2023-09-22 32 瀏覽
行街行到攰,同朋友喺The One 茶墨休息~[麻糬芝麻烏龍鮮奶茶]🥤,好似一幅水墨畫咁,賞心悅目,感覺寫意🥰;幼滑黑芝麻,芝麻味香濃,滲透淡淡烏龍茶香☕,底有煙韌彈牙嘅麻糬😋~另一杯係清新嘅[乾檸柚子茶蜜 茉莉茶底]🍋,乾檸有陣特別檸檬味,微酸清爽帶淡淡檸澀味,茉莉茶清香,好夾我地點嘅蛋糕~[清香柚子芝士蛋糕]🧀,芝士唔算濃郁,唔會蓋過柚子味😋;[榛子朱古力蛋糕]🍫一層一層,朱古力味香濃~~最後,我地仲嗌杯[抹茶雪糕]🍨,香濃抹茶味,解暑一流🤤。
行街行到攰,同朋友喺The One 茶墨休息~

最後,我地仲嗌杯[抹茶雪糕]🍨,香濃抹茶味,解暑一流🤤。

估唔到系尖沙咀The One可以搵到間對得住性價比嘅茶飲店,真系好幸福🙈有野飲仲有cake仔可以食,最估唔到系有gelato食,低脂嫁!食落去好軟滑,真繫念念不忘🥹 仲可以一個set咁嗌,樣樣都試到🤤士多啤梨雪糕奶昔 🍓超大超大杯✨ 本身嗌呢杯嘢飲嗰陣都諗緊好唔好嗌士多啤梨,因為好驚出嚟會好酸又或者死甜🤥 點知竟然系有士多啤梨味之余又唔會超甜,兩者之間可以拎到個平衡真系一啲都唔簡單😎 呢杯雪糕奶昔唔會太heavy,加埋啲cream正正子👍🏻夏橙芝士蛋糕 🍰細細哋一件食完都唔怕試唔到其他野😎 cheesecake整得好細膩,估唔到配埋面層嘅橙味又幾唔錯喎,好fresh🫶🏻蜜桃冰搖紅茶 🍑一試便知龍與鳳😉 茶底濃郁,亦都有回甘茶香味,而蜜桃嘅果香味好清新,冰冰凍凍嘅茶飲,炎炎夏日個時飲翻杯都系個唔錯嘅選擇😌Low-Fat Gelato 🍨Gelato就揀咗焙茶味同埋薄荷朱古力味,焙茶味嘅產品唔系成日都試到,怕苦嘅人都覺得唔會好苦澀,而薄荷朱古力有好多脆脆,薄荷味都好足🍃

士多啤梨雪糕奶昔 🍓

夏橙芝士蛋糕 🍰

蜜桃冰搖紅茶 🍑

Low-Fat Gelato 🍨

• 士多啤梨雪糕奶昔
  • 雙球意式雪糕
  • 夏橙芝士蛋糕
💛茶墨 (尖沙咀)👍🏻麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39麻薯煙煙韌韌,芋泥綿滑🤩成杯飲完都幾飽肚😋.👎🏿草苺芝士蛋糕 $28(跟餐)蛋糕偏濕潤鬆散🥲冇乜士多啤梨味☹️📸20.10.2021.💁🏻‍♀️本來諗住試佢啲雪糕🍦但係個日冇晒雪糕冇得試🥹.職員態度懶散,問多句都嫌你煩甘款🥲感覺似求緊佢買野食比我甘😟可能覺得我阻住佢玩電話掛🙁ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ.🧸#Labubu 💁🏻‍♀️ #龍家昇🤞🏻#no852尖沙咀🤞🏻#no852黃店🤞🏻#no852推介🤞🏻#no852甜品🤞🏻#no852x2021
💛茶墨 (尖沙咀)
👍🏻麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39
麻薯煙煙韌韌,芋泥綿滑🤩
成杯飲完都幾飽肚😋
👎🏿草苺芝士蛋糕 $28(跟餐)
蛋糕偏濕潤鬆散🥲
冇乜士多啤梨味☹️
📸20.10.2021
💁🏻‍♀️本來諗住試佢啲雪糕🍦
但係個日冇晒雪糕冇得試🥹
職員態度懶散,問多句都嫌你煩甘款🥲
感覺似求緊佢買野食比我甘😟
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
草苺芝士蛋糕
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2023-09-06 34 瀏覽
茶墨有別於一般台式茶飲店佢地對每件出品都視為藝術品日式和風裝潢 以黑白啡為主色整體給人簡潔嘅風格\ 🧋麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($42) /Signature 水墨風系列三杯之一茶如其名 就係以麻糬/芋泥/茉莉/鮮奶製成佢嘅麻糬質感有別於其他茶飲店人手製大小不一 咬落去較為軟糯而芋泥就非當滑溜 同茉莉茶底好夾唯一美中不足就係佢份量有啲少同埋芋泥比較難飲到\ 🧋麻糬焙茶鮮奶($42) /焙茶控絕不能錯過!!茶味濃 鮮奶滑順 配埋麻糬口感一流即使無叫少甜 但飲落唔覺好甜有機會會想試埋佢焙茶系列另外嗰2杯\ 🍵福岡宇治抹茶芝士蛋糕($32) /\ 🍰芒果慕絲芝士蛋糕($32) /個人較喜歡芝士蛋糕 用上日本福岡嘅抹茶粉製成口感綿滑 食落有芝士香 又有濃濃抹茶味\ 🍨烏龍茶味意式雪糕($32) /最為之驚喜!!!完全無諗過茶飲店嘅Gelato咁出色!烏龍茶味嘅雪糕出面都比較少有食落非常軟滑 重點係烏龍茶味好突出食完一球好想食多球!!!值得一提嘅係 佢設有唔少座位 可以同朋友坐低傾住計慢慢享受💛
茶墨有別於一般台式茶飲店

人手製大小不一 咬落去較為軟糯
而芋泥就非當滑溜 同茉莉茶底好夾
唯一美中不足就係佢份量有啲少同埋芋泥比較難飲到

\ 🧋麻糬焙茶鮮奶($42) /
焙茶控絕不能錯過!!
茶味濃 鮮奶滑順 配埋麻糬口感一流
個人較喜歡芝士蛋糕
用上日本福岡嘅抹茶粉製成
口感綿滑 食落有芝士香 又有濃濃抹茶味
\ 🍨烏龍茶味意式雪糕($32) /
最為之驚喜!!!
完全無諗過茶飲店嘅Gelato咁出色!
烏龍茶味嘅雪糕出面都比較少有
食落非常軟滑 重點係烏龍茶味好突出
食完一球好想食多球!!!
值得一提嘅係 佢設有唔少座位
可以同朋友坐低傾住計慢慢享受💛

2023-09-04 39 瀏覽
book左食飯又未夠鐘,行過見有位坐,就飲杯野hea下。我地揀左麻糬焙茶鮮奶同蘋果茉莉。麻糬焙茶鮮奶嘅奶香比茶香突出,濃茶控就未必岩,不過夾埋麻糬,整體都夾嘅,如果焙茶味再濃D就好。蘋果茉莉雖然無得走糖,但甜度都可以接受,飲到蘋果清香同時又有茶味,飯前唔想飲太飽既話,呢杯就岩啦。另外佢地有個雪糕櫃,寫住有low fat gelato,low fat啵,唔可以唔叫。揀左tiramisu味,本身以為low fat既味道會淡d,點知又幾好食,仲有d可可粉係中間。睇完啲食評我諗呢間最出名係個芝麻烏龍奶茶,下次有機會行過再試。
book左食飯又未夠鐘,行過見有位坐,就飲杯野hea下。

喺商場行到攰,想搵個地方坐吓飲杯野食吓Tea,去到The one 4樓發現原來有間茶飲店,唔似一般茶飲店淨係做外賣,原來有埋堂食供應,同時間仲有雪糕同埋蛋糕去做配搭,係買完嘢唞吓嘅一個好地方😎🔎 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $42麻糬同埋芋泥嘅比例啱啱好,飲落去好彈牙,又有啲煙煙韌韌嘅感覺,好過癮🤓,另外佢個茶底茉莉飲落去好香,配鮮奶綠下亦都唔會太甜,而且佢亦都沖得好靚,打卡一流🫶🏻🫶🏻🔎 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $42奶茶除咗又凍嘅,當然唔少得有熱嘅奶茶,晏啲養生小小嘅人都可以試吓😁 呢杯熱飲飲落去有少少似芝麻糊,但係加咗奶飲落去嘅感覺好嫩滑,加埋啲麻糬波波咁樣食係一個好好嘅下午茶☺️🔎 抹茶雪糕 飲品追加優惠 +$32佢呢個標榜低脂嘅雪糕食落去非常邪惡,有唔同味道可以選擇今次就選擇咗抹茶🙃,食落去抹茶粉味道好重,完全唔係藥水味道,夏天叫黎解暑一流 🔥 🔎 福岡芝士蛋糕(宇治抹茶)飲品追加優惠 +$32身為一個抹茶🍵腔既小編梗係要試吓佢嘅抹茶芝士蛋糕,呢個日式芝士蛋糕食落去唔會好甜,個甜味同埋杯奶茶融合咗,我自己DIY將啲雪糕擺落去蛋糕度食更加好味😆😆-📍 茶墨 (尖沙咀) 💛尖沙咀彌敦道100號

🔎 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $42

🔎 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $42

🔎 抹茶雪糕 飲品追加優惠 +$32

🔎 福岡芝士蛋糕(宇治抹茶)飲品追加優惠 +$32
📍 茶墨 (尖沙咀) 💛
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
喺尖沙咀做嘢嘅朋友成日都話呢間嘅飲品好靚,仲有堂食位置可以歎返件Cake慢慢歎茶,不過今日有嘢做,就外賣拎走都一樣咁方便。.➜紫薯鐵觀音沙冰除咗心心眼佢杯沙冰好似水墨畫一樣,賣相夠晒靚,而且飲落係Keep住食到啲紫薯泥,冰沙透心涼得嚟唔會死甜,有清新茶香!.➜麻糬焙茶鮮奶除咗有焙茶甘香同牛奶嘅清甜,仲有麻糬煙韌嘅口感!成個配搭滿足得嚟又好夾。.甜品都有好多選擇,仲有雪糕𠻹!➜福崗宇治抹茶芝士蛋糕 & 清香柚子芝士蛋糕兩件餅都好出色,同朋友都一致認同清香柚子酸酸甜甜嘅口感,夏天食一流,又唔會太膩,味道啱啱好。.📍茶墨尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖.#msmessypig_food
➜紫薯鐵觀音沙冰
➜麻糬焙茶鮮奶
甜品都有好多選擇,仲有雪糕𠻹!
➜福崗宇治抹茶芝士蛋糕 & 清香柚子芝士蛋糕

📍茶墨
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
#msmessypig_food
2023-08-21
10 分鐘 (外賣自取)
  • 紫薯鐵觀音沙冰
  • 麻糬焙茶鮮奶
  • 清香柚子芝士蛋糕
店名: 茶墨 地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖尖沙咀站B1站,行2分鐘環境: 外賣價錢: 4/5味道: 4.5/5炎炎夏日就好想飲凍飲同食甜品,今次黎到係The One 4樓嘅茶墨,一解甜食嘅癮🙈佢哋嘅飲品仲行水墨風,同出面嘅好唔同,好特別🤩焦糖芝士苺苺茶(沙冰)❤️❤️❤️❤️❤️$46面頭嘅焦糖芝士質地濃厚,食落有芝士嘅咸香,同時又帶有焦糖嘅焦香味🥰苺苺沙冰味道比較fresh,有苺香,配上芝士一齊飲,兩者融合得啱啱好😋士多啤梨雪糕奶昔❤️❤️❤️❤️❤️$52士多啤梨🍓味唔會太甜,係天然水果嘅甜果唔會過假,加上雪糕後再打成奶昔,口感比較實,但又帶有奶香,係消夏之選🥳醇香紅茶gelato❤️❤️❤️❤️❤️ (杯裝原價/追加價)$39/$32 紅茶味十分香濃,茶味夠濃,奶味亦夠😆gelato口感順滑,而且仲係低脂配方,唔怕肥🫢
店名: 茶墨

士多啤梨雪糕奶昔❤️❤️❤️❤️❤️

$39/$32
外賣自取
2023-08-20 29 瀏覽
天氣咁熱,成日都想飲野同食雪糕,但又想坐係度慢慢食。所以果日黎左茶墨,呢間野好岩我食,因為好多同茶有關既飲品,我叫左一杯MATCHA沙冰,佢用MATCHA雪糕BLEND成既,好CREAMY好好飲,MATCHA味好出。而個雪糕都好驚喜。佢既賣點係低脂GELATO,脂肪含量低,我叫左一球雜莓YOGURT,莓味超濃,酸酸地咁,YOGURT本身又係酸酸地,所以好夾!我覺得呢款味比較RARE,所以好SURPRISED咁好味!
2023-08-14
2023-08-17 26 瀏覽
Chestnut Mont Blanc                                             The velvety chestnut cream was elegantly piped, resembling a miniature mountain.    Mochi Taro Puree Jasmine Fresh Milk Green                                                 The fragrant jasmine tea infused the dish with a soothing aroma, perfectly complementing the richness of the taro. Caramel Cheese Rose Jasmine Tea                                                The aromatic rose and jasmine notes in the tea were soothing to the
Chestnut Mont Blanc
                                                The aromatic rose and jasmine notes in the tea were soothing to the senses, offering a serene experience with every sip.
2023-07-19
其他
2023-08-15 22 瀏覽
旺角咁多間手搖飲品 呢間都算唔錯!沖完出嚟杯嘢飲已經好靚 飲落更加唔錯!麻薯芋泥嗰杯超正!除咗飲到芋香味仲飲到茶底嘅香味~紫薯鐵觀音沙冰 紫薯味比較重 但亦都飲到幽幽嘅茶香 相比其他手搖飲品嘅Menu呢間比較特別👍🏻
旺角咁多間手搖飲品 呢間都算唔錯!
沖完出嚟杯嘢飲已經好靚 飲落更加唔錯!
相比其他手搖飲品嘅Menu呢間比較特別👍🏻
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 紫薯鐵觀音沙冰
📌THE ONE麻糬特色飲品店💛之前想試好耐都無機會 佢地嘅飲品出名將材料整到飲品好似墨畫咁好睇😍今次試咗佢地最出名嘅麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🧋餐廳嘅麻糬係一粒粒好似珍珠咁 幾Q彈同埋有米香味~芋泥非常足料 夾埋茶底鮮奶綠飲都幾好 茶底茉莉茶比較淡香 加埋芋泥唔會太漏建議大家可以揀半甜/微甜 咁就唔會蓋過芋泥嘅香甜味😼不過飲到大半已經覺得好飽🤣係呢間飲品店嘅特色呀😙價錢有少少貴 但如果係麻糬控就可以試試😋佢地仲有好多唔同特別味道嘅Gelato揀 大家可以試下🍨🥛茶底:🌕🌕🌕🌗🌑🧋配料:🌕🌕🌕🌗🌑👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌗🌑💯CP值:🌕🌕🌗🌑🌑✅回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑💰麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($42)Overall: ⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)📍 茶墨 @teabrush 地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖Hashtags🔎#eatgoodwestsin_tsimshatsui#eatgoodwestsin_bubbletea #eatgoodwestsin_yellow #eatgoodwestsin_drinks#eatgoodwestsin_kowloon
📌THE ONE麻糬特色飲品店💛

今次試咗佢地最出名嘅麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🧋
餐廳嘅麻糬係一粒粒好似珍珠咁 幾Q彈同埋有米香味~

建議大家可以揀半甜/微甜 咁就唔會蓋過芋泥嘅香甜味😼

👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌗🌑
💯CP值:🌕🌕🌗🌑🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

💰
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($42)

📍 茶墨
@teabrush
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_tsimshatsui
#eatgoodwestsin_bubbletea
#eatgoodwestsin_yellow
#eatgoodwestsin_drinks
#eatgoodwestsin_kowloon
2023-08-09 19 瀏覽
雖然食飯食到好飽,但係奶茶都仲係好有吸引力。我買奶茶都算,我仲竟然再買多件芝士切餅,真係自己都服左自己。但係又不得不承認佢個芝士切餅幾好食。呢間嘢喺The One嘅4樓,嗰層都有好多餐廳。而佢隔離都有啲枱凳俾人坐低飲完食完傾吓偈先至走~佢嘅切餅份量唔會太大件,一個人都可以輕鬆搞掂,又唔會食到太膩。我叫嘅係柚子味嘅嗰款,佢個芝士蛋糕質感一啲都唔會硬,而且柚子味嘅清香同埋美味嘅酸甜解咗計時嘅嗰種膩我幾鐘意落單嘅時候我都以防萬一自己會食滯咗,所以今次嘅嘢飲就揀啲冇咁Heavy嘅:荔枝冰瑤茉莉。我揀咗小糖,所以整體唔會太甜,清新朋友叫咗麻糬芋泥茉莉鮮奶綠個底有好多芋泥,佢都係叫咗少甜,話飲落幾好飲,大家都可以試吓~

我幾鐘意

朋友叫咗麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
今日終於可以放假同朋友出去玩!行到攰想搵個地方坐低傾下計,所以揀咗尖沙咀The One呢間水墨風茶飲店~有啲位可以比大家坐下,可以飲埋先走🫶🏻🌟麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$42奶茶可以揀甜度,我平時飲開無糖,麻糬好煙靭!芝麻味都好濃,成杯嘢飲睇落就好似水墨畫,完全唔捨得攪勻🥹🌟麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$42芋泥好足料,加埋煙靭麻糬~飲落勁正!芋泥食落隻味唔假,應該有加牛奶整,仲有少少芋泥粒保留口感😙🌟伯爵茶芝士蛋糕$40呢度嘅蛋糕好多款,我哋揀咗伯爵茶芝士蛋糕,伯爵茶味加芝士原來都可以好清新🍃食落一啲都唔漏!🌟Tiramisu Gelato & 烏龍茶 Gelato (加配價$32)除咗水墨風茶飲,呢度仲主打Gelato🍦Tiramisu Gelato嘅咖啡同可可粉mix得好好味,不過如果有啲手指餅喺入邊增加口感就好🥹但佢都完美重現tiramisu嘅味,同時無咁邪惡添😈;另外烏龍茶 Gelato茶香濃郁,唔會太甜,好啱鍾意濃茶味嘅大家❤️

🌟麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$42

🌟麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$42

🌟伯爵茶芝士蛋糕$40

除咗水墨風茶飲,呢度仲主打Gelato🍦

2023-08-06 18 瀏覽
嗰日去尖沙咀The ONE做嘢,想坐低飲杯嘢休息吓,決定去「茶墨」。和風特色注入飲品中,飲品用上水墨效果點綴,每杯飲品獨一無二,賞心悅目。麻糬焙茶鮮奶 茶味甘澀,麻糬煙韌軟糯,細細粒方便飲用。玫瑰茉莉花茶味道清香,甜度適中。
麻糬焙茶鮮奶
茶味甘澀,麻糬煙韌軟糯,細細粒方便飲用。
玫瑰茉莉花茶
味道清香,甜度適中。