芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2018-07-06 404 瀏覽
每次經過總是大排長龍的cheesecake factory好奇到底有多好吃下五五點左右到竟然還要等20-30分鐘讓人更好奇到底有什麼值得一吃打開menu哇~~~食物為滿滿的美式類漢堡 薯條🍟 pizza 且大多都有滿滿滿的cheese Cheese 球上桌撲鼻而來的濃郁cheese味天啊好大一顆~哇!熱騰騰的ball裡面包裹著滿滿cheese喜歡吃cheese 的人一定不能錯過不過啊~這一顆就跟棒球一樣大的😅吃完cheese 球好像差不多飽了第二道是BBQ雞肉披薩🍕BBQ味超濃郁只可惜我們真的吃到肚子裝不下了幾乎全部打包回家當隔天的早午餐囉第三樣 ( 小牛牛跟小小馬這次真的點太多了 😅)應該是最基本的漢堡 吃起來非常棒!來這麼道地的美式餐廳就一定要點個漢堡的😁小牛牛以前在美國也吃過這家 覺得他們家的漢堡應該都有一定的水準唷😁本來還要來個招牌的蛋糕的可惜小小馬跟小牛牛都吃不下惹😂期待下次肚子好餓的時候再來吃給大家看囉
每次經過總是大排長龍的cheesecake factory

第二道是BBQ雞肉披薩🍕
BBQ味超濃郁
只可惜我們真的吃到肚子裝不下了
幾乎全部打包回家當隔天的早午餐囉

第三樣 ( 小牛牛跟小小馬這次真的點太多了 😅)

應該是最基本的漢堡 吃起來非常棒!
來這麼道地的美式餐廳就一定要點個漢堡的😁

本來還要來個招牌的蛋糕的
可惜小小馬跟小牛牛都吃不下惹😂

期待下次肚子好餓的時候再來吃給大家看囉
2018-07-04 606 瀏覽
因為好中意食芝士,連帶芝士蛋糕都好中意呢間既芝士蛋糕款式多又靚,一早已經好想試今次目標只係芝士蛋糕,所以就決定外賣蛋糕走,外賣就唔駛排隊咁制,等一陣就可以揀蛋糕,我地3個人所以一人揀一款每件蛋糕上面都有好大舊唧花cream,都好食既,唔會太膩,但原來蛋糕係好過份咁膩,我地有兩款係oreo同埋拖肥口味,頭幾啖還好,之後又甜又膩,一個人食半件我地都覺得太膩喇,好彩係share食,食到一半已經唔想食落去,如果揀左朱古力味係咪仲更加食唔落呢唯一較為好食就係芒果青檸口味,始終水果口味既會fresh少少,食落無咁膩,呢件都係唯一一件我地想食晒既,呢個可以encore,哈哈
因為好中意食芝士,連帶芝士蛋糕都好中意
呢間既芝士蛋糕款式多又靚,一早已經好想試

20 分鐘 (外賣自取)
  • 芒果青檸芝士蛋糕
2018-07-02 509 瀏覽
久仰大名,一直以為係cafe食cake,原來係間美國餐廳。同朋友星期日下午茶時間去,未算好多人排隊,等左20分鐘左右就有位,限時食2個鐘,時間好充裕。兩個女仔唔係好餓,我地叫左個炸芝士通心粉球漢堡同紅絲絨芝士蛋糕,其實兩樣都好美味,但兩個人罎女實在太多太濟!最後我地cake只係食左半件,仲剩左啲薯條。漢堡芝士味好濃,肉味的好juicy,但就咸左啲,加埋酸瓜同蕃茄就好啲。蛋糕啲cheese 都好正 好鬆軟,不過係太飽之下食 兩三啖就ko自己,最好起碼4個人以上來食,傾計share就好啦!
2018-07-02 456 瀏覽
上次食唔到Sunday brunch,今天補數,雖然要排隊平均都要等半句鐘以上但都值得等的,這間店份量較大好適合大夥兒一齊食,可以試多d菜式,食到主菜,都食唔落蛋糕!今天叫了我最愛法式多士!
法式多士!好味
烤雞窩夫
焦糖咖啡
2018-07-01
40 分鐘 (堂食)
法式多士!好味
烤雞窩夫
焦糖咖啡
2018-07-01 619 瀏覽
話說N年前我去三藩市旅行時,難怪有機會一嘗當地的Cheesecake Factory,可能當年未有日式芝士蛋糕🍰,第一次食個cheesecake真係覺得好rich好 creamy ...🤤🤤而家香港終於開了分店,一直心思思要試。男友之前還在尖沙咀返工,可惜次次放工時餐廳門口已經迫爆人,無奈要我地放棄。今次我地夾定大家一定要準時走,佢6點3到餐廳還可以直接walk in 坐到吧枱附近的二人high table,結果我6點半到達時門口又係經已有三五成群等叫號。😮由於(我)要留肚食cheesecake,所以都不敢叫太多,我地選擇先點墨西哥乾辣椒雞肉長通粉🍝、一客釀蘑菇、炸魚🐟薯條🍟。附送的黑糖包又香又熱又外脆內軟,仲有啲燕麥喺面,值得加分!😋不過我地唔敢咁快食哂,黎返胃口畀其他食物啦😂我一向去呢啲美式餐廳都很愛點焗蘑菇,總覺得佢地焗得特別香,可能調好個汁再加選準了要焗的時間😙但這個釀蘑菇就不太討好,78蚊只有6粒,釀的肉很怪、又不夠熱、上面一大堆配料欲不入味,醬汁也不配😥還好之後來的墨西哥乾辣椒雞肉長通粉加返分,醬汁的濃度剛好芝士味和口感也適中,長通粉十分al dente🍝😍,可惜個汁辣左少
黑糖包

釀蘑菇

還好之後來的墨西哥乾辣椒雞肉長通粉加返分,醬汁的濃度剛好芝士味和口感也適中,長通粉十分al dente🍝😍,可惜個汁辣左少少,要不時飲啖mojito先可以繼續食,當然辣神男友就覺特好好味😋😋佢話啲汁唔好蹝,點包食埋一流🤣
墨西哥乾辣椒雞肉長通粉

再來就係fish and chips,一上桌我嘩左一聲,一客竟然有5舊魚!而且也不細舊,每塊都有我大半個手掌😆天啊😆一咬也十分驚喜,炸粉厚度剛好,魚的肉質嫩但不會太散,好味呀!值得一提配菜coleslaw 也很好食,薯仔則不過不失啦。
炸魚薯條

我地最後都打包了少少,則好男友聽日可以當packed lunch😂😂咁就點了strawberry cheesecake
士多啤梨芝士蛋糕

其實cheesecake factory亦可以叫做cream factory😂兩舊大cream嚇到男友疾左一下😮😆不過我也不是愛cream人士,都係直接食個cake啦,個芝士唔會太實,用叉一下介落去都偏軟,但食落口又好rich,cream cheese夠滑但又好厚😋個底就好有牛油香,可惜都係唔夠脆,如果可以令佢脆啲就perfect! 加了syrup 既大大粒士多啤梨🍓中和返啲cream cheese既漏,perfect match!
2018-05-14
黑糖包
墨西哥乾辣椒雞肉長通粉
炸魚薯條
士多啤梨芝士蛋糕
  • 餐前麵包
  • 鮮士多啤梨芝士蛋糕
2018-06-30 483 瀏覽
今次點咗卡邦拿意粉,芝士菠菜蘑菇奄列,芝士pizza同埋tiramisu蛋糕,全部ge份量都好大,真係食到好飽,個人認為最好食係最普通嘅卡邦拿意粉,芝士味真係好濃,係食過最好食嘅卡邦拿。而芝士菠菜蘑菇奄列都唔錯,但味道可以再濃小小,入面仲有薯仔同多士配士多啤梨醬,係多士硬咗小小,不過奄列係好食嘅。個人唔太推薦叫pizza,個底比較薄同硬,唔好食,但個芝士番茄醬就幾好食嘅。個人推薦tiramisu蛋糕,又大件又重芝士味。
卡邦拿意粉
芝士菠菜蘑菇奄列
Tiramisu 蛋糕
  • Tiramisu  cake
2018-06-30 544 瀏覽
已經食過cheesecake factory 已經好多次,第一次食一定會唔知嗌咩好,等我話你知啦!1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣1️⃣牛油果蛋皮卷蛋皮炸得岩岩好,最 surprise 係個汁,好正呀!甜甜地,好開胃!有勁多牛油果嫁!2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣2️⃣炸芝士通心粉球(無keep到相,sorry)芝士好rich ,件事極度邪惡,好肥但好正呀!Ps食一件就夠,如果唔係,食唔落其他!3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣3️⃣bbq 田園沙律成件事健康得尼又食得好順口,好fresh好正!仲好靚添呀!4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣4️⃣蜜糖炸雞大大份,雖然係雞胸,但係炸左都好嫩滑,不錯喔!底下d薯蓉,好味又飽肚👏🏻👏🏻5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣5️⃣最後一定要食一件cheese cake 先走,但咁多,到底食邊件好?第一次食就應該試下。。。朱古力好rich 又滑包你一試愛上👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻尼個 buffalo wings 就唔洗特別試啦,有好多地方都整得更好

1️⃣牛油果蛋皮卷

有勁多牛油果嫁!
2️⃣炸芝士通心粉球

(無keep到相,sorry)
芝士好rich ,件事極度邪惡,好肥但好正呀!
Ps食一件就夠,如果唔係,食唔落其他!

3️⃣bbq 田園沙律

成件事健康得尼又食得好順口,好fresh好正!

仲好靚添呀!

4️⃣蜜糖炸雞

第一次食就應該試下。。。

朱古力好rich 又滑
包你一試愛上

45 分鐘 (堂食)
2018-06-29 395 瀏覽
呢間不知所謂嘅餐廳 要人喺門口排隊又唔係畀人入去食嘢都登記、仲話要等七十分鐘, 搵個唔識講中文嘅人同我一個講中文嘅人講嘢.講到一舊舊!唔使錢請我都一定唔會再理呢間嘢度食
呢間不知所謂嘅餐廳
2018-06-27 453 瀏覽
終於等到唔使排隊~ 專登嚟食晏💜今次主要試食啲小食~所以冇叫到意粉或牛扒。叫咗幾個小食都已經可以飽到反肚最飽肚應該係個牛油果春卷,食完兩舊已經覺得好流,冇諗過佢份量咁多。服務也非常之體貼,成個過程食得好開心同非常滿足
終於等到唔使排隊~ 專登嚟食晏💜
今次主要試食啲小食~所以冇叫到意粉或牛扒。
叫咗幾個小食都已經可以飽到反肚

服務也非常之體貼,成個過程食得好開心同非常滿足
2018-06-27 430 瀏覽
聽人講,lee 間新開的食店幾好食,於是今日早收工就黎試下,點知就出事了。又晒錢,又晒時間。食物overcook, source too sweet or too salt叫左客牛肉,及雞三文治,賣相沒問題,幾美觀,但食落就真係麻麻地,牛肉叫4成熟,煮出黎都差唔多十成了,雞肉仲整得難食過自己煮,煮到老晒,又沒味,得面層有辣椒油,炸得又過晒火。仲之就難食,除左一入黎個餐包可食得下外。另外,服務員又自顧自傾計唔理客,問多句都唔耐煩咁。失望,可一不可再,唔會再落黎幫襯了。。。

失望,可一不可再,唔會再落黎幫襯了。。。
2018-06-27
2018-06-26 477 瀏覽
一直諗住少人D先試,冇諗過開左咁耐都係咁多人。行開尖沙咀,海港城內兜兜轉轉終於搵到啦!食好野預左要排,拎牌時侍應已提醒等候時間係半個鐘以上。冇測試過係咪行好遠都仲接收到,為免錯過叫號,就企喺門口等。門口附近都徘徊住焦急既人們,哈哈,同埋幾多外國人+一家大細。大半個鐘後終於入得,服務態度非常好。其實點決定係講中文定英文既侍應serve一檯客呢? 因為我地果個係英文,但其實我地完全唔係外國人樣已經等到唔多餓,食完個餐包已經唔想再食其他順帶一提,餐包味道係唔錯既冇可能唔試既芝士蛋糕,首先士多啤梨有D酸,整體黎講個蛋糕係不過不失聽聞係美心個工場整(未經證實),同starbucks唔同既係,食落較軟身未至於D人形容既入口即融咁誇張焗菇只為一試,性價比唔高,下次可免沙律出奇地大盤,好努力食左幾轉都係有剩,只好打包洋蔥太多,不是我杯茶,而且現場燈較暗睇唔清楚,返到屋企睇真D,其實D菜好一般下次再要排咁耐就應該唔食啦
食好野預左要排,拎牌時侍應已提醒等候時間係半個鐘以上。

冇測試過係咪行好遠都仲接收到,為免錯過叫號,就企喺門口等。

大半個鐘後終於入得,服務態度非常好。

已經等到唔多餓,食完個餐包已經唔想再食其他
順帶一提,餐包味道係唔錯既

未至於D人形容既入口即融咁誇張

焗菇只為一試,性價比唔高,下次可免

沙律出奇地大盤,好努力食左幾轉都係有剩,只好打包

下次再要排咁耐就應該唔食啦
2018-04-21
40 分鐘 (堂食)
2018.6.23 芝樂坊 @TST真係由中午到晚上都係full人。好多人排隊食。的確~~食物質素真係好唔錯。餐廳環境好有美國feel,而且環境面積大,寬敞。😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄🍐即叫即製牛油果醬粟米片 $138(牛油果多到不得了!!份量嚇親。真係美國人份量的大! 但牛油果醬有蔥味,所以扣左分。而且粟米片係好薄身。如果可以選厚身粟米片,會加分!)🍝番茄羅勒長通粉 $166(呀~~我好鍾意呀!雖然材料簡單。但味道做得好。已經令人開心。有4,5件雞肉。雖然係鞋鞋地。但我諗係因為美國人多數食火雞鞋肉掛。哈~配上番茄芝士羅勒醬。少清新好味道❤❤❤❤)🍕The Everything Pizza $178 (pepperoni, sausage,peppers,onions,mushrooms,mozzarella and tomato sauce)(這個pizza 真係超好食。超好食。話明係everything pizza.就係咩材料都有啲。有辣肉腸。磨菇。芝士等。而且係有汁的。唔會乾僧僧。超香超香。超juicy。講起都想再食❤❤❤❤❤)🍰青檸芝士蛋糕 $76(話明青檸就係會酸酸地。但無我想像中
2018.6.23 芝樂坊 @TST

😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
🍐即叫即製牛油果醬粟米片 $138

🍝番茄羅勒長通粉 $166

🍰青檸芝士蛋糕 $76
(話明青檸就係會酸酸地。但無我想像中酸得咁緊要。而且每口最尾會食到話梅味。哈。好搞笑!)
可以同職員講聲。就會寫上Happy. Birthday 。

➡限時2小時。因為真係好多人排隊。
🉐為左個pizza ,同埋試其他蛋糕,我係會再去食😍.
2018-06-23
2018-06-23 385 瀏覽
之前妹妹去美國,曾經吃過這間餐廳,終於他們來香港開了之後,我們就去吃過一次,可惜排的人很多,而且他們的餐牌餐點都十分美味,以致我們無法嘗試他們的招牌蛋糕,實在太飽了。還好,他們在太古城中心,開了Pop up Store , 6/15-18期間限定九款蛋糕。終於可以不用排隊,不用千里迢迢過海,就可以嘗試到他們的招牌蛋糕了。由於全部是外賣,他們都用上蛋糕的膠盒盛載。天,這個大推,實在太好味了。chocolate hazelnut church cheesecake, 焦糖的香甜味,配上脆脆蛋糕,真是令人吃不停口。我對朱古力沒有特別很大的喜好,但我也覺得這個蛋糕真的太好吃了。招牌紅絲絨蛋糕,味道也很好吃,但太容易飽肚,而且我還是偏向喜愛脆脆朱古力多點。 Ultimate Red Velvet cake cheesecake哭哭,我還有七款蛋糕未吃呢!希望他快點再一次pop up store 吧。

由於全部是外賣,他們都用上蛋糕的膠盒盛載。

2018-06-18
2 分鐘 (外賣自取)
  • 朱古力榛子脆脆芝士蛋糕
2018-06-20 435 瀏覽
以為熱潮已過,所以係星期六下午6時30分到餐廳,但係門外已經有很多人,我快速咁拿了籌後(一個電子板), 結果等了一個半小時才能進入餐廳。我地一行3人點了一個前菜、 一個主菜和兩件cheesecake。  waiter 好細心咁問我哋要唔要餐包,原來餐包係有兩種口味,一種係普通嘅硬包, 一種係黑糖包。 普通法包味道一般,而黑糖包味道不錯,我們決定再encore一次,今次只要黑糖包。前菜很快就來了,炸芝士通心粉球睇落細細件,以為好少,但食完一件都好飽肚。作為芝士控嘅我,覺得十分美味。呢道前菜係一樣好邪惡嘅食品,值得一試。另外,我們點了一碟烤蒜雞肉蝴蝶粉,3個人吃啱啱好,味道都唔錯,好creamy,而蝴蝶粉都唔會太淋。最後,我們點了兩件cheesecake, 一件係原創芝士蛋糕,芝士味好濃,帶點點酸,好正宗,配埋cream一齊食好正。另一件喺godiva 朱古力芝士蛋糕,朱古力味好濃,但就有點蓋過芝士嘅味道,如果第一次食,可以先點原創cheesecake試下 。整體來說,食物嘅味道唔錯 ,份量都好多,較適合大夥人一起享用。但環境就比較嘈,可能因為有好多人特登嚟呢間餐廳慶祝生日。備註: 來慶祝

備註: 來慶祝生日的話,餐廳的waiterwaitress 都會圍過來一起唱生日歌給壽星仔、壽星女聽。
2018-06-09
90 分鐘 (堂食)
  • 炸芝士通心粉球
2018-06-18 406 瀏覽
星期五晚,同朋友到人氣一直高企既cheesecake factory食晚飯。心中奢望熱潮過去唔使點排隊,點知當晚都係要排個幾兩個鐘...我地叫左一個沙律,一個意粉,一件蛋糕🥗加州風味牛油果醬沙律 $148份量超大,成座山咁!入面有好多沙律菜,牛油果,粟米,黑豆,洋蔥,芝士,再加上墨西哥粟米條,d美國feel出晒黎!🍝卡邦尼意大利幼麵 $166份量又係超大!好cream好cheese,好味🍰原創芝士蛋糕 $72食到末段,已經好飽,排咗咁耐隊,點都要叫一件試下既。個芝士味道雖然冇想像中咁重,不過都好滑好味!旁邊既cream亦都超好味!總結: 食物質素唔錯,價錢又親民。不過要排咁耐隊,大家就真係要諗清楚喇

我地叫左一個沙律,一個意粉,一件蛋糕

🥗加州風味牛油果醬沙律 $148
加州風味牛油果醬沙律

🍝卡邦尼意大利幼麵 $166
份量又係超大!好cream好cheese,好味

卡邦尼意大利幼麵

🍰原創芝士蛋糕 $72

90 分鐘 (堂食)
加州風味牛油果醬沙律
卡邦尼意大利幼麵