芝麻綠豆係公司附近好出名既甜品店,基本上同事叫親甜品都係叫呢間,所以都食過好多次,之前食過佢既石磨芝麻糊加湯圓、石磨合桃糊、金銀芋椰汁西米露同埋雪耳杏仁露加湯圓。芝麻糊同合桃糊都係好滑身唔死甜,質地唔稀剛剛好﹔雪耳杏仁露加湯圓都好正,杏仁露都係好滑身唔死甜,雪耳份量好多,食完覺得好補﹔金銀芋椰汁西米露就相對差啲,金銀芋即係蕃薯同芋頭,份量好少,連西米露都少得可憐﹔我今次食既係 " 點指冰冰 " - 即係彩虹蒟蒻冰加芒果 (配椰汁、花奶及芒果汁)啲芒果多到震,切到四四方方,又大粒又甜,蒟蒻都好多好有咬口,係食到尾段糖水比較甜,不過呢個真係好好食同抵食。食過咁多次,我覺得佢糊類既甜品做得比較出色,不過下次都會再試下佢其他甜品。以價錢黎講,其實都真係幾合理,因為佢比其他出左名既甜品店平。外賣最低消費$100,外賣每碗加$1。

芝麻糊同合桃糊都係好滑身唔死甜,質地唔稀剛剛好﹔

外賣最低消費$100,外賣每碗加$1。
2017-12-28
45 分鐘 (外賣送餐)
  • 芝麻糊
  • 合桃糊
2018-01-18 272 瀏覽
平時食開芝麻糊燉蛋白,今次見到有新產品,就叫左個蛋白杏仁茶。其實都唔算好平,$32一碗,同埋都唔係大碗。食落去幾香,質地都幾杰,食多幾啖會膩。試過新野,下次都係會想叫返芝麻燉蛋白。
2018-01-10 306 瀏覽
食完飯想食下甜品,就諗起哩間。好出名既芝麻蛋白燉鮮奶。黎到果陣甜品店啱啱開問,order左芝麻蛋白燉鮮奶同合桃蛋白燉鮮奶,店員話要等半粒鐘,為左一試究竟當然等啦!然後店員大叫入廚房話等呀,語氣好差,服務態度好一般,講野不屑到一個點老闆同老闆娘就nice好多點知唔係半個鐘咁簡單,最尾係等左成粒鐘,然後食左五分鐘等左咁耐,見到個樣咁靚,都覺得值既。首先食左蛋白燉鮮奶先,質感好滑,不會過甜,略嫌蛋、奶味不太出,淨係有少少奶香。但都忍唔住一啖接一啖,話咁快就食完蛋白燉鮮奶,芝麻糊出場了。芝麻糊好香芝麻味,不會太甜,有少少苦,但係好食既。合桃糊同平時食開既唔同味,佢似係用生合桃整出黎,感覺比較原始同健康。兩樣比我揀我會prefer芝麻蛋白燉鮮奶如果有下次,可能我會淨係食蛋白燉鮮奶,因為溝埋食感覺未至於好特別,反而分開食仲可以細嚐味道啱啱整出黎,新鮮滾熱辣,食完成個人當場暖左,好舒服不過唔洗等成粒鐘就更加好啦
食完飯想食下甜品,就諗起哩間。
好出名既芝麻蛋白燉鮮奶。
老闆同老闆娘就nice好多

點知唔係半個鐘咁簡單,最尾係等左成粒鐘,然後食左五分鐘

等左咁耐,見到個樣咁靚,都覺得值既。
芝麻糊好香芝麻味,不會太甜,有少少苦,但係好食既。

啱啱整出黎,新鮮滾熱辣,食完成個人當場暖左,好舒服

不過唔洗等成粒鐘就更加好啦

2017-12-13 342 瀏覽
🌬天氣開始轉冷❣️中式熱糖水成心頭好😍放工回到家附近,去返具多年名氣的芝麻綠豆:「喳咋附湯圓」————-👉🏻中國雜豆的精華,入面有成舊芋頭同🍠(重要係薑汁蕃薯)香甜帶薑味❤️👉🏻個底重係芋蓉西米,有驚喜,好濃郁❣️淡淡芋香😘唔會太甜🤤👉🏻不過喳咋既豆味相對比較小!主要係其他料多!不過都好滿足🤤其實真係好多重口感‼️👉🏻重有兩粒芝麻湯圓🍡,好正呀❣️😭😭👉🏻食完個人暖笠笠😍-------------價錢幾合理實惠,足料👍🏻👍🏻👍🏻encore‼️$24 紅磡芝麻綠豆
🌬天氣開始轉冷❣️中式熱糖水成心頭好😍
放工回到家附近,去返具多年名氣的芝麻綠豆:「喳咋附湯圓」

————-
👉🏻重有兩粒芝麻湯圓🍡,好正呀❣️😭😭
👉🏻食完個人暖笠笠😍
-------------
價錢幾合理實惠,足料👍🏻👍🏻👍🏻encore‼️
紅磡芝麻綠豆
2017-12-05 272 瀏覽
黃埔對我泥講真係幾陌生,不過有朋友帶路就度度都要試下。今晚就食甜品先!雪耳杏仁露。喳咋糖不甩。楊枝甘露。中間有一點黑色就係芝麻蛋白燉鮮奶。總括泥講樣様都好味,而燉鮮奶就最正,香滑亦唔覺漏幾喜歡呢間甜品屋,因為款色多而且價錢合理,有機會一定再泥試其他野。
雪耳杏仁露。
糖不甩。

楊枝甘露。

2017-12-04 209 瀏覽
朋友在附近做運動,做完後相約大家過黎呢度食糖水。六個人九點半到等左大概十分鐘先有位。六個人叫左兩個芝麻糊燉蛋白,雪耳杏仁糊、楊枝甘露、喳咋同糖不甩。自己點的芝麻糊燉蛋白好好食,餐廳特別教食客唔好撈埋黎食,要一匙匙咁「畢」。蛋白好香又滑,芝麻糊都香而不漏,估唔到一齊食又幾夾,唔會好似普通糖水店兩溝咁一半係糊一半係固體燉奶。食左啖朋友嘅雪耳杏仁糊,又係好香,佢加左雪耳同白芝麻,又香口又有咬口,唔錯!糖不甩都中規中矩,總括黎講,都值得試!
2017-11-27 204 瀏覽
同老公楂車去黃埔行街,行行不如食糖水就入左呢間甜品鋪,記憶中,呢間鋪本來燉蛋白鮮奶,唔會太甜,家陣甜到食糖咁,老公食食下話:你試下,我同你掉轉!我個碗芝麻什麼鮮奶,又係一味勁甜,結果最後當然食完出去買水飲!
2017-11-27 157 瀏覽
唔係講笑芝麻綠豆真係由細食到大呀 以前住大學宿舍嘅時候已經開始食架啦 時不時都會好懷念佢哋嘅出品 搬咗來紅磡Office之後下午茶有時想食下甜野同同事會一齊叫芝麻綠豆外賣 今日happy friday 當然要叫糖水la 天氣涼涼地想潤下 叫咗黑芝麻湯圓加腐竹糖水 佢哋啲腐竹糖水真係好足料 化開ge腐竹好濃郁而且佢個芝麻湯圓皮薄多料 唔會太甜 正r 最好係佢送外賣都算幾快 大概20分鐘就到我地office 同埋送到黎都係好完整又唔會倒瀉晒又夠熱
下午茶
2017-09-27 378 瀏覽
呢間甜品店之前試過好幾次,味道非常出色,尤其係中式糖水,不單止材料新鮮,而且火候都好夠,甜到的適中,所以每次都經過都好想黎再食。環境方面其實都算闊,因為入面其實都好大。今次我叫咗芋頭西米露,芋頭煮成容,西米亦都好多,不會煮得太林或太硬,而且都好大碗所以每啖都有芋頭蓉和西米!!!另外,亦叫咗糖不甩,細細粒,一口一粒的,都非常QQ。雖然唔算話非常出色但整佢哋講都係水準之上的,價錢亦好合理,值得一試再試。
2017-09-02 352 瀏覽
同屋企人係紅磡食完晚飯後,飯後節目當然係去食甜品!聽其他人講過紅磡近黃埔有間街坊糖水鋪,順路就去試下😋我地4個人分別叫左木瓜雪耳糖水,紅豆沙加湯圓,杏仁糊加湯圓同合桃糊拼紅豆沙。木瓜雪耳糖水十分足料👍🏻木瓜同雪耳分量都好多,面且甜度適中!好滋潤!紅豆沙加湯圓同外面有分別既係紅豆沙入面加左西米,食落口有咬口,湯圓不過不失,唯一美中不足既係紅豆沙欠缺起沙既質感。店入面有好多中式糖水既自己配搭,而當中屋企人就簡左合桃糊拼紅豆沙新𩓙既配搭。初時大家都覺得合桃糊同紅豆沙既味道好唔match, 但食落去意外地好,合桃糊聞落去好香好突出,但食落口有淡淡紅豆沙味無被合桃味搶走晒😋杏仁糊就不過不失無咩太特別。整體感覺唔錯!下次經過都會再黎試下!

2017-08-29 261 瀏覽
食完飯其實有點空洞當然要用飯後甜品來填滿芝麻綠豆甜品屋~是一家中式糖水甜品店皇牌芝麻燉奶好正~芝麻糊藏在燉奶下, 又香又滑聽說芒果紫米露也不錯
食完飯其實有點空洞
當然要用飯後甜品來填滿
芝麻綠豆甜品屋~是一家中式糖水甜品
皇牌芝麻燉奶
好正~
芝麻糊藏在燉奶下, 又香又滑
聽說芒果紫米露也不錯
2017-08-23 227 瀏覽
紅磡最出名嘅甜品,由細食到大。心血來潮想食甜品,第一間諗到嘅就一定係芝麻綠豆。去到叫咗個櫻桃小丸子,佢啲小丸子好似一個細湯圓咁,包左啲餡。有啲酸酸地嘅沙冰再加上啲生果,好好食。
2017-08-23 379 瀏覽
在風球愈逐漸逼近香港的時候,溫度升破37度,任誰都覺得熱得太過份,不吃點涼的也難以消暑。黃埔站開通後,去芝麻綠豆甜品屋 吃糖水也變得方便,一出站步行數分鐘就到,今晚芝麻綠豆一如以往全場爆滿。我例牌吃招牌凍芝麻蛋白燉鮮奶,燉鮮奶滑溜無比,很重奶味和濃稠的蛋香。吃完表面雪白的鮮奶蛋白,將中間的芝麻攪拌,濃醇芝麻與蛋白互相融合,好不滋味。南北杏雪耳燉木瓜非常清甜,木耳有煮軟腍,挺為滑口,它的甜度比起一般低很多,所以喝起來沒有負擔。木瓜綿密鮮香,剛吃完熱氣的晚餐正好滋潤一番。凍雪耳杏仁露一股淡香的杏仁味飄來,再喝一口,透心涼的感覺湧上心頭。混合白芝麻後的杏仁露更具香氣與口感,朋友說木耳,杏仁與芝麻均是有益健康的食物,很滋補的,多吃無妨。
芝麻蛋白燉鮮奶

南北杏雪耳燉木瓜

雪耳杏仁露

雪耳杏仁露
芝麻蛋白燉鮮奶
南北杏雪耳燉木瓜
2017-07-20 312 瀏覽
今晚和朋友在大埔吃完美味牛肉火鍋之後,坐港鐵回紅磡,本來想在隧道口坐巴士回家,點知老公話去紅磡吃糖水,我都覺得飯後欠了甜品係差少少,因為豐富美味的晚餐,又點可以欠了一個美味甜品。我要了楊枝甘露加藍莓雪糕($37)-芒果汁味道濃郁,柚子肉好多,可惜藍莓雪糕味道好淡,完全食唔到藍莓味,只係食到奶味,普通一般雪糕。老公要了喳咋($24)附有湯圓,有大塊蕃薯、芋頭,紅豆煲得好淋,湯圓一般,最重要係唔太甜同好飽肚。我覺得藍莓雪糕係要加強藍莓味,我會俾多些分數,現在只是四粒星😂😂😂

楊枝甘露
楊枝甘露
2017-06-28 227 瀏覽
這間糖水店是我光顧次數最多的,應該都超過二十次,每次來到都喜歡吃燉奶,所以真的是百吃不厭。之前曾經有電視節目介紹過,而且有很多明星來過,牆上也有好多相片。有多款糖水及冰冰選擇,我們叫了 紅荳冰+西瓜 和 蛋白燉鮮奶。紅荳冰 + 西瓜大大粒紅荳煲得夠淋,加上西瓜的清甜,口感清爽,香甜美味。蛋白燉鮮奶香濃鮮奶味,幼滑細膩,很美味。

紅荳冰 + 西瓜

大大粒紅荳煲得夠淋,加上西瓜的清甜,口感清爽,香甜美味。

蛋白燉鮮奶

香濃鮮奶味,幼滑細膩,很美味。
2017-06-26
宵夜