Mok Yi Kei
澳門官也街必食貓山王榴槤雪糕
kellylamws
2023-10-08
關注
嚟到澳門著名嘅手信街官也街,天氣又咁熱,掃街嘅話梗係要食莫義記嘅榴槤雪糕,佢哋有D197、貓山王、D24同金枕頭四款口味。我哋揀咗貓山王,一打開嗰蓋就已經聞到好濃厚嘅榴槤味,食落去都淡淡榴槤果肉,真係好似食緊一舊榴槤咁,反而個底就唔係好似雪糕咁滑咁Creamy,而係好似雪芭咁有少少沙冰嘅感覺,食完個口仲會停留一陣榴槤嘅香味,雖然性價比嚟講唔算高,MOP68得好細杯,但個質量唔錯,鍾意食榴槤嘅朋友一定要試吓!📍氹仔舊城區官也街9A號地舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊查看更多
肥dodo
肥dodo
2023-08-20
關注
澳門🇲🇴eat list✨ 手信街「莫義記」📣召喚 #榴槤控~ 講到中意食雪糕又中意食榴槤又點少得呢間,最出名有 ✨D24 + 貓山王✨貓山王榴槤雪糕 MOP$68未食已經聞到陣陣貓屎味,氣味濃郁,未食已經好興奮! 食落會覺得似食緊sorbet多過雪糕,少咗種奶滑口感!但每啖都好似食緊雪凍咗嘅貓仔~—另外大菜糕都好好食,由於嗰日我哋要食好多嘢,所以我哋都冇叫到~—Overall嚟講中意食榴槤嘅你一定要試~ 條隊係好長,但勝在夠快😆如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼🇲🇴莫義記貓山王 (氹仔舊城區)🇲🇴氹仔舊城區官也街9A號地舖查看更多
sesamema1021
貓山王榴槤雪糕🤩
sesamema1021
2023-05-30
關注
大大個字寫住貓山王榴槤雪糕,炎炎夏日之下梗係要支持支持😂榴槤雪糕到手已經聞到超香榴槤味!可惜唔係成杯滿嘅..但食落口超濃榴槤味,而且超級滑溜,好似食緊榴槤蓉咁👍🏻雖然貴啲但係值得嘅🤭查看更多
itxchas
itxchas
2023-05-23
關注
三色大菜糕$30。我買咗之後行去小亭慢慢嘆。三種口味。個大菜糕有西瓜、荔枝及泰國大菜糕味。同食珍多冰啫喱差唔多。該重有雪糕雞蛋仔$85,普通雞蛋仔$25及榴槤雪糕$68。人氣小食。榴槤愛好者一定要食。查看更多
+ 7
Christy206
人氣木糠布丁
Christy206
2023-04-08
關注
春植去到澳門🇲🇴官也街真係人山人海,次次嚟到點都去幫襯莫義記,今次都唔例外整番個木糠布甸先,水準依然,好濃好滑😋木糠布丁 $ 33📍 莫義記 (氹仔舊城區)氹仔舊城區官也街9號A舖查看更多
陈芊宇
澳门美食
陈芊宇
2021-06-03
關注
榴莲控岂能错过莫义记榴莲雪糕,主打榴莲冰品,榴莲雪糕来者必吃。使用的榴莲从金枕头到猫山王种类不等,价格各异,Zui贵的是猫山王。味道昵,特别惊艳。味道也是不错的。值得推荐  莫义记榴莲雪糕堪称澳门美食届的传奇。走在街上,走几步就能看到人们手里拿着一杯榴莲雪糕。其实,这些榴莲雪糕多出于莫义记,是该店“镇店之宝”一般的存在。雪糕的榴莲是由从马来西亚空运的新鲜猫山王榴莲制成,分量不多,味道却超级浓郁。 吃不惯榴莲口味,与葡挞并构葡国饮食文化的“木糠布丁”可以买来尝一下。这个来自葡国的布丁,由Cream作基本材料,由芝士、炼奶和饼干碎混搅、冷冻而成,吃的时候撒上一层玛丽饼屑。虽是由布丁制成,但是吃起来却完全不像布丁,混合着玛丽饼屑,沙沙绵绵的在口中融化,舒服至极。澳门必吃的美食之一。位置明显好找,官也街的入口处,招牌很醒目。老板娘非常热情,墙上贴满了明星来打卡的照片,主要经营甜品猫山王雪糕,木糠布丁和大菜糕等夏日的一些饮料!很喜欢店里的杨枝甘露,满口的芒果果粒,和柚子的果粒,大菜糕有各种口味的,类似于果冻的口感,冰冰凉凉,入口非常爽滑,榴莲雪糕非常香,非常浓的榴莲味,简直就是夏日的消暑圣品!!!查看更多
猫山王榴莲雪糕
Busy Meow
另類雪糕
Busy Meow
2019-10-27
關注
莫義記🔅芒果味雪糕 $33 MOP天時暑熱行過梗係想食雪糕嚟過咁多次澳門今次都係第一次參拜莫義記每次門口都人山人海個個都係試食榴槤雪糕不過我唔好榴槤所以就試下其他味道喇雪糕口感特別唔似一般牛奶雪糕咁重奶味口感柔滑唔似食緊一般雪糕芒果味超重不過三十幾蚊一杯就真係幾貴查看更多
fundog621
超級濃郁既榴蓮雪糕😍
fundog621
2019-08-19
關注
超級出名既榴蓮雪糕係莫義記既招牌🤩去到澳門一定要試下平時聽就聽得多人推薦今次係第一次食果然名不虛傳 啖啖超濃榴蓮味再夾雜住勁足料既榴蓮肉食過停唔到口榴蓮粉絲必食🥰查看更多
輕輕鬆鬆食吓飯
食到個口好臭😋
輕輕鬆鬆食吓飯
2019-08-17
關注
來到官也街的莫義記,嚐嚐它最有名的榴槤雪糕今次選擇了D24榴槤雪糕$45,雖然上網看到別人說貓山王榴槤雪糕更好吃,但是$70一個貓山王雪糕真的很貴不捨得打開後只有三份二的杯身位置有雪糕,份量真的不多,打開嗅嗅,沒有很榴槤的氣味。但是吃下去的時候,真的很驚喜!有很強勁榴槤的味道濃郁得好像真的正在吃榴槤!吃完口真的很臭雪糕並不是很滑,吃起來卻是很有冰感,口感像雪笆,沒有特別。但是榴槤味真的很重,值得一試!查看更多
D24榴槤雪糕
NatalieNum
木糠布丁👍🏻👍🏻
NatalieNum
2019-07-20
關注
食完世記 + 大利來 得番一個位食甜品 15/16 葡撻定木槺布丁熱辣辣 一定係食木槺布丁😉同平時食開嘅唔同 一般店仔整嘅係𣺉身嘅cream, 但係呢個係雪糕texture🤩🤩🤩木槺都做到好幼細👍🏻 成口都係粉😂呢間喺官也街頭 一落樓梯就見到 出名的仲有貓山王榴槤雪糕😄查看更多
木槺布丁
木榶布丁
Alvisnardo
個木糠布丁啱晒一路行一路食
Alvisnardo
2019-05-23
關注
一直都唔知道木糠布丁喺澳門會咁出名,周圍都見到有(可能因為喺遊客區),所以今次就順便試下「莫義記」木糠布丁個木糠布丁包裝好靚,有個盒裝住,又乾淨衛生,又美觀,大大增加印象分。食落凍冰冰好爽🤤🤤啱晒呢d又熱又焗嘅天氣。食落口好綿,甜度又啱啱好,非常好食。不過,盒邊嘅木糠布丁就有陣榴蓮味,可能因為同其他榴蓮產品雪埋一齊。我會食榴蓮嘅,所以有呢陣味都無所謂,反而仲覺得好食咗。但唔食榴蓮嘅朋友可能小心d避開唔好食盒邊嘅布丁啦。查看更多
Victoria Y
木糠布丁
Victoria Y
2019-04-29
關注
已經有幾年沒有到澳門了, 昨日與朋友一起專程到澳門睇狂電派, 睇完之後搭車落到官也街買手信, 順便吃這裏最出名的木糠布丁和榴槤雪糕。 已經有多年歷史的莫義記, 每次到澳門都必定要到這裏食甜品, 好像是一個習慣似的! 至於味道方面我吃的木糠布丁,其實沒有太大特別。 貓山王榴槤雪糕是這裏很出名的, 今次是朋友吃的我沒有吃, 但以前食過都覺得是普通沒有特別。 這裏還有很多不同味道的大菜糕, 我本身不是太喜歡吃大菜糕,所以也不感興趣。:)查看更多
木糠布丁
Jeffaty
名過其實
Jeffaty
2019-03-30
關注
今次終於有機會去試試大名鼎鼎嘅貓山王雪糕,盛惠$68一盒,都頗貴㗎。開蓋就有陣濃郁香氣傳出,但香得嚟又怪怪哋,有種刻意嘅感覺而非榴槤應有之自然香氣。“不”落去有冰粒唔太雪糕,食落去feel到唔對路wor😰😰成個口都係劣質榴蓮糖味,覺得自己好似食咗個元素週期表咁我的天😫真係老老實實畀多幾舊水買個貓山王好過唔知其他product會唔會有驚喜對得住“盛名” ,但榴蓮系列真心不值一試各位榴蓮fans都係食返榴蓮算了查看更多
大.寶
貴過吃榴槤
大.寶
2019-02-13
關注
在官也街吃過午餐後,當然要吃甜品吧!來到這裡必經之路一定路過莫義記,行過冇理由唔排隊吃甜品吖!排隊者大部分都是過來吃榴蓮雪糕,外甥也不例外。雪糕由$33-$68 不等。貓山王榴蓮雪糕$68~由於外甥是榴蓮控,過來這裡必吃之選。可是一打開蓋發現只得六成滿,略覺份量太少,有點失望,但也吃得相當滿足,基本上它不像雪糕,像一杯雪凍的榴連,只是用雪糕杯盛著。木槺布丁$33~好吃的,但冇乜特別,作為一個木槺布丁賣$33一個,真的有點貴。查看更多
+ 2
香濃清爽混合體:榴槤大菜糕
Yan~*
2018-10-25
關注
人在氹仔,到官也街 shopping 買手信是很自然的事;那份舊城風光,是再新再華麗的商場,也取代不了的獨特體驗!然而吃貨如我,逛著逛著又是吃,這天就幫襯了 莫義記,但既非榴槤雪糕亦非木槺布丁,而是...  集清新與香濃於一身的 榴槤大菜糕 ($33)!沒錯這裡的榴槤雪糕很足料好吃,但始終比較膩啊,爽滑質感的大菜糕雖然吃來也有濃郁果香,但口感要清爽多了。其他榴槤粉也來了試味,吃過後無一不讚好! 喜歡榴槤的朋友,下次來到要試試~查看更多