餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳
資訊:

2020-11-08 74 瀏覽
生力麵比一般茶餐廳的一丁麵好吃,豬扒也軟淋,不過早餐敗筆在於飲品。珍珠奶茶沒什麼茶味,即磨咖啡奶量少,曾要求待應姐姐為我加一杯大概一安士的奶仔,可是只敷衍了事 ,叫了3次也沒有奶仔到,只能說服侍不周,沒有下次。
早餐 九層塔豬扒生力麵
2020-10-18 173 瀏覽
昨日(17/10/2020)來樂富,以往來食飯,一到六時多就要搵定地方,唔係就要等位,昨晚七時多,所有餐廳都可以直入。在餐廳門口貼有台灣烏龍茶春雞的宣傳單張,好吸引,一於要入去試下,入到餐廳內,已見有多枱客進食中,賣相都好吸引。點了春雞,都幾大隻,侍應放下,已聞到有茶香,用刀叉都好容易切開,雞好入味,配料既汁都可不用,雞肉好軟滑,唔錯紅燒牛肉麵,招牌菜,幾乎次次都叫另用積分換了黑糖珍珠奶茶埋單$151

台灣烏龍茶春雞

紅燒牛肉麵,招牌菜,幾乎次次都叫
紅燒牛肉麵

另用積分換了黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶

埋單$151

2020-10-17
台灣烏龍茶春雞
紅燒牛肉麵
2020-09-27 207 瀏覽
星期六同細妹及佢男朋友,我仔仔一齊行獅子🦁️山⛰️,行完啱啱揾地方食午餐🥣,就選擇左仔仔念念不忘嘅茶木,於是行去位於樂富廣場一樓的茶木.台式休閒餐廳,分別叫咗牛肉肉燥飯,雞扒肉燥飯,仔仔最鐘意肉燥飯,份量對我仔仔來講好似唔系好夠飽,問佢好味嗎?佢話超級好味,但好似唔系好飽,可能系行完山特別餓,對於我哋來講一份食完已經好飽了。對於我鐘意食湯粉的就叫咗一份紅燒牛肉米粉,有少少辣牛肉味道還可以,而米粉就用正中台灣新竹米粉,又細又夠彈,好食,我又叫左一杯去濕薏米紅豆品,飲入口帶有僵的味道,正中臺灣飲品,值得再次光顧。
2020-09-27 28 瀏覽
疫情期間,繼續外賣,今晚係樂富茶木,見到有個外賣套餐,非常吸引,抵食兩個餐,BB乳鴿買一送一於是我就打包返屋企做晚餐,我揀咗一個台灣鳳梨甜酸肉,呢個好適合小朋友食我仔仔最鍾意食嘅入面嗰啲嘅肉,再用嗰啲醬汁撈飯食小朋友可以食好多飯,又叫咗一個台式黑醋豬軟骨,豬軟骨嘅味道同平時出面餐廳食嘅係唔同嘅,咬落去肉質鮮甜爽口又唔會癡牙小朋友都好鍾意食,再叫咗一隻BB乳鴿雖然佢唔係用炸機,但佢食入口係好滑,肉好幼,我哋一家人都好鍾意食,相信日後一定經常光顧。
外賣自取
2020-09-05 268 瀏覽
下午時份,我與妹妹來到住家附近的商場吃個下午茶,順道購買些日用品,最後朋友便挑選了茶木這間咖啡店。四色吐司 四色吐司色彩繽紛,賣相吸引,吐司外型四方,色澤呈現金黃,把其切成四小塊後,頂層再放上紅豆、忌廉、各款水果作點綴,分別使用上芒果、草莓、藍苺、爆谷,上桌可聞到吐司的香濃和紅豆的香甜,氣味清新濃郁,這款是朋友點選的,我沒有品嚐味道方面就不作說明瞭。黑糖珍珠奶茶黑糖珍珠奶茶朋友選擇了熱飲,上桌可見飲品熱騰騰的,珍珠份量亦使用充足,氣味散發著奶茶和黑糖的濃郁醇香,飲品同樣是朋友的,就不作味道說明瞭。TeaWood 三小碟TeaWood 三小碟分別有310 溏心蛋、黑麻醬櫻花蝦秋葵、香辣沙拉醬炸雞這三款食物。溏心蛋蛋黃呈半流心狀態,入口蛋味濃郁,稠密緻滑。秋葵色澤碧綠,口感清脆幼嫩,柔軟香甜,配搭上櫻花蝦的鮮甜濃郁,還有濃厚惹味的黑麻醬,味道更為豐富。炸雞色澤炸至金黃,入口酥脆香濃,嫩滑鮮美,加入香辣沙律醬作調味,味道增添一份辛辣香甜。整體而言,餐廳裝潢以木材為主元素,配搭柔和的燈光,感覺休閒放鬆,環境整齊衛生,食材美觀可口,是與朋友吃下午茶的好地方。

四色吐司
黑糖珍珠奶茶
TeaWood 三小碟
2020-07-11 412 瀏覽
今次同屋企人黎左食台灣菜 因為係平日嘅關係所以都冇咩人 唔洗排隊燒乳鴿買一送一$58@2 都幾平 個皮都幾脆 肉質唔柴 另外入面好juicy 啲油滴哂出嚟添微辣手工拌麵- 麻辣半根半牛肉/麻辣鴨血/椒麻拌麵麵好彈牙係幾好食 但有啲辣 而個湯冇咩牛同埋都幾油 呢個沙朗牛肉肉燥飯 牛肉份量麵係有啲少 得3塊薄片 肉燥就算係多 咸度適中幾送飯 但係食到最後就發現係好油 好彩有少少青瓜解膩之後係酥炸排骨同雞扒既肉燥飯 2樣炸粉皮都好厚 同埋調味偏咸 個麵就正常發揮紅油抄手有啲辣同咸 但有蒜茸就幾香 到甜品啦 芋圓幾煙韌豆腐花都幾滑 其他野就普通 芒果香草密糖磚塊 賣相就幾吸引 味道都唔錯芒果唔甜亦唔酸 但士多啤梨就好酸 雪糕溶咗配埋麵包好夾 幾好味😋

微辣手工拌麵- 麻辣半根半牛肉/麻辣鴨血/椒麻拌麵

甜品啦 芋圓幾煙韌豆腐花都幾滑 其他野就普通

芒果香草密糖磚塊 賣相就幾吸引 味道都唔錯
2020-07-08
2020-07-09 202 瀏覽
經某外賣APP買外賣有8 折茶木外賣飯餐類係紙盒裝既 是相對環保的外賣選擇值得欣賞! 下午茶 @ 雞翼滷肉飯 配 溫泉蛋經濟既選擇好好味 ! 雞翼裏面有芝士餡Cp值高 會再訂喔 ~
經某外賣APP買外賣有8 折
茶木外賣飯餐類係紙盒裝既
是相對環保的外賣選擇
值得欣賞!

下午茶 @ 雞翼滷肉飯 配 溫泉蛋
經濟既選擇
好好味 !
雞翼裏面有芝士餡
Cp值高 會再訂喔 ~
外賣送餐
2020-05-30 401 瀏覽
平時茶木晚餐價錢有啲貴,所以我特登揀咗下午茶去食,雞髀餐加飲品都係$40左右茶木最出名係嗰杯珍珠奶茶呢杯珍珠奶茶係我飲過最鍾意飲嘅,個茶底又好似Earl Grey口味,茶味濃到不得了,飲完一杯又想飲一杯,重點係珍珠奶茶可以走冰,唔會因為冰而溝淡茶嘅味道下午茶餐嘅炸雞脾都好大隻,而且食得出係新鮮即炸嘅,所以我最鍾意食茶木嘅下午茶餐,加上呢個時候又唔使等位!!所以平時我哋下午茶有多一個選擇,可以食茶木囉

茶木最出名係嗰杯珍珠奶茶

所以平時我哋下午茶有多一個選擇,可以食茶木囉
  • 珍珠奶茶
2020-05-06 403 瀏覽
午飯過了好一陣子但又未到晚飯時間,朋友想吃下午茶,我則只能吃少許,要找一間多選擇又可以和朋友聊聊天的餐廳,想了又想,茶木是一個很不錯的選擇。店員細心為我們量了體溫隨即安排我們入席,茶木餐廳環境一如概往的衛生整潔,還有印刷相當精美的餐牌。每一道菜都有參考相片,而且賣相非常吸引。我主攻小食,加上部份菜式印有重點推介的標誌,我很快就找到了心水選擇: 四色多士。飲品方面還是我之前極力推薦的珍珠奶茶。四色多士上菜了!四式多士賣相漂亮,不但令我心花怒放,最值得讚賞的是實物與餐牌上的展示圖相差無幾,多士是四四方方一片厚切,沒有乾扁的感覺,再仔細舖上一層粒粒香甜的蜜糖紅豆,還有打至滑身的忌廉。至於所謂的四色,就是把多士切成四塊,每塊頂上均有不同色的甜點點綴,分別是深藍的藍莓,鮮紅的草莓,金黃的菠蘿,特別的是麥色的爆谷,雖然是細細的一小片,但用作調味一點也不遜色,因為帶有新鮮的果香,而且也是水份多的果實,所以味道也很突出,足已令我覺得吃到不同口味的多士。爆谷是留待最後一片吃,由於類別有別於其他水果,吃起來更有爆炸的感覺,與多士香脆的口感相輔相成,非常有玩味。整體多士很不錯,忌廉的奶香好出色,但沒有蓋過紅

四色多士
整體多士很不錯,忌廉的奶香好出色,但沒有蓋過紅豆的香甜味。配搭創新得來味道相當好。

最後還好好喝的珍珠奶茶,珍珠口感煙韌,奶茶又香又滑,配搭得非常和味,和多士的忌廉奶香絕對是完美的配搭。

2020-04-27 352 瀏覽
在居家抗疫的日子,多數都不外出用膳。難得週日外出添置日用品,避開人流,吃個下午茶,誰知大失所望。事緣本人在別無選擇之下(主要避去人多餐廳及因友人想吃茶木的鹽酥雞),進入了多年前曾光顧過一次的茶木,與友人各點了一個下午茶:鹽酥雞麵($61)及台式蚵仔煎($47),各配一杯飲品,飲品有幾款選擇:例如紅豆薏仁水、台式酸梅冰、黑糖珍珠奶茶等。兩個餐的份量適中(作為下午茶),鹽酥雞麵為牛肉湯底,相當夠味,但麵就一般,沒甚特別,而鹽酥雞就稍嫌味精重,肉炸過頭,口感較乾及硬。台式蚵仔煎就色香味俱無!蛋漿未拌勻,蚵仔與菜明顯是隨意加入就煎,偏油膩;惟一可取的是蚵仔的數目不少,但味道還是一般。總體來說,這兩個下午茶餐屬中下水平,價錢就偏貴,而且要加一服務費,性價比低,不值一試!

台式蚵仔煎
鹽酥雞麵
題外話/補充資料: 另外,無意中看到其他人於2020年1月在Openrice張貼的餐牌,發現這兩個餐的價錢分別為:鹽酥雞麵為$56,台式蚵仔煎$38。如果資料無誤,加價幅度在這個非常時期則似乎不太合適。
2020-04-26
  • 飲品可接受
2020-04-19 303 瀏覽
而家居家抗疫,多數居家叫外賣,屋企煮少少菜。叫了茶木兩個餐都好有台灣特色,其中一個係「麻辣鴨血素鴨·金盞花螺片雞濃湯·自家製椒麻拌麵」,一睇個名就知有心機,係正宗台灣椒麻味,個湯亦非常濃郁似冇味精,仲要真係有金盞花螺片雞。可惜每樣餸都係一口夠淺size.. 我算細食都唔夠..另一晚叫了個古早三杯雞,喺「台灣美食」個欄目之下,約$80,睇過價錢會以為係小菜一碟,點知..原來係好鬼「精緻」,由於太肚餓,見到咁嘅情況即刻係屋企煮多碟餸所以無影相,叫外賣嘅朋友要有心理準備
而家居家抗疫,多數居家叫外賣,屋企煮少少菜。

。可惜每樣餸都係一口夠淺size.. 我算細食都唔夠..

麻辣鴨血素鴨·金盞花螺片雞濃湯·自家製椒麻拌麵
麻辣鴨血素鴨·金盞花螺片雞濃湯·自家製椒麻拌麵
2020-04-02 275 瀏覽
誰說只有英國下午茶才算優雅?今日和朋友來到茶木享受精緻下午茶,也是相當寫意。雞翼配珍珠奶茶、細軟的麵線配上粒粒QQ的蚵仔,還有牛肉麵,選項多到不得了,幸福到連外國人都會羨慕。鹵牛肉刈包拼蚵仔麵線刈包是台灣傳統小吃,但老滋味也能吃出新玩意,茶木把刈包創意改良,加入兩片牛展,並搭配沙律菜,帶點肉甜的鮮嫩肉質口感,令刈包變成美味又吸睛的打卡美食。再說蚵仔麵線,蚵仔超大顆,又肥美,惜份量比較少。下午茶來說勉強叫剛剛好。芝心雞翼還想和朋友再聊聊天,於是點多了一款小食,就是芝心雞翼,如果是女仔朋友應該會大呼邪惡吧。香濃的芝士緊緊包裹在嫩滑的雞翼當中,香嫰無比,絕對是滋味新感受。珍珠奶茶茶木的珍珠奶茶絕對令我上癮,香甜而不膩,粒粒珍珠飽滿圓潤,口感層次分明,整杯溫熱濃郁而帶人滿足的滋味,令人倍感幸福。

鹵牛肉刈包拼蚵仔麵線

芝心雞翼

珍珠奶茶

2020-03-29 281 瀏覽
今天朋友相約我吃午飯,特意挑選了茶木,皆因他太久沒有吃台灣菜,而且茶木除了吃主食,連糖水甜品也照顧到,種類眾多。餐廳裝潢簡約樸素,以木材為主題,選用黃燈色調,感覺溫馨放鬆,座位亦寬闊舒適。微辣手工拌麵微辣手工拌麵共有三款台式食品,台式椒麻拌麵、台式麻辣鴨血、台式麻辣半根半牛肉,台式椒麻拌麵的麵條是自家製的,口感煙韌爽彈,掛醬力強,配上獨門配方的椒麻醬汁,味道香濃惹味,台式麻辣鴨血是以超過十五款上等配料慢火煨煮的,味道嫩滑入味,辣香濃郁,再配以香脆素鴨,鴨香味濃,台式麻辣半根半牛肉的湯底是以十種香料以及牛根熬煮十二小時而成,湯底濃郁,辣味香濃,而半根半牛肉則是以燜燉方式製成,口感軟腍,新鮮嫩口。台式酸梅冰味道與酸梅湯相似,甘甜帶酸,口感清爽,可以刺激食慾,使人胃口大開,而且可以緩和辣味。朋友點選了紅燒牛肉麵以及黑糖珍珠奶茶,上桌時紅燒牛肉麵香氣撲鼻,牛香味濃,用料豐富,牛肉可見大塊及量多,黑糖珍珠奶茶氣味濃郁,帶有焦糖香,因我沒有進食,口感味道就不作詳細說明瞭。整體而言,環境休閒舒適,食物正宗,富有台式風味,而且種類繁多,主食及飯後甜品均照料到,價錢亦合理,是與朋友聚餐的好地方。
微辣手工拌麵
台式酸梅冰

2020-03-26 214 瀏覽
在T-Factory個app知道茶木有早餐,今朝(26/3/2020)特意來試試刈包,之前在台灣及西安都食過,但都包著好多配料,但今個早餐的刈包,刈包很軟及熱,自己配了雞蛋來食,簡單的配料,更能食出刈包的味道。點了C1~三杯雪裡紅肉絲湯麵配蛋及C5~九層塔豬扒湯麵配腸仔蛋兩個早餐,雪裡紅即香港的雪菜,相比茶餐廳,好似鹹咗些,肉絲份量少些,而九層塔豬扒好多骨及肥肉,兩碗麵都很多,十分飽肚。餐飲點了咖啡及豆漿,豆漿偏甜。台式早餐都OK,下次可再試埋其他款式。
餐飲點了咖啡及豆漿,豆漿偏甜。
台式早餐都OK,下次可再試埋其他款式。
早餐~九層塔豬扒湯麵
早餐~雪裡紅肉絲湯麵
2020-03-26
$38 (早餐)
2020-01-21 349 瀏覽
今天行經樂富廣場,很少機會見到茶木門外沒有人排隊,與太太立刻入內,餐廳內已有七成滿。太太點餐選擇鳳梨鮮果甜酸肉。賣相吸引,食材非常新鮮,有點似廣東菜咕嚕肉,味道適中,外脆內軟,口感非常好。飲品是核桃杏片巧克力奶,少少甜加上濃度剛剛好。值得一試再試。