2024-01-10
平時甚少吃台灣菜,不過今晚除外,因為好友請客,佢話銅鑼灣世貿中心 @checkintaipeihk 是新派台菜好啱我因為夠elegant,除咗環境冇得輸之外,聽講食物亦相當有保証,我都系抱著免費心態去試吓。結果一踏進歺廳已經feel到朋友的話對了一半,這裡裝潢果然非常抌本,樓底超高,不乏靚靚打咭位,而且還有單邊海景位置,第一次食台灣菜有高級感覺酸辣雲耳蓮藕 要大量蒜蓉撈成蒜蓉油,加咗少少辣椒吊味,雲耳和蓮藕也十分爽脆,食落相當開胃。櫻花蝦烏醋茄子粉紅色嘅櫻花蝦配上紫色茄子,賣相相當吸睛,醬汁較甜膩,反而我覺得茄子清清甜甜加埋鮮香櫻花蝦,味道已經唔錯。松露粟米起司蛋餅蛋皮煙靭,粟米爆餡、配上大量松露醬加蛋黃醬,食得飽又冇罪惡感。牛汁滷蘭花乾之前毫無頭緒乜嘢係蘭花乾,原來係麵筋嘅一種,所以索汁一流,滷水汁香而不咸,屬於濃汁類食物。紅豆沙牛乳 紅豆沙完全起身,唔知我哋港式嘅紅豆冰會食到一粒粒,食完啲濃味食物,飲杯冰涼飲品覺得好舒服。玫瑰奶茶玫瑰味唔假,配淡淡奶茶,正常發揮。黑芝麻奶奶麻糬一向好抗拒冇味麻糬,不過食完呢個之後又覺得可以接受,麻糬比平時食到嘅更加軟滑,呈現半流質狀態,而且帶點奶香
酸辣雲耳蓮藕
櫻花蝦烏醋茄子
松露粟米起司蛋餅
牛汁滷蘭花乾
紅豆沙牛乳
玫瑰奶茶
黑芝麻奶奶麻糬
我哋叫嘅所有食物都$100 以下,價錢相當合理,加埋靚環境冇得輸