2019-04-11 828 瀏覽
今日係我地兩公婆結婚兩週年我同老公都好鍾意嚟呢度所以決定喺度慶祝🎉🎉🎉不過D食物好似隔一排佢就轉一轉今日我地發現之前冇嘅牛油果三文治立即試試先首先個賣相已經好得👍🏻佢入面有薄火腿鹹鹹地加上D菜同牛油果我同老公都食到舔舔脷😋然後每次嚟都會嗌嗰個乳酪但係我地每次嚟都唔同饀今日除左唔同饀之外,連個份量都細埋😭又係cost saving 😭😭不過今日嘅饀係香蕉都唔係重點,重點係香蕉面有浸焦糖😱好好味吖又軟又脆正另外佢地嘅泰式奶茶係好特別嘅個浸甜甜嘅茶味好啱我不過老公就麻麻🤣我個杯玫瑰花奶茶都幾香👍🏻希望下次嚟唔好再加價我地個Yoghurt 由$6X 食到$108 加幅真係好誇張🥺
今日係我地兩公婆結婚兩週年
佢入面有薄火腿鹹鹹地加上D菜同牛油果
我同老公都食到舔舔脷😋
然後每次嚟都會嗌嗰個乳酪
但係我地每次嚟都唔同饀
今日除左唔同饀之外,連個份量都細埋😭
又係cost saving 😭😭
又軟又脆正
另外佢地嘅泰式奶茶係好特別嘅
個浸甜甜嘅茶味好啱我
不過老公就麻麻🤣
我個杯玫瑰花奶茶都幾香👍🏻希望下次嚟唔好再加價
2019-04-08
2019-03-11 837 瀏覽
位於上環太平山街的小店由地鐵站到小店要走一段小斜路Cafe走小清新文青風點單方式是半自助的客人要先到半開放式的厨房下單及自行取食物招牌抹茶芝士蛋糕綠茶味甘香濃芝士蛋糕口感厚實得來又幼滑芝士和綠茶平衡得好好一個人食曬一件可能會好膩但幾個女仔坐埋一齊傾下計慢慢食都可以食得曬作為綠茶控的我很喜歡!焙茶戚風蛋糕戚風蛋糕口感同芝士蛋糕完成不同輕盈質感味道比芝士蛋糕清淡個人比較偏愛芝士蛋糕牛油果多士不過不失吧 牛油果沒有用很多的調味料把牛油果的味道帶出在香港更高質的牛油果多士大有選擇吧!
位於上環太平山街的小店

芝士蛋糕口感厚實得來又幼滑
芝士和綠茶平衡得好好
一個人食曬一件可能會好膩
但幾個女仔坐埋一齊傾下計慢慢食都可以食得曬
作為綠茶控的我很喜歡!

戚風蛋糕口感同芝士蛋糕完成不同
輕盈質感
味道比芝士蛋糕清淡
個人比較偏愛芝士蛋糕

牛油果多士
不過不失吧 牛油果沒有用很多的調味料把牛油果的味道帶出
在香港更高質的牛油果多士大有選擇吧!
2019-01-26
2019-02-27 765 瀏覽
香港地小人多,越嚟越難搵一個,可以放鬆身心,讓腦袋放空的地方,由上環步行上呢間咖啡店環境風格清新,不論係一個人去睇小說、發呆、甚至靜思,定或是與閨蜜👭相約去談心、拍照、甚至打卡呃like,輕鬆咁渡過休閒的假日,感覺好chill好自在。咖啡店好重視食物質素,每一次去蛋糕都賣得好快,但佢地唔會大量制作而令品質下降。無論野飲、野食水準都非常高,尤其係佢個招牌「抹茶芝士蛋糕」,口感既厚實又creamy,茶味好香濃。飲品我揀左「焙茶歐蕾」,茶香好夠,不過與抹茶芝士蛋糕一齊食會撞左,反而如果配上「抹茶雪山戚風蛋糕」口感好好,有香濃茶香又有戚風蛋糕的蓬鬆輕盈質感,我亦因為呢間店而鐘愛上此類蛋糕,必試!

抹茶芝士蛋糕、抹茶雪山戚風蛋糕、焙茶歐蕾
抹茶芝士蛋糕、抹茶雪山戚風蛋糕、焙茶歐蕾
2019-02-14 806 瀏覽
星期日食完lunch想去上環呢邊食下tea! 上環呢邊真係好舒服 去極都吾厭🥰去開呢頭就諗住黎茶家 幾年前黎過一次就好掛住呢到 因為假日既關係 真係好多人 好難得先係上層搵到梳化位 附近有好多關於茶道既書好文青feel~我同兩個朋友分別叫左三件cake 兩杯飲品 等左20分鐘終於有喇 我食既係綠茶cheese cake好好食 吾會太膩!配一杯熱焙茶歐蕾好match!焙茶歐蕾有好香既茶味 值得一試但係上層坐得耐真係好焗...好快頂吾順就走左...如果可以盡量吾好假日黎!因為位吾多 一多人就好逼好嘈 即將冇左個種relax既感覺
2019-02-05 648 瀏覽
呢間餐廳唔同角落一樣都有舒服嘅感覺, 夠晒啦! 係同三五知己談天說地嘅好地方呀!簡單裝飾加擺設, 點解咁靚嘅? 綠茶起司蛋糕- 好香綠茶味桂花黑糖戚風蛋糕- 甜甜地, 加上面頭嘅淡忌廉同桂花糖不過, 同餐牌個樣有啲出入... 原來圖片只供參考朋友知道我要"找夢" (飲品名), 特地幫我叫嘅裡面有玉桂, 薑, 檸檬草 同好似係香茅?! 加埋蜜糖, 同找夢一樣咁百感交集, 但又好回味泰式冰奶茶少甜嘅奶茶, ok 啦~
簡單裝飾加擺設, 點解咁靚嘅?

綠茶起司蛋糕- 好香綠茶味
桂花黑糖戚風蛋糕- 甜甜地, 加上面頭嘅淡忌廉同桂花糖

不過, 同餐牌個樣有啲出入... 原來圖片只供參考

朋友知道我要"找夢" (飲品名), 特地幫我叫嘅

泰式冰奶茶
少甜嘅奶茶, ok 啦~
2019-01-27
  • 桂花黑糖戚風蛋糕
限定桂花黑糖烏龍戚風蛋糕😍咁啱同朋友經過茶家,我地就係個度過左一個悠閒嘅週末下午。茶家嘅食物一啲都無退步,質素仲係唔錯,不過飲品就好似再貴左,要$60一杯熱飲。😂我地三個分別叫左焙茶、玄米茶、熱印度奶茶、綠茶芝士蛋糕同埋限定嘅桂花黑糖烏龍戚風蛋糕。熱印度奶茶好香濃,又暖胃,最啱冬天飲。😋焙茶同玄米茶就偏淡,無咩茶香,不過好處係可以refill熱水。桂花黑糖烏龍戚風蛋糕係我全餐最鐘意嘅,雖然偏甜,但係桂花味好突出好香。☺
限定桂花黑糖烏龍戚風蛋糕😍

• 印度香料奶茶
2019-01-29 391 瀏覽
不嬲都幾中意戚風蛋糕,因為無咁甜🤤今日有sales送左兩個戚風比我地做新年禮物!wowww 一打開就覺得好靚!大家都好excited!再上網睇原來係茶家嘅~啲同事話有好多款蛋糕都好食,間野仲有文青feel可以打卡😂😂😂本身以為係焙茶味,但食落又無咩茶味。再search先發現原來係2019最新嘅味 - 桂花黑糖味! 食落好鬆軟,就係中意戚風蛋糕呢種感覺,又唔「漏」worr上面有啲桂花碎幾清幾靚,個蛋糕都幾厚,有兩層!中間啲cream好好味🤤
不嬲都幾中意戚風蛋糕,因為無咁甜🤤
食落好鬆軟,就係中意戚風蛋糕呢種感覺,又唔「漏」worr
2019-01-15 510 瀏覽
如果假期想搵個地方同朋友傾計或者放鬆下 可以黎上環呢間cafe 茶。家💓💓💓佢地裝修好簡約 比人好舒服既感覺 位置有少少偏僻 但難得放假應該要離開鬧市 靜靜地咁休息下🌳🌲🌱🌿🌵 🍰綠茶起司蛋糕 $56👍🏻人氣熱賣 綠茶味好香濃 cheesecake好香滑😍🍵祁門玫瑰奶茶 $56👍🏻玫瑰味道同奶茶好夾💓✨位置唔多 而且翻桌率較低 大部分人都會坐半日 建議早啲去!!!✨價錢合理 唔算平 不過可以坐好耐就抵番哂😊

🍰綠茶起司蛋糕 $56
👍🏻人氣熱賣 綠茶味好香濃 cheesecake好香滑😍

🍵祁門玫瑰奶茶 $56
👍🏻玫瑰味道同奶茶好夾💓

✨價錢合理 唔算平 不過可以坐好耐就抵番哂😊

2019-01-04 754 瀏覽
店鋪位於上環既太平山街,上環出地鐵站後都要行一段路先到。來到周末,同朋友既既下午茶時間當然要chill下!呢間行文青風既Cafe分開幾個部分,客人要先到開放式厨房落單及自行領取飲品同食物,之後可以選擇到店外長櫈/ 或者到另外一間樓高兩層既房間安坐。Orange and Fig Pancakes波斯香橙無花果班戟:薄薄既班戟配上新鮮香橙同無花果,味道酸甜開胃,好味道,不過份量多少少會更好。Pumpkin Feta Quiche菠菜南瓜菲達起司乳蛋批:蛋批配上菠菜沙律,既足料又飽肚。Green tea cheese cake綠茶芝士蛋糕:屬於店舖人氣招牌作,綠茶味甘香濃,芝士蛋糕幼滑,兩者平衡得好好,綠茶控必食推介!Keemun Milk Tea祁門奶茶:茶香奶滑,可以一試。Marsala Chai Tea印度香料奶茶:香料味強烈, 唔太習慣呢種味道,飲左一半就放棄了。Cafe食物水準不錯,而且環境清幽,適合同朋友靜靜地暢談一番,在這裡可以完全感受到慢活同寫意……

波斯香橙無花果班戟

菠菜南瓜菲達起司乳蛋批

綠茶芝士蛋糕

2018-12-29
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
波斯香橙無花果班戟
綠茶芝士蛋糕
2018-11-26 1152 瀏覽
以前大學時期最中意流連咖啡店,同一兩個朋友傾下計又好,一個人去睇下書又好,感覺好chill好自在。不知不覺都做咗五年野,人越大就越少時間可以hea。但有時覺得生活逼人,都仲係好中意去咖啡店放鬆一下。依家揀咖啡店較為重視其質量,茶。家係上環區不二之選。無論野飲、野食水準都非常高,有時下午去到,仲有咩蛋糕可以點,好睇彩數,不過好彩大部分我都好中意食。尤其係佢個抹茶芝士蛋糕,口感厚實又creamy,茶味香濃。飲一杯茶飲,加一件蛋糕,夠放鬆一整個下晝。

• Green tea cheesecake
  • 抹茶芝士蛋糕
  • Hojicha au lait
  • 焙茶歐蕾
2018-11-20 995 瀏覽
#double_上環-【上環誠意cafe推介】前排有朋友同#🍋👧🏻 講 日日介紹港式食物會悶架喎 所以今日帶你地行遠啲 去享受下慢活嘅人生 香港人生活咁繁忙 其實間唔中去下cafe坐下 靜靜地 同朋友傾吓計 都唔錯㗎~-呢間cafe環境清靜 一入去好似去咗第二個國家咁樣 仲見到有吾少外國人-🔹綠茶起司蛋糕🍰冇咩綠茶味🍵 質感還可 餅底唔太實 偏淋有點濕 食晒一舊會好膩⭐️評分:4.5/10-🔹焙茶歐蕾☕️👧🏻很喜歡這種味道 奶比茶濃⭐️評分:8/10-🔹祁門玫瑰奶茶🍼👧🏻朋友喝的 有淡淡的玫瑰味 奶味不重
#double_上環
【上環誠意cafe推介】

香港人生活咁繁忙 其實間唔中去下cafe坐下
靜靜地 同朋友傾吓計 都唔錯㗎~

呢間cafe環境清靜

⭐️評分:8/10
🔹祁門玫瑰奶茶🍼
👧🏻朋友喝的 有淡淡的玫瑰味 奶味不重
2018-09-08 1805 瀏覽
香港人總係工作壓力好大,生活節奏急促,慢活寫意咁生活變成左一個好似遙不可及的願望。雖然無辦法真係完全改變生活模式,但適時地放慢腳步👣一下都係可以既~趁放假同男朋友黎上環慢活一下,周圍睇下甚有設計感嘅小店,行到攰攰地決定去茶。家坐低飲杯野休息下。雖然係夏天,但係依然有好多人坐係店外既長凳傾計飲野,順便感受下陽光☀️我點左杯玫瑰花茶同綠茶芝士蛋糕,蛋糕口感幾香滑,綠茶中和左濃郁的芝士味,唔錯~好味指數:🌕🌕🌕🌗
好味指數:🌕🌕🌕🌗
2018-08-01 1920 瀏覽
講到文青系餐廳,Teaka 一定係foodie craves 嘅最愛。Teaka位於上環地鐵站附近,直行上山, 行10分鐘到就會到,交通尚算方便。打卡必到: 餐廳門口有近期 blogger 相好流行嘅植物裝飾,啱晒鍾意打卡up ig 嘅姊妹們。入到去裏面,餐廳嘅風格都係行文清路線,湖水綠嘅牆身同特色的構思營造左一種東南亞風格嘅感覺。環境舒適:除此之外,好多文清餐廳都係細細間,座位數目唔夠。茶家雖然門口部份係幾細,但係其實仲有露天茶座同埋兩層嘅休憩地方,可以比鍾意relax嘅foodie 們嘆番成個下晝。講到Cafe,當然唔少得食物質素。foodiecraves每次去都叫佢例牌嘅綠茶芝士蛋糕同埋培茶蛋糕。綠茶芝士蛋糕值得一試!佢嘅綠茶芝士蛋糕比較厚身,有啲似綠茶味嘅New York cheesecake ,幾有口感。foodiecraves已經食咗好多次仲好掛住!除咗綠茶,培茶亦都係今年來好流行嘅茶種,越來越多餐廳都有出售,但係唔係每一間餐廳都做得好味。要做得好,我認為最緊要就係要夠重茶香。Teaka 嘅培茶蛋糕唔係成日有,今日咁啱新鮮出爐,可以為大家分析一下!培茶蛋糕其實係雪芳蛋糕,中

打卡必到:

環境舒適:

綠茶芝士蛋糕值得一試!

培茶蛋糕其實係雪芳蛋糕,中間夾住一啲有茶味嘅cream,再加上脆米,成件事勁有層次感!佢嘅蛋糕同埋cream都好重茶味,呢次嘅培茶蛋糕感覺就好似飲緊一杯茶咁! 正到爆!五十幾蚊來講算係非常之抵食!
  • 桂花黑糖戚風蛋糕
2018-07-09 2081 瀏覽
星期六嘅tea time收完工就過咗黎,所以好餓行完斜坡加樓梯上黎,又好熱所以決定嗌凍飲間舖雖然keep住有人,但都有位坐同唔算逼Staff都好nice一人叫咗一杯凍飲我呢杯係泰式冰奶茶唔會太甜,味道啱啱好不過太多冰,越飲越淡。。。朋友叫咗呢杯印度香料奶茶我試咗幾啖,味道好特別!係好強嘅香料,但又唔會係怪味,飲落好順口見到呢期有焙茶戚風蛋糕情迷焙茶嘅我哋當然不能錯過!蛋糕鬆軟,焙茶cream茶味濃,唔會苦澀再加上面嘅米粒脆脆增強口感如果中間再夾一塊麻糬就無敵啦!因為肚餓所以叫咗個咸食見menu有pancake, avocado, Thai sausage, egg咁豐富就嗌咗啦味道好夾!將蛋黃吉穿,流落pancake再將pancake加牛油果加香腸食本身pancake上有番茄醬,甜甜酸酸咁,食落好開胃一份份量都幾多!食落都幾飽!另外仲有幾款特別味道嘅scone都幾吸引想試無花果見keep住有遊客黎!都幾受歡迎!
星期六嘅tea time
收完工就過咗黎,所以好餓
行完斜坡加樓梯上黎,又好熱
所以決定嗌凍飲
間舖雖然keep住有人,但都有位坐同唔算逼
Staff都好nice
一人叫咗一杯凍飲
我呢杯係泰式冰奶茶
唔會太甜,味道啱啱好
不過太多冰,越飲越淡。。。

朋友叫咗呢杯印度香料奶茶
我試咗幾啖,味道好特別!
係好強嘅香料,但又唔會係怪味,飲落好順口
印度香料奶茶

見到呢期有焙茶戚風蛋糕
情迷焙茶嘅我哋當然不能錯過!
蛋糕鬆軟,焙茶cream茶味濃,唔會苦澀
再加上面嘅米粒脆脆增強口感
如果中間再夾一塊麻糬就無敵啦!

因為肚餓所以叫咗個咸食
咁豐富就嗌咗啦
味道好夾!
將蛋黃吉穿,流落pancake
再將pancake加牛油果加香腸食
本身pancake上有番茄醬,甜甜酸酸咁,
食落好開胃
一份份量都幾多!食落都幾飽!

另外仲有幾款特別味道嘅scone都幾吸引
想試無花果

見keep住有遊客黎!都幾受歡迎!
印度香料奶茶
2018-07-04 1155 瀏覽
今日去上環等朋友放工,見佢未走得,咁我就係附近搵間cafe等佢。 上環到處都係藝術創作小店或者gallery,中西文化混合,亦有好多好cozy既文青咖啡店。之前經過幾次茶。家都人頭湧湧,今次見到難得有座位,就決定係拜訪一下。係室內找個角落坐下,menu有不同飲品同小食選擇。由於剛剛食完lunch仲係好飽,所以只係叫左壺玫瑰花茶🌹。除左配備玻璃茶杯,另外仲有一個日式茶杯,茶具的不同都會令飲茶的感覺唔同。