上營業時間是七點,不過六點四十五分,已經有客在等。中午差不多十二點,已經爆滿,一點鐘更加無法進入。因為這裡的鑊氣很夠,所以附近上班的人都會來這裡吃飯。今天我揀了中午十二時半,來到時剛好有位,點了雪菜肉絲炆米,約幾分鐘就上枱,第一口有發覺有點鹹和辣,吃了幾口發覺太鹹太辣,根本吃不到,於是叫侍應幫我換過。再來的比之前淡好多,可以入口,不過我都係第一次吃雪菜肉絲炆米係辣的,可能廚師加了些豆瓣醬炒,我下次不會再叫。😰😰😰
這間位於上鄕道,開業差不多年幾,因為近屋企,所以經常幫襯。

早上營業時間是七點,不過六點四十五分,已經有客在等。