2017-09-22 522 瀏覽
好耐都冇去翡翠到食嘢今次一大班人一齊去食lunch一坐低大家已經話要食小籠包之後大家叫野食叫到好似唔駛錢咁雪菜蝦仁炒飯已經叫咗兩個再黎個四川擔擔拉麵同一個上海粗炒勁多澱粉質小食就要咗花雕醉雞青瓜拌粉皮麻婆豆腐京燒明蝦球等等五個人嗌到成張枱都滿晒真係路過都嚇親人侍應見我地完成左一碟就幫手收走先免得堆到一枱都係個蝦球就第一次食一食就已經勁鍾意 下次再食過到最後全部食晒冇食淨成班人嘅胃口真係好大個位又安排得好 可以望住個海景食 一流
好耐都冇去翡翠到食嘢

成班人嘅胃口真係好大

個位又安排得好 可以望住個海景食

一流
2017-09-10 341 瀏覽
Great to see this chain restaurant is improving!Start with the refreshing sweet & sour cucumber peel.Nice starter which really get your appetite up.Then they have different types of noodle to choose from when you order their noodle soup.The one I picked is actually better than the original one.

2017-08-29 290 瀏覽
四川擔擔麵,之前吃過,曾是這裡最好吃的。時代那間已讓我切底失望。今次再來世貿,也是切底失望。湯底已變得不好味,還有什麼好說…幾乎完全無肉碎…吃剩很多…不好吃,不再來
2017-08-28 226 瀏覽
There are some restaurants that I consider solid. Not mind blowing the best thing ever but at least a place I know I can go for solid meal that tastes good for a reasonable price.Crystal Jade La Mian Xiao Long Bao is one of them.Until now.Boyfriend and I came here for dinner as there was quite a long line in most other places and we just wanted to find some place to eat.Menu is in English and Chinese complete with photos. When we sat down, we were presented with two glasses of tea. It's been a w

Until now.

Menu is in English and Chinese complete with photos. When we sat down, we were presented with two glasses of tea. It's been a while since I've been here but wasn't the tea served in a teapot?

Chilled Pork Jelly in Zhenjiang Style ($63). This was thickly cut. It wasn't delicate in taste and had a rough texture. It wasn't crisp and refreshing. This was surprising as it was so poorly made.

Xiao Long  Bao ($38 for four). The wrapping was thick. There also wasn't a lot of juice inside. The meat was also dry.

Shanghai Style Sauteed Rice Flour Cake ($73). Surprisingly, this was bland. It looked dark in color.  I was all prepared for it to be salty but  instead it was flavorless. It was so odd while we were munching away.

I have no idea what has happened. A place I've never been disappointed with, I am now. The food was poorly made. The place looked a little run down as well. We sat there stunned by how the quality of the food was not how we once remembered it.  Will most likely not be back.
2017-08-21
2017-08-17 256 瀏覽
上星期同K先生去到世貿中心,先發現小王牛肉麵變咗翡翠拉麵小籠包,其他餐廳要排隊,又唔想行來行去,所以入咗去食。我地點咗小龍包、雲吞麵、擔擔麵、檸檬薏米水。入到去,餐廳員工服務態度欠佳,叫左好耐先有人同我地點菜。等咗好耐,d食物先送到。小龍包黎先,我同K先生每一夾一個,個皮即爛,四個小籠包都係一夾起就爛。K先生的擔擔麵,K先生話一d都吾正宗,味道麻麻地。而我的碗吞麵,份量係幾多,但雲吞同之前的小籠包情況一樣,都係用筷子一夾起,個皮就爛,粒粒如是。全餐唯一滿意係杯檸檬薏米水。
我地點咗小龍包、雲吞麵、擔擔麵、檸檬薏米水。
入到去,餐廳員工服務態度欠佳,叫左好耐先有人同我地點菜。
等咗好耐,d食物先送到。

K先生的擔擔麵,K先生話一d都吾正宗,味道麻麻地。

全餐唯一滿意係杯檸檬薏米水。
當日與朋友去銅鑼灣,想說多年未到的翡翠拉麵小籠包世貿店好像搬了舖位(還是說裝修了?),不如去嚐嚐老味道。也就去了。但一入去首先失望在於格局,全部清一色卡位。當然卡位在這個寸金尺土的銅鑼灣地段的確可以令你充分利用到每一點空間,但翡翠拉麵小籠包的格調和品味是否就為了讓店內填滿客人而要開始仿效澳牛了?唉!算了。坐下來,餐牌放下,上面卻蓋著一張紅色的卡紙,似乎是個推廣優惠。一看,不錯啊👍。因為我對翡翠的餐牌價錢蠻熟悉的,而這套餐中的黑松露小籠包原價就是$98一籠,其他四道菜(除炒時蔬外)都應要平均$65一道,我心算一下這套餐原價應該是$400 上下了。既然有優惠,也就試一試吧,反正除了黑松露小龍包外,其它菜色都還合意。點了:涼拌海蜇,鎮江肴肉,糖醋雞球,蒜蓉炒莧菜(無得揀),清燉雞湯拉面,當然黑松露小籠包就是主角了。不一會,菜來了,咦?有點奇怪,原來前菜的雙併竟會如此細份,肴肉只有四件,海蜇也不過兩口。到糖醋雞球端上來,我又是一驚,雞球太少了點吧?也就五六塊?小籠包和湯麵倒是正常。我看著這些菜色哈哈一笑,不知是太過豪邁還是她心虛,一旁的女侍應竟然打了個突。先不算這雞球多少,就是前菜的份量經已讓

但一入去首先失望在於格局

不一會,菜來了,咦?有點奇怪

。先不算這雞球多少,就是前菜的份量經已讓這所謂「最紅優惠」餐單的原價變作$330 左右了,再加上雞球的份量,這「最紅優惠」恐怕只會是「最伏優惠」吧?

其實如果真心想做優惠推廣,而且合作的是HSBC 這種大企業,何必還要如此吝嗇?做生意要賺也無可厚非,但也不必用推廣優惠作招徠,最後推廣是口號,額外賺你一筆才是真心。唉,翡翠拉麵小籠包淪落至此,可惜可惜。

說回食物,黑松露小籠包非常好味
,當中的黑松露下得恰到好處,不會太搶,湯汁鮮美。但其實不必把皮造成黑色吧,這反而令皮變厚了。肴肉略遜鼎泰豐,不過尚算上品,入口漸化。湯麵正常水準,雞骨一咬即化為粉,雞湯火侯十足。雞球酸甜適中,而且還是脆的。炒菜比較大份,但填不飽我因為目睹翡翠拉麵小籠包的淪陷而來的空虛。

走時不禁慨嘆:「如今幾多商戶因發現港人奴性強烈而放棄格調尊嚴、不恥賺盡,多一間,未嫌多吧?」
2017-06-06
用餐優惠
信用卡優惠
2017-05-19 409 瀏覽
其實係响10分鐘前,先去咗附近另一間上海小館子。之不過極度失望,要食番同一類食品洗下腦。同剛才一樣,叫咗小籠包同埋紅油抄手!抄手真係有紅油!正!香辣香辣!小籠包上枱時跟上一小碟姜絲,方便你放醋天與地,有啲餐廳,真係不可一,不可再!

同剛才一樣,叫咗小籠包同埋紅油抄手!

抄手真係有紅油!正!

香辣香辣!

小籠包上枱時跟上一小碟姜絲,方便你放醋

天與地,有啲餐廳,真係不可一,不可再!
紅油抄手
5 分鐘 (堂食)
2017-05-13 280 瀏覽
许久以前我曾经认为翡翠还是一家不错的餐厅,可惜在不断的扩张后翡翠已经完完全全的变成了快餐。如果要跟他的对手鼎泰丰相比的话我觉得鼎确确实实比翡翠高不止一个档次。能够理解在寸土寸金的香港确实不能设置太宽阔的座位,但是既然收取的是餐厅的价格那么最起码还是应该给予足够的位置放东西的,这一点我觉得翡翠的进食环境非常差。食物方面也是非常的随意,除了招牌的小笼包比较正常外别的菜都非常一般,尤其是担担面极度油腻,而且淡淡无味。我想我下次想吃类似的东西的时候还是应该去鼎泰丰排队。这个餐饮集团明显的把盈利放在了食物上面。

2017-05-13
2017-05-04 309 瀏覽
等開門,等咗15分鐘,果然真是11點正開門。今天一早就想食小龍包,所以等,一定等!一點就是兩籠!一籠唔夠食!這裡的紅油抄手也不錯👍熱呼呼夠香夠辣!最後,覺得還差少少,所以來了客鲜肉鍋貼!完美的一天正式開始。
小龍包

一點就是兩籠!一籠唔夠食!

這裡的紅油抄手也不錯👍熱呼呼
夠香夠辣!

最後,覺得還差少少,所以來了客鲜肉鍋貼!
完美的一天正式開始。
小龍包
2017-04-20 325 瀏覽
晚餐想食好小小,佢外面望落幾靚同吸引,所以就黎試下紅油炒手yum Yum! 辣度適中,不過太辣,有小小麻辣,個辣油都幾香口開胃 料都唔錯,唔會太少,肉質剛剛好,不過不失,整體不錯!鮮茄蝦鍋巴 我覺得不錯。 蝦都幾多! 番茄醬都絕對足夠有多,個醬我覺得稍微甜左小小,好有ketchup的感覺,並不是有很明顯鮮茄的味道,所以還可以。 淋落鍋巴到的確唔錯,鍋巴脆脆的,淋完再食combination幾中意,有一部分還是很脆,一部分一索左d汁,林林d,唔錯 如果佢地可以多幾塊鍋巴就好啦,因為醬真係剩好多小籠包 我認為不過不失,皮不會太厚,但我個人認為可以再薄一d,餡都可以,裡面湯都幾多,所以整體來講是不是說非常出色但是不錯的小籠包
晚餐想食好小小,佢外面望落幾靚同吸引,所以就黎試下
紅油炒手
料都唔錯,唔會太少,肉質剛剛好,不過不失,整體不錯!
鮮茄蝦鍋巴
如果佢地可以多幾塊鍋巴就好啦,因為醬真係剩好多
小籠包

• 紅油炒手
2017-04-17 259 瀏覽
在一個普通的日子, 相信大家都只想食普通一D, 基於一個普通既心態就搵左呢間好普通既上海餐廳, 集團式經營其中一個好處就是食品質素穩定, 但味道不會有很大驚喜, 但有時又調轉諗, 要搵一間食物穩定而普通既私人經營餐廳又唔係咁易, 可能有一次去係好食, 但下次又可能唔同, “搵食”有時能夠平平穩穩, 普普通通都不失為一種幸福上海排骨拉麵, 最基本最普通的一個拉麵, 豬排炸得外脆, 而肉質硬度適中, 如果軟硬度10分為滿分, 這個會是5分, 不是很鬆軟但也不是很硬, 豬排厚度不厚, 大小約一隻手大, 約10cm闊, 拉麵口感同樣適中, 不是偏硬或偏軟的那種, 湯底感覺沒有很多味精, 整個麵食完會覺得輕盈, 不會覺得油膩, 或太多味精而覺得口乾, 非常穩陣小籠包, 只有4隻, 皮不厚, 慢慢夾也不易穿, 不是很多汁, 內裡的肉不多, 普通的小籠包, 像超市買的那種雪藏小籠包, 穩陣
2017-02-04
15 分鐘 (堂食)
2017-01-29 820 瀏覽
小笼包味道真的不错 跟上海吃的一样 但是榨菜肉丝面真的不好吃 没有味道 就只有淡淡的咸味 榨菜一点都不酸 我加了很多醋 味道还好 服务很好 可能因为需要加服务费的原因 服务员续水还挺勤的
服务很好 可能因为需要加服务费的原因 服务员续水还挺勤的
同老婆睇完醫生,去世貿中心食午飯。原本想吃日本料理,但等了很久,唯有轉去吃翡翠拉麵小籠包。不用等位已可就坐,隨即侍應已送上一杯水一杯茶,我老婆懷孕半年以來,出街食飯都未試過有這麼細心(或者是醒目)的侍應,一般都是要特別出聲要杯水,因為懷孕不宜喝茶的。在另外的翡翠拉麵小籠包也未試過。點了擔擔麵,口水雞拌麵,小籠包和山東手抓餅。小籠包維持水準,皮不太厚也不太薄,我覺得小籠包皮太薄也不好吃。口水雞拌麵以前未試過,都好辣吓,但味道不錯。(這篇食評,講食的只佔很少篇幅,唔知會否被Openrice DQ 呢!?)

2016-11-17
2016-07-18 1816 瀏覽
5點幾幾氣友行街行到肚餓,就走入黎呢間有好多間連鎖店既翡翠拉麵,呢個時候冇咩人,鍾意坐邊就坐邊。我發覺自己食上海野黎黎去去都呀果幾様野,唔好就係死板,悶,但都有個好處就係比較到果種食品每間既分別 酸辣湯,諗起果種味道就想飲,佢地呢個湯比較杰身,材料有好多.......酸辣適中,好味~我平日多數叫醉雞,但今日叫左三杯雞,雞肉又滑又嫩,味道唔係好辣所以好易入口,面頭舖左花生碎更覺可口,就算一個人食哂成碟都未夠喉 又係鱔糊抄面 可能我對黃鱔同埋果種唔咸既豉油味情有獨中......佢D面好煙UN,"抄完唔油膩,食完番尋味"(有押韻) 小籠包皮厚薄適中,餡料又JUICY,一啖吞哂落口........暢快!整睇黎講佢地咩都好食,屬於穩陣之選

又係鱔糊抄面
2016-07-17
2016-05-05 1574 瀏覽
同朋友兩個人食翡翠小龍包,所以叫左個小龍包,一碟炒飯(朋友推介),同埋一碗拉麵。先講小龍包:出名好味足料唔駛講雪菜蝦仁炒飯:朋友推介,真係幾好味,又多蝦仁,啲飯炒到一粒一粒好分明清燉雞湯拉麵:話明清雞湯,真係好清,但真係清得太犀利,無雞湯味,一般最衰午時無set lunch, 如果有會好好多

先講小龍包:出名好味足料唔駛講

最衰午時無set lunch, 如果有會好好多