2017-03-25 200 瀏覽
今次主要係想讚一讚一位好抵錫ge收銀姐姐。我地兩條友原來諗住叫四件雞 + 兩個飯 + 兩個葡撻 + 一份雞粒,所以眼殘的我們就叫左一個M1 餐同一個M2 餐,再另加果兩個小食,total $100.5。係呢個時候,好好人ge收銀姐姐就同我地講,不如我幫你地轉兩個A2餐再加個雞粒啦,都係咁多野食(其實仲多左有薯格),但抵d。於是,係細心姐姐ge提醒下,我地慳左$9.2,仲食多左野tim,頓時真係連杯可樂都覺得甜d呀😍 ! 比個大心♥比呢位收銀姐姐😘
外賣自取
2013-05-22 61 瀏覽
又是一個加班的日子,幾個人,食桶餐,一個大桶餐(8件雞)加一個細桶餐(6件雞),總共$281,本來想試新口味XO醬雞,可惜桶餐唔可以揀呢款!(加錢都唔得,無彈性)只可以揀燒雞或炸雞,我揀咗8件燒雞,6件炸雞(唔辣)另外有7杯汽水,4個磨菇飯,3個白汁雞皇飯,兩盒薯格,兩盒辣雞粒!4隻雞翼,7個葡撻!因為我得一個人拎所以收銀好幫手,幫我將兩個桶餐盡量打包成兩大袋!食物出得好快手!5分鐘已走得!拎到返公司,都有少少淋咗!味道大部分正常,快餐店唔會有太大分別!自己鍾意燒雞多過炸雞,燒雞皮甜甜地,而且雞肉比較多汁,炸雞雖然皮比較香脆,但雞肉較乾身,磨菇飯好食,但多啲汁會好啲!總覺得食到底已經無哂汁浄食白飯!我無食白汁雞皇飯!但兩個同事食過都話有微酸味not good!薯格,辣雞粒,雞翼都正常!去KFC,我每次都食葡撻,撻皮煙韌,蛋漿微焦,好味!以前KFC有菜絲沙律幾好食,而家無咗!桶餐若可加薯茸或粟米代替白汁雞皇飯就好,因為好味D!$40一個人,都幾抵!
浄食白飯!我無食白汁雞皇飯!但兩個同事食過都話有微酸味
not good!
薯格,辣雞粒,雞翼都正常!
去KFC,我每次都食葡撻,撻皮煙韌,蛋漿微焦,好味!

$40一個人,都幾抵!
5 分鐘 (外賣自取)
2012-11-25 129 瀏覽
團購瘋系列 – 繼早前試過「肯德基」的封味錫紙烤雞思家醬油口味後,近日又從團購網站發現 KFC 以 $39 再推售另一款「鮮茄菠蘿-封味錫紙烤系列」的套餐。其實對於上一次推出的「思家醬油口味烤雞」印象唔算好好,因烤雞味道調校得比較鹹,甚至有網評形容此烤雞《鹹到無朋友》及《超油》等,不過今次既然換了新口味,亦想一試。選了到港運城分店換領,其實已經很久沒來這 food court 用膳。每次公司放 lunch,不是給同事拉了去飲茶,就是往別處找吃的,還差點忘了這美食坊的存在。晚上的港運城美食廣場,人流不多,店員亦頗悠閒,所以亦一邊替客人落單,一邊有一搭沒一搭地閒聊著。至於這次試的鮮茄菠蘿錫紙烤雞 2 人套餐,除了 4 件鮮茄菠蘿封味錫紙烤雞外,另包 1 客大辣汁蘑菇香飯及 1 盒巴辣雞粒。由於這晚只得我和兒子兩個吃飯,所以只另加兩個葡撻 ($10) 便足夠。基於好奇心,亦上了 KFC 網站看看,原來每包錫紙烤雞,包括上髀及下髀各 1 件,單點售價是 $27,與上次的思家醬油烤雞格價相同 就先說鮮茄菠蘿烤雞,翻開錫紙,噢,竟然烤得有點焦燶,希望是一時失手吧!幸好件雞基本上問題
KFC
港運城運城食坊分店
晚上的美食廣場,人流不多
店員亦頗悠閒
鮮茄菠蘿封味錫紙烤系列
鮮茄菠蘿烤雞
就先說鮮茄菠蘿烤雞,翻開錫紙,噢,竟然烤得有點焦燶,希望是一時失手吧!幸好件雞基本上問題不大,肉質尚算嫩滑,而且以錫紙封存,打開後即吃,入口仍保持熱暖,不過件菠蘿淡而無味,鮮茄消失得無影無蹤,而最大的敗筆當然就是個醬汁,非常稀少,乾憎憎的,與宣傳海報上那兩件鋪滿濃稠酸甜醬汁的模樣,相去甚遠。
辣汁蘑菇飯
巴辣雞粒
葡撻
辣汁蘑菇飯,雖然蘑菇份量不多,但味道還算正常,起碼飯沒糊掉,只是稍嫌辣味不足。不過最令人失望的就是那盒巴辣雞粒和兩個葡撻,全部都凍冰冰,白雪雪;雞粒外皮帶韌,而葡撻酥皮亦不夠鬆脆,相信是放久了所致,不過以一間集團式經營的連鎖店來說,以這樣食物質素奉客,真教人失望,之後再翻看這分店食評,竟然也接近一面倒的劣評,看來筆者有必要把這店列入黑名單之內呢!

2012-11-20
8 分鐘 (外賣自取)
$24.50 (晚餐)
用餐優惠
團購
2010-10-20 26 瀏覽
每當收到肯德基的優惠卷,放兩張入銀包,以備隨時可以享用節扣,這天剛好覺得有點口渴,想找個地方坐下來,美食廣場內有肯德基,正好用上一張優惠卷。狂惹燒雞腿細細隻,甜甜地有BBQ風味,我覺得很滿足。巨峰提子賓治比預期中好飲,淡紫色的梳打水,有很多蘆薈果肉(因為服務員手鬆 )。
正好用上一張優惠卷。

狂惹燒雞腿細細隻,甜甜地有BBQ風味,我覺得很滿足。
巨峰提子賓治比預期中好飲,淡紫色的梳打水,有很多蘆薈果肉
(因為服務員手鬆
)。

2010-09-06
2009-08-17 31 瀏覽
一向認為KFC係特許經營,即係話D出品係統一、有秘方、有要求既.....但今日,真係跌哂眼鏡,大大改變左我這個諗法。早餐,係最普通同埋簡單既餐單,一般都有腸仔蛋咁,所以都好難煮得好差,但今次真係大開眼界。由買野開始,個服務員已經好唔掂,同一個要求講幾次,叫2個餐都要個客重複又重複,最後仲要係錯既,要換過,浪費時間。個蛋好老好韌,食擦膠咁。汽水冇氣,好似糖水。舊雞超燶,燶得嚟唔脆。死未?!!!一個早上,就咁俾一間連鎖式集團糟蹋左,真慘!!!一定唔會再幫親!!!

個蛋好老好韌,食擦膠咁。

汽水冇氣,好似糖水

舊雞超燶,燶得嚟唔脆。

死未?!!!

一個早上,就咁俾一間連鎖式集團糟蹋左,真慘!!!
一定唔會再幫親!!!

2009-08-14
2009-07-26 11 瀏覽
從未去過肯德基吃早餐,今早便來這美食廣場試試。這店祇得兩位很年輕的女子當值,所以處理三數位人客的落單,也要用上很多時間,加上這位小師妹不太熟練,更加加重小師姐的負擔。KFC 約有早餐套餐十多款,我們選了番茄雞扒通粉,芝士雞扒包和炒蛋雞扒配香蜜鬆餅,這些餐祇可選咖啡、茶或汽水,小妮子想要熱朱古力則要加五元。番茄雞扒通粉尚算合格,通粉不太腍,份量適中,芝士雞扒包的溫度不夠熱,祇是微溫,雞扒外層的粉漿亦變腍,減低了口感,炒蛋雞扒配香蜜鬆餅,炒蛋不是滑蛋,雞扒又不夠熱,汁醬太稠、糊嘴,香蜜鬆餅倒是很不錯,夠熱,質感很好,像是一個甜味的 scone,咖啡和奶茶都可接受,熱朱古力一開杯蓋才發現有問題,顏色像洗畫筆水,混濁不清,應是落不夠朱古力粉和沒有落奶,拿回櫃檯告訴兩位姊妹花,小師姐一見這杯熱朱古力也感到愕然,連忙親手示範做一杯給小師妹看,新一杯單看狀態,是差天共地。可能這店覺得早餐時段不太重要,祇安排兩位不太有經驗的員工當值,若看食物水準,甚至廚房員工也是次一皮,以致早餐整體上,服務和食物水準都不及午市和晚市,所以對員工的訓練是很重要,部署甚麼級數員工當值亦很重要,否則會影響了店的聲譽。

新做過一杯朱古力
$31 (早餐)
2009-06-16 6 瀏覽
今次黎到已經重新開張, 但服務差,又混亂,將客人點既餐一次又一次混淆或者係新人掛,知道佢地不是無心裝載,但真係好無記性甚至紙巾、湯匙、甚至汽水, 不提出是不會有, 係咪壓力太大定點呢?又唔check單漏d咩, 咁係咪我是但講幾樣都照俾...雞下脾比炸壽司仲細小,都唔知果隻係咪雞仔黎, 雖然無番炸,但應該放左好耐,比較鞋口。同朋友仔各自食左啖就丟在一旁,但原來兩啖已經係一半,可見隻脾係無咩肉最有驚喜係墨西哥脆脆,份量多,個芝士醬好惹味, 值得一試廣告賣到好勁既炸壽司, 只係得頭尾有雞, 中間果d唔知去左邊, 不過都預左同廣告差好遠。
或者係新人掛,知道佢地不是無心裝載,但真係好無記性

最有驚喜係墨西哥脆脆,份量多,個芝士醬好惹味, 值得一試

雞下脾細到......
2009-04-16
2008-05-12 10 瀏覽
星期六除了吃拉麵,心癮起亦想來盒薯塊,故趁男友等麵期間,我到另一邊的肯德基購買。那時段不是太多人,開了三個 COUNTER,每條隊都只得 3 個人,可是都等了 15 分鐘才輪到我。我在排隊期間,看到 COUNTER 一男一女服務生雞啄唔斷,而且是手停口不停,慢條斯理,但又不像是新上班的員工,前面那位男士也等得不耐煩,著他做完再說。輪到我時,薯塊剛好賣清,那男服務生說要我等 3 分鐘,我說沒問題,轉頭回來取。當我返回坐位吃完拉麵後,再到肯德基 COUNTER 取薯塊時,那男服務生問我甚麼薯塊,我說剛才買了個大薯塊,但因賣清,所以我轉頭再取的,他好像魂遊似的不知我說甚麼,想了一下先知道所謂何事,於是又慢動作地轉身取大薯塊。幸好這位男生只是手卻慢,態度卻不差,還有禮貌地問 3 包茄汁夠不夠。至於薯塊,這間分店好像質素頗差,某幾塊薯塊竟然是濕濕的,完全不明所以,而且有一兩切得厚身的薯塊,好彩食完冇事!
$18 (其他)
2008-05-04 15 瀏覽
五 月 一 日 的 食 評 :::放 假 不 知 到 哪 裏 逛 好,,,,便 乘 船 到 北 角 逛 逛。逛 著 逛 著 己 是 下 午 茶 的 時 間 、 肚 子 也 打 著 鼓 、 便 走 進 K F C 試 試 那 新 出 的 餐 。點 了 一 個 餐 、 有 一 件 雞 、 一 個 飽 、 五 粒 鬼 馬 芝 士 波 和 一 杯 百 事 、 、 另 加 一 個 鬆 餅 一 個 葡 撻 。真 的 很 失 望 、 飽 內 夾 著 的 菜 是 黑 黑 的 ( 感 覺 像 爛菜 ) 芝 士波 是 凍 的 、 完 全 沒 有廣 告 中 的 效 果 , , , 而 且 我 只 吃 到 油 味 一 點 也 沒 有 芝 士 味 。而 且 最 為 離 譜 的 是 那 個 鬆 餅 、 底 部 竟 是 燶 的 ( 是 燶 得 像 炭 一 樣 黑 ) 、 要 客 人 怎 麼 吃 ! ?雖 然 最 後 是 換 了 、 但 仍 不 得 不 給 個 喊 臉
五 月 一 日 的 食 評 :::

燶爆的鬆餅
2008-03-16 6 瀏覽
話說同女朋友行開北角港運城,見有KFC,而手上有張葡撻既贈卷,咁就去食KFC做晚餐,一去到Counter,見到冇人,即刻上前Order,Order時,有幾隻蚊滋係收銀位飛黎飛去,收銀位當時店員至少有4位以上,但完全冇人理會,行行企企,繼續傾偈...之後我要左個最新既5星巴辣雞腿包餐($27.5),又叫左3隻巴辣香雞翼($11.5),之後再即刻俾左張贈卷佢,佢就開始幫我整D食物上個盤度,一開始,我都覺得冇咩問題,我等左大約五分鐘,我問得未既時候,佢先同我講:你個包未整,你一係返去坐一陣再過黎好嗎? 之後我再問:咁其他野呢? 佢竟然答:哎呀,我唔記得左...呢個態度,簡直令我失望...之後,到佢執齊晒所有野既時候,話叫我返去等陣,我問葡撻冇左?佢話:唔知...之後個經理隔一陣走出黎話:冇晒貨...不過唔緊要,因為我知道serve我既係trainee,我原諒佢有好多野都唔識處理...最後終於整好個包可以拎番座位度開餐了...但感覺,論炸雞件既質素,比起其他地方既KFC,真係比較差,炸得太黑了...

最後終於整好個包可以拎番座位度開餐了...
KFC出了新產品,主人與奴隸獸就去試啦!點了一份:脆爆雞槌套餐(HK$29.5):雞槌吉列外層粗糙,變成『吉』口。而且炸得太差,食了一口油。脆皮變成『油』皮。好彩Pepsi Light還OK。值得一讚,有一位店員妹妹的服務態度非常好。
KFC出了新產品,主人與奴隸獸就去試啦!點了一份:

值得一讚,有一位店員妹妹的服務態度非常好。
脆爆雞槌套餐
2007-07-29 11 瀏覽
我地既第12間kfc...一個字--差!!3個人叫左4舊雞,一個格格脆同一杯cola。雞是凍的,肯定炸完放左係度好耐!!而且炸粉好厚,唔夠辣,無咩味。真係未食過咁難食既雞!!一定要blacklist!!格格脆又是凍,不過塊塊都係完整兼幾大塊,所以感覺上比炸雞好。總之以後都唔會黎呢間kfc啦!!
我地既第12間kfc...一個字--差!!

3個人叫左4舊雞,一個格格脆同一杯cola。

總之以後都唔會黎呢間kfc啦!!
2007-07-08 11 瀏覽
It seems to me as if the people working here hate their jobs! The workers are always rude and one actually rolled her eyes at me before :S They are impatient and never wear a smile on their faces. Worst of all, the chicken meat is always harder than it should be. Go to the other branch, its not far away!

2006-11-25 16 瀏覽
今餐是但食,外賣咗二件雞加蘑菇飯。蘑菇飯太少汁,雞就ok,無咩評價。
(非會員)
2006-06-05 19 瀏覽
之前睇過雜誌知道KFC又有'新一輪攻勢',如TUNA FISH TART,腸仔鬆餅等..咁多種個人比較期待個tart!!咁岩琴日去開food court食晏,又有單買價($6.5)雖然貴少少但係又忍唔住買唻試下我期望佢會係'幾好食'點知食開又'好好食'第一啖個皮好鬆好脆,呢間舖唻講已比平時進步;再咬個心,哇~~好多汁!個口感好豐富呀,餡有少少洋蔥tuna fish同蛋,我諗d汁係蛋汁,d蛋幾嫩,唔錯喎又..真係可以一試呀!PS我係其他店度食正餐呢個tart係甜品,個正餐食唔晒買tart時問個manager可否俾多個大膠袋佢即刻笑住話冇問題,幾好!
我期望佢會係'幾好食'點知食開又'好好食'