2022-06-01 49 瀏覽
茶墨好耐之前已經聽過,今次嚟到尖沙咀終於可以一試叫左三杯野飲,麻薯芝麻烏龍鮮奶茶、麻薯芋泥茉莉鮮奶綠同焦糖芝士玫瑰茉莉花茶。從外表睇,芝麻烏龍鮮奶茶真係具中國水墨畫風,係平常少見嘅風格。飲落去好香芝麻味,而且打磨得夠滑。清香嘅烏龍配合奶茶,再加上麻薯嘅煙韌口感,真係好易另外飲完一啖又一啖相對芋泥茉莉鮮奶綠顏色可能冇咁強勁,但係味道就非常出色。味道香甜的芋泥不會蓋過清新的茉莉茶,完全唔會膩。另一杯焦糖芝士系列嘅玫瑰茉莉花茶,鹹鹹既芝士係面頭,再飲埋下面嘅玫瑰茉莉,兩者非常之夾,唔會太單調。作為一個下午茶,除咗叫嘢飲之外仲可以叫埋蛋糕,兩件疏乎厘芝士蛋糕同一件日式奶茶蛋。蛋糕雖然唔太大件,但係配合飲品就啱啱好。兩款蛋糕之中疏乎厘芝士蛋糕就比較鬆軟同比較配合飲品。而日式奶茶蛋糕就比較有口感,就可能會同飲品撞咗味道。所以可以配合翻自己嘅飲品去揀蛋糕。
茶墨好耐之前已經聽過,今次嚟到尖沙咀終於可以一試

2022-05-31
2022-05-31 32 瀏覽
食完晏去行街,經過The One入去兜下,茶墨兩個大字高高掛著,典雅的中國風輕輕現出。這裡賣珍珠奶茶類台式飲品,組合非常創意,又多選擇,仲有日式糕點,坐在舒適的座位上慢慢歎住杯茶,食下蛋糕🎂,偷得浮生半日閒,一樂也。😘😘研究一大輪,選擇困難症的人終於決定要麻薯芋圓茉莉鮮奶綠茶,少甜兼走冰,另一杯要牛奶麻薯抹茶鮮奶凍,正常甜及走冰。然後又要多件榛子朱古力蛋糕,怕大杯飲唔曬,選擇了外賣,職員好認真幫我們包好飲品和蛋糕。麻薯茉莉花芋泥奶綠個個幾有特色, 飲嘅時候有淡淡嘅茉莉花味, 令成杯野唔會太漏 ,麻薯好有嚼勁 ,並且飽肚 ,同埋加入麻薯好有特色, 因為普遍其他店都唔會有, 少甜令成杯野甜度適中 , 飲品嘅外型都好似有墨水劃過, 頗有特色。抹茶不澀也不太甜,麻糬超有咬口,非常正宗。茉莉花茶很香,與麻糬是完美配搭,真享受。
2022-05-28 35 瀏覽
咁我就叫左小甜既抹茶味比較重,好岩抹茶控👍🏻麻糬成杯野得10粒左右,覺得小左d,不過個口感幾好,幾好咬,佢又唔會話太硬,上而加左cream,抹茶同鮮奶分佈得好好,好靚,可以打返個靚卡📸我好鍾意呢度有枱👍🏻唔洗拎住杯野周圍走
咁我就叫左小甜既

我好鍾意呢度有枱👍🏻唔洗拎住杯野周圍走
2022-05-28 24 瀏覽
去咗尖沙咀the ONE飲嘢, 兩個人叫咗一杯特濃朱古力雪糕奶昔 + 荔枝烏龍, 杯奶昔普普通通, 冇乜特別烏龍茶幾好飲價錢唔平,平均都要$40一杯但有位坐下傾吓計店員都有禮貌嘅
杯奶昔普普通通, 冇乜特別
烏龍茶幾好飲
價錢唔平,平均都要$40一杯
但有位坐下傾吓計
店員都有禮貌嘅
2022-05-23 66 瀏覽
夏天咁熱真係好想飲凍野平時珍珠奶茶飲得多都想飲下其他野今日出開尖沙咀行經美麗華商場當然要去茶墨啦不過佢係好高層建議大家坐電梯茶墨我一向都有幫襯原因除左因為好味之外仲因為外型好靚好似飲緊藝術品咁今次我依杯係麻糬芝麻烏龍鮮奶茶你地睇下麻糬好Q彈芝麻奶茶好香芝麻味而且可以揀少冰少甜配合唔同人需要再加上好似幅水墨畫咁真係好飲又好睇你仲可以唔要cream架原來依家仲有雪糕食下要再黎試下咁多款式,心大心細唔知點揀, 哈哈下次大家都可以去試下
夏天咁熱真係好想飲凍野

真係好飲又好睇
你仲可以唔要cream架

原來依家仲有雪糕食
下要再黎試下

咁多款式,心大心細唔知點揀, 哈哈
下次大家都可以去試下
2022-05-19 57 瀏覽
-麻薯芋泥抹香鮮奶綠$39-特濃朱古力雪糕奶昔$48-清香柚子芝士蛋糕+28今日放假,見到疫情冇咁嚴重,即刻約朋友行街睇戲食飯,我哋最鍾意就係去尖沙咀,因為多靚衫買, 每次我哋經過都會幫襯下呢間日本茶,茶墨 Tea Brush 地址喺彌敦道100號the one 4樓 L411號舖 因為佢嘅嘢特別好飲,茶味好香,而且價錢又公道,最啱就行街休息一陣嘅時候呀飲返杯。麻薯芋泥抹香鮮奶綠 39 元口感非常之好,入口一粒粒煙煙韌韌,好有咬口,芋泥口感非常有香滑,味道好特別,鮮奶味又香甜,整體味道好有層次, 而且甜度適中,值得推介下。特濃朱古力雪糕奶昔 48 元朱古力味道非常香濃,入口淡淡嘅朱古力味慢慢滲出嚟,加上最頂嘅忌廉,令到朱古力味更加香甜,忌廉做得好幼滑,當兩樣嘢混埋一齊飲,味道好豐富。清香柚子芝士蛋糕 28 元 芝士蛋糕好香, 香濃嘅芝士味加上清新嘅柚子味,味道好夾,蛋糕嘅質感好軟滑,清香嘅柚子味同香濃嘅芝士味互相平衡,整體味道非常之好。
-麻薯芋泥抹香鮮奶綠$39
-特濃朱古力雪糕奶昔$48
-清香柚子芝士蛋糕+28
麻薯芋泥抹香鮮奶綠 39 元

特濃朱古力雪糕奶昔 48 元

清香柚子芝士蛋糕 28 元

2022-05-18 47 瀏覽
喺尖沙咀行街行到攰攰地想搵個地方坐低抖下、飲下野之前試過茶墨 印象非常之好於是捉埋朋友去多次平日下午商場人流唔算多但茶墨都坐滿晒 可見佢受歡迎嘅情度三三兩兩知己好友 坐低傾下計Chill下都係好寫意必點水墨風系列👍🏻今次都係要返麻薯芝麻烏龍鮮奶茶$39要左少冰少甜 甜度剛剛好因為唔鐘意cream 所以冇加到面頭水墨風非常靚店員提醒可以先攪拌均勻先飲一攪就好似水墨動畫咁黑色芝麻開始遊走喺啡色既奶茶中間視覺非常享受飲落去芝麻味香濃 但又唔會蓋過奶茶既味道一粒粒既麻薯煙韌十足帶有芝麻既香味好滿足😆朋友要左焦糖芝士濃香鐵觀音茶$36正常既甜度 果然非常合適芝士濃厚 帶有caramel既香味鐵觀音茶清甜夾埋芝士咸咸地 完全perfect match!見到蛋糕櫃入面有幾款蛋糕都非常吸引於是乎又再order多一件試下先要左伯爵茶芝士蛋糕$28食落去非常creamy伯爵茶味都幾香加埋cheese 唔會過甜反而有種清新嘅感覺
喺尖沙咀行街行到攰攰地
想搵個地方坐低抖下、飲下野
之前試過茶墨 印象非常之好

朋友要左焦糖芝士濃香鐵觀音茶$36
正常既甜度 果然非常合適
芝士濃厚 帶有caramel既香味
鐵觀音茶清甜
夾埋芝士咸咸地 完全perfect match!

見到蛋糕櫃入面有幾款蛋糕都非常吸引
於是乎又再order多一件試下先
要左伯爵茶芝士蛋糕$28
食落去非常creamy
伯爵茶味都幾香
加埋cheese 唔會過甜
反而有種清新嘅感覺
2022-05-18 51 瀏覽
品項: 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠價錢: $39呀Ju感想: 好久沒喝芋頭奶製品🤪經過The One要朝聖一下中國風茶飲店,經常看到大家打卡想喝很久了😍當然點了最出名的水墨風系列,店家用芋泥掛杯再加鮮奶綠做成暈染效果,賣相打卡一流,但奶綠的茶底是用茉莉花茶底,茶味會比較清淡,雖然清新但再溝鮮奶就更淡了😂配料說是麻糬,但其實是糯米小丸子,咬下去有點硬,煙韌控表示失望🙁整體來說經過買來打卡可以,但專登來買就不用。

品項: 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
價錢: $39
呀Ju感想:
咁靚嘅嘢飲真係超級IGable 😍 見到店員用刮刀一下一下咁將啲黑芝麻醬塗落嘅杯身到,真係好似畫緊幅水墨畫咁🖌 真係有少少唔捨得飲佢🤣This drink was so well presented that I couldn’t resist taking multiple shots of it. It almost could pass as one of the ink paintings you would see in museums. It looked more like a piece of art than a drink to be honest. 杯底放左一大舊芝麻醬,所以雖然溝左奶茶之後都有好濃郁個芝麻香😍 配合上清醇嘅茶味真係perfect😝 仲有一粒粒嘅嘅芝麻份,沙沙地嘅口感都幾正🤤 加埋啲煙韌嘅麻糬一齊食,撐個feel好似食緊芝麻湯圓咁🤣 The huge dollop of sesame paste scooped into the bottom of the cup led to a very rich sesame flavour, even af

The huge dollop of sesame paste scooped into the bottom of the cup led to a very rich sesame flavour, even after it was thoroughly mixed with the milk tea. It also left a very special texture because of the small sesame particles floating around the drink. The squishy mochi at the bottom made it seem like I was eating sesame dumplings!
麻糬芝麻烏龍奶茶
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2022-05-16 95 瀏覽
位於 The one 4樓既茶墨, 外觀好在位於漢代的茶舍。👍🏻雖然種類唔算特別多, 但勝在有特色😘。(5⭐️最高)麻薯黑芝麻烏龍鮮奶茶(5⭐️)我點了凍飲走冰,外觀看似一副中國山水🤩,黑芝麻vs奶茶😙。在奶茶中加入小麻薯, 相珍珠煙煙韌韌的感覺好唔同, 會係再幼滑一點。 👍🏻。 我選擇了微甜, 可以飲左黑芝麻的香濃感覺🤓。上面還有一層cream. 似起來會要滑一點😉。P.s. 亦可以選擇唔要Cream 😜

麻薯黑芝麻烏龍鮮奶茶(5⭐️)
我點了凍飲走冰,外觀看似一副中國山水🤩,黑芝麻vs奶茶😙。

P.s. 亦可以選擇唔要Cream 😜
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
☯️飲得到的水墨畫 — 茶墨☯️💛▫️呢間茶飲店係香港本地品牌,研發咗好多新派嘅台式飲品,除咗手搖飲品之外,仲有提供其他茶味gelato雪糕、甜品等。▫️🥤黑芝麻烏龍麻糬鮮奶茶($39)賣相好文青,好似一幅飲得嘅水墨畫咁樣,最啱打卡影相📸️味道方面,芝麻味好香濃,口感沙沙地咁,感覺上成杯野好似好健康咁,杯邊都沾滿了芝麻醬,麻薯夠煙韌、夠甜,不過奶茶濃味啲會比較好,飲完確實係幾飽肚~▫️地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖。▫️#goeat尖沙咀#tsimshatsui #茶墨#尖沙咀黃店#水墨畫#台式飲品店#goeat黃店#芝麻糊#黑芝麻#黑芝麻食物#芝麻控#港式甜品
☯️飲得到的水墨畫 — 茶墨☯️💛
▫️
🥤黑芝麻烏龍麻糬鮮奶茶($39)

2022-05-15 20 瀏覽
呢間餐廳其實已經係熱門嘅排行榜好耐好耐我都未去試過今日終於行過The One決定要試吓!佢就係茶墨!出名嘅呢就係一個好打卡able嘅水墨風飲品!今日去嘅時候都超級多人幫襯啲位已經坐爆曬咁樣睇一次個餐牌發現除咗嘢飲之外原來仲有雪糕同埋甜品嘅仲有唔少嘅口味㗎!雪糕仲要係低脂嘅!感覺比較健康我同我朋友分別就叫咗麻薯芋泥茉莉鮮奶綠同埋麻薯黑芝麻烏龍奶茶黑芝麻烏龍嗰個因為我唔飲得牛奶我就轉左豆乳呢個係我覺得比較貼心嘅方面而且仲要唔使加錢!一飲發現黑芝麻味非常之濃郁而且個賣相真係好靚店員亦都好好咁樣提醒我記得要攪勻先至好飲而且啲麻薯有夠煙韌好好咬!而且份量亦都非常多至於另一款亦都做得相當出色佢啲芋泥唔會話好甜,口感豐富,牛奶味亦都好香!飲完之後非常飽肚最後我哋仲叫咗一個岩燒蜂蜜抹茶蛋糕🍰竟然令我大有驚喜抹茶味係非常之突出!而且蛋糕又唔會好甜蜂蜜味同個綠茶做得好夾
佢就係茶墨!出名嘅呢就係一個好打卡able嘅水墨風飲品!
今日去嘅時候都超級多人幫襯
啲位已經坐爆曬

咁樣睇一次個餐牌發現除咗嘢飲之外原來仲有雪糕同埋甜品
仲有唔少嘅口味㗎!
雪糕仲要係低脂嘅!感覺比較健康

竟然令我大有驚喜
抹茶味係非常之突出!而且蛋糕又唔會好甜
蜂蜜味同個綠茶做得好夾
2022-05-14 48 瀏覽
在 The One 想買飲品,就會想起這家店舖,飲品水墨畫風感覺特別,而且味道創新🙈。店舖位於四樓,另有用餐區可坐下來享受飲品。飲品有多款選擇,另有甜品或Gelato雪糕供應。-💥麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 HKD$39,這個可選擇牛奶或豆奶,芋泥掛賣相獨特。芋泥口感軟滑,奶綠味道清香濃厚。麻糬口感煙韌軟糯,整體口感較豐富。點了微糖去冰,所以味道不會太甜🙈。-💥蜜桃冰搖茶 HKD$34,夏日飲杯清新茶飲,感覺透心涼的,自選甜度不會感到罪惡😆。酸酸甜甜的蜜桃味,配著濃郁的冰搖茶,既醒神又解渴。-💥梳乎里芝士蛋糕 HKD$28,下午茶時間來件甜品,挺喜歡切件蛋糕配茶飲🍵。面頭的一層微甜,蛋糕口感鬆軟濕潤,芝士味道挺香口的🤤。-

2022-05-13
10 分鐘 (堂食)
2022-05-13 22 瀏覽
尖沙咀台式飲品 _ 茶墨茶墨如畫靚靚叫左杯紫薯鐵觀音沙冰啖啖紫薯味正位置超近地鐵,而且開係商場到,舒服真心三十蚊買到一杯咁靚嘅飲品,我覺得可以打卡一流,味道都ok值得一試
尖沙咀台式飲品 _ 茶墨
茶墨如畫
靚靚
叫左杯紫薯鐵觀音沙冰
啖啖紫薯味正
位置超近地鐵,而且開係商場到,舒服
真心三十蚊買到一杯咁靚嘅飲品,我覺得可以
打卡一流,味道都ok
值得一試
今日經過一間好有feel既飲品店😍@teabrush佢地主打水墨風飲品,杯杯都好有藝術風💕最鍾意佢店內嘅海報提到:茶墨視茶如墨,視杯如紙,有著視每件作品為藝術品般的堅持。⭐麻糬芝麻烏龍鮮奶茶⭐杯奶茶嘅賣相真係好靚呀😍 芝麻味都幾濃,又唔會太甜,最最最緊要嘅係麻糬真係好煙韌好好食😋😋正!年紀大左唔可以再成日飲咁甜,呢杯奶茶又健康又唔太甜,啱晒唔鍾意太甜嘅我呀,哈哈!推介指數:(10粒⭐為滿分)⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖@teabrush#teabrush
今日經過一間好有feel既飲品店😍@teabrush

佢地主打水墨風飲品,杯杯都好有藝術風💕

⭐麻糬芝麻烏龍鮮奶茶⭐

推介指數:(10粒⭐為滿分)
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

@teabrush
#teabrush
10 分鐘 (堂食)
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶