2022-02-02 144 瀏覽
難得同朋友入嚟元朗,就查下元朗有咩好野食。見呢間台灣菜就排喺第一位,所以我地就特登避開繁忙時間過嚟呢邊食。嚟到見到呢間舖頭有兩個舖位,座位都尚算鬆動,今次就試咗最多人推薦嘅肉鬆芋泥吐司,再加紅燒牛肉麵同魯肉飯。食完呢幾款野食之後都有同一感覺,就係名過其實,可能係好評太多令我地期待過高,不過整體上都叫做可以滿足一吓掛住台灣食物嘅欲望。不過如果下次嚟排隊遇正人多嘅時候我諗我地都未必會排了。肉鬆芋泥吐司:店舖內嘅招牌菜,一個人食會有啲飽,建議同朋友兩個人分一份。味道幾好味,肉鬆同芋泥都有味,但有啲啲乾,需要配飲品。魯肉飯配台灣香腸:就係一道好普通嘅台式魯肉飯,唔算話特別好食,勝在夠飽肚,同台灣嘅都係有一點點距離。紅燒牛肉麵:就係一碗賣相同味道都非常普通嘅牛肉麵,牛肉有少少鞋口,不過湯底都同台灣嘅有啲似,所以都尚算不錯。
不過如果下次嚟排隊遇正人多嘅時候我諗我地都未必會排了。
肉鬆芋泥吐司

味道幾好味,肉鬆同芋泥都有味,但有啲啲乾,需要配飲品。
魯肉飯配台灣香腸

紅燒牛肉麵

2022-01-09
魯肉飯配台灣香腸
紅燒牛肉麵
嚟到元朗國行完yoho都係想搵番小店,見到依間門口排哂長龍就試下~門口已經見到厚吐司好吸引~坐底即刻叫左💜芋泥炒蛋芝士吐司🍞厚厚嘅芋泥炒蛋中間仲夾住拉絲芝士🧀餡料多到爆,嫩滑炒蛋加埋半溶芝士,暫時喺香港食過最好味嘅芋泥厚吐司😳~芝士玉米招牌蛋餅🌯同樣都有超正拉絲效果,陣陣香濃蛋香加埋粟米粒外酥內軟~鹽酥拼魯肉飯~份量真係超級多😍鹽酥拼盤裡面有蝦卷+香芋海鮮餅+鹽酥雞,香芋海鮮餅裡面粒粒香芋,食落香脆唔會油膩;魯肉飯加咗炸豆皮吸左魯肉嘅汁非常惹味~綜合燒麻糬,有齊四款口味花生、芝麻、士多啤梨、朱古力🍫比較鐘意朱古力味配上煙韌麻糬😋~芝士奶蓋高山烏龍茶+小芋圓濃郁綿滑嘅芝士奶蓋同烏龍茶一定喺絕配🥰想食甜品又唔想叫多份太飽,簡左喺飲品加小芋圓,雙重滿足💯~抺茶紅豆牛奶🍵濃濃嘅抺茶香加上粒粒紅豆😋完美

芝士奶蓋高山烏龍茶+小芋圓

• 魯肉飯
  • 鹽酥拼盤魯肉飯
  • 滷肉飯
  • 燒麻糬
🇹🇼👅初嘗羅東菜。少🤏失望肉鬆芋泥吐司🍞😫🍴羅東肉焿番📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖雖然已經去過好多次台灣🇹🇼旅遊,但位於宜蘭縣的羅東鎮,我就仲未有機會去🤭🤭疫情之下無得旅遊,唯有入去元朗🚩試下呢間主打羅東菜的開飯熱店,來一場舌尖上的旅行👅👅😂😂餐廳的位置雖不在大街,但旁邊有大量食肆🍱🍝🥗🍗,都唔難搵到💁🏻‍♀️由於店舖不大,座位都比較狹窄,坐得唔係太舒服。不過餐廳係以小食店認識運營,合理🙂🙂🔅 肉鬆芋泥吐司🐷🍠🍞我本身超鍾意食芋頭,所以非常有期待‼️可憾,原本以為芋泥會是微暖+軟綿綿,估唔到原來是室溫+非常結實❗️好似食緊吐司🥪包住沒有溫度的芋磚🧱🧱😶😶加埋壓到好實好實的肉鬆🐷,食落好滯、好”漏”🥵🥵講真,足料嘅~但口感實在太過結實,不是我杯茶☕️😩😩🔅 魯肉飯(小) 配半隻溏心蛋 🐷🥚魯肉的肥瘦比例均勻,切絲的滷水豆卜亦煮得好入味,用來送飯一流😋😋😋🔅 甘梅地瓜條 🍠地瓜🍠外脆內軟,好香甜,加上甘梅粉🫒酸酸地調味,好食👍🏻🔅 阿里山烏龍茶 ($20)清香回甘🍵 好夠熱👍🏻👍🏻👍🏻🔅 樽仔奶茶 🍼偏甜,普通台式奶茶🐷🐷整體評價: 餐廳食物中規中矩,雖未見有特別驚喜,但價錢亦屬良心價,整
🇹🇼👅初嘗羅東菜。少🤏失望肉鬆芋泥吐司🍞😫

🍴羅東肉焿番
📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

由於店舖不大,座位都比較狹窄,坐得唔係太舒服。
不過餐廳係以小食店認識運營,合理🙂🙂

🔅 肉鬆芋泥吐司🐷🍠🍞

我本身超鍾意食芋頭,所以非常有期待‼️

好似食緊吐司🥪包住沒有溫度的芋磚🧱🧱😶😶

加埋壓到好實好實的肉鬆🐷,食落好滯、好”漏”🥵🥵

講真,足料嘅~但口感實在太過結實,不是我杯茶☕️😩😩

魯肉飯(小) 配半隻溏心蛋

🔅 魯肉飯(小) 配半隻溏心蛋 🐷🥚

甘梅地瓜條

🔅 甘梅地瓜條 🍠

地瓜🍠外脆內軟,好香甜,加上甘梅粉🫒酸酸地調味,好食👍🏻

🔅 阿里山烏龍茶 ($20)

清香回甘🍵 好夠熱👍🏻👍🏻👍🏻

樽仔奶茶
🔅 樽仔奶茶 🍼

偏甜,普通台式奶茶

🐷🐷整體評價:
餐廳食物中規中矩,雖未見有特別驚喜,但價錢亦屬良心價,整體🆗

關於個肉鬆芋泥吐司🐷🍠🍞。。。。
講真,如果想要食個快嘅,但係又唔想咬個包就算,食個肉鬆芋泥吐司是快樂而滿足嘅,因為真係會好❗️夠❗️飽❗️

只係太過結實嘅”芋磚”餡的確唔係我杯茶,所以我真係覺得麻麻地🥲🥲

2021-07-03
魯肉飯(小) 配半隻溏心蛋
甘梅地瓜條
2022-01-28 81 瀏覽
如果10分係滿分 態度惡劣程度係100分特別係男嘅收銀戴眼鏡嘅嘢食未食 可能好食 但唔重要 返到屋企打開個外賣 有啲驚訝差點忘記自己買咗什麼 因為完全同餐牌的相片完全不一樣牛肉湯的湯汁10分奇怪 可能是我不懂得欣賞唔緊要啦 可能我個人口味比較特別 最後重申一點 態度10分惡劣
如果10分係滿分 態度惡劣程度係100分
牛肉湯的湯汁10分奇怪 可能是我不懂得欣賞
唔緊要啦 可能我個人口味比較特別
最後重申一點 態度10分惡劣
2022-01-26 122 瀏覽
屯馬開通真的很興奮😂Bookmark咗呢間嘅<<肉鬆芋泥吐司>>($42)唔知幾多年!!!!等到佢連新口味都出埋!我先至嚟一嚐應該過咗氣但原來仲好多人叫嘅必食名物💜Well~唔知係咪太大expectation呢?!我又唔覺得好食到要等成個鐘!不過我好好彩呀! 一到就入得!唔使等嘅話就OK嘅😌因為佢真係好厚好多餡👍🏻芋泥味道天然帶甜,口感亦都好綿滑但我唔鍾意佢凍冰冰咁🤷‍♀️而且肉鬆太搶味! 其實唔太食到芋頭味😗雖然我係肉鬆控! 但佢搶晒鏡又唔得嘅~~~🤪所以如果要排好耐隊嘅話我就真係唔會等😅<<綜合牛肉湯麵(牛筋肉·花枝丸·台南鮮蝦卷)>>($72)又係~牛肉湯底鮮甜! 牛肉都軟腍!麵條粗幼適中幾好咬!花枝丸入面仲咬到顆粒添😀但就係….冇乜驚艷嘅感覺囉~杯<<招牌珍珠奶茶>>($32)都係!屬正常發揮only🤭我仲覺得啲珍珠太腍唔夠煙韌🙃可能冇試到佢嘅招牌肉焿?!唔知係咪真係咁好食呢?! (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)如果經過唔使排隊嘅話都可以再試嘅~~~
屯馬開通真的很興奮😂
等到佢連新口味都出埋!
我先至嚟一嚐應該過咗氣但原來仲好多人叫嘅必食名物💜

Well~
唔知係咪太大expectation呢?!
我又唔覺得好食到要等成個鐘!
不過我好好彩呀! 一到就入得!
唔使等嘅話就OK嘅😌
因為佢真係好厚好多餡👍🏻
而且肉鬆太搶味! 其實唔太食到芋頭味😗
雖然我係肉鬆控! 但佢搶晒鏡又唔得嘅~~~🤪
所以如果要排好耐隊嘅話我就真係唔會等😅
肉鬆芋泥吐司

牛肉湯底鮮甜! 牛肉都軟腍!
麵條粗幼適中幾好咬!
花枝丸入面仲咬到顆粒添😀
但就係….冇乜驚艷嘅感覺囉~
綜合牛肉湯麵(牛筋肉·花枝丸·台南鮮蝦卷)

杯<<招牌珍珠奶茶>>($32)都係!
屬正常發揮only🤭
我仲覺得啲珍珠太腍唔夠煙韌🙃
招牌珍珠奶茶

可能冇試到佢嘅招牌肉焿?!
唔知係咪真係咁好食呢?! (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
如果經過唔使排隊嘅話都可以再試嘅~~~
2022-01-01
2022-01-25 50 瀏覽
是晚老公最後的工作點在元朗,忽然想起「 羅東肉焿番」,於是就叫老公有外賣回家一起吃,可以偷懶不作煮婦一天。招牌套餐 配送飲品(古早冬瓜茶/冷泡無糖高山茶)1號 :《羅東肉焿湯餐 $79 (+$2可轉大魯肉飯)》湯底以新鮮豬大骨熬煮,味道同質感似碗仔翅。湯中有6-7舊加左魚漿和秘製醬汁醃左兩日的豬肉。入味爽彈,入味鮮嫩,老公每次都必食。魯肉飯汁料惹味,拌飯好吃。+$15 燙青菜(滷肉汁) 4號:《紅燒牛肉麵餐 配蛋餅 $85》 (+3配蕃茄湯/麻辣)湯底十分香濃,外賣會湯跟麵分開放,所以回家翻熱湯底即可。紅燒牛肉算多,肉質絕對不算嫩,但入味有肉味,咁嚼一下幾香。蛋餅(原味/肉鬆/玉米/芝士)蛋餅是原份的份量,卷有滿滿的餡料,我選了肉鬆芝士味。蛋皮焗熱後酥脆可口,入口有肉鬆和芝士的咸香,還有蛋香。甜品:仙草芋圓2號 $35 (三色芋圓、小芋圓、海藻水晶、仙草)當日沒有小芋圓所以以黑糖珍珠代替。芋圓煙韌,有芋香,仙草份量多,很香滑。

招牌套餐 配送飲品(古早冬瓜茶/冷泡無糖高山茶)

1號 :《羅東肉焿湯餐 $79 (+$2可轉大魯肉飯)》

湯底以新鮮豬大骨熬煮,味道同質感似碗仔翅。

魯肉飯汁料惹味,拌飯好吃。

+$15 燙青菜(滷肉汁)

蛋餅(原味/肉鬆/玉米/芝士)

甜品
仙草芋圓2號 $35 (三色芋圓、小芋圓、海藻水晶、仙草)
2022-01-24
10 分鐘 (外賣自取)
2022-01-22 75 瀏覽
無得飛再無得堂食始終會掛念地道台灣食物,唯有外賣一解思念。是晚去買幾道台灣特色小食返屋企慢慢品嚐。講起台灣當然會諗起夜市同鹽酥雞,點咗個夜市鹽酥拼盤有齊幾款想食嘅炸物,鹽酥雞、甜不辣、芋泥海鮮餅及四季豆。炸得酥脆,其中最愛係甜不辣,炸後外脆內煙韌,十分特別。而芋泥海鮮餅有驚喜,芋泥味幾出再帶淡淡海鮮丸嘅味,少少彈牙。羅東肉焿湯係佢地招牌,份量好多肉塊都好大件湯呈羹狀好順喉,而肉焿一咬仲帶些許肉汁不太柴,夾埋荀絲一齊飲口感豐富了。小食中最愛蛋餅,更愛以下組合—招牌芋泥肉鬆蛋餅,芋泥綿滑又有芋香,夾埋不敗肉鬆,餅皮仲有少少脆,蛋香亦加分。整體組合都係我的愛,忍唔住想一件接一件咁食晒佢。甜品當然唔少得芋圓,今次買咗仙草大滿貫,足足二人份量,配上中間嘅黃金地瓜泥,整體份量好足望落又豐富。仙草幾滑而平時少見嘅蒟蒻都有係裡頭,配搭幾新鮮。

講起台灣當然會諗起夜市同鹽酥雞,點咗個夜市鹽酥拼盤

羅東肉焿湯係佢地招牌,份量好多肉塊都好大件

整體組合都係我的愛,忍唔住想一件接一件咁食晒佢。

3K
2022-01-20 1226 瀏覽
又到左晚市只能外賣的日子,想食下台灣野,近近地去左羅東買外賣,難得佢開多一個舖位唔使等咁耐先有枱,唉~唯有遲啲有返堂食先算啦。叫左兩個主食,一碗仙草,一份吐司,仲有兩杯飲品,勁豐富啦~先講下佢地個招牌肉焿湯配新竹米粉,賣相幾好睇,個湯頭勁杰身,鹹鹹地好鮮味。入面有好幾件肉塊,仲有筍絲芫茜等,掉埋個米粉落去食,有啲碗仔翅feel,鍾意佢大大舊肉呀。屋企人揀左台灣腸滷肉飯,勁多生蒜正呀,飯粒係珍珠米,軟綿綿好味,撈埋個滷肉醬好食,仲有脆口又甜甜地嘅台灣腸都好好味。飯後甜品就係仙草芋圓啦,羅東呢碗勁大兜,全碗滿晒㗎,揀左芋頭+小芋圓+海藻水晶口味,其實我覺得仙草1/2/3號都差唔多啫,不過想食芋圓就揀呢款,仙草很滑,芋圓有彈牙咬口,糖水夠甜,好食無投訴。另外仲有吐司呀~見出左新口味又試下,呢個係北海道牛奶紫薯泥口味,勁爆餡!吐司香脆,奶甜紫薯唔甜啱啱好,仲有煙煙韌韌嘅麻薯,好食噃,招牌野一定要叫份試下啦。最後就係飲品啦,小芋圓奶茶同芝士奶蓋烏龍,叫左少甜啱啱好。自己個杯芝士奶蓋好好飲,奶蓋厚滑,烏龍茶清香勁正。屋企人話佢杯奶茶都好飲,但芋圓太多飲完都飽左喎,哈哈,咁今餐又係幾多芋圓嘅。叫太多

叫左兩個主食,一碗仙草,一份吐司,仲有兩杯飲品,勁豐富啦~

叫太多食唔晒,留返啲聽日帶返工食先。
2022-01-16
15 分鐘 (外賣自取)
2022-01-18 66 瀏覽
同爸爸口痕痕想食台灣野,最後兩個肥佬去左羅東揾台灣風味不過唔係食甜品,只係食午餐。A) 食物質素⭐⭐⭐ (3/5)我地叫左以下幾樣:食物1, 台南鮮蝦卷🦐魯肉飯2, 鹽酥一口雞魯肉飯3, 🧀芝士肉鬆蛋餅飲品🍸1, 珍珠奶茶☕2, 冷泡無糖高山茶蝦卷有好多條,食落應該係攞返黎既貨,味道當然不過不失。至於鹽酥雞,因為係一口份量所以好難做到外脆內軟,但同蝦卷一樣勝在份量取勝。今餐比較滿意既係芝士肉鬆蛋餅,肉鬆十分足料令成件事好飽滿,而芝士成半溶化狀態,十分好食飲品方面就正常台式飲品啦。B) 環境⭐⭐⭐ (3/5)因為店面分開左右兩部分,所以座位十分充足,但唔會有好大壓迫感。C) 店員服務態度⭐⭐⭐ (3/5)整體黎講算係十分有善,唯一可以挑剔既係因為店鋪分開左右兩部分,而人手可能有機會因為送餐而行開左,令另一面店鋪無人看守,所以如果落order咁岩撞中咁既情況就要比d耐性等等喇。D) 勝價比⭐⭐⭐⭐ (4/5)價格黎講算合理,平均每人七十零蚊就可以食到呢個份量,以量黎計我覺得勝價比已經唔錯,十分適合胃口大既人士。
同爸爸口痕痕想食台灣野,最後兩個肥佬去左羅東揾台灣風味
不過唔係食甜品,只係食午餐。

A) 食物質素⭐⭐⭐ (3/5)
我地叫左以下幾樣:
食物
1, 台南鮮蝦卷🦐魯肉飯
2, 鹽酥一口雞魯肉飯
3, 🧀芝士肉鬆蛋餅

飲品🍸
1, 珍珠奶茶☕
2, 冷泡無糖高山茶

飲品方面就正常台式飲品啦。

B) 環境⭐⭐⭐ (3/5)

C) 店員服務態度⭐⭐⭐ (3/5)

D) 勝價比⭐⭐⭐⭐ (4/5)

芝士肉鬆蛋餅
2022-01-17
芝士肉鬆蛋餅
2022-01-18 69 瀏覽
聞名羅東肉焿湯值得一試特別只點一吃 怎知有點失望肉焿湯醋太多 酸過酸辣湯肉焿太大塊 應該是肉焿條 而不是肉塊太硬 沒入味 味道都變的沒有真正台灣羅東肉焿的味道還差過台灣夜市任何一家真的有待改進仙草芋圓1號感覺就有點台灣的味道
聞名羅東肉焿湯值得一試

真的有待改進

仙草芋圓1號
感覺就有點台灣的味道
2021-12-19
45 分鐘 (堂食)
2022-01-18 57 瀏覽
今年過年冇堂食又避免多人聚會提早同姨姨一家人食飯姨姨嗰邊多小朋友👧🧒👦要就返小朋友口味嘅同時大人又要啱食羅東真係不二之選又有甜品又有珍奶🧋大人想食夜市小食款式又多咁就唔怕有人唔啱胃口啦!最緊要係佢價錢唔貴😙人頭約百幾蚊已經可以飽到上心口今日派幾個大隻佬落去拎外賣落單到出菜都算快手包得都好穩陣好乾淨👍講下食物,其實我係常客食過好幾次我覺得佢哋嘅水準都幾穩定唔會有時過鹹有時過甜咁小店嚟講水準平穩真係好緊要佢哋嘅招牌吐司依然係咁大份🤯#宇治抹茶麻糬紅豆吐司 唔會過甜#北海道鮮奶麻糬紫薯吐司 煙韌口感好好小朋友食唔停話好食過蛋糕😁大人就開開心心食下肉燥飯等等呢度個肉燥係幾啱食有啲豆卜索下汁咁幾正😋鹽酥雞粒因為外賣關係淋左真係在所難免飲品呢炭焙奶茶,抹茶小芋圓都幾好唔會太甜,飲到底仲好多小芋圓添!最後一定要叫呢度呢 #仙草芋圓點解?因為呢度嘅甜品出咗名大件夾抵食塞到滿晒‼️非常之咁足料‼️主角芋圓係佢哋自家製煮得啱啱好煙义煙韌韌最好係呢度嘅甜品唔會一味得個甜字唔好話小朋友,大人都好鍾意食呢個😍

今年過年冇堂食又避免多人聚會
提早同姨姨一家人食飯
姨姨嗰邊多小朋友👧🧒👦
要就返小朋友口味嘅同時大人又要啱食
羅東真係不二之選
又有甜品又有珍奶🧋
大人想食夜市小食款式又多
咁就唔怕有人唔啱胃口啦!
最緊要係佢價錢唔貴😙
人頭約百幾蚊已經可以飽到上心口
今日派幾個大隻佬落去拎外賣
落單到出菜都算快手
包得都好穩陣好乾淨👍

講下食物,其實我係常客食過好幾次
我覺得佢哋嘅水準都幾穩定

大人就開開心心食下肉燥飯等等
呢度個肉燥係幾啱食
有啲豆卜索下汁咁幾正😋

鹽酥雞粒因為外賣關係淋左真係在所難免
飲品呢炭焙奶茶,抹茶小芋圓都幾好
唔會太甜,飲到底仲好多小芋圓添!

最後一定要叫呢度呢 #仙草芋圓
點解?因為呢度嘅甜品出咗名大件夾抵食
塞到滿晒‼️非常之咁足料‼️
主角芋圓係佢哋自家製
煮得啱啱好煙义煙韌韌
最好係呢度嘅甜品唔會一味得個甜字
唔好話小朋友,大人都好鍾意食呢個😍
呢間台灣嘢喺元朗開咗好幾年,都可以話係台灣嘅始祖,喺元朗相當出名🤩。最近疫情又嚴重咗,唔可以堂食,咁咪買啲外賣返屋企試吓囉🤭📍香腸魯肉乾拌麵( $52 )睇落淡色唔似台灣腸,但食落夠味。佢用嘅魯肉冇平日食開嘅咁肥,似係滷過嘅肉碎加上豆卜絲。手工麵條圓潤,撈埋啲餸味道都唔錯。.📍鹽酥一口雞魯肉飯($59 )可能因為喺外賣🥡所以雞粒已經唔脆,份量同味道都ok但就唔夠鹽酥👉🏻👈🏻,加埋魯肉用嚟送飯唔錯!.📍檸檬風味烤雞鎚( $40 )雞鎚有4件🍗,食到啲檸檬嘅清香🍋,雞肉嫰滑好食!.📍早古拉味炸雞卷( $46 )雞卷好肥,食落口感唔多似雞肉,好似包咗啲肥膏咁,唔推薦大家食🙅🏻‍♀️!.📍炸澎湖花枝丸( $34 )墨魚丸🦑好有咬口,食落鮮味唔錯!.Menu

香腸魯肉乾拌麵
📍香腸魯肉乾拌麵( $52 )
鹽酥一口雞魯肉飯
📍鹽酥一口雞魯肉飯($59 )
檸檬風味烤雞鎚
📍檸檬風味烤雞鎚( $40 )
雞鎚有4件🍗,食到啲檸檬嘅清香🍋,雞肉嫰滑好食!
早古拉味炸雞卷
📍早古拉味炸雞卷( $46 )
炸澎湖花枝丸
炸澎湖花枝丸
📍炸澎湖花枝丸( $34 )
墨魚丸🦑好有咬口,食落鮮味唔錯!
Menu
2022-01-10
10 分鐘 (堂食)
多謝正苦令香港人夜晚冇得去堂食,唯有又做外賣妹買埋番去餵飽一家🥡。見呢間係元朗都幾多人食,應該唔會太差就試一試。.📍芝士肉鬆蛋餅( $38 )口感煙韌,中間加咗芝士同肉鬆食落都唔錯。.📍Oreo紫薯吐司($46 )🍠紫薯蓉口感順滑,加上oreo碎食落甜甜哋唔會覺得膩。外層嘅多士烘到脆身🍞,加埋一齊食雖然唔係話好驚喜但都算唔錯。.📍宇治抹茶麻糬紅豆吐司( $50 )吐司中間夾咗抹茶麻糬同紅豆蓉做餡料,紅豆蓉幾香唔會過甜,麻糬口感水嫰但冇抹茶味🍵,整體ok但冇想像中咁突出🙊。.📍台灣牛肉湯麵($65 )牛肉麵用咗手工麵條,湯底濃郁。牛肉有5粒唔算多但好入味,口感幾腍。另外有半隻溏心蛋🐣、生菜同雪菜🥬做配料,食落辣辣哋算係正常發揮。

📍芝士肉鬆蛋餅( $38 )
口感煙韌,中間加咗芝士同肉鬆食落都唔錯。

📍Oreo紫薯吐司($46 )

📍宇治抹茶麻糬紅豆吐司( $50 )

📍台灣牛肉湯麵($65 )

元朗多美食就係人都知!講到keep住受歡迎就要介紹下專營台灣宜蘭美食【羅東肉焿番】,正宗宜蘭口味加上超多選擇,下午茶時間去到都滿座。極推介吐司!超邪惡勁好味!見到差唔多枱枱都有叫,嚟到真係唔好錯過芋泥 x 炒蛋 x 芝士吐司 $45見到依個組合已經唔使多講有幾好味,熱辣辣香脆吐司夾著滿到瀉甜芋泥、鹹鹹地拉絲芝士+滑溜炒蛋,口感豐富,大大件食完都飽哂,本身叫咗果d都要轉外賣返屋企當晚餐~香腸魯肉飯 $49見到餐牌好掛住台灣魯肉飯,諗起夜市d轉轉香腸就叫咗依個飯la,約一條香腸份量加上大量魯肉,魯肉惹味唔會太鹹。平時食台式魯肉飯會好多醬汁,羅東肉焿番以大量魯肉拌飯代替醬汁,食落口感十足,感覺真材實料D!羅東肉焿湯飯 $49招牌菜一定要試la,原本就咁叫羅東肉焿湯,店員話+$2有湯飯,咁我不嬲都鍾意食湯飯就加咗,食落味道酸酸鹹鹹,似酸辣湯果種味,不過無辣同咁酸,所以都幾開胃。大大件肉係湯入面,肉質鬆軟完全唔靭,一咬就散開,$49湯飯性價比高!仙草芋圓2號(三色芋圓、小芋圓、海藻水晶) $35超滑溜仙草+彈牙海藻水晶入口出奇地夾,煙韌芋圓份量都幾多,大大碗幾抵食!

芋泥 x 炒蛋 x 芝士吐司 $45

香腸魯肉飯 $49

羅東肉焿湯飯 $49

仙草芋圓2號(三色芋圓、小芋圓、海藻水晶) $35

2022-01-10
8 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
試食活動
  • 芋泥炒蛋芝士吐司
  • 羅東肉焿湯
  • 仙草芋圓2號
  • 香腸魯肉飯
2022-01-16 57 瀏覽
次次同女朋友諗唔到食咩做晚餐就會揀呢間位於元朗既羅東 正宗台式食品餐廳因為禁堂食嘅關係,六點後只可以外賣佢亦都有好多外賣便當套餐選擇台式腸:每次都會嗌,好好味😋甜不辣肉燥飯:肉操好香口甜不辣亦都好足料 有成差唔多10件好彈牙爽口 口感一流飯後甜品 涼粉好爽唔會過分甜芋圓亦都好有咬口差啲漏咗芋泥肉鬆吐司🍞肉鬆好足料 好鍾意食肉鬆再加埋芋泥 佢好軟綿綿外脆內軟大合照同女朋友兩個人食咗咁多嘢價錢都係二百零蚊 鍾意食台式食品嘅可以一試
次次同女朋友諗唔到食咩做晚餐
就會揀呢間位於元朗既羅東 正宗台式食品餐廳

因為禁堂食嘅關係,
六點後只可以外賣
佢亦都有好多外賣便當套餐選擇

台式腸:
每次都會嗌,好好味😋

甜不辣肉燥飯:
肉操好香口