2022-09-20 159 瀏覽
間唔中要對自己好啲😌我自己就好enjoy係主打omakase嘅日本餐廳食席前lunch set,可以以相宜嘅價錢食到新鮮刺身壽司,又可以欣賞師傅手勢,服務又貼心❤️係一個好好嘅享受☺️今次就嚟到銅鑼灣呢間舍Homakase,佢哋推出咗個期間限定Lunch Seasonal Special套餐,$380就有前菜、溫泉蛋、9貫壽司、卷物、玉子燒、湯、甜品或咖啡,非常豐富🤩🤩而家叫lunch set仲可以以優惠價$70加配拖羅手卷,性價比幾高,好適合附近返工嘅人士或者間唔中想enjoy下傾下計嘅人👍🏻👍🏻溫泉蛋、沙律溫泉蛋蛋黃色澤鮮明好吸引🍳浸住酸酸甜甜嘅醬汁食,幾開胃。沙律好新鮮,除咗classic嘅柚子醋之外,面頭仲灑上炸蒜,令到沙律清爽得嚟帶點香口感覺😗壽司9貫左口魚邊壽司壽司先用左口魚邊作開端,配上即刨嘅青柚子皮,食落帶柚子獨特澀味,好refreshing😍估唔到左口魚唔係炙燒,用呢種處理方法都好食。北海道活帶子壽司清清地,食到帶子本身嘅鮮甜味。網辣真鯛壽司壽司飯加上青辣椒,燒過嘅真鯛帶煙燻味,軟滑嘅魚肉加上獨特嘅煙燻味,好食😋😋秋刀魚壽司煎秋刀魚就見得多,刺身嘅食法較為少有,口感出奇地

溫泉蛋、沙律

左口魚邊壽司

北海道活帶子壽司
清清地,食到帶子本身嘅鮮甜味。

網辣真鯛壽司

秋刀魚壽司
煎秋刀魚就見得多,刺身嘅食法較為少有,口感出奇地軟滑,好特別。加少少薑蔥豉油,香口嘅味道係口腔縈繞不散。

深海池魚壽司
池魚質感爽彈,面頭配三星漬,味道鹹香。

手釣池魚壽司
第一次聽手釣池魚🎣幾特別,薑蔥味好香濃。

熟蝦壽司
蝦肉口感爽彈,味道香甜。

醬油漬赤身壽司
赤身好鮮甜,而且口感好軟腍。

北海道根室市海膽
壽司環節以北海道根室海膽做總結🥳海膽呈橙黃色,鮮甜味極之濃郁甘香,口感creamy,面頭灑上紫菜碎,少許鹹香令到海膽鮮味更突出,一啖啪落口好滿足😽😽

拖羅手卷
套餐加$70就有呢個拖羅手卷,有拖羅蓉,天婦羅麵衣,蔥,師傅仲會燒一燒吞拿魚皮,將魚油滴落手卷度,令到手卷食落油脂豐腴帶魚油香。要讚一讚個紫菜好夠脆!👏🏻👏🏻好多時去同類型餐廳食卷物時紫菜好容易淋咗,呢度就無呢個問題,唔會影響整體口感。

玉子燒
熱辣辣,食到好香蛋味又甜甜哋,質感比起蛋糕更軟熟,簡單嘅美味。

麵豉湯用咗白面豉同赤麵豉調配而成,飲落好香,配料有紫菜、菇、豆腐同香蔥,食完壽司飲返碗暖笠笠好正。

甜品或咖啡
雪糕有士多啤梨、豆腐、杏仁咖啡等幾款口味選擇,杏仁咖啡味☕️呢款咖啡味香濃,有啲杏仁粒粒增加咬口。幾欣賞呢度會預先冰過隻碗,食嘅時候雪糕冇咁易溶❤️❤️

人均消費:$450
推介指數(10分為滿分):8.5分

2022-09-19
2022-09-17 24 瀏覽
上次係元朗食Omakase 食到一肚氣,今次朋友就補償番比我🫢呢間店舖位銅鑼灣一個旺中帶靜嘅位置,裝修新淨環境寛敞,廁所更可以用豪華黎形容。重點! $380 set係有北海道馬糞海膽架🥰期 間 限 定Lunch Set ($380)———————————————前 菜新鮮嘅沙律菜爽脆鮮甜,上面仲放有炸蒜、黑醋、蜜糖好開胃。溫 泉 蛋鑑於天氣太熱,餐廳就將原本嘅茶壺蒸改為凍食溫泉蛋。糖心蛋黃食落Creamy,配埋柚子汁一齊食幾refreshing 之餘,更加帶出蛋黃嘅鮮味。壽 司 9 貫🍣左 口 魚表面加上柚子皮,清清地幾有咬口 🍣北 海 道 鮮 帶 子🍣真 鯛肉質唔霉口,上面放上魚皮和風漬增加風味。🍣池魚🍣北海道水八爪 👍🏻去皮厚切八爪魚足滑身彈牙,每𡁻一口鮮味越出!🍣海蝦🍣醬油漬赤身 👍🏻經過醬油漬嘅赤身吞拿魚食落滑身,師傅仲加左七彩芝麻同花瓣點綴增加口感。 🍣北海道馬糞海膽 👍🏻表面放上紫菜碎、淡雪鹽嘅海膽杯,每一啖都係令人幸福嘅味道🥰🍣右口魚邊 👍🏻火炙過嘅右口魚邊極重油香入口即化。最後仲有卷物、玉子燒、麵豉湯同咖啡杏仁雪糕,真係又飽又滿足😌
上次係元朗食Omakase 食到一肚氣,
今次朋友就補償番比我🫢
呢間店舖位銅鑼灣一個旺中帶靜嘅位置,
裝修新淨環境寛敞,
廁所更可以用豪華黎形容。
重點! $380 set係有北海道馬糞海膽架🥰

期 間 限 定Lunch Set ($380)
———————————————
前 菜
新鮮嘅沙律菜爽脆鮮甜,
上面仲放有炸蒜、黑醋、蜜糖好開胃。
溫 泉 蛋
鑑於天氣太熱,
餐廳就將原本嘅茶壺蒸改為凍食溫泉蛋。
糖心蛋黃食落Creamy,
配埋柚子汁一齊食幾refreshing 之餘,
更加帶出蛋黃嘅鮮味。
壽 司 9 貫
🍣左 口 魚
表面加上柚子皮,清清地幾有咬口

🍣北 海 道 鮮 帶 子

🍣真 鯛
肉質唔霉口,
上面放上魚皮和風漬增加風味。

🍣池魚

🍣北海道水八爪 👍🏻
去皮厚切八爪魚足滑身彈牙,
每𡁻一口鮮味越出!

🍣海蝦

🍣醬油漬赤身 👍🏻
經過醬油漬嘅赤身吞拿魚食落滑身,
師傅仲加左七彩芝麻同花瓣點綴增加口感。

北海道馬糞海膽

🍣北海道馬糞海膽 👍🏻
表面放上紫菜碎、淡雪鹽嘅海膽杯,
每一啖都係令人幸福嘅味道🥰

🍣右口魚邊 👍🏻
火炙過嘅右口魚邊極重油香入口即化。

北海道馬糞海膽
2022-09-16 22 瀏覽
舍 𝘏𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦 入秋了🍁,又係時候食omakase😆今次揀左銅鑼灣新開嘅舍雖然位置唔太起眼,但絕對係有心有質素嘅omakase揀左個豐盛嘅set,食完真係要捧住個肚走呢😂Lunch - 舍 ($880)沙律加左炸蒜、黑醋、蜜糖,食落清爽開胃🥗溫泉蛋有別於平時嘅茶碗蒸,欣賞今次嘅menu 轉左做清爽嘅溫泉蛋,連埋柚子汁一齊食,夏天食就最perfect 😎刺身有赤貝、左口魚薄切、北海道水八爪足、吸管,幾款都夠新鮮清甜😋壽司🍣北海道鮮帶子,新鮮爽甜🍣真鯛配上蔥花同漬物,魚肉細膩🍣岩手縣石垣貝😍非常鮮味,厚身嘅肉有咬口🍣秋刀魚😍剛開季岩岩好有得食,唔算太肥美但香嫩魚味濃🍣深海池魚配三星漬,爽甜帶油分🍣煙燻鰹魚配醋啫喱、炸薑絲,煙熏味濃,醋啫喱亦令到佢比較refreshing 🍣熟成金目鯛配柚子胡椒醬,金目鯛熟成左3日,食落有咬口,亦富有魚味🍣甜蝦四重奏😍一件有齊甜蝦開邊、蝦膠、燒香左嘅蝦頭膏同櫻花蝦粉末,濃陏嘅蝦味係口內爆發,就好似一口食哂成隻蝦🤩🍣大拖羅配wasabi 汁除左滿口油香,食落亦細滑🍣馬糞海膽配紫菜碎、淡雪鹽😍一句講哂,係令人感覺到幸福嘅海膽🥰之後仲有份鐵火卷、西京麵豉焗北
舍 𝘏𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦
入秋了🍁,又係時候食omakase😆今次揀左銅鑼灣新開嘅舍
雖然位置唔太起眼,但絕對係有心有質素嘅omakase
揀左個豐盛嘅set,食完真係要捧住個肚走呢😂

Lunch - 舍 ($880)

沙律加左炸蒜、黑醋、蜜糖,食落清爽開胃🥗

溫泉蛋

刺身

壽司
🍣北海道鮮帶子,新鮮爽甜
🍣真鯛配上蔥花同漬物,魚肉細膩
🍣岩手縣石垣貝😍非常鮮味,厚身嘅肉有咬口
🍣秋刀魚😍剛開季岩岩好有得食,唔算太肥美但香嫩魚味濃
🍣深海池魚配三星漬,爽甜帶油分
🍣大拖羅配wasabi 汁除左滿口油香,食落亦細滑

之後仲有份鐵火卷、西京麵豉焗北海道蠔同麵豉湯
🦪用嘅係比較creamy 嘅蠔,食落同面頭嘅麵豉口感同味道都幾夾😌而麵豉湯就用左西京赤麵豉同白麵豉

🍨薑味雪糕食落就好似薑汁撞奶咁有驚喜,薑味又夠濃,用黎結束呢餐就perfect 啦🥰

omakase咁貴嘅價錢,我呢啲小平民平時真係唔捨得食,今次慶祝好朋友👭升職,難得地豪盡佢!千揀萬揀揀咗呢間omakase~我地分別試唔同set,我呢個「雪」set $1280,有前菜3點、壽司15貫、卷物、湯&甜品由前菜開始,已經係由一位廚師全程serve我地,食嘅先後次序、品嚐嘅方法,都一一介紹前菜有超甜嘅北海道白粟米🌽、鴨胸包住大蔥&青瓜絲,仲有超特別嘅蟹肉波波,薄脆嘅外殻入面有蟹肉玉子沙律,面頭灑啲芝麻更加香到主菜15件壽司,omakese食新鮮、時令嘅靚魚生已經係基本野,但係要做到突圍而出,呢到嘅師傅就用盡心思,每一件壽司嘅調味、處理方法都有啲唔同,務求令客人食完之後有「記憶點」🍣有青檸汁嘅岩手縣石垣貝,師傅拍一拍刺身,即時收縮,入口清甜爽口🍣左口魚薄切配左口魚裙邊,兩種唔同嘅口感,味道清清地,有甘香嘅柚子皮配搭,開咗個胃😆🍣脆口嘅紫菜夾住炙燒過嘅帶子,上面有鮮磨嘅wasabi,帶子厚肉大舊,勁滿足🍣北海道花哨蟹,啖啖肉再混合蟹膏,真係啖啖鮮甜😍🍣醬油漬吞拿魚加紫蘇葉,入口幾清新,紫蘇葉嘅味道令魚味更突出🍣燒過嘅鰈魚入口油脂肥美,七彩芝麻影嚟打卡幾靚🍣煙燻鰹魚上放咗炸蔥絲、土

🍣北海道花哨蟹,啖啖肉再混合蟹膏,真係啖啖鮮甜😍

🍣燒過嘅鰈魚入口油脂肥美,七彩芝麻影嚟打卡幾靚

🍣煙燻鰹魚上放咗炸蔥絲、土佐醋啫喱,微微嘅煙熏味道加上酸酸甜甜,感覺好特別

🍣伴著京都橙漬嘅深海池魚,中和番池魚嘅油膩感

最特別嘅係蝦蝦4重奏,4樣唔同蝦嘅做法,分別係開邊甜蝦、刴碎嘅蝦茸、燒蝦頭嘅蝦膏,再加櫻花蝦炒香後磨成嘅粉

食到飽到已經九成之後,仲有個超好食嘅卷物!師父先將拖羅嘅脂肪邊燒香,用佢嘅魚油撈埋拖羅容、赤身、大蔥、青蔥、芝麻,再加卜卜脆嘅天婦羅面衣,做成一個卷物,真心勁好食,飽都要食!

食完卷物有碗熱湯暖下個胃,我本身已經好鍾意魚湯,師傅話佢地用咗六斤魚煲咗三個鐘,再加洋蔥🧅、甘荀、其他嘅配菜,先可以令魚湯濃郁得來又唔會腥

最後仲有甜品,紅豆抺茶蛋糕,好香嘅宇治綠茶粉,配日本嘅蜜柑,畫上完美嘅句號。
2022-09-10 34 瀏覽
今日去咗銅鑼灣嘅homakase試下佢地嘅lunch set!叫咗佢地午市嘅壽司set,有十款壽司,set入面包埋頭盤同甜品!食前菜時留意到師傅會將係雪櫃拎出嚟嘅魚生去除頭尾,我諗應該係為咗確保新鮮,因為頭尾水份會較易流失,相對會比較乾身。第一款係左口魚壽司,魚鮮得黎帶啲甘香,作為第一款壽司師傅係調味都控制得好好,唔會太濃味!第二款係真鯛壽司,配上由麵豉、葫蘆瓜同三星米混合而成嘅醬汁,兩者都係清甜,好夾!第三款石垣貝壽司,上面配咗啲青檸汁,活赤貝入口爽甜,配上少少青檸汁感覺好fresh!第四款係真鯛壽司,上面用魚皮和風漬黎調味,魚同醬汁好夾,肉質十分有彈性!第五款係和風醬油漬燒帶子,特大嘅刺身帶子十分香甜,配上紫菜嘅爽脆香口,配搭得十分好味!第六款係鯛魚壽司,今次配上較濃嘅醬汁,係麵豉、葫蘆瓜、三星米嘅混合,係另一番滋味!第七款係呢到嘅signature之一,因為係由四層不同蝦嘅材質組成,所以叫甜蝦四重奏!由甜蝦開邊做底,中間有甜蝦蓉,之後係甜蝦蝦膏,到最頂係櫻花蝦粉!成個壽司蝦味好重好甜,但係個人覺得櫻花蝦味略嫌過重有啲搶fo第八款係左口魚魚邊壽司,配上櫻花蝦同紫菜一齊食,同左口魚邊

第八款係左口魚魚邊壽司,配上櫻花蝦同紫菜一齊食,同左口魚邊嘅肥美感好夾!

第九款係中吞拿魚腩,呢款腩位比起大拖要少筋,但油脂感都好出,入口即化!

最後就係馬糞海膽杯,海膽食落好鮮甜,完全冇苦澀味,係好優質嘅海膽,勁正!

侍應最後接住上咗碗麵豉湯同甜品作為收尾,用黎清一清個口腔,成個湯好鮮好甜,而雪糕亦都好好食,好濃奶味,加上淡淡嘅豆腐香,完全有hea食客!

印象最深刻係呢到嘅服務,侍應到最後會主動帶番客人出去搭𨋢,仲會鞠躬講多謝直到𨋢門閂上,服務態度一流!ps同埋呢到個女廁拍得上五星級酒店!去食嘅話記得參觀下先走!
2022-09-10 31 瀏覽
今日去位於銅鑼灣嘅壽司鋪一嚐佢地嘅omakase!午市除咗頭盤同甜品,主題當然係6款刺身加6款壽司!講食物前可以一讚呢到嘅上菜速度,因為我都唔算食得快,有時有啲omakase食到會令人覺得有啲急,似趕下場咁,呢到嘅侍應同師傅會因應我嘅速度去做上菜嘅調整,十分細心!前菜係黑醋沙律,加上特製嘅炸蒜,同平時食開嘅沙律完全唔同感覺,勁清新開胃!下一道係茶碗蒸,入面材料豐富,有木耳、銀杏、燒年糕、冬菇,加上小貝薯汁同柚子皮,食落都好fresh!之後就開始進入主題,首先係左口魚薄切,配炙燒左口魚邊,左口魚刺身上面有竹炭鹽,用魚包裹住紫蘇葉花再點上柚子酸汁一齊食,作為第一道主菜,有點綴嘅作用;同刺身味道相反,燒左口魚邊口感肥美,炙燒帶出油脂感,入口即化,同之前嘅比較有味覺嘅衝擊休息一陣,師傅就接住就上咗道日本北海道蠔,蠔預先剝好再用冰水保鮮,係上碟之前放入清潔乾淨嘅蠔殼入面作裝飾,上面配上柚子皮同青檸汁,蠔本身唔重海水味,但係十分creamy!味道唔算好濃,但蠔味十分香!再黎嘅石垣貝係黎至岩手縣,上面加上岩鹽同青檸汁,食落口清新鮮甜,岩鹽帶出淡淡嘅肉香!接住嘅係和風醬油漬燒帶子,刺身級嘅帶子嘅甜香配

接住嘅係和風醬油漬燒帶子,刺身級嘅帶子嘅甜香配上紫菜嘅爽脆香口,兩者十分匹配!

突然師傅拎出成個細路咁高嘅北海道八爪魚,嚇到我即刻打卡(*ˉ︶ˉ*)八爪魚以慢煮兩小時製成,配上小小小許(ps師傅強調)柚子胡椒醬蘿蔔,好彈牙好好食!

再之後係煙燻鰹魚,用禾稈草煙燻,配上炸蔥絲同啫喱醋,夾埋一齊食好特別,有多嘅啫喱加埋海帶一齊食,用黎清味蕾迎接之後嘅壽司

第一款係鯛魚壽司,配上由麵豉、葫蘆瓜同三星米混合而成嘅醬汁,兩者都係清甜,好夾!

第二款係呢到嘅signature之一!甜蝦四重奏!四重係因為有四層蝦!甜蝦開邊做底、中間夾住甜蝦蓉、再上一層係甜蝦蝦膏、最頂層就係炒香咗嘅櫻花蝦粉,甜蝦真係好甜,作為signature係當之無愧!

第三款係醬油漬吞拿魚壽司,上面有啲芝麻碎同紫蘇葉花,配襯住吞拿魚嘅鮮味

第四款係金木鯛壽司,金木鯛係用三日黎到熟成,熟成嘅程度啱啱好,肉質柔嫩,配上炒香嘅烏魚子碎,香口又好食!

第五款係中吞拿魚腩,呢款簡單而暴力,一個字好好食,少筋,入口即溶!

最後就係馬糞海膽杯,配上風乾紫菜碎,海膽聞落好香,食落更加係好鮮好甜,完全冇澀味苦味,食得出係好優質嘅海膽,大推!

最後侍應上咗碗麵豉湯,等口腔可以休息下同暖下個人,同出面嘅麵豉湯完全唔係一個層次,可能係加咗大量嘅生海帶,同埋有滑子菇,成個湯係鮮甜,果然係新鮮熬製!

估唔到最後仲有個signature!師傳
用火不斷燒吞拿魚的脂肪,我嘅口水就好似啲吞拿魚嘅油脂,佢一滴我一滴(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)之後師傅將碗內嘅材料拌勻,飯入面有赤身碎、京蔥、天婦羅麵衣、拖羅蓉、芝麻、葱同埋啱啱提到嘅吞拿魚魚油,配上鱈魚片,放落口個下香味直頭係由鼻腔噴出,好正!
宜家開左咁多Omakase,都要有人介紹食過有保證有口碑先敢試試😌今次來銅鑼灣「舍Homakase」都係朋友介紹,特別話佢哋啲日本貨係超級新鮮🤤師傅好有經驗👨🏻🍳食lunch通常都抵啲,咁我就趁放假一早book定😛揀左壽司定食,有十貫壽司、沙律、茶碗蒸、甜品。餐廳環境簡約無造作浮誇的裝飾,但係俾人有好舒適的感覺。師傅亦都好好傾😛有咩唔明或者好奇想知嘅嘢問佢都有問必答,講得好詳細☝🏻🔸壽司定食10貫$450沙律個醬汁都幾特別,面頭有炸蒜,另外落左黑醋、蜜糖,又惹味又開胃。柚子汁瑤柱茶碗蒸 蒸蛋好滑,加入左木耳、銀杏、小貝柱、燒年糕、柚子皮,十分豐富。🍣十貫壽司🍣有左口魚壽司、活赤貝、帶子、手釣池魚、深海池魚、右口魚裙邊、甜蝦四重奏、拖羅、北海道厚岸市馬糞海膽、拖羅薄脆片🍣食材新鮮就固之然啦,師傅對唔同的刺身用唔同的食材或醬汁配搭都好重要🤔唔件件講喇,呢間真心要去食!重點講幾件,例如活赤貝加左青檸汁,夠爽口又清新;燒過的帶子加上山葵漬,拎上手仲熱,十分鮮甜;深海池魚肉質鮮嫩肥美加上三星漬,味道大大提升👍🏻❗️重中之重❗️「舍Homakase」的Signature:🍣甜蝦四重奏🦐💯⭐️係餐廳的Si

🔸壽司定食10貫$450

🍣甜蝦四重奏🦐💯⭐️
係餐廳的Signature💯底係原隻開邊甜蝦,接住係蝦肉、燒蝦頭膏、最面係炒乾櫻花蝦的粉末。蝦肉膠質爆棚相當黏口,蝦頭膏濃郁的味道充滿口腔🥺好有層次感,好好食🥰

🍣拖羅薄脆片💯⭐️
係餐廳Signature 之中的Signature😍師傅先燒舌拿魚的皮下脂肪,望住魚油一滴一滴咁逼晒出黎,連同大蔥、芝麻、漬蘿蔔、舌拿魚蓉、舌拿魚碎放左脆口的鱈魚片上食,口感味道都好豐富🥰好想再食呀🥹🥹

呢兩件真心難忘,最後飲埋湯,食左紫薯雪糕,超級滿足🥰

📍#舍 (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣邊寧頓街13-15號Biz Aura 3樓
2022-09-08 24 瀏覽
昨晚與兩好友好想享受Fine Dining我便立即想到一定要去「舍」。順便把如此精彩的日本料理餐廳推介給自己的好朋友💪🏻💪🏻💪🏻其中一友人對藝術非常有心得,所以對生活質素亦很有要求,因此我知道「舍」一定能贏得她的讚賞💖每一件餐具及擺設都是老闆親自從日本精挑細選的訂回香港。在吃美食之餘亦順便欣賞日本的陶瓷工藝,實在是雙得益彰🥰🥰🥰以下就分亨這頓物有所值的Omakase晚餐體驗🎉🎉🎉
2022-09-07 25 瀏覽
小妹未曾試過OMAKASE, 因為驚中伏.今次多謝大佬介紹,亦多謝政師傳講解,讓小妹更認識日本料理,像短暫去了一趟日本🇯🇵LUNCH SET 點了舍 HOMAKAS ($980), 包括季節刺身 6款、壽司 6貫. 6️⃣款刺身1️⃣燒左口魚薄切、左口魚裙邊: 左口魚脂肪唔多, 配埋竹炭鹽同柚子酸汁,幾爽幾FRESH. 左口魚裙邊較多油脂,簡單搽上醬油就可以食. 2️⃣北海道仙鳳指真蠔: 北海道夠凍,出產既蠔特別肥! 蠔唔算大隻,但竟然有珍寶蠔🦪果種肥美CREAMY, 好開心😊! 師傳輕輕加左檸檬汁同柚子皮,但個人覺得唔調味都好鮮甜. 3️⃣宫城縣石垣活貝: 師傅拍一下活貝,貝肉係手上郁動.同樣搽上醬油就可以食,貝肉好彈容易咬,唔會食得尷尬.4️⃣火炙帶子: 香脆紫菜夾着火炙帶子, 原來紫菜味同火炙味幾夾.5️⃣北海道軟煮水八爪足: 師傅取出一大條🐙八爪足,小妹以為好硬好難咬.原來好淋好似食刺生,味道令我諗起蓮藕章魚湯,因為章魚味好出.6️⃣煙燻鰹魚:LAST一道刺生係煙薰鰹魚,配土佐醋蒜蓉啫喱同炸大蒜絲, 食埋果肉果皮都咁滑既靜岡縣蕃茄🍅剛好清味蕾. 壽司🍣1️⃣北海道北寄貝壽司: 火炙北寄貝好爽.日本人食壽司要

6️⃣款刺身

壽司🍣

1️⃣北海道北寄貝壽司: 火炙北寄貝好爽.日本人食壽司要成啖食,唔會分幾啖. 呢度食材好高質,所以貝類唔UN 唔會食到尷尬.

2️⃣深海池魚壽司: 池魚肥美.

3️⃣地金目鯛壽司: 風乾熟成3日既地金目鯛加上烏魚籽粉食用, 看起來像海洋的藝術品🤩一樣.

4️⃣甜蝦四重奏: 招牌菜之一,底層是原隻甜蝦,中層是甜蝦蓉,上層是燒蝦頭膏同炒櫻花蝦粉末. 蝦頭膏好香,蝦肉鮮甜,成隻蝦🦐都用盡!

5️⃣北海道厚岸市馬糞海膽壽司: 因為一次不愉快經歷,小妹N年冇再食海膽. 但今次食完新鮮甜美既海膽,覺得好好味.

6️⃣拖羅薄脆片: 招牌菜之一, 師傅首先用火槍🔥燒魚腩,讓油脂滴落拖羅刺生飯.最後刺生飯放在薄脆片上, 一同進食. 飯粒沾滿油香,加埋薄脆口感,好想ENCORE😍

定食配🥗沙律,茶碗蒸,湯同甜品.

茶碗蒸食到啖啖元貝,又有啲木耳,銀杏同冬菇,好豐富!

甜品揀左MADE IN日本薑味🍨雪糕, 薑味濃但唔辣,值得試.
2022-09-05 17 瀏覽
在銅鑼灣區經營日本菜,一點不容易,尤其omakase。很多業界其實只是安排貴價set (セット),位位一樣,而不是按客人的要求,口味而有所調整。久違了的omakase, 終於可以在舍• homakase 體驗了。食材新鮮是基本,除了食物方面,處女座的我發現很多加分位:餐椅的考慮,食器的選用,環境的舒適,燈光的恰當,氣味的層次,每個環節都讓你更投入的享用悠閒的一餐。美食已不用多講,無論生食或熟食的兩位師傅技藝高超,更是全心全意制作。我尤愛三道signature: 魚湯,葱吞拿手卷及甜蝦四重奏壽師。

• 甜蝦四重奏壽師
  • 魚湯
  • 葱吞拿魚手卷
2022-09-03 19 瀏覽
又同朋友去食omakase,今次去銅鑼灣食好嘢,好豪咁食咗個最貴嘅餐☺️真係非常值得一試,食完會覺得物有所值,我見同場幾枱都係熟客仔,味道有保證。呢度漬物有好多款,師傳開頭俾咗牛蒡、苦瓜、味噌蒜頭同新鮮海帶,後來見我哋咁鍾意食,又攞咗啲薑同蘿蔔出嚟,都好好味😍前菜:日本北海道白粟米,生食好甜。鴨胸大葱,好香好好味,葱可以中和鴨胸嘅膩,又可以突顯香味。蟹肉波波: 脆脆嘅外層加入蟹肉同薯仔沙律,甜甜哋好味。季節刺身:真鯛:上面嘅醬由魚皮、葱、菊花整嘅,好香,用真鯛包住嚟食,點啲醋汁,好醒胃,魚肉鮮嫩,正。北海道厚岸真蠔,蠔味好重,好肥美,加啲柚子皮同檸檬汁,都唔會冚過啲味。北海道象拔蚌,好彈牙呀,加入少少柚子突顯佢嘅鮮味。岩手縣石垣貝,新鮮出殼,真係好鮮甜,師傳會拍一下令佢變得蓬鬆,增加口感,好得意。帶子,微微燒過嚟,加入鮮磨嘅wasabi,同脆身紫菜,非常鮮甜。料理:蒸蛋,一開蓋就聞到柚子味,好香,上面有北海道海膽同自家製醃過嘅三文魚子,酸酸甜甜,入面仲有菇,正。北海道白蝦,用花咲蟹蓋整嘅啫喱,加上北海道海膽,同埋15年嘅鱘龍魚子,仲有金箔,非常好味非常滿足。花哨蟹肉,一片片黑色嘅係鱘龍魚

前菜:
日本北海道白粟米,生食好甜。
鴨胸大葱,好香好好味,葱可以中和鴨胸嘅膩,又可以突顯香味。
蟹肉波波: 脆脆嘅外層加入蟹肉同薯仔沙律,甜甜哋好味。

季節刺身:

北海道象拔蚌,好彈牙呀,加入少少柚子突顯佢嘅鮮味。

料理:

花哨蟹肉,一片片黑色嘅係鱘龍魚子壓扁嘅,切成一片片,好特別。

鮑魚,師傅攞咗大大隻嘅鮑魚切片,勁彈牙,加入蟹醬,好香呀。

八爪魚腳,慢煮2小時 加入柚子胡椒醬,好好味,佢嘅口感唔係爽口,係軟綿嘅。

煙燻鰹魚,加入清新嘅柚子啫喱、生蒜、炸蔥絲、海葡萄,口感豐富。

海鰻天婦羅,口感好實好好味,就咁食都夠味,或者點少少好特別嘅醬,用櫻花蝦整嘅醬,都好香。

壽司:
深海池魚,加入三星漬,口感好好,非常新鮮

金木鯛,第一次食熟成三日嘅做法,好香好好味。

甜蝦四重奏,開邊甜蝦,最上面係剁碎嘅甜蝦,之後係蝦膏,第三層係櫻花蝦炒熟磨粉,四重享受。

野生拖羅,油香味重,加上wasabi漬,可以平衡下。

卷物:
海膽手卷,師傅親自遞上,我好小心接住,因為海膽多到滿瀉,勁勁勁滿足。

拖羅飯,呢個真係好好味,雖然食完會飽到上心口,但真係一粒米都唔想浪費,啲魚油燒完滴落啲飯度,真係好香。

湯:
碗湯真係好濃,用6斤魚熬三個鐘,再加入甘筍、洋蔥等,勁香濃勁鮮甜呀,好鍾意魚湯。

甜品:
紅豆抺茶蛋糕,蛋糕用抺茶粉整,上面啲cream好滑,甜而不漏,正。
日本蜜柑,最後食可以解一解膩。

勁滿足嘅一餐☺️師傅話好多人食過都會返嚟搵佢,果然係,真係非常豐富,非常滿足☺️決定下次帶屋企人嚟食。

2022-08-30 28 瀏覽
都有好一段時間冇食日本嘢喇🙈 今次就去咗位於銅鑼灣嘅一間新開Omakase店😍 享受咗好愉快嘅一餐~ 🍭壽司定食10貫($450)會上咗個沙律同茶碗蒸先~ 兩者雖然係前菜但一啲都唔馬虎,沙律有牛油果同加咗蒜汁去調味,即時更惹味同有蒜香好正~ 茶碗蒸最特別係有年糕,入口香滑煙韌~ -平目魚師傅話壽司10貫係會由淡食到濃,好特別嘅體驗❤️ 呢個加咗青柚子,口味較淡~ -石垣貝師傅會拍打一下,令石垣貝收縮,食落會比較爽口~ 甜味會慢慢散發,口感爽滑~ -火炙帆立貝火燒過會有少少焦糖香,聞落似元貝,厚身彈牙,夾住脆口紫菜一齊食多重口感~ -真鯛加入煙燻效果,飯入面有啲蔥香,香口鮮甜~ -赤貝有得我心嘅赤貝壽司❤️ 切成蝴蝶狀好有美感,上面加上青檸,爽口清新,鮮甜美味!-池魚池魚肉質鮮嫩肥美,上面加咗蔥花同薑蓉,平衡油香,好食!-甜蝦四重奏係店鋪的signature,有四部分:開邊甜蝦、蝦蓉、燒香蝦膏同埋櫻花蝦磨成的粉,蝦膏香濃,黏口香甜~ -野生中拖羅呢個好好食!野生拖羅運動量高,所以肉質會較紮實,油脂唔會爆開,只需簡單調味已經好正,好鮮好嫩~ -宮城縣白海膽成板海膽入面取出,視覺效果一流,上面有

🍭壽司定食10貫($450)

-平目魚

-石垣貝

-火炙帆立貝

-真鯛
加入煙燻效果,飯入面有啲蔥香,香口鮮甜~

-赤貝

-池魚
池魚肉質鮮嫩肥美,上面加咗蔥花同薑蓉,平衡油香,好食!

-甜蝦四重奏

-野生中拖羅

-宮城縣白海膽
成板海膽入面取出,視覺效果一流,上面有紫菜絲,白海膽鮮甜唔臭💯

-燒蝶魚
燒過油脂滲入成件壽司,上面有蔥,櫻花蝦超香口好食😋

-拖羅魚油手卷
小小手卷包含無限心思~ 包括拖羅蓉、赤身粒、蔥、芝麻、黃蘿蔔,天婦羅麵衣~ 師傅燒啲吞拿魚油脂落去,脆口香甜,回味無窮!

-麵豉湯
-豆腐雪糕

2022-08-30 25 瀏覽
續前篇,昵排開咗好多間Omakase,差唔多每星期都會去一間Omakase食下,上星期同朋友去咗CWB 一間新開嘅Omakase食lunch,朋友揀了$980的lunch set, 我就揀了$450 嘅10貫壽司。呢餐午餐,算係近期食過最高質素嘅一間,性價比高👍👍十件壽司定食,每道都非常出色,連漬物都咁有水準:有牛蒡、蒜頭及日本沖繩苦瓜👍👍淹得好入味,好香口。沙律醬汁好好味:午餐:$980包季節剌身6款及壽司6貫午餐壽司定食$450(10貫)**附有沙律、茶碗蒸及味噌湯我本人就最鍾意:《仙台獨眼竜牡蠣 》佢嘅肉質肥大鮮甜,好creamy 滲有淡淡海水味 🦪 《 軟煮八爪魚柚子胡椒 》呢個夠晒浮誇,壽司師傅將日本空運香港嘅嘅新鮮超長嘅八爪魚腳,浸在特制嘅醬油,魷魚煮得一啲都唔韌,仲好軟熟,食落重帶淡淡嘅柚子胡椒味味,好特別好好食。《 甜蝦四重奏 壽司 》老闆娘話呢個係佢嘅signature 壽司, 點解叫做甜蝦四重奏?因為佢係有四款唔同嘅蝦味:新鮮甜蝦中間夾著蝦蓉,再加上蝦膏同炒過嘅櫻花蝦磨成的粉末,入口即溶,成個口都好香蝦味。《 青森野生大拖羅 》拖羅係我最愛,野生嘅拖羅更罕有.今次食

沙律醬汁好好味:

午餐:$980
包季節剌身6款及壽司6貫
午餐壽司定食$450(10貫)
**附有沙律、茶碗蒸及味噌湯

我本人就最鍾意:

《仙台獨眼竜牡蠣 》
佢嘅肉質肥大鮮甜,好creamy 滲有淡淡海水味 🦪

《 軟煮八爪魚柚子胡椒 》

《 甜蝦四重奏 壽司

《 青森野生大拖羅 》
拖羅係我最愛,野生嘅拖羅更罕有.今次食呢個大拖羅,魚油油花比例均勻,入口即融,非常鮮甜 oishi

今餐Omakase 午餐,食材新鮮,其他仲有深海池魚、左口魚、金目鯛、海膽、帶子及堅魚等等。。。配合埋師傅嘅手勢,加上有啲創作嘅壽司同出邊食開嗰啲完全唔同,呢個價錢絕對超值!!

連最後個《𩶘魚魚湯》都絕不欺場,
用咗足足六斤𩶘魚熬製而成,唔怪得之咁香濃魚味。

**各位女士食完飯,一定要去埋呢個廁所,廁所超靚,超乾淨,好少見餐廳個廁所係咁乾淨👍👍

Omakase近年喺香港大行其道,即使封關咁耐都可以懷念日本嘅味道🇯🇵位於銅鑼灣嘅「舍Homakase」,集合傳統加Fusion於一身,開咗短短幾個月風評已經不錯💕一於食個Lunch試試佢🤤.甫入店內和式簡約設計風已經俾人種好舒服嘅感覺😌廚師吧枱夠晒大,座位又寬躺,可以好自在咁享受美食🥰.🍴舍Homakase (Lunch)💰$980季節刺身及壽司各六款、前菜、味噌湯、甜品.🐟季節刺身🔸左口魚薄切、裙邊師傅建議先食左口魚薄切,並將紫蘇花放入柚子酸汁,提升層次感🌷左口魚魚肉結實且鮮甜😋左口魚裙邊師傅建議就咁加Wasabi食就即可,火炙後油香四溢😍.🔸日本仙鳳趾真蠔享有「海中牛奶」美譽嘅仙鳳趾真蠔真係無得輸😆師傅加咗青檸汁及柚子皮,更能突出蠔嘅鮮甜濃郁😍.🔸九州白象拔蚌以青檸汁及岩鹽調味後呈上,簡單嘅調味已經可以品嚐到白象拔蚌嘅鮮甜,爽脆利落😋.🔸煙燻鰹魚刺身以日本禾稈草煙燻嘅鰹魚刺身,配以土佐醋蒜蓉啫哩及炸大蔥絲,底下襯托後面新鮮海草、靜岡縣水果茄💕鰹魚帶淡淡煙燻香氣,加上土佐醋蒜蓉啫哩及大蔥絲嘅助攻下,味道層次非常豐富😍.🔸汁燒北海道活帆立貝以紫菜包裹呈上,帆立貝肉厚嫩滑,咬下盡是炙燒

🍴舍Homakase (Lunch)
💰$980
季節刺身壽司各六款、前菜、味噌湯、甜品

🐟季節刺身
🔸左口魚薄切、裙邊

🔸日本仙鳳趾真蠔

🔸九州白象拔蚌

🔸煙燻鰹魚刺身

🔸汁燒北海道活帆立貝
以紫菜包裹呈上,帆立貝肉厚嫩滑,咬下盡是炙燒及醬油漬香味,鮮甜無比🤤

🔸 慢煮北海道水八爪足
打卡位📸經慢煮烹調嘅八爪魚鮮嫩軟腍,秘製醬汁非常入味,配以少許柚子胡椒襯托👍🏻大根吸收晒醬汁精華後亦好鮮甜😚

🍣壽司
枱面豉油碟其實只係裝飾,全晚冇用過😂
因為師傅整壽司時已經加入咗以乾瑤柱秘製嘅醬油及Wasabi,調味啱啱好😚

🔸活赤貝壽司
活赤貝呈橙紅色帶光澤,配以青檸汁,味道清新鮮甜,肉厚爽脆幼嫩❣️
🔸深海池魚壽司
喺深海池魚魚片放上適量三升漬(由醬油、米麴及辣椒發酵而成),三升漬獨特香氣更能突出魚肉油脂豐厚,帶淡淡鮮甜💕
🔸地金目鯛壽司
地金目鯛係金目鯛中最頂級,肉質肥美飽滿已經毋庸置疑😌已風乾熟成三四日嘅地金目鯛輕輕炙燒後油香甜美發揮得淋漓盡致😍餘韻久久不散🤤
🔸甜蝦四重奏
餐廳招牌之作🌟先以原隻開邊甜蝦刺身為底層,再順序放上甜蝦蓉、火炙蝦頭膏 最後灑上由櫻花蝦乾磨成嘅蝦末,入口呈現出四層豐富口感,鮮甜無比🥰非常佩服餐廳嘅創意🙌🏻

🔸野生中拖羅壽司
野生多運動量嘅緣故,肉質更緊實肥美😋簡單醬油調味已可保留魚肉鮮味,油脂細膩豐富❣️
🔸宮崎縣白海膽
白海膽外形飽滿,味道鮮甜濃郁😍食完係滿滿幸福感❤️
🌪卷物
🔸特製拖羅手卷
又一餐廳招牌之作🌟先以大火火燒吞拿魚,將魚油一滴一滴💧逼出拌入飯中🍚再於米飯加入拖羅蓉、黃蘿蔔漬、京蔥、天婦羅衣,最後用海苔包裏成手卷🌪入口油香立即撲鼻而來,綿滑拖羅蓉、脆口天婦羅衣,提升口感豐富度✨令人會不斷回味嘅一道菜式,食完即是幾飽都想繼續食😆

🥗前菜
蒜香牛油果沙律
茶碗蒸
🥣味噌湯
🍨紫薯雪糕
從食材用料新鮮、師傅匠心製作、創意菜式配搭等等,都可以睇得出餐廳用心經營❣️高質又有驚喜,下次想試埋佢夜晚set🤤極力推介,大家不妨一戰😎
2022-08-28 21 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$ 980 / lunch set📍Address: 舍Homakase, Causeway Bay餐廳以傳統日係木系風裝修,感覺非常慢活寫意,享受一下兩個小時嘅Omakase,餐廳採用每日由空運抵港嘅新鮮刺身,所以質素有一定嘅保證。午市分別包括前菜、六款刺身以、六款壽司及飯後甜品。前茶分别有沙律🥗同埋柚子汁瑤柱茶碗蒸,個人好中意個茶碗蒸,入面有瑤柱絲、香菇、燒年糕等等,加上柚子汁,清新鮮甜。六道刺身🐟第一道係薄切左口魚拼裙邊,師傅用上2種做法,首先可以點竹炭鹽食,另可加紫蘇花配上酸汁食,呢種食法可以食出魚質新鮮。第二道北海道蠔,肥美creamy,海水味🌊第三道石垣貝,上枱仲係新鮮郁緊,用青檸汁提升石垣貝的鮮甜味。第四道燒帶子,一定要趁熱食,包住脆紫菜真係好正!第五道北海道八爪足係由深海八爪魚🐙超長的鬚整成,慢煮加入柚子胡椒汁而成,入軟身不靭。第六道煙綞鰹魚,以煙醺方式帶出魚香,加上土佐醋啫喱及炸蔥絲,入口清新。壽司🍣赤貝非常爽脆,燈光下反映出橙紅嘅透亮。金目鯛用火炙方式,燒香魚皮再加上燒烏魚子粉,入口油香滿溢😎深海池
🇭🇰Hong Kong

六道刺身🐟

壽司🍣
赤貝非常爽脆,燈光下反映出橙紅嘅透亮。金目鯛用火炙方式,燒香魚皮再加上燒烏魚子粉,入口油香滿溢😎深海池魚同樣出色。甜蝦四重奏,甜蝦、新鮮打成既蝦膠、蝦膏再加上櫻花蝦粉,真係鮮甜十足。蔥拖羅薄脆,鱈魚片上再加上拖羅蓉,同埋千本漬京蔥,非常香口。日本海膽杯,係全個omakse 既highlight,入口creamy鮮甜✨最後既魚湯係師傅月6個小熬出來既魚精同埋雪糕,大滿足!