2023-07-16 1187 瀏覽
來到生日月份7月,仍然是「奇妙處處通」白金卡會員的我當然要用下生日優惠。芊彩餐廳會有一份二人下午茶套餐可享7折。預先在官網上訂座時有特地備註是慶祝生日,不過沒什麼特別就只有普通的用餐。另外要注意下午茶的用餐時間也只有70分鐘,其實要拍照 + 吃東西會滿趕。所以雖然這 Afternoon Tea Set 新推出一段時間,還是等有生日優惠才來吃便是囉。墊枱紙很可愛,是2023年春日版本的 Duffy and Friends ♥Duffy and Friends Afternoon Tea Set ($300/位)要注意這個下午茶套餐最少兩位起,包餐飲。當中有個小插曲是我看到餐牌上有可愛的 Duffy / Linabell 拉花的咖啡,所以我就點了咖啡,但來到只是一杯普通的咖啡 + 奶 ...然後我問侍應為什麼沒有拉花,然後她回我說因為我不是點有奶的咖啡 😐所以大家想要有拉花記得別說 "咖啡",要指明想要什麼樣式的應該才不會失望。鹹點三款,個人認為是整個 Tea Set 最好吃的部份。三文魚蟹子肉班戟配龍蝦牛油汁 - 滿滿的蟹肉,吃落很有滿足感。水波蛋配荷蘭汁 & 炸羊肉迷迭香番茄汁,前者蛋
芊彩餐廳會有一份二人下午茶套餐可享7折。
要注意這個下午茶套餐最少兩位起,包餐飲。
所以我就點了咖啡,但來到只是一杯普通的咖啡 + 奶 ...

鹹點三款,個人認為是整個 Tea Set 最好吃的部份。
水波蛋配荷蘭汁 & 炸羊肉迷迭香番茄汁,前者蛋黃濃香,後者羊羶味不會太突兀。
三文魚蟹子肉班戟配龍蝦牛油汁
甜品的話一共有七款,Duffy and Friends 全員都包括在內的喔!
三款蛋糕都很甜。微酸的 青蘋果牛奶朱古力慕絲 是比較上容易入口的。
好像大部份有造型的甜品都不能期望太高就是囉。
Seafood Sampler ($248) 因為3個人所以多點了這個。
香草三文魚包著香脆的餅乾、Creamy惹味的白酒煮藍青口和爆谷蝦配香辣蛋黃醬。
整體來說,芊彩餐廳的鹹食比甜食吸引。
Seafood Sampler
2023-07-08
生日
用餐優惠
優惠券
三文魚蟹子肉班戟配龍蝦牛油汁
Seafood Sampler
2023-07-02 422 瀏覽
Today was raining again and after taking a photo with Olumel and Donald, I decided to go to the hotel for their dessert.I had their Mickey Coco first and it was definitely a cute drink, being like a chocolate affogato.The souffle(several customers ordered it) and many "Wows" filled the restaurant.It even looked cuter when you add the 2 scoops of gelato on the ears.Besides the cute mickey shaped, the large souffle was really airy. The aroma of the vanilla was amazing even on its own, having vanil

Mickey-shaped Classic Souffle
Besides the cute mickey shaped, the large souffle was really airy. The aroma of the vanilla was amazing even on its own, having vanilla seeds inside. The gelato made the souffle even richer. The price tag is slightly steep but given its quality and being sold at Disney hotel, definitely worth the price.
For service, everyone was very friendly. Despite being a walk-in customer, they asked me for my phone in case I leave anything at the restaurant. 6 stars for service if I can rate so.
2023-07-02
  • Mickey Coco
2023-05-25 994 瀏覽
一直都想食呢個Linabell 主題既Afternoon Tea Set🫖趁住朋友會員金卡生日月有7折 所以就黎試下同帶埋Linabell黎打卡🦊呢日walkin冇哂卡位 不過高檯呢邊都好闊落 幾好 呢個慕絲蛋糕仔除左Tea Set之外 係酒店另一間Cafe都可以單買到除左甜品之外仲有主食 夠哂飽肚炸飯團🍙估唔到都幾好食😋另外漢堡加薯條🍟 正常發揮 呢個Afternoon Tea Set比想像中好 打卡又幾靚而且性價比相比大街個間嘅Afternoon Tea高 推介大家黎呢度食😋

趁住朋友會員金卡生日月有7折

推介大家黎呢度食😋
2023-03-25
下午茶
2023-05-12 881 瀏覽
雖然唔算得Duffy and friends fans, 但係嚟得迪士尼食嘢都想食吓得意同埋靚靚嘅下午茶,值得打卡。成個設計應該同主角有關,雖然我唔係好熟佢哋,但係都見到廚師嘅用心,老實講鍾意佢嘅鹹點多少少,除咗嗰粒羊肉丸,有啲羶味,唔係太識欣賞。甜點方面真係用嚟打卡嘅,不過色素好似太多同埋過甜。最後,都好欣賞杯朱古力同埋咖啡,真係沖到兩隻公仔嘅樣㗎,影相打卡得好開心,呢樣迪士尼真係唔會叫你失望用咗金咭八二折,每位大約三百幾蚊

甜點方面真係用嚟打卡嘅,不過色素好似太多同埋過甜。

,呢樣迪士尼真係唔會叫你失望

用咗金咭八二折,每位大約三百幾蚊

2023-04-15 917 瀏覽
來到迪士尼樂園,還是嘗試了這裡的早午市套餐,這是一個有前菜和主菜的套餐來。本來對於迪士尼的食物並沒有任何期待的,但也可能因為這樣,確實算是比意料之中更為好吃。首先前菜,前菜的菜色其實蠻多樣的,有特色的香橙泡泡,質感相似於吞拿魚的鴨肉泥,附有蟹膏的沙律等,內容算是豐富,也確實讓人會覺得滿足,值得一提的是每個享用的人是可以添食一份前菜的。主菜就略為遜色了,只有價錢較貴的牛脊用是較為特別的,其他則是正常的味道,不過不失。不過以這個價錢,在迪士尼享用一餐來說,也是很不錯的選擇了

不過以這個價錢,在迪士尼享用一餐來說,也是很不錯的選擇了

早午餐前菜
2023-04-05
早午餐前菜
2023-04-08 825 瀏覽
地址-香港迪士尼樂園探索家酒店,芊彩餐廳人均價格-300/位第一次試芊彩餐廳既duffy and friends主題既港女tea,咸點有三文魚子蟹肉pancake 炸羊肉球同水波蛋😌甜點做到好精緻呀😍每個甜點都代表duffy and friends既成員,藍色甜甜圈,蛋糕仔,朱古力,朱古力米通,jelly慕絲,我最欣賞嘅係樹幹上面仲有隻甲蟲🐞,配餐飲叫左朱古力,餐廳定期有唔同主題既tea,遲啲又可試吓先,打卡一流好精美,記得自備公仔去打卡啊😆

地址-香港迪士尼樂園探索家酒店,芊彩餐廳
人均價格-300/位

甜點做到好精緻呀😍
每個甜點都代表duffy and friends既成員,
藍色甜甜圈,
蛋糕仔,朱古力,朱古力米通,jelly慕絲,
我最欣賞嘅係樹幹上面仲有隻甲蟲🐞,

今日食評✍🏻芊彩餐廳@迪士尼探索家度假酒店試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·復活節假期帶米豬去staycation 迪士尼探索家度假酒店有3間餐廳選擇我哋想食嘅中餐廳在復活節假期只提供自助餐另一間係快餐店所以只有西餐廳作選擇·預早同酒店職員溝通好素食餐單Preorder 定啲食物1️⃣mushroom soup 份量最有驚喜真係夠飽肚2️⃣水牛芝士番茄沙律最吸引我嘅係水牛芝士其他食材不過不失3️⃣芒果牛油果沙律食材新鮮賣相靚不過價錢貴4️⃣菠菜南瓜雲吞我哋即場加多一客每客一人份量味道係唔錯的5️⃣長通粉6️⃣pizzaMenu上冇特登為我哋preorder可惜冇乜驚喜追加7️⃣新豬肉漢堡扒最貴但全餐最好食嘅一道菜式值得一試8️⃣梳乎厘米奇頭最吸引二人份量但4人分就剛剛好甜度適中·4大1BB金卡會員享有85折後$1800·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
芊彩餐廳@迪士尼探索家度假酒店
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
復活節假期帶米豬去staycation
金卡會員享有85折後
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講

2023-02-26 941 瀏覽
一直都好想試呢一個linaBell主題嘅下午茶tea set,但由於價錢真係唔太花算,一位價錢要$300兩位已經六百幾啦,襯今個月生日半價就即刻去試。入座後職員安排咗一個卡位俾我,但係我眼見有一個近窗邊嘅卡位就即刻問職員可唔可以幫我轉位,職員都好友善,佢話可以啊!Overall 食物都係果啲甜品,漢堡,無太特別驚喜,唯一要讚嘅係個炸牛肉壽司好味!如果可以多兩舊就好啲。另外,即係見到我有小朋友,即刻主動遞上linaBell爆谷筒俾我哋影相(雖然用完係要還嘅)抵讚!

2023-02-13 841 瀏覽
本來👧🏻喜歡Stella Lou但我卻被Lina Bell的粉紅+可愛嘅Duffy深深吸引哩個afternoon tea真係非常之靚!而且咸、甜點都好美味🤤唔會得個樣手工相當精緻咸點都有好幾款選擇眼花撩亂💞記得要借隻Lina Bell打卡嘢飲亦有朱古力可以揀🍫🍫🍫🍫好靚呀💕🥰🥰又一餐大飽口福回家晚飯都食唔落了🤪戶外座唔係日日都開放訂位時可以留意今次我哋即日打電話職員就溝通不足本來話有outdoor去到原來無嘅~
本來👧🏻喜歡Stella Lou
但我卻被Lina Bell的粉紅+可愛嘅Duffy深深吸引
哩個afternoon tea真係非常之靚!

而且咸、甜點都好美味🤤
唔會得個樣

今次我哋即日打電話
職員就溝通不足
本來話有outdoor
去到原來無嘅~

聽講哩間餐廳性價比較高一嘗set lunch展開悠閑staycation 之旅套餐包兩位用另點了兒童餐先上appetizers 嚇一跳份量十足早知唔叫兒童餐😅頭盤芝士、燒牛肉沙律、ham一份仲有一份白汁青口、爆谷蝦、三文魚食完都飽咗一半😂爆谷蝦熱辣香脆點埋個汁最好味!主菜試了grilled pork loin好厚肉唔硬又惹味好好食啊泰式海鮮兩面黃好耐無食乾身炸麵海鮮份量十足香茅蝦尤其好味😋兒童餐我最欣賞當然係塊Duffy朱古力牌💙好靚呀阿女食到一半左右我包埋底仲有甜品、咖啡係咪想飽死人先……😂strawberry parfait 🍓 + 生果盤整體所有食物都煮得唔錯比起樂園入面食好好多啊💯而且性格比果然高如果唔入園玩只嚟哩度食嘢+草地放下風都係一個不錯嘅選擇!
聽講哩間餐廳性價比較高
一嘗set lunch展開悠閑staycation 之旅

套餐包兩位用
另點了兒童餐
先上appetizers 嚇一跳
份量十足
早知唔叫兒童餐😅

頭盤芝士、燒牛肉沙律、ham一份

仲有一份白汁青口、爆谷蝦、三文魚
食完都飽咗一半😂
爆谷蝦熱辣香脆
點埋個汁最好味!

主菜試了grilled pork loin

香茅蝦尤其好味😋

兒童餐我最欣賞當然係塊Duffy朱古力牌💙
好靚呀

阿女食到一半左右
我包埋底仲有甜品、咖啡
係咪想飽死人先……😂

strawberry parfait 🍓 + 生果盤
整體所有食物都煮得唔錯
比起樂園入面食好好多啊💯
而且性格比果然高
如果唔入園玩
只嚟哩度食嘢+草地放下風
都係一個不錯嘅選擇!

2023-01-26 925 瀏覽
新年年初三去探索家酒店staycation, 之前一日先記得book食lunch, 但竟然選錯了日子,幸好餐廳職員打電話黎confirm個陣有位可以改到。職員態度好好,選餐時仲推介了新年特定既炒飯,前菜仲可以refill, 亦有飲品區可以refill。因為有會員卡有折,覺得呢間餐廳無論環境,食物同職員都好過華特。新年炒飯餐:黎到見到有4樣野,好驚喜!有湯,糖水,鮑魚,同埋鳥巢!另一款羊架餐:羊架都好味,唔騷!前菜:擺盤靚,ham同麵包可以refill, 吞拿魚醬配麵包一流!環境好靚,座位都闊落,因為太多人,安排了長輩同小朋友坐長枱,大人就坐高枱,但都很舒適。

新年炒飯餐:
黎到見到有4樣野,好驚喜!有湯,糖水,鮑魚,同埋鳥巢!

另一款羊架餐:
羊架都好味,唔騷!

前菜:

新年鮑魚炒飯餐
羊架餐
前菜
新年鮑魚炒飯餐
羊架餐
前菜
依次係家庭樂staycation,同行有父母,所以不會去太遠而留在酒店內用餐。昨天post咗中餐,今日就介紹吓西餐啦,因為其中一位家人生日,所以就開埋party🎂🥂🎈西餐廳的出品也不俗,其實在廸士尼慶祝生日真係幾開心,當你掛起生日badge🏅,所有職員見到都會熱情地同你講聲”Happy Birthday”🎀,蛋糕仲要有好多選擇!🔷️海鮮拼盤~香草三文魚配麵包條/爆谷蝦配香辣蛋黃醬/白酒煮藍青口爆谷蝦外面炸得香脆,裏面蝦肉爽口彈牙,點埋香辣蛋黃醬好滋味🔷️烤美國斧頭扒烤得香氣四溢,medium rare肉質柔嫩多汁🔷️燒羊排~鷹嘴豆蓉/口袋餅/芒果蕃茄莎莎醬/芥末籽汁🔷️烤厚切黑毛豬扒~羊肚菌汁厚身的豬扒面層燒得甘香,肉腍好juicy,點上香氣撲鼻的羊肚菌汁簡直是絕配🔷️火奴魯魯三文魚🔷️香煎帶子大蝦西班牙辣肉腸意大利粉~蜆肉/南瓜/橄欖油🔷️手切西冷牛肉粒肉醬扁意粉~新鮮蕃茄醬選用西冷牛肉粒,既高級又新鮮

爆谷蝦外面炸得香脆,裏面蝦肉爽口彈牙,點埋香辣蛋黃醬好滋味

🔷️烤美國斧頭扒
烤得香氣四溢,medium rare肉質柔嫩多汁

🔷️燒羊排~鷹嘴豆蓉/口袋餅/芒果蕃茄莎莎醬/芥末籽汁

🔷️烤厚切黑毛豬扒~羊肚菌汁

🔷️火奴魯魯三文魚

🔷️香煎帶子大蝦西班牙辣肉腸意大利粉~蜆肉/南瓜/橄欖油

🔷️手切西冷牛肉粒肉醬扁意粉~新鮮蕃茄醬
選用西冷牛肉粒,既高級又新鮮
2023-01-07
2022-12-28 978 瀏覽
聖誕節長假期🎄入咗香港迪士尼玩🤩足一天🎉🎉今次選擇咗迪士尼探索家度假酒店🏨的芊彩餐廳二人聖誕套餐 $1,388 for Two ~魚子醬煙三文魚田團沙律🥗 🔺檸檬🍋橄欖油酸酸甜甜👍🏻 ~南瓜忌廉湯(青口 辣肉腸)🥣 🔺辣肉腸出色😝 ~黃薑蟹肉脆蒸海鱸魚🐟鱸魚新鲜👍🏻❤️ 🔺羊肚菌雲吞,玉米蓉,芥末籽忌廉汁 ~烤香草脆羊柳,燴牛肋肉🐑🐮 🔺馬鈴薯泡芙,xO荷蘭汁😘牛肋肉好味 ~香草栗子紅莓果凍慕絲蛋糕🍰🥰特別一提全餐共提供6⃣️杯飲品,我哋頭盤選擇果汁,主菜配🍷紅酒白酒,甜品後再飲杯熱飲,好滿足的一餐😋
聖誕節長假期🎄入咗香港迪士尼玩🤩足一天🎉🎉
今次選擇咗迪士尼探索家度假酒店🏨的芊彩餐廳
二人聖誕套餐 $1,388 for Two
~魚子醬煙三文魚田團沙律🥗
🔺檸檬🍋橄欖油酸酸甜甜👍🏻
~南瓜忌廉湯(青口 辣肉腸)🥣
🔺辣肉腸出色😝
~黃薑蟹肉脆蒸海鱸魚🐟鱸魚新鲜👍🏻❤️
🔺羊肚菌雲吞,玉米蓉,芥末籽忌廉汁
~烤香草脆羊柳,燴牛肋肉🐑🐮
🔺馬鈴薯泡芙,xO荷蘭汁😘牛肋肉好味
~香草栗子紅莓果凍慕絲蛋糕🍰🥰

2022-12-26
2022-12-20 1053 瀏覽
身為迪士尼金卡會員,當然要享用一下7折下午茶嘅會員優惠😃 而家LinaBell 係迪士尼當紅character, 來食呢個下午茶就可以欣賞到佢唔同角度嘅可愛😍 1位tea set 可以選擇1個咸點,我地order 咗2位用嘅tea set 就揀咗1. 炸牛肉壽司配日式醃菜 :做到外脆內軟的感覺,味道剛好😊 2. 迷你烤雞肉玉米麵包漢堡配薯條🍟:份量十足,配料足夠,薯條仲好脆口配上LinaBell Desserts, 真係好飽😆甜品我個人最愛個Lemon Tart, 唔太甜帶少少酸,好refreshing 😋😋😋 順帶一題,可以問waiter 借LinaBell 公仔來影相📸️
身為迪士尼金卡會員,當然要享用一下7折下午茶嘅會員優惠😃

配上LinaBell Desserts, 真係好飽😆

Afternoon  tea  set  for  2
Afternoon  tea  set  for  2
2022-11-23 1193 瀏覽
迪士尼酒店裡面其中一間味道我比較喜歡的是芊彩餐廳,今次沒有booking, 只是walk-in看看,都預了沒有位,幸運的是在餐廳出面預留了幾張枱招待即場想吃飯的人士,餐廳職員問我們會否介意,當然不介意啦,服務態度好友善好有禮貌,雖然我們坐了出面位置,但沒有得失我們,經常出來看看我們的需要,贊!這裡的牛扒,pizza都好好味👍🏻特別是海鮮pizza, 我本身麻麻地食薄餅,但這裡的海鮮薄餅幾出色的,小朋友都連吃了2件😋,牛扒都幾好味,厚厚的有牛味而且嫩口;另外西班牙海鮮意大利飯好大碟,裡面有帶子,蝦,雞肉,青口…材料豐富!
2022-11-19
  • 海鮮pizza