2018-06-03 180 瀏覽
餐廳位於天晴邨天晴商場臨街店鋪,說起是商場不如講是小商鋪,旁邊只有一個711萬寧同小點的惠康超市。晚間來就餐的大部分是附近的街坊,面積很大有鄰窗的沙發座位,服務很好不需要自己端,會有專人送到落座的位置。香港連鎖快餐店之一,餐牌都有很明顯的標示和圖片,選擇種類多樣,不過推薦米飯類套餐同雞扒叉燒等肉類套餐,份量足價格平。
,份量足價格平。
2018-05-27
5 分鐘 (堂食)
2018-01-01 194 瀏覽
美心mx既豬扒飯真係好正!炒飯底加厚切豬排,肉汁多,茄汁加焗熔左既芝士撈埋啲炒飯度,真係好好味架!堂食仲會好貼心俾多隻碟你,等你可以將塊豬扒放喺碟上切,又可以食到炒飯,又可以食到豬扒,正!可惜野飲要另計⋯⋯如果可以加杯紅豆冰就正啦!

2017-12-18
2017-01-17 268 瀏覽
週末睇戲前先吃早餐,飲茶飲到悶,轉轉食西茶行來行去,見到美心mx的餐單幾吸引,住咁耐第一次試,美心mx早餐,平時路過有離地感!今次入去發現價錢不太貴,正常價,點了雪菜肉絲米,大大碗份量十足,也有很多肉絲,蛋叫了炒蛋 幾滑,量也多,腸,方包啊華田還有杯盤,很貼心右環保,見到隔離食珍雞,好似好好食,下次再試試其他早餐先
週末睇戲前先吃早餐,飲茶飲到悶,轉轉食西茶

今次入去發現價錢不太貴,正常價,

點了雪菜肉絲米,大大碗份量十足,也有很多肉絲
,蛋叫了炒蛋 幾滑,量也多,腸,方包

啊華田還有杯盤,很貼心右環保,

見到隔離食珍雞,好似好好食,

下次再試試其他早餐先
又是晚上不想煮飯,去美心買了晚餐吃,因為之前皮膚出現問題,需要嚴逼自己戒口,所以其實沒太多選擇見到美心又出特價早、午、茶、晚四時段的特價餐,所以我就點了只需30元的福建炒飯,還有熱飲,價錢來說算平的。番到家裡,沖完靚涼就開飯囉!一打開,感覺份量細了點,假鮑片有3片,餸來說份量算多,只是醬汁可以再多一點炒飯算香口,冬菇、翠玉瓜、肉、蘿蔔都煮得林身,醬汁味道不會偏鹹偏淡,炒飯裡面的蛋絲亦算多,炒飯乾身,算炒得不錯跟餐的我點了杯熱華田,華田我選擇不落糖,未至於冇味,個人口味喜歡不太甜其實只是覺得這世道越來越不容易,30元在不同地方不同區,可以吃到的都不太相同,只是或者我用這30在美心買回來的寄予了太多的期望

番到家裡,沖完靚涼就開飯囉!
外賣自取
2016-04-18 310 瀏覽
在天晴邨沒有太多選擇,要快吃快走,應該就只有美心這個選擇。下午茶時段,二人位,等了一會才有點了公司三文治和鐵板雞件炒麵兩者分別不用30元而且包一杯飲品,價錢算是便宜可惜的是,公司三文治足足等了20分鐘才有(堂食)論時間,對於快餐廳來說,太慢了吧!不過味道是可以的,包皮脆口,蛋,青瓜也叫足料,再加上脆薯條,確是不錯!不過,鐵板雞件炒麵的味道超級鹹 (不論是雞件和麵)就算飲完一杯水也感到非常口渴儘管賣相好和等待時間短,仍然不值推介
在天晴邨沒有太多選擇,要快吃快走,應該就只有美心這個選擇。
下午茶時段,二人位,等了一會才有
點了公司三文治和鐵板雞件炒麵
兩者分別不用30元而且包一杯飲品,價錢算是便宜

可惜的是,公司三文治足足等了20分鐘才有(堂食)
論時間,對於快餐廳來說,太慢了吧!

不過,鐵板雞件炒麵的味道超級鹹 (不論是雞件和麵)
就算飲完一杯水也感到非常口渴
儘管賣相好和等待時間短,仍然不值推介

2016-04-16
5 分鐘 (堂食)
2015-01-03 627 瀏覽
我一直很怕在大時大節出外用餐,一來價錢較貴,二來餐廳往往容易因太忙碌而出錯,之前的平安夜我和baka都在海外度過,今年回歸香港,原本預約了OUTBACK吃聖誕大餐,最後我還是怕太多人而選擇回家附近吃!在平安夜,我和baka簡簡單單的到美心MX打邊爐,過個非傳統的慶祝大餐~我們各點了一客火鍋,我選了芝士竹輪鍋($53),湯底是清菜湯,配豚肉及烏冬;而baka則選了什錦海鮮鍋($59),湯底為醬油湯,配雞肉及珍珠飯。另外還加配了水餃($22),飲品方面則是百事可樂。比起成行成市的任食火鍋,果然還是一人前的火鍋較划算且份量恰當。火鍋中盛有大量蔬菜,包括例牌的粟米、冬菇、娃娃菜、金菇等,重點的芝士竹輪卻只有一件而已,附有醬油及和風芝麻醬。還有以保鮮紙包著的水餃和肉類。在清菜湯下,湯底當然十分清淡,旅行前夕還是小心飲食為妙!食材質素一般,尤其粟米不算清甜,芝士竹輪的芝士味完全不足,就像普通的獅子狗般…如果以賣點來說算在水準以下,不過當普通火鍋來說是正常水準,不用任食都十分夠飽,加上食客不多,我們可以悠閒地吃這頓聖誕大餐~雖然這頓聖誕大餐沒有火雞、沒有浪漫情調的佈置,但只要可以與珍惜的人一起度過,
芝士竹輪鍋
,附有醬油及和風芝麻醬。
還有以保鮮紙包著的水餃和肉類。
在清菜湯下,湯底當然十分清淡,旅行前夕還是小心飲食為妙!

雖然這頓聖誕大餐沒有火雞、沒有浪漫情調的佈置,但只要可以與珍惜的人一起度過,平平淡淡就是最快樂的慶祝!
2014-12-24
慶祝紀念
聖誕節
2014-08-18 396 瀏覽
以前很常到家附近的美心MX吃下午茶,但隨著進入大學、踏入社會,已減少光顧這間快餐店,是日難得吃下午茶。我點了公司三文治($27)。下午茶的選擇不太合心,所以點了最穩陣的公司三文治,配薯條和一杯飲品。 三文治可分為兩層,沙律菜和火腿蛋,多士烘得香脆,整體不過不失。但略嫌薯條的份量偏少。而baka則點了經典下午茶配搭,可以自由搭配款式食品,他點了撈麵、咖哩魚蛋和碗仔翅。撈麵是極為普通的印尼撈麵,魚蛋和碗仔翅皆是普通貨色,份量來說是絕對不夠吃,baka都後悔了點這個餐。
2014-08-10
2014-06-03 266 瀏覽
有兩星期沒有吃過港式食物,今天終於再嚐奶茶的味道了!今天早上跟家人到附近的美心MX吃早餐,即使是平日的早上,食客還真不少。我很快決定了吃屬健康之選的雜菇番茄麵,配熱飲奶茶。我平時到美心吃早餐都喜歡點選有營系列,貪它比較健康且特別。份量跟其他麵餐相約,有大量雜菇和雜豆,湯底較清,淺紅色的番茄麵看上去像紅蘿蔔絲,不太吃到番茄的味道,整體一般。爸爸則點了牛扒配煎雙蛋及多士,配熱奶茶,牛扒比想像中大件。不知是我太久沒來美心用餐還是新設,現在才發現這裡有免費的無線網絡雖然方便,但既然來用餐當然是希望跟同行的家人和朋友好好交流呢!相信我也用不著了~
有兩星期沒有吃過港式食物,今天終於再嚐奶茶的味道了!
雜菇番茄麵,配熱飲奶茶
我很快決定了吃屬健康之選的雜菇番茄麵,配熱飲奶茶
雜菇番茄麵
牛扒配煎雙蛋及多士,配熱奶茶
爸爸則點了牛扒配煎雙蛋及多士,配熱奶茶,牛扒比想像中大件。
2014-06-03
$25 (早餐)
2014-02-03 845 瀏覽
開年飯於美心訂了盆菜,食左20年盆菜未試過甘驚嚇,一眼見已打個突,扮相顏色絕對唔掂似擺放多日之隔夜餸,全家人面色鐵青之時局住先夾,盆菜有西闌花已搞野,一夾如仙女散花一粒粒跌在桌上更叫人感動,盆中湯水滿瀉已先倒去一大碗,大佬我不是叫盆菜湯,精彩還在後面,毫豉碎粒,堅實肉丸,起渣支竹,石頭芋頭,豆腐口感豬手,全家人面色及思想少見地團結,知道要壯烈犧牲這個盆菜,不用考慮,用筷子向下用力一翻,全家男丁一齊粗口四起,底部除了大白菜什麼都没有,盆菜靈魂豬皮呢,豬肉呢,一舊都無,美心品牌被這盆菜打沉至盡,各位朋友這篇食評我有任何吹水保我輸馬一世,美心。。。。。。感謝你賜我一個充滿怒火的開年飯。
盆菜
2014-02-02
外賣自取
2010-07-06 52 瀏覽
星期天師傅成日都無所事事, 喺個竇度攤度下午五點幾, 終於頂唔順決定落街行一陣, 順便食少少野, 但由於天氣真的十分火熱, 於是師傅就揀左呢一間近近地嘅快餐店作為下午茶!入到去食店已經唔多人, 師傅睇下有咩想食啦, 但睇左幾次師傅都唔知食咩好, 皆因花多眼亂, 加上食物款式唔算係師傅最想食, 所以有少少猶豫; 最後師傅揀左碗仔翅拼燒賣, 餐飲就係冰凍汽水, 再另加一碗叉燒紅腸米粉!買完飛再去捧餐, 雖知師傅一向唔鍾意捧餐, 幸好呢個時間冇咩人, 所以感覺未算太差; 坐底後即刻開餐, 先試下碗仔翅, 碗仔翅湯底唔算杰, 味道唔濃, 雖然唔會有翅, 但粉絲份量令人滿意, 而肉絲亦不太乾身, 所以唔韌, 整體不俗; 至於燒賣就真係冇咩特別, 唯一令師傅欣賞就係燒賣唔韌唔膠, 仲有少少魚肉香, 可以啦! 叉燒紅腸米粉湯底夠清, 冇味精, 而叉燒同紅腸份量不少, 叉燒半肥瘦, 又香又鬆, 縱使浸喺湯裡亦唔韌, 不錯; 至於紅腸夠腍唔乾身, 都幾好味呀! 總括黎講食物水準合格, 環境地方清潔, 服務令人滿意, 下午茶黎講價錢唔貴, 埋單唔使三十蚊, 都幾抵食! 雖然師傅唔鍾意捧餐, 但偶然一次亦不

總括黎講食物水準合格, 環境地方清潔, 服務令人滿意, 下午茶黎講價錢唔貴, 埋單唔使三十蚊, 都幾抵食! 雖然師傅唔鍾意捧餐, 但偶然一次亦不為過, 五點幾食左呢個下午茶餐, 感覺美滿, 所以笑臉亦值一比, 有機會都可能會再黎!
碗仔翅拼燒賣, 汽水, 叉燒紅腸米粉
碗仔翅拼燒賣
叉燒紅腸米粉
碗仔翅拼燒賣, 汽水, 叉燒紅腸米粉
碗仔翅拼燒賣
叉燒紅腸米粉
2009-06-18 38 瀏覽
去天晴村惠康買野,見天氣咁熱,入去坐下叫個下午茶餐食下先。豉油雞脾+紅豆冰。$18。豉油雞脾幾入味,有D部份有D"鞋"口,叫左ok。紅豆冰,冇味冇道。紅豆叫做淋,但冇特別。講下環境,有D位有卡位坐,有D位仲有電視睇的,裝修好新。泠氣好足。TOILET很細很迫。
去天晴村惠康買野,見天氣咁熱,入去坐下叫個下午茶餐食下先。

豉油雞脾+紅豆冰。$18。

豉油雞脾幾入味,有D部份有D"鞋"口,叫左ok。
紅豆冰,冇味冇道。紅豆叫做淋,但冇特別。

2009-06-17
  • 豉油雞脾+紅豆冰
2008-12-01 60 瀏覽
今晚我和細仔到天睛美心晚膳,柯打石頭撈飯$42及牛扒雞翼鐵板餐$42,石頭撈飯一般,但我唔會再食,而鐵板餐就差勁,牛扒煎完再炸,炸到乾晒身好似食牛肉乾,另雞翼又細隻,
牛扒雞翼鐵板餐