2023-10-01 130 瀏覽
未到中秋已經吃了很多月餅喔!.今年購入月餅其中之一是美心雙黃白蓮蓉月餅禮盒,美心真的是超級好吃的!包裝盒用的是環保認證紙張,感覺好環保又高級。開禮盒時,裡面有四個月餅,每個都是用湘蓮煮成的白蓮蓉,再搭配上兩個極品鹹蛋黃,真的是絕妙的組合!月餅的皮薄餡香,火候掌握得剛剛好,每一口都帶來滿滿的滿足感!
未到中秋已經吃了很多月餅喔!
2019-03-01 755 瀏覽
我對批呀撻呀其實冇咩興趣不過有一個例外就係勁勁勁鍾意食蛋撻尤其是係曲奇皮蛋撻雖然酥皮蛋撻我都會食嘅基本上每次經過餅店見到佢哋有得買蛋撻我就會買 而且一買買四五個約咗朋友喺附近食飯食完嘅時候美心仲未閂門於是就買咗佢哋嘅牛油皮蛋撻試吓價錢親民 好似係$4至$5一個?個皮做得幾薄 不過好容易就碎蛋漿比較淡同埋個撻太薄 食落去冇咩口感我都係比較鍾意食嗰啲曲奇皮夠厚實(不過亦都要鬆脆)同埋蛋漿夠濃郁而且厚嘅蛋撻多啲

我對批呀撻呀其實冇咩興趣

我就會買 而且一買買四五個
約咗朋友喺附近食飯
食完嘅時候美心仲未閂門
於是就買咗佢哋嘅牛油皮蛋撻試吓
價錢親民 好似係$4至$5一個?
個皮做得幾薄 不過好容易就碎
蛋漿比較淡
同埋個撻太薄 食落去冇咩口感
我都係比較鍾意食嗰啲曲奇皮夠厚實(不過亦都要鬆脆
)同埋蛋漿夠濃郁而且厚嘅蛋撻多啲

2018-10-06 276 瀏覽
老竇生日買咗佢最愛嘅栗子蛋糕返屋企試吓,最緊要方便,大圍火車站一出就有,買咗一個$128細細個栗子🌰蛋糕,但已經足夠四個人食,非常香濃嘅栗子味而且不太甜,價錢適宜
栗子蛋糕
2018-10-03
栗子蛋糕
2018-08-26 246 瀏覽
每年吃一次冰皮月餅,今年試美心孖裝$100五個,載著冰皮月餅的保温細袋,給家人帶飯上班之用,保温大袋在超市購買冷藏食品就大派用場,真的不用浪費。芒果脆脆冰皮月餅雖雖有脆脆粒,但不是粒粒脆,芒果饀味道不突出。最喜歡芝麻花生冰皮月餅,夠香味的芝麻花生薄皮又靚。楊芝甘露冰皮月餅吃不到楊芝甘露,像很平庸的甜品。藍莓黑莓二重奏冰皮月餅尚好。芒果栗子冰皮月餅也不錯!幾款有芒果餡的冰皮月餅味道都差不多真係一般,個人較喜歡芝麻花生冰皮月餅和藍莓黑莓二重奏冰皮月餅。
冰皮月餅
芒果脆脆冰皮月餅
最喜歡芝麻花生冰皮月餅,夠香味的芝麻花生薄皮又靚。
芝麻花生冰皮月餅
楊芝甘露冰皮月餅吃不到楊芝甘露,像很平庸的甜品
楊芝甘露冰皮月餅
藍莓黑莓二重奏冰皮月餅尚好。
藍莓黑莓二重奏冰皮月餅
芒果栗子冰皮月餅也不錯!
芒果栗子冰皮月餅
楊芝甘露冰皮月餅
藍莓黑莓二重奏冰皮月餅
芒果栗子冰皮月餅
2017-10-29 197 瀏覽
今年中秋節月餅食咗好多款式,主要都是美心出品,有用月餅劵嘅!有朋友家比嘅!傳統同冰皮都有!美心雙黃白蓮蓉月餅:餅盒較老式,尺寸好大個,一開8份,我專揀啲無蛋黃但又痴咗啲蛋黃油嘅來食,皮薄蓮蓉滑!好香蓮蓉味!味道雖然甜,好味!流心奶黃:呢款綠色盒潮啲,細細個,皮較厚,咬開濃濃嘅奶黃蛋黃味,我對蛋黃一般,所以唔太喜歡!冰皮月餅:鐵盒粉藍加彩色拉花好靚!抹茶紅豆冰皮月餅:皮軟熟,茶味微甘,餡料嘅紅豆蓉軟熟,好味!粉紅蕃石榴杏果冰皮月餅:迪士尼卡通造型包裝可愛,粉紅色好靚,不過石榴味唔突出,只有微微酸味,主要都係綠豆蓉嘅味!夏威夷果仁芝麻冰皮月餅:黑麻麻,皮軟熟,芝麻味濃香,夾雜碎果仁有咬口!好味!中秋快樂

冰皮月餅:鐵盒粉藍加彩色拉花好靚!

中秋快樂
2017-10-01
其他
2016-11-08 330 瀏覽
今日早餐又係麵包,一個包永遠唔夠咁大食既我。我通常都會買一袋袋既麵包,包肚啲又可以當下午茶今日擇左提子包,12蚊有5條算好好,size普通啦。食落都軟既同埋提子都算多。
早餐
2016-11-04 126 瀏覽
琴日屋企人買左新出既扭紋朱古力包,幾鐘意朱古力,幾好食but a bit sweet,下午茶食配杯檸水都幾好,同好飽肚。屋企人都幾鐘意食,係份量少d得4塊,但都大既。
下午茶
2016-11-04 89 瀏覽
今日終於食到新出既扭紋朱古力包啦yeah!本身想食全朱古力包,好鐘意朱古力。但近來有d多痰,但全朱古力會太甜,野痰!扭紋都好香朱古力味,食落都好軟,半塊原味無咁甜,我覺得幾好食haha,但下次都試全朱古力,應該仲正!食一塊半已經好飽,留返lunch再食埋去。彈左幾次apps 唔up相啦今次,但個樣可以幻想下似大理patten
今日終於食到新出既扭紋朱古力包啦yeah!
本身想食全朱古力包,好鐘意朱古力。
,我覺得幾好食haha,但下次都試全朱古力,應該仲正!
早餐
2016-02-12 316 瀏覽
看見美心出了流心奶皇月餅,不用HKD100便能一吃,一個月餅細細個,剛好一個人一個都不錯,便買了回家一試。在店人排隊等取餅只需5分鐘便完成,都算不人多。月餅流心都不錯,但奶皇的味道還不及名牌的香,所以整體感覺很一般。*************************美心流心奶皇月餅,用上金色外盒印有金色的字,帶點堂皇氣派的感覺。 打開個盒,流心奶皇月餅一個細細個,一盒有4個,回家和媽媽每人吃一個都不錯的選擇。放入微波爐內叮熱一點,把流心奶皇月餅弄的暖熱,吃下口感軟屬,牛油味也很出,內裏的流沙效果也不錯,可惜的是奶皇味不太出,和名牌的品片相比又淡口了一點,所以感覺一般。

*************************

5 分鐘 (堂食)
2015-12-17 370 瀏覽
花盤蛋糕自己都己學了怎樣做,看見美心西餅都出了,也買了一盤來試味道,只是盤不能吃,能吃的味道也算不錯,正常美心蛋糕出品的品質味道。*******************芝士花盤,花盤是膠盤,盤底是少許海綿蛋糕,中間放了芝士忌廉,表面放了Oreo餅碎,再加了花做裝飾。味道也算不錯,芝士忌廉配上Oreo餅碎,一定不難吃。

*******************

味道也算不錯,芝士忌廉配上Oreo餅碎,一定不難吃。
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2015-06-24 243 瀏覽
美心有新品,就係蜂蜜產品,所以放工就買黎試試今次買了乳酪杯,和我至喜歡的什果撻心想蜂蜜在那裏,原來是整了果凍,一粒粒在乳酪內,真驚喜加上脆脆片,增加口感,酸甜適中 而什果撻就保持水準,無失望亦都無驚喜,ok的
美心有新品,就係蜂蜜產品,所以放工就買黎試試

今次買了乳酪杯,和我至喜歡的什果撻

而什果撻就保持水準,無失望亦都無驚喜,ok的
2015-06-24
外賣自取
$40 (宵夜)
  • 蜂蜜乳酪杯
2015-06-22 227 瀏覽
去小孩子的生日會,除了帶禮物之外這次還帶了美心新推出的「蜂味蜜糖屋」一齊去呢!以著名澳洲金奬蜂蜜打造的 蜂味蜜糖屋 Honey Bee Cake ($198)加上生日牌蜂味蜜糖屋外有兩隻可愛的黃色小蜜蜂跟蜜糖棒一支,好可愛!蛋糕採用產自澳洲塔斯馬尼亞島的 Blue Hills Leatherwood Honey100%營養成份的蜂蜜最外層淡黃色的是蜂蜜慕絲,內層有蜂蜜寒天、流心蜂蜜、檸蜜啫喱、蘋果蓉再加上黃金蛋糕、朱古力蛋糕及脆底層次非常豐富,而且蛋糕份量蠻多的,足夠多人一齊分享味道帶點酸酸甜甜的,外面的蜂蜜慕絲有點太多了,很甜膩呢蜂蜜寒天啫喱最為突出,味道清甜!

去小孩子的生日會,除了帶禮物之外

這次還帶了美心新推出的「蜂味蜜糖屋」一齊去呢!
以著名澳洲金奬蜂蜜打造的

蜂味蜜糖屋 Honey Bee Cake ($198)
加上生日牌
蜂味蜜糖屋外有兩隻可愛的黃色小蜜蜂

跟蜜糖棒一支,好可愛!

100%營養成份的蜂蜜

再加上黃金蛋糕、朱古力蛋糕及脆底

層次非常豐富,而且蛋糕份量蠻多的,足夠多人一齊分享

味道帶點酸酸甜甜的,外面的蜂蜜慕絲有點太多了,很甜膩呢

蜂蜜寒天啫喱最為突出,味道清甜!
2015-06-20
6 分鐘 (外賣自取)
優惠券
2015-05-19 518 瀏覽
LINE FRIENDS 本來就特別可愛我自己也是粉絲它們紅到連專賣店都有,不過店只有在韓國跟台灣最近 美心西餅推出了一系列Line Friends的甜品杯和蛋糕大大滿足了LINE FRIENDS 的粉絲連盒子都特別可愛蛋糕分別有Brown熊大,跟Cony兔兔其實兩隻我都喜歡,最後還是選了朱古力味的熊大($188)3D立體熊大蛋糕 其實就係朱古力紅桑子慕絲口味由於太可愛了,我捨不得切下去所以這個重任就交給男友吧BROWN對不起...(淚奔!!)最面層是朱古力粉中間夾心包括有朱古力慕絲、紅桑子餡、 再配上朱古力口味的海綿蛋糕整個蛋糕朱古力味道非常香濃的加上紅桑子餡之後,酸酸甜甜更為吸引!家人們都大讚非常好吃!

LINE FRIENDS 本來就特別可愛

我自己也是粉絲

它們紅到連專賣店都有,不過店只有在韓國跟台灣

大大滿足了LINE FRIENDS 的粉絲
連盒子都特別可愛
蛋糕分別有Brown熊大,跟Cony兔兔

其實兩隻我都喜歡,最後還是選了朱古力味的熊大($188)
3D立體熊大蛋糕

其實就係朱古力紅桑子慕絲口味

由於太可愛了,我捨不得切下去
所以這個重任就交給男友吧

BROWN對不起...(淚奔!!)
最面層是朱古力粉

整個蛋糕朱古力味道非常香濃的

加上紅桑子餡之後,酸酸甜甜更為吸引!
家人們都大讚非常好吃!
2015-05-17
5 分鐘 (外賣自取)
現金券
1K
繼上一次的迪士尼甜品杯之後這次終於到Sanrio的朋友們出場了早前收到換領信,一次換了四杯分別有Hello Kitty*My Melody* Kerokerokeroppi跟布甸狗再變了四款不同的水果造型我個人最喜歡My Melody,樣子真的非常討喜它是奶凍黑加倫子啫喱,也很合我的口味,奶凍入口軟滑黑加倫子味很濃,不錯我家北鼻就喜歡食Kerokerokeroppi,裡面是奶凍青檸啫喱的他說口味非常清爽,一點都不甜膩,很不錯呢布甸狗,裡面是芒果布丁不太甜,芒果味也足,蠻好的Hello Kitty裡面是奶凍菠蘿啫喱小朋友很喜歡呢這四個小盒子已經洗乾淨,可以好好收藏了

繼上一次的迪士尼甜品杯之後

這次終於到Sanrio的朋友們出場了
早前收到換領信,一次換了四杯

我個人最喜歡My Melody,樣子真的非常討喜

它是奶凍黑加倫子啫喱,也很合我的口味,奶凍入口軟滑

黑加倫子味很濃,不錯

他說口味非常清爽,一點都不甜膩,很不錯呢
布甸狗,裡面是芒果布丁

不太甜,芒果味也足,蠻好的

Hello Kitty裡面是奶凍菠蘿啫喱

小朋友很喜歡呢
這四個小盒子已經洗乾淨,可以好好收藏了

2014-10-25
2 分鐘 (外賣自取)
優惠券
2014-08-08 189 瀏覽
最近美心西餅推出了【Juicy Yogurt Cake】系列用上最近時令水果,做成高鈣低脂的乳酪慕絲蛋糕每個蛋糕更附上的香濃果汁淋於蛋糕表面,賣相馬上大加分!這次八月份的壽星公有福了,可以先試試看這款Juicy Yogurt Cake 有兩款口味分別是熱情芒果,以及雜莓味定價$108【果汁乳酪蛋糕-熱情芒果味】隨蛋糕附上兩小杯熱情果汁給食客自行添加上去,可以享受一下DIY的樂趣建議食法是:先淋上果汁,然後拆走蛋糕圍邊讓果汁瀉下,最後就可以將蛋糕分為所需份量並慢慢品嚐了Step 1 : 淋上果汁完成Step 2拆去圍邊Step: 3 讓果汁流下這款蛋糕果味香濃,口味酸甜,十分清新開胃加添一份酸爽清新嘅感覺加入乳酪元素,比起用忌廉做的慕絲更輕盈一點口感也來得綿綿幼滑,底下是我最愛的海綿蛋糕壽星公也食得非常開心
用上最近時令水果,做成高鈣低脂的乳酪慕絲蛋糕
每個蛋糕更附上的香濃果汁淋於蛋糕表面,賣相馬上大加分!

這次八月份的壽星公有福了,可以先試試看這款
Juicy Yogurt Cake 有兩款口味
分別是熱情芒果,以及雜莓味定價$108
【果汁乳酪蛋糕-熱情芒果味】
隨蛋糕附上兩小杯熱情果汁
給食客自行添加上去,可以享受一下DIY的樂趣
建議食法是:先淋上果汁,然後拆走蛋糕圍邊
讓果汁瀉下,最後就可以將蛋糕分為所需份量並慢慢品嚐了
Step 1 : 淋上果汁完成
Step 2拆去圍邊
Step: 3 讓果汁流下
果汁乳酪蛋糕-熱情芒果味
這款蛋糕果味香濃,口味酸甜,十分清新開胃
加添一份酸爽清新嘅感覺
加入乳酪元素,比起用忌廉做的慕絲更輕盈一點
口感也來得綿綿幼滑,底下是我最愛的海綿蛋糕
壽星公也食得非常開心
2014-08-02
3 分鐘 (外賣自取)
果汁乳酪蛋糕-熱情芒果味