2009-01-31 24 瀏覽
今次又係喺聖安娜同埋美心到做抉擇啦但係多數都係美心勝的聖安娜的東西太冷冰冰咁.....................今次買一個好特別的生日蛋糕~係金元寶形狀的!!佢話係楊枝金露蛋糕~咁奇怪的東西~都預左唔好味的了~要個意頭同氣氛姐~點知壽星女切完出嚟食入口~好味wo佢面係楊枝金露布甸入面包住蛋糕~甜甜酸酸~冇cream反而今次咁特別的東西~唔太滯唔太"漏"絶對可以一試呢~~~而且我用恆生咭仲有折tim~今次美心又要加一分了~~哈~~~
今次又係喺聖安娜同埋美心到做抉擇啦

但係多數都係美心勝的

今次買一個好特別的生日蛋糕~
係金元寶形狀的!!

佢話係楊枝金露蛋糕~
咁奇怪的東西~都預左唔好味的了~要個意頭同氣氛姐~

點知壽星女切完出嚟
食入口~好味wo

佢面係楊枝金露布甸
入面包住蛋糕~

甜甜酸酸~冇cream
反而今次咁特別的東西~唔太滯唔太"漏"

絶對可以一試呢~~~

而且我用恆生咭仲有折tim~

今次美心又要加一分了~~哈~~~
2009-01-12 16 瀏覽
一月九日(星期五)今次試試美心的中式糕點!本身想買蛋黃蘇的,不過原來得大size,早上不可吃得太飽!所以買了個連蓉雞蛋糕給老公!而我就選擇了牛角包連蓉雞蛋糕有很多連蓉,用料十足!非常美味,但是牛角包就.....不夠牛油味,不夠鬆軟,而且內面還有果醬!!!大大影響了本身牛角包的滋味!!
一月九日(星期五)

大大影響了本身牛角包的滋味!!
連蓉雞蛋糕
牛角包
$10 (早餐)
連蓉雞蛋糕
2008-12-30 60 瀏覽
今朝返工前, 無食早餐, 經過美心西餅, 見到蛋糕好吸引, 於是行了入去看看,諗住買件西餅做早餐, 我買了兩件拿破崙, 這兩件拿破崙好大件, 好似比之前的大件, 一咬下去, 嘩!好鬆化, 真係好正, 不過, 嚴格來說, 好似甜了一點! 但都算可接受的。但這個早餐的卡路里應該幾高!
今朝返工前, 無食早餐, 經過美心西餅, 見到蛋糕好吸引,
於是行了入去看看,諗住買件西餅做早餐, 我買了兩件拿破崙,
不過, 嚴格來說, 好似甜了一點! 但都算可接受的。

但這個早餐的卡路里應該幾高!
$8 (早餐)
2008-09-25 80 瀏覽
揀在美心訂購媽咪的生日蛋糕,一來在同集團的八月居不用收切餅費,兩來我都好想試下其crunch cake質素如何~  一早將蛋糕安置在餐廳,打算等待食完甜品就送上驚喜,卻相遇上蝦碌事:1. 原來蛋糕與魔法脆脆(sponge toffee)是分開上的,蛋糕還未完成,要靜雞雞行埋一邊加工,才能交給餐廳2. 依引說要運用隨盒天使魔棒輕力壓碎魔法脆脆,但那支天使魔棒一點不好用,一壓又怕脆脆會四濺,最後決定唔壓3. 蛋糕中空,不方便插蠟燭呢...而中空原因,可能是美心故意仿照天使光環製作,所以蛋糕又名天使蛋糕。其實,中間部分才是最美味難忘的! 不過除了以上少少不方便/搞怪事,蛋白蛋糕輕軟綿綿質感鬆化,表面忌廉層味道細膩、柔順甜美,還是十分可口。另加的魔法脆脆鬆的程度稍遜,但都算脆,適中的焦糖甜味也十分討好。缺了中間半融那一層焦糖忌廉,整體水準雖不及one bar,但也算是出色之作,媽咪食得好滿意好開心~  蛋糕$148個還有HSBC七折,都算十分之抵食,不過買作生日蛋糕就要預先做足工夫了!  P.S.當日打風,美心會特別來電confirm要唔要轉地點,服務幾貼心!

• 天使蛋糕
2008-09-09 12 瀏覽
九月九日(星期二) 早餐是老婆仔負責的,今日又吃了久違了的美心北海道朱古力包!... 在尖咀的火車站買的,我喜歡到這間分店買,因為他們不會包好麵包,這樣,不會把本身美味的北海道朱古力包焗到油膩呢! 今日都算有水準,不過朱古力碎比較少了!而且麵包也很大個….
九月九日(星期二)

今日都算有水準,不過朱古力碎比較少了!而且麵包也很大個….

北海道朱古力包
北海道朱古力包
2008-08-25 25 瀏覽
I had their cheesecake today already. (Like I've said, I eat it at least 4 times a wk). Before leaving MTR, I bought their peanut butter dorayki.I had it many times before. It's really good. I'm a red bean lover, but more of a peanut butter lover. There are so much peanut butter inside with chucks of peanut bits. The two pancakes itself are not sweet at all which make the peanut butter taste stand out even more. Really, this is a lot better than many other traditional dorayaki from japan.There a

There are other flavors- red bean, and chocolate almond.
2008-07-15 32 瀏覽
今日行街突然想食甜品, 走入一間美心西餅店, 店內實在太多蛋糕款式可供選舉, 令到我心思思唔知買邊樣甜品, 最后選左一款芝士蛋糕。外表非常吸引, 兩棵藍梅加一粒士多啤利, 其實味道都唔錯, 不太甜, 食落唔會太滯,而且食完藍梅及士多啤利,更覺令芝士味道突出香濃, 下午茶首選, 值得推介。
  • 芝士蛋糕
2008-07-11 23 瀏覽
七月八日(星期二)今日既早餐由老婆仔負責,買左呢度既北海道!好味道,我覺得好似望落去燶燶地既先好味道同埋冇咁油!!
七月八日(星期二)

今日既早餐由老婆仔負責,買左呢度既北海道!

好味道,我覺得好似望落去燶燶地既先好味道同埋冇咁油!!
2008-06-25 22 瀏覽
六月廿五日(星期三)今日趕住番工,想快d做哂野,就^^所以都係食麵包先!本身諗住兩個人都食北海道,不過見到有d油,老公仔應該唔中意食,所以買左個咖哩雞包比佢,但係佢話幾難食同埋冇雞肉!!而今日既hokkaido chocolate都幾難食美心要努力d做qc喇!
六月廿五日(星期三)

今日趕住番工,想快d做哂野,就^^

所以都係食麵包先!

而今日既hokkaido chocolate都幾難食

美心要努力d做qc喇!
2008-06-07 32 瀏覽
六月五日(星期四)今日我負責買早餐!我地好耐冇食過北海道朱古力包!e!好味道左!幾乾下!!........朝早食番d甜既包包,人都精神d!
六月五日(星期四)

今日我負責買早餐!我地好耐冇食過北海道朱古力包!

e!好味道左!幾乾下!!........

朝早食番d甜既包包,人都精神d!
2008-04-13 14 瀏覽
哥哥是我的好友這蛋榚咩名堂我已經忘記,但係眼看以為size 比較細,原來分成六份都可以非常大件,但就比較硬身,唔夠軟熟,那紅色o者哩狀物體口感與蛋榚各走極端,唔夾,可惜!但生日蛋榚,其意義大於一切哥哥,Happy Birthday
哥哥是我的好友

但生日蛋榚,其意義大於一切

哥哥,Happy Birthday
2008-03-22 11 瀏覽
上面的士多啤梨肉+啫喱幾新鮮.又唔會令到下個個蛋糕濕,唔錯.個朱古力蛋糕都幾滑,但係味道同佢個雪芳蛋糕係一樣味o既...
2008-02-14 16 瀏覽
又去到學校canteen的美心foodcourt買蛋糕吃。不過與上次食評寫過的蘋果金堡一樣,我都是沒有在美心西餅店看到有賣,不知是不是搞錯了呢?不過我想它若非美心出品,就是Baker’s choice。是次的朱古力酒香蛋糕都很好味,$9,不算大,可是出面的朱古力頗多,蛋糕層又濕又軟亦能品得到淡淡的酒香,與朱古力倒是幾夾的搭配。不過有一點要說明,就是這款蛋糕非常甜,所以如果不太喜甜,千祈不好試。

2007-04-06 20 瀏覽
我係o係P字頭既超級市場買美心出品既包包咖哩牛肉粟米包~咖哩味香,雖然無乜牛肉,但有粟米增加口感,而且包身夠軟熟,味道唔錯另外之前食過單個細包例如:綠茶紅豆包,肉卷甚至西餅:栗子撻,拿破崙卷等以至家庭裝麵包:南瓜提子包,五穀包,車打芝士包,鮮奶包亦好好味我覺得美心出品既包包係信心保証大部份都幾好味正當不斷有新包餅店加入既時候美心仍然不時有新款出而舊款亦保持到水準價錢又唔貴係值得幫襯P.S.上幾個星期試過奧海城P字頭超級廣場自己出品既紅豆包亦十分好食,價錢又抵,路過可以試下!
我係o係P字頭既超級市場買美心出品既包包
另外之前食過單個細包例如:綠茶紅豆包,肉卷
甚至西餅:栗子撻,拿破崙卷等
我覺得美心出品既包包係信心保証
大部份都幾好味
正當不斷有新包餅店加入既時候
美心仍然不時有新款出
而舊款亦保持到水準
價錢又唔貴係值得幫襯

2006-04-08 15 瀏覽
今年第二個生日蛋糕 - 新輕芒果蛋糕。整體上都好味!好輕!但唔喜歡佢用黃梅o者o厘同水蜜桃黎充當多芒果…有d失真。個餅底好味!!有合桃香!整體都算滿意。
今年第二個生日蛋糕 - 新輕芒果蛋糕。
整體上都好味!好輕!
但唔喜歡佢用黃梅o者o厘同水蜜桃黎充當多芒果…有d失真。
個餅底好味!!有合桃香!
整體都算滿意。