慶祝生日宴客一流的Omakase由餐區到洗手間都感受到老闆娘的用心經營(洗手間竟然有女仔貼心小物、風筒、Jo Malone cream 同埋香水😍)訂座時指明係慶祝生日仲可以畫卡通人物落隻甜品碟😍廚師仲摺左朵玫瑰花俾朋友🤭老闆娘更加請我地兩個女仔飲食勁多甜品同埋飲sake 😋😋全店上下都熱情好客 每道菜式都充滿驚喜 味道絕不千篇一律👏🏻👏🏻拖羅手卷同埋海膽杯係我食過咁多間omakase 最大方既😋😋多謝晒❤️❤️
慶祝生日宴客一流的Omakase

老闆娘更加請我地兩個女仔飲食勁多甜品同埋飲sake 😋😋
2024-02-27
生日
  • Omakase
2024-01-06 510 瀏覽
舍係一間以Omakase風格為主打嘅餐廳,由廚師發辦保證你有驚喜。Omakase lunch set 係難得嘅高質素又便宜。首先嘅前菜同埋茶碗蒸都非常入味。壽司亦都非常新鮮,同師傅嘅出色技巧配合得淋漓盡致。Some of the highlights:⭐️ 油甘魚壽司⭐️ 甜蝦壽司⭐️ 北海道帶子壽司⭐️ 池魚壽司⭐️ 金目鯛壽司⭐️ 拖羅壽司⭐️ 海膽杯除咗菜式本身,舍嘅用餐環境同服務亦好舒適。座位設計令每位客人都可以坐喺師傅嘅面前,近距離觀察佢哋嘅烹飪過程,而且師傅通常會親自向你介紹每一道菜嘅食材同處理方法,亦都不時會同食客互動。

Some of the highlights:
⭐️ 金目鯛壽司
⭐️ 拖羅壽司
⭐️ 海膽杯

2023-08-27 599 瀏覽
環境:餐廳設計令人侊如致身在日本的壽司🍱吧!吧枱寛濶,椅子之間空間合適,沒有壓迫感,又可以近距離見到師傅擺盤和處理食材。食材:1)頭盤- 梅子醃漬小蕃茄,🈵️足感100 分!!!汁液在口腔滿溢,充滿清新的梅子味、跟蕃茄混和,無🉐️頂。竟然做🉐️比大班樓出色!!!2)三款不同的魚生,配上紫蘇葉的紫花一同食,𠕇意想不到的味道。3)看圖片,就知新鲜。𣎴用擔心福射指數,餐廳原來己有買儀器check食品安全 , 食🉐️安❤️又開心🥳4)天婦羅(九品) 分別有菇、🍤,白蘆薈, 無花果,粟米鬆,帶子….. 等。粉漿薄、 不油不膩,保持食物的形態和味道。5)本人不生吃,餐廳特別爲客人提供創意fusion煮法,魚皮炸🉐️脆卜卜,魚肉啖啖鲜再配上自制紅椒sauce,又一驚喜呀‼️甜品:忘記映相、同樣地出色! 雪糕🍧從日本🇯🇵訂 Panne Cotta 同樣有曰本特色
環境:
餐廳設計令人侊如致身在日本的壽司🍱吧!

食材:
1)頭盤- 梅子醃漬小蕃茄,🈵️足感100 分!!!

4)天婦羅(九品) 分別有菇、🍤,白蘆薈,
無花果,粟米鬆,帶子….. 等。粉漿薄、
不油不膩,保持食物的形態和味道。

甜品:忘記映相、同樣地出色!
雪糕🍧從日本🇯🇵訂
Panne Cotta 同樣有曰本特色

• 梅子蕃茄、天婦羅、甜品,刺新……等
2023-07-01 1162 瀏覽
今日天氣比較差,下大雨,途中經過這家店的廣告,誘人的壽司video 令我禁不住要試-下。餐廳位於大廈十三樓,素雅的裝修加上單邊落地玻璃窗,感覺安靜舒適。午餐風儉由人,由$150-$880不等。特上壽司御膳$388牛油果沙律的牛油果軟滑十分清新、沙律菜新鮮清爽。黑松露蟹肉茶碗蒸先呷-口,熱乎乎的,接著是濃濃的黑松露風味,再遇上蟹柳和滑溜的蒸旦,不錯。北海道帆立貝這帆立貝雖然不是厚切,味道清甜鮮美,口感柔滑。白鱿魚這白魷魚味道鮮甜,微微黏口,帶-點韌度。赤蝦赤蝦大大隻,份量十足,味道鮮美又嫩滑北海道右口魚右口魚沒有裙邊咁肥美,但口感爽脆,帶鮮甜風味。梭子魚是厚切的,帶火炙風味,味道比較清爽。深海池魚充滿魚油脂香,口感爽滑,不錯。北海道海膽的紫菜是脆的,海膽色澤明亮,滿滿海膽味,味道甜美creamy. 沙甸魚經火炙逼出油香,配上香蔥,幾惹味。 BB 銀鱈魚火炙 BB 銀鱈魚口感十分油潤,鹽花吊起魚味,味道略帶鹹香,好吃。咖啡是即磨的,咖啡味道甘香唔苦,加上熱牛奶,幾ok.

午餐風儉由人,由$150-$880不等。

特上壽司御膳$388

牛油果沙律的牛油果軟滑十分清新、
沙律菜新鮮清爽。

黑松露蟹肉茶碗蒸

北海道帆立貝

這帆立貝雖然不是厚切,味道清甜鮮美,口感柔滑。

白鱿魚

這白魷魚味道鮮甜,微微黏口,帶-點韌度。

赤蝦

赤蝦大大隻,份量十足,味道鮮美又嫩滑

北海道右口魚

右口魚沒有裙邊咁肥美,但口感爽脆,帶鮮甜風味。

梭子魚是厚切的,
帶火炙風味,味道比較清爽。

深海池魚充滿魚油脂香,
口感爽滑,不錯。

北海道海膽的紫菜是脆的,
海膽色澤明亮,滿滿海膽味,味道甜美creamy.

沙甸魚經火炙逼出油香,
配上香蔥,幾惹味。

BB 銀鱈魚

咖啡是即磨的,
咖啡味道甘香唔苦,加上熱牛奶,幾ok.

2023-07-01
2023-05-02 1070 瀏覽
真心食過好幾間嘅omakase 廚師發辦,呢間值得推介🥳😋師傅非常用心,睇得出佢嘅刀工同埋擺盤⋯絕對性價比高🤩🤩而老闆為每一個地方,為每一個小細節、枱凳嘅高度、擺設、用具、酒杯、好特色嘅酒杯,視乎你可以飲到幾多有大有細⋯就算連洗手間嘅用品都絕不馬虎👍🏼👍🏼絕對令你覺得遠離繁囂,感覺到好relax , 令你有賓至如歸嘅感覺😌今次想預埋一班人去試,當然同班好夥伴一齊試吓啦!我特別要求間一間房俾我哋,可以自成一角,互相交流工作同埋自己嘅生活點滴🥰! 雖然我只係今次吃晚餐,但係好快會同朋友試吓午餐的!因為服務員招呼實在太好🥰廚師也非常親切,如同家的感覺朋友試過好,真係冇介紹錯!我啲朋友嚟呢度食,都覺得揀啱地方,會再嚟的好嘢當然要分享啦!講返我哋一行五人,因為心大心細,所以忍唔住叫咗五個餐,一齊share食, 餐牌上有四款選擇: 舍、雪、木、川, 其實我唔係特別喜愛食刺身,但係冇諗過好食嘅刺身,真係同一般嘅魚生好大分別!我服務員介紹過有幾款,只記得有些名,好似金目鯛、池魚皇、左口魚、養鯛、黑鯥、石鯛、鰈魚等等,除咗魚之外,當然我最愛嘅就係馬糞海膽同埋生蠔啦!相片不能盡
好嘢當然要分享啦!
相片不能盡錄,其實重有熟食,仲有串燒,這裏只可以放到12張相,所以我只可以放我比較最喜歡的🥰哈哈!慢慢欣賞吓相片,唔特別每一張相介紹啦!

2023-04-21
2023-04-28 590 瀏覽
Lunch心血来潮想吃Omakase,常去的店都没有位子便抱着试试看的心情,临时打电话问了这家躺在收藏夹里面也有一段时间的铺头。order的是880的lunch omakase,吃下来整体感觉是中规中举,性价比一般,同时我留意到他12贯寿司餐530只比这个omakase少了三道刺身和一个炸鱼,因此从这个角度来看,880的套餐是不太划算的。刺身只有三道,分别是春子鲷(这个不确定有没有记错),象拔蚌(我不吃生蚝所以换的)以及安康鱼肝。寿司有10件,其中比较好吃的是甜虾(软糯,鲜甜),中腹,海胆鱼籽饭。其他例如池鱼,间八,金目鲷等等都是中规中矩,且所有的寿司用的都是比较常见的食材,没有gimmick。寿司之后上了喜鱼和南瓜天妇罗,这个上菜顺序也挺奇怪,一般应该是在寿司之前,不过喜鱼天妇罗水准还是在线的,做到了炸衣轻薄,内里鲜嫩Juicy。本来以为至少会有个吞拿鱼手卷的,然而并没有,略有失望。吃完怎么说呢,不算不好吃,但是同区同价位比他优胜的店太多了,应该不会再访了吧。感觉店家可以在菜单上再改改,现在这个设计会让我觉得omakase这餐性价比是不太行的,可能点12贯寿司会好一点。

本来以为至少会有个吞拿鱼手卷的,然而并没有,略有失望。

2023-04-02 425 瀏覽
以前很少去Omakase,因為食店很少特別製作全素食品🍀🍂🪹。「舍」的表現,實在應高度表揚🤩,主廚一次比一次好表現,每一碟精心製作,不同材料不同味道,原來經過和老板娘不斷試食改良👍🏻👍🏻。昨晚上碟給我的,真心認為水準四季(春夏秋冬比喻😆)也未必有💕!昨晚吃較高價系列的,連甜品超過10道菜。總括而言,計「素」來說,每一道菜都漂亮,更有美輪美奐,看得出他們用心製作🥰。在性價比的前題下,地點、裝橫、食質、價格,實在勝價比🈵。另外,仲有個高級洗手間,女仕可以噴完香水再出來💄😚😆
薯仔南瓜
地瓜蓉
紫菜年糕
今次超過十道菜式連甜品
2023-04-01
紫菜年糕
2023-03-06 132 瀏覽
很少omakase有素食🍀,自己吃素的,打電話詢問時,接聽女孩子很積極地介紹,當時我已經滿心歡喜「終於找到」,便立刻訂座。環境和裝修很有品味,碗、碟、杯一絲不苟的質素,高雅。廚師、招呼感覺舒服,每個上碟食物都有不同程度的精心製作,閒談之餘,又不會打擾你自己進食時間,細心。一仟四佰元的套餐,老公吃得開心又滿足。我慢慢享用每款特製素菜、素豬扒三文治、芝士年糕包紫菜、配搭很好的宇治抹茶紅豆奶凍,也不過五佰元,哪再有呢!

環境和裝修很有品味,碗、碟、杯一絲不苟的質素,高雅。

2023-03-04
2023-03-06 274 瀏覽
朋友外地回港,三年冇見,梗係要帶佢食好嘢,見IG有介紹呢間日本餐廳,都有幾多選擇,就揀咗呢度。朋友想食壽司,所以就揀咗10件壽司嘅「木」,我就揀咗「雪」,有刺身又有壽司,啱晒我呢啲心多多嘅人😋先上前菜,有兩款,一款係螺,另一款係好似海藻嘅小食,酸酸甜甜好開胃👍🏻跟住刺身部份,點提推介鮟鱇魚肝,超!級!美!味!食完香味仍留在口中!另外,Toro也很好吃,完全冇筋,入口即溶!讚 👍🏻 跟住壽司也很出色,有一款師傅說是該店的招牌,有蝦、魚子醬、配上金箔,炸紫菜,賣相相當吸引,食完更是一試難忘,多重口感,超好食😋 初時諗住每樣嘢幾款,仲驚唔夠,點知結果飽到反艇🤣 朋友都說10件壽司再加熟食已經好夠飽。而家一間日本餐廳刺身和壽司要新鮮已是基本要求,難得的是連熟食也一樣出色。以呢個價錢,我哋都覺得大滿足!

初時諗住每樣嘢幾款,仲驚唔夠,點知結果飽到反艇🤣 朋友都說10件壽司再加熟食已經好夠飽。而家一間日本餐廳刺身壽司要新鮮已是基本要求,難得的是連熟食也一樣出色。以呢個價錢,我哋都覺得大滿足!
2023-02-25
$2000 (晚餐)
2022-12-16 183 瀏覽
今次去呢間廚師發辦好驚喜之成晚都好滿足呀入到去好多聖誕裝飾 超令超有氣氛 睇得岀老闆落左好多心機另外問左係新開左7個月到 所以超新淨簡左佢地既雪omakase set前菜螺煮到好淋 牛蒡絲好特別 最鐘意蟹肉豆腐好濃郁本人係好鐘意食蠔 今日呢隻係北海道厚岸生蠔 肉身厚肥 好creamy 之後薄切係深海池魚 點佢既葱蓉酸汁係超級夾 好開胃下一道係佢張蝦上面再加剁左既蝦蓉 滿滿蝦肉 唔洗點任何嘢已經好好食 之後係剝皮魚 原本佢既魚肉係淡啲 師傅撈左用肝臟整既醬做個精華 令到成個味道即刻昇華哂之後下道係師傅話季節既鰤魚 哇一聲 點解禁好食 8個字 肉質鮮甜 脂膏豐腴佢既池魚他他整到好岀色 撈左薑蔥魚肉切碎 擺盤令得黎又食到哂成個配搭 成個魚油香既味岀哂黎尾聲係呢個冬天季節毛蟹吾係自己拆蟹真係啖啖肉好滿足 撈左蟹膏好濃郁 超鮮 最後一道我必需要讚既係佢既慢煮鮟鱇魚肝好岀色 煮到好淋好入味 甜甜地 入口即溶 壽司都好驚喜因為我唔鍾意食拖羅 所以師傅整咗個醬油的赤身俾我 油脂含量少 軟得黎又有口感金且鯛超鐘意食 輕輕辣左層皮 好重油香最後壽司佢既海膽杯好岀色 omg佢啲飯都撈海膽 海膽愛好者點會吾
今次去呢間廚師發辦好驚喜之成晚都好滿足呀

油脂含量少 軟得黎又有口感

金且鯛超鐘意食 輕輕辣左層皮 好重油香

最後壽司佢既海膽杯好岀色 omg佢啲飯都撈海膽
海膽愛好者點會吾鐘意

最鐘意既係ending既拖羅手卷 係佢地既signature!!佢加左紫蘇葉 蘿蔔 葱個啲個口感真係好特別! 有魚香又吾會太油膩既感覺

超好既招牌魚湯!好濃郁好鮮

甜品好食 煙煙韌韌既缺餅

中段有熟食吾記得左影
不過魚天婦羅炸到好薄好脆
同有個紫菜包住栗子蓉同煎左既馬友幾特別
有特色 食落岀奇既夾

總括黎講個個師傅都好專業 另外服務都幾好 睇到佢地係有用心去做好既食材去對待每一位客 會再黎

2022-11-22 141 瀏覽
午餐的价格都比较合理。选了480的午餐,因为觉得和880的差别不是很大,只是少了几件。性价比还是挺高的,味道也还行,就是没有什么特别深刻的印象。刺身里白鱼比较一般,池鱼还可以。寿司整体都还不错,但偏简单,可能我个人比较喜欢有新意的搭配。
性价比还是挺高的,味道也还行,就是没有什么特别深刻的印象。

今次𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐛𝐨𝐨𝐤咗呢間𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞一個人享受一下𝐦𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐞😚唔講唔知,原來之所以𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞比𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡稍貴係因為飛機魚通常傍晚時份𝟓點幾到✈️要食到最新鮮嘅食材就係𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫啦😚 ——— ✤ 木 𝐊𝐢 $𝟏𝟑𝟖𝟎 前菜𝟐點/刺身𝟓款/茶碗蒸/壽司𝟓貫/卷物/料理𝟏品/湯品/甜品 -✰ 前菜𝟑點 扇形和風碟上左至右擺上番茄果凍,味道酸甜、非常開胃; 水雲菜,脆幼海藻、冰涼清爽;豚肉白蘆筍卷,白蘆筍鮮甜無渣。 ✰ 季節刺身𝟓款 石蠔 ➤ 嚟自北海道厚岸町嘅石蠔口感𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲、肉身厚肥、海水味較淡,蠔肉嘅甘甜鮮味突出🦪配合柚子酸汁更鮮味。鰤魚 ➤ 肉質甜美、脂膏豐腴,薄切兩片實在唔夠滿足!-粒貝 ➤ 配上青檸汁更為清新,口感爽口頗脆,味道係較為清嘅鮮甜味,海水味唔濃郁🐚秋刀魚 ➤ 肉質肥美,顏色紅潤帶血管,食落完全唔會腥,有種獨特甘甜嘅魚油芳香、豐腴肥美,配合店家薑蓉蔥花豉油更為鮮味🐟鮟鱇魚肝 ➤ 灑上柚子皮嘅魚肝口感綿密細滑,宛如鵝肝般🫢店家採用慢煮烹調手法更為入味、肉質更佳。✰ 茶碗蒸滑蛋入面之配搭為爽脆木耳、本人最討厭嘅銀杏🤣、意想不
———
✤ 木 𝐊𝐢 $𝟏𝟑𝟖𝟎
✰ 前菜𝟑點

✰ 季節刺身𝟓款

鰤魚 ➤ 肉質甜美、脂膏豐腴,薄切兩片實在唔夠滿足!

✰ 茶碗蒸
滑蛋入面之配搭為爽脆木耳、本人最討厭嘅銀杏🤣、意想不到會有嘅煙韌燒年糕、海量小貝柱絲並以新鮮柚子皮調味。
壽司5貫
金目鯛 ➤ 師傅表示呢個作法為「霜燙」,先用熱水將魚燙過再浸入冰水中,以凝結其旨味🐟

中拖羅 ➤ 野生嘅中拖羅顏色粉紅、脂肪比例高,魚香持而恰到好處嘅魚油脂、甘香無比。中拖羅嘅肥瘦大約係赤身以及脂肪豐富嘅大拖羅之間,呢個𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭食剛剛好🐟

馬糞海膽 ➤ 北海道根室市嘅馬糞海膽之色澤為橙黃色、濃厚甘甜,完全唔夠喉🥹

黑睦 ➤ 連皮微炙過嘅黑睦逼出不少魚油,口感香滑🔥

白蝦 ➤ 你以為呢度係一隻蝦🦐?其實係超級多隻蝦仔!嚟自富山灣嘅白蝦體色透明,已去除蝦頭及蝦殼,晶瑩剔透、肉質彈牙、鮮甜滋味、口感既彈牙又細綿,有驚喜!

✰ 卷物 +$𝟕𝟎
中拖羅蓉係師傅人手剁同埋挑筋,口感順滑、油脂爆發,配合即刻切細加入嘅葱更為鮮味😋

✰ 料理𝟏品
第一次試目光魚天婦羅,實在少見,粉漿透薄、香脆可口有,魚肉肉質無比鮮嫩,儘管帶有細小魚骨,但絕對無影響口感。沾取店家以櫻花蝦熬製三日嘅秘制醬汁🦐,更為鮮甜。

✰ 湯品
差不多尾聲嘅時候飲翻碗以𝟔斤臘魚熬製𝟔小時並加入甘筍、洋蔥、豆腐而成嘅海鮮濃湯,味道極其鮮甜,濃郁飄香🥕
甜品
甜品係不過不失嘅黑糖蕨餅,口感煙韌,帶點微甜黑糖味。
1K
2022-11-04 1363 瀏覽
位於銅鑼灣邊寧頓街的舍homakase,是銅鑼灣數一數二性價比超高的日本料理,專門做OMAKASE ,環境非常優雅舒服,師傅和店員態度友善,每項食物為你細心介紹,完全沒有拘束感,就像餐廳的名字一樣,有在家食飯的感覺,很自在💜今日試咗佢哋嘅OMAKASE Lunch Set ,我相信其他地方比較難找到,這樣高質素但價錢又非常相宜,很值得推介,非常滿足,食完之後你一定會覺得物超所值🌟雪 Yuki $ 480🥗▪️前菜 Appetizer新鮮沙律菜,牛油果,小番茄,配合一個非常特別的醬汁,炸蒜蓉黑醋蜜糖,甜甜酸酸,炸蒜蓉好香口,配合沙律原來咁好食,好開胃🥚▪️日式蒸蛋 Japanese steamed egg蒸蛋非常滑,材料滿滿,有木耳,銀杏,燒年糕配合小貝柱芡汁,新鮮柚子皮,口感豐富,特別喜歡煙煙韌韌嘅燒年糕,好好食🐠▪️季節刺身3款Kinds of Chef's Sashimi刺身非常新鮮,師傅教路由淡味食到濃味,由左口魚開始,深海池魚,秋刀魚配合食用紫蘇花,更能提升魚肉嘅鮮味▪️壽司6貫6 Pieces of Sushi🍣鰤魚~魚味非常香濃,食完有一種回甘🍣甜蝦壽司~原隻爽口彈牙再加上切碎的

🌟雪 Yuki $ 480

🥗▪️前菜 Appetizer

🥚▪️日式蒸蛋 Japanese steamed egg

▪️壽司6貫6 Pieces of Sushi
🍣鰤魚~魚味非常香濃,食完有一種回甘
🍣甜蝦壽司~原隻爽口彈牙再加上切碎的甜蝦,口感豐富,非常鮮甜
🍣吞拿魚醬油漬~都係屬於濃味魚,配合醬油漬,鮮味
🍣大拖羅~睇到賣相都知道油脂豐富,魚油滿瀉,入口滿口油香好肥美
🍣鰈魚~經炙燒過,大量魚油湧出,魚肉香口,好喜歡
🍣北海道海膽魚籽~海膽入口即化,柔潤鮮甜,魚籽粒粒晶凝通透,鮮味到不得了

🌟▪️料理1品 Seasonal Hot Dish
目光魚•南瓜天婦羅
擺盤賣相一流,有石春,紅花伴碟,未食視覺先享受,天婦脆槳脆薄,目光魚肉質細嫩香甜,好出色,南瓜一樣高水準,配合埋櫻花蝦,木魚花即是鰹魚乾醬油,更加好食

🍘▪️卷物 Sushi Roll Add ( $ 70 )
最喜歡拖羅蓉手卷,脆脆既紫菜包住好肥美既拖羅蓉,紫蘇葉,香蔥,日本蘿蔔,入口魚油滿瀉,好滿足

🍲▪️湯 Soup
食完刺身壽司,飲返一碗湯是必須的,這碗麵豉湯用上白麵豉,赤麵豉,滑子菇,豆腐,香蔥,非常多料,味道濃郁,非常溫暖

☕️▪️甜品或咖啡 Dessert or Coffee
店舖有幾款雪糕可以選擇,推介杏仁咖啡雪糕,比較特別,咖啡味道清香,食到碎碎的粒粒杏仁,唔太甜,有口感又好食

• 雪 Yuki   OMAKASE  Lunch  Set
2022-11-03 99 瀏覽
老闆請食omakase🥰 當然要記錄低🤭起美食與打卡之間我選擇美食😂快手影低就送入我口成個體驗一流 有美食同靚仔師傅相伴😌Lunch set - 雪 $480沙律前菜_ 清爽開胃🥰 究竟個醬汁點調到咁好味🤔茶碗蒸_ 高級食府當然不一般😌 特別食到煙韌年糕 同香氣十足的柚子碎呢個組合罕見 但又出奇般好味😋3款季節刺身_ 左口魚 響螺 京都青魚 食得廚師發板 就係要食到時令食材👍🏻 個種鮮🥰喜歡加入紫蘇花的醬油 又靚又好食壽司六貫:深海池魚壽司北海道獅魚壽司甜蝦壽司中拖羅壽司秋刀魚壽司北海道馬糞海膽壽司高質魚生🥰 鮮甜係基本功啦❤️ 個人最愛熟成10日的中拖羅 同甜蝦 creamy到呢🫶海膽飽滿又有光澤 也愛它😆干飄卷物 好食 而我不知什麼是干飄😂 目干魚tempura炸得恰到好處 不油膩又保持魚肉鮮嫩😋 喜歡吃炸魚的朋友會明😝麵豉湯內有我少見的滑子菇 當然仲有新鮮紫菜 日本豆腐 暖粒粒😙甜品Signature之選係薑味同杏仁咖啡味雪糕私心推薦薑味 甜中帶輕微薑原有嘅辣味🤎基本上整個午餐都好味無挑剔 環境舒服😌 係近期開心Happy Friday Lunch約定下次帶大帝黎體驗一次😘 自己
老闆請食omakase🥰 當然要記錄低🤭

私心推薦薑味 甜中帶輕微薑原有嘅辣味🤎

基本上整個午餐都好味無挑剔 環境舒服😌
係近期開心Happy Friday Lunch
約定下次帶大帝黎體驗一次😘
自己食過美食 總想跟另一半分享 對嗎?
lunch omakashe 雪$450呢間廚師發辦性價比真係超高😝尤其食lunch賣單都係五百幾蚊😍有齊晒前菜🤪蛋😀刺身🤣壽司😆卷物🤣湯等等😊真係物超所值前菜-沙律🥗非常之開胃😜表面一粒粒係炒過嘅蒜蓉😁加咗黑蒜😍同埋蜜糖😅仲有醋浸過😊所以非常之開胃同埋爽口😇茶碗蒸🥚(圖2)入面材料非常之豐富😆啲蛋都非常之滑🤩加上有木耳😍銀杏😗燒年糕😃最正係佢表面嘅芡汁加有小貝柱😍同埋加咗少少新鮮柚子皮😊超清爽刺身🐟(圖3)左上嗰個係間八😎超彈牙😌同魚的鮮甜味🤪最右係厚切池魚🤓表面加咗少少姜和蔥 🤩最左下係鰆魚😜唔係度度有得食😛有少少🤪煙燻味道😍極度肥美😝壽司🍣(圖4-10)1.鰤魚壽司😎原來通常都係秋冬先有得食😛本身已經加豉😍Wasabi😛因為新鮮嘅關係washabi偏甜😜但係有少少辣嘅口感😝非常肥美同重油脂2.中吞拿魚🐟口感好d😙油分多多😝原來係野生魚新鮮到3. 泥漿烏拆🐙加左dd青檸汁😜 超驚喜😛因為入口即溶4. 秋刀魚🐟都係秋冬限定🤣表面加咗蔥 同醬油5. 北海道根室市馬糞海膽🤣冰凍海膽🤩配新鮮紫菜🤪都係入口即溶😜😜😜6.最後係蝦有2款蝦🤪分別係甜蝦同富山灣白蝦🤪🤪兩款蝦嘅口感有啲分別😎所以層
lunch omakashe 雪$450

前菜-沙律🥗

茶碗蒸🥚(圖2)

刺身🐟(圖3)

壽司🍣(圖4-10)

2.中吞拿魚🐟口感好d😙油分多多😝原來係野生魚新鮮到

3. 泥漿烏拆🐙加左dd青檸汁😜 超驚喜😛因為入口即溶

4. 秋刀魚🐟都係秋冬限定🤣表面加咗蔥 同醬油

6.最後係蝦有2款蝦🤪分別係甜蝦同富山灣白蝦🤪🤪兩款蝦嘅口感有啲分別😎所以層次分明🤩整體都係鮮甜同埋爽口

料理-目光魚&南瓜天婦羅(圖9)
呢個天婦羅真係驚為天人🥰🥰首先佢個炸粉非常之薄😚而且新鮮出爐😛熱辣辣😝鬆化嘅口感😀個醬汁都唔簡單😉用左櫻花蝦浸三日再加木魚花😊甜而不膩🤪真係畫龍點睛

卷物-拖羅🐟+$70(圖10)
呢個拖羅要額外再加左$70🤪再加左醃黃瓜😀大蔥😀青蔥😇拖羅粒😌芝麻😚所以個口感都唔錯🧐超新鮮😝😝所以好似同啲魚喺度kiss咁😍同埋食得出啲紫菜都係超新鮮🤪超香脆

加左赤味增😊加白味增😎有新鮮紫菜🤩滑子菇😃日本蔥😇豆腐😍😍非常鮮甜美味

甜品-栗子雪糕
微甜嘅甜品做最後嘅完場😚感覺到有少少栗子蓉😚唔算好甜🥰非常enjoy

ps:我諗食廚師發辦除咗係食食材嘅新鮮🤪同埋個氛圍之外😍同師傅嘅互動都相當有趣😂佢會好認真咁樣解說每一道魚嘅由來🤪同埋對食材嘅認真🙂仲有侍應嘅服務都非常之周到🤪會隨傳隨到😍瘋狂斟茶🤩就算歡送都會90度鞠躬😝所以真係超大享受
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟
冇錯你冇睇錯雖然5分係滿分但我比六粒星😂因為真係非常之正個廁所😋乾淨裝修靚不在話下😀佢所有你諗到喺廁所會出現嘅衛生用品都有😝包括有J字頭牌子嘅香水😎一啲基本嘅個人護理用品😚甚至啲d字頭嘅風筒都可以比客人享用😝