"想你💭,見你" 依句野唔一定係同另一半講👩‍❤️‍👨可以係同屋企人講👨‍👩‍👧‍👦什至係好掛住既第𝟐個家鄉🇹🇼台灣🇹🇼~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪古早紅燒牛肉拌麵 ($74)紅燒牛肉🐃都幾大舊,濃濃牛味又夠淋🧏🏻‍♀️除左古早紅燒牛肉🥩配料仲有 💁🏻‍♀️ 麻辣鴨血🦆 • 素鴨 • 溏心蛋🥚拌麵撈左少少辣汁🤏🏻🌶,麵質QQ🤓.▪阿嬤手作蔥油麵 ($74)唔知點解"阿嬤"👵🏻依𝟐個字,好台灣地道既感覺🤣麵面🍝放左炸🔥到金黃既金菇 • 蔥 • 脆脆花生🤗粗身🤌🏻麵質更有咬口🤓麵撈左蔥油💚 • 甜醬油🤎簡簡單單最令人幸福🥰.▪蜜糖磚塊 • 青蘋果酪梨 ($88 • 10週年優惠 • 原價$113)打卡時間又到📸𝟑層厚切多士🍞面頭仲加左𝟏大球咖啡雪糕☕️🍨 • 牛油果🥑旁邊用左藍莓🫐 • 士多啤梨🍓 • 焦糖切片香蕉🍌 • 焦糖爆谷✨裝飾你以為厚切多士會係𝟑片就咁疊起咩🧐入面係切到🔪一粒粒烘到🔥金金黃黃脆卜卜既蜜糖多士🍯🍞勁方便同朋友𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞食🤗然後,你會問我青蘋果🍏呢🤔淺藍色個層就係🍏青蘋果味既𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦🤍睇住𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦🤍同雪糕🍨慢慢流落黎好治

"想你💭,見你" 依句野唔一定係同另一半講👩‍❤️‍👨
可以係同屋企人講👨‍👩‍👧‍👦
什至係好掛住既第𝟐個家鄉🇹🇼台灣🇹🇼
▪古早紅燒牛肉拌麵 ($74)
紅燒牛肉🐃都幾大舊,濃濃牛味又夠淋🧏🏻‍♀️
除左古早紅燒牛肉🥩
配料仲有 💁🏻‍♀️ 麻辣鴨血🦆 • 素鴨 • 溏心蛋🥚
拌麵撈左少少辣汁🤏🏻🌶,麵質QQ🤓
古早紅燒牛肉拌麵 ($74)
古早紅燒牛肉拌麵 ($74)

▪阿嬤手作蔥油麵 ($74)
唔知點解"阿嬤"👵🏻依𝟐個字,
好台灣地道既感覺🤣
麵面🍝放左炸🔥到金黃既金菇 • 蔥 • 脆脆花生🤗
粗身🤌🏻麵質更有咬口🤓
麵撈左蔥油💚 • 甜醬油🤎
簡簡單單最令人幸福🥰
阿嬤手作蔥油麵 ($74)
阿嬤手作蔥油麵 ($74)

打卡時間又到📸

𝟑層厚切多士🍞
面頭仲加左𝟏大球咖啡雪糕☕️🍨 • 牛油果🥑
你以為厚切多士會係𝟑片就咁疊起咩🧐
入面係切到🔪一粒粒烘到🔥金金黃黃脆卜卜既蜜糖多士🍯🍞

勁方便同朋友𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞食🤗
然後,你會問我青蘋果🍏呢🤔
淺藍色個層就係🍏青蘋果味既𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦🤍
睇住𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦🤍同雪糕🍨慢慢流落黎好治癒🤭

▪野飲▪️
▫️脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶 ($44)
黑糖瀑布🌊個名咁猛料🤩
𝟏人飲𝟏杯🧋啦,表面有💁🏻‍♀️
煙煙韌韌既芋圓串🍠
厚厚勁𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡既奶蓋🤍,仲要火炙左🔥

鹹鹹地帶有少少🤏🏻焦香🤎
底下係黑糖珍珠奶茶,珍珠偏軟身🧋

杯口邊位仲沾滿左朱古力🍫脆脆✨
雖然冇得少甜 / 走甜,但飲落唔算太甜😙
🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店員們都好好,快手勤力🙇🏻‍♀️
特別想讚經👍🏻理姐姐,唔止對客𝐍𝐢𝐜𝐞💕仲見到佢好有心機,耐性教新人❣️
🔺餐廳有𝐖𝐢𝐅𝐢供應💻
2021-12-20 51 瀏覽
茶木終於開到入嚟屯門,在屯門牛仔,當然要試一試啦唔好以為係掉轉咗張相,其實佢嘅天花板嘅裝飾真係咁樣😂😂🐂古早紅燒牛肉拌麵 $74-雖然紅燒牛肉得2大舊 但十分綿淋 骨膠原黏口😋-伴菜有半隻糖心蛋、一件鴨血、一件油豆腐-拌麵麻麻辣辣 幾惹味 麵質都幾彈牙🍹脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶 $44-奶茶底配上芝士奶蓋-加入黑糖珍珠 杯邊有榛子醬溝脆脆-一支串燒芋圓 賣相唔錯👍🏻🦑烏賊汁奶油中卷手作麵 $86-黑漆漆的墨魚汁視覺上衝擊-奶油味好香 墨魚份量都多🥚糖心蛋 $46-糖心蛋蛋黃流心-蛋白有醬油味🍞蜜糖磚塊青蘋果 $88-蜜糖磚塊打卡必選-三層脆到脆一脆嘅蜜糖麵包-有爆谷、焦糖香蕉🍌、士多啤梨🍓、雪糕🍦、牛油果🥑、藍莓🫐、脆脆-份量驚人 建議2個人share 1個-大滿足總括而言,呢間茶木都幾抵食,賣相又靚可以打卡👍🏻唔錯
茶木終於開到入嚟屯門,在屯門牛仔,當然要試一試啦

唔好以為係掉轉咗張相,其實佢嘅天花板嘅裝飾真係咁樣😂😂
🐂古早紅燒牛肉拌麵 $74
-雖然紅燒牛肉得2大舊 但十分綿淋 骨膠原黏口😋
-伴菜有半隻糖心蛋、一件鴨血、一件油豆腐
-拌麵麻麻辣辣 幾惹味 麵質都幾彈牙

-蜜糖磚塊打卡必選
-三層脆到脆一脆嘅蜜糖麵包
-份量驚人 建議2個人share 1個
-大滿足

總括而言,呢間茶木都幾抵食,賣相又靚可以打卡👍🏻唔錯
2021-12-20 39 瀏覽
今日我哋去咗茶木食晚餐,冬天亂粒粒見到廣告茶木推出左羊肉爐,所以決定同屋企人嚟試吓茶木餐廳環境闊落,有卡位,坐得好舒服,而且職員主動介紹餐牌內容,推介新出嘅脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋,賣相真係100分,珍珠奶茶上面仲有三粒芋圓!所以我哋叫咗兩杯主菜當然係呢個羊肉爐,仲可以加錢追加牛小排,冬天必叫,羊肉炆得好琳,而且好重羊味,夠火候另外仲叫咗紅燒牛肉拌麵,紅燒牛肉一向係茶木必點菜式,一直都係食紅燒牛肉麵,但呢隻拌麵係乾拌,好似都幾特別,有半隻半熟溫泉蛋、仲有鴨血,所以又叫左嚟試吓另外蜜糖磚塊推出左新口味,就係青蘋果 🍏,計士多啤梨之後,呢個青蘋果真係我嘅第二名,而且仲有10周年優惠價$88,顏色真係好夢幻,係薄荷綠色,仲有炮谷同埋香蕉、士多啤梨、藍莓🫐伴碟,真係好繽紛Menu

Menu

2021-12-19 504 瀏覽
今次是第三次來吃茶木了,第一次就是吃招牌甜品—草莓蜜糖磚塊,份量多又好吃,一試難忘,今日下午專訪帶朋感覺再來。位置:在屯門市廣場三樓,戲院對面。環境:面積挺大,座位亦多,但不會感到擠擁。環境色調主要以綠色配黑木框鏡,最特別竟然在天花板鑲嵌了木椅和桌椅,形成倒轉的效果,如果不是坐在裡面,根本看不到那麼有特色的設計。服務:雖然客人多,職員都忙得團團轉,仍有禮和快手。午市:糖心蛋$46呈上是切開一半的兩隻糖心蛋,蛋黃呈鮮橙紅,是半熟的狀態,蛋白是啡色,浸泡得很入味,蛋味香濃,我連底下的青瓜都吃了!古早紅燒牛肉拌麵$74有一碗牛肉湯,配菜有炸豆腐、鴨血和糖心蛋,拌麵份量多,整個套餐食材豐富!首先是牛肉湯跟紅燒牛肉麵的湯底是完全不同,是清湯不油膩,但帶有濃郁牛味,牛肉和蘿蔔燉煮得軟身,而拌麵本身是帶有少許的辣醬,爽身彈牙,我覺得拌麵是好吃過湯麵。炸豆腐外層是鬆化的口感,內層豆香十足和軟綿!我們不吃鴨血,所以不清楚味道。紅燒牛頰肉麵$80上次就是吃過這一個餐,就不多說了,今次麵條都熟透了,而且牛肉份量亦大方,燉得軟身,所以值得一吃再吃。青蘋果酪梨蜜糖磚塊$88重點戲就是外相吸睛,味道十分的蜜糖磚塊

位置:在屯門市廣場三樓,戲院對面。

環境:

服務:雖然客人多,職員都忙得團團轉,仍有禮和快手。

午市:
糖心蛋$46

古早紅燒牛肉拌麵$74

紅燒牛頰肉麵$80
上次就是吃過這一個餐,就不多說了,
今次麵條都熟透了,而且牛肉份量亦大方,
燉得軟身,所以值得一吃再吃。

青蘋果酪梨蜜糖磚塊$88
重點戲就是外相吸睛,味道十分的蜜糖磚塊。首先頂層是焦糖合桃雪糕,底下是牛油果、青綠色青蘋果味的忌廉和蜜糖磚塊,伴碟還有焦糖香焦,爆谷和草莓及藍莓!青蘋果忌廉幼滑而清新,配烤得外脆內軟的蜜糖磚塊,簡直完美配搭。
而焦糖爆谷則增加口感,非常好吃😋!唯一的敗筆是焦糖雪糕,實在有點甜膩膩,應該配較淡甜味的雲呢拿雪糕,畢竟其他食材都已經有少少焦糖成份。

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶$44
這杯真的是會喝到飽的飲品!最頂的是一串軟韌的芋圓,底下是帶點焦香芝士厚奶蓋、香濃幼滑的奶茶和彈牙的黑糖珍珠,味道層次都非常豐富,會使人不自覺地不停喝,好像永遠不會感到膩!

蜂蜜芭樂汁$38
這是朋友點叫,其實是石榴汁,非常清新的味道!

2021-12-16
5 分鐘 (堂食)
  • 古早紅燒牛肉拌麵
  • 脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
  • 青蘋果酪梨蜜糖磚塊
2021-12-17 370 瀏覽
同朋友去屯門市廣場逛街,突然間好想飲珍珠奶茶同埋食台灣菜,就想起TeaWood茶木發現到餐牌上出新食品同飲品 #青蘋果酪梨蜜糖磚塊🧇、 #脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶,非常吸引!阿嬤手作葱油麵🍜 $74好鐘意食這款阿嬤手作葱油麵,麵條粗身而且帶葱油香氣,口感有嚼勁,加入香脆嘅花生粒🥜及炒香嘅金菇,增添口感。古早紅燒牛肉拌麵🍝 $74拌麵嘅配菜非常豐富,有古早紅燒牛肉、麻辣鴨血拼素鴨🦆和溏心蛋🥚,紅燒牛肉用細火煨煮,肉質軟嫩又鮮甜,麻辣鴨血口感綿滑🦆及素鴨酥脆香,麵加入辣油🌶️帶點香辣,非常惹味。糖心蛋🥚 $46白玉般嘅蛋白包裹著油亮嘅香濃蛋黃,瞬間吸引了大家嘅目光,蛋黃帶純郁嘅香氣,在口中蔓延開,回甘嘅甜與香氣,令人感覺幸福。脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶 $44舖上綿密順滑嘅火炙奶蓋,令奶茶口感更香滑,黑糖似瀑布般懸掛在杯中,黑珍珠Q彈而且粉糯又有嚼勁,杯邊包裹著香脆朱古力🍫, 及掛上一串香甜又精緻嘅芋圓串🍡,賣相極之吸引,好好飲。青蘋果酪梨蜜糖磚塊🧇 $88蜜糖磚塊喺茶木嘅人氣甜品🏅,層層疊起的蜜糖磚塊舖上草莓🍓、藍莓🫐、牛油果🥑、香蕉🍌、仲有青蘋果味忌廉🍏、同脆卜卜嘅焦糖爆谷🍿,吐司盒內盛著香脆又金

發現到餐牌上出新食品同飲品

阿嬤手作葱油麵🍜 $74

古早紅燒牛肉拌麵🍝 $74

糖心蛋🥚 $46

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶 $44

青蘋果酪梨蜜糖磚塊🧇 $88
蜜糖磚塊喺茶木嘅人氣甜品🏅,層層疊起的蜜糖磚塊舖上草莓🍓、藍莓🫐、牛油果🥑、香蕉🍌、仲有青蘋果味忌廉🍏、同脆卜卜嘅焦糖爆谷🍿,吐司盒內盛著香脆又金黃色嘅磚塊,焦糖雪糕舖上磚塊上,雪糕有粒粒香脆焦糖,整體口感非常豐富,而且份量十足,讓人感覺甜蜜又幸福,令我回憶台灣美食嘅滋味,好掛住台灣呀!~

茶木 TeaWood
屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖

• 阿嬤手作葱油麵
  • 青蘋果酪梨蜜糖磚塊🧇
  • 古早紅燒牛肉拌麵
  • 脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
2021-12-17 188 瀏覽
話說都好耐冇去過茶木,果然Keep得住水準。古早紅燒牛肉拌麵 $88性價比唔錯,配料有炸支竹豆腐, 麻辣鴨血,同半個糖心蛋。鴨血唔鬆散,有少少彈,口感唔錯。紅燒牛肉燉得好入味,唔老唔乾, 裏面仲有紅白蘿蔔,有渣,煮得好淋好入味。拌麵加左椒麻, 少少辣好惹味,口感煙韌彈牙呀,係我鍾意既麵質。紅燒牛頰肉麵 $78湯低夠濃,好香牛肉味,有少少甜甜地,牛頰肉好軟腍入味,個麵質煙韌彈牙,唔錯, 值得一試。青蘋果酪梨蜜糖磚塊 $88磚塊係我每次來茶木必要之一。 今次呢個青蘋果係新口味。來到非常足料,頂層焦糖合桃雪糕,跟住青蘋果忌廉, 最抵係切到一粒粒地方塊多士, 伴碟有焦糖香蕉,爆谷,士多啤梨,藍莓。 超級足料豐富,食到好飽飽。脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶 $44杯邊係金莎朱古力脆脆,又係一杯非常邪惡嘅野食, QQ彈牙軟糯芋圓,鹹香芝士奶蓋,最後係珍珠奶茶,唔太甜,珍珠都煙韌彈牙有黑糖味。桂圓紅棗杞子生薑茶 $44唔太甜,薑味十足,飲完個身暖笠笠好舒服,清一清下膩,唔錯。
話說都好耐冇去過茶木,果然Keep得住水準。

古早紅燒牛肉拌麵 $88

紅燒牛頰肉麵 $78

青蘋果酪梨蜜糖磚塊 $88

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶 $44

桂圓紅棗杞子生薑茶 $44
唔太甜,薑味十足,飲完個身暖笠笠好舒服,清一清下膩,唔錯。

難得同朋友係屯門市中心行下街睇下嘢,拎到一袋二袋,想搵個舒服嘅地方食嘢,不如就茶木啦。好,坐低睇吓有咩好食先。古早紅燒牛肉拌麵,個拌麵辣辣地,麵條又煙韌,牛肉望落好大件,但一咬就鬆,炆得好腍。古早味羊肉爐,冬天食羊腩就最正,成煲上枱一路滾住,羊要有少少羶味先好食。脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶,好邪惡呀,杯邊仲要佈滿焦糖脆脆,上面有個奶蓋,珍珠都彈牙。青蘋果酪梨蜜糖磚塊,本來諗住點個甜品,原來好浮誇,非常大份,四個人都夠食,除左有雪糕,中間夾住牛油果,蜜糖多士可以點雪糕或者點青蘋果忌廉一齊食。

好,坐低睇吓有咩好食先。

2021-12-15 95 瀏覽
為紀念10周年,餐廳內見到不少文青風「想你‧見你」海報,小確幸字句點綴,令人不禁懷念以前同朋友一齊食野時光~環境舒適,安排入內坐寬闊沙發位,店員帶位時說國語,令顧客更有置身台灣感覺﹗古早紅燒牛肉拌麵 $74 精緻地用木盤裝住紅燒牛肉有兩大嚿,有少少筋位,炆得腍嫰,輕鬆可以咬到仲有嚿超入味紅蘿蔔同白蘿蔔。拌麵質地彈牙中帶點韌勁,少許麻辣,夠晒開胃﹗伴碟仲有嫰滑鴨血,香口炸腐皮,半隻吸睛溏心蛋﹗脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶 $44:原來以九份黃金瀑布為靈感,杯外有脆脆朱古力,頂層有串芋圓同地瓜圓,上層有輕輕燒過焦香奶蓋, 底部是黑糖珍珠奶茶,賣相精緻。飲起來香甜,層次豐富。青蘋果酪梨蜜糖磚塊 $88:蜜糖磚塊層層疊起,吐司盒外面烤得香脆,內軟麵包切成一口一粒,方便進食,可以沾上忌廉、雪糕。夢幻外型由天藍色青蘋果味忌廉加上焦糖雪糕、兩件牛油果,配以草莓、藍莓、香蕉多款水果和脆口的焦糖爆谷組成。新出蜜糖磚塊不但份量十足,且交織多重口感,食完有滿滿幸福感

古早紅燒牛肉拌麵 $74 精緻地用木盤裝住

紅燒牛肉有兩大嚿,有少少筋位,炆得腍嫰,輕鬆可以咬到

]脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶

]脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
2021-12-15 149 瀏覽
茶木想你。見你「青蘋果酪梨蜜糖磚塊🧱🥑」整個甜品粉綠色好夢幻好靚,份量大兩人都食唔完。。「古早羊肉爐」估唔到今時今日連茶木都有來自於苗栗美食因用炭火燒出古早味羊肉爐!仲要係好好食好足料 羊肉份量好多🐑食完好暖身🤗羊肉爐裡有紅蘿蔔🥕「古早紅燒牛肉拌麵」拌麵係手作麵,麵條吸入湯汁加上麵質好高水準,牛肉好香好入味香腍美味,牛肉拌麵令人食指大動👍🏻好食到飛起😭「脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋」附一串3顆地瓜竽圓加上甜蜜綿密幼滑奶蓋
茶木
想你。見你

2021-12-14
2021-12-13 37 瀏覽
今日我媽媽生日,一於同佢嚟茶木,享受出色嘅台灣美食。天氣凍凍地,最好就梗係食返個羊腩煲啦,佢哋嘅羊腩煲羊腩份量超級多,而且價錢又平,仲有香香嘅藥材味,而且仲真係好似打邊爐咁,可以加牛肉放落去,仲會有好多其他嘅配菜。牛肉拌麵,辣辣地好惹味啲面爽口彈牙,最鍾意嗰隻糖心蛋,真係食過返尋味呀。呢一個多士就真係犀利囉,作為甜品,真係必點之選,上面嘅焦糖雪糕,超級香濃,而且嗰啲Tiffany顏色嘅cream,睇到就已經開心,多士勁口,咬落又脆身。你杯珍珠奶茶就犀利啦,上邊仲有三粒芋圓,旁邊會有阿華田粉,上邊仲係奶蓋,咁有特色嘅嘢飲,真係得呢一度搵到。
今日我媽媽生日,一於同佢嚟茶木,享受出色嘅台灣美食。

朋友很喜歡吃茶木,最近看到茶木出了十周年的產品,又有折,感覺挺不錯的,就繼了他一起去吃一下,順便我自己也試一下是什麼原因令他那麼著迷!古早紅燒牛肉拌麵(74元)這個性價比還算不錯的,有牛肉,有炸豆腐,有鴨血和糖心蛋,單是配料就給人挺足料的感覺!紅燒牛肉燉煮得非常入味,滷香味十足,牛肉味香濃,而且不老不乾,有點入口即化的感覺!炸豆腐外層有點鬆化的感覺,但外面豆香十足!鴨血就有點麻辣的感覺,非常嫩滑!而拌麵就挺特別的,吃起來不辣,但會有種椒麻的感覺,挺惹味!阿嬤手作蔥油麵(74元)這個蔥是經過油炸的,但又沒到完全炸透的感覺,所以吃起來還能吃到蔥的質感,味道挺香的!配上起爽滑彈牙的麵條,吃起來非常惹味!雖然只有蔥油,但也不會覺得很單調的感覺!310糖心蛋(46元)這個糖心蛋的質素非常高,煮得蛋黃剛好是半熟的狀態,入口綿香,蛋黃味非常濃,而且泡得挺入味的!青蘋果酪梨蜜糖磚塊(88元)來到茶本肯定要吃這個的吧!沒吃這個根本不敢說自己有來過茶木!這個真的非常足料的,最頂的是焦糖合桃雪糕,然後是酪梨,接著是青蘋果味的忌廉,最底的是蜜糖磚塊,而伴碟還有焦糖香焦,爆谷和生果!雪糕酪梨忌廉吃起來都是非常幼

古早紅燒牛肉拌麵(74元)

古早紅燒牛肉拌麵

阿嬤手作蔥油麵(74元)

阿嬤手作蔥油麵

310糖心蛋(46元)
310糖心蛋

青蘋果酪梨蜜糖磚塊(88元)
來到茶本肯定要吃這個的吧!沒吃這個根本不敢說自己有來過茶木!這個真的非常足料的,最頂的是焦糖合桃雪糕,然後是酪梨,接著是青蘋果味的忌廉,最底的是蜜糖磚塊,而伴碟還有焦糖香焦,爆谷和生果!雪糕酪梨忌廉吃起來都是非常幼滑的配上烤得外脆內軟的蜜糖磚塊,簡直就是甜黨的福音,難道這就是初戀的感覺?
青蘋果酪梨蜜糖磚塊

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶(44元)
這杯真的是非常非常非常邪惡的一杯飲品!最頂的是QQ軟糯的芋圓,接著是被燒到帶點焦香芝士奶蓋,然後是茶味香濃幼滑的奶茶,最底的是Q彈的黑糖珍珠,整杯味道層次都非常豐富,而且全都是我喜愛的東西,所以喝起來特別爽!

2021-12-10
310糖心蛋
脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
久違地去咗茶木度食lunch,發現佢又改咗新Menu,今次係台灣小清新路線!連Menu都好特別,好似劇照咁黎茶木當然唔可以唔食佢嘅牛肉麵啦,今次就揀咗個半筋半肉拌麵仲有鴨血同魚塊,鴨血口感QQ彈牙,讚!牛肉有2大舊,肉質軟諗,蘿蔔超級入味!每次食都保持到一貫水準!另外叫咗一個之前未試過嘅拌麵,叫做阿嬤手作蔥油麵!同想像中嘅好唔同,本身以為會係一對綠色嘅蔥油,點知竟然係一堆炸到乾嘅啡色蔥!之前未試過呢種口味,非常推介,佢嘅蔥炸得好香,雖然睇落好似冇乜餸,但係撈起有一種好強勁嘅香味,食落一啲都唔單調之後仲追加左個糖心蛋,次次黎都必叫飲品就叫咗個脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶旁邊嘅阿華田脆脆係重點,要讚下佢嘅黑糖,香得來唔會太甜,再加一層大少少鹹嘅奶蓋,成杯飲品層次非常豐富!仲有幾粒芋圓,可以咬下,更有口感!見到佢有一個新口味嘅蜜糖吐司,就算覺得飽,都要訊息!今次呢個係青蘋果加牛油果嘅配搭,再加埋呢一個焦糖雪糕同生果,超級滿足!

連Menu都好特別,好似劇照咁
黎茶木當然唔可以唔食佢嘅牛肉麵啦,今次就揀咗個半筋半肉拌麵
仲有鴨血同魚塊,鴨血口感QQ彈牙,讚!
之後仲追加左個糖心蛋,次次黎都必叫
飲品就叫咗個脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
2021-12-12 40 瀏覽
星期五母親大人罷工唔煮飯放工出咗屯市搵食最後企喺度排足半個鐘隊終於試到茶木新推出嘅羊腩煲古早紅燒牛肉拌麵小碗裝住兩舊紅燒牛面頰肉肉質軟嫩濃香拌麵跟配鴨血以及百頁豆腐同埋半隻滷糖心蛋都幾豐富;自家鮮製台式麵條質感柔韌帶有花椒辛麻夠哂惹味古早羊肉爐羊肉爐份量勉強足夠二人分食可以額外加配安格斯牛小排或者其他配料;羊肉肉質緊緻細嫩配搭豆乳古早味濃而且湯汁濃郁建議廿蚊升級套餐加配白飯以及飲品青蘋果酪梨蜜糖磚塊三層超厚吐司塗滿蜜糖烤焗金黃微焦口感外脆內軟配搭碧藍色青蘋果忌廉加埋牛油果同多款水果色彩夢幻啱哂打卡脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶有齊奶蓋以及芋圓同埋珍珠奶茶加埋脆脆朱古力醬超級邪惡

小碗裝住兩舊紅燒牛面頰肉肉質軟嫩濃香

古早羊肉爐

有齊奶蓋以及芋圓同埋珍珠奶茶加埋脆脆朱古力醬超級邪惡

2021-12-03
30 分鐘 (堂食)
茶木一向受歡迎,屯門店週末常常都見有排隊的人龍,無來一段時間,發現有食物飲品有新款式,又好食又適合打卡。烏賊汁奶油中卷手作麵$86手作麵口感很好,帶點煙韌,烏賊汁很豐富juicy,有它特別的香味,加點牛油香,烏賊用料也不少,它柔軟易咬不會韌。古早紅燒牛肉伴麵$74相比下這伴麵比較幼身,它帶少少麻香,紅燒牛肉燉煮到很鬆化,一點也不會乾柴,還有兩件大大的蘿蔔,餸料足夠伴麵吃。青蘋果酪梨蜜糖磚塊$88打卡的重點來了,三層的蜜糖磚塊實在很震撼,加上tiffany blue的cream、牛油果、還有花生醬雪糕,旁邊伴有藍莓、草莓、爆谷、香蕉片,cream上還有些彩色珍珠裝飾,十分精美,非常吸引的甜品,什麼年紀的朋友也都喜歡。脆脆的多士本身有蜜糖味,再加上cream和雪糕、生果等,感覺十分豐富。脆脆黑糖瀑布珍珠奶$44造型也是很適合打卡,本來平平無奇的珍珠奶茶,它加的面層像有奶蓋,加添層次感,杯邊有柯華田圍邊,再加上芋圓串,非常有新意。

烏賊汁奶油中卷手作麵$86

古早紅燒牛肉伴麵$74

青蘋果酪梨蜜糖磚塊$88

脆脆黑糖瀑布珍珠奶$44
2021-12-10 26 瀏覽
#烏賊汁奶油中卷手作麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#古早紅燒牛肉拌麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#青蘋果蜜糖磚塊 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#檸檬愛玉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#棉花糖美祿 ⭐️⭐️⭐️⭐️有時諗起台灣野都會諗起茶木,始終連鎖店又開咗咁長時間,都有一段時間冇去,今日心血來潮就去睇吓有冇咩新搞作先!⭕️ 烏賊汁好creamy配埋個手作面好有口感⭕️ 好鍾意佢拌麵個汁好惹味⭕️ 拌麵除咗有紅燒牛肉之外,仲有幾款配菜⭕️ 今次呢個青蘋果配埋牛油果既蜜糖磚塊個感覺好有新意又估唔到咁夾⭕️ 第一次試佢唔係奶茶嘅飲品,特別欣賞佢個檸檬愛玉⭕️ 棉花糖美祿非常適合愛甜人士
#烏賊汁奶油中卷手作麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#古早紅燒牛肉拌麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#青蘋果蜜糖磚塊 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#檸檬愛玉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#棉花糖美祿 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️ 烏賊汁好creamy配埋個手作面好有口感
⭕️ 好鍾意佢拌麵個汁好惹味
⭕️ 拌麵除咗有紅燒牛肉之外,仲有幾款配菜
⭕️ 第一次試佢唔係奶茶嘅飲品,特別欣賞佢個檸檬愛玉
⭕️ 棉花糖美祿非常適合愛甜人士