餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (樂富廣場) (樂富廣場)
資訊:

2022-08-07 560 瀏覽
星期日樂富的食肆不論是早餐、午餐或晚餐,連下午茶時段都人來人往。未夠三點來到茶木,都要排了一陣隊。下午茶應該是輕食,但最後飲埋杯嘢飲就變了飽食。我們一枱叫了果個草莓蜜糖磚塊-的確打卡是不錯的,眼看如圖示,三片厚厚的多士叠起來,中間是切好一粒粒的多士磚,多人分食都不錯,不然就會食滯😅。香脆黃金雞排-有四塊,香香脆脆。黑糖芋圓水果鮮草-很豐富,芋圓口感軟軟,但不會過淋,黑糖兼有少許薑味,很口味。鮮草滑滑,口感少少實,我鍾意。照燒雞排刈包拼蚝仔麵線-包是軟熟的。蚝仔有多粒,很有蚝的鮮味,麵線味道和口感都不俗,不會糊得像湯羹。飲品有愛文芒沙冰-很吸睛,顏色美,賣相令人滿足。喝一口,香香的芒果味,但很快,像芒果汁,唔夠冰。宇治抺茶奶蓋-抺茶香,而且滑。黑糖珍珠奶茶-我最不欣賞,茶不香,感覺像飲甜的水。
2022-08-07
2022-05-19 496 瀏覽
每次都係為左呢個甜品黎茶木食野其實除咗甜品,佢其他野都唔錯,但因為湊住小朋友,淨係記得影最尾叫既甜品呢個麵包外脆內軟,連包邊都好好味,而且份量好大,擺置一層層好吸引,小朋友見到開心到大叫
每次都係為左呢個甜品黎茶木食野

2022-04-26 303 瀏覽
茶木甜品好好味,叫咗個士多啤梨多士,士多啤梨醬配麵包,一啲都唔溜,配上士多啤梨健康又美味,外脆內軟,配埋雪糕一齊食更加美味可口,一層一層擺設,側邊仲有好多配料,淨係賣相都win了
2022-03-19 313 瀏覽
上司話今日唔知幾多點先放得我走,所以安排我先去食飯,本來唸住買啲零食係街食算。唸唸下,假期都被招咗去工作,仲有一早8點就開工了,都係去餐廳食個舒服lunch 啦。疫情下星期日,餐廳中午12點幾都係得幾枱客,真係慘⋯。我叫咗個台灣牛肉麵同肉燥菜心。係牛腱肉,分量適中,每一舊都好林,個湯好濃牛肉味同香料味,麵我轉左台灣新竹米粉,分量好多。個湯好夠熱,更加加分。菜心係跟餐加20幾蚊,個肉燥夠惹味,跟菜食幾夾,菜都新鮮。整體正常水準。
2022-03-02 233 瀏覽
突然想喝珍珠奶茶,於是到茶木買外賣吃,買了兩份午餐連飲品,一份是陳年黑醋燜豬手配古早肉燥飯及黑糖珍珠奶茶,另一份紅葱中卷炒蛋配古早肉燥飯及紅豆薏米水。肉燥飯一如以往的偏鹹,豬手的鹹味亦蓋過了陳年黑醋味,不說還以為自己在吃滷水豬手。中卷炒蛋不過不失,沒有過鹹。怎料當我差不多吃完,準備吃我最愛的糖心蛋時,發現蛋白部分内有些綠色點點,再仔細查看,懷疑是發霉,幸好沒有一口吃掉,馬上胃口全失不敢吃了🤢,實在令人非常失望!
糖心蛋
2022-03-02
2022-01-16 244 瀏覽
茶木用膳令 L 感到台式餐廳原來還未到止境,還有很多不同的美食。烏賊汁奶油中卷手作麵,手作麵超級彈牙,洋蔥,雜菇及魷魚圈,完美示範何謂「我很醜但我好溫柔」的味道。古早紅燒牛肉拌麵食材很豐富,包括素鵝,鹵水溏心蛋以及熬煮12小時的紅燒半筋半牛肉,牛肉入口好腍,無牙都吃到。配上清甜紅燒湯底。台灣直送麻辣鴨血及自家製椒麻拌麵都有點辣。脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶,奶蓋,榛子脆脆配滑滑的奶蓋及彈牙芋圓,一杯三種不同口感。翻開餐牌到甜品才發現,原來茶木不經不覺都十年了,時光飛逝。最後選蜜糖磚塊,一上桌都幾震撼,最頂層是焦糖雪糕,下層是青蘋果忌廉及牛油果。更有士多啤梨及黑莓伴碟。香蕉片有一層燒過的糖霜薄脆,超正!海藍色的青蘋果忌廉不會過甜,加配沾上朱古力醬脆脆的厚多士一口入魂。伴碟的爆谷絕對是最佳配角,一吃再吃。

台灣直送麻辣鴨血及自家製椒麻拌麵都有點辣。

翻開餐牌到甜品才發現,原來茶木不經不覺都十年了,時光飛逝。

• 古早紅燒牛肉拌麵
2022-01-08 140 瀏覽
「古早紅燒牛肉拌麵」拌麵是幼身手工麵,麵質係夾滑無得頂👍🏻 「紅燒牛頰肉麵」牛頰肉非常濃牛肉味,牛質十分軟身,拌麵是闊身有咬口 紅燒湯底味道正宗 「蜜糖磚塊(青蘋果) 」焦糖合桃雪糕🍦有牛油果🥑藍莓🫐+士多啤梨+色彩繽紛勁幼滑又吸睛既青蘋果🍏綠色忌廉+Tiffany Blue忌廉好靚呀 「脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋」超邪惡珍珠奶茶🧋脆脆朱古力🍫醬包圍杯邊,有一串軟糯三色芋圓,甜得黎十分之好味😋
「古早紅燒牛肉拌麵」拌麵是幼身手工麵,麵質係夾滑無得頂👍🏻
2021-12-28
整個木系設計裝修好有文青風❤️座位多用上軟墊梳化,寬敞舒服,富有滿滿空間感。古早紅燒牛肉拌麵($74)••••••木製托盤上,拌麵口感Q彈,相當有嚼勁😋每條麵條都均勻地沾上椒麻味道😜超上癮的!配以脆皮素鴨、鴨血、溏心蛋。紅燒牛肉熱辣辣用小碗盛載,有好幾大塊牛肉,入味軟稔,另配兩舊清甜白蘿蔔、紅蘿蔔。紅燒牛頰肉麵($80)••••••麵條用上寬麵,這類手工麵真係頗有韌性,湯頭香而清,入口絕不似顏色般重口味,牛頰肉較有牛味,非常唔錯。青蘋果酪梨蜜糖磚塊($88)••••••CP値極高,超巨型又吸睛😬而且色彩豐富😍黃金色蜜糖多士本身已經烘到脆卜卜,好香口🤤牛油果襯金磚呢個組合認真新鮮😆可以搭配焦糖香蕉、朱古力醬 或者爆谷食,同時有啲新鮮生果伴碟 🍓脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶($44)••••••一次過滿足哂所有願望😙奶茶漸層好靚,打卡都影左好耐,感覺製作過程好費心機🤣私心最愛嗰層豐厚芝士奶蓋🥰好creamy又滑。第二愛就係朱古力脆脆😌為飲品添加口感層次。其他材料包括煙韌芋圓、彈牙珍珠、香濃黑糖,總有一款啱心意💯

古早紅燒牛肉拌麵($74)
••••••

紅燒牛頰肉麵($80)
••••••

青蘋果酪梨蜜糖磚塊($88)
••••••

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶($44)

2022-01-01 109 瀏覽
已經不是第一次覺得服務差, 但估唔到會越來越差! 平日下午時段光顧, 侍應全厭世樣, 西面唔想做唔想招呼客人, 叫極都扮睇唔到, 最後要自己行出去搵人招呼。要求要兩杯熱水, 送來時倒瀉半杯冇善後走咗去。食物來到, 沒有提供餐具, 跟侍應提出要求, 之後又是冇影, 又係要自己行出去搵侍應幫忙。食物質素非常差, 食物是凍的! 要的熱茶也唔夠熱! 食到一肚子火! 幫襯過上水分店, 服務好好多, 樂富店員是否倒米想提早執笠?
已經不是第一次覺得服務差, 但估唔到會越來越差!

要求要兩杯熱水, 送來時倒瀉半杯冇善後走咗去。

食到一肚子火!

2021-12-28
2021-12-28 101 瀏覽
.茶木❣️尋找台灣味道另一個會成日掛住既地方,就係台灣😞相信大家以前耐唔耐就飛去台灣過一過weekend,太想念哩個地方喇🥰🔸古早紅燒牛肉拌麵古早紅燒牛肉炆到好淋,有種軟淋淋入口溶化既感覺🤤加上拌麵有少少麻辣味,唔會太辣同麵質好有咬口,好鍾意食啲有質感既麵😍配菜都非常高質,有麻辣鴨血、千層腐皮、糖心蛋!成個擺盤都非常有心機,「想你,見你」既tag令到大家都聯想到台灣人既sweet😆🔸紅燒牛頰肉麵紅燒牛頰肉都係炆到非常入味,加上濃濃既牛肉湯,每條既粗麵都掛到牛肉湯,令到每啖都食到精華所在🤤牛肉湯底非常清澈而不膩👍🏻🔸青蘋果蜜糖磚塊相信大家都有聽過茶木既蜜糖磚塊,聞名不如見面😱店主一拎上枱香氣撲鼻,非常香濃既烤麵包味加上蜜糖🤤廚師好有心機咁砌到好靚,因為我地揀左青蘋果🍏口味,綠綠藍藍既cream令到忍唔住要幫佢影張靚相!加上焦糖雪糕同爆谷,非常豐富👍🏻仲有新鮮水果粒,即刻可以中和返甜膩既感覺!🔸脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶黑糖珍珠奶茶+奶蓋+芋圓+焦糖脆脆🥰聽落好似好heavy但相信我…真係好值得你為佢第二日食少一餐!一次過滿足晒4個願望既感覺!黑糖味非常香濃,珍珠軟硬適中,香滑既奶蓋同煙韌既芋圓👍
茶木❣️尋找台灣味道

🔸古早紅燒牛肉拌麵

🔸紅燒牛頰肉麵

🔸青蘋果蜜糖磚塊

🔸脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶+奶蓋+芋圓+焦糖脆脆🥰聽落好似好heavy但相信我…真係好值得你為佢第二日食少一餐!一次過滿足晒4個願望既感覺!黑糖味非常香濃,珍珠軟硬適中,香滑既奶蓋同煙韌既芋圓👍🏻👍🏻👍🏻

仲要而家佢地做緊個主題,好多金句貼哂係間餐廳到😍

「從你碗中分一半的特別美味」

好味指數:8.8/10

茶木‧台式休閒餐廳
樂富聯合道198號樂富廣場(A區)1樓1108-1110號舖

————————-
#hk #hkig #hkfood #hkfoodie #taiwanfood #noodle #beefnoodle #bubbletea #teawood #台灣美食 #牛肉麵 #茶木
2021-12-26 116 瀏覽
相信很多人對茶木已經很熟悉😊, 今次到樂富廣場的分店, 兩個人坐在卡位用餐, 幾舒適。 餐廳主打台式料理, 亦時常會有新菜式推出👏🏻。兩個人的晚餐🥢 ~ 古早紅燒牛肉拌麵$74、 烏賊汁奶油中卷手作麵$86、 青蘋果酪梨蜜糖磚塊$88、 脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶$44。🔸古早紅燒牛肉拌麵🍜 ~ 紅燒牛肉鮮嫩軟腍😋, 湯汁味道極之濃郁, 蘿蔔吸入湯汁的味道, 非常好吃。拌麵質感煙韌帶點麻香味🤤, 配菜有麻辣鴨血、素鵝和燻蛋,好豐富👍🏻。 🔸烏賊汁奶油中卷手作麵🍝 ~ 黑蚊蚊的烏賊汁, 入口好creamy, 加上口感爽滑的墨魚和非常掛汁的手作麵, 每一啖都食得很滋味✌🏻, 但食完記得立即抹嘴🤣! 🔸脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋 ~ 黑糖瀑布般的概念, 杯外掛上粒粒朱古力,滿滿的奶蓋, 珍珠粒粒細緻煙韌, 加上芋圓串作點綴🍡, 整體甜度適中, 美味可口😋。 🔸青蘋果酪梨蜜糖磚塊🍏🍞 ~ 每一層的吐司都烤至外脆內軟, 加上甜甜的蜜糖香味🍯, 另外還有牛油果🥑、藍莓🫐、士多啤梨🍓和香蕉🍌, 配上淺藍色的忌廉和粒粒脆卜卜的焦糖爆谷, 材料豐富,賣相又靚,絕對是茶木的人氣打卡甜品👍🏻。 對茶木一向有好印象,

古早紅燒牛肉拌麵$74、 烏賊汁奶油中卷手作麵$86、 脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶$44

古早紅燒牛肉拌麵

, 每一啖都食得很滋味✌🏻, 但食完記得立即抹嘴🤣!
烏賊汁奶油中卷手作麵

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶

青蘋果酪梨蜜糖磚塊

對茶木一向有好印象, 近年更是越來越有水準, 整體都是性價比高的。

2021-12-16
烏賊汁奶油中卷手作麵
脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
青蘋果酪梨蜜糖磚塊
  • 古早紅燒牛肉拌麵$74、烏賊汁奶油中卷手作麵$86、脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶$44
2021-12-22 716 瀏覽
又到聖誕假期了,來不來就會想起茶木的拌麵,知道特選食物有85折,當然要去幫襯啦!喜歡到樂富廣場的茶木,因為坐得舒服,又不用大排長龍!情侶們可來到打卡,字卡的字句讓人感到很甜蜜!今次來到,我們特登點了期間限定85折優惠的食物和飲品古祖紅燒牛肉拌麵$74這是我來不來就會想吃的拌麵。麵條真的很煙靭彈牙,微微的麻辣,讓你停不了口。紅燒牛腩煮得入味,啖啖肉又不肥,蘿蔔也很甜。麻辣素鴨及鴨血,香辣十足,糖心蛋煮的剛好,又軟又滑。阿嬤手作蔥油麵 $74主角是蔥及手作麵條,麵條煙靭軟滑,蔥是爆香了,十分香口,加點豉油,簡簡單單的,但也讓人吃到停不下來。來到茶木當然要食蜜糖吐司啦!我們都吃過很多款,今次推出10周年限定,又有85折,一試無妨呢!青蘋果酪梨蜜糖吐司$88很吸睛的一道甜品!青蘋果忌廉,蘋果綠色讓人有一陣清新的感覺。奶油焦糖雪糕加入了脆米,配炮谷一起吃,真的天衣無縫!水果方面落配上酪梨🥑就極具創意呢!平時到茶木,必定會叫珍珠奶茶或者瀑布黑糖珍珠鮮奶,今次就點了這杯特別的黑糖脆脆瀑布珍珠奶茶。一上枱有一種嘩一聲的感覺!厚厚的奶蓋,香滑濃郁,甜度也恰到好處,杯子邊緣掛上朱古力脆脆,喝一點奶茶,再吃
喜歡到樂富廣場的茶木,因為坐得舒服,又不用大排長龍!

情侶們可來到打卡,字卡的字句讓人感到很甜蜜!

今次來到,我們特登點了期間限定85折優惠的食物和飲品

古祖紅燒牛肉拌麵$74

阿嬤手作蔥油麵 $74

青蘋果酪梨蜜糖吐司$88

一上枱有一種嘩一聲的感覺!厚厚的奶蓋,香滑濃郁,甜度也恰到好處,杯子邊緣掛上朱古力脆脆,喝一點奶茶,再吃點朱古力脆脆,讓你有雙重的味覺,像是在喝另一杯飲品似的,加上一串麻薯,讓人相當滿足😋

$300左右,已經吃到很飽,又是滿足嘅一餐吧!
  • 黑糖脆脆瀑布珍珠
  • 紅燒牛肉拌麵
2021-12-22 58 瀏覽
冇食一排茶木,食嘢質素進步咗。味道唔錯!而且仲多咗唔少新品。落咗單好快就有嘢食。▶️古早紅燒牛肉拌麵麵質煙煙韌韌,有少少麻辣香。有腐皮卷、鴨血。腐皮卷厚身一層層卷住。牛肉夠腍,仲有白蘿蔔、紅蘿蔔🥕▶️紅燒牛頰肉麵紅燒湯底好夠味,牛味重,牛頰肉入味,幾好食!▶️脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋賣相靚靚,而且好好飲!大推!有三粒芋杯邊又有朱古力脆脆▶️青蘋果蜜糖磚塊青蜜糖味幾香,我鍾意蜜糖磚塊多士,一粒粒烘到香脆。蜜糖甜甜地,而且仲有好多焦糖爆谷,仲有雪糕添!價錢唔貴食物有幾好食!#teawood #茶木 #樂富 #抵食 #珍珠奶茶 #牛肉麵 #台灣美食 #台灣菜 #taiwanfood #taiwanesefood #hkfoodie #foodie #eat #toast

落咗單好快就有嘢食。

▶️古早紅燒牛肉拌麵

▶️紅燒牛頰肉麵
紅燒湯底好夠味,牛味重,牛頰肉入味,幾好食!

▶️脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋
賣相靚靚,而且好好飲!大推!有三粒芋杯邊又有朱古力脆脆

▶️青蘋果蜜糖磚塊

價錢唔貴食物有幾好食!

2021-12-21 60 瀏覽
同朋友路經樂富,搵左間台式餐廳食-茶木。古早紅燒牛肉拌麵好似成個set咁,有麻辣鴨血加腐皮卷、紅燒牛肉、麻辣拌麵伴半隻糖心蛋。份量好多,我同朋友可一齊食同一份麵,麵質彈牙、食落惹味;而牛肉炆得好林同入味,唔錯!紅燒牛頰肉面啲湯汁同樣香濃入味,同剛才拌麵既牛肉係一樣既,但就湯麵尼,熱辣辣、暖胃啲,正!青蘋果味嘅蜜糖磚塊,新奇有趣,口感清新,顏色都好靚。再配埋一杯脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶,已經10分滿足啦,奶茶杯外有少少脆脆,10分好食,一杯奶茶滿足我三個願望。
同朋友路經樂富,搵左間台式餐廳食-茶木。

紅燒牛頰肉面

2021-12-21 276 瀏覽
表妺十分喜愛台灣寶島美食,昨天晚上相約品嚐以台式休閑為主的《茶木》晚餐。室內面積寬躺,簡潔裝飾有舒閒感覺。選擇了卡位坐低,餐牌上很多目不暇給的選擇,令人有少許選擇困難症😅!最後決定了兩客主食,古早紅燒牛肉拌麵及烏賊汁奶油中卷手作麵。古早紅燒牛肉拌麵 $74:可媲美台灣地道的,牛肉軟嫩,湯濃味厚,超好吃😋,台灣味道番曬嚟。烏賊汁奶油中卷手作麵 $86:特製的手工麵,口感彈牙有嚼勁,加上濃郁奶油香味,咀嚼完黑墨汁麪條,咀邊被沾黑了😀。310 糖心蛋$46: 端上檯已令人垂涎欲滴😋,糖心蛋最大的賣點是蛋白熟,而蛋黃半熟不凝固,蛋白滲透醬油味。再呷一口脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶$44: 有一串芋圓串起,再將佢將滿布水杯邊沿的melo 脆卜卜黑糖刮入奶蓋珍珠奶茶同喝,十分滋味,唔會太甜👍。最後的甜品:青蘋果酪梨蜜糖磚塊$88 更精彩,賣相吸睛,打卡一流,顏色鮮艷,引來其他食客的眼光,三大塊切好的暖暖蜜糖厚多士再配雪糕超yummy! 下班後,好好享受精美餐點,放鬆一下,忘記平時的緊繃,這兒是個休閒的chill地方。😌+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多

+++++++++++++++
如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊