餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (樂富廣場) (樂富廣場)
資訊:

2024-03-23 73 瀏覽
冇諗過呢間茶木越做越差!職員態度如此惡劣!個客入到門口禮貌地問企係門口收銀處嗰女職員有冇位 ? 佢竟然惡樣惡聲碌大對眼閙個客! 搞乜嘢啊! 上市公司搞到請左呢啲咁嘅職員招呼客戶, 唔怪之得香港食肆生意唔好喇! 乜唔係有上課訓練咩!
冇諗過呢間茶木越做越差!職員態度如此惡劣!
2024-03-23
其他
之前都有提過,家人很喜歡茶木的牛肉麵,但黃埔分店的服務態度不佳,所以寧願幫襯遠一點的樂富分店。呢排家人prefer轉米粉,因發現有少少麩質不耐,食完麵後會肚漲,成個人提不起精神。但米粉也不錯的,滑身彈牙,雖然無麵一樣好食,但也算過了牛肉麵癮豬軟骨肉燥飯也是常叫的item,豬軟骨燉得軟爛入味,軟骨已呈啫哩質地。但配上肉燥未免有點太咸,建議肉燥另上,以免食到最後太膩太咸。今日想試芋香奶茶,但味道十分化學,茶面上浮了一大堆浮沫,極不推薦!只推黑糖及茉香奶茶!配上寒天很搭手工麵也是必須吃的,如果無麩質不耐。雞扒夠味又十分嫩滑。手工麵筋道有嚼勁,裹上麻醬更順口。是溫熱的拌麵。鹽酥雞也是很好吃的一道菜,大推!Btw想反映一下佢地既兒童餐,又丸又腸咁,太多加工食品,建議以雞翼雞扒代替,加d沙律菜、水果先夠營養。

鹽酥雞也是很好吃的一道菜,大推!
紅燒牛肉麵(改米粉)
黑糖奶茶+芋香奶茶
豬軟骨配肉燥飯
雞扒配麻醬拌麵
麻油雞翼
2024-01-09 174 瀏覽
一般係香港食嘅米粉都係較為味淡同埋粗身,而茶木嘅新竹米粉食落就覺得好好味!紅蔥醬豬軟骨新竹米粉由於新竹米粉本身較為幼身,吸咗濃濃嘅湯汁後,香噴噴的,咬落有少許彈牙,口感豐富。豬軟骨仲正,炆得好軟身,好入味,入口即化,真係好耐都未試過食到咁好味嘅豬軟骨。配埋杯黑糖冬瓜茶,正呀!👍🏻

紅蔥醬豬軟骨新竹米粉
由於新竹米粉本身較為幼身,吸咗濃濃嘅湯汁後,
香噴噴的,咬落有少許彈牙,口感豐富。
豬軟骨仲正,炆得好軟身,好入味,入口即化,
真係好耐都未試過食到咁好味嘅豬軟骨。

配埋杯黑糖冬瓜茶,正呀!👍🏻
2023-11-07 283 瀏覽
初初一開嘅時候,門口成日都大排長龍,而家質素有少少每況愈下🥲🥲🥲叫個牛肉麵都要$80價錢偏貴,而且牛肉入口好韌,湯底亦較重味精,質素一般,份量一般🙈🙈🙈
2023-08-28 368 瀏覽
每次來親呢度見到個餐牌都好想試😄,今次決定試一試呢個甜品, 賣相幾吸引,但只係得面頭有雪糕,其他都只係一般嘅多士磚, 食到中間只係喺度食緊麵包😌, 如果雪糕多一點會比較好, 試一次就夠。
2023-07-26 352 瀏覽
放工嚟食晚飯,要scan QR code 落單,一睇比實物餐牌貴咗,原來Apps自動要你加配甜品或沙律,算啦,反正都想試吓個奶茶奶凍。點左古早紅燒牛肉拌麵配鴨血拼素鴨、台式奶茶奶凍、抹香奶茶加奶蓋少甜、追加小食糖心蛋。古早紅燒牛肉拌麵,拼麵有少許麻辣味,都幾好味,有半隻糖心蛋。成碗得兩嚿紅燒牛肉、一件紅蘿蔔、一件白蘿蔔,呢個餐要$110,得兩嚿牛肉,未免孤寒咗啲。而且唔係切片,雖然牛肉都淋,但成舊咬啲牛肉攝晒牙罅,影響口感。配的鴨血、素鴨味道幾好。抹香奶茶加奶蓋少甜,仍然好甜,飲完好口渴。追加小食糖心蛋,呢個最唔抵食,味道Ok但$26 (仲要加一)得一隻糖心蛋🥲台式奶茶奶凍,賣相好吸引,味道都幾好。整體而言,味道都算OK,但埋單連加一總共$161,都幾貴,份量對不起這個價錢,男士吃未必夠飽。下次再來的話不會選擇晚餐,午餐好似平啲。
放工嚟食晚飯,要scan QR code 落單,
一睇比實物餐牌貴咗,
原來Apps自動要你加配甜品或沙律,
算啦,反正都想試吓個奶茶奶凍。

點左古早紅燒牛肉拌麵配鴨血拼素鴨、
台式奶茶奶凍、抹香奶茶加奶蓋少甜、
追加小食糖心蛋。

古早紅燒牛肉拌麵餐

古早紅燒牛肉拌麵,
拼麵有少許麻辣味,都幾好味,有半隻糖心蛋。

古早紅燒牛肉拌麵

成碗得兩嚿紅燒牛肉、一件紅蘿蔔、一件白蘿蔔,
呢個餐要$110,得兩嚿牛肉,未免孤寒咗啲。

鴨血配素鴨

配的鴨血、素鴨味道幾好。

抹香奶茶

抹香奶茶加奶蓋少甜,仍然好甜,飲完好口渴。

糖心蛋

追加小食糖心蛋,呢個最唔抵食,味道Ok
但$26 (仲要加一)得一隻糖心蛋🥲

台式奶茶奶凍

台式奶茶奶凍,賣相好吸引,味道都幾好。

整體而言,味道都算OK,但埋單連加一總共$161,
都幾貴,份量對不起這個價錢,男士吃未必夠飽。

下次再來的話不會選擇晚餐,午餐好似平啲。
鴨血配素鴨
台式奶茶奶凍
2023-06-25 308 瀏覽
每次去乐富多数都系食茶木 所以话系常客 但系今日比我个感觉系服务员质素极差。令我感觉很不舒服。去到张未开放比起他客人入面d台比我 ,我入去闻到一阵消毒水味 ,个清洁桶仲系隔离。我感觉我可以忍耐下用餐 但点用完我发觉出面有台。我就有礼貌甘问服务员可否换台 ,因为真系好大消毒水味。个肥服务员竟然话冇得换 ,系甘大消毒水味噶啦。话出面d台安排左比其他客。区的回答当时令我震惊、点可以有甘差质素噶服务员。 当我第二次要求时先无奈换比我。去到埋单的时候个肥服务员系度收银 ,找完钱都毛句多谢。 我想话好基本d服务质素都毛。第一次比铺头服务质素差评。
2023-06-24 257 瀏覽
位於樂富的茶木cafe,是一家絕對值得一試的餐廳。在午市時段,我們強烈推薦他們的台灣牛肉拌麵,這道菜色讓人忍不住垂涎三尺。麵條是手工手打的,彈牙有咬口,而湯上的台灣牛肉則是嫩滑、香濃,讓人回味無窮。此外,餐廳還提供各式小食及特色飲品,其中珍珠奶茶更是必試之選。雖然餐點味道極佳,但份量稍嫌不夠,$100-150的價位也讓人有些不太划算的感覺。但是,對於想要品嚐正宗台灣風味的食客來說,這是一個不容錯過的好去處。總之,如果你正在樂富地區尋找一家美味的餐廳,茶木cafe是一家你不能錯過的選擇。他們的台灣牛肉拌麵、小食和特色飲品都值得一試,讓你的味蕾感受到來自台灣的美味風情。

2023-05-08 341 瀏覽
今日落住紅雨,落雨濕濕,食晏都係附近搵食好了,免得弄到成身濕透。平時見呢間餐廳要排隊,今日就不用,好彩。用QR code落單,非常便利。紅蔥醬燒豬軟骨手作麵揀咗手作麵,麵身粗,有彈性,有韌性,軟硬度適中。豬軟骨非常腍滑,充滿骨膠原,不黏牙。不過份量比較少。黑糖薑母茶薑味過濃,有點辣度,不過落雨天時飲用可暖暖胃也不錯。
平時見呢間餐廳要排隊,今日就不用,好彩。
用QR code落單,非常便利。
紅蔥醬燒豬軟骨手作麵
揀咗手作麵,麵身粗,有彈性,有韌性,軟硬度適中。
豬軟骨非常腍滑,充滿骨膠原,不黏牙。
不過份量比較少。

黑糖薑母茶
薑味過濃,有點辣度,不過落雨天時飲用可暖暖胃也不錯。

2023-05-07
2023-04-28 220 瀏覽
服務態度奇差!根本唔會再去!!今日11:30入去食,明明有卡位,兼有好多張枱,但係果啲侍應偏偏要我哋兩人同其他食客搭枱,但又見到好多一人坐一張卡位,唔明佢哋安排嘅準則。如果唔係個女想食, 我一定會走!!仲有坐低咗,手機點好晒餐,佢哋啲垃圾服務員又話比錯QR code 我,又要我重新再下單,我覺得如果你哋做錯嘢,就應該幫客人點餐落單,點解要客人去承擔你哋嘅失誤?!我個餐未食晒,就不停有侍應過嚟想收走我個餐,唔該呢間嘢再培訓一下啲員工啦!
2023-03-10 391 瀏覽
茶木‧台式休閒餐廳是一家以台式料理為主打的餐廳,位於樂富廣場(A區)1樓。餐廳裝潢以清新自然的風格為主,裡面的擺設都非常有品味,讓人感到非常舒適和放鬆。這裡的菜色很豐富,有各種台式經典小吃,如鹹酥雞、炸彈蝦、滷肉飯、肉燥飯等,還有許多美味的小菜,如麻辣豆腐、涼拌海帶等等。特別推薦他們的招牌料理「滷肉蛋包飯」,香氣四溢,米飯蛋包的口感十分綿密,滷肉搭配醬汁更是絕配。另外還有台灣名產珍珠奶茶,口感濃郁,香甜可口。在這裡,除了美食,還有一個非常值得一提的地方,就是他們的服務態度非常好,店員總是笑臉迎人,讓客人感到非常親切和溫暖。另外,店家也非常貼心地準備了許多桌遊,讓客人在用餐之餘也能享受到休閒娛樂。總而言之,茶木‧台式休閒餐廳是一家非常適合和家人、朋友一起來用餐的好地方,無論是品嚐美食,還是享受輕鬆愉快的氛圍,都是非常值得推薦的。
2023-03-04 319 瀏覽
$47早餐,經濟實惠。入到去,職員會叫你隨便坐的。桌上有QR code張紙,掃碼下單。叫左個早餐set,牛肉麵配包,加凍珍珠奶茶,呢度的珍奶真係無得輸,凍熱都好喝。早餐不洗加一,好吸引。
$47 (早餐)
2022-10-29 576 瀏覽
今日下午兩點半去到樂富分店,門口無人排隊。係門口問左職員要三位卡位,職員表示有位我地隨即入位但見到係圓檯,我地就見到有吉嘅卡位表示要想坐卡位。另一個男職員話果張卡位有人等緊,你唔坐要出番去排隊,仲大叫話快啲入檯出面好多人等緊。下?你外面一個人都無喎,行出去見到根本有多過一張卡位。我地都照出左去等,個男職員隨即又表示門口有張卡位好唔好,我地話無所謂,咪行入準備坐囉。點知有另一位中年女職員喝我地要我地出番去等執檯!真係火都黎!我地話係你個職員要我地入黎呢張檯坐!個女職員再鬧我地:坐晒喺度我點執枱!態度極度惡劣!都忍唔住發火你地安排咁混亂職員仲要鬧人!有無搞錯!非常差!絕對唔會再幫襯!
2022-10-29
2022-10-23 383 瀏覽
經典台式料理~Teawood________________________10年前仲係中學生個陣同好朋友食過😂😂今日再食都係一樣味道哈哈食評:招牌朱古力吐司金磚:三層土司烤得香脆,配上朱古力雪糕,酸忌廉,朱古力醬。十分邪惡。 ($68)
經典台式料理~Teawood
________________________

10年前仲係中學生個陣同好朋友食過😂😂
今日再食都係一樣味道哈哈

食評:

• 紅燒牛肉麵
2022-09-18 403 瀏覽
早餐時間,食早餐要求一隻叉,同左一可店員要求,應左你。但咩都唔做好大聲再同佢講一次,佢就極大聲同佢另一店員講 但又講得唔清楚,另一店員手持一隻叉 係我附近範圍大叫 邊個要叉,我地話我要 佢仲問我做咩咁大聲,服務態度極惡劣。之後兩個店員仲要係我後繼續講。好似我地唔可以攞隻叉咁。 完全影響心情同影響食慾,見到野都唔想食。已經唔駛佢地落單,唔明有咩工作佢地仲要做 都可以咩禮物都無另外。餐具極污糟 連換都費事,唔會再嚟
早餐時間,
食早餐要求一隻叉,同左一可店員要求,應左你。但咩都唔做

已經唔駛佢地落單,唔明有咩工作佢地仲要做 都可以咩禮物都無
另外。餐具極污糟 連換都費事,唔會再嚟
2022-09-18
早餐