2021-05-14 66 瀏覽
難得由新界東到元朗探朋友,當然要找一間口碑好的餐廳好好敘舊。先點了兩客小食,墨魚炸油炸鬼,面頭鋪上粒粒蟹籽,賣相升級之餘也令口感更有層次。椒鹽九肚魚,外脆內軟,魚肉嫩滑,配上喼汁更開胃。酸辣豬肚雞煲半隻,點了超小辣,湯底辣度剛剛好,辣中帶麻。湯底有很多配料,除了豬肚外還有豬紅,芽菜,紅薯粉等配料,入味之餘又夠惹味。雞件和湯底分開上桌,可以更佳地控制火候,令雞件肉質保持嫩滑,不會因煮得太久而變老。小的雪花肥牛,份量很多,脂肪分布均勻,肉質軟嫩。另外還點了小份牛脷托,牛味比雪花肥牛較為濃郁,口感也較為爽口。半粉鮮蝦雲吞,每粒都很飽滿,皮薄餡靚,鮮蝦餡料爽口彈牙。四寶丸小拼盤,最喜歡當中的豬肉丸,豬肉肥瘦適中帶油脂香氣,另外牛肉丸也多汁爽口。響鈴豆味香濃,泡浸幾下便沾滿湯汁,口感仍能保持香脆鬆化。半份皇帝菜份量也非常多,新鮮爽脆。半份冬瓜片煮一會已經沾滿湯汁,入味非常。點了大的老闆水果茶,一壺兩個人分享剛剛好。水果茶味道清新,配上新鮮水果酸甜解膩。

椒鹽九肚魚,外脆內軟,魚肉嫩滑,配上喼汁更開胃。

酸辣豬肚雞煲半隻,點了超小辣,湯底辣度剛剛好,辣中帶麻。

小的雪花肥牛,份量很多,脂肪分布均勻,肉質軟嫩。

半粉鮮蝦雲吞,每粒都很飽滿,皮薄餡靚,鮮蝦餡料爽口彈牙。

響鈴豆味香濃,泡浸幾下便沾滿湯汁,口感仍能保持香脆鬆化。

2021-05-13 57 瀏覽
今日去左老闆火鍋冰室食lunch 我地叫左濃湯花膠魚肚雞泡飯、鮮蝦蜆肉培根忌廉意粉、兩碗例湯、凍咖啡、熱菊茶蜂蜜濃湯花膠魚肚雞泡飯($63): 花膠同魚肚都好林、個湯好有雞味,野食都好足料,超大碗、啲雞都好滑鮮蝦蜆肉培根忌廉意粉($62): 份量夠多,忌廉汁都好多,好creamy啲蝦有兩隻,連埋蝦殼,呢碟意粉有埋紫洋蔥🧅,令到碟意粉更加香凍咖啡(+$5): 有咖啡味,唔係得奶味熱菊茶蜂蜜:唔係得個甜字,仲好香菊花味Total: $132餐廳嘅環境好舊式香港,乾淨好坐,服務態度良好
今日去左老闆火鍋冰室食lunch

凍咖啡(+$5): 有咖啡味,唔係得奶味

熱菊茶蜂蜜:唔係得個甜字,仲好香菊花味

Total: $132

餐廳嘅環境好舊式香港,乾淨好坐,服務態度良好
2021-05-13 44 瀏覽
通常叫得冰室一般都係食碟頭飯,但元朗呢間老闆火鍋冰室食的竟然是火鍋、雞煲及下酒菜;室內座位大多是卡位,坐得舒服、寬躺、安全!今日點了一個虎蝦辣雞煲,雞煲好大個,虎蝦也有很多隻,蝦肉新鮮彈牙,雞煲的雞肉亦很入味,香料很多,雖然只有半隻,兩人食量非常足夠。下酒菜有酥炸九肚魚及鹽酥鮑魚,兩款酥炸食物的炸漿看似都是一樣的吧,酥炸皮鬆脆,熱辣辣食非常香口,九肚魚有外脆內軟的口感,雖然有少許骨,但是可以接受的;鹽酥鮑魚口感彈牙煙韌,平時食蒸鮑魚比較多,酥炸鮑魚夠特別,一試無妨!食了那麼多酥炸食物,當然要食返一些健康的蔬菜啦,不用多說,有圖有真相,這碟小棠菜賣相非常翠綠,食落爽口鮮甜,有降熱氣的效果🤣。還叫了一渣鮮果茶,鮮果茶內裏有很多種生果,加上冰茶,清新鮮甜,一渣可以分到兩大杯,非常清爽!
通常叫得冰室一般都係食碟頭飯,但元朗呢間老闆火鍋冰室食的竟然是火鍋雞煲及下酒菜;室內座位大多是卡位,坐得舒服、寬躺、安全!

今日點了一個虎蝦辣雞煲雞煲好大個,虎蝦也有很多隻,蝦肉新鮮彈牙,雞煲的雞肉亦很入味,香料很多,雖然只有半隻,兩人食量非常足夠。

2021-04-22
2021-05-11 46 瀏覽
一路其實都想試呢間舖頭,不過成日都夾唔到時間。今次終於同朋友嚟到試, 結論係好後悔咁遲先來。我同朋友兩個人首先叫咗個海鮮火鍋煲,另外叫咗蟹柳,珊瑚蚌,豆苗,生菜,墨魚滑做配菜。另外亦都叫咗手帕青瓜,蟹子墨魚油炸鬼,椒鹽魷魚酥做小食,真係飽到碌地先講吓火鍋個方面,就咁睇相已經睇得出個火鍋嘅海鮮有幾足料,三百零蚊嘅價錢有咁多海鮮絕對係物超所值。入邊嘅所有海鮮都非常新鮮完全唔腥,亦都唔會有沙。個湯底滾完之後係極級鮮甜,用黎滾其他嘅火鍋配料係令到食材跟上一層樓。其他火鍋嘅配料亦都非常新鮮,處理得非常乾淨,淨係服務呢方面已經加晒分。之後都小食,極力推薦嗰個蟹子墨魚油炸鬼,啱啱乍起食又趣又香,配埋滿滿嘅蟹子一齊食真係好新穎又好味。手帕青瓜亦都非常出色,夠酸夠辣, 值得encore。椒鹽魷魚酥亦都非常酥脆香口。

2021-05-11 59 瀏覽
最近幾開呢間火鍋店,見到人頭湧湧,所以就決定好朋友試吓啦,結果令到我哋食過返尋味🤣🤣🤣海鮮火鍋呢個海鮮火鍋超級足料,每樣海鮮都有三四舊,而且超甜超新鮮,海鮮嘅內臟亦都清除得好乾淨,令到我哋食落去啖啖肉,而且湯底仲用咗好多豬骨同埋蘿蔔去煲,令到湯底超級鮮甜,令到我想飲晒佢🤣🤣🤣呢度嘅牛肉同埋超級新鮮,而且份量超大,食極都仲有,超抵食小食方面同樣有驚喜,青瓜爽口入味,超級開胃。油炸鬼蟹子份量爆多,口感超級豐富

海鮮火鍋

呢度嘅牛肉同埋超級新鮮,而且份量超大,食極都仲有,超抵食

因為疫情關於雞煲邊爐真係好耐都冇食過,今次介紹這間餐廳一次過可以滿足到你地三個願望,因為除左 #雞煲 #打邊爐 仲有 #小菜 可以比顧客選擇,味道仲要唔錯😸重慶雞煲半隻(小辣)當雞煲一滾起開蓋時香味四溢,未食聞到都已經好開胃,加上雞份量真係好足(半隻)配菜都唔馬虎有好多洋蔥同蒜頭,所以煲起身個醬汁好到位,唔會好咸好麻辣味道剛剛好。👍🍹老闆押水果茶大大杯水果茶小編我真心推薦,來到這餐廳必定要點,解渴解膩一流,足足有1L同朋友Share一齊飲,自私飲都唔過份,一邊打邊爐一邊飲真係冇得輸! 杯入面的水果仲要好足料,食到飽飽地可以當飯後果。😁(小食)椒鹽九肚魚🐟脆卜卜的表層咬開食到嫩滑的魚肉,再沾上喼汁一齊食佐酒食真係一流,就算冇酒都會想食多幾口😁不過唯一美中不足係魚肉略少不過整體已經好好味!😋(小食) 沙薑🐷手🐷✋咬落爽口每一啖都有肉,唔會話骨多過肉份量足,味道麻辣味混沙薑味食落口感幾特別。😗椒鹽蝦未食時只見到賣相可能會覺得佢應該會係好重口味的,但食落恰恰相反竟然剛剛好👍蝦肉仲要係彈牙而唔係"林"身。鹽酥鮑魚估唔到鮑魚鹽酥後都食到佢鮮味,個表皮仲要係薄片脆粉,所以食落唔會成口粉,就算放到最後

重慶雞煲半隻(小辣)

🍹老闆押水果茶

(小食)椒鹽九肚魚🐟

(小食) 沙薑🐷手

椒鹽蝦
蝦肉仲要係彈牙而唔係"林"身。

鹽酥鮑魚
估唔到鮑魚鹽酥後都食到佢鮮味,個表皮仲要係薄片脆粉,所以食落唔會成口粉,就算放到最後食表皮都仲係脆,真心抵讚!👍

芝士墨魚丸
口感爽滑內層食到墨魚蓉,再咬深D竟然仲有爆汁芝士,相當有驚喜!😄

四寶丸(墨魚丸,蝦丸,牛丸,豬肉丸)
每款都係手打的所以食落每款口感都好爽口彈牙,仲好多肉汁😋原全唔似出面食到的麵粉混肉。

美國桶蠔
估唔到蠔的Size甘大,同我隻✋比應該都佔了大半👍邊爐滾完出黎仲要唔太縮水,味道都幾鮮甜!正呀!

❄🐮雪花肥牛
一睇賣相就知廚師好有心機甘擺盤啦!遂塊切遂塊放都好講心機! 除左擺盤之外肉的顏色都好靚,油脂分佈好平均睇得出是靚牛🐮👍 可惜小編唔食🐮所以食評都係由友人提供:友人搞笑甘話,牛肉滾兩滾神仙都企唔隱,正正可以用黎代表碟肉,因為油脂分佈得好靚,食落無咩根入口即溶感覺好幸福好滿足😻

白鱔片
鱔片好新鮮食落完全唔會覺得腥😋仲要無骨食落啖啖肉!

🍄雜菇籃(雞脾菇,金菇 鮮冬菇)
每款菇的味道都好鮮,份量又足鐘意食🍄的朋友又唔想只食一款叫這個菇藍就最岩啦!

皇帝菜,油麥菜感覺似新鮮農場摘出來,味道好甜好吸味菜顏色仲要好綠好靚😄

炸支竹
賣相雖然一般,但食落有黃豆味又唔油膩好食😉
2021-05-03 19 瀏覽
重慶鮮辣雞煲(半隻)小辣。加熱後香氣撲鼻,因為有大量蒜頭、洋蔥、大蔥、花椒八角、乾辣椒等,雞肉嫩滑,小小麻辣,湯汁惹味,而且越煮越入味。酥炸椒鹽九肚魚。外皮薄而酥脆但比較油膩,椒鹽鹹香,裡面嘅九肚魚肉嫩滑。椒鹽鮮蝦。外殼炸到好脆,蝦肉新鮮爽口,蝦味濃郁,味道就略嫌淡咗小小。鹽酥鮮鮑魚。酥香脆嘅炸外皮包住肉質軟腍爽口嘅鮑魚,椒鹽更能帶出鮑魚嘅鮮甜,非常好食。沙薑豬手。豬手爽脆,沙薑味略嫌不足。食完雞煲,加入豬骨湯打邊爐。手打四寶丸拼盤。有豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸同蝦丸各三粒,足料爽口。芝士手打墨魚丸(八粒),鮮甜爽口墨魚丸包住芝士餡,味道口感都幾特別。美國桶蠔。有六隻大大隻嘅蠔,份量十足,鮮甜美味。白鱔片,肉質嫩滑,油而不膩。野菌什菇籃。有金菇、雞脾菇、冬菇等菇菌,新鮮爽口,索晒啲湯汁非常惹味。皇帝菜特殊嘅香味打邊爐點少得,仲有爽甜嘅油麥菜都係咁好食。美國雪花肥牛。擺盤精美加分不少,油花紋路均勻,肥瘦適中,肉質爽口甘香有牛味。老闆押水果茶。超讚嘅茶飲,一揸份量足夠兩人飲。有蘋果、菠蘿、橙同青檸,仲有薄荷葉,全部都係新鮮水果現切,加入茶包同蜂蜜沖調,冰冰涼涼,酸酸甜甜,解膩開胃。
沙薑豬手。豬手爽脆,沙薑味略嫌不足。
食完雞煲,加入豬骨湯打邊爐。
2021-04-29 38 瀏覽
好耐無雞煲打邊爐,又想試下其他餐廳雞煲如何,見到尼間價位唔算太貴,就決定一試。 本身諗住嗌打邊爐材料,發現原來餐廳有酒飲小食提供,仲要係有酥炸椒鹽九肚魚,太耐無食啦所以嗌咗一碟黎食。 ✨酥炸九肚魚 粉漿剛好唔太厚,即叫即炸熱辣辣,份量都算多兩個人食夠哂,魚既肉質嫩滑,more than expected,下次再黎會想試其他小食,款款都吸引😳✨重慶雞煲半份 適合兩人食用,雞煲味道非常惹味濃郁,唔會太鹹,食到差唔多就開始打邊爐,餐廳有豬骨湯同辣湯比客人選擇,我地就揀咗豬骨湯底 ✨美國雪花肥牛(小) 一盤大約15塊 雪花肥牛具有大理石油花,食落堅實的肉質帶有牛味,即使有濃郁既湯底都蓋唔過本身既肉味,而且份量都算多,都係$108,好鬼抵食!✨芝士手打墨魚丸平時丸類除左手打其他堅決唔食,事實證明係無錯! 依款咬落超級彈牙,食得到裏面有切成小塊的墨魚粒,口感不錯不過芝士味不太突出,可能因為墨魚味太濃😂哈哈✨日本廣島蠔(半份) 食落鮮甜帶有蠔味之餘,重點係完全唔腥,口感柔滑肉質飽滿,煮熟後不會過份縮水✨美國黑豚花腩片(半份)有大約11塊,有少少脂肪分佈,外觀都吸引,但放完落個鍋度有少少縮左水不過依個

✨酥炸九肚魚

✨重慶雞煲半份

✨美國雪花肥牛(小)

✨芝士手打墨魚丸

✨日本廣島蠔(半份)

✨美國黑豚花腩片(半份)
不過依個價錢都算唔話得架喇,味道方面都尚算不錯,不過有比較底下雪花肥牛會更加吸引

✨老闆押水果茶
水果茶好足料 有橙、蘋果、菠蘿配料,打邊爐飲非常解渴,大大杯又唔貴

店員非常細心,因為我陪男朋友飲咗幾杯酒,佢見我飲完酒塊面紅紅地,即刻比杯暖水我飲,服務一流👍🏻

依間性價比頗高,唐生菜都只係$16,抵到爛,但由於我地食量細既關係都唔試得多,唯有下次再黎試過其他
2021-04-27
2021-04-26 35 瀏覽
嗰日去咗元朗探個朋友,之後喺元朗想搵間餐廳食飯,就經過左一間老闆火鍋冰室,見到門面嘅裝修好得意,就入去打邊爐食雞煲。入到去睇個餐牌,佢哋有好多唔同款式嘅雞煲,但我哋最後都揀咗藥膳花雕酒雞煲,下次再去想試吓重慶先辣雞煲或者香辣蟹雞煲。打邊爐梗係要叫肥牛啦,d肥牛真係冇得頂,又大碟,又新鮮,最後我哋都叫咗兩大碟,全部食晒👍🏻我哋都叫咗好多唔同嘅配料,例如桂花膀,蝦滑,墨魚滑,靚魚頭,魷魚,蠔,冬瓜同埋少少菜類.好快藥膳煲同啲雞都嚟咗,啲湯好有酒味,好正,同埋隻雞都好,簡直正到爆👍🏻同埋都有好多唔同嘅小食例如臭豆腐,炸魷魚同埋炸油炸鬼👍🏻👍🏻 尤其係臭豆腐,佢哋可以整到成間鋪都唔臭但係你一擺入個口度先聞到我臭味,臭得黎食落又好香,真係好好食,熱烈推介必試!嗰度啲服務都唔錯,啲職員都不停幫我哋換碟,禮貌又好,讚!到了埋單,真係估唔到咁平,因為每一碟個份量都好多,我哋叫咗好多唔同嘢食,真係好抵食. 讚不絕口👍🏻👍🏻👍🏻下次入到黎元朗必食之选...決定下次再帶班朋友嚟食.👍🏻同埋一定要叫兩個唔同嘅雞煲,重慶辣蟹雞煲同埋鮑魚雞煲😂😂
嗰度啲服務都唔錯,啲職員都不停幫我哋換碟,禮貌又好,讚!
2021-04-25 53 瀏覽
⭐️星州竹星米⭐️份量十足,竹星米炒到一條條好分明。食落味度適中,唔算重口味。米粉彈牙,顏色均勻。⭐️咕嚕班腩飯⭐️班腩比一般茶餐廳既份量多好多。味道唔算太酸,肉質嫩滑,感覺新鮮。外皮唔會好厚,口感彈牙。以呢個價錢黎講,十分抵食。⭐️金沙楊州炒飯⭐️份量比星州新竹粉少。食落有輕輕既鹹蛋味,我平時唔鍾意食鹹蛋都接受到,而且食得多都唔會太鹹。而飯就炒到粒粒金黃,不過上台時飯已經係室溫。⭐️跟餐中湯⭐️每碗都有豬骨同紅蘿蔔,係屋企老火湯既味道。如果驚太飽,食唔曬,可以走湯。⭐️招牌凍啡⭐️咖啡面有咖啡粉,好靚。叫少甜既話,味道岩岩好。⭐️職員服務好一般,就算你未食完,都會不斷睇你食完未,有啲趕你走既壓迫感。
⭐️星州竹星米⭐️
星州新竹米(午餐)

⭐️咕嚕班腩飯⭐️
咕嚕班腩飯

咕嚕班腩飯(午餐)

⭐️金沙楊州炒飯⭐️
金沙揚州炒飯(午餐)

⭐️跟餐中湯⭐️
跟餐中湯

⭐️招牌凍啡⭐️
招牌凍啡

咖啡面有咖啡粉,好靚。叫少甜既話,味道岩岩好。

星州新竹米(午餐)
咕嚕班腩飯
咕嚕班腩飯(午餐)
金沙揚州炒飯(午餐)
跟餐中湯
招牌凍啡
2021-04-22 46 瀏覽
同朋友食雞煲,我都一定會推廌元朗呢間「老闆火鍋冰室」,係我so far食過最正既雞煲!好多朋友仔都中意去啲任食既雞煲餐廳,呢間「老闆」雖然唔係任食,但食物份量同價錢係勁抵,分分鐘平過又好食過任食雞煲!今次我叫左個重慶雞煲,半隻已經好大煲,一打開香噴噴,雞有少少肥,勁嫩滑,完全唔老呀!另外亦叫左酥炸魷魚鬚同脆炸南瓜,兩樣都勁出色!南瓜要特別讚下,炸完之後仲keep到入面南瓜甜甜地既味道,第一次食炸南瓜,原來勁好食!一唔小心又叫到成枱都係野食,除左炸南瓜,最impress我既係佢既手打咸蛋豬肉丸。豬肉好軟身,同街市買個啲硬邦邦既肉丸完全唔同,入面仲包住咸蛋,個味勁出,正呀!唔好睇叫左成枱野食,又雞煲又小食又打邊爐,其實人均都唔洗$250,我地仲要食淨好多,高質過唔少雞煲!

• 脆炸北海道南瓜片
2021-04-20 42 瀏覽
今晚OT收工,幾個同事一齊去食飯,揸車經過元朗,搵位泊車,泊車之後見到呢間老闆火鍋冰室門口企滿人等位,就埋去攞左張飛等位,佢地反枱速度好快,轉個頭就入左去啦。入到去之後,就揀食雞煲先定直接打邊爐,我同3個同事就揀左食醉雞煲先,雞煲一上台就已經好香,當然就要再煮多一陣。過多5分鐘左右,終於個湯滾左,可以開餐啦。我地叫既係一隻雞,為左快d有得食,我地先落左半隻,再等多5分鐘,終於有得食。我鐘意食肉多d,我即時夾左雞胸肉食,一食落口,內質好滑,好入味,一入口成口已經係花雕同紅棗味,超級好食。之後我地食埋另外果半隻雞,就開始叫火鍋材料。火鍋材料紙上面選擇超級多,有火鍋料,有即食料,都有好多好特別既野食同飲品。飲品方面,食火鍋係長期作戰,所以一杯又大又凍既飲品係小不了,估唔到呢度既飲品仲要好健康,我朋友叫左2杯凍柑桔檸檬,我叫左呢杯超大杯既水果茶,有超多水果係入面,酸酸甜甜咁,即刻唔覺得食滯左,隻杯又keep到凍,我食左3個鐘,杯茶都仲係凍既。係我哋等緊嘢食嘅同時,叫咗一份熟食,鹽香脆炸魷魚鬚,$4X既價錢,分量多到可以疊到一座山,炸份非常薄,魷魚鬚非常滑。食物方面,打邊爐最重要嘅牛肉,當然係美

食物方面,打邊爐最重要嘅牛肉,當然係美國雪花肥牛,我哋就叫咗一份大份嘅,大約有五十塊,上枱擺碟非常之靚,睇到肥瘦分佈好靚,入口即時溶化。之後再叫咗一碟爽嫩滑牛利托,入口非常爽口,牛肉香味非常濃郁。

海鮮方面,我就叫左美國靚桶蠔,一碟有7隻,每隻都同我隻手掌一樣咁長,非常大隻,味道非常鮮甜。

食完肉同海鮮,就叫咗一碟娃娃菜幫助消化,娃娃菜非常靚,每棵都非常新鮮,無黑無爛,娃娃菜放落湯來錄了大約10分鐘,完全吸入左花雕醉雞嘅湯味,非常好味爽口。

2021-04-15
  • 老闆押水果茶
2021-04-18 55 瀏覽
今日唔想煮飯,於是出街食。本來自己住上水,但上水到夜晚就好小餐廳選擇。於是搭左去元朗睇下有咩食😁我同屋企人望完一輪,就決定揀左呢間 ‘老闆火鍋冰室’。揀呢間原因係我自己好鐘意佢懷舊的裝修,好似番到六、七十年代!食物款式都好多選擇,而且分量十分足夠。我俾小小建議大家,如果有半份選的就先揀半份,寧願唔夠食先再叫過。醬料方面就有4款:沙嗲醬、蒜蓉、辣椒、蔥花,較為選擇少左。可以建議加番芫茜😍 我哋叫咗藥膳花雕醉雞鍋,淨係睇個湯底就知足料啦。個窩一滾就立刻迫不及待飲啖湯底。我地叫左一隻雞,另一半就倒左落鍋。真係足一隻雞,吾係細版個d囉。雞肉肥瘦平均,食落去係好滑。等緊雞煲熟的時候,我哋叫左3款小食醫肚先。呢個臭豆腐大家一定要試,係超級好食。外層好脆卜卜,一啖咬落去d汁起晒入,好juicy。同起街邊小食店食嘅唔一樣!!!(我起店舖食完都要再打包一碟番屋企)呢個脆炸魷魚鬚賣點係佢作為小食,真係分量好多好多。我以為係一碟仔,點知多到成碟餸禁,先至係$46!我起上水馬會道個間XX芳買$3x先得呢碟的四分一。墨魚脆炸油炸鬼正常,啲蟹子又係好多傻,成舊係起嘴入面食到脆同蟹子的爽。美國桶蠔大大隻,好肥美,食

我同屋企人望完一輪,就決定揀左呢間 ‘老闆火鍋冰室’。

藥膳火鍋湯底

等緊雞煲熟的時候,我哋叫左3款小食醫肚先。呢個臭豆腐

美國桶蠔大大隻,好肥美,食落係好鮮甜。有7隻都同價錢成正比。

呢個蟹子墨魚滑和鮮蝦滑又係蟹子好多,吾糸得個少少做裝飾,仲要呢兩個滑都係手打,好彈牙。

呢個叫墨魚水上飄,本身我哋叫半份,店員同我哋講半份只得兩條,所以到時叫要留意人數。外面係魚肚,入面包住墨魚滑,上面都係鋪滿蟹子,好鐘意。由於入面都係包住墨魚滑,建議大家如果叫左墨魚水上飄,可以可唔洗叫住蟹子墨魚滑先,我今次兩樣都叫晒,所以太飽了。

我每次火鍋雞煲,只要有珊瑚蚌都必叫架!一個字:鮮!

蔬菜類都非常新鮮,娃娃菜為一份嘅份量,而雜菇就叫咗半份份量。

重點黎啦:牛利托和安格斯牛頸脊

牛利托的牛味好重,帶有騷味。如果鍾意騷味嘅朋友,一定要試呢個,保證你一試難忘!

我自己就非常鐘意食安格斯牛頸脊,每片都砌得好平均,入口好嫩滑。淨係睇相都見到油脂分布都係靚,必食推介!

欣賞呢間店對食品的要求。黎開元朗一定要黎試下呢間店!!

2021-04-16
藥膳火鍋湯底
  • 極品安格斯牛頸脊
  • 臭豆腐
2021-04-14 1802 瀏覽
疫情關係都好耐無出街食飯,今日決定同朋友食我最愛既火鍋!呢間老闆火鍋冰室既裝潢充滿懷舊風味,加上色彩鮮艷既壁畫充滿活力。佢地有7款特色雞煲,同埋分別有11款唔同既湯窩供選擇。真係好多都好想試,今次我地就叫咗個藥膳花雕醉雞鍋,個湯底一黎就即刻聞到好香嘅藥材加花雕酒味!見到有好多藥材同埋堅係成隻雞!雞肉清甜,絕對唔係冰鮮雞,每一啖都有淡淡既藥膳花雕香味~而且店員超貼心,食咗半隻雞就已經幫我哋換碟。配菜方面,佢地既牛脷托有勁香濃既牛味,咬落去爽口。而安格斯牛頸脊則較為軟身,牛味無咁濃,而且脂肪分佈平均。美國桶蠔超級大隻肥美,最重要係仲有濃濃既鮮蠔味! 蟹子墨魚滑&蟹子蝦滑一食就知新鮮,D滑既肉質彈牙,而且墨魚同蝦既味道都好出,一定無混合大量麵粉。大魚頭又係勁新鮮,花雕香味更能提升魚頭既鮮味,非常鮮甜!!只有中意食雞子既人先會明白花雕雞子既有幾正,雞子又大粒,煮到湯滲左系裡面之後,咬爆佢,D汁咇晒出黎!非常清甜!!另外,我地都叫左一D小食,呢個流口水臭豆腐係我食過全港最好食既臭豆腐!臭豆腐既精髓一定要有淡淡既臭味,食落去好香,仲要外脆內軟!而呢個墨魚脆炸油炸鬼都好香脆,面層鋪左滿滿的蟹子,口感
疫情關係都好耐無出街食飯,今日決定同朋友食我最愛既火鍋

配菜方面,佢地既牛脷托有勁香濃既牛味,咬落去爽口。

而安格斯牛頸脊則較為軟身,牛味無咁濃,而且脂肪分佈平均。
美國桶蠔超級大隻肥美,最重要係仲有濃濃既鮮蠔味!
大魚頭又係勁新鮮,花雕香味更能提升魚頭既鮮味,非常鮮甜!!
而呢個墨魚脆炸油炸鬼都好香脆,面層鋪左滿滿的蟹子,口感一流!
而佢地既飲品偏向手作茶,我就叫左杯凍檸檬冬瓜茶,味道唔錯又唔會太甜。
睇佢地既裝潢我以為價錢都唔平,但原來一D都唔貴,而且真材實料,選材新鮮。
2021-04-10 57 瀏覽
屯元天有唔少出名好味既冰室,昌盛徑元通樓地下呢間老闆火鍋冰室小妹周不時都會去,今次約埋朋友黎食午餐懷舊復古既裝潢,座位全以卡位做主打,坐得十分舒服午餐精選款式又幾多,以下為小妹心水菜色:D餐 泰式咖哩雞扒飯 $53呢個午市精市套餐我會用5個字形容,「大份夾抵食!」兩大塊雞扒有我塊面咁大,新鮮煎起keep住皮脆肉嫩主角黃咖哩汁夠濃味,唔會太稀,係小妹最愛既版本跟餐仲有跟中湯💕正豬扒炒公仔麵 $58果然餐廳都係走大碟抵食路線,朋友叫呢碟炒公仔麵,一路食到停唔到口,激讚豬扒夠入味,公仔麵炒得夠鑊氣老闆招牌凍啡 跟餐+$5叫得招牌啡果然唔係浪得虛名,係一杯飲到好香奶味既凍啡,叫少甜岩岩好,為小妹成個下午差足電之前食過老闆火鍋冰室既晚市火鍋已經覺得唔錯,估唔到午市一樣咁掂👍🏻誠意推薦比大家

懷舊復古既裝潢,座位全以卡位做主打,坐得十分舒服

午餐精選款式又幾多,以下為小妹心水菜色:

D餐 泰式咖哩雞扒飯 $53

主角黃咖哩汁夠濃味,唔會太稀,係小妹最愛既版本

跟餐仲有跟中湯💕正

豬扒炒公仔麵 $58