1K
2024-08-02 602 瀏覽
哩間新開既泰菜餐廳幾抵食而且遇著個女店員服務態度一流, 食得開心。芒果扎肉米紙卷包住清爽既蔬菜再加芒果, 天氣又熱又焗食哩個即時清新感覺開胃一流。秘製咖喱海鮮農夫包農夫包烤得外邊脆脆的,  麵包索左咖哩汁之後變得又香又軟, 要趁熱食呀! 軟殼蟹炸得香口脆口, 仲有青口, 蝦同埋魷魚, 足料。泰式蝦醬炒飯哩個飯咸香惹味, 最中意係炒埋D泰式蠟腸係入面, 香味即時加倍!!哩度D野飲都係大大杯又唔會係好假既糖水味, 鮮芒果沙冰同埋菠蘿沙冰味道都好香甜天然, 夏天飲真係好爽。
秘製咖喱海鮮農夫包
軟殼蟹炸得香口脆口, 仲有青口, 蝦同埋魷魚, 足料。
泰式蝦醬炒飯

尖沙咀Chill泰菜首選|胡蝶 • 泰約咗個朋友出尖沙咀,今次揀咗H8 16樓嘅抵食泰菜——胡蝶·泰。食咗超多嘢每人都係$300左右,好抵食✨鮮芒果沙冰 $48菠蘿沙冰 $48兩杯沙冰都係用新鮮水果製,可要求走甜,因為新鮮水果已有足夠果糖。秘製蛋咖喱軟殼蟹$188手抓餅 $22🩷大推咖喱軟殼蟹!佢仲加咗蛋喺咖喱度,配埋手抓餅🫓有印式風味🤤泰式金柚肉鮮蝦沙律 $128沙律好多柚子!refreshing!!冬陰明爐烏頭魚 $188泰式雜菜 $98Bible rating: 8.5/10📍地址:胡蝶 • 泰 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 16樓
尖沙咀Chill泰菜首選|胡蝶 • 泰

鮮芒果沙冰 $48
菠蘿沙冰 $48

秘製蛋咖喱軟殼蟹$188
手抓餅 $22

泰式金柚肉鮮蝦沙律 $128
沙律好多柚子!refreshing!!

冬陰明爐烏頭魚 $188
泰式雜菜 $98

Bible rating: 8.5/10

📍地址:胡蝶 • 泰 (尖沙咀)
2024-07-18 382 瀏覽
尖沙咀呢間泰國餐廳裝修充滿泰式風情,環境都幾舒適。晚餐時間都幾full,好在我地book左枱。我地叫左芒果札肉米紙卷、泰式肉碎生菜包、青咖喱海鮮配手抓餅同泰式鮮蝦金邊粉。首先講下個米紙卷先,米紙卷包左生菜、紅蘿蔔絲、青瓜、札肉、芒果,呢個配搭又幾夾,味道清新又有芒果嘅甜味,蘸上辛辣嘅柚子醬汁,酸酸甜甜又辣辣地嘅味道真係勁開胃😋😋泰式肉碎生菜包係每次食泰國菜必點❤️肉碎加左金不換、辣椒、洋蔥、炸蒜炒到勁香勁惹味,用生菜包住食就唔會覺得油膩☺️至於金邊粉就非常足料,除左有爽口彈牙嘅鮮蝦,仲加入雞蛋、韭菜、菜莆、蝦米,滴番幾滴青檸汁,撈埋花生碎同糖、辣椒粉,味道層次豐富,非常惹味😝最後叫多個青咖喱海鮮配手抓餅,青咖喱唔會太辣,有青口、蜆、魷魚、蔬菜,食材都夠多元化,配酥脆嘅手抓餅食真係滋味無窮😍飲品叫左菠蘿沙冰同芒果沙冰,消暑解辣一流另外,餐廳做緊2人同行消費滿300蚊送火焰泰式燒春雞,真係好抵食👍🏻👍🏻

飲品叫左菠蘿沙冰同芒果沙冰,消暑解辣一流

2024-07-13 285 瀏覽
今日同FD到尖沙咀行街,睇到哩間餐廳評價唔錯,咁試試啦。餐廳裝修得幾INS風,晚市都幾多人。原來宜家晚市2人同行,只要消費滿300HKD就可以送一隻火焰泰式燒春雞,好抵食。不過FD唔可以食雞,唯有下次再試試。芒果扎肉米紙卷,米紙軟糯Q彈。配料好豐富,有青瓜,生菜,芒果同扎肉等,再點埋搭配嘅泰式酸甜醬汁,食落好清爽好健康。泰式幹炒豬肉河,哩碟餸炒得好有鑊氣,分量都幾大下。河粉炒得好幹身,唔會淋PAT PAT。豬肉炒得好香口,仲搭配埋芥蘭同粟米仔,唔錯。通菜,用蒜蓉方式清炒通菜。通菜炒至啱啱斷生,食落脆爽鮮甜。蒜蓉嘅加入,讓普通通菜增添一絲風味。
2024-07-09
  • 泰式幹炒豬肉河
  • 芒果扎肉米紙卷
1K
2024-07-11 327 瀏覽
放工後嚟到尖沙咀食飯,見到新開咗間泰國餐廳🇹🇭 —「胡蝶 • 泰」~~餐廳主打正宗泰國菜,性價比高!而家晚市2人同行消費滿$300,仲會送火焰泰式燒春雞一隻🐥!下次約埋朋友嚟試試先🤩🤩🍍泰式菠蘿大蝦飯 $128✨飯粒炒得粒粒分明,加上大蝦、腰果、肉鬆、提子乾等配料,口感好豐富!!另外仲有燒菠蘿作伴碟,咬落外脆內軟,香甜又多汁👍🏻👍🏻🥗青芒果軟殼蟹沙律 $118✨份量十足!面層鋪滿炸軟殼蟹🦀,件件酥脆香口!!底層的青芒果絲酸酸甜甜,帶點微辣!作為開胃菜就啱哂😋😋🍹鮮芒果沙冰 $48✨入口幼滑,帶濃郁的芒果香🥭~仲要大大杯,飲完好清爽呢!!

🍍泰式菠蘿大蝦飯 $128✨
另外仲有燒菠蘿作伴碟,咬落外脆內軟,香甜又多汁👍🏻👍🏻

🥗青芒果軟殼蟹沙律 $118✨
份量十足!面層鋪滿炸軟殼蟹🦀,件件酥脆香口!!
底層的青芒果絲酸酸甜甜,帶點微辣!作為開胃菜就啱哂😋😋

🍹鮮芒果沙冰 $48✨
入口幼滑,帶濃郁的芒果香🥭~仲要大大杯,飲完好清爽呢!!
2024-07-10 264 瀏覽
尖沙咀新開咗間泰國餐廳「胡蝶 • 泰」🦋職員服務好好😌.秘製蛋咖喱軟殼蟹🍛蛋咖喱唔太辣🍳食到陣陣蛋香😋加埋脆卜卜鮮甜軟殼蟹🦀再加上彩椒🫑洋蔥一齊食🧅好滿足😬不過略嫌軟殼蟹本身嘅調味鹹咗少少🥺.泰式生蝦刺身杯🍸每杯都有生蝦🦐薄荷🌱蒜片🧄辣椒、蔬菜🥗加上泰式海鮮汁,酸辣開胃🤤.泰式炸蝦餅🍤蝦餅一咬開見到粒粒蝦肉😍真材實料👍🏻十分彈牙😗沾上泰式甜辣醬🌶️就更加地道😉.泰式椰子雞湯(細)🥣入面有唔少雞肉🐓菇菌🍄‍🟫洋蔥、香料等🌿入口先飲到酸味😛到差唔多吞嘅時候,濃郁椰子味向口腔四散💯.泰式通菜🥬通菜爽口😆泰式口味鹹香惹味🇹🇭.椰青🥥冰涼清甜☺️.鮮菠蘿冰🍹有粒粒新鮮菠蘿肉🍍酸甜清新💦
尖沙咀新開咗間泰國餐廳「胡蝶 • 泰」🦋職員服務好好😌
泰式通菜🥬通菜爽口😆泰式口味鹹香惹味🇹🇭
椰青🥥冰涼清甜☺️
鮮菠蘿冰🍹有粒粒新鮮菠蘿肉🍍酸甜清新💦
2024-07-08 354 瀏覽
尖沙咀有間不錯的泰國菜「胡蝶泰」,2人同行即送火焰,好抵食。餐廳裝修舒適,座位座得寬闊,侍應招呼好好又親切,跟每枱食客好friendly泰式生蝦 $118生蝦肉質富彈性,味道甜鮮有口感,配上香蒜片 、辣椒和醬汁 ,層次更豐富,完全係開胃首選和泰式享。泰式地道豐盛盤 $188小食拼盤岩晒樣樣小食都想試既我哋,有沙嗲牛肉串、炸蝦餅、香茅豬頸肉、炸雞棗、香草豬肉腸同泰式無骨鳳爪。樣樣小食都好食,比較喜歡吃炸蝦餅,蝦肉口質十足夠彈牙。香茅豬頸肉皮脆肉嫩,配上甜酸汁一樣好食。泰式鮮蝦金邊粉 $118擺盤靚靚,金邊粉有蛋網包住,炒得乾身,口味偏甜,大隻鮮蝦口感彈牙。碟旁邊放了花生碎和辣椒粉,可按口味配搭。冬陰明爐烏頭魚 $188大條烏頭魚,魚質嫩滑,爽滿冬蔭湯,很入味。湯底不夠可以再添,湯底酸酸辣辣好開胃,配料好豊富,有菇和番茄仔。鮮芒果沙冰 $48夏天飲沙冰果然好正。

泰式生蝦 $118

泰式地道豐盛盤 $188

泰式鮮蝦金邊粉 $118

冬陰明爐烏頭魚 $188

鮮芒果沙冰 $48
夏天飲沙冰果然好正。

2024-07-06 2283 瀏覽
🇹🇭 Recently, I saw this newly opened Thai restaurant online, so I came here for dinner with a friend. This restaurant has great value, with generous portions and ample ingredients in each dish, and the taste is also good. We ordered:🥭 Mango and Minced Pork Rice Paper Rolls 芒果扎肉米紙卷 $88The combination of juicy mango and savory minced pork wrapped in delicate rice paper is a delightful contrast of flavors and textures.🍲 Thai Coconut Chicken Soup 泰式椰子雞湯 $98This fragrant Thai coconut chicken soup is

This fragrant Thai coconut chicken soup is a comforting and nourishing dish, featuring tender chicken in a rich, creamy broth.

🥬 Baby Kale 椰菜苗 $98
The fresh, crisp baby kale is a simple yet satisfying side dish, showcasing the natural sweetness and vibrant green color of this nutritious leafy green.

🍚 Fried Rice Thai Style with Pork 火車炒飯 $118
This Thai-style fried rice is a delightful blend of fluffy rice, succulent pork, and a harmony of aromatic spices and flavors.

🦐 Green Curry Seafood in Handheld Pancake 青咖喱海鮮配手抓餅 $168
The fresh and aromatic green curry sauce is the star of this dish, complementing the generous portion of seafood. Served alongside are soft, handheld pancakes that can be enjoyed as an accompaniment, adding a delightful textural contrast to the curry.

‼️‼️For dinner here, get a complimentary Flaming Thai-style Roasted Spring Chicken when you spend $300 or more for 2 people‼️‼️

💰 Total: $627 for 2 (including 10% service charge).
2024-07-04
$313.5 (晚餐)
  • Mango and Minced Pork Rice Paper Rolls 芒果扎肉米紙卷
  • Thai Coconut Chicken Soup 泰式椰子雞湯
  • Fried Rice Thai Style with Pork 火車炒飯
  • Green Curry Seafood in Handheld Pancake 青咖喱海鮮配手抓餅
2024-07-05 386 瀏覽
🥗午市套餐包自助沙律吧🥗-尖沙咀經濟抵食午餐選項之一 可以考慮呢間泰菜館 有任食沙律吧 CP值高-🥗自助沙律吧款式少於十樣 絕對係貴精不貴多 泰式酸辣鳳爪任食唔嬲 沙律有雜菜版同埋薯仔🥔 飯前先嚟幾round小食加沙律 然後有飯後水果🍉 都幾飽肚-🥓紅咖喱牛肉飯份量多到用一個砂鍋上😍 紅咖喱冇想像中咁辣 濃稠度適中而且汁多 撈飯食最和味 除咗牛肉 有好多豆角同泰式茄子🍆-🍖泰式滷水豬手飯 碟中有唔少青菜 值得一讚👍 而呢個飯嘅神髓 除咗滷汁 一定係炆得軟腍腍嘅豬皮 入口即溶🤤very good-🥤泰式奶茶🍋泰式檸檬茶泰奶茶甜度夠又有茶澀 夏天消暑妙品-胡蝶 • 泰尖沙咀厚福街8號H8 16樓@thaibutterflyhk
🥗午市套餐包自助沙律吧🥗

泰奶茶甜度夠又有茶澀 夏天消暑妙品
胡蝶 • 泰

@thaibutterflyhk
2024-06-30 293 瀏覽
♨️胡碟。泰尖沙咀厚福街8號H8 16樓@thaibutterflyhk ❤️尖沙咀H8新開泰式餐廳,環境舒服,午市套餐仲有免費沙律吧及冬陰功湯,超抵食又滿足🔷乾炒泰式豬肉河河粉煙煙韌韌幾入味,而且夠大碟🔷黃咖喱雞飯咖哩送飯一定開胃,仲有飯後果可以食真係一流🔷椰汁冰🔷三色冰食物:8/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。
♨️胡碟。泰
@thaibutterflyhk

🔷乾炒泰式豬肉河
河粉煙煙韌韌幾入味,而且夠大碟
🔷黃咖喱雞飯
咖哩送飯一定開胃,仲有飯後果可以食真係一流
🔷椰汁冰
🔷三色冰

食物:8/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

🧡💛🧡$0原隻火焰燒雞🔥今餐真係好有火🤤前排見到依間新開嘅泰式餐廳有送雞優惠😍 餐廳2人同行人均150就會送雞,門檻唔高,仲有火焰燒雞show😎唔食走寶!咁大隻雞,啖啖肉喎!緊係要試吓啦!🤩❤️泰皇火焰燒雞❤️ $0 原價$178落單之後,廚房就會開始製作燒雞😆等嘅時間可以食住餐廳自家製嘅蝦餅先!🤤燒雞嘅視覺效果好澎湃,淋上白酒後再點火,外皮變得更香口!🐥睇完火焰燒雞show,店員會問使唔使斬件上🤪斬件食就食得更方便啦!😙雞肉啖啖肉,仲好juicy添!沾上秘製醬汁,好惹味!🍗💛芒果扎肉米紙卷💛 $88食完燒雞食返前菜先!米紙卷包住好多菜菜,好清新!😆芒果酸酸甜甜,解膩又開胃!🥭🤍泰式椰子雞湯🤍(細) $98椰子雞湯真係好香,奶白色嘅椰子雞湯好誘人!雞肉份量都唔少🍗入面仲有洋蔥🧅、香茅、香葉🌿、辣椒🌶️增加泰式風味!🧡秘製蛋咖喱軟殼蟹🧡 $168見到秘製緊係要試!秘製蛋咖喱就係泰式咖喱入面有蛋蛋🍛 咖喱惹味,辣度唔高!軟殼蟹炸得好香脆,脆卜卜又有蟹肉鮮味,配埋蛋咖喱一齊食🦀好過癮!🤎手抓餅🤎 $22食完軟殼蟹仲有咖喱,可以用手抓餅點嚟食!🍛令酥軟嘅手抓餅更惹味!依間泰國菜嘅燒雞真係好正!性價比
🧡💛🧡

泰式椰子雞湯

🧡秘製蛋咖喱軟殼蟹🧡 $168
秘製蛋咖喱軟殼蟹

🤎手抓餅🤎 $22

依間泰國菜嘅燒雞真係好正!性價比極高🤣差唔多每枱都有!依度仲有好多秘製菜式,下次再嚟食先!BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣️

📍胡蝶 • 泰
📍尖沙咀厚福街8號H8 16樓
2024-05-09
5 分鐘 (堂食)
泰式椰子雞湯
秘製蛋咖喱軟殼蟹
👦🏻👧🏻網上見到尖沙咀呢間泰國餐廳做緊優惠,晚市時間二人同行消費滿$300就會送火焰泰式燒春雞1隻🍗,咁抵梗係要去試吓啦😍!餐廳裝修舒適,配以綠色植物做裝飾🌿,充滿泰國風情🇹🇭!店員全程都非常有禮貌,走嗰時仲會幫我哋撳𨋢歡送我哋離開☺️🔥火焰泰式燒春雞1隻 免費店員會即席點著春雞,形成火焰效果!等待火燃燒後,店員會幫我哋拎隻春雞上碟,同埋送上手套方便我地食用。春雞外皮金黃酥脆,肉嫩配上秘製醬汁,豐富咗燒雞嘅味道。🧆泰式地道豐盛盤 $188小食拼盤啱晒咩都想試吓嘅我地,有沙嗲牛肉串、炸蝦餅、香茅豬頸肉、炸雞棗、香草豬肉腸同泰式無骨鳳爪,超級豐富呀!香茅豬頸肉外脆肉嫩配上甜酸汁食,好好味!🥘秘製咖喱海鮮農夫包 $168農夫包好大個,烤到外層脆口,包身煙靭索汁,香甜嘅黃咖喱滲透晒入包身😋~ 咖喱入面嘅材料好豐富,有炸原隻軟殼蟹、蝦、青口同魷魚。炸原隻軟殼蟹新鮮熱辣炸起,脆卜卜有肉汁!🥣冬陰功海鮮湯 細 $98有唔少海鮮係冬陰功裏面,有魷魚、青口同蝦。冬陰功味道酸辣,酸嘅味道多一啲,唔會好辣,飲落幾開胃。🍚火車炒飯 $118炒得有鑊氣,偏濕身,材料豐富有車厘茄、芥蘭、雞肉、豬肉等等,粒粒飯充滿蛋

🔥火焰泰式燒春雞1隻 免費

🧆泰式地道豐盛盤 $188

🥘秘製咖喱海鮮農夫包 $168

🥣冬陰功海鮮湯 細 $98

🍚火車炒飯 $118
炒得有鑊氣,偏濕身,材料豐富有車厘茄、芥蘭、雞肉、豬肉等等,粒粒飯充滿蛋香味!

📍 胡蝶 • 泰 (尖沙咀)
2024-06-24
同朋友好耐無見,就係尖沙咀搵咗間地置方便嘅泰國餐廳聚一聚 。上到去發現原來只要有book枱,2個人食滿300蚊就送一隻火焰燒雞,真係好抵 。泰式生蝦🦐用coktail杯裝好有儀式感,每隻蝦都浸住醬汁,有菜絲、辣椒同埋原片生蒜 。一shot入口,酸酸辣辣非常開胃 。秘製咖啀海鮮農夫包🥘超大個包裝滿好多海鮮、雜菜同咖哩 。一切開個包,啲咖喱同海鮮就慢慢留落嚟,有好大隻嘅軟殼蟹、青口同魷魚 。搣開啲咖喱汁食都已經好好味芒果軟殼蟹米紙卷🦀米紙卷嘅皮好薄,除咗軟殼蟹、芒果同生菜,仲有啲蟹籽做點綴,食落口感爽脆 。泰式肉碎生菜包食泰國菜點少得生菜包,肉碎除咗鹹香仲辣辣地,用生菜包黎食幾惹味 。芒果椰汁黑白糯米飯配雪糕如果食泰國菜唔叫返個糯米飯做結尾,會硬係爭咁少少野咁 。黑白糯米配埋雪糕一起食,非常解膩 。鮮芒果沙冰菠蘿沙冰天氣咁熱,整返杯水果沙冰降降溫幾正

泰式生蝦🦐

秘製咖啀海鮮農夫包🥘

芒果軟殼蟹米紙卷🦀

泰式肉碎生菜包

芒果椰汁黑白糯米飯配雪糕

鮮芒果沙冰
菠蘿沙冰
天氣咁熱,整返杯水果沙冰降降溫幾正
2024-06-26 118 瀏覽
厚福街多美食就係人都知,中午同朋友諗唔到食乜嘢,就去H8望下,原來H8開左間泰國菜,店內環境好有泰國特色!午市套餐仲包沙律吧,有泰式鳳爪,薯仔沙律,生菜粟米,仲有生果,都幾多選擇!午市有套餐食,我同朋友就各叫一個餐,朋友仔食黃咖哩雞飯,黃咖哩味道香滑濃郁,嫩滑雞肉,配青檸梳打好消暑😋我就叫左個雜錦船麵,船麵入面有牛丸同肥牛,船麵味道不錯,湯底濃郁,有泰國風味,配泰式凍檸檬茶,夠晒泰國風味!店舖環境都好舒服🥰下次再嚟食吓佢個晚餐!

2024-06-24
1 分鐘 (堂食)
  • 咖喱
2024-06-26 116 瀏覽
平時都鍾意食泰國野 最近去咗一間樓上泰菜食午餐。有午餐套餐叫 就叫左我喜歡嘅泰式菠蘿炒飯做午餐$78 泰式菠蘿炒飯份量十足 而且有鑊氣 有香脆腰果同肉鬆伴碟 炒飯也配料十足有提子乾 菠蘿肉 什豆 雞絲同泰式臘腸 真係大滿足平時午餐叫一個飯都$78 呢度係包埋半自助充滿泰式風味嘅沙律bar。冬陰公湯可以自助任飲酸辣帶香料味 非常吸引 不禁一連飲左幾碗沙律bar有我喜歡嘅薯仔沙律。泰式鳳爪西瓜水果等等。清新夠開胃。飯後更食西瓜當甜品 再嚟多杯三色冰特飲 真係置身於泰國咁胡蝶 • 泰 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 16樓#胡蝶泰尖沙咀##hkfoodie #Hkblogger#尖沙咀美食#泰國菜
平時都鍾意食泰國野
最近去咗一間樓上泰菜食午餐。
有香脆腰果同肉鬆伴碟 炒飯也配料十足
酸辣帶香料味 非常吸引 不禁一連飲左幾碗
沙律bar有我喜歡嘅薯仔沙律。泰式鳳爪
西瓜水果等等。清新夠開胃。
飯後更食西瓜當甜品
再嚟多杯三色冰特飲 真係置身於泰國咁

胡蝶 • 泰 (尖沙咀)