2016-04-14 5819 瀏覽
難得是星期日,又見天氣開始放晴,於是便約朋友們去踩單車燒野食。今次沒有選在大尾督一帶還車,直接回大埔。因為朋友推介去荔枝山茶座試一試新推出的炭火爐端燒DIY放題。這個放題價錢不太貴,早段5點至7點半成人收費$238,小童只是$98。為食時段8至10點就$268和小童$128。餐廳唔太難揾,只要大埔墟搭23k小巴便可直達,需時10分鐘內。餐廳唔算大,但你話一班人去食餐飯,就一定唔使迫。今次我地一行11人,安排坐係門口張長枱,柴娃娃咁幾熱鬧。我地叫左佢個爐端燒DIY,食物有50幾種可以揀,都幾多。而且款式除有大路的丸類、雞肉類同蔬菜類之外,佢好多款式係出面燒烤唔會有嘅。何如煙肉廣島蠔卷,燒豬肘薯餅串,安格斯牛露筍卷,炭燒鵝肝牛角包,照燒鰻魚串等,仲有慢煮豬腩串,吋吋骨,煙肉珍珠筍卷。。。。。。以這個價錢黎計,食到呢啲野,真係覺得有賺。 我地一行11人,餐廳俾左2個爐我地,個爐個樣圓形肥肥地幾得意。佢設計係俾人將啲串燒,圍住個爐圓型咁燒。餐廳老闆小林好熱情同我地吹水,又親力親為。之後等到啲野食黎啦,真係好豐富下㗎。我地呢班餓鬼,見到啲野食雙眼發晒光,立刻開動。

餐廳仲有個特別優惠,就係只需加$100,即可以得到一大支籤,任篤和牛、龍蝦、鮑魚等,篤得幾多拎幾多。如果唔篤,就可以以$1蚊雞的價錢,每人點龍蝦或鮑魚或扇貝一隻。咁我地當然唔放過啦,叫盡佢。啲野食黎嗰陣,大家都哇哇聲,因為啲扇貝好肥美,啲龍蝦好新鮮呀~~我地食呀食,食呀食,一坐就坐到成10點,飲飽食醉之後就盡興而歸。

如果去開踩單車,唔想係大尾督同人迫,但又想舒服地BBQ,不妨搭車返出荔枝山,去呢度食餐好嘅👍🏻👍🏻

2016-04-10
2016-04-14 3849 瀏覽
到大埔荔枝山數次,都只是行山。旁邊的這家荔枝山茶座都是朋友推介才知道的。晚上到那裡試試海鮮燒烤。剛坐下,先來泰式鳳爪沙律填填肚。足料份量大。燒烤食材陸續送上,震撼了好幾下。食物按人頭計,由店家準備,雖不是自主形式,但種類分量不下於連鎖放題食店。鮑魚龍蝦按人頭計,每人1蚊1只,超值。老闆小林哥說店家跟附近的漁民相熟,海鮮來貨很新鮮。開頭只是聽聽而已,哪家老闆不賣花贊花香。燒過烤過食過,確是新鮮。驚艷!肉類由店家醃過,味道不會過重,保留肉的鮮味,而且很juicy。驚艷!最感驚喜是這個鵝肝醬牛角包,微燙一下,酥脆鬆軟,鵝肝香濃。驚艷!任食2小時,不覺得過分口渴,只喝了杯椰汁冰。跟小林哥談起,他說因做街坊生意,店裡不用味精,街坊才食得開心放心,他們才會回來繼續食。又一驚艷!1行10人,個個都是大胃之士,不夠飽,店家即送上炒飯炒面,以及蟲草花當歸蒸龍躉。又是一驚艷。炒飯炒面雖是普通貨式,卻食到家的味道。蟲草花當歸蒸龍躉的香味,未食已知道這到菜不簡單,小林哥說,這道不是常有的,廚房要看當天有甚麼新鮮的食材,才向客人推介。剛巧我們那天,有20斤重的龍躉,我們才有口福。這樣一頓飯不貴,跟連鎖放題食店差
剛坐下,先來泰式鳳爪沙律填填肚。足料份量大。
燒烤食材陸續送上,震撼了好幾下。
1行10人,個個都是大胃之士,不夠飽,店家即送上炒飯炒面,
這樣一頓飯不貴,跟連鎖放題食店差不多,勝在食完後不覺的口渴,這樣已經回到本。
為食時段(8pm-10pm)
成人$268/ 小童$128
50款食品,另設有自助VIP區,只需加$100,即可以得到一支籤任篤龍蝦、鮑魚等,呢個好抵食。
題外話/補充資料: 廚房會因應食材不同而轉菜色,食客可以預早問定餐牌,或者ORDER菜色,彈性好大。
  • 蟲草花當歸蒸龍躉
2015-07-22 2497 瀏覽
工作中午餐,拖到下午茶,又要搵位泊車,所以來咗呢度,門口可以任泊,入內有帳篷茶座,環境比較暗,地方唔算乾淨!廁所仲幾污糟,下午茶粉麵價錢同午餐一樣!揀了款馬來炒貴刁($38)加熱檸水,見住廚房廚師即炒,不過佢逐個炒,我都要等15分鐘先到!好大碟,河粉滑,咖哩味濃,仲有辣椒少許辣味!配料足料,雞肉無雪味,加上爽口芽菜洋蔥絲!好味!熱檸水正常!店員比較悠閒,同事叫完,佢哋只比午餐餐牌,唔比下午茶餐牌!不過佢哋又唔係無反應嘅!做嘢都好爽手!悠閒嘅茶座!
工作中午餐,拖到下午茶,又要搵位泊車,所以來咗呢度,
門口可以任泊,入內有帳篷茶座,
馬來炒貴刁
熱檸水
熱檸水正常!
店員比較悠閒,同事叫完,
悠閒嘅茶座!
2015-07-21
馬來炒貴刁
2015-05-01 1683 瀏覽
我們一家日前到了荔枝山茶座吃泰菜, 所謂的泰菜已加入了中國的元素, 不是那麼正宗, 不過這也不要緊, 最緊要好味道.我們點選了的生菜包, 生菜大大塊, 豬肉少少辣, 算是不錯的菜色, 中式牛柳熱辣辣, 但有少少荕, 還可以接受, 啫啫雞煲也不錯, 同樣夠熱, 豬潤夠冧, 泰式拼盤的春卷外皮夠脆, 蝦餅也爽脆, 雞翼炸得夠熱也不油膩, 唯雞串燒不是太特別, 而菠蘿炒飯和棷青海鮮焗飯不算太香, 略為失色.其實荔枝山茶座的店主已轉了好幾手, 真希望遲些她的食物能夠進步, 回復昔日的美味.
生菜包
中式牛柳
菠蘿炒飯
泰式拼盤
棷青海鮮焗飯
啫啫雞煲
2015-01-05 1490 瀏覽
第一次去,好旺場好多人,可能係個99任食打邊爐,但不是任飲是次去都唔係打邊爐,打算食小菜,好多海鮮都無了,最後點了明爐烏頭-好貴$118 D汁用冬陰公既汁. 同埋香葉檸檬葉之類..唔抵食!藥材雞煲-$120 半只雞, 送生菜,幾入味,有下次!菠羅炒飯- 好少菠羅,飯都唔多 而且味道好淡,但多配料.下次可以試下佢地D炒蟹既~今次都冇食到.*佢地態度好好,現場無位都搵張麻雀台俾我地,唔會安排完我地坐低走左去,直到我地點左野食.3人3菜食左340
第一次去,好旺場好多人,可能係個99任食打邊爐,但不是任飲

是次去都唔係打邊爐,打算食小菜,好多海鮮都無了,
藥材雞煲-$120 半只雞, 送生菜,幾入味,有下次!
菠羅炒飯- 好少菠羅,飯都唔多 而且味道好淡,但多配料.

下次可以試下佢地D炒蟹既~今次都冇食到.

*佢地態度好好,現場無位都搵張麻雀台俾我地,
唔會安排完我地坐低走左去,直到我地點左野食.

3人3菜食左340
2014-11-26 1484 瀏覽
自己住附近,平時都有去茶座食晏,午餐焗飯唔錯,環境又好。今日行過見到出左$99任食火鍋,仲平過買野反屋企打邊爐,梗係要試下。6點半去到唔使等位,不過愈坐愈多人。湯底包埋唔使加錢,揀左痳辣湯底。湯底幾夠味,仲愈滾愈辣。食物選擇ok,滑牛,魚皮餃,牛栢頁,雲吞都唔錯,特別係雞件,一啲雪味都無,正!99蚊加多10蚊任飲汽水,唔使加一。兩個人埋單$218,大埔區黎講真係好抵。
雞片最正
痳辣湯底
2014-11-26
雞片最正
痳辣湯底
  • 任食火鍋
  • 雞件
2012-02-26 1213 瀏覽
一個清涼的下午和老公結伴跑步和踏單車,跑得累了就走入方圓百里附近唯一一間荔枝山茶座下午茶去也. 這間茶座的好處就是夠大(其實是茶餐廳),可以容納我們的單車, 裏面也沒有幾枱人.老公點了香酥雞件配薯條,餐飲凍奶茶,我原本想點三文治,但是他們竟然說所有三文治麵包都買光了! 通粉又買光,當時只是三時許. 不知是否因為少人光顧而不入貨,若是這樣就不如不要寫在餐牌上吧!結果點了烚蛋蕃茄米粉, 餐飲"少甜"凍檸茶.老公一向是香酥雞迷,他認為這個是他吃過最多炸粉的香酥雞,我都非常同意,除了太多粉外雞肉是ok的,不過香酥雞還是豪大大的好吃,可能因為多些香料吧! 薯條是一般的水準,不差. 飲品方面,我千叮萬噣凍檸茶要少甜但是見那個侍應生沒有什麼反應都知出事,嘩!好甜!但當我試了老公杯奶茶後,我相信我的檸茶真的已經"少甜"了...最令我發火的是我的烚蛋蕃茄米粉竟等了最少二十分鍾! 不要忘記當時只有兩三枱人,大家都已經吃着東西了...但當食物奉上的時候我真的有些驚喜!烚蛋竟是半生熟的,正! 蕃茄是生的但我喜歡它夠新鮮,還有白菜仔呢!米粉就有些麻油味沒甚特別(應該改叫公仔麵會更好). 就是這個烚蛋蕃

最令我發火的是我的烚蛋蕃茄米粉竟等了最少二十分鍾!
不要忘記當時只有兩三枱人,大家都已經吃着東西了...

但當食物奉上的時候我真的有些驚喜!
烚蛋竟是半生熟的,正! 蕃茄是生的但我喜歡它夠新鮮,還有白菜仔呢!米粉就有些麻油味沒甚特別(應該改叫公仔麵會更好). 就是這個烚蛋蕃茄米粉我把這個茶座由
加到ok...

他們的下午茶還有幾款蛋糕如cheese cake等等,好味與否就要試過才知了...

超甜爆奶茶
驚喜生熟蛋
環境夠大
(非會員)
2011-12-27 922 瀏覽
Biking with friends from Sha Tin to Tai Po and find this Cafe which have outdoor area, it was a sunny day, so I prefer to sit outside and order some food to enjoy the afternoon, The Food was really good and amount is really big, set lunch cost only $45 including Hot Pot dish with soup and rice. So yummyyyy.......

2011-12-26
  • Set HotPot dish
(非會員)
2011-11-12 681 瀏覽
同太太之前食過一次,不過係上年囉.........估唔到佢已經轉左型做中,西餐.我同太太坐出面露天位,唔熱仲好涼.我地叫左一份西冷扒,味道唔錯,啲汁入口好香,之後侍應介紹左個奇味雞煲俾我地,真係好正,佢同出面果啲唔同,好入味,同埋唔會好似出面果啲一樣得好小雞,下面個底放好多其他野係度.所以特別推介里個餸.
2011-11-09
慶祝紀念
紀念日
  • 奇味雞煲
  • 西冷扒
2011-05-03 577 瀏覽
回去外婆家之前, 因為口乾, 為食的我再下一城, 一入到大埔就駒車來一間方便泊車的食店. 實際為飲杯野. 但, 事實上, 飲飲野, 也忍不住, 要食食野.為飲野而來, 店方就安排了我們坐在半露天的位置. 是日天氣還未熱, 沒有蚊子, 有少少涼風, 坐落黎, 也真很不錯. 而是日碰見的藝人真多. 看圖, 這就是肥媽Maria的背影. 叫了兩杯奶茶. 為食的我也叫了一份春卷併薯條. 二人只叫一份野食, 店主帶著奇異的眼光, 常說一份夠啦......也經常回來問, 東西好不好食. 實在, 有點煩. 一碟野, 兩人分, 春卷, 是中國式的春卷, 併上英式的波浪薯條, 而醬, 身為泰國餐廳的鄉寸店子, 俾的是泰國辣醬, 點都要俾設你少少泰式的味道. 不過, 我本人覺得唔match. 再者, 春卷唔夠香, 薯條一般過一般. 幸好我們不是為美味的下午茶而來. 再彈, 是兩杯奶茶都唔夠熱, 說落了糖, 但我們飲不出有絲毫的糖味甜味. 也許晚上的泰菜會好吧. 不過這個隨便的"泰"式下午茶. 就........

2011-02-26 336 瀏覽
呢晚去左大埔既朋友仔屋企玩, 玩到夜麻麻先出去食野!佢推介左呢間茶座, 一於去試下啦 叫呀叫, 叫呀叫....又叫左成枱野 = =+食味唔錯喎, 而且碟頭唔細!!食完之後, 個個都飽到七彩...XD可惜地點唔太 "就" 腳~要的士 / 揸車先去到...如果下次入去大埔都要再去食 多謝主人家款待, 呢餐免費!!!呵呵呵.....
呢晚去左大埔既朋友仔屋企玩, 玩到夜麻麻先出去食野!
佢推介左呢間茶座, 一於去試下啦

叫呀叫, 叫呀叫....又叫左成枱野 = =+
食味唔錯喎, 而且碟頭唔細!!

食完之後, 個個都飽到七彩...XD
可惜地點唔太 "就" 腳~
要的士 / 揸車先去到...

如果下次入去大埔都要再去食

多謝主人家款待, 呢餐免費!!!
呵呵呵.....
2011-02-20
2010-09-02 235 瀏覽
首次光顧, 食客不多, 服務員態度友善。點了以下菜式:冬蔭功: 二人份量, 材料足, 酸味適中, 辣味不算重;時菜炒鮮魷: 材料新鮮, 大大碟, 炒得惹味; 蝦醬炒飯: 最欣賞此飯, 一點也不覺得滯/油膩, 灑上肉鬆, 好味道啊!點菜時, 以食品編號落單, 服務員解釋大廚乃泰國人, 不懂中文呢!
首次光顧, 食客不多, 服務員態度友善。

點了以下菜式:
冬蔭功: 二人份量, 材料足, 酸味適中, 辣味不算重;
時菜炒鮮魷: 材料新鮮, 大大碟, 炒得惹味;

冬蔭功
時菜炒鮮魷
蝦醬炒飯
2010-08-23
冬蔭功
時菜炒鮮魷
蝦醬炒飯
2010-06-10 179 瀏覽
朋友話好耐冇見我個女(狗). 所以就相約去 "大埔荔枝山茶座". 因為可以比狗狗同我地一齊坐...hehe 以我地呢啲養狗人士真係 so good 架... 冬陰公湯 - 一般. 唔夠酸同唔夠辣 泰式拼盤 - 味道都 ok生菜包 - 菜好新鮮. 不過啲豬肉就麻麻地 蒜蓉包 - 呢個最stable 青咖哩雞 - 呢個唔好食. 啲味道怪怪地 甜品 - 一般啦..冇咩野特別
以我地呢啲養狗人士真係 so good 架...

冬陰公湯 - 一般. 唔夠酸同唔夠辣

泰式拼盤 - 味道都 ok

生菜包 - 菜好新鮮. 不過啲豬肉就麻麻地

蒜蓉包 - 呢個最stable

青咖哩雞 - 呢個唔好食. 啲味道怪怪地

甜品 - 一般啦..冇咩野特別

2010-06-06
2010-05-13 145 瀏覽
母親節一家四口來到這裡慶祝,點知 …. 勁失望!!叫了6個菜 + 薄餅 ---1.海南雞 – 超差!!不但肥,仲要無雞味,同白切雞無分別2.葡汁焗四蔬 – 超差!!葡汁太希了,仲要無味3.小食拼盤 – 春卷 & 雞翼好味!其他則不什特別,可以不吃4.青咖哩牛肉 – 味道尚可,但牛肉一點牛味都無5.炒金邊粉 – 不錯,但份量偏少6.椒鹽九肚魚 – 不錯,夠熱,份量亦是偏少7.薄餅 – 極差!!諗住用來點咖哩,可惜咖哩差不多食晒,薄餅都未到!而塊餅又油又濕!千萬不要order!!叫碗白飯好過抱著期待的心情等待這一餐,可惜換來的是失望。這間店,試一次也嫌多!
母親節一家四口來到這裡慶祝,點知 …. 勁失望!!

叫了6個菜 + 薄餅 ---

2010-05-09
慶祝紀念
母親節
2009-07-09 132 瀏覽
本來諗住食印度野,不過屋企人話要黎呢間。地方都幾偏僻 ... 唔係阿哥帶都唔知有呢間野。去到人唔係好多, 招呼好周到 , 有兩個老細應該都係泰國人。泰式炒雜菜 ::: 冇咩泰式可言, HAHA 不過食飯點都要有碟菜, 炒得唔會過火, 都OK生菜包豬頸肉 ::: 呢個夠哂酸 ! 好味 ! 生菜包埋一齊感覺好新鮮, 豬頸肉好爽口 ~(不過屋企人話上次既泰國炒豬頸肉就比較好食D啦…)青咖哩雞 ::: 呢個推介! 個汁撈飯一流, 而且雞好滑冇雪味 , 又有椰汁香, 而且比黃咖哩香口好多咖 ~ 我自己冇食飯都係咁筆D汁黎食泰式炒聖子 ::: 呢個又係好好味, 唔會好似出面咁落勁多野DUM住聖子既鮮味!有D三色椒係到,又係一樣好味之選。價錢我都覺得可以接受不過環境因為好近村屋 ...真係好多蚊。而且服務好好,走果陣我MAMI讚佢D青咖哩做得好佢諗住打包俾我地咖 ... HAHA 而且人好NICE如果唔嫌唔就腳,大埔除左忠誠我覺得呢間都推介得黎咖。
本來諗住食印度野,不過屋企人話要黎呢間。
地方都幾偏僻 ... 唔係阿哥帶都唔知有呢間野。
去到人唔係好多, 招呼好周到 , 有兩個老細
應該都係泰國人。

(不過屋企人話上次既泰國炒豬頸肉就比較好食D啦…)

價錢我都覺得可以接受

不過環境因為好近村屋 ...真係好多蚊。
而且服務好好,走果陣我MAMI讚佢D青咖哩做得好
佢諗住打包俾我地咖 ... HAHA 而且人好NICE
如果唔嫌唔就腳,大埔除左忠誠我覺得呢間都推介得黎咖。