2023-01-03 2322 瀏覽
同事FAREWELL飯,一早book咗枱去食,有d 餸菜亦需要提早預訂(將會以**表示)**椒鹽九肚魚🐟 $148 呢間鋪嘅椒鹽九肚魚有避風塘風味😌,偏向辣少少🌶,外脆內軟,炸粉好簿🤏🏻一啲都厚,有啲似平時食Fish N’ Chips🍟,雖然價錢要過百蚊💸,但可以做到平時嘅兩碟,食極都仲有🤤,質同量都兼備👍🏻**雙酸水煮魚-大 小辣$268雖然呢間店唔係主打川菜,但佢做得都好有質素👍🏻,魚滑溜無骨一定係食水煮魚最開心ge事🥰,魚ge份量都算多,湯底唔算油,加入咗豆腐卜同萵筍做配料,雖然佢無薯粉,但用咗芋絲代替🤤,都好唔錯,好夾😇**薑葱枝竹蠔煲 $298呢個餸等咗好耐,最後先到⏱雖然擺碟唔算好靚🙈,但係好足料 好惹味😋,數過入面有成10隻蠔🔟,同埋size都大約有4-5cm🦪,絕對唔係細細粒👍🏻不過芡漿令到蠔互相黏住,夾ge時候好易爛😵‍💫,但芡漿同蠔好夾,用上煲仔🥣,火候十足🔥,冬天食一流🤤咸蛋黃薯仔炒蝦球 $89 成碟都一樣色😂 咸蛋黃味未至於好重,薯仔小炸邊🤏🏻沙嗲茄子魚柳煲$68 沙嗲味唔太重,小朋友都食到竹笙花菇扒西蘭花$89 食得多肉,叫番過清清地都唔錯
椒鹽九肚魚
**雙酸水煮魚-大 小辣$268
**薑葱枝竹蠔煲 $298
沙嗲茄子魚柳煲$68 沙嗲味唔太重,小朋友都食到
竹笙花菇扒西蘭花$89 食得多肉,叫番過清清地都唔錯
2022-12-19
20 分鐘 (堂食)
椒鹽九肚魚
2022-11-13 1222 瀏覽
睇片介紹佢哋既小菜唔錯平時見成日爆場即刻黎試下留意!而家有時要預訂至有得食煎肉餅真係幾好,微脆又唔太油口水雞,略嫌唔夠辣如果再辣d就好豬扒好入味,香口唔油膩!!
睇片介紹佢哋既小菜唔錯
平時見成日爆場
即刻黎試下

留意!而家有時要預訂至有得食

煎肉餅真係幾好,微脆
又唔太油

口水雞,略嫌唔夠辣
如果再辣d就好

豬扒好入味,香口唔油膩!!
外賣自取
2022-11-06 1125 瀏覽
呢間小店的酸菜魚好好味呀仲要係有迷你版,一個人都可以食到酸菜魚一上檯就聞到好香的酸菜魚味,個賣相仲好唔錯,大大塊魚肉,配上萵筍同豆卜再試下個湯,一d都唔油!又唔算好酸好辣,味道剛剛好星期六兩點幾去食,基本全場滿座。差唔多每一檯都有叫酸菜魚唔知係咪因為咁,所以等得有少少耐,不過係值得等的食完三點幾,見到門外都仲有人等緊位餐牌上面仲有好多款精選套餐,有款係煎雞軟骨肉餅,聽落就好吸引了餐廳價錢合理,真係好親民的小店,下次會再來試下
呢間小店的酸菜魚好好味呀
仲要係有迷你版,一個人都可以食到酸菜魚

再試下個湯,一d都唔油!又唔算好酸好辣,味道剛剛好

星期六兩點幾去食,基本全場滿座。差唔多每一檯都有叫酸菜魚
唔知係咪因為咁,所以等得有少少耐,不過係值得等的

食完三點幾,見到門外都仲有人等緊位

餐廳價錢合理,真係好親民的小店,下次會再來試下
雙酸水煮魚
雙酸水煮魚
從小到大恰如遊牧民族般「遷徙」— 香港、九龍、新界、離島也居住過。我認為人與食是組建一個地區的基礎,「遷徙」給予我最大的得著是感受到基礎洐生出來的快樂味道!或許你會認為我的說法誇張:「唓,香港豆膶咁大,離離去去咪又係香港人同嗰啲味道!」。我不完全反對,但只少每區也有當區居民擁戴的地道食店,而圍繞食店、食物與人所產生的感情,正是非外區者坐而論道的快樂味道!當晚被帶到大角嘴去,初嘗一家深受居民愛載、設於舊商場地舖的小店 —「良順興」! 店面小小的「良順興」,設有中式碟頭飯、小炒及預訂菜式, 只要有位,進來食客悉隨尊便挑選愛吃的。當晚除體驗到菜式份量足、定價親民、人情味濃厚的共通點外,其菜式蘊含的創新意念,更是其他區受歡迎小店中鮮有的,亦是我打分最高的一環,然而食味會因個人喜好而異,但獨突創造力則帶不盡一樣的快樂!來,一起開飯吧!第一道呈上是火喉絕佳,皮層酥香、肉質細嫩、醃味剛好的鹽香雞翼,竟不在我們的預訂的菜式內,原來它是老闆特意請經常到訪的友人吃的,我們真有口福!這該是第一道還是第二道菜,算了吧,做人糊塗一點更好啊,哈哈!家常風味的菜脯肉碎煎蛋 HK$75,是四塊厚身、包含密集的菜脯和肉

來,一起開飯吧!

家常風味的菜脯肉碎煎蛋 HK$75,是四塊厚身、包含密集的菜脯和肉碎的大蛋角,每口也能嚐到爽香與微甜的菜脯,成為我吃過最爽的菜脯肉碎煎蛋!
再來是蝦中蝦的櫻花蝦蒸蝦 HK$220 ,有點像鹹魚蒸魚的玩法,隨即體驗「良順興」的趣味創意!

選用了海中蝦製作,蝦肉鮮甜嫩彈、蝦焦還滿滿的,不過櫻花蝦似乎下得重手了,令味道偏鹹!
蝦隻下的雜菌和粉絲是亮店,兩者吸收了蝦的精華,非常好吃!
嚐過海蝦後,下一道是同樣是來自海洋的鮮味 — 東星班二食 HK$880

第一食 (上圖) 是薑蔥豆腐清蒸東星班球,最大特色是採用了如蒸雞的薑蓉,頗特別的嘗試!第二食 (下圖) 則是香煎東星頭尾,我想焦香與惹味度可再提升!
  連男士也愛上的上湯腐竹浸唐生菜 HK$70, 味道清雅紓暢,還要一讚份量十足的腐竹和唐生菜,絕對符合菜癡的要求!
我們五對眼睛被震撼的視覺偽藝瞞騙了, 世間哪有蟶子配炸米粉 HK$280 的蟶子多得如小山丘似的? 驟眼以為是豉椒炒河粉屬正常不過吧!
厚身正方狀的炸米粉竟被蟶子完全活埋,實在誇張得很!為了拯救炸米粉 (及時品嚐脆口的狀況),我們動用了不少腕力!
保守估計,光是蟶子肉,只少也有一斤重,整個過程似純粹在吃炒蟶子肉!老闆娘微笑回應:「就是要你們多吃點蟶子啊!」!

在技術層面方面,個人喜歡香脆面較廣的炸米粉,可考慮將炸米粉變得薄身及大塊一點,或選用煎的方式處理;蟶子可能太多的關係,部份蟶子稍為過熟,而豉椒汁則可以調較得更惹味!
老闆知我們愛吃蔬菜,同樣是超大的蝦醬炒芥蘭 HK$60,200% 滿足了菜癡們的要求,唯一是首嚐的蝦醬與芥蘭的配搭,效果似乎不算太合拍!
遲遲未出場的邪惡之最 — 麻辣豬大腸豬皮 HK$128,急不及侍要搶試。一咬大腸不單厚大又腍彈,一咬還滲出陣陣的大腸香,相信坊間食店難以匹敵。而豬皮更是不得了,在彈牙的質感中,快要爆射麻辣汁了!最厲害是慢慢滲出的麻辣威力,令人欲罷不能!

麻辣豬大腸豬皮是改良版的街邊風味,叫人回憶及回味!
要怎樣親切的店子,才能讓我們拿著雪條解辣?多謝親切的老闆讓我們好好體會大角咀的味道!

香港地密度之高,即使是土生土長,有時也難免會有透不過氣的感覺!儘管如此,香港人又極之珍惜和欣賞因密度高所洐生的風味,例如各式地道商店、街道和食肆等,特別是經歷幾年疫情摧殘,好想將這些脆弱的本土味道一一保留!

良順興
香港九龍大角咀博學里 9號富多來商場一期地下
電話: 3611 5435
2022-09-02
  • 麻辣豬大腸豬皮
  • 鹽香雞翼
2022-08-15 1025 瀏覽
大角咀呢個地方越來越多食店加入今次黎到一間親民用心❤️既小店鐘無豔煎肉餅黎之前就睇有報導介紹過係店主精心研製煎至脆口既肉餅 上面有 鹹蛋碎➕瑤柱碎中間會夾雜住臘腸粒鹹蛋碎令肉餅更甘香瑤柱碎就令多份鹹香味臘腸令肉餅油脂感配上豉油/辣椒油䜴油甜甜地,加上肉餅咁送飯辣椒油,不算太辣,反而有種椒香係當中沙薑豬皮雞煲豬皮做到琳身又入到味雞肉 肉質剛好整體有麻香辣度適中竹笙花姑扒西蘭花上枱就見到有砌過盆小店為左快/質素,可能有時無得賣相花姑彈牙爽身西蘭花爽脆荔枝配鹹金桔蜂蜜鹹金桔原本就鹹鹹地➕上蜂蜜既甜呢個配合幾清新波羅配金桔話梅檸檬話梅主味鹹酸味出間中有檸檬金桔波羅既酸甜開胃飲品結: 不是已經準備好加熱處理便算食到有火侯既食物聽到大鑊炒不停一間小店做到酒樓/大排檔既水準不錯👍🏻期待下次#鐘無豔煎肉餅#沙薑豬皮雞煲#竹笙花姑扒西蘭花#荔枝配鹹金桔蜂蜜#波羅配金桔話梅檸檬#良順興
大角咀呢個地方越來越多食店加入

鹹蛋碎令肉餅更甘香
瑤柱碎就令多份鹹香味
臘腸令肉餅油脂感
配上豉油/辣椒油
䜴油甜甜地,加上肉餅咁送飯
辣椒油,不算太辣,反而有種椒香係當中

沙薑豬皮雞煲
豬皮做到琳身又入到味
雞肉 肉質剛好
整體有麻香辣度適中

竹笙花姑扒西蘭花
上枱就見到有砌過盆
小店為左快/質素,可能有時無得賣相
花姑彈牙爽身

#波羅配金桔話梅檸檬
#良順興
  • 鐘無豔煎肉餅
2022-07-03 2425 瀏覽
一間位於大角咀的小店想去吃已久,終於在上個月跟好友一起來吃了頓開心的晚餐。小店正是位於大角咀的良順興由好朋友G小姐介紹得知,聽她形容這兒的水煮魚已教我十分期待,這天終於如願以償可以來大吃一餐了。酒鬼們要飲酒是常識吧!但戒酒中的我只能觀賞不可飲用哦!首次來沒有預訂私房菜只點了現成餐牌中的菜式,打頭陣的是雙酸水煮魚$268(大),甫上檯看見份量十足感覺非常抵吃。魚肉選用了新鮮鱸魚老闆娘Candy介紹用上了兩種不同的酸菜來炮製,先呷一口湯酸度恰到好處而且非常順喉,至於辣度為了相就兩位純情的男士我們點了小辣,如果能夠選上中或者大辣我相信味道會更加出色。除了鱸魚肉外還有豆腐卜及萵筍作配菜兩者都煮得非常入味,最驚喜的是墊底用上我喜歡吃的芋絲,這個零卡路里的好東西多吃兩件也不會太有罪惡感正喔。再來三款小菜我們煎炸煮的都叫勻,這樣便可以一次過試到大廚的手勢。這個是鍾無艷煎肉餅$75在肉餅中加入了邪惡的臘腸,面層則鋪滿了甘香鹹蛋黃及鹹鮮瑤柱絲,令整個肉餅的賣相非常討好加分不少。肉餅吃下去口感非常紮實但我個人不太喜歡有臘腸粒的口感,但在鹹蛋黃及瑤柱的加持下用來佐飯享用亦不失美味。然後到這碟蒜香酥炸一字骨$

酒鬼們要飲酒是常識吧!但戒酒中的我只能觀賞不可飲用哦!

然後到這碟蒜香酥炸一字骨$75,這種炸漿令我想起小時候大排檔的風味,但這一種做法喜不喜歡那便見仁見智了!吃下不算太油膩加上點點蒜蓉香氣非常好送酒。

喜歡吃蔬菜的我選了這個竹笙花菇扒西蘭花$89,爽脆嫩綠的西蘭花圍著不少竹笙及花菇,帶點蠔油香氣的汁醬味道其實不錯的,如果芡汁能夠薄多一點點那會更加合我心意。

顧及喝酒的朋友再點多一客椒鹽鮮魷$100,炸魷魚的脆漿跟一字骨的如出一轍,魷魚吃下新鮮有咬口而且份量不少點來送酒也算不錯。

最後這一餐每位只需$150價錢非常親民,好期待下一趟來品嚐老闆的私房菜。
2022-06-04
2022-06-24 992 瀏覽
大角咀餐廳一向都多,好多時都會有選擇困難症唔知食咩好,但如果想食麵嘅話,除左同區嘅刀削麵外,依間良順興都係我成日幫襯嘅餐廳之一。食嘅野其實都係偏港式,中午有套餐,除左小菜類之外亦會有炒粉麵飯,而夜晚主要都係叫餸食飯,見口水雞、酸菜魚依啲都係比較多人叫嘅菜式。不過我每次嚟到叫嘅都係湯粉麵,麵可以搭配兩款餸,而令我成日食嘅原因就係因為佢嘅麵可以揀川皮。平時比較少機會見到,係好似寬粉咁嘅麵。當然除左川皮之外亦可以揀公仔麵/烏冬/米粉,而湯底就可以揀麻椒/雙酸/雞湯。雖然自己平時唔係好食得辣,但覺得麻椒會比較惹味,所以通常都會叫依款湯底然後叫少辣。至於兩款餸就揀左雞排拼墨丸,之前食過豬排,覺得稍微乾左少少,雞排會比較好食。同埋餸嘅分量都頗多,非常足料。川皮闊身,掛湯力唔錯,而且覺得食落口感都有少少似薯粉咁煙韌,唔會過淋,個人覺得幾滿意。加上佢嘅湯底唔會過辣,連我依個唔太食得辣嘅人都尚算handle到,湯底味道濃郁,同粉麵都好夾。食過一次之後就覺得幾啱口味,有時諗唔到食咩都會過嚟食,算係中午飯堂之一。

2022-06-09
午餐
2022-06-08 1760 瀏覽
之前見食友推介這裏,剛好友人又説想來,那就促成今晚嘅飯局;好友指定要叫水煮魚,其它菜就沒有什麼要求。因一早已用WhatsApp和老闆娘説好吃什麼,所以齊人後便可起菜;她事前千叮萬足「如想吃海鮮就要預訂」,但因第一次來只選些熱門菜,海鮮就留待下次吧!最後叫了雙酸水煮魚(大)、鍾無豔煎肉餅、蒜香酥炸一字骨配燒肉汁、竹笙花菇扒西蘭花及椒鹽鮮魷。有菜怎能沒有酒,帶了二支酒去,一於好好飲返杯。雙酸水煮魚(大) ~剛開始還考慮要大還是細,但相差只是50元,那就一於要大吧;分量實在唔少,而且好多魚肉,正合我們心意;問老闆娘何謂雙酸,原來是經過她多次嘗試,最後選定了由汕頭酸菜及自製酸菜調配而成;食材非常豐富,包括:魚肉、豆卜、芋絲、萵筍、八角、辣椒、酸菜…等等;除了魚肉新鮮嫩滑之外,豆卜及芋絲吸收了湯汁的精華後,味道更加吸引。湯底唔算太辣,酸度惹味又開胃;老闆娘說如吃得辣,大辣水煮魚更加出色,但就要預先告訴她一聲;相信友人今次一定食得唔夠過癮,下次再嚟必叫大辣。鍾無豔煎肉餅(咸蛋·臘腸·瑤柱)(可選豉油或自家製辣椒油)~把切粒臘腸釀入肉餅中間再煎香,食落不但有肉餅香,也有臘腸的油脂香味

有菜怎能沒有酒,帶了二支酒去,一於好好飲返杯。

雙酸水煮魚(大) ~
雙酸水煮魚(大)

鍾無豔煎肉餅(咸蛋·臘腸·瑤柱)
(可選豉油或自家製辣椒油)~
把切粒臘腸釀入肉餅中間再煎香,食落不但有肉餅香,也有臘腸的油脂香味;表面鋪上白芝麻、瑤柱絲及粒粒鹹蛋蓉,三種不同口味共冶一爐,
一次可以滿足三個願望,好吃又有創意!
鍾無豔煎肉餅

蒜香酥炸一字骨配燒肉汁及椒鹽鮮魷,外形有啲相似,外層酥脆惹味,送酒一流。
蒜香酥炸一字骨配燒肉汁

椒鹽鮮魷

最喜歡就是水煮魚,下次再嚟,可以試吓其它海鮮類。

#雙酸水煮魚(大)
#鍾無豔煎肉餅
#蒜香酥炸一字骨配燒肉汁
#竹笙花菇扒西蘭花
#椒鹽鮮魷
#開瓶費每支 $50
#良順興
地址: 大角咀博學里9號富多來商場一期地下60號舖
2022-06-04
雙酸水煮魚(大)
鍾無豔煎肉餅
蒜香酥炸一字骨配燒肉汁
椒鹽鮮魷
  • 雙酸水煮魚
2021-12-01 1499 瀏覽
良順興由佢係舊舖開始已經係我地一家經常食嘅小店。老店地方淺窄,但滿載濃濃的街坊小店味。自從搬咗去新店後,地方闊落咗,人手充足咗; 食物品質更提升咗。除咗以往經常午飯時間就賣晒嘅外脆內軟煎肉餅,滑溜嘅海南雞。新店因為廚房都加大左,而家仲有好多新加嘅私房小菜,如鮑魚雞煲,茄子大鱔煲,水煮牛小排,椒鹽小魷。可惜今日係午飯時間到訪,小菜類未能供應。要有機會再黎食晚飯🥣。小店著名嘅口水雞飯,雞肉滑溜,麻辣味剛剛到胃。 自家老火湯夠晒火喉兼無味精。蒜蓉汁豬扒雞串飯,交足貨!豬扒鬆軟唔死實,無雪味。葡國雞併薯餅飯  - 雞滑汁濃,薯餅香脆唔油膩;葡汁充滿椰香,撈飯一流!香辣免治肉醬雞扒飯 - 香辣惹味,雞扒外脆內軟充滿肉汁,送飯一流!

蒜蓉汁豬扒雞串飯,交足貨!豬扒鬆軟唔死實,無雪味。

2021-11-07
  • 口水雞,海南雞,生炒牛肉飯
  • ,煎肉餅
2021-09-30 1577 瀏覽
今日大角嘴揾食之旅,去咗試《良順興》既新店。小弟以前其實都有幫襯過,舊店既口水鷄同肉餅吾錯,價錢大眾化,好多街坊同學生都去幫襯。新店都係喺富多來,光光猛猛,大舊店一半,六人枱,四人枱也可擺。餐牌依然係佢地強項,《辣蒽爆皮豬扒》《豆豉炒飯》都吾係成日會喺小店見到既選項。點了玩味甚重既《娘惹芝士鷄扒飯》,大碗上,原來個娘惹似足九成蒜味重既蒜汁或好淡既白咖喱,絕對吾辣,同我理解既娘惹味有出入。不過碗飯有鷄扒有芝士,價錢$50 有紅蘿白湯有凍飲,只求方便飽吐吧!總結: 創意菜單停留在創意嗰部份

總結: 創意菜單停留在創意嗰部份

娘惹芝士鷄?