2022-12-29 24 瀏覽
❣︎ 墨畫風人氣飲品店今日黎the one食飯終於有機會可以順便試下鋪位附近有啲位置可供人堂食飲品種類都唔小最出名一定係水墨風系列✨員工好貼心會主動冰度同甜度不過要留意 外賣袋要加$1🥰♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.9/5 🥤麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39冰度甜度可調節真係同睇相一樣🤩望落好似一幅水墨畫咁超美✨飲落好香好香芝麻味道有時會吸到一口口的芝麻蓉麻糬煙韌軟糯因為好鐘意食麻糬所以呢杯好岩我口味🥰🥰🥤蜜桃冰搖茶 $34冰度甜度可調節好香蜜桃味清涼又解渴☀️🍰富士蘋果芝士蛋糕 $28 入口酸酸甜甜蘋果香帶芝士味仲食到一粒粒的蘋果肉蘋果同芝士估唔到咁夾👍🏻
❣︎ 墨畫風人氣飲品店

🍰富士蘋果芝士蛋糕 $28
入口酸酸甜甜蘋果香帶芝士味
仲食到一粒粒的蘋果肉
蘋果同芝士估唔到咁夾👍🏻
🐈🐾茶墨🐈早排同朋友行商場行到好攰想坐低飲吓嘢休息吓嘅時候就咁啱見到呢一間~之前都有聽朋友稱讚過,所以就決定去試一試✨焦糖芝士玫瑰茉莉花茶焦糖芝士奶蓋甜度適中而且夠厚度,所以飲第一啖嗰時係滿口奶蓋好似食甜品咁樣🤣玫瑰同茉莉個balance都平均,而且最重要係花茶個味道好自然,整體來講好好飲✨芒果慕絲芝士蛋糕芒果味好濃郁,而芝士蛋糕個質地夠軟嫩,配埋個花茶飲好夾Overall體驗: 雖然🐈不嬲都鍾意奶蓋,但係見佢嗰幾款水墨風飲品好吸引令到🐈都決定會再repeat👍🏻而且佢仲有意式低脂雪糕,隔住個雪櫃見到都好想食,令到🐈更有理由會再幫襯
🐈🐾茶墨

✨焦糖芝士玫瑰茉莉花茶

✨芒果慕絲芝士蛋糕
芒果味好濃郁,而芝士蛋糕個質地夠軟嫩,配埋個花茶飲好夾

2022-12-19
2022-12-21 35 瀏覽
係The One shopping完,經過見到「茶墨」,我就最鍾意飲珍珠奶茶㗎喇,但係之前未聽過呢間舖頭,睇見佢張poster杯野飲幾靚就決定嗌一杯試下。😍鋪頭有少量位置比大家行到攰坐下,但我趕住番屋企就決定轉takeaway。必叫黑白中國水墨風 — 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,店員推介加$28要個set配件甜品,我揀咗富士蘋果芝士蛋糕。🍰🧋好快就拎得!一個字,靚!🥰搭左半個鐘地鐵,番到屋企竟然都仲keep到個樣!麻糬芝麻烏龍鮮奶茶有好濃嘅芝麻味,麻糬口感煙韌。😋🍡細細件富士蘋果cheesecake夠清新。 🍏 🍎 睇見佢其他產品就冇咁濃烈嘅中國水墨畫風,但係都好似藝術品一樣咁靚喎,值得下次再試吓。

好快就拎得!一個字,靚!🥰

細細件富士蘋果cheesecake夠清新。 🍏 🍎

2022-12-18 29 瀏覽
手搖飲品隨處都有,但一般都係大路飲品🙈🙈🙈茶墨~ 用材料作水墨畫,令整杯飲品嘅感覺唔同晒🤓拎住杯水墨風飲品,好似都有氣質啲😂😝😝杯飲品唔單止外觀睇得,味道真心好味😋😋買左一杯麻糬芝麻烏龍鮮奶茶、麻糬芋泥沒茉莉鮮奶茶及一件柚子芝士蛋糕🍰芝麻同芋泥味都好香但唔係死甜,整杯飲品嘅感覺都順滑香甜😌柚子芝士蛋糕質地厚實, 柚子味道清新,食完都唔會好漏好滯😙舖頭仲有gelato, 望落好正咁😝但天氣咁凍。。。。惟有下次試過
手搖飲品隨處都有,但一般都係大路飲品🙈🙈🙈
杯飲品唔單止外觀睇得,味道真心好味😋😋
芝麻同芋泥味都好香但唔係死甜,整杯飲品嘅感覺都順滑香甜😌
柚子芝士蛋糕質地厚實, 柚子味道清新,食完都唔會好漏好滯😙
2022-12-16 108 瀏覽
座落於The One, 少見手搖飲品會開係商場仲有少量位坐,行街行到又攰又口乾就岩晒啦~而家冬天唔洗消暑,只要解決口乾嘅感覺,所以趁呢個時候唔飲果味,就試其他飲品餐牌特別框起水墨風的分類,於是揀左呢個。可揀加cream、少甜、少冰。似乎玩骯髒concept,整出嚟好靚,真係似水墨畫!店員提醒要攪均底先好飲,芝麻多到我攪極都攪唔均,所以呢杯野飲極香芝麻味,厲害的係原全冇蓋過茶味!麻糬好咬,飲完好飽回頭指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬個樣望落好平凡,食落口不得了!蘋果好香,咬落淋已仍然有咬口,竟然連cream都有蘋果味,每一啖都令成口充滿蘋果味,而且細細件都有唔少蘋果,啖啖都有果肉,唔怪得咁細件都賣呢個價味道評分:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬回頭指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬等拎野飲時見到旁邊有雪糕,好多款仲有特別口味~先四點鐘賣淨咁多,唔通好好味?!回頭指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬抵食指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬

富士蘋果蘋果芝士蛋糕
味道評分:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬

抵食指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬
富士蘋果蘋果芝士蛋糕
2022-12-15 16 瀏覽
一個人行街行到攰攰哋,約咗朋友睇電影又未夠鐘,想搵位坐低me time 吓又食吓野又唔想太飽濟,就諗住食件cake同嘆返杯飲品,咁啱見到茶墨有位坐!岩晒啦!🧏🏻‍♀️🥤 士多啤梨意式雪糕奶昔 $48想食招牌Low-Fat Gelato又想飲招牌水墨風系列飲品!Gelato-Shake就岩晒心水!一次過滿足到2種要求!而且飲落都真係驚喜到~ 上層cream有牛奶香,下層意式雪糕奶昔沙冰打拌得幼細之餘仲可以食到微微士多啤梨肉碎,證明真材實料🍰 日式奶茶蛋糕 (切件) $28 (加購價)單點 $40 / 件,選購飲品後,只需以加購價 $28 便可以追加切餅!面層cream有奶香再唧有少少焦糖醬,蜂蜜味蛋糕夾有奶茶cream層,蛋糕整體口感似戚風蛋糕鬆軟,有空氣感,無受到蛋糕櫃冷氣影響而令質感變乾變硬或變潮濕_______________茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖_______________

🥤 士多啤梨意式雪糕奶昔 $48

🍰 日式奶茶蛋糕 (切件) $28 (加購價)

_______________

茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

_______________
2022-12-14
2022-12-13 17 瀏覽
對麻糬情有獨鍾🤤一見到有麻糬嘅茶深深被吸引左仲要有芝麻烏龍 真係唔洗睇menu都知揀佢😂店舖分左三parts 沖茶區 雪糕區 蛋糕區🍰Menu茶類種類都好多唔同款比客人選擇但當然最出名係水墨風格麻糬芝麻烏龍鮮奶茶評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻果然名不虛傳 唔止好睇仲好好飲可比客人揀甜度 冰度黑芝麻水墨風 加上烏龍同麻糬一飲就覺得好match👍🏻麻糬好煙韌好好咬好食😋焦糖芝士玫瑰茉莉花茶評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻清香嘅玫瑰茉莉花茶 加上面頭嘅焦糖芝士店員叫我地就咁飲 連埋啲芝士飲一啖濃濃嘅焦糖芝士 淡淡嘅茶香味 好fresh低脂意式雪糕-Black Tea評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻冬天緊係要食雪糕 仲要低脂 啱曬😆好香茶味 而且唔會好甜 唔滯減肥都食得嘅雪糕哈哈
對麻糬情有獨鍾🤤

冬天緊係要食雪糕 仲要低脂 啱曬😆
好香茶味 而且唔會好甜 唔滯
減肥都食得嘅雪糕哈哈
2022-12-12 1908 瀏覽
又到咗12月聖誕節🎄嘅時間,又係時候都約朋友仔一齊去揀聖誕禮物🎁,行咗陣經過The One 嘅輕食茶飲店 「茶墨」就諗住坐低休息下再戰下一站✌🏻「茶墨」係電梯附近有少量座位可供堂,我地嘆緊下午茶嘅時候見到堂食/外賣嘅人流不斷,而主要嘅原因係哩到無論係茶飲、蛋糕定gelato 都好高質👍🏻士多啤梨雪糕奶昔 $48小妹想一次過試哂茶飲同自製gelato ,一見到有雪糕🍦奶昔就兩話不說即刻落單😆baby pink 真心超級igable ,加上杯邊嘅士多啤梨果醬畫成水墨畫,睇得又飲得都算對得住個價錢🙊雪糕奶昔奶味濃厚,而且質感較一般厚身,真係好似飲緊一杯用咗嘅雪糕咁,除咗士多啤梨味之外仲有特濃朱古力同抹茶🍵口味可以揀,下次要再試吓其他口味黑糖珍珠鮮奶錫蘭紅茶 $37友人說嗌咗最經典嘅黑糖珍珠奶茶🧋,特嘢嘅係你可以揀唔同嘅茶底,友人說揀咗錫蘭紅茶,錫蘭紅茶偏濃身加上有咬口嘅珍珠超爽啲,店員仲會問你要唔要加cream 係面頭,友人話加咗可以再將奶茶口感嘅滑順感提高😋😋榛子朱古力蛋糕 🍰 (跟餐+$28)糕餅櫃放咗數款切餅蛋糕,而且凡惠顧正價飲品可享加配優惠,可以$28加配蛋糕🍰,榛子🌰朱古力蛋糕用

士多啤梨雪糕奶昔 $48

黑糖珍珠鮮奶錫蘭紅茶 $37

榛子朱古力蛋糕 🍰 (跟餐+$28)
糕餅櫃放咗數款切餅蛋糕,而且凡惠顧正價飲品可享加配優惠,可以$28加配蛋糕🍰,榛子🌰朱古力蛋糕用上黑朱古力🍫所以唔會甜到漏,反而黑朱古力嘅微苦感可以平衡返邪惡手搖杯嘅罪惡感🙊
  • 士多啤梨雪糕奶昔
2022-12-11 22 瀏覽
☙ 醇香紅茶+抹茶低脂意大利雪糕 $57Gelato(意大利雪糕)的口感就是有點軟糯 而且脂肪比一般雪糕少 罪惡感比較低哈哈(๑´ڡ`๑)本身以為一球會很小 但結果份量很慷慨 真的挺大一球的~醇香紅茶偏奶味 茶味較淡 也會偏甜一點點 就有點像港式奶茶的味道😂 如果茶味濃些會更好抹茶更合我口味! 抹茶味濃而甘香 甜度偏低~另外也有茉莉茶 黑朱古力 豆腐 雜莓乳酪 等的味道而且茶墨其實主打手調飲品 賣相也很美 下次要試試! \ (•◡•) /———————茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
☙ 醇香紅茶+抹茶低脂意大利雪糕 $57

本身以為一球會很小 但結果份量很慷慨 真的挺大一球的~
抹茶更合我口味! 抹茶味濃而甘香 甜度偏低~
另外也有茉莉茶 黑朱古力 豆腐 雜莓乳酪 等的味道
而且茶墨其實主打手調飲品 賣相也很美
下次要試試! \ (•◡•) /

———————
茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

2022-12-08 71 瀏覽
幾年前已經幫襯過一次 記憶係唔錯 今日返嚟再會 已經變得不知所謂 完全唔合格 質素完全唔值個價揀咗杯麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 樣子唔錯嘅 點知一飲 要奶味無奶味 要茶味無茶味 主角芝麻都只係隱隱飲得到 淡味到似飲完杯奶加杯水落去嘅味道 你想像得到吧 麻糬不值一提 又實又硬見到有埋雪糕 話係意式低脂雪糕 咪試埋杯特濃朱古力雪糕奶昔 唔好俾個名呃到 佢係一杯朱古力沙冰 係無味嘅朱古力沙冰 無錯 就連麥記嘅朱古力奶昔都比佢優勝 起碼人哋杯真係奶昔 佢杯嘢只飲到好稀同假朱古力冰水味 但夠膽收人48蚊 佢啲嘢飲可以加廿八蚊食蛋糕 係兩件蛋糕平息返我少少火 一件榛子朱古力 一件日式奶茶蛋糕 佢哋其實係忌廉蛋糕 都算鬆軟 但味道亦係唔出色 唔濃郁 只係鬆軟搭夠 忌廉亦唔企身同滑 水稀稀然後係啲店員 勁無禮貌 粗聲粗氣 最基本嘅禮貌都欠奉 喱間嘢都犀利 俾啲咁嘅食物同服務質素仲可以繼續經營 難道外表重要過一切?但重點係佢亦唔係好靚 有圖有真相 味道唔信你俾錢買個伏

麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶

特濃朱古力雪糕奶昔

榛子朱古力蛋糕

日式奶茶蛋糕

然後係啲店員 勁無禮貌 粗聲粗氣 最基本嘅禮貌都欠奉

2022-12-08 26 瀏覽
行街去到尖沙咀THE ONE 想休息下 見到茶墨又有位就叫杯野飲坐下黑糖珍珠芒果鮮奶 $39 (少甜)呢個搭配好有趣 就試下有驚喜 好好飲珍珠好有質感 黑糖味好濃味 另外最突出的是芒果味 配合埋黑糖鮮奶茶 真係好夾 而且有種FRESH的口感行街行到累之下 有杯野FRESH下係非常優秀豆腐雪糕 $68一球豆腐雪糕份量好足料濃厚的豆腐味 但又唔會好刺激 味道係剛剛好 而且呢款雪糕係低脂 食多幾啖都唔怕肥好滿足
黑糖珍珠芒果鮮奶 $39 (少甜)

呢個搭配好有趣 就試下
有驚喜 好好飲
珍珠好有質感 黑糖味好濃味
行街行到累之下 有杯野FRESH下係非常優秀

豆腐雪糕 $68
一球豆腐雪糕份量好足料
好滿足

• 黑糖珍珠芒果鮮奶
📌茶墨店名好有意境,水墨風系列茶飲係佢地嘅signature,將杯中飲品勾畫成水墨畫一樣,飲之前記住欣賞一下🤍飲品店旁邊設有座位,可以坐低慢慢打卡📸✴️麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39以黑芝麻配上鮮奶,一黑一白對比分明芝麻味香濃🥛飲落似幼滑版的芝麻糊,芝麻味同烏龍奶茶配合得好好飲到少許黑芝麻沙沙哋嘅口感同時有烏龍茶香,芝麻控一定滿意🥣珍珠形狀嘅麻糬煙韌Q彈,帶輕微甜味,感覺上比黑糖珍珠更健康✨✴️福岡芝士蛋糕-宇治抹茶$28蛋糕口感細滑,唔會太甜但又帶出淡淡嘅茶味,小小ー件作為甜點份量剛剛好
📌茶墨

✴️麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39
以黑芝麻配上鮮奶,一黑一白對比分明

飲到少許黑芝麻沙沙哋嘅口感同時有烏龍茶香,芝麻控一定滿意🥣

✴️福岡芝士蛋糕-宇治抹茶$28
外賣自取
2022-12-01 34 瀏覽
間唔中會飲吓,但表現真係越嚟越差,而且店員嘅態度好西,好似啲客得罪咗佢哋咁樣,但係見在嘢飲真係好飲都有繼續幫襯,結果最近一次去叫麻薯芋泥茉莉鮮奶,芋泥少咗勁多,做乜嘢事🙄🙄
2022-11-27 58 瀏覽
啱啱琴日先飲完酒,我們決定今晚食完晚飯都係來這裏飲杯健康啲嘅鮮奶茶,好過次次gathering都係酒我最喜歡的就是這杯芒果鮮奶,因為鮮奶比較健康,又可以叫少甜,不過我最喜歡的是上面拎cream,所以每次我叫到一定唔會走cream加咗奶油令到成杯飲品更加滑溜,而且聞落去總會有濃厚的奶油香,芒果味不會很假,反而很健康的配搭着新鮮牛奶朋友就叫了鐵觀音奶茶,因為他很喜歡用鐵觀音做底的飲品,令到茶味更加突出鐵觀音味很重,不會比黑糖蓋過味道, 10分夠冰凍,適合慢慢飲,同朋友聚聚舊。我見到佢仲有另外一啲甜品,包括雪糕同蛋糕,因為同朋友share,蛋糕比較容易分享,所以我們叫了一個cake這個日本奶茶蛋糕10分香茶味,好像earl grey cake一樣,不會太甜,就算我們飲緊肥仔水,也不會覺得甜上加甜

2022-11-27 42 瀏覽
啱啱打完邊爐,個喉嚨確確地,所以諗住飲番杯健康的芝麻鮮奶,下下火。本身諗住叫沙冰,但是原來有奶蓋的不能叫走甜,所以我叫了這個水墨畫風格的芝麻鮮奶,咁就可以走甜呢度仲有不同選擇的水墨畫風格,但是我比較喜歡芝麻躁底,因為芝麻比較健康,又可以降降頭先火鍋的熱氣。飲品圖相片一模一樣,真的有水墨畫的風格,飲落去甜,而且芝麻10分香濃,好像食緊芝麻糊一樣,只不過沒有芝麻糊咁厚實,反而是比較容易入口有順滑的芝麻糊。我都係第一次試乜嘢叫做麻糬,原來是取代了一般珍珠奶茶的珍珠,我覺得麻糬這樣白色的珍珠比較好吃,更加煙煙銀銀,好像食緊甜品一樣,又有日本的風味。而且對比起來麻薯比較大粒,,又不會太過甜見到有得用優惠價跟埋個蛋糕,所以叫咗一件兩份分,蛋糕非常軟熟,朱古力也不會很甜是一件比較light的chocolate cake

而且對比起來麻薯比較大粒,,又不會太過甜

是一件比較light的chocolate cake