2022-11-29 652 瀏覽
2022年11月19日 星期六今日難得到週末,就決定同老婆帶埋BB出去旺角行下,好過成日留係屋企咁悶行到去登打士街,見有少少口渴同肚餓,咁岩又見到呢間店舖從來未試過,就膽粗粗行過去睇下有咩飲品賣同一般既台式茶店差不多,有好多款式既飲品可以選擇,仲可以自己挑選冷熱同甜度添,花多眼亂真係唔知飲咩好,最後聽從店員建議同熱賣龍虎榜中揀左兩杯飲品一人一杯另外都見到餐廳貼上左芋頭肉鬆盒子蛋糕既海報,睇落去好吸引,估唔到仲有食物提供凍櫃裡面除咗盒子蛋糕之外,仲有紫菜肉鬆小方,據店員既介紹其實係蛋糕嚟,可以揀大盒四件,或者細盒兩件,最後我哋選擇左要個細盒同一個芋頭肉鬆盒子蛋糕一打開紫菜肉鬆小方,賣相睇落去好精緻,肉鬆唔係淨係鋪滿咗小方嘅表面,連側邊都有,所以食落去每一啖都有紫菜肉鬆,裏面嘅蛋糕好鬆軟,雖然係凍櫃拎出嚟,但係都唔覺得好冰凍食唔到,仲食到濃郁嘅雞蛋味添至於芋頭肉鬆盒子蛋糕,上面嘅芋頭蓉口感好幼滑,味道唔算太甜,同下面嘅蛋糕一齊食,無論口感同味道都好夾,而且食完之後都唔覺得好滯,強烈推薦!!飲品方面我要左老冬瓜三兄弟,其實係冬瓜茶配粉圓、芋圓同蕃薯圓,雖然我飲左一半先記得影相,但見到配料仍然
2022年11月19日 星期六

飲品方面我要左老冬瓜三兄弟,其實係冬瓜茶配粉圓、芋圓同蕃薯圓,雖然我飲左一半先記得影相,但見到配料仍然佔左成杯既三分之一,真係落足料,飲落去好夠味,冬瓜嘅甜味出晒嚟,而且口感好豐富,食極都仲有好多丸子

老婆既呢一杯就係櫻羽水果甘露,見到裡面有一片片橙,飲落去酸酸甜甜幾清新,加上夠晒冰凍,整體感覺唔錯
2022-11-19
5 分鐘 (外賣自取)
2022-11-24 21 瀏覽
盒子🍰紅咗一排 自己就冇食過見到呢間茶飲店有得食就去咗買杯飲品同🍰點知當日冇哂盒子🍰🫣但仲有肉鬆小方 都照食😂😂🧋真。岩燒黑糖奶凍一杯有哂珍珠 奶凍 同鮮奶呢到啲珍珠仲有黑糖味黑糖味突出 唔算太甜所以甜度揀咗半甜走冰對我嚟講啱啱好🫰🫰珍珠係一咬即開個種奶凍份量都俾得幾多但飲完成杯又冇heavy嘅感覺🫖 夏夜白桃烏龍加咗蘆薈粒同寒天寒天係以前必加嘅配料鐘意佢有咬口 彈牙同樣都係半甜走冰🍑味都係清新路線成杯都唔會太濃 夜晚飲都可以😂🍰紫菜肉鬆小方外形有啲似西多士 但佢係蛋糕肉鬆份量慷慨 足夠覆蓋蛋糕表面中間有層類似煉奶嘅醬成個都幾甜 當下午茶幾好🗣店舖冇立食位置建議外賣翻屋企慢慢食店員服務有耐性🫰
盒子🍰紅咗一排 自己就冇食過

🗣店舖冇立食位置
建議外賣翻屋企慢慢食
店員服務有耐性🫰
2022-11-22 16 瀏覽
最近同男朋友睇戲行經MK,就去左買茶茶Go野飲。野飲都係新鮮即製,仲有濕潤綿滑既盒子蛋糕,好耐冇食好掛住🥰>逮丸芋頭二號:有一半都係芋頭,仲有芋頭粒粒,芋頭味好重,味道唔太甜,2號會配埋Q彈芋圓,同埋牛奶飲好飽肚。>岩燒黑糖鮮奶:黑糖珍珠新鮮即整,個杯拎上手仲熱熱地,黑糖味濃郁,叫左少甜甜度岩岩好,鮮奶奶味香濃,男朋友話咁快就飲哂成杯。>紫菜肉鬆小方:上次買返去媽媽好鐘意,一盒有4件好岩同屋企人share,好多肉鬆+紫菜鋪面頭,裡面係戚風蛋糕,入口鬆軟又有蛋香味。>芋泥肉鬆盒子:芋泥+肉鬆+cream食落又甜又鹹咁,但估唔到幾match,口感好豐富,濕潤綿滑,重點係細細盒食完唔會好有負擔😆
最近同男朋友睇戲行經MK,
就去左買茶茶Go野飲。

野飲都係新鮮即製,
仲有濕潤綿滑既盒子蛋糕,
好耐冇食好掛住🥰

>逮丸芋頭二號:
有一半都係芋頭,仲有芋頭粒粒,
芋頭味好重,味道唔太甜,
2號會配埋Q彈芋圓,
同埋牛奶飲好飽肚。

>岩燒黑糖鮮奶:
黑糖珍珠新鮮即整,
個杯拎上手仲熱熱地,
黑糖味濃郁,叫左少甜甜度岩岩好,
鮮奶奶味香濃,
男朋友話咁快就飲哂成杯。

>紫菜肉鬆小方:
上次買返去媽媽好鐘意,
一盒有4件好岩同屋企人share,
好多肉鬆+紫菜鋪面頭,
裡面係戚風蛋糕,
入口鬆軟又有蛋香味。

>芋泥肉鬆盒子:
芋泥+肉鬆+cream食落又甜又鹹咁,
但估唔到幾match,
口感好豐富,濕潤綿滑,
重點係細細盒食完唔會好有負擔😆
  • 芋泥肉鬆盒子
有學生優惠真係好抵🤣今日帶個仔去做驗眼,因為佢著校住服,佢話好想同爸爸一齊飲珍奶🧋,要食嘢飲野,一定係行呢條街!佢哋自己揀呢間🫠食物Oreo 黑糖珍珠奶茶、逮丸芋頭2號Oreo係哥哥揀嘅,因為佢認得呢啲字🤣🤣🤣佢話有Oreo實係好飲不過真係!佢個甜度岩岩好,好滑,啲珍珠又好好𡁻個芋頭2號真係好正🤣用飲管飲唔夠快,兩用匙羹撩啲芋泥食🤣佢紫菜肉鬆小方再加個紫菜肉鬆小方,我哋拎到返屋企再焗熱咗,熱左嘅紫菜肉鬆仲香!超好食🤤其他有好多種online payment 💕學生同醫護都有85折!
食物

Oreo 黑糖珍珠奶茶、逮丸芋頭2號
不過真係!佢個甜度岩岩好,好滑,啲珍珠又好好𡁻
個芋頭2號真係好正🤣用飲管飲唔夠快,兩用匙羹撩啲芋泥食🤣佢

其他

有好多種online payment 💕
學生同醫護都有85折!
外賣自取
星期日出旺角行街買野,今日天氣都比較熱,行到又渴又攰,即刻記起上次試過嘅「茶茶GO」十分正,而且就係附近,唔使諗即刻去買番杯茶飲先。首選阿仔推薦必試《泰式奶凍沙冰》($34),奶凍香滑,一試難忘。難怪係至Top銷售榜之一。上次嚟所有盒子蛋糕都售罄,今次終於試到經典嘅盒子蛋糕啦。《紫菜肉鬆小方》,本人十分鍾意,原來紫菜肉鬆同蛋糕可以咁夾,肉鬆香蛋糕軟而且不太甜好味道啊。《豆乳盒子》($38),味道似cheese cake ,面層似乳酸,入口微酸,層次豐富又有啲特別。另外整多杯《冬瓜茶》,據說冬瓜茶有不少巧效,可以清熱利水、解暑熱、減肥等,啱曬我。佢哋除了即叫自取,使有送貨服務,及可預約自取,最近出咗新餐牌,有興趣可以Scan QR Code 睇吓。

泰式奶凍沙冰

上次嚟所有盒子蛋糕都售罄,今次終於試到經典嘅盒子蛋糕啦。

冬瓜茶

2022-11-20
10 分鐘 (堂食)
泰式奶凍沙冰
冬瓜茶
2022-11-19 83 瀏覽
.之前見朋友買過呢間既芋泥盒子食評價不錯,今日黎旺角順便買盒返屋企食,仲買左兩杯手搖試下😬肉鬆芋泥盒子 ($42)無諗過咸咸地既肉鬆同甜既忌廉芋泥夾到😮完全冇違和感,忌廉都好滑,芋泥足料,仲食到少少芋粒,甜度正常,推介👍🏼真.岩燒黑糖鮮奶 (大杯$32)黑糖味都幾濃郁,甜度正常,唔會係死甜。鮮奶都滑同奶味重,粒粒珍珠煙韌有咬口,整體味道不錯。松印桂花烏龍芝士奶蓋 (大杯$29)我地叫左少甜少冰,第一啖飲冇攪勻,先飲茶,茶清,飲落好fresh。攪勻後芝士奶蓋味比較突出,飲落都幾滑幾creamy👍🏼雖然我地去到見得一個店員一腳踢,客人又keep住黎,但佢都有禮貌,沖茶都好快手,唔洗等好耐👍🏼.

肉鬆芋泥盒子 ($42)
肉鬆芋泥盒子

真.岩燒黑糖鮮奶 (大杯$32)
真.岩燒黑糖鮮奶、松印桂花烏龍芝士奶蓋

松印桂花烏龍芝士奶蓋 (大杯$29)

2022-11-19
真.岩燒黑糖鮮奶、松印桂花烏龍芝士奶蓋
2022-11-17 13 瀏覽
返港後念念不忘各款台式小食同飲品,於是又四處尋覓經典台式小店✌🏻台灣人氣飲品店「茶茶GO」於18年登陸香港☄️除咗供應多款台式飲品,亦有出售幾款自家製台式甜品,絕對可以一解思鄉之情☺️🔸紫菜肉鬆小方($38/4件)蛋糕賣相吸引,入口鬆軟綿密💋上面鋪滿鹹香肉鬆同香口紫菜,內裏係酸甜蛋黃醬,食落相當有驚喜💁🏻‍♀️🔹金皇芒果奶蓋($42)奶蓋綿密幼滑,含濃厚奶香味✨配搭香甜芒果沙冰,清新解膩,消暑必備💓🔹Oreo黑糖珍珠奶茶($34)邪惡指數爆燈嘅飲品😈Oreo碎份量十足,奶茶香滑而不苦澀🧋珍珠煙韌有咬口,且滲有黑糖嘅香甜,誠意推介✅

🔸紫菜肉鬆小方($38/4件)

🔹金皇芒果奶蓋($42)

🔹Oreo黑糖珍珠奶茶($34)
外賣自取
平時去登打士街掃街,簡唔中會買呢間野飲,見到有賣埋蛋糕都好想試,今次終於的起心肝買黎試試。Like同follow 店IG有9折,但只限一杯飲品;而學生/醫護更有85折。芋泥肉鬆盒子 $42 !!推薦!!有4層layers,拎上手都幾重。表面有肉鬆加奶蓋,咸咸既肉鬆配幼滑既cream好夾,下面有蛋白蛋糕夾著一層厚芋泥,芋泥份量唔少,入口偏濕潤,夠綿帶少許顆粒。逮丸芋頭 2號 $45餐牌冇寫1-3號有咩分別,問過店員: 1號有珍珠; 2號有芋圓; 3號有白色丸子。作為芋頭控,當然選2號! 呢個芋頭系列係固定糖,但都唔會好甜,奶飲得出唔係用奶精,芋圓有嚼勁。黑糖伯爵盒子 $36本身應該配送黑糖珍珠,但本身唔好珍珠,所以簡走珍珠。同樣有4層layers,蛋白蛋糕雖然被層cream夾著,但都唔會過濕。整體中意芋泥肉鬆盒子多啲。

芋泥肉鬆盒子 $42 !!推薦!!

逮丸芋頭 2號 $45

黑糖伯爵盒子 $36
2022-11-12
2022-11-15 9 瀏覽
台式茶飲店好多但令我特別有印象嘅唔多😗呢間鋪喺我腦海比較突圍而出一來佢地嘅飲品味道好又足料二來佢地嘅肉鬆小方真係好正🤩.🍴 金煌楊枝甘露 $36 💛8/10除咗金煌芒果汁同椰奶之外仲有肉眼可見嘅大量西柚肉😳平衡返個甜味同酸味 唔會over真係有飲咗成碗楊枝甘露落肚嘅感覺🥭仲有加咗滑捋捋嘅愛玉飲落每啖都有啲料 層次夠哂豐富😌.🍴Oreo黑糖珍珠奶茶 $36 💛8/10呢款都係佢地嘅人氣飲品黑糖味濃郁 珍珠Q彈唔淋身🥤加Oreo後有啲怕太甜 但飲落又唔會經典邪惡集合體肥仔水😈.🍴紫菜肉鬆小方 $38 💛8.5/10濕潤鬆軟嘅蛋糕 配埋夾層嘅蛋黃醬食落會有種creamy嘅口感🍰而且第一次食之前係冇諗過紫菜肉鬆同蛋糕嘅味可以mix得咁夾😋一盒四件 睇落可能細細件但最好都係兩人開心share就冇咁膩啦✌🏻.p.s. 佢地仲時不時有啲優惠記得留意清楚 又可以慳返筆啦😉
台式茶飲店好多
但最好都係兩人開心share就冇咁膩啦✌🏻
p.s. 佢地仲時不時有啲優惠
記得留意清楚 又可以慳返筆啦😉
2022-11-14 20 瀏覽
今次去左旺角登打士街去掃街,食完小食就想飲番杯嘢,就比我發現到《茶茶GO旺角》首先叫番杯嘢飲先,因為第一次黎,就叫左人氣之選嘅金煌楊枝甘露再加黃金珍珠,啖啖果肉,除左芒果肉之外,仲有柚子同埋紅柚肉,酸中帶甜。面頭仲有芝士奶蓋嘅咸香味,好有層次。除左飲品之外,佢地嘅小食都好多人講。紫菜肉鬆小方,估唔到裡面係蛋糕底,蛋糕兩層之間仲加左蛋黃醬,上面放左滿滿嘅紫菜肉鬆,肉鬆嘅咸香味同蛋糕一咸一甜都幾夾。另一款小食芋泥肉鬆盒子每日限量發售,下面係滿滿嘅綿密嘅芋泥,中層仲有海綿蛋糕同埋忌廉,最後當然唔少得滿滿嘅肉鬆,三層口感同埋味道,好值得推介。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,茶茶Go 旺角 (旺角)旺角登打士街43P - 43S號鴻輝大廈地下9B號舖 `*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,

除左飲品之外,佢地嘅小食都好多人講。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

茶茶Go 旺角 (旺角)
旺角登打士街43P - 43S號鴻輝大廈地下9B號舖

2022-11-14 14 瀏覽
在國外的朋友終於回到香港了, 久別重逢 當然要到最多茶飲和小食的旺角。另一原因,當然 就 安心出行黃馬碼,不能進餐廳進食。 帶了朋友在登打士街的美食集中地, 吃了熱辣辣 的魚蛋 和脆卜卜的三寶, 當然少不了 買杯透心涼的台式飲品。之前 同事升職 ,買了超多茶茶go的飲品萬歲, 味道和品質都不錯。 我自己就特別鍾意佢哋果汁類飲品, 特意揀咗三款都係有鮮芒果的茶飲。楊枝甘露奶蓋奶蓋非常濃厚 creamy, 淡淡的乳酪味道, 少少酸酸地 十分清新, 接著是大量芒果沙冰、 新鮮芒果肉 、新鮮柚子肉、 愛玉凍、 椰汁, 非常豐富的口感。金煌楊枝甘露其實和楊枝甘露奶具非常相似, 主要是沒有奶蓋部分。 換來的是更多的新鮮芒果肉, 和更多的芒果沙冰,果味充足, 材料豐富。櫻羽水果甘露這杯口感比較清新解渴, 新鮮果汁 和綠茶非常配搭, 加上新鮮菠蘿、香橙、奇異果、芒果 就是滿滿的果肉。

楊枝甘露奶蓋

金煌楊枝甘露

櫻羽水果甘露

平時係旺角行街掃街點少得買杯嘢飲解下渴,款式多又特別。今次再特別啲,幫襯左呢間有埋限量特色甜品嘅手搖店-茶茶Go。特別係要食下佢嘅蛋糕類小食😝。Cakes—————————————————————豆乳盒子頂層鋪滿厚厚一層豆乳醬,伴隨住creamy到爆嘅忌廉芝士同蛋糕。成個盒子奶香重而濃郁,豆乳做到輕身順口。亦都唔係太甜,正👍🏼紫菜肉鬆小方之前一路都有留意呢個(太耐冇食🙈)食落有驚喜。紫菜同肉鬆份量足,鋪滿成個麵包。賣相係一口size,咬一大啖極滿足。鬆軟之餘,蛋黄醬好足!鹹甜組合特別滋味Drinks—————————————————————岩燒黑糖珍珠奶茶 黑糖同珍珠奶茶絕對係最夾嘅一對。珍珠煙煙韌韌而且鮮奶味較重同濃郁,唔會太死甜都幾好飲!夏夜白桃烏龍清新清爽嘅白桃鳥龍 ,飲落甜甜哋但係解膩一流,舒服解渴。花多眼亂嘅你,諗唔到食咩好。不仿留意番店嘅宣傳板,會有當季嘅熱銷榜😉🔥

Cakes

—————————————————————
豆乳盒子
重而濃郁,豆乳做到輕身順口。亦都唔係太甜,正👍🏼

紫菜肉鬆小方
之前一路都有留意呢個(太耐冇食🙈)
鬆軟之餘,蛋黄醬好足!鹹甜組合特別滋味

Drinks

—————————————————————
岩燒黑糖珍珠奶茶

夏夜白桃烏龍
清新清爽嘅白桃鳥龍 ,飲落甜甜哋但係解膩一流,舒服解渴。

• 豆乳盒子
2022-11-11 496 瀏覽
櫻羽水果甘露($36)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲品用自家製膠杯包裝,設計簡約美觀,透明的杯身容許一眼看清內裡滿滿的果肉粒,十分吸引。味道方面,飲品甜度調控得宜,不用刻意㨂選減糖項目,亦不會過甜過膩,值得一讚。甘香的水果茶配搭酸甜爽口的水果粒,非常開胃,清新健康之選。真。岩燒黑糖鮮奶($32/中杯)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲品同樣以自家製透明膠杯包裝,從外面可見滿滿的黑糖珍珠佈滿底部,感覺十分抵食。味道方面,香醇濃厚的鮮奶配搭甜溜溜的黑糖,非常合拍甜美,加上煙韌有嚼口的珍珠們,絕對王道之選。紫菜肉鬆小方(四件)($38)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧小方整齊排列在半透明包裝盒內,表面可見滿滿的肉鬆和紫菜,極其吸睛,令人垂涎三尺。味道方面,肉鬆鹹香味足,配搭底部軟嫩濕潤的戚風蛋糕,效果奇佳,驚喜之選。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧在平日3點幾前往購買,需要輪候1至2人。連調製包裝飲品時間,全程約需等候10分鐘左右。🐧❤️結語:食品飲料均質素極高,而且價錢合理,推薦之選。
櫻羽水果甘露($36)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

甘香的水果茶配搭酸甜爽口的水果粒,非常開胃,清新健康之選。

真。岩燒黑糖鮮奶($32/中杯)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

紫菜肉鬆小方(四件)($38)

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:食品飲料均質素極高,而且價錢合理,推薦之選。

2022-11-11
10 分鐘 (外賣自取)
  • 櫻羽水果甘露
  • 真。岩燒黑糖鮮奶
🌖逮丸芋頭2號 $45招牌逮丸芋頭由大甲手工芋泥及初鹿牧場鮮乳🥛組合而成,可選1、2、3號,分別為黑珍珠、芋圓同白珍珠。芋泥份量足,目測👀有五份二杯咁多,夠曬飽肚,質感濕潤幼滑,另外有少少芋頭粒增加口感👍🏻;芋圓細粒偏軟,稍欠𡁻頭。🌖金煌楊枝甘露 $42楊枝甘露有勁多果肉,包括柚子肉、西柚肉同芒果肉🥭,超colourful 勁吸晴。咁足料味道自然唔會差,甜中帶酸,加埋西柚獨有嘅甘澀味非常醒胃;面層芝士🧀奶蓋帶有淡淡鹹香,中和甜膩嘅感覺。🌖紫菜肉鬆小方 $38本身想買芋泥肉鬆盒子,但可惜太晏賣曬,最後買左呢個紫菜肉鬆小方,原本以為係吐司,食落先發現佢係蛋糕!蛋糕🍰本體鬆軟綿密又濕潤,而且兩層之間仲塗有蛋黃醬;一盒4️⃣件,味道偏甜,適合配濃茶咖啡作下午茶🫖。

逮丸芋頭2號

🌖逮丸芋頭2號 $45

金煌楊枝甘露

🌖金煌楊枝甘露 $42

🌖紫菜肉鬆小方 $38
$62.5
逮丸芋頭2號
2022-11-10 13 瀏覽
❣︎旺角掃完街想買杯野飲🥤就求其揀左呢間😂買野飲發現原來佢地有賣盒子蛋糕即刻比啲蛋糕吸引住左😂💕咁就順便買埋黎今晚做甜品► 🥭金煌楊枝甘露 $42好足料 吸每一口都會吸到啲配料有芒果 西柚 紅茶凍 椰汁生果都好香甜多汁🥭香甜的楊枝甘露之中會飲到一絲嘅紅茶味☕️特別的係啲冰都一齊打碎哂所以會有小小食緊沙冰的感覺飲落甜度適中 飲完唔會口渴► 🥡芋泥肉鬆盒子 $42厚厚的芋泥層好實在 質地偏濕潤 芋泥味好突出上面係cream同肉鬆肉鬆的咸香同芋泥的甜交集係味蕾交響樂🎶食完好飽肚► 🫘豆乳盒子 $38上層係豆乳吉士 清香的豆乳質感絲滑中間係海棉蛋糕薄薄的蛋糕增加口感底層係蛋白疏乎厘啖味的蛋白疏乎厘夾香濃豆乳可平衡番個甜度入口軟棉帶絲滑推薦✨♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.9/5 推薦豆乳盒子✨鍾意佢唔太甜食完感覺負擔不大.
❣︎旺角掃完街想買杯野飲🥤
就求其揀左呢間😂