(非會員)
OK
2007-06-05 20 瀏覽
放工買咗一碗食,唔駛排隊,得外賣$10 都幾大碗個質感同味道剛剛好,料就普通啦
放工買咗一碗食,唔駛排隊,得外賣
$10 都幾大碗
個質感同味道剛剛好,料就普通啦
2006-10-14 41 瀏覽
見到咁多好評, 今日特登去買碗返屋企慢慢歎.又話花膠碗仔翅, 我已經一匙一匙咁食, 點都唔到有花膠. 食味就一般啦, 點知食完至到戲玊, 我勁飲3杯水都重好口渴, 唉! 哽係又係味精水作怪! 失望!
見到咁多好評, 今日特登去買碗返屋企慢慢歎.
2006-09-04 6 瀏覽
老早看到老饕們對此店碗仔翅的正面評價,日前北角見完客,終於有機會一看是龍或鳳。家住佐敦,取回味的還是八十年代那個「光頭妹」的碗仔翅。光頭味早已豹隱,我亦很久沒嘗過一碗真正好味的拿。對對面停車場自閉一試,素翅口感好,茨汁亦不太杰,口感剛好價錢又平,有機會,必整多一碗。

2005-11-29 27 瀏覽
當然啦,十蚊一碗唔會有好靚的魚翅同花膠,呢層預左。去開北角,除左要排番底雞蛋仔來吃,今次又試下這個路邊翅。呢度是路邊舖,唔係買走就要在街邊拿著吃,當然我們這些久經掃街訓練的,拿著吃絕無問題。碗翅真係幾大碗,亦幾多料。除左有一條條的素魚翅,亦有木耳絲、肉絲、冬菇絲等,味道都算不錯。最對口味的是佢不太杰身,茨底不厚,正合個人口味。只賣十蚊,係十分之經濟抵食。得一位阿姐,但服務非常之好,多謝前多謝後的,其間有食客來想買個發泡膠兜,阿姐立即送她一個,比著一般茶餐廳外賣已經要加錢了,值得一讚。當然唔使問有無味精,十蚊一碗不下味精,不如由你來經營吧!不過情況是不過份的,可以一試。
當然啦,十蚊一碗唔會有好靚的魚翅同花膠,呢層預左。

1K
2005-09-11 3 瀏覽
9月9日19:30聽聞平靚正,收工便一試,無堂食,祇供外賣。無人排隊,嬸嬸祇從大電飯煲淘出,倒入外賣盒,並無再用小鍋翻滾。一人前HK$10.-,幾大碗。足料:有很多木耳、冬菇絲、幼翅。口感和食味都有水準,可以再試。下次再試炒麵。
9月9日19:30
聽聞平靚正,收工便一試,無堂食,祇供外賣。
一人前HK$10.-,幾大碗。
足料:有很多木耳、冬菇絲、幼翅。
口感和食味都有水準,可以再試。
下次再試炒麵。
2005-09-08 11 瀏覽
星期一至六由嬸嬸看檔, 星期日是肥小姐。鐵板炒麵($10)即是(電煱)銀芽芝麻炒麵, 即叫即炒。嬸嬸的炒麵較大份,也較醎和帶微辣; 肥小姐炒的較乾身, 醎醎地味道剛剛好。碗仔翅($10)用電爐番煲, 即叫即番煲, 一次煲一碗, 碗仔翅果然足料不過食完幾口渴。由於每個柯打獨立處理,所以都等幾耐。孖住隔離是馳名的雞旦仔, 千祈唔好排錯隊。
2005-06-23 6 瀏覽
北角出名的雞蛋仔檔街知巷聞,呢一年間,仲開左間花膠翅。其實應該叫翅膠花,事關雖然幼,但都真係翅羅。唔係兩頭都尖果D流翅喎,話你服未,翅膠花哩。加上阿姐招呼好,又撩得又講得笑。最衰係地方所限,佢地技術上未能提供銀芽點綴。好在仲有一招係買外賣番屋企食。外賣包裝暫時係3碗係計,遲D會出1人前包包。個袋就厚過穩陣個珍珠奶茶,帶番屋企絕對方便。
北角出名的雞蛋仔檔街知巷聞,
呢一年間,仲開左間花膠翅。
其實應該叫翅膠花,事關雖然幼,
但都真係翅羅。
唔係兩頭都尖果D流翅喎,
話你服未,翅膠花哩。
加上阿姐招呼好,又撩得又講得笑。
最衰係地方所限,佢地技術上未能提供銀芽點綴。
好在仲有一招係買外賣番屋企食。
外賣包裝暫時係3碗係計,遲D會出1人前包包。
個袋就厚過穩陣個珍珠奶茶,帶番屋企絕對方便。