今日同朋友仔行街經過砵蘭街尼間老川皇,比店內傳出嘅重慶燒烤味道吸引住,正值開飯時間,入去整番幾串滿足下味蕾先當時八點半,已經全場爆滿,我地在門口等左十五分鐘先安排到坐位,真係好旺場店仔細細,坐位有啲迫,不過尚算整潔,店員姐姐亦好nice,感覺良好食物主打川菜,水煮xx,辣炒xx之類,都好多選擇,好辣人士必定喜歡💕仲有手工餃子🥟點,啱曬我尼個餃子🥟皇后而我地嘅目標重慶燒烤係用點餐紙點的,嘩!好多選擇呀!仲可以按口味選擇辣度,唔食辣可選擇蜜糖味㗎!我地就揀左小辣燒烤需時,我地食住煎餃子先,有三種口味選擇,分別係白菜,韮菜同冬菇,我地揀左白菜,外皮煎得好脆好香,而且夠薄,䐄料好足,調味剛好,不錯食完煎餃,第一輪燒烤到喇!賣相好吸引,一串串金黃色的,好香啊燒雞肉串好入味,肉質仲好嫩滑,小辣剛剛好燒魷魚🦑鬚,非常有咬口,但細串左小小龍蝦丸同花枝丸,熱辣辣,大大粒,非常旦牙爽口燒茄子🍆,尼個扺食,大大個好厚肉,味道夠惹味,推薦第二輪係燒粟米,好香好甜又juicy,建議叫蜜糖味可能會夾d脆皮燒雞腿,分開左兩串,我地兩個人一人一串剛剛好,皮真的燒得好脆,好入味,肉質亦保持嫩滑燒象拔蚌,好香蒜蓉味而且

仲有手工餃子🥟點,啱曬我尼個餃子🥟皇后

白菜煎餃子🥟

雞肉串燒

燒雞肉串好入味,肉質仲好嫩滑,小辣剛剛好

魷魚🦑鬚/  龍蝦丸/  花枝丸串燒

燒魷魚🦑鬚,非常有咬口,但細串左小小

龍蝦丸同花枝丸,熱辣辣,大大粒,非常旦牙爽口

燒茄子

燒茄子🍆,尼個扺食,大大個好厚肉,味道夠惹味,推薦

燒粟米/  脆皮大雞腿

燒象拔蚌

燒象拔蚌,好香蒜蓉味而且好鮮甜,我朋友唔食海鮮,我一人獨吞

Hoegaarden生啤

尼度仲有Hoegaarden生啤點,我地點左一大杯share,冰凍無比,配串燒簡直係perfect match

這店極有風味,而且價錢合理,服務周到,大家有機會一定要來試試啊

白菜煎餃子🥟
雞肉串燒
魷魚🦑鬚/  龍蝦丸/  花枝丸串燒
燒茄子
燒粟米/  脆皮大雞腿
燒象拔蚌
Hoegaarden生啤
2018-10-31 44 瀏覽
天氣漸涼,好想吃辣的。這裡的菜式頗有風味,而且多選擇。行行下入左去坐低。見坐無虛席。未到七時,已經好多人。但都好快有得入座!門外已經聞到陣陣香辣的味道!點了#酸菜魚$132 ,辣度可自選,魚肉好滑,最重要夠鮮味。酸菜也好吃#涼拌萵筍絲$34,萵筍清甜爽口,沾上辣汁,辣辣的麻香口感。#炸饅頭$30 ,有八粒,一口的大小,配煉乳一起吃又是無敵的。#麻辣豆皮 $34,吃起來像粗麵,但豆香濃郁,配上芫荽及足夠掛上麻辣汁。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯飲品都多款選擇,我們選了啤一啤🍺,大快朵頤。我覺得滿地道的四川菜,朋友和我都吃得十分過癮,重口味。喜歡這裡的辣味,下次會再來試試其他菜式。

點了#

#
涼拌萵筍絲$34,萵筍清甜爽口,沾上辣汁,辣辣的麻香口感。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
飲品都多款選擇,我們選了啤一啤🍺,大快朵頤。

我覺得滿地道的四川菜,朋友和我都吃得十分過癮,重口味。

喜歡這裡的辣味,下次會再來試試其他菜式。
2018-10-18
  • 麻辣豆皮
2018-10-29 41 瀏覽
特登行到嚟旺角度食燒烤,食完就覺得好嬲!我見店入邊人山人海,好多人都嗌重慶燒烤。就忍唔住,點左燒雞翼,青椒,紅衫魚,燒魷魚鬚,燒牛肉,燒韭菜。滿懷興奮嘅心情等待佢嘅到來。點知一嚟到就好令人失望,冇燒烤嘅痕跡,全部都係!燒雞翼 變咗炸雞翼好嬲呀好嬲!明明燒烤係會有燒窿嘅痕跡,一啲都冇,完全唔知自己食緊燒烤!條魚仲過分,佢明明寫燒烤魚。點知一出到嚟係炸魚,沈左啲燒烤粉係面度。又乾有冇魚味,由頭到尾都冇見過廚師喺度燒烤,但係我見有煙出。極度可惡!冇下次!大家唔好再被騙啦
特登行到嚟旺角度食燒烤,食完就覺得好嬲!

佢嘅到來。

2018-10-18 54 瀏覽
食辣野,當然四川菜啦,麻辣風味,麻麻辣辣就最過癮。涼拌萵筍絲,酸酸地爽口。口水雞小小辣,芝麻又多,好香,雞肉就好滑。四川菜最愛吃水煮乜乜⋯,叫了一斤水煮桂花魚。是用大鐵盆上菜,好地道,魚肉好滑好大片,啖啖魚肉冇骨,小辣所以還做到魚味。鐵板魷魚鬆,啫啫聲好香又惹味。一放上枱,就聽到隔離枱話跟住我地叫一份一樣!燒茄子,鋪滿蒜蓉,一絲絲又多汁。邊食辣野邊飲啤酒,這處咁經濟,同朋友來飲兩杯食下串燒,就最好。原來這𥚃收夜晚四點,唔掛得越野越多人等位。
食辣野,當然四川菜啦,麻辣風味,麻麻辣辣就最過癮。

燒茄子,鋪滿蒜蓉,一絲絲又多汁。

原來這𥚃收夜晚四點,唔掛得越野越多人等位。
2018-10-17 43 瀏覽
今日突然之間好想食川菜行行吓就嚟咗位於旺角砵蘭街嘅老川皇點解會嚟咗呢間食?咪就係因為俾佢喺門口嘅香氣吸引左入嚟囉睇番餐牌有好多選擇有雞煲、有酸菜魚、有小菜、有串燒而且有辣有唔辣任君選擇多到唔知食乜好今日我哋兩個人嚟食叫咗兩個餸一個涼粉同埋一堆串燒食到好飽好滿足—川北涼粉 $38先講下呢個涼粉呢個涼粉要讚既係佢既辣就咁食堆辣椒渣都好好味食得辣既又係可以叫黎試下而且佢個質地好似蒟蒻溝埋啲辣油一齊食係幾好嘅—酸菜魚 $132呢份酸菜魚嘅份量都好多個湯底夠晒酸不過唯一要挑剔嘅就係啲魚骨比較多唔可以大啖大啖咁食個湯就好似胡椒豬肚湯咁酸酸地如果再辣啲會更好—干鍋魚雜 $90魚雜一般比較係難喺食肆食到所以叫咗黎試吓佢係煲仔嘅形式上菜配返一對辣椒洋蔥都幾惹味好有家鄉嘅味道......串燒我哋仲叫咗一堆串燒唔逐樣講啦講下我覺得邊啲最好食燒菠蘿係唔錯嘅夠多汁白鱔燒得夠脆口羊架夠騷夠入味—都幾抵啦食左咁多野$500有找想食川菜既可以考慮下黎呢度
今日突然之間好想食川菜
行行吓就嚟咗位於旺角砵蘭街嘅老川皇
點解會嚟咗呢間食?
咪就係因為俾佢喺門口嘅香氣吸引左入嚟囉
睇番餐牌有好多選擇
雞煲、有酸菜魚、有小菜、有串燒
而且有辣有唔辣任君選擇

食左咁多野
$500有找
想食川菜既可以考慮下黎呢度
2018-10-11 77 瀏覽
四川風味,當然要去有地道風味的小店。人頭勇勇,坐滿客人,不過等了一陣,好快就有位。一心來食四川菜,當然要食水煮啦。這處真的好地道,叫水煮魚,不是叫一條、一份或例牌,而是叫一斤二斤。尖椒皮蛋,尖椒真係好辣,夠正宗,而皮蛋同平時食的一樣,係淡黃色,都好通透。食落比平時食開夠為硬身,皮蛋黃都有流心。泡椒豬手,爽口微辣。鐵板魷魚鬚,未食已經聞到好香,陣陣孜然粉味,味道濃夠惹味。主角到,一斤水煮桂花魚,叫了小辣,所以食到魚味,而魚肉好滑又冇骨…食得好爽快。

泡椒豬手,爽口微辣。

鐵板魷魚鬚,未食已經聞到好香,陣陣孜然粉味,味道濃夠惹味。

• 水煮魚
2018-10-10 78 瀏覽
今日搵食黎到旺角砵蘭街老川皇好耐之前已經想呢度食因為呢度有好多選擇有雞煲有酸菜魚有小菜有串燒真係總有一款滿足到你需求而且有辣有唔辣任君選擇😂😂......好啦講返正題今日我哋兩個人嚟食叫咗兩個餸一個麵食同埋一堆串燒食到好飽好滿足......酸菜魚 $132呢份酸菜魚嘅份量都好多個湯底夠晒酸落味精嘅份量應該唔算多因為飲咗幾碗都唔算口渴😂不過唯一要挑剔嘅就係啲魚骨比較多唔可以大啖大啖咁食......干鍋魚雜 $90魚雜一般比較係難喺食肆食到所以叫咗黎試吓佢係煲仔嘅形式上菜配返一堆辣椒洋蔥都幾惹味......串燒s我哋另外仲叫咗一啲串燒當中個羊架係最好食好入味大家食羊既話要叫黎試下👍🏻👍🏻.....川北涼粉 $38呢個涼粉要讚既係佢既辣就咁食堆辣椒渣都夠晒食得辣既又係可以叫黎試下.....全餐大概$500堆單都幾抵啦食左咁多野
今日搵食黎到旺角砵蘭街老川皇
全餐大概$500堆單
都幾抵啦
食左咁多野
2018-10-07 695 瀏覽
寒露將至,有點秋意,今晚同老婆仔撐枱脚去食川辣菜。我們揀了呢間出名好食而價錢又好貼地嘅''老川皇''。''老川皇''在油麻地砵蘭街有兩間分店,一間在歐美廣場一樓,另一間就是今次我們去幫襯位於砵蘭街114號地下,重點呢一間分店無需加一。今晚7:00去到鋪頭門口已經要排隊等位,好在又唔算太多人,等了一陣就有位。舖頭唔算好大,餐牌選擇多,而價錢又好合理,一點都唔貴。一坐低先叫枝啤酒同老婆仔啤啤佢,青島啤酒大枝庒 $24。先嚟 水煮生魚片 $162/斤,魚肉好新鮮,肉質嫩滑又彈牙,麻辣湯底,好味又夠辣,超正。麻辣湯底咁好味,配上水餃一齊食好好味。白菜豬肉餃 $32/8隻, 豬肉餃皮薄餡靚,半肥瘦豬肉碎餡料好juicy,重點配上麻辣湯一齊食,超好味! 鍾意食辣嘅我,又點可以少得 口水鷄 $58例牌,鶏肉鮮嫩,麻辣汁一樣係夠辣又夠味。樟茶鴨 $58例牌,好香鴨味,皮脆好香口,十足燒乳豬皮一樣咁脆咁香口。蒜茸娃娃菜 ($52),娃娃菜新鮮幼嫩,鑊氣夠,好食。總結,又飲又食,食到飽,埋單$500有找,抵食。

舖頭唔算好大,餐牌選擇多,而價錢又好合理,一點都唔貴。

一坐低先叫枝啤酒同老婆仔啤啤佢,青島啤酒大枝庒 $24。

蒜茸娃娃菜 ($52),娃娃菜新鮮幼嫩,鑊氣夠,好食。

總結,又飲又食,食到飽,埋單$500有找,抵食。

2018-10-06 27 瀏覽
喺旺角上完興趣班同個嗜辣嘅同學仔去咗老川皇食晚飯。打開餐牌,圖文並茂,各適其式水煮生魚片 ($162/斤) - 有好多片生魚塊,魚塊口感滑溜, 肉質鮮味嫩滑,又麻又辣惹味好食!😍😍樟茶鴨 ($58/例) - 入味香口,鴨皮香脆鬆化,十分好食!👍口水鷄 ($58/例) - 麻辣香氣撲鼻,鷄肉嫩滑有鷄味,麻辣汁上面舖滿蒜蓉、葱粒,芝蔴同香口嘅花生,味道同口感都豐富好食!😋孜然羊肉 ($92) - 羊味濃郁,孜然味香濃,火喉十足,香口惹味白菜豬肉餃 ($32) - 餡料肉質嫩滑,白菜爽口,鮮甜味美蒜茸娃娃菜 ($52) - 大大份,爽甜解辣青島啤酒 ($24) - 冰涼解渴🍻🍻
喺旺角上完興趣班同個嗜辣嘅同學仔去咗老川皇食晚飯。

打開餐牌,圖文並茂,各適其式

蒜茸娃娃菜 ($52) - 大大份,爽甜解辣

青島啤酒 ($24) - 冰涼解渴🍻🍻

2018-10-03 135 瀏覽
呢兩日辣癮發作好想食四川辣野🙈今晚同男朋友出旺角附近買嘢搵到呢間, 見個名同餐牌好似好正宗!決定一試😀就係對面既一個商場已經有一間分店😯不過見商場果間好似係煲/鍋多,而呢間係小菜多,所以就入左呢間佢仲有重慶燒烤😯西利!真係好似返左大陸咁😂我哋叫咗干扁四季豆,尖椒豬肚,炸饅頭,涼拌萵筍絲😁串燒就點左燒雞腎,燒白鱔同埋蒜蓉多士對於其實不太食得辣既我,干扁四季豆同尖椒豬肚都叫咗bb辣,辣度真係好少,下次可以一碟小辣一碟bb辣😁😁 涼拌萵筍絲爽口,開胃,個辣幾香口四季豆炸得幾乾身👍🏻D豬肚舊舊都唔韌,好難得😵😵 因為好多時出街食豬肚都係偏淺色好韌果種...見到就唔太想食🙈🙈呢兩樣餸下次我再揀返辣D應該就perfect! 😁😁炸饅頭細細粒,不過明明餐牌見到係半打,黎到有8粒🤨🤨😂😂剛剛炸起,熱辣辣,個饅頭唔會太空氣又唔會太實,不錯不錯😁燒白鱔同雞腎就係落辣粉燒,味道正常~反正個蒜蓉包落左D蜜糖,就有種久違左既BBQ味道😂😂整體黎講都好滿意,會再幫襯!👏🏻👏🏻
呢兩日辣癮發作好想食四川辣野🙈
我哋叫咗干扁四季豆,尖椒豬肚,炸饅頭,涼拌萵筍絲😁
串燒就點左燒雞腎,燒白鱔同埋蒜蓉多士
涼伴萵荀絲
涼拌萵筍絲爽口,開胃,個辣幾香口
乾煸四季豆
四季豆炸得幾乾身👍🏻
尖椒豬肚
呢兩樣餸下次我再揀返辣D應該就perfect! 😁😁
炸饅頭
炸饅頭細細粒,不過明明餐牌見到係半打,黎到有8粒🤨🤨😂😂
剛剛炸起,熱辣辣,個饅頭唔會太空氣又唔會太實,不錯不錯😁
串燒
燒白鱔同雞腎就係落辣粉燒,味道正常~
反正個蒜蓉包落左D蜜糖,就有種久違左既BBQ味道😂😂
整體黎講都好滿意,會再幫襯!👏🏻👏🏻
2018-10-02
涼伴萵荀絲
乾煸四季豆
尖椒豬肚
炸饅頭
  • 乾扁四季豆
開心星期五🎉,放工去了旺角📍與閨蜜🐭逛了一下,肚子餓了怎麼辦😢?嚐辣的閨蜜🐭馬上想起了她平常愛吃的川菜館🌶,反正剛好在附近🤔,就去試試看吧🤗。店內人頭湧湧的😲,在門外等了一陣子才有位置😵。先看看餐牌📜,種類還蠻多的🤩,由涼拌❄️、幹鍋🥘、鐵板🔥等,應有盡有,有點花多眼亂呀😍。紅油豬耳🐽:先來一個小吃🥢,爽脆的口感😋,配上了麻辣的味道🌶,十分醒胃👍🏽。口水雞半隻🐣:再來一個涼菜❄️,雞肉嫩滑鮮味😍,配以加入了花椒🌶的醬汁,令人垂涎欲滴🤤。火爆腰花🔥:腰花上以交叉切上了刀痕🔪,配以萵筍、木耳及多款不同的辣椒炒製🌶,味道香辣而不膩👍🏽,成為了人妻🐷全晚最愛💘。飄香辣子雞🐔:配上了蔥、乾辣椒、花椒、胡椒等多種材料炒製而成🥘,香辣味濃😍。鐵板魷魚須🦑:加入了大量洋蔥及香菜等炒成🔥,爽嫩的魷魚須入口微辣😋,香味濃郁👍🏽,全晚驚喜之作✨。總結:餐廳位置頗多的🤔,加上味道正宗🤤,難怪是人山人海的😳。
店內人頭湧湧的😲,在門外等了一陣子才有位置😵。
口水雞半隻
火爆腰花🔥:腰花上以交叉切上了刀痕🔪,配以萵筍木耳及多款不同的辣椒炒製🌶,味道香辣而不膩👍🏽,成為了人妻🐷全晚最愛💘。
火爆腰花
飄香辣子雞🐔:配上了乾辣椒花椒胡椒等多種材料炒製而成🥘,香辣味濃😍。
飄香辣子雞
鐵板魷魚須🦑:加入了大量洋蔥香菜等炒成🔥,爽嫩的魷魚須入口微辣😋,香味濃郁👍🏽,全晚驚喜之作✨。
可口可樂
2018-09-21
2018-10-01 53 瀏覽
最近同同事們上大陸吃川菜吃上癮搞到喺香港食唔到就囉囉攣所以忍唔住晏晝都要搵間川菜尼食😆旺角咩都有真係好趁住晏晝食lunch一個鐘我哋幾個就嚟到老川王皇喇人流都幾多😮😮😮我哋食兩點鐘,但係餐廳都幾full嚇親寶寶了,好驚會遲到返工😂唔緊要,叫杯嘢飲定定驚先係檸檬水同埋蜂蜜柚子茶👍🏻熱熱地,快快趣叫個冷盤先四川涼麵,小小辣,每條免到有滿滿嘅四川汁汁同事叫咗個涼拌海帶,酸酸辣辣,又凍凍地,好開胃熗炒土豆絲👍🏻川菜必食,不過佢呢一隻就冇酸味,只有辣味,土豆絲很爽樟茶鴨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這碟菜每個人都很喜歡吃,鴨肉很滑,不會老老的,而且炒得很香,外皮很脆👍🏻👍🏻麻辣香鍋😆😆好正呀,好多個辣椒,馬勒香鍋係辣椒炒田雞、蝦、椰菜,非常入味,可口送飯👍🏻蟹黃豆腐,豆腐配上淡淡嘅蟹黃味,可以一洗舌頭上辣辣嘅感覺👍🏻川式回鍋肉本身仲以為點解啲肉好似有啲乾乾硬硬咁有個來自四川老媽的同事解釋,佢媽咪做嗰啲都真係咁🙈呢啲係正宗四川菜嘅做法今天又長知識了
最近同同事們上大陸吃川菜吃上癮
搞到喺香港食唔到就囉囉攣
所以忍唔住晏晝都要搵間川菜尼食😆
旺角咩都有真係好
趁住晏晝食lunch一個鐘我哋幾個就嚟到老川王皇喇

人流都幾多😮😮😮
我哋食兩點鐘,但係餐廳都幾full
嚇親寶寶了,好驚會遲到返工😂

唔緊要,叫杯嘢飲定定驚先
係檸檬水同埋蜂蜜柚子茶👍🏻

熱熱地,快快趣叫個冷盤先
四川涼麵,小小辣,每條免到有滿滿嘅四川汁汁

同事叫咗個涼拌海帶,酸酸辣辣,又凍凍地,好開胃

川式回鍋肉
本身仲以為點解啲肉好似有啲乾乾硬硬咁

今天又長知識了
2018-10-01 55 瀏覽
今天在旺角郎豪坊看戲後便憶起朋友曾介紹過的「老川皇」,搜尋一下原來就是不遠處有兩間 - 都是一條馬路之隔,靠近油麻地與旺角之間地鐵站。 地舖環境整潔,坐位空間剛好。上菜快,不用等太久。《鐵板黃鱔 $106》很有鑊氣啊! 上菜後還在熱呼呼的霧煙! 色澤很美,又有鑊氣,黃膳比白膳肉質實一點點,骨也不多。也不會太肥膩感。聽說豐富的蛋白質!《干煸四季豆 $65》炒得乾、沒有渣,也保持翠綠沒變黑。 味道大辣但仍可接受。隨即點了一碗《白飯 $10》!很惹野,推介!食辣怎少得點杯凍飲:《檸檬利賓納 $19》

地舖環境整潔,坐位空間剛好。
上菜快,不用等太久。

《鐵板黃鱔 $106》
也不會太肥膩感。聽說豐富的蛋白質!

《干煸四季豆 $65》
炒得乾、沒有渣,也保持翠綠沒變黑。 味道大辣但仍可接受。

隨即點了一碗《白飯 $10》!很惹野,推介!

食辣怎少得點杯凍飲:
《檸檬利賓納 $19》
2018-09-30
2018-09-29 275 瀏覽
講到食辣, 香港地真係無邊幾間好。有間係紅磡, 又有間係灣仔。咁岩撞著放工係旺角, 就俾次機會佢。開正係朗豪坊斜對面, 算幾就腳。咁岩遇著星期五, 唔止坐滿哂人, 仲排哂隊。最後足足等咗半個鐘先入座。算!為咗食, 我忍!紅油豬耳 $58前菜, 凍既!(緊係凍啦, 涼菜嘛) 豬耳好爽脆入味, 辣味醬汁帶微酸, 零舍開胃。鐵板魷魚鬚 $90接下來係熱食, 比較似大排檔風味小炒。魷魚煙韌彈牙, 微辣, 有少少沙茶醬味再加上配菜同食。可以一試。口水雞(半隻) $98其實我麻麻地食口水雞(因為有碎骨), 但老婆想食我都會奉陪。味道上同一般坊間食得到既大致相同, 麻辣醬汁配爽滑雞件, 雞肉肉質嫩滑同埋好掛汁。唯一美中不足都係有骨。火爆腰花 $82腰花係一樣個人十分喜歡既食材, 加入荀、木耳、辣椒。非常惹味之餘, 令我又再感覺到大排檔小炒風味。(火候真係好重要) 飄香辣子雞 $96終於返返黎食川菜啦, 辣子雞!滿滿既辣椒加上雞粒, 人品地雞粒十分之多(試過食辣子雞, 入面唔夠10粒雞), 雞肉香脆, 入口辣味豐富之餘仲有少少肉汁。加埋罐可樂真係無得輸。可樂 $15

紅油豬耳 $58

鐵板魷魚鬚 $90

口水雞(半隻) $98

火爆腰花 $82

飄香辣子雞 $96

可樂 $15

2018-09-27 70 瀏覽
同友人鐘意食濃味野,想食串燒。近近地去左老川皇到食川菜。等左大約5分鐘左右。座位位置比較迫。無太多空間感。😐叫左好多串燒,有金菇,韭菜,雞肉,牛肉,金菇肥牛,豬頸肉,雞翼。我地點左串燒要蜜糖味,有D辣粉,好重味道,但係我地就系鐘意。😻😻😻😻不過蜜糖味比較少,如果可以有更多蜜糖就更好。但串燒可能要等耐少少。炸饅頭一碟有好多粒,細細粒。 炸到好脆,配埋煉奶真系好好味。😍叫左個魚香茄子,份量都幾多,小辣,勁多蒜蓉香料,好入味。😋😋😋
同友人鐘意食濃味野,想食串燒。近近地去左老川皇到食川菜。
等左大約5分鐘左右。座位位置比較迫。無太多空間感。😐

2018-09-19