2014-12-30 2266 瀏覽
今日放假,一起身已經下晝點幾,呢個時間出到去食野啱啱過左其他人既午飯時間,禁就要去d 平日要排隊又好想試既餐廳,今日,就首先去呢間-- 茶木去到已經3點幾,攞左籌,等左5分鐘就有位,yeah 一坐底,好肚餓,梗係要叫個面食下啦, 呢個係紅燒牛肉面 ($60), 好好味,牛肉整得好林,面條好彈牙,湯底好甜 再叫多個金黃鹽酥雞($38), 炸漿好薄,雞好脆,帶少少咸,正最後,係我最期待既甜品,巧克力香草磚塊蜜糖吐司 ($70) 好好味丫,多士好脆,如果多士多d 蜜糖就好喇 每枱限時個半鐘,不過上菜好快,都可以接受,有機會會再試 =]

去到已經3點幾,攞左籌,等左5分鐘就有位,yeah

紅燒牛肉面 ($60)

金黃鹽酥雞 ($38)

最後,係我最期待既甜品,巧克力香草磚塊蜜糖吐司 ($70)

好好味丫,多士好脆,如果多士多d 蜜糖就好喇

巧克力香草磚塊蜜糖吐司 ($70)

紅燒牛肉面 ($60)
金黃鹽酥雞 ($38)
巧克力香草磚塊蜜糖吐司 ($70)
  • 藍莓香草蜜糖磚塊
  • 牛肉麵
  • 鹽酥雞
2014-12-26 1945 瀏覽
話說baby 去旺角買公仔 無帶錢包 激死我 無車牌揸車 仲話過海接我 咁我就都好可憐 ot 到10點幾先放工 就周圍都唔知食咩 無咩好食 已經太晚 都唔知仲餓唔餓ge 時候 就諗起茶木 成日想食都無去食 去過幾次都超爆多人 lift 都出唔到 個日諗住都咁晚 可能唔洗等 就去睇睇 原來都仲有人等緊 但唔算多 就等左陣就有位叫左水果茶 麵 豬耳仔spicy過幾好食 仲有好似係豆又係spicy ge 坐得舒服 有d 好近隔離枱 可以知道隔離講咩傾d 咩 hehe 就唔知點解我都幾鍾意黎間野 但因太多人 下次都真係要天時地利人和先會再黎
話說baby 去旺角買公仔 無帶錢包
2014-12-15 3080 瀏覽
突如其來既早放,即刻搵朋友食個tea,黎個happy Friday!喺旺角想食啲甜,又想輕食,同朋友決定黎茶木。星期五既4點幾,上到黎依然要等位,幸好等左十分鐘就有位,但限時個半鐘,吃個tea時間還是足夠有餘的。先來個渴的,水果茶及蘋果黑莓茶,前者水果味還算濃郁,隨茶附送蜜糖,吃甜既人升喜歡落幾多都得,後者則茶味太濃,喝不出蘋果或莓味,不好喝。之後我地足足等左7個字都未有野黎,同侍應講完要再等多2個字先黎,由唔餓等到肚餓喇終於,送黎心太軟,加vanilla ice cream ,其實我對心太軟好食定義好簡單,流心,朱古力味濃,不要過甜,同流心要暖,呢度既頭三項都可以,可惜只是涼了,要扣分。最後係椰子奶酥吐司,吐司很脆,好重椰子同牛油味,吐司一塊切開3條,細心在每邊都烘過,很值得加分。食完啱啱好夠鐘交枱,走人。

喺旺角想食啲甜,又想輕食,同朋友決定黎茶木。

椰子奶酥吐司

食完啱啱好夠鐘交枱,走人。
如題, 識食的一定係中午12點開門就來食,等 5 分鐘就入得去坐卡位, 食野最怕就係要排好耐隊。來得食台灣野當然會叫鹽酥雞, 紅燒牛肉麵, 仲有肉燥飯。佢 d 炸野真係唔錯, 熱辣辣上桌, 唔會好油淋淋,外脆內有雞肉, 唔會得番層皮, 加埋少少的鹽花, 正。紅燒牛肉麵, 闊闊地的面身咬落去幾有口感, 又有大塊肉, 個湯底都合格, 有餚過下, 但當然咁的價錢又唔好期望太高。雞排肉燥飯, 雞排就好大塊, 但略嫌肉燥俾得少,自己本身喜歡好多肉燥撈飯, 加埋d配菜就更正。野飲我覺得杯凍香茉好飲過熱香芋, 幾香滑,熱飲稍為覺得甜左 D。
如題, 識食的一定係中午12點開門就來食,
等 5 分鐘就入得去坐卡位, 食野最怕就係要排好耐隊。

來得食台灣野當然會叫鹽酥雞, 紅燒牛肉麵, 仲有肉燥飯。
佢 d 炸野真係唔錯, 熱辣辣上桌, 唔會好油淋淋,
外脆內有雞肉, 唔會得番層皮, 加埋少少的鹽花, 正。
紅燒牛肉麵, 闊闊地的面身咬落去幾有口感,
又有大塊肉, 個湯底都合格, 有餚過下,
但當然咁的價錢又唔好期望太高。
雞排肉燥飯, 雞排就好大塊, 但略嫌肉燥俾得少,
自己本身喜歡好多肉燥撈飯, 加埋d配菜就更正。
野飲我覺得杯凍香茉好飲過熱香芋, 幾香滑,
熱飲稍為覺得甜左 D。
2014-12-06
5 分鐘 (堂食)
2014-12-10 2836 瀏覽
同事介紹,這是我第一次嚟食,睇下餐牌唔算好貴,一個Lucnh Set 54-60元,不過我唔太喜歡食台式食品,所以我揀『蕃茄醬黃金玉米手作麵』,對 e 個麵期望唔高所以無影相,但食落又幾好味,個茄醬唔似用罐裝茄醬煮出嚟,似用新鮮蕃茄煮,因為食落有 D 酸夠天然,原來手作麵即系意大利粉,我就唔識分系唔系手作或是機出。不過下次都會再嚟食,主要原因系位比較多容易攞位,食品OK。
2014-12-10
2014-11-24 3646 瀏覽
星期日等位,等左半個鐘左右,反而等食物比較耐。味道偏酸,飲到最尾有啲“乸“喉。好甜,珍珠唔係好煙靭。牛肉蘿蔔好淋好入味,但偏咸即叫即整,等足25分鐘,隔離枱不耐煩係咁催。2個人食都食唔晒,好“漏”,但係幾好食,值得一試。
星期日等位,等左半個鐘左右,反而等食物比較耐。

蘋果鮮桔打蘇

味道偏酸,飲到最尾有啲“乸“喉。
珍珠奶茶
好甜,珍珠唔係好煙靭。
牛肉麵

牛肉蘿蔔好淋好入味,但偏咸
巧克力香草蜜糖磚塊

2014-11-18 3783 瀏覽
一直都好想試茶木,但當幻想到要排隊排好耐嘅時候,就放棄有關嘅念頭,直至最近,我藉住要早食晚飯嘅機會,就向男人提出要去食呢間台式餐廳喇!一般嚟講,要免除排隊排到出菌,就要把握合適時間,即係中午12:00前or 下午5:00-6:00入座,仲要最好係閒日la!當日我地大約5:30去到,等咗15分鐘到就有位喇!環境方面,都唔錯la,好彩我地安排坐比較入嘅位置,如果坐門口位,就會被排隊嘅人睇到食相!由於我地打算留肚食甜品,所以只order了豬軟骨麵,鹽酥雞,綜合水果茶,藍莓果茶,因為怕甜品太早嚟到,所以我地食中段先order!麵嘅湯底有台式牛肉麵嘅味道,豬軟骨份量剛好,我食咗幾粒鹽酥雞,就同我男人講,個雞我覺得一般,無鹽酥味嘅!?之後我男人話唔係ar!原來,佢係我影相嘅時候,食哂面個層有鹽酥粉嘅雞!……作為一個出色鹽酥雞,唔應該只係面個層有鹽酥粉la!而且炸得太乾身!綜合果茶有果味無咩茶味,不過酸酸甜甜,係幾開胃嘅,記住唔好錯過飲品裡面嘅話梅!而藍莓茶就香味,但飲落都係偏淡,眼看用料都唔係落好多,唔知係特登想做到呢個效果定點呢?!終於嚟到戲肉喇!就係士多啤梨蜂蜜磚塊,睇頭十足,吐司加有蜂蜜,又
一直都好想試茶木
終於嚟到戲肉喇!就係士多啤梨蜂蜜磚塊,睇頭十足,吐司加有蜂蜜,又烘到脆卜卜,加埋雪糕同cream,簡直係味覺享受,呢個份量,用料,味道…$76簡直係抵食la!不過製作需要半小時,我地無留意menu有無remind到,中途向侍應了解是否漏單先知,如果大家要order,可以係熱食上菜後立即order,咁就唔使等好耐喇!順度提提serve方面,可以有更大提升空間la,侍應無咩表情,又無提我地磚塊要等半小時!由於磚塊份量大,人小的話,建議唔好order太多其他食物!避免浪費!
豬軟骨麵
沒有鹽酥味的鹽酥雞
士多啤梨蜂蜜磚塊
15 分鐘 (堂食)
士多啤梨蜂蜜磚塊
  • 士多啤梨蜜糖磚塊
2014-11-13 3697 瀏覽
同妹妹去茶木食午餐,好早黎到唔使排隊!揀左兩個set lunch,我點左榨菜腎片,薑母鴨同肉燥飯。薑母鴨無乜肉,味道一般,腎片同肉燥飯幾好食,不過偏油!而妹妹揀左三杯雞配魚湯時蔬跟肉躁飯,三杯雞普普通通,味道偏淡!跟餐加$18有埋蛋糕!tiramisu唔夠酒香,另一個小劇院蛋榚,但無乜特別啦!
同妹妹去茶木食午餐,好早黎到唔使排隊!

午市套餐

午市套餐
2014-11-03 4290 瀏覽
其實一路都好想試茶木,但每一次到旺角分店,打開lift門見到既人潮就會令我退回lift內打退堂鼓。但今次有朋友番香港,早一個中去等位都值得的。最後足足等了一個半小時才能入坐,環境舒適,有自然光射入餐廳非常温暖。點了甜蜜溏心蛋,溏心感覺剛剛好,一客4件,好味到,一個人都食得晒。草莓香草蜜糖磚塊,士多啤梨雪糕,配上香脆蜜糖磚塊,唔會太甜,味道適當!另外,仲叫左一個,芒果香草蜜糖磚塊,芒果唔酸,加埋香滑既cream, 真係食唔停口。加上一杯水果冰紅茶,酸酸甜甜,清新非常,好滿足呀,不過如果等位唔駛等咁耐就好啦!
草莓香草蜜糖磚塊
2014-11-02
90 分鐘 (堂食)
下午茶
2014-11-02 3565 瀏覽
以為呢區的社會運動會影響食肆的人流, 但似乎對呢間人氣食點絲毫沒有影響, 結果都係要等一粒鐘先有得食 兩個人大膽叫了3個餸加個意粉:呢個生炒骨賣相靚, 伴碟的生果好fresh, 菠蘿超甜!略為咸咗啲, 唔得um...沒有芥末味, 但好有青椒味 (我最怕), 老公好like, 食晒...仲有個炸雞扒, 味道一般食前沒有做research....結果兩個人當然食唔晒要打包, 連本來想試的甜品都試唔到, 下次夜啲嚟試

兩個人大膽叫了3個餸加個意粉:
菠蘿生炒骨
呢個生炒骨賣相靚, 伴碟的生果好fresh, 菠蘿超甜!
台式卥水併盤
略為咸咗啲, 唔得
蜜糖芥茉手工意粉
um...沒有芥末味, 但好有青椒味 (我最怕
), 老公好like, 食晒...

仲有個炸雞扒, 味道一般

2014-10-16
60 分鐘 (堂食)
菠蘿生炒骨
2014-10-30 3929 瀏覽
行街行到攰想在旺角找個位置坐一會也不容易,最後在瓊華樓上的茶木hea。本來打算叫多士,但快到晚餐時間所以只叫點小食,最後點了鹽酥雞和蘋果鮮桔梳打。叫鹽酥雞其實只為了止口痕,因為之前在台灣吃不夠所以又點來吃……鹽酥雞不會很油膩,但雞肉不夠,沒有咬口,略嫌炸得過脆,如果雞塊大件點會更有口感。而特飲個人覺得不錯,看menu是新品打算一試,但味道幾清新,還有蘋果肉,如果可以加點椰果會更好!(個人喜歡吃椰果喇…)總結除了價錢有點點貴和真的要排隊等好久之外也不錯的。(兩飲品一小食$120,下午5時排隊時間約半小時以上)

蘋果鮮桔梳打
鹽酥雞
2014-10-19
20 分鐘 (堂食)
蘋果鮮桔梳打
鹽酥雞
2014-10-21 4412 瀏覽
星期五終於可以放心出去玩啦!蘿拔妹有d事要出旺角,所以就直接約朋友在旺角食飯!友人原來無試過茶木,所以見只係七點就快快去攞飛了∼兩個人雖然要等19張檯,但半個鐘後回來已經差不多有位了!見到很多開飯食評都推介紅燒牛肉麵,當然不可錯過了。這個的麵質非常有嚼勁!不會像一般港式店鋪把麵煮得太軟。而且牛肉簡直是甘香可口,入口即溶,簡直是非一般的美味!蘿蔔和紅蘿蔔更是甜得驚喜!! 唯獨湯頭有點兒太鹹了,吃多了會口渴呢!接著上桌的是炸豬排肉燥飯。上桌後侍應才把蓋子打開,所以能夠保持溫度。豬排夠軟身,但可能在盒子焗了一會,所以都不脆了。反而肉燥卻非常好吃!充滿鹹香的肉燥加上梅菜,飯可以多吃幾碗呢!飲品巨峰珍珠乳酸也算不錯!平時喝台式飲料最怕過甜和太多冰,但這杯可能加入乳酸,反而可作解膩之效呢!珍珠都不會過軟,很彈牙∼吃完主菜,來到茶木當然要試多士∼點了朱古力脆多士磚塊!不是三層多士框那種,而是整個多士盒的那種!先搬開雪糕,多士是非常香的蜜糖味和香脆呢!蘸上雪糕還有冰火口感,雪糕是蘿拔妹喜歡的Dreyers rocky road∼唯一不足的是多士盒沒有完全挖空,底部還有厚厚的麵包呢。還好麵包是十分鬆軟,

吃完主菜,來到茶木當然要試多士∼點了朱古力脆多士磚塊!不是三層多士框那種,而是整個多士盒的那種!先搬開雪糕,多士是非常香的蜜糖味和香脆呢!蘸上雪糕還有冰火口感,雪糕是蘿拔妹喜歡的Dreyers rocky road∼唯一不足的是多士盒沒有完全挖空,底部還有厚厚的麵包呢。還好麵包是十分鬆軟,也可蘸上雪糕吃。

這餐每人只是150元,有飲品和甜品也算是非常抵食!但記得要早點拿飛喔∼
2014-10-17
30 分鐘 (堂食)
旺角彌敦道628號瓊華中心10樓TEAWOOD 調味以味精主導, 我身體對味道反應很明顯,還是因掛念甜點, 穿3吋高跟鞋站了半小時等位。又吃台式木盒便當, 上次也是吃這款,肉燥伴飯那醬油汁的甘香, 碎肉的豐腴,香軟的口感, 米粒在牙縫的充實,山珍海味也要靠邊站。手掌大的炸豬扒, 穿上了黃金聖衣,肉燥在尖沙咀店是惡劣到油沉的地步,這裡仍然是油膩, 偏物的米飯略平衡油膩感,那台式醃雪菜爽而不死鹹, 清淡不失風味。豬軟骨麵的湯頭也是味精之作,飲了5,6口,便要不停喝水解稀釋,這徵狀是味精作祟, 飲了近一公升水,像台式牛肉麵那湯底的味道, 入口厚重又鹹。配扁身中式麵條, 豬軟骨芒果雪糕有混入JELLY, 但味道顏色皆人工,影完相雪糕開始融化, 與緩緩流下如熔岩。不過邊位焗得不夠, 與普通方包無異,中間切開再加工成蜜糖方塊,外脆富蜜糖甘甜味, 凝固了份外可口。要求不高, 茶木是等候時間相對短的台式喫茶店,料理種類亦算豐富, 價位也較是次晚餐每人消費 $100

旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
TEAWOOD 調味以味精主導, 我身體對味道反應很明顯,
還是因掛念甜點, 穿3吋高跟鞋站了半小時等位。
又吃台式木盒便當, 上次也是吃這款,
肉燥伴飯那醬油汁的甘香, 碎肉的豐腴,
香軟的口感, 米粒在牙縫的充實,
山珍海味也要靠邊站。
手掌大的炸豬扒, 穿上了黃金聖衣,
肉燥在尖沙咀店是惡劣到油沉的地步,
這裡仍然是油膩, 偏物的米飯略平衡油膩感,
那台式醃雪菜爽而不死鹹, 清淡不失風味。
豬軟骨麵的湯頭也是味精之作,
飲了5,6口,便要不停喝水解稀釋,
這徵狀是味精作祟, 飲了近一公升水,
像台式牛肉麵那湯底的味道, 入口厚重又鹹。
配扁身中式麵條, 豬軟骨
芒果雪糕有混入JELLY, 但味道顏色皆人工,
影完相雪糕開始融化, 與緩緩流下如熔岩。
不過邊位焗得不夠, 與普通方包無異,
中間切開再加工成蜜糖方塊,
外脆富蜜糖甘甜味, 凝固了份外可口。
要求不高, 茶木是等候時間相對短的台式喫茶店,
料理種類亦算豐富, 價位也較
是次晚餐每人消費 $100
40 分鐘 (堂食)
10月14日, 茶木呢期多人去, 我和朋友又去下先, 經常看見食評個個人都話等好耐,9:52pm到達1個人也沒有,看見到的枱也有8-9成滿, 未計看不見的枱, 先攞o左張飛仔, 服務員說在收拾檯中等一下, 不到2分鐘便帶我們入座了枱上有一支水, 方便客人自行斟用 不用經常叫服務員, 我覺得幾好! 叫了3樣食物~( 上菜勁快不用5分鐘便有了 )1. 沒有肉的拉麵( 名稱忘記了 )2. 單餸 ~??嫩鴨 ( 名稱忘記了 )3. 朱古力蜜糖磚塊1. 拉麵口感 幾好,幾煙un , 味道也算適中沒有過鹹, 我本人喜歡食蕃茄所以我都覺得幾好食2. 鴨肉不算嫩, 有少少(鞋)口 ,就是一隻瘦巴巴沒有什麼肉的鴨子, 有薑片伴碟,共有4-5粒無乜肉嘅肉, 其他都係得b皮 味道非常甜, 鴨肉沒有什麼味3. 外觀幾好, 味道好一般, 忌廉醬 太少,難怪我入坐的時候 看見收碟的盤 放滿四方形的麵包皮,吐司烤得幾好 , 因為上菜快, 所以沒有因放久了而淋 味道~雪糕普普通通唔算係最差嗰只, 三片吐司沒有麵包香味, 口感適中唔算鞋口, 面2片吐司食唔到有蜜糖味道, 可能用得好少 蜜糖, 最底的第3片吐司 沒有切開

叫了3樣食物~( 上菜勁快不用5分鐘便有了 )

1. 沒有肉的拉麵( 名稱忘記了 )

2. 單餸 ~??嫩鴨 ( 名稱忘記了 )

3. 朱古力蜜糖磚塊

味道非常甜, 鴨肉沒有什麼味

味道~雪糕普普通通唔算係最差嗰只, 三片吐司沒有麵包香味
, 口感適中唔算鞋口, 面2片吐司食唔到有蜜糖味道, 可能用得好少 蜜糖, 最底的第3片吐司 沒有切開的,有很很少蜜糖味, 因為 忌廉醬唔夠,太少的關係, 所以我們也是沒有吃麵包皮,浪費了

總刮~試一次就夠了, 沒有回頭的吸引來 第二次
2014-10-14
用餐優惠
試食活動
2014-10-16 3641 瀏覽
黎到茶木就一定係食喱個磚架啦! 我叫左芒果味, 芒果唔酸, 上面啲cream都唔係好濟, 但係個包就真係飽到傻, 蜜糖味同個包都好夾, 不過略嫌食到最底, 個包會變到濕濕地咁, 唔係太鐘意
2014-04-17