2024-01-12
一個人唔知食啲咩,見到呢間餐廳有做午市套餐,包埋野飲,裝修又靚,就即管試下!食物評價1️⃣0️⃣0️⃣/1️⃣0️⃣0️⃣招牌鹽酥雞配魯肉飯,正!真係香港街頭小食嘅經典搭配😋!講起鹽酥雞,第一時間諗到嗰種外皮酥脆、裡面肉質多汁嘅感覺👍🏻,每一啖都彷彿聽到嗰個令人滿足嘅「脆」聲。啲肉啲味!香味撲鼻,咬一口,外皮瞬間嘅酥脆反差到嗰個嫩滑多汁嘅肉,令人一試難忘🤤。至於配搭嘅魯肉飯嘅話,呢個就更加係連地道台灣小吃都要讚佩嘅水準。啲魯肉經過慢火細火嘅熬煮,肉質香軟到即溶喺口裡,而且滿滿嘅肉汁同醬汁完全滲透到白飯當中,每一啖飯粒都包含咗濃厚而均勻嘅鹹香味,實在太惹味啦👌🏻🍚!再講吓啲配菜,鹽酥雞配上嘅涼拌小菜,令整個用餐體驗更加豐富多彩😍。食客可以一邊享受鹽酥雞嘅酥脆,一邊用涼拌菜清新一下味蕾,簡直係絕妙嘅組合!綜合嚟講,呢份招牌鹽酥雞配魯肉飯,絕對係令人讚不絕口嘅台式美食,無論係食肉嘅朋友定係想體驗台灣特色小吃嘅遊客,絕對值得一試🥢👏🏻!作為套餐配飲既台南冬瓜茶都唔差,熱既冬瓜茶唔會太甜,清清地,冬瓜味濃,唔太甜就解饞一流!