2019-01-07 70 瀏覽
黑龍波霸奶蓋 $35.上次8月黎拜訪哩間過江龍叫錯左冇烤奶蓋個款 個時我仲心諗做乜有$找 今次我要試返😎.今次既黑糖紋靚過上次飲個杯 而且有烤奶蓋😍第一啖飲落真心唔同d架😸 我會飲左啖奶蓋先 之後用飲管撈下個底d黑糖同奶.味道其實都唔錯 唔會話好甜 有黑糖味 我幾中意厚奶蓋 鮮奶同黑糖珍珠既飲法 個感覺會rich好多 d冰俾熱既黑糖珍珠溶化左都唔會話好淡口 上次試過珍珠係好q彈好黑糖味 但今次個珍珠好似整得未夠腍呢 要改善下 .價$貴dd 其實都係差$1-$3 計有烤奶蓋la 不過佢又唔似得其他鋪咁半杯都係冰 飲2啖就冇晒 咁打和啦 super🤔伯爵三世奶茶 $26.哩本係新出既 其實我唔知我同事中意飲咩 不過我地平時都係飲開凍既珍珠奶茶 就哩杯送俾佢做生日禮物🎁.好唔好飲我就唔知啦 不過我同事係好開心咁飲晒🤣哩杯野好豐富 有布丁 珍珠 仙草 我覺得應該就唔差既🤔🤔🤔 其實之前我都有收過同事好驚喜咁買珍珠奶茶俾我飲 我覺得都好warm☺️所以我要做返同一樣既動作🤣🤣🤣
黑龍波霸奶蓋 $35

伯爵三世奶茶 $26
  • 黑龍波霸奶蓋
2019-01-05 76 瀏覽
台灣藝人繼納豆來港開台飲店後,又有另一位台灣藝人NoNo開既花羨沐嵐到港。尖沙咀屬於品牌既香港首間分店,店鋪提供一系列原茶、鮮奶、奶茶、果茶、奶蓋等等,同朋友打算今次先唔試招牌飲品,純粹根個人喜好去試店舖既其他出品,所以分別試左珍珠伯爵奶茶&春桃紅茶。可惜,珍珠伯爵奶茶既茶味偏淡,珍珠淋身無咩口感,如果係珍珠控應該會失望;春桃紅茶方面,桃味算香,不過極其量都只係普通一杯蜜桃紅茶,不過不失吧,所以試過就足夠喇。

珍珠伯爵奶茶

春桃紅茶
2018-12-25
10 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
聖誕節
有睇開台灣綜藝,知道台灣藝人NoNo都開左台飲店,女朋友又想過黎試下,雖然佢覺得黑糖潮好似有少少減退,但都無阻佢去繼續黑糖入血~~飲品店內外設計得幾靚,個名有啲難讀,但改得幾有味道,而店內仲有三個打燈影相既台比你。飲品選擇價錢定位相對上高少少。黑糖波霸奶蓋 $35女友必點既黑糖珍珠鮮奶,呢杯再加左奶蓋,用4.3明治牛奶,因為有奶蓋,所以就算攪匀左奶底都仲係好creamy,而黑糖珍珠非常入味,唔會過甜又煙韌,就算我唔太飲黑糖,呢杯黑糖波霸奶蓋都真係幾高質。朱古力甜心 $26我就要左杯朱古力奶,呢杯應該係期間限定既新品,同樣有層奶蓋,但就唔覺有咸香味,加左奶蓋同唔加都冇咩分別咁,朱古力奶都唔夠甜,比較一般。整體OK,杯「黑糖波霸奶蓋」值得幫襯下,女友話會想再試下其他味道 。

飲品店內外

飲品選擇

價錢定位相對上高少少。

黑糖波霸奶蓋 $35

朱古力甜心 $26

2018-12-25
5 分鐘 (堂食)
1K
2018-12-23 87 瀏覽
今日係尖沙咀睇完聖誕禮物,行到口乾乾想飲杯茶,我就去到加連威老道“花羨沐嵐”買咗一杯伯爵紅茶解渴叫了少冰少甜,排隊人數不算多,等了2,3個就到我。等待飲味時間都算快,3分鐘就送出飲品,可惜杯身 非常黐立立,沖飲品的職員整到成個杯身都是糖漿,仲要冇抹乾淨就送出飲品,搞到我成手糖漿,好唔自在。飲品味道方面,算普普通通,茶不算濃,味不甜,感覺好一般。飲品店裝飾得有一隻靚靚的獨角飛馬,店內很不整潔,而且沒有好位置拍攝,職員服務是友善,但質素及衛生就有少少差,買一次就夠。

飲品味道方面,算普普通通,茶不算濃,味不甜,感覺好一般。

外賣自取
2018-11-24 145 瀏覽
經過加連威老道,見到又一新茶店,鋪名及裝修很文青感覺-花羨沐嵐,見到主打波霸奶茶及鮮果茶!這家花羨沐嵐在台北、高雄也有分店,都很有名。初初應為就近理工大學必定很多人排隊,可能約12:00 時間尚早,沒有人排隊,省了很多時間。因我有點肚餓,所以都是選擇有珍珠的奶茶會較飽肚,波霸奶茶都有幾款,我問店員想要茶底,他介紹了黑龍波霸奶茶($33),他說這奶茶口味的比火龍波霸奶更香濃,因用了台灣烏龍茶底,而火龍波霸奶是鮮奶底加面有奶泡焦糖好像cream brûlée似的,下次都想試一下。飲下黑龍波霸奶茶茶味不夠香濃,但鮮奶味夠香甜。珍珠非常煙韌有嚼口,即煮黑糖珍珠熱暖暖的,建議搖更冰凍才喝,都很解渴呀。

2018-11-20
2018-11-21 131 瀏覽
自己住係荃灣 但呢幾年路德圍都變得好快 而架台式飲品一條街都開左4 5間 今次飲左花羨沐嵐既”花羨水果漾”外觀上是很不錯的 生果同飲料係分開嘅 會有個隔放啲生果 唔會比啲飲品浸淋左啲生果 但係個味道只有好濃郁嘅橙汁味 好似以前飲嘅fruit punch 而飲唔到有其他既水果味 我覺得水果種類唔夠多 導致杯水果茶只有一種味道
花羨水果漾

我覺得水果種類唔夠多 導致杯水果茶只有一種味道
2018-11-14 158 瀏覽
又一間台式飲品店開係加連威老道,之前聽朋友講話呢間的黑糖奶茶幾好飲。但因為今晚食完飯已經好飽了,所以就揀選了其他飲品試下。店舖位於近尖東果邊的加連威老道,舖面裝修睇落都幾靚,仲要有個位俾你擺飲品影相呃like!鳳梨青茶,淨係睇佢個樣以為係普通加左茶既菠蘿汁,但飲落去原來係有菠蘿肉的,菠蘿整得細細粒,方便用飲管啜黎飲。個茶本身唔係好甜,不過菠蘿就有糖水的甜味,所以兩者加埋一齊飲就有種酸酸甜甜的感覺。口感亦不錯!下次未食飯之前要再黎呢間店舖試下朋友話好好飲的黑糖波霸奶茶!

2018-11-12
2 分鐘 (外賣自取)
2018-11-12 135 瀏覽
台式飲品係香港開得成行成市,經過呢條加連威老道已經有成4-5間了😂不過就係比呢間個名同裝修吸引左,就叫杯招牌黑龍波霸奶蓋試下先🍴今次撞岩唔係好多人,等左10分鐘就有了一拎起手底層既黑糖暖暖地,影完相後拌勻就變冰凍了本人最欣賞呢到既珍珠,雖然沒有標榜手炒珍珠,但入口好Q彈又唔會黏牙👍飲落茶底好香濃,黑糖味甜膩度適中,再配埋上層咸香味且細滑的奶蓋就唔會愈飲愈膩😋味道豐富不過唯一不足就係個花紋唔夠個d名店的整得靚同突出😂餐牌👇👇總括黎講: 味道質素幾好,不過份量較少,價錢也不算合宜,性價比一般🍳🍴味道: 7/10👩👨服務: 7/10🏠💺環境: 7/10💰💸抵食: 7/10總消費: $35(1人)

今次撞岩唔係好多人,等左10分鐘就有了
一拎起手底層既黑糖暖暖地,影完相後拌勻就變冰凍了

不過唯一不足就係個花紋唔夠個d名店的整得靚同突出😂

餐牌👇👇

總括黎講:
味道質素幾好,不過份量較少,價錢也不算合宜,性價比一般

🍳🍴味道: 7/10
👩👨服務: 7/10
🏠💺環境: 7/10
💰💸抵食: 7/10

總消費: $35(1人)
10 分鐘 (堂食)
$35 (其他)
2018-11-05 109 瀏覽
已經有一陣子冇行過尖沙咀,不知不覺間台飲品店已經開到一街都係⋯😦 而呢間鋪係我最欣賞嘅台灣藝人NONO開嘅,見佢有多種口味嘅奶蓋茶,咁就一於試吓啦!🤗呢款奶蓋茶嘅係用咗伯爵茶做茶底,所以配上任何味道嘅奶蓋,飲落都似奶茶!🙂 而呢款草莓奶蓋味道偏淡,飲得出草莓味,但小編覺得可以再濃啲!🙊 奶蓋質感係目前為止飲過最厚最實嘅,有啲難啜,飲晒杯嘢仲有剩奶蓋,有啲膩!但小編一直渴望齋食奶蓋,呢次終於夢想成真喇!😝 -
俾佢靚靚嘅門面吸引左去試吓🤔☝🏻一般台式飲品鋪既選擇佢都有🤔🤔🧐🧐無人排隊所以可以慢慢諗飲咩🤔好啦!最後選擇左中杯☝🏻既葡萄鮮柚綠茶同伯爵奶茶😌☝🏻葡萄鮮柚綠茶幾fresh! 不過可以更酸😆🤣係小清新系列!入面重有肥厚既西柚飲完可以食🤣☝🏻☝🏻☝🏻伯爵奶茶😌☝🏻加珍珠茶味因為叫左無糖所以店員話會相對啖d 🤔珍珠都幾有咬口😌中杯其實岩岩好!下次再試下其他野先🤔🤔🤔
俾佢靚靚嘅門面吸引左去試吓🤔☝🏻

伯爵奶茶

伯爵奶茶😌☝🏻加珍珠
茶味因為叫左無糖所以店員話會相對啖d 🤔
珍珠都幾有咬口😌

中杯其實岩岩好!
下次再試下其他野先🤔🤔🤔
台灣過江龍花羨沐嵐黎左香港啦!台灣藝人NONO做雞排唔夠,仲玩埋台飲🤣,想點呀,比佢玩晒啦!不過都要睇下佢合唔合格先😏火龍波霸奶 $33黑糖珍珠鮮奶真係飲得多喇😂,呢杯加咗焦糖奶蓋係面,飲落幾好喎!首先奶蓋做得夠杰身,加埋焦糖脆卜卜,不過略嫌飲奶蓋個時有冰粒一齊入口唔可以大快朵頤🙈。黑糖珍珠甜度足夠,黑糖味同牛奶味相較之下,黑糖味更為突出,整體嚟講不錯👍🏻花羨水果漾 $36個樣望落好吸睛,打卡唔錯!聽店員講,呢個係由鮮榨橙汁🍊菠蘿汁🍍同百香果汁為主,再加埋幾款新鮮嘅生果,仲無額外添加糖!以橙味最為突出,真心幾解渴👍🏻,貼心嘅係啲生果用個小兜兜係杯入面裝住,方便飲完再食埋🤤🤤!好味指數(5粒最高):

火龍波霸奶
焦糖奶蓋

火龍波霸奶 $33

花羨水果漾

花羨水果漾 $36

好味指數(5粒最高):
2018-10-25
2018-10-23 142 瀏覽
我知道香港已經有無數間大大小小的黑糖珍奶店,但係我這個跟潮流嚴重脫節的人,前陣子才將我的第一次飲波霸奶茶的經驗給了花羨沐嵐。初次聽到這個名字,無論友人說了多少遍我都係聽不懂這家店的名字😅😅😅 直到走到店舖看到店名的寫法,再加上店裡文青/少女味濃的花花設計,才真的記著它的名字😝在朋友的推介下,即使冒著變肥的風險都要來試一下~嚐了這杯青龍波霸奶,抹茶加黑糖珍珠,不算超級甜,還可以接受。被黑糖包著的珍珠很有咬口,口感不錯。雖然不是平常珍珠奶茶般大大杯的,但飲到一半已經覺得好飽肚,有點膩。這杯波霸奶的飽肚程度簡直可以取代一餐飯!店裡的打卡位:應該十個有八個顧客都會影一張像這樣的照片😆😆P.S. 如果是點其他飲料的話是可以選糖的份量的在沒有比較的情況下都蠻喜歡的這家店的波霸奶😋

在朋友的推介下,即使冒著變肥的風險都要來試一下~

店裡的打卡位:應該十個有八個顧客都會影一張像這樣的照片😆😆

P.S. 如果是點其他飲料的話是可以選糖的份量的

在沒有比較的情況下都蠻喜歡的這家店的波霸奶😋
2018-10-22 114 瀏覽
尖沙咀區的台式飲品店有增無減,開業的速度十分迅速,即使身為珍珠奶茶愛好者,我也追不上這般的速度,將每一間珍珠奶茶店也好好試一遍。聽說這間台灣過江龍的評價也不錯,便親身過來試一試。看到門口的推廣,是伯爵三世奶茶,看着真令人心動。資詢店員後才得知,這杯並不是我想要的黑糖珍珠,所以我還是點選要另外一杯。黑龍波霸奶蓋!飲品清晰地分開了三層,最底是黑糖珍珠,中間是鮮奶,置頂則是一層厚厚的奶蓋。店員囑咐要先將底下的黑糖珍珠跟牛奶混合,味道會更佳。攪拌後,黑糖珍珠的味道完美融合於牛乳當中,不會太過甜膩,喝到最後才會嚐到奶蓋,層次豐富。如果以30多元的價錢來說,再大杯一點會更好啦!

黑龍波霸奶蓋!

2018-10-21 80 瀏覽
現時香港的台式飲品店多不勝數,基本上每個月都有知名品牌進駐香港,尖沙咀、銅鑼灣,什至元朗、荃灣等地也出現長長的人龍,為的就是買一杯珍珠奶茶,很是誇張。花羨沐嵐這家飲品店也有推出極度受歡迎的黑糖珍珠奶茶,但更加上了一層厚厚的奶蓋,十分吸引。黑糖珍珠加上牛乳,味道當然配搭,珍珠的口感非常有趙口,一口一口喝下, 5分鐘內便把它消滅了。我學到最後才吃到最上面的奶蓋,牛乳味香濃, 10分令人喜愛。不過,飲品的性價比始終較低,雖然好黑,但是份量太少,價錢也不算平宜,偶爾喝一下還好。

2018-10-18 74 瀏覽
越嚟越多台式飲品,唔同鋪頭都各有粉絲😝今次就去咗尖沙咀試下呢間台灣過江龍😍呢度仲有啲枱,比你放杯嘢飲影相添😎#黑龍波霸奶蓋 ($35)😋好味指數:(7.5/10)中間就係明治奶,而上面就係奶蓋加黑糖粉😗飲落奶味偏重,不過黑糖嘅味道就飲得出🤔一開始珍珠好熱,咬落去口感比較淋,不過飲到咁上下再食口感就會變返煙韌😋#葡萄鮮柚綠茶 ($33)😋好味指數:(7/10)賣相幾靚,好大塊果肉係到🤣飲落去西柚嘅味比較重,帶點酸😚加埋綠茶又ok啵😝#花羡水果漾 ($36)😋好味指數:(7.5/10)有蘋果、橙同提子等等😝原來係有個杯仔再裝住啲水果🤔可以用簽仔吉番啲水果食😚呢杯水果茶味道比葡萄鮮柚綠茶甜,帶有幾香嘅橙味😳
越嚟越多台式飲品,唔同鋪頭都各有粉絲😝

#黑龍波霸奶蓋 ($35)
😋好味指數:(7.5/10)

#葡萄鮮柚綠茶 ($33)
😋好味指數:(7/10)

#花羡水果漾 ($36)
😋好味指數:(7.5/10)
有蘋果、橙同提子等等😝
原來係有個杯仔再裝住啲水果🤔可以用簽仔吉番啲水果食😚
呢杯水果茶味道比葡萄鮮柚綠茶甜,帶有幾香嘅橙味😳
用餐優惠
試食活動