2006-11-18 4 瀏覽
呢兩日都o係中環上堂,今日晚餐和同班同學o黎o左呢度食.叫o左無骨海南雞飯.雞油飯雞油少,只有淡淡的油味,雖冇咁香,但亦無咁油咁肥.海南雞都算滑,但係好肥,D雞肥膏成厘米咁厚!!個湯都ok,不過好味精,飲完都幾口乾.另外試了"奶油豬",即奶油豬仔飽.個飽好脆好香口,配埋奶油好正,比奶油多更好!!不過要成$50食呢個海南雞飯就唔抵食啦,太貴啦!!另卡位檯面太細,上菜上到唔夠位擺!!
不過要成$50食呢個海南雞飯就唔抵食啦,太貴啦!!
另卡位檯面太細,上菜上到唔夠位擺!!
2006-09-25 10 瀏覽
去間咁有名嘅茶餐廳食碗魚旦粉成三十幾蚊,味道不過如是,真係好唔抵.唔通一半價錢係食中環同名牌關係???
2006-09-12 10 瀏覽
我都認同佢真係貴....不過佢d米線係唔錯ga wo....食過佢既魚湯米線...亦食過佢既冬蔭功湯米線....兩種湯底都好好味....另外豬軟骨都好好味.....如果多d套餐可以選擇就好啦.....

另外豬軟骨都好好味.....

如果多d套餐可以選擇就好啦.....
2006-08-26 15 瀏覽
星六晚9:30的中環搵野食. 最後去了翠華.點了個海南雞飯. 有點失望.雞油飯味道很淡. 雞不滑. 反而碗湯就好好飲.冇飲品包..$46真係有點不值.朋友的魚旦米線反而好唔錯, 湯底仲係魚湯.拉上補下, 呢間翠華評分只是ok la.
星六晚9:30的中環搵野食. 最後去了翠華.
點了個海南雞飯. 有點失望.
雞油飯味道很淡. 雞不滑. 反而碗湯就好好飲.
冇飲品包..$46真係有點不值.
朋友的魚旦米線反而好唔錯, 湯底仲係魚湯.
拉上補下, 呢間翠華評分只是ok la.
2006-08-17 10 瀏覽
雖然這個是早午晚餐\合拼的外帶,但食得開心。咖央多當然沒有即上檯的熱和脆,但相對一般外賣而言卻是快又脆;咖央色澤偏橙,一般咖央甜度,量也多- 可能是因夾住兩邊上的緣故。曾在同店堂食過相同物品,雖然是新整,但咖央薄得見底(少少transparent),又有一塊塊鹹蛋黃「脆脆」;雖然係「有料」既表現,但鍾意佢\今次又深又鮮色又爆醬既厚多。食外賣,唔一定灰機既。
雖然這個是早午晚餐\合拼的外帶,但食得開心。

食外賣,唔一定灰機既。
2006-07-15 10 瀏覽
七一跟朋交遊行過後,就近到翠華tea 一tea,星期天也有不少食客,但不難找到吉枱,這裹的下午茶索價平均三十多元一客,下午茶竟然包一個餐湯,份量不少看來是設計給中環late lunch 一族,但没有較平宜的選擇,看看菜牌粉麵也要二、三十元一個,炒賣的價錢更跟中區的酒樓差不多,動輒都要五十蚊以上,飲品全部都要十多二+元,以茶記來說絕同宜。我們每人叫了一杯特飲,我的是鹹甘桔檸蜜($16)和奶醬多($8),多士是用厚身多士烘製,相當大件,表面塗滿厚厚的一層醬,食味不錯。座位有點窄不算舒適,但在進口有擺放報章雜誌給食客閱覽;雖然伙記都穿整齊製服及結領帶,但服務就一般啦,各位如想試下這間中環高級茶記,一次咁多就夠啦,以同等價錢在附近可以找到更舒適的食肆!

2006-07-08 22 瀏覽
今日又同同事黎呢到食lunch今次食左個"魚湯魚片魚旦豆腐米線"個名好鬼長好在都無令人失望= =+確係幾好食﹐果然係翠華推薦呢第一次食豆腐米線﹐原來好似豆腐皮咁架食落幾過癮魚湯清清地都唔錯﹐起碼無落味精之前俾個呢間野差既食評﹐今次加番分啦!
今日又同同事黎呢到食lunch
今次食左個"魚湯魚片魚旦豆腐米線"
個名好鬼長
好在都無令人失望= =+
確係幾好食﹐果然係翠華推薦呢

第一次食豆腐米線﹐原來好似豆腐皮咁架
食落幾過癮
魚湯清清地都唔錯﹐起碼無落味精

之前俾個呢間野差既食評﹐今次加番分啦!
2006-07-05 17 瀏覽
同同事黎開呢邊做野唔想食太貴﹐無乜選擇明知唔好食都係黎左翠華呢間野.......d 野食幾求其我地都點左是日什餐什扒飯加凍奶茶d 什扒.......硬到切唔入﹐一路切一路稔緊食左可能都會頂住個胃望下個同事﹐佢直情唔切.......佢話太難食﹐唔食算數杯凍奶茶......乜味都無......好有水味........都叫做俾左四十幾蚊吖~~~~~俾d 咁既野我食.....灰......
同同事黎開呢邊做野
唔想食太貴﹐無乜選擇
明知唔好食都係黎左翠華

呢間野.......d 野食幾求其
我地都點左是日什餐
什扒飯加凍奶茶
d 什扒.......硬到切唔入﹐一路切一路稔緊
食左可能都會頂住個胃
望下個同事﹐佢直情唔切.......
佢話太難食﹐唔食算數

都叫做俾左四十幾蚊吖~~~~~俾d 咁既野我食.....
灰......
2006-06-11 17 瀏覽
好一場世界杯揭幕戰,結果要在公司看開球禮,果真人算不如天算。搞掂公事後,拉了同事去蘭桂坊睇埋場波,結果全場入6球,相信大部份睇波的球迷都幾滿意。頭場睇完,啤酒又飲完,離第二場又有成個鐘,最好去食宵夜。落番擺\花街,見黃枝記、蛇竇同這裡都有開,最後來了這裡,因為食物的選擇多一點。要了XO醬海蝦球撈麵,賣相是出乎意料之外的有睇頭。5隻開邊大海蝦,舖在豆腐麵上邊,上面灑有蝦籽,還跟魚湯一碗~三更九夜仲可以此得睇頭的食物,幾令人感動的!蝦球吃落十分爽口,但沒有海蝦的鮮甜,都收貨;蝦籽係陳列品,不太吃得到其味道;豆腐麵撈了豉油熟油,加入了XO醬,口感也不錯;魚湯奶白色,淡淡的不算很鮮甜,但就一定沒有味精。連凍飲一杯,埋單50蚊。平時食就算貴,夜麻麻有得食又算幾抵,起碼行番上去飲杯啤酒,都係咁上下價錢。由是日開始,世界杯仲有整整一個月,睇怕都有唔少機會幫襯這裡。

2006-06-01 8 瀏覽
..不過係中環黎講算係咁啦,我同auntie都叫左是日午餐,海鮮燴石斑,我要天使面,aunt要薯菜,紅湯。好快d野就黎啦,個面好細,一兜仔,不餉成碟野好大,兩一塊石斑,而aunt個個薯菜就有兩舊,佢什左一舊我。個塊石斑真係好好味,d汁同d海鮮plus青瓜好夾,雖然飽,但都照食.....最後真係食唔落,又太多人,eventually go~~如果唔係太多人,都想坐多陣~~
如果唔係太多人,都想坐多陣~~
2006-04-28 11 瀏覽
同事搖鈴外賣翠華的豬扒包,打開紙袋香味撲鼻,令人急不及待大啖咬: 連骨的豬扒不算太油膩,肉質香脆; 芝麻麵包鬆軟,塗上少許牛油和沙律醬,加上大大片的青瓜和蕃茄,非常滿足的下午茶。
2006-04-16 14 瀏覽
我同一班朋友復活節的時候去了這店食野,我地一行十人一入去備安排坐在2樓的長枱.好奇怪當我們想點食物的時候,是沒有人理會我們的.最後我們點了焗朱扒反,焗火腿雞c以等食品到好快到.而且味道幾好.
2006-04-06 16 瀏覽
幾日前與老友去荃灣分店食,佢o地粒粒花生醬厚多士非常唔錯。所以o尋日去長州前都要o黎中環呢度食個中午才起行。哎呀!原來呢間D厚多士冇得留邊o架,而且粒粒花生醬又唔夠多。另外再食油豬仔包,雖然大大個,但烘得唔夠脆,個皮仲有點韌。老公食了長熱狗,真係幾長,不過size唔算大,熱狗腸就幾脆,不過個包就麻麻地。最唔抵就係杯奶茶,加大要16蚊,不過只係比普通size多少少。
幾日前與老友去荃灣分店食,佢o地粒粒花生醬厚多士非常唔錯。
所以o尋日去長州前都要o黎中環呢度食個中午才起行。
另外再食油豬仔包,雖然大大個,但烘得唔夠脆,個皮仲有點韌。
2006-04-05 12 瀏覽
午飯時間的翠華人頭湧湧,食客都懂得「速戰速決」,未坐下已經想好要點什麼吃,香港人特色呢!今天點了黑椒牛仔柳配天使麵加餐飲($43@): 牛仔柳微微煎過,不算香但肉質軟腍,沾黑椒汁味道匹配; 伴菜有小蕃茄和白蘿蔔,白蘿蔔可以清清味蕾,令下一口牛柳更美味; 天使麵的份量比較少,難怪鄰座的學生哥同樣點黑椒牛仔柳,不過他要配飯。(PS 學生哥吃剩所有伴碟蔬菜,我想: 怎麼可以不吃菜? 小心身體呀…)

2006-03-12 9 瀏覽
有個同事陪我食...食左個吉列豬扒湯烏冬...好食喎..又唔太多....一炸出黎就有得食啦仲飲左個潤喉既杏仁霜...好重淡奶味....好creamy...再去食先
有個同事陪我食...食左個吉列豬扒湯烏冬...

好食喎..又唔太多....

一炸出黎就有得食啦

再去食先