2022-05-01 269 瀏覽
東薈城的餐廳都偏貴,呢間假日咁岩冇咩人排隊,又有午市套餐,所以就入黎幫襯。餐廳係app落單,介面都算容易操作叫了最穩陣的紅燒牛肉麵,保持了茶木應有的水準,而且牛肉俾左好多,全部都炆得軟腍入味,湯頭清香帶甜,係一碗水準之上的牛肉麵。可惜的是麵的份量略少。香煎沙朗肉燥飯這個擺盤有點兒唔知點,建議用碗會更方便進食。沙朗牛肉基本上牛肉味不濃,而且有筋,質素十分普通。肉燥肥膏太多,應覺很油膩。配料未見心思,好似胡亂堆砌。飲品綜合鮮果茶紅茶和橙汁的搭配得清爽,加上為數不少的水果,一直是我的至愛。黑糖珍珠奶茶則普通,但珍珠俾得很不大方。餐廳總括來說都ok,不過有改善的空間。
東薈城的餐廳都偏貴,
呢間假日咁岩冇咩人排隊,
又有午市套餐,

所以就入黎幫襯。
餐廳係app落單,
介面都算容易操作
叫了最穩陣的
紅燒牛肉麵,

保持了茶木應有的水準,
而且牛肉俾左好多,
全部都炆得軟腍入味,
湯頭清香帶甜,
係一碗水準之上的牛肉麵。
可惜的是麵的份量略少。
香煎沙朗肉燥飯

這個擺盤有點兒唔知點,
建議用碗會更方便進食。
沙朗牛肉基本上牛肉味不濃,
而且有筋,質素十分普通。
肉燥肥膏太多,應覺很油膩。
配料未見心思,好似胡亂堆砌。
飲品綜合鮮果茶

紅茶和橙汁的搭配得清爽,
加上為數不少的水果,
一直是我的至愛。
黑糖珍珠奶茶則普通,

但珍珠俾得很不大方。
餐廳總括來說都ok,
不過有改善的空間。
2022-01-11 356 瀏覽
茶木有好多分店,主打台式食品, 今次去咗東涌嗰間。餐廳分室外和室外,室外部分面對商場, 座位夠闊, 所以坐得幾舒服。 點餐是自助形式,用QR code 自己點餐,方便衛生。 大部份套餐都係一百蚊以下, 今次試咗紅燒牛頰肉麵和三杯雞, 味道夠, 炆得淋,足料。 幾喜歡它們的芋圓仙草豆花,即時製作,幾滑。 整體味蕾唔會有太大驚喜, 不過而這個價錢,都算合理。
2021-12-03 209 瀏覽
大澳玩完後返東涌,回家前決定先食少少甜品。唔見茶木唔多人,見到menu 推出新既甜品,望落好吸引。「蜜糖磚塊」我地order 左 「巧黑力曲奇」同「士多啤梨」兩款味。比較下,朱古力味贏一條街。成個出品最欣賞吐司已切開4塊,用叉吉起就食得~~一定要連雪糕同磚一齊食先正。不過一份有成3塊吐司,最後剩返四條邊又食唔哂(因為已經無哂雪糕同cream)😂😂黑糖芒果芋圓豆花黑糖味太重,好唔夾。脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶萬眾期待,仲要等左9個字,吹左幾次先有既野飲…點知好失望🥺🥺🥺無奶味,無茶味,仲要無糖味…都唔知係味miss jor order 之後亂咁沖…但隔離枱都係同我地一樣等呢杯野飲

「蜜糖磚塊」

黑糖芒果芋圓豆花
黑糖味太重,好唔夾。

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
2021-08-10 578 瀏覽
星期六(7/8/2021)嚟開東涌shopping,順便食埋飯先閃。茶木一向都有幫襯,係唔錯既食店,疫情期間,見茶木每次執枱後都有用噴噴消毒,比起只用布抹枱,好得多。未夠六點來到已要等位,店內有空枱,可能是員工飯膳時間,無人執枱,等咗一陣才有位,坐下見到另一枱職員在執拾,執拾後只用布抹了一下,沒有噴任何清潔劑。點了四個餐紅燒半根半腩牛肚麵,一次過食咗三款牛部位,好味鹽酥炸排骨麵,有三大件排骨,足料香煎沙朗肉燥飯古早烤香腸肉燥飯,香腸味濃,好吃,幾乎每次都會叫山楂話梅春雞,味道還可以,但肉好嚡口飯後點了2個黑糖芒果芋圓鮮草豆花

點了四個餐
紅燒半根半腩牛肚麵,一次過食咗三款牛部位,好味
紅燒半根半腩牛肚麵

鹽酥炸排骨麵,有三大件排骨,足料
鹽酥炸排骨麵

香煎沙朗肉燥飯

古早烤香腸肉燥飯,香腸味濃,好吃,幾乎每次都會叫
古早烤香腸肉燥飯

山楂話梅春雞,味道還可以,但肉好嚡口
山楂話梅春雞

飯後點了2個黑糖芒果芋圓鮮草豆花
黑糖芒果芋圓鮮草豆花

2021-08-07
15 分鐘 (堂食)
2021-08-01 440 瀏覽
茶木,感覺有很多分店,但是我又很少光顧,為甚麼呢?🤔今日同朋友在東薈城揾食,其實有好幾間食肆都試過,沒有特別的想再食。行了幾個樓層,行至地下,在沒有選擇下就去了茶木。點了兩個套餐,一份牛腩,一份三杯雞。牛腩不過不失,但三杯雞的雞有點乾,骨頭大過肉。😪想講,為何跟餐這碗麵線,份量真的比廚餘還要少,黑人問號??🥴套餐升級點了杯蜂蜜白肉苦瓜汁,因為不夠凍,味道有點令人失望。😑追加溏心蛋,鹽酥雞全翼。溏心蛋祇有醬油味,沒甚麼特別。😑鹽酥雞翼倒不錯,表皮非常酥脆,肉質依然嫩滑多汁。👍😋甜品有鳳梨酥,一份有兩件算是重手,內裡有絲絲鳳梨乾,味道不錯。反而我選了豆腐花作甜品,有驚喜!杯的底層是愛玉,然後是涼粉,再有豆腐花,最面層有少許紅豆及幾粒粉圓。可能是預先製作,温度夠凍,反而是整餐之中最令我滿意的。😅我估每次都是被設計精美的餐牌,吸引了我光顧這餐廳,但食物實際食到口又是普普通通!🤷‍♀️
茶木,感覺有很多分店,但是我又很少光顧,為甚麼呢?🤔
行了幾個樓層,行至地下,在沒有選擇下就去了茶木。

點了兩個套餐,一份牛腩,一份三杯雞。
牛腩不過不失,但三杯雞的雞有點乾,骨頭大過肉。😪

追加溏心蛋,鹽酥雞全翼。
溏心蛋祇有醬油味,沒甚麼特別。😑
鹽酥雞翼倒不錯,表皮非常酥脆,肉質依然嫩滑多汁。👍😋

反而我選了豆腐花作甜品,有驚喜!
可能是預先製作,温度夠凍,反而是整餐之中最令我滿意的。😅

2021-07-19 317 瀏覽
👨‍🦲👕經理態度差,極其不專業且無耐性。言語令人反感。讓人感覺被侮辱。懷疑👨‍🦲經理有針對顧客的嫌疑。另外一位女侍應也態度差,經常詢問光头經理如何做事情。和👨‍🦲經理一齊令我用餐期間感到嚴重不適。👨‍🦲👕經理是否壓力過大,是否餐廳對員工不合理而導致了👨‍🦲經理有這樣對顧客的態度。而且是顧客第一次與光頭經理接觸。為何👨‍🦲經理會將勞資糾紛的不滿發洩到顧客身上從而找到屬於自己的安慰和滿足感?公司是否需要進行檢討和員工審核?若果是員工問題為何不考慮換一位經理?

2021-07-16
30 分鐘 (堂食)
  • 台式肉燥饭
首先,職員無禮貌,好似啲客得罪咗佢咁。第二,飲品超淡,開勁多水沖出來,投訴凍咖啡唔好飲,換咗另一杯酸梅汁,難飲到飲一啖就想嘔!另一杯黑糖薑母茶,又係開勁多水沖,無黑糖味道,薑味都係得少少!超冇心機製作。嘢食方面,炸雞都唔會出咩錯,點知碗面入邊有兩條毛!支匙羹仲過分,有漂白水味!!第一啖用匙羹食落去好似食緊漂白水咁!!實在太過分!另外有一份豪餅,餐牌個樣已經麻麻哋,都叫來試吓,點知出到嚟賣相同味道仲差過自己煎隻蛋!垃圾食物!發誓以後唔會再食茶木!尤其東涌呢一間!
首先,職員無禮貌,好似啲客得罪咗佢咁。
發誓以後唔會再食茶木!尤其東涌呢一間!

2021-06-21 229 瀏覽
今日本身諗住食個下午茶餐 排隊等位差唔多半個鐘 個光頭佬不停玩電話 傾電話,顧客在等位,個光頭佬態度惡劣帶位,同客人落單又大聲,非常冇禮貌!!無知呢啲人點解可以做经理,非常之影響客人對於餐廳嘅印象,以後都唔會再食呢間東涌茶木!!列入black list😃😃😃😃
2021-06-18 137 瀏覽
红烧牛肉面 面条份量越来越少 ,一次吃比一次少,真的是 越来越无语了,不想评论其他了 其他也都一般,服务态度方面也一般般 没什么其他想评论的了,非要凑够八十个字 也是醉了呢
2021-05-23 234 瀏覽
餐廳入面非常熱,有其他顧客查詢,光頭經理好無禮貌咁話商場set嘅。我自己都食到身水身汗,就算係商場問題,唔關間餐廳事,都冇理由要啲客受你氣。連鎖集團都可以有啲咁嘅人做到經理。顧客係嚟食嘢,唔係嚟打你工,不知所謂。

2021-02-20 495 瀏覽
要客係門口等,明明見有枱執好位,ok我明白限人數,我等。跟住見6、7個人離開左,個光頭佬行黎行去,知佢忙我都唔出聲,再等見佢係我面前閃來閃去,同其他人傾計,火都黎,問佢仲乜仲唔俾入,光頭佬同我廢話話清緊枱限人數,明明有吉枱,客已走,等乜野!仲話要同我講例!?最後都係帶我去之前已經早清好張枱,等乜鬼清抬!走人!
2021-02-18 310 瀏覽
光頭經理帶位極唔禮貌。入門口講人數已經比佢極唔禮貌既語氣回覆(等陣啦😡)零笑容。安心出行資料紙未寫好而同行友人有安心出行都唔比入呼喝我同行友人企係度。寫好曬先入得。我唔知係公司安排定點但我完全感受唔到佢係反緊工既狀態一定無下次

光頭經理帶位極唔禮貌。
入門口講人數已經比佢極唔禮貌既語氣回覆(等陣啦😡)
零笑容。安心出行資料紙未寫好
而同行友人有安心出行都唔比入
呼喝我同行友人企係度。
寫好曬先入得。我唔知係公司安排定點
但我完全感受唔到佢係反緊工既狀態
一定無下次

2021-02-18
下午茶
2021-02-06 288 瀏覽
諗住同2個小朋友去食個tea,排隊排左半個鐘以上,問我幾位時已經講左2小1大,到我地入坐嗰陣就同我講話要一張枱喺出面,一張枱喺入面,仲要一頭一尾,叫我點食。佢個樣仲要“關人忍事”咁樣,完全冇諗住幫我地就行左去,仲話比唔到位你地一齊坐,你唔坐就比後面入,不過我地5:00 cut order(已經4:40)。啲態度差到不得了。想叫多士外賣又話冇。浪費晒時間喺到。我企喺到咁耐,完全冇同我講過話坐唔到一齊,如果佢一早同我講,我唔會喺到排隊,走左啦。
2021-02-06
40 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-12-28 429 瀏覽
假期同友人行完東薈城決定試吓茶木下午茶,套餐選擇都几多亦都係台式簡單小食~跟餐饮品都晤错最抵應該係黑糖珍珠奶茶,少甜后味道依然好味!鹽酥雞刈包超大件食落來相當滿足~令我們印象較深刻的是很少見的肥牛台式蛋餅,酱汁很搭筋道的蛋饼,有種食北京烤鴨的感覺,其他餐點也都不失水准!我们三人三個餐仲加配几樣小食埋单不到HKD300覺得相當划算
2020-11-07 410 瀏覽
去到門口想入去,同帶位嗰個講話兩位,佢個樣好似殺咗佢全家咁,好似唔想有客入嚟咁。去到落單嗰陣,要果樣無果樣,春雞賣晒,鹽酥雞賣晒,講緊嗰陣時係晚上八點,正值晚餐時間,乜都冇晒嘅話其實不如其實唔好開門做生意。落單嗰個trainee,問佢呢樣野有冇嗰陣,諗都冇諗過1秒都唔使,我句野都未講完就已經話冇,真係好有服務態度。呢間野貼錢比我都唔會去食

呢間野貼錢比我都唔會去食
2020-11-07