2020-11-07 287 瀏覽
本來見個芋泥三文字好似好正 於是就嚟試試 可惜嚟到已賣哂 不過其他野食果然有台灣風味 最好味係個乾拌面 估唔到簡單既拌面都幾特別 有d鹵肉 仲有d豆卜絲 好地道台灣風個面質好唔錯 開頭好驚係好厚粉既刀削面 但其實好滑好薄 唔削唔粉 口感幾特別 扭曲既麵吸到哂d汁 恰到好處另一樣好食既係拼盤入面既甜不辣第一次食 少少似年糕 但爽少少炸完口感好過穩 仲有個鹵肉飯 過足台灣口隱細細碗29蚊超抵食仲有半隻糖心蛋夜晚唔想食咁多就啱哂 鹵肉都有豆卜絲架 配埋個冬瓜茶 真係好似去左台灣咁最後食埋個仙草芋圓 仙草入口即溶 好清涼 食完炸野食啱哂仲有咁多配料碗麵都幾回味 下次再嚟希望有芋泥三文字啦
本來見個芋泥三文字好似好正

鹽酥雞
乾拌麵
魯肉飯 溏心蛋
仙草芋圓
😻😻😻😻 爆餡Oreo紫薯吐司 必試 😻😻😻😻前日同呀爸黎開元朗,就帶呀爸食依間一直想再次幫襯既台灣美食店😜 撞正下午餐時段好抵食呀呀呀呀呀Oreo紫薯吐司 $46( 翻撻指數:😻😻😻😻)由於製作需時,所以一坐底我就先嗌左個吐司先。喺幾個鐘頭冇食野既情況下,第一啖就食到滿滿既紫薯餡真係超滿足😽 老老實實大半年前同男朋友夜晚時段幫襯過食肉鬆款吐司,個人覺得冇乜驚喜🤐 同埋塊包冇今次食既咁熱咁脆,啲餡亦冇今次咁多,所以個陣係有啲失望😳但今次!勁力推薦依款Oreo紫薯!之後就嗌左兩個下午餐店員會細心問你加唔加辣料同走唔走芫茜我揀左乾拌麪+鹽酥雞+熱冬瓜茶 $48 (翻鐽指數:😻😻😻😻)個乾拌麪真係無得輸😻 乾拌麪迷必試!口感同味道都好正, 夾埋芫茜一齊撈呀撈,諗返起都流口水😋 同埋份量好夠,淨左少少食唔曬🤢鹽酥雞就正正常常冬瓜茶都好正,隔離檯真實評語:「佢啲冬瓜茶幾好飲喎,好似人地喺台灣飲到既個種味」之餘呀爸呢,就揀左肉焿湯米粉+台南鮮蝦捲+可樂 $56 (翻鐽指數:😻😻😻)肉焿湯米粉口感唔錯, 都幾濃稠,味道同台灣食既真係一樣😛 呀爸唯一既小吐嘈係啲米粉可以再比多啲😂😂鮮蝦捲就正正常常依個
😻😻😻😻 爆餡Oreo紫薯吐司 必試 😻😻😻😻

Oreo紫薯吐司 $46( 翻撻指數:😻😻😻😻)
Oreo 紫薯吐司

但今次!勁力推薦依款Oreo紫薯!

之後就嗌左兩個下午餐
店員會細心問你加唔加辣料同走唔走芫茜

乾拌麪

一口鹽酥雞

個乾拌麪真係無得輸😻 乾拌麪迷必試!

鹽酥雞就正正常常

肉焿湯米粉

台灣鮮蝦捲

鮮蝦捲就正正常常

依個下午茶總共食左$150😁
除返開都係每人$75,重點係我飽到乾拌麪食唔曬,冬瓜茶都飲淨一半!晚飯錢都懢返,即係$75搞掂我兩餐🤘

再幫襯指數:😻😻😻😻

2020-11-04
Oreo 紫薯吐司
乾拌麪
  • Oreo紫薯泥吐司
2020-11-03 71 瀏覽
味道還ok,但是沒必要專門跑到元朗一試的店,九龍港島都有不少好吃的台灣小食店,有個雞卷味道不錯,別家沒有看到過,鹽酥雞不是很正宗,滷肉飯中規中矩,路過食上一餐還可以
2020-11-03 80 瀏覽
次次經過 都無緣食今日特登放假跑過黎買外賣返屋企食叫左兩個午市套餐魯肉飯+鹽酥雞+花枝丸+高山茶另一份係肉焿米粉+甜不辣+鮮蝦捲+玫瑰烏龍茶再加紫薯芋泥多份吐司總括黎講 樣樣都好味不過自己就麻麻地個湯焿米魯肉飯 係台灣嘅味道 好掛住台灣 嗚😭吐司 超rich 紫薯加芋泥好飽要分兩次先食得晒😂有下次架 會再去食
2020-11-02 59 瀏覽
羅東肉焿番💛手作竽泥紫薯肉鬆吐司$45💜超級出名要排好耐隊既台灣店好多人都由市區慕名而來咁我經過就諗住試下啦晏就都超多人目測有十幾廿個咁佢鋪頭入面都幾細所以唔中意排隊既我諗住買外賣算唔想等咁耐😏但係估唔到外賣呢個都要等半粒鐘食落都唔錯 即整所以都熱熱地肉鬆同紫薯都好夾同埋影相出黎都好靚推介大家試試佢~重點:黃店💛地址: 元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖電話: 61125353
羅東肉焿番💛
但係估唔到外賣呢個都要等半粒鐘
食落都唔錯 即整所以都熱熱地
肉鬆同紫薯都好夾
同埋影相出黎都好靚
推介大家試試佢~
重點:黃店💛

地址: 元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
電話: 61125353
手作竽泥紫薯肉鬆吐司
手作竽泥紫薯肉鬆吐司
2020-11-02 60 瀏覽
經過,見到呢間小店有咁多人喺出面排隊,就知道應該係好嘢嚟, 所以即刻去排埋一份, 店面細細,外賣嘅人比較多, 因為都餓餓地,所以都唔等堂食,直接買外賣走人。芋見紫薯吐司~ 見到menu呢個item 嘅圖片放大到盲嘅都睇到, 而且賣相非常吸引,就知道係hero item, 所以叫返過嚟食先!! 佢係手工製作既,呢個爆餡真係唔係講笑,香甜幼滑, 而且秋季,呢兩種材料都係當造,本身非常香甜。台灣牛肉湯麵~ menu寫住麵條係手工製作, 當然吸引到我啦 湯麵首先要講個湯底,夠曬香濃牛味 , 牛肉分量合理,而且係有咬口!可惜因為外賣嘅關係,隻蛋焗到有少少熟咗啲,下次要堂食先得!!滷肉飯配半隻糖心蛋~ 呢個正正就係台灣嘅味道, 而家去唔到旅行食到一碗正宗嘅滷肉飯,真係開心到喊!! 糖心蛋夠曬juicy!抵讚!台灣香腸配特製蒜蓉~ 台灣香腸唔難買,但係既然佢寫住係特製嘅蒜蓉就當然要叫啦! 果然冇令我失望,腸仔皮脆肉嫩,蒜蓉辣椒味道獨突。檸檬冬瓜茶~冬瓜茶係我去台灣必飲,加上檸檬,酸酸地,好開胃呀!仙草芋圓一號~ 海藻水晶、蜜紅豆、三色芋圓,除咗呢個配搭之外,仲有兩款選擇, 呢個芋圓真係不得了!! 好

仙草芋圓一號~ 海藻水晶、蜜紅豆、三色芋圓,除咗呢個配搭之外,仲有兩款選擇, 呢個芋圓真係不得了!! 好味夠煙韌,而且一次過食曬三色(三種口味), 仙草亦帶有爽口感,整個甜品可以講係滿分!!

2020-11-01 44 瀏覽
成日聽到呢個鋪名覺得好怪,原來係食台灣肉羹湯嘅。我地叫左個1號餐試。個餐有一碗羅東肉羹湯,一碗滷肉飯同一杯古早冬瓜茶,$83咁多嘢都幾抵食,重點係個湯同飯都好大碗!個肉羹湯好杰,比碗仔翅更加杰,我哋加咗麻油,胡椒粉同醋,撈埋食真係幾好味!不過我就覺得個肉硬咗少少,但都幾好食嘅。而個滷肉飯都幾正,夠晒滷肉汁,撈飯食好好味!冬瓜茶都好清涼解渴,見到佢哋有好多台灣飲品,要下次先再試過~我哋仲試咗個夜市鹽酥拼盤,炸得有少少油,但好好食,有台灣夜市嘅風味。入面有炸花枝丸,炸蝦卷,鹽酥四季豆,同我最鍾意食嘅甜不辣~推介~最後試埋個芋圓甜品,我揀咗仙草芋圓2號,呢個又係好抵食,$35有10粒三色芋圓,仲有白色小丸子同海藻水晶,撈埋仙草一齊食好滿足,但就甜咗啲,少甜會更好!
成日聽到呢個鋪名覺得好怪,原來係食台灣肉羹湯嘅。

我地叫左個1號餐試。

2020-11-01 38 瀏覽
因為疫情冇得去旅行,食住台灣野頂癮先。一直都有想過呢間鋪,但次次經過都好多人,今次終於食到啦。午餐時間黎到,見佢有SET,都好似幾抵,一個主食加2款小食同埋野飲都係$60 幾蚊。同朋友叫左個魯肉飯,乾拌面。一開始以為會係偏細碗,但原來份量咁大! 魯肉飯有好多肉碎係底,仲有D豆卜,大家記得要撈下先食。乾拌面的面質係粗條個款,食落比較有咬口。小食就可以叫4款,叫左鹽酥雞,台灣香腸,花枝丸同埋酥炸甜不辣。鹽酥雞炸粉唔多,入面的雞仲保持嫩滑。台灣香腸仲有比埋個蒜味醬汁配,好惹味,野飲就叫左冷泡無糖高山茶。作為芋泥控既我,即刻叫左呢到既芋見紫薯吐司,仲可以簡oero/肉鬆架,芋泥比得好大方,夾埋紫薯,甜甜地!完美作結!
2020-10-31 34 瀏覽
入到黎元朗,冇理由唔同朋友仔食餐好嘅,我哋兩個都係台灣愛好者,搵台式美食係理所當然。搵咗呢間羅東肉焿番,長期有人排隊,我哋下晝嚟食,唔使排好耐。下午茶餐好抵食,魯肉飯加$5可以加大。一口鹽酥雞,炸到超酥脆,炸皮厚薄啱啱好,裏面食到粒粒雞肉。炸澎湖花枝丸,我第一次食花枝丸係食到爆油,一咬落去,花枝丸彈牙兼爆油。加$3仲有冬瓜茶。我哋太大食,叫多個甜品下午茶,我超鍾意食仙芋圓,黑白珍珠好Q彈,爆珠好驚喜,底層仲有滑滑仙草。套餐仲有精選炸物拼盤,台灣嘅炸物,真係食到停唔到口,爆瘡都抵,哈!

下午茶餐好抵食,魯肉飯加$5可以加大。

一口鹽酥雞,炸到超酥脆,炸皮厚薄啱啱好,裏面食到粒粒雞肉。

加$3仲有冬瓜茶。

2020-10-30 29 瀏覽
元朗出名既台灣野今日同屋企人食飯又諗唔到買咩加料!所以散叫左d 野食!✨3號綜合丸子餐($60)細魯肉飯配溏心蛋🤤🤤溏心蛋Jelly 口感!撈飯食100分三款丸子(墨魚丸+花枝丸同埋台灣貢丸)重有杯野飲😍叫左冷泡無糖高山茶!清新夠飽既set!✨鹽酥雞魯肉飯($54)一口脆卜卜鹽酥雞!魯肉飯勁開!一打開盒🤤🤤🤤而且飯量超大!男人都夠飽👏🏻✨夜市鹽酥拼盤($65)有甜不辣~花枝丸~四季豆配甜辣醬真係夜市掃街feel 勁重!!🤤花皮丸彈牙無渣!甜不辣Q 彈Q 彈😳✨糖水is a must 之黑糖甜湯($34)入面有三色芋圓😍!波霸珍珠!白珍珠同埋蜜糖紅豆!成件事真係暖入心!!一次過滿足曬我既願望😍!所有qq 口感有咬口既野都係曬e 一碗糖水到🤤食完會好掛住去台灣旅行呀😭超多人排隊果然名不虛傳!✨
元朗出名既台灣野

今日同屋企人食飯又諗唔到買咩加料!
所以散叫左d 野食!

✨3號綜合丸子餐($60)
細魯肉飯配溏心蛋🤤🤤
溏心蛋Jelly 口感!撈飯食100分

✨鹽酥雞魯肉飯($54)
一口脆卜卜鹽酥雞!魯肉飯勁開!
一打開盒🤤🤤🤤
而且飯量超大!男人都夠飽👏🏻

✨夜市鹽酥拼盤($65)
有甜不辣~花枝丸~四季豆配甜辣醬
真係夜市掃街feel 勁重!!🤤
花皮丸彈牙無渣!甜不辣Q 彈Q 彈😳

糖水is a must 之黑糖甜湯($34)
入面有三色芋圓😍!波霸珍珠!白珍珠同埋蜜糖紅豆!
成件事真係暖入心!!一次過滿足曬我既願望😍!
所有qq 口感有咬口既野都係曬e 一碗糖水到🤤

食完會好掛住去台灣旅行呀😭

超多人排隊果然名不虛傳!✨

2020-10-28 38 瀏覽
羅東肉焿番 (元朗) -鹽酥一口雞魯肉飯 $54鹽酥雞size剛好 炸粉亦唔會厚 份量都唔少魯肉飯都出色 的確係台灣風味 亦都唔會過肥膩肉焿湯米粉(新竹米粉) $48肉焿湯都係一樣幾代表到台灣嘅食品 有時會太濃有時又會太稀 但係呢度就唔會啦 個芡做得唔錯 連埋米粉好好味 仲有啲豬肉同竹筍 芫茜同辣係必備!酥炸甜不辣 $32炸甜不辣係我食台式小食嘅首選 無揀拼盤係咁解🤣 堅正堅好味 果種煙韌嘅口感真係食唔厭 不過有時炸太耐會硬咗啲仙草芋圓1號 $34(三色芋圓、蜜紅豆、海藻水晶)有啲就有口感無芋頭味 有啲就相反 呢間就做得比較平衡 比較有咬口 食芋圓黎講 紅豆都係必備 1號仲配埋海藻水晶幾爽口幾夾檸檬蘋果西打 $25台式飲品又點少得經典嘅蘋果西打呢 思鄉必飲! 加左檸檬感覺清爽啲 感覺無咁甜
羅東肉焿番 (元朗)
鹽酥一口雞魯肉飯 $54
鹽酥雞size剛好 炸粉亦唔會厚 份量都唔少
魯肉飯都出色 的確係台灣風味 亦都唔會過肥膩

肉焿湯米粉(新竹米粉) $48

酥炸甜不辣 $32

仙草芋圓1號 $34
(三色芋圓、蜜紅豆、海藻水晶)

檸檬蘋果西打 $25
2020-10-27 33 瀏覽
身為麵包控嘅我,想試呢間嘅吐司好耐今次門口依然多人,所以決定外賣。喜愛麻糬的煙韌,亦喜愛芋頭紫薯味,所以今次試咗呢個芋見紫薯吐司爆餡,芋頭紫薯蓉夠滑,很香的紫薯味夾着淡淡的香芋味,整體味道不錯,甜度適中。惟麻薯的煙韌口感不太突出,而且餡料是凍的,個人覺得同外層的脆脆吐司不太夾。份量都幾大,一個女仔應該食唔晒。有機會的話會再返嚟試其他味道。
身為麵包控嘅我,想試呢間嘅吐司好耐

今次門口依然多人,所以決定外賣。

份量都幾大,一個女仔應該食唔晒。

有機會的話會再返嚟試其他味道。

芋見紫著吐司
芋見紫著吐司
2020-10-26 34 瀏覽
星期六去,好多人等,6:30等到7點半入得,但好多野都冇得賣。多士全數冇,因為冇包。雪糕全數冇,二人芋圓會冇雪糕。好多人外賣聽到冇多士就走。最後叫咗肉焿湯+魯肉飯加大($8x),3號芋圓兩份(各$36)。芋圓偏貴,好多仙草但唔大碗。肉焿湯係碗仔翅果種湯底,加幾實淨嘅豬肉塊。個人覺得冇特別好食或特別。排咗成個鐘冇招牌多士,野又唔特別好食,我個人覺得叫打咗個卡。希望大家去嘅時候可以要乜有乜,食得開心啦。

2020-10-24
60 分鐘 (堂食)
2020-10-25 48 瀏覽
👣 羅東肉焿番👣—🍠🍞🍠🍞🍠🍞🍠🍞🍠🍞🍠🍞🍠🍞🍠🍞🍠🍞呢一次唔係我係店鋪到食 而係知道家姐經開元朗叫佢速遞俾我🤣🤣作為一個港島人 雖然已經bookmarked咗呢間好耐但真係唔想去咁遠🤣🤣所以梗係叫人運返嚟俾我🥰——————————————————————⭐️⭐️# 芋見紫薯泥HKD 45⭐️⭐️由於係咁遠運返嚟佢由拎上手熱辣辣已經變凍咗所以呢個吐司我用氣炸鍋翻熱👉🏻150度 10分鐘令到表面金黃之餘仲脆卜卜 真係變咗外脆內軟😋但唔確定即場食既口感係咪咁樣我嘗試分開試吓味芋泥加紫薯嘅口感十分綿密🤤而甜度上 紫薯比芋泥甜不過其實都係一齊食所以兩者加埋係相得益彰係幾好食😋相信會比芋泥肉鬆吐司🍞更受歡迎因為有啲人會覺得芋泥同肉鬆唔係好夾😂賣相方面除咗壓扁咗少少之外兩隻唔同深淺紫色嘅餡料係幾靚望落都幾吸引🤩但爆餡方面🤔視覺上又的確未到爆餡咁勁😂味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:💰💰打卡:📸 📸 📸

👣 羅東肉焿番👣

價錢:💰💰
打卡:📸 📸 📸
  • 芋見紫薯吐司
2020-10-25 36 瀏覽
今日出去元朗探朋友,人地話元朗好多好野食,所以搵朋友之前又黎食😋見到有台灣野,我至愛之一😁招牌套餐3號綜合丸湯餐配魯肉飯每次食台灣野都唔少得既魯肉飯。魯肉甜甜既肉香,加左豆卜絲,增加層次感令口感豐富又帶一點豆卜香。味道好似我曾經係台中街邊買既便當味道呢~個綜合丸湯好好味,味道好熟悉但又想唔起係咩材料,加埋蔥花好香,仲有一啲辣辣脆脆既粒粒,oishi😊豬肉丸咬落仲有汁,豬肉味同東菇味濃郁。墨魚丸味濃。仙草芋圓1號$34三色芋圓、蜜紅豆、海草水晶先黎一口,好香紅豆味,而且有蜜糖香甜,紅豆綿得黎又有口感。芋圓好QQ, 非常有嚼勁👍🏻第一次食海草水晶好彈口,甜甜地,好好味。Orea 紫薯泥吐司$46吐司烘底咬落卜卜脆,芋泥雪凍,芋頭味香,質感幼滑,正呀!加埋Orea餅既特有香味,力推呀👍🏻👍🏻樽仔奶茶好香茶味,又唔太甜,Good~台灣蘋果梳打果香清新,配依度既吐司好夾呢~
見到有台灣野,我至愛之一😁

招牌套餐3號綜合丸湯餐配魯肉飯
每次食台灣野都唔少得既魯肉飯。
味道好似我曾經係台中街邊買既便當味道呢~

豬肉丸咬落仲有汁,豬肉味同東菇味濃郁。
墨魚丸味濃。

仙草芋圓1號$34
三色芋圓、蜜紅豆、海草水晶
先黎一口,好香紅豆味,而且有蜜糖香甜,紅豆綿得黎又有口感。

芋圓好QQ, 非常有嚼勁👍🏻
第一次食海草水晶好彈口,甜甜地,好好味。

Orea 紫薯泥吐司$46
吐司烘底咬落卜卜脆,芋泥雪凍,芋頭味香,質感幼滑,正呀!
加埋Orea餅既特有香味,力推呀👍🏻👍🏻

樽仔奶茶
好香茶味,又唔太甜,Good~

台灣蘋果梳打
果香清新,配依度既吐司好夾呢~