2020-05-11 717 瀏覽
美味園很多食材最新鮮又美味,吸引全部九龍灣的早午餐客,為全港市民有飯食,我都食咗不同的特色的早餐和午餐。如果所有市民冇早餐和飯食,特別是年輕人士,記得來九龍灣美味園食嘢,或可以來飲下午茶,食完嘢去行Magebox鬆一鬆消化吓。美味園特別新出小食是菠蘿油。

美味園特別新出小食是菠蘿油。
1 分鐘 (堂食)
  • 各種烏冬餐(可以改米粉出前一丁)
  • 各種沙律
  • 菠蘿油
  • 干炒叉燒河
  • 干牛河
2019-06-11 700 瀏覽
說個笑話,下午茶時段的份量可以有幾少?來再九龍灣美味園大開眼界,看了看餐牌,我對於這張餐牌並沒有什麼太大的感覺,沒有什麼菜式吸引到我的目光,於是點了12號的司華力腸華都夫沙律。上菜時我都極為驚訝,這樣的份量27元? 司華力腸一條我已經有心理準備。味道一般,用刀𠝹開腸來煎有點多此一舉。然而沙律也只有這樣的份量? 貽笑天下稀稀少少這裡的沙律全都是蘋果,可是這個分量4分1的蘋果都不知有沒有。其餘3分1蘋果用了來搾蘋果汁嗎?蘋果汁的確是果搾的,但是並不凍。所以這餐27元的下午茶是為差評。
說個笑話,下午茶時段的份量可以有幾少?
來再九龍灣美味園大開眼界,

上菜時我都極為驚訝,

這樣的份量27元?
司華力腸一條我已經有心理準備。
味道一般,用刀𠝹開腸來煎有點多此一舉。
然而沙律也只有這樣的份量? 貽笑天下
稀稀少少

蘋果汁的確是果搾的,但是並不凍。
所以這餐27元的下午茶是為差評。

2019-06-10
下午茶
2019-03-12 387 瀏覽
炒個頭 明明係炸面 就好似食咁媽咪面嘎嘣脆嘅感覺 唔好食嘅 啲汁係夠多 但係唔夠將啲脆面淋軟 點食啊 食午餐唔係小朋友食零食面啊 我不如去7仔買個公仔面唔加熱水食啦 咪同你一樣?只不過你多咗青椒 牛肉咋嘛
豉椒牛肉炒麵
2018-05-26 497 瀏覽
在九龍灣附近辦完回鄉證見到美味園嘆番個茶記靚早餐湯底都幾辣 肉丁口感有啲奇怪正正常常啦餐肉都OK嘅雞蛋係一放上去係生嘅太陽蛋冇咩特別野個龍利柳好好食 煎到好香煙肉佢好強調唔係煙肉 煙肉腿基本上就係馬天奴嘅嗰隻煙肉 不過薄身啲個麵包係冇烘過 軟嘅麥麵包不過中間夾住果醬整體來講個麵包差咗啲 同埋如果可以跟多個雞蛋就啱啱好側邊有啲茄汁豆 用嚟送煙肉麵包好食好多另外叫咗涷菜蜜 勁大杯同埋熱朱古力兩杯都好香濃好好飲個侍應姐姐好好人 好鍾意同你傾計 好有地方媽媽感覺好搞笑 五星級服務
在九龍灣附近辦完回鄉證

侍應姐姐好好人 好鍾意同你傾計
好有地方媽媽感覺
好搞笑 五星級服務
2018-05-26
5 分鐘 (堂食)
$27.5 (早餐)
香草煎龍利柳
  • 龍利柳
  • 涷菜蜜
  • 熱朱古力
  • 煙肉腿
呢間位於九龍灣商業區入邊嘅餐廳,每逢去到午飯嘅時間都總會好多人出出入入,小編有好幾次都入唔到去食!因為九龍灣呢個地方食晏真係多人到不得了,今日終於去到啦!所以入去試試先!啱啱踏入一點鐘嘅時間已經有好多人,所以都事不宜遲即刻睇睇個Menu先。是一係星期三所以小編同友人就分別點左A餐同C餐,分別係香煎蟹子龍脷柳,同埋豆腐炆腩仔。呢個香煎孩子龍脷柳,味道都算為清淡,完全唔重口味。首先意粉已經係無味嘅,而佢呢個龍脷柳,食落口好似亦都無配有任何嘅調味料,因為只有淡淡的香煎味,亦都配上淡淡嘅忌廉汁,所以成件事真係比較清淡而唔濃味。所以啱晒啲唔食重口味嘅朋友。而另外呢個豆腐炆腩仔,味道相對唔錯,因為調味適中,唔會因為腩仔喺度而變得太鹹,豆腐亦都唔會煮得太林。佢嘅份量唔算多,不過就真係舊舊肉都有舊肥膏喺度啦。
2015-10-26 700 瀏覽
今日返工冇帶飯,所以就落咗黎樓下呢一間餐廳食,第一次食,睇到餐牌上面都有好多款,日日都唔同,今次我就叫咗個南乳龍利柳飯,包一杯野飲或者湯,都係$38。話咁快就黎到,份量都好多,不過食落去南乳味又唔算太重,龍利柳俾啲汁遮蓋晒,所以有啲林,味道尚算可以接受。
又來到星期五下午了。找到好多的小店,希望以一家好味或有特色的,來終結一整個星期。在九龍灣的工商業區小店,雖然不愁沒生意,甚至大多都會爆滿或大排長龍,不過它們都會在小店間競爭下盡量爭取生意。例如像「名食堂」一樣每日供應不同的午餐,每日都有新的菜式;而「美味園」也一樣,會派發該週的是日午餐外賣紙。我一早就取過了,留意到星期五的「A餐」為「香草忌廉汁龍脷柳拼蟹鉗」,可選天使麵($40);而餐湯更是「南瓜忌廉湯」,兩樣都甚為特別,於是今日午飯時間便走去美味園了。外賣等了8分鐘左右,只見午飯時間,未算爆滿,但入座情況理想。回到辦公室,一打開盒,就見到份量有這麼多!先飲南瓜湯:同樣是用攪拌機將南瓜打成蓉,再加入調味(飲到有一些味精),一般水準。終於享用期待已久的午餐了!龍脷柳,雖然很多,但味道一般,沒有怎醃過,一般急凍魚柳吧,煎得不夠香呢。炸蟹鉗,也是急凍貨色,而且沒有坊間小食店一樣香脆,失望呢!至於「香草忌廉汁」,真的,完全是淡而無味的,太淡了,應該是基本芡汁再溝水?再者天使麵雖然多,但一來沒有跟汁料燴過,加上其粗幼度與一般意大利粉無異,所以也是淡而無味的,只是烚得不太軟身,反而跟那個南瓜忌廉湯
香草忌廉汁龍脷柳拼炸蟹鉗天使麵、南瓜忌廉湯
香草忌廉汁龍脷柳拼炸蟹鉗天使麵
終於享用期待已久的午餐了!龍脷柳,雖然很多,但味道一般,沒有怎醃過,一般急凍魚柳吧,煎得不夠香呢。炸蟹鉗,也是急凍貨色,而且沒有坊間小食店一樣香脆,失望呢!至於「香草忌廉汁」,真的,完全是淡而無味的,太淡了,應該是基本芡汁再溝水?再者天使麵雖然多,但一來沒有跟汁料燴過,加上其粗幼度與一般意大利粉無異,所以也是淡而無味的,只是烚得不太軟身,反而跟那個南瓜忌廉湯混合,才吃得下!

唉!大失所望!惟有星期一再搵到好的小店!
2015-08-07
8 分鐘 (外賣自取)
1K
2014-08-05 398 瀏覽
在餐牌上看見這三文治早餐可以配橙汁,真不錯,便來試一個蛋牛治加橙汁外賣了。在拆開後第一眼看到三文治,還以為是食店攪錯了,因為驟眼看過去真有點像餐肉。但靠近一點看便發現原來是原塊咸牛肉,茶餐廳用上這個都是第一次遇見。味道當然有不同,沒有免治牛肉那麼咸,但多了一份口感,更有飽肚的感覺。而另一份意想不到的東西就是那個蛋了,真是第一次看見溢出來的蛋,而且紋理真晰,不是薄薄一片的那種,真是真材實料。
蛋牛治、橙汁
蛋牛治
2014-08-05
10 分鐘 (外賣自取)
$22 (早餐)
2014-01-14 166 瀏覽
一見到碟牛河'黑蚊蚊'已經知有啲野架啦,一落口又咸又油又燶,天呀!這味道很難忘T_T政府狂賣廣告唔好做大晒鬼嘛,咪努力啲食囉T_T T_T T_T T_T T_T最後。。。。。TAT辦不到呀!!!溫馨提示:如果各位光顧,想食乾炒牛河既要三思而行呀!

最後。。。。。TAT辦不到呀!!!

溫馨提示:如果各位光顧,想食乾炒牛河既要三思而行呀!
2012-03-07 109 瀏覽
蒜香椒鹽豬扒飯蒜蓉汁過於稀, 飯也偏腍椒鹽雞翼根本未經油炸或煎香, 叫作鹵水雞翼比較貼切, 但也肉嫩入味伴碟的蔬菜蠻多, 就當作健健康康別一頓平凡午餐吧
蒜香椒鹽豬扒飯
蒜蓉汁過於稀, 飯也偏腍

伴碟的蔬菜蠻多, 就當作健健康康別一頓平凡午餐吧
2012-03-07