睇完戲,心血來潮想食泰國嘢🇹🇭,行吓行吓🚶🏽‍♂️就去咗厚福街呢間羅勇泰國粉麵。補充小小,其實"羅勇"泰語:ระยอง,Rayong) 是東泰國的一個府,府都為羅勇市,唔係人名嚟㗎! 入到去地方都幾闊落,環境有少許泰國feel,頗有親切感😆!坐底咗就開始睇吓食乜,餐牌上嘅美食都充滿泰feel,而我哋就叫咗海南雞飯,牛肉金邊粉(可由河粉轉金邊粉、油麵或米粉),牛肋條及豬肉串燒,每樣食物嘅味道都不俗,分量適中,上嘢食又快,服務亦不錯,價格以尖咀地段嚟講尚算合理👌🏽。如果大家途經附近,泰癮起嘅話,諗諗佢😝,相信你嘅「五臟廟」應該唔會投訴🤣
🐮牛肉金邊粉
🐔羅勇海南雞飯
泰式牛肋條及豬肉串燒
2019-01-06
🐮牛肉金邊粉
🐔羅勇海南雞飯
2019-01-02 39 瀏覽
一黎見到個湯顏色深,以為味濃!湯苦苦地,但d粉可以完!全!無!味!勁!我好似食緊無豉油既腸粉咁!$5x幾蚊勁細碗!細碗都唔緊要!佢完全無味!!!連難食都稱唔上!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
一黎見到個湯顏色深,以為味濃!
湯苦苦地,但d粉可以完!全!無!味!
勁!我好似食緊無豉油既腸粉咁!
$5x幾蚊勁細碗!細碗都唔緊要!

2019-01-01
2018-12-28 50 瀏覽
都有一段日子無黎過厚福街食野,今日經過尖沙咀,又好想食海南雞飯,所以就黎左羅勇試一試新野。餐廳的環境舒適, 牆上有不同的裝飾,充滿著濃濃的泰國氣色。羅勇什錦湯河,湯底的味道不會太濃,魚味及肉味非常突出,配上豐富嘅配料,口感一流。羅勇海南雞飯,雞肉好嫰滑,飯嘅份量亦都好多,秘製醬汁有得揀辣或者唔辣,咁我就揀咗唔辣,雖然唔辣,但都好開胃。椰子雞湯,好香椰子味但又唔會太咸。我地仲點左4串串燒,牛肋條,豬肉,雞肉,泰式臘腸,即叫即烤,配上惹味的沙爹醬,正。青檸梳打,不過不失。

餐廳的環境舒適, 牆上有不同的裝飾,充滿著濃濃的泰國氣色。

椰子雞湯,好香椰子味但又唔會太咸。

青檸梳打,不過不失。
2018-12-18
1. 豬肉什錦湯河($48)佢地用左傳統泰式船河嘅濃豬血湯底,河粉係偏粗身嘅泰式河粉,特別欣賞豬潤有新鮮潤味,而丸類又好彈牙,幾唔錯😋彤樂評分:8/102. 羅勇海南雞飯($42)🐥🍚今次比左雞胸,外皮滑,但入面就乾硬啲啦🙈油飯粒粒分明,點上醬汁伴海南雞一齊食,帶點味蕾刺激,而且食海南雞飯仲跟個椰子雞湯, 雞味好香濃👍🏻彤樂評分:7/103. 炸蝦餅($58)🦐泰式蝦餅係即點即炸,外皮真係超級金黃香脆,而入面嘅蝦肉堅彈牙,點少少酸甜醬更入味🤤彤樂評分:9/104. 豬頸肉串燒、雞肉串燒、牛肉串燒($15X3=$45)串燒特別推薦豬頸肉,唔乾唔油,又多汁,記得點埋個沙嗲醬,就岩晒啦😁彤樂評分:7.5/10
1. 豬肉什錦湯河($48)
彤樂評分:8/10
豬肉什錦湯河

2. 羅勇海南雞飯($42)🐥🍚
彤樂評分:7/10
羅勇海南雞飯

3. 炸蝦餅($58)🦐
彤樂評分:9/10
炸蝦餅

4. 豬頸肉串燒、雞肉串燒、牛肉串燒($15X3=$45)
彤樂評分:7.5/10
豬頸肉串燒、雞肉串燒、牛肉串燒
2018-10-27
豬肉什錦湯河
羅勇海南雞飯
豬頸肉串燒、雞肉串燒、牛肉串燒
2018-12-13 59 瀏覽
月中已經糧尾... 唯有喺OPENRICE搵下尖沙咀$200蚊人均以下食店喇就搵到呢間 羅勇泰國粉麵 ,夜晚7點人唔多,所以唔駛等位。兩個人叫左4樣野。*泰式奶茶 - 搵番泰國既味道!佢應該為左配合香港人口味,所以無正宗泰式奶茶咁甜*泰式鳳爪 - 唔係太辣夠哂我,配料都好足*牛肉湯河 - 我本身叫金邊粉,但黎到都係河粉咁無所謂唔轉黎轉去。我喺食評見好幾位都寫呢碗係 船麵,我諗佢地誤會左。呢碟應該係一碟用好多材料餚成既 湯河,(而且MENU都係只寫牛肉湯河 )如果你用船麵心態去食呢碟湯河,當然湯底係唔同味。*青咖哩軟殼蟹飯(可配油飯或炸米餅) - 價錢唔貴喎,都係88蚊,我見出面係100蚊起錶。(店主睇到呢度唔會突然加價)味道唔錯,食到最後想加多碗飯!最後埋單$204,以為去尖沙咀食飯又多個選擇

就搵到呢間 羅勇泰國粉麵 ,
夜晚7點人唔多,所以唔駛等位。
兩個人叫左4樣野。

泰式奶茶

泰式鳳爪
*泰式鳳爪 - 唔係太辣夠哂我,配料都好足

牛肉湯河
*牛肉湯河 - 我本身叫金邊粉,但黎到都係河粉
咁無所謂唔轉黎轉去。
我喺食評見好幾位都寫呢碗係 船麵,我諗佢地誤會左。

如果你用船麵心態去食呢碟湯河,當然湯底係唔同味。

青咖哩軟殼蟹飯

味道唔錯,食到最後想加多碗飯!

最後埋單$204,以為去尖沙咀食飯又多個選擇
2018-12-12
泰式奶茶
泰式鳳爪
牛肉湯河
青咖哩軟殼蟹飯
2018-12-10 34 瀏覽
有時候在尖沙咀唔知食咩好~就同朋友行左去好多野食的厚福街搵食,見到這間環境整潔的泰國小店就去試試<<羅勇海南雞飯 $42>>賣相非常好 雞肉肥瘦適中,肉質鮮嫩而油飯就飯粒分明,帶有淡淡椰香 整體味道十分鮮香,配上秘製的醬汁,有點微辣,增添了味道的層次 另外,這個飯還會奉送椰子雞湯,充滿椰香,味道清甜<<豬頸肉串燒 · 牛肉串燒 每款$30>>豬頸肉口感不會太肥膩 燒得恰到好處能保留肉汁牛肉串燒牛味香濃 配搭上秘製沙嗲醬 味道一流~<<炸蝦餅 $58>>色澤金黃 口感鬆脆蝦餅又厚又彈牙亦食到鮮蝦味 與甜酸醬非常夾 真係出色<<青檸紅茶 $28>>飲品就簡單選擇了青檸紅茶 青檸非常新鮮 茶味不算太濃 帶有淡淡茶香食完味道較濃的主食 配返杯紅茶 感覺非常清新整體味道不錯,而且性價比高~ 值得再encore!!
,見到這間環境整潔的泰國小店就去試試

<<羅勇海南雞飯 $42>>
賣相非常好 雞肉肥瘦適中,肉質鮮嫩
而油飯就飯粒分明,帶有淡淡椰香
另外,這個飯還會奉送椰子雞湯,充滿椰香,味道清甜

<<豬頸肉串燒 · 牛肉串燒 每款$30>>
豬頸肉口感不會太肥膩 燒得恰到好處
能保留肉汁
牛肉串燒牛味香濃 配搭上秘製沙嗲醬 味道一流~

<<炸蝦餅 $58>>
色澤金黃 口感鬆脆
蝦餅又厚又彈牙
亦食到鮮蝦味 與甜酸醬非常夾 真係出色

<<青檸紅茶 $28>>
食完味道較濃的主食 配返杯紅茶 感覺非常清新

整體味道不錯,而且性價比高~ 值得再encore!!
  • 炸蝦餅
  • 羅勇海南雞飯
  • 串燒
臨近聖誕,我就梗係要四出shopping買吓嘢裝身同買定party嘅聖誕禮物啦!M佬被迫陪我行咗成日,所以今晚食乜由佢話事!嚟到尖沙咀,想搵食又點少得去厚褔街啦!跟住M佬由街頭行到街尾,我哋就俾呢間藍色既招牌,主打船河嘅羅勇泰國粉麵吸引住,一於試試啦。串燒每次食泰國嘢點都好似要叫番幾串串燒,今日叫咗兩串雞翼同一串牛肉串。雞翼串燒多數都係雞全翼,但呢度係雞中翼,食落較方便;仲有啖啖肉,牛味香濃嘅牛肋肉。串燒嘅重點又點少得沙嗲醬呢?呢度嘅沙嗲醬有好多花生粒,椰香味十足,夠晒惹味。招牌什錦河招牌什錦河比泰國食嘅船河份量較多,配料有豬肉丸、魚旦、魚片、扎肉同通菜,而河粉係泰式粗河粉,好滑溜!而食泰國菜又點少得辣椒醋、醋、糖同乾辣椒粉呢,每碗都係獨一無二,你最喜歡嘅味道。滷水鴨肉飯滷水鴨肉顏色比較深,但唔算好鹹,夠入味。配上酸酸甜甜嘅鴨肉醬,好開胃!隨飯仲有椰子雞湯,相當滋潤。飛天炒通菜最後又點少得少少辣又惹味嘅飛天炒通菜呢?

串燒

招牌什錦河

滷水鴨肉飯

飛天炒通菜
最後又點少得少少辣又惹味嘅飛天炒通菜呢?

2018-12-06
2018-12-07 23 瀏覽
下午茶時間。又係去行下食下,見厚福街有間泰國粉麵。就試試下午茶餐牌都多選擇👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。最後。見有油麵都想試試。見到都聽不住食。材料多。先飲湯。味道幾特別。好濃似豬骨濃濃湯味。再試食配料炸豬皮。湯料吸入炸豬皮。食落幾特別👍🏻👍🏻👍🏻。海南雞好滑好好淋。其實配飯我估快食清,入面再配上通菜,下午茶下說都幾滿足。再叫魚餅。有😲😌5件,其實我都怕吃不到。點知咬了口。魚餅彈牙,加入泰醬仲開胃左。5件好快就食清最後叫了熱奶茶(只加5蚊)熱味都濃。有小小泰或茶底。好完美一餐
下午茶時間。又係去行下食下,見厚福街有間泰國粉麵。就試試
2018-12-06
2018-12-05 24 瀏覽
趁著女友做瑜伽的空擋,自己快速係尖沙咀附近揾間餐廳食個lunch~~之前幾日去左曼谷,雖然已經瘋狂食船麵,但仍然想睇下香港有無具有一定水準既船麵店,反正行到厚福街,就順道試下裏面既一個泰式船麵專門店~~~《羅勇泰國船麵》快速望完餐牌,就隨手叫左以下食物:羅勇雜錦湯河 $48 - 試完湯底,味道同之前係泰國食到既味道不太一樣~~據老闆娘話,湯底係調配方面比較偏向泰國南部既口味~~甜中帶有少少藥材味道~~湯河配有炸豬皮,牛丸(尼個有驚喜)等,係一碗幾足料既船麵~~湯河采用相對粗身既河粉,因此比較索汁同有咬感~~~而跟船麵加$5蚊的泰式奶茶,則只屬合理水平~~~炸蝦餅 $58 - 炸得幾乾身同幾香,食落唔油~~但食到最後兩塊覺得稍微散左少少,不夠結實~~埋單大約$100蚊,考慮食物質素,算係一個唔錯抵食既選擇~~~

快速望完餐牌,就隨手叫左以下食物:
羅勇雜錦湯河

2018-12-02
羅勇雜錦湯河
2018-11-30 943 瀏覽
厚福街是個可以大飽口福的地方,餐廳琳瑯滿目,不管是地舖還是樓上舖,目不暇給。這天人有點懶惰,不想走太多,於是在馬路旁,找個一個人也可暢快用膳的地方,最終選擇了>>>羅勇泰國粉麵<<<。 俐落的裝修,可說是其中一個吸引我的地方,沒有太濃厚的泰國風情,取而代之是帶點清新悠閒的設計。 食物選擇不算太多,以粉麵為主,也有幾款飯餐及各式小食、串燒及飲品。 這晚選擇羅勇海南雞飯(HKD42),賣相簡潔:一碗油飯上邊擺放海南雞,再加幾塊青瓜。點餐時,侍應查詢是否需要辣醬,但既然個人不嗜辣,所以無謂浪費。這款海南雞飯是泰式 做法,旁邊配上雞飯醬,味道很香;海南雞肉無骨,啖啖肉,肥瘦均勻,不會太油膩 ,肉質嫩滑,欲罷不能,真想多吃幾件。油飯是滿滿的一碗,是我吃不完的份量。 飯餐均送椰子雞湯,不算太油膩,椰子香挺吸引,只是味道略咸。 小食是炸蝦餅(HKD58),侍應推介,然而價值不菲,一碟四塊,比羅勇海南雞飯賣得更貴。炸蝦餅即叫即炸,等候需時,然而其鬆脆彈牙卻又值回票價,加些甜酸汁,更加滋味。 是晚消費剛好HKD100,齊頭不用找錢。

飯餐均送椰子雞湯,不算太油膩,椰子香挺吸引,只是味道略咸。

是晚消費剛好HKD100,齊頭不用找錢。
2018-11-28 28 瀏覽
幾時都話,海南雞飯絕對係減肥嘅恩物!飽肚之餘又好食!今日去尖沙咀行街,行行吓肚餓,就去咗一間泰國餐廳食野!之前收到友人情報,話呢間嘅海南雞飯非常出色,特別係個醬汁,會食上癮!餐廳位於尖沙咀厚福街入邊。藍色嘅店舖外牆,加上logo有大笨象,一眼就知道係食泰國嘢嘅餐廳!餐廳入面嘅裝飾都以泰國為主題,大量嘅掛畫、雕像都為餐廳增添唔少氣氛!餐廳亦以工業風作設計,有泰國特色之餘亦不失型格。翻開餐牌,一早心入邊已經係想食海南雞飯,再睇下有冇其他小食,最後就揀咗一串串燒雞同串燒豬,另外再嗌多左杯青檸紅茶添。枱上嘅嘢放滿香料醬汁,畀客人自由選擇添加!大概兩3分鐘左右,青檸紅茶就到啦!平時青檸梳打就飲得多,青檸紅茶就第一次聽!青檸酸,同紅茶異常地合拍!感覺非常清新!串燒都燒得好好,肉質係嫩嘅,仲保留左啲肉汁添,配上去自家製嘅沙爹汁,惹味十足!之後就到海南雞飯!套餐亦會有一碗椰子雞湯奉上,味道清甜,飲完一啖之後就會好有衝動一口氣飲晒佢!因為實在真係太好味!因為正值減肥,所以將個雞飯變咗做白飯,配上佢秘製嘅辣椒醬汁,成個飯即刻升level!絕對係有層次嘅辣度。雞件亦都啖啖肉,肉質嫩滑,係encore自選啊!
餐廳亦以工業風作設計,有泰國特色之餘亦不失型格。
枱上嘅嘢放滿香料醬汁,畀客人自由選擇添加!
因為實在真係太好味!
成個飯即刻升level!絕對係有層次嘅辣度。
雞件亦都啖啖肉,肉質嫩滑,係encore自選啊!
2018-11-25 42 瀏覽
今天去了尖沙咀一間泰國餐廳,環境營造到一般泰國街邊風格,很地道,環境很整潔。我們點了一客泰式海南雞飯,很便宜,$42連椰子雞湯,海南雞很嫩滑,黃薑飯也很香,飯質很好。椰子雞湯的椰子味夠濃。泰式切鴨金邊粉,鴨塊數量比想象中多,有6-7塊,也很嫩滑,配菜有芽菜、莞茜、炸豬皮等等,旁旁有辣椒粉,辣汁、砂糖供自行調味,整個格局和菜式令我想起在泰國的地道餐店。炸蝦餅熱騰騰很彈牙,而且看到新鮮蝦肉,十分美味可口,一試難忘。串燒:豬、牛、雞、豬頸肉各一串,豬比較出色,醬汁有花生醬調味,但個人認為醬汁可以調得濃多點。
今天去了尖沙咀一間泰國餐廳,
環境營造到一般泰國街邊風格,
很地道,環境很整潔。

我們點了一客泰式海南雞飯,
很便宜,$42連椰子雞湯,
海南雞很嫩滑,黃薑飯也很香,飯質很好。
椰子雞湯的椰子味夠濃。
泰式海南雞飯
椰子雞湯

泰式切鴨金邊粉,鴨塊數量比想象中多,
有6-7塊,也很嫩滑,
配菜有芽菜、莞茜、炸豬皮等等,
旁旁有辣椒粉,辣汁、砂糖供自行調味,
整個格局和菜式令我想起在泰國的地道餐店。
泰式切鴨金邊粉

炸蝦餅熱騰騰很彈牙,而且看到新鮮蝦肉,
十分美味可口,一試難忘。
炸蝦餅

串燒:豬、牛、雞、豬頸肉各一串,
豬比較出色,醬汁有花生醬調味,
但個人認為醬汁可以調得濃多點。
2018-11-22
泰式海南雞飯
椰子雞湯
泰式切鴨金邊粉
  • 泰式鴨肉湯河
朋友極力要帶我來一試(他自身家族是泰國人, 所以他很想一試)而一入屋確是有一番泰式風味, 真的抱著歡喜! 但可能真的是100%泰風口味, 我真的是不懂,亦自問自己真的吃不慣, 湯底是黑色底的,看得出是用特別材料熬出來, 並帶有點藥膳味道, 但吃出來是淡淡的,所以自行加了很很很多醬油, 而且還發脹了,奈何真的吃不下了! 同行的2個朋友都吃不下了, 但若真有下一次, 我會選擇叫海南雞飯, 看其他桌的飯類都不錯。
2018-10-23
2018-11-11 52 瀏覽
星期六晚飯時段係尖沙咀行完街去左食呢間泰國船麵 之前係網上見有人介紹過所以都幾期待 一入到去好少人 我地兩個人一共叫左三樣野 海南雞飯 滷水豬手湯河同原隻尤魚筒 另外再加泰式奶茶但可惜幾樣味道都好麻麻 幾令人失望 海南雞飯味道一般加上唔係幾熱 但跟餐既椰子雞湯相比之下幾好飲 滷水豬手湯河啲豬手幾淋 但冇乜肉味 湯底幾濃 但唔係之前係泰國試過既味道 原隻尤魚筒本身以為唔會太差 但黎到都係一樣唔係幾熱 啲醬汁係個啲雞翼酸辣醬 味道唔係好夾 所以成餐飯都係失望告終

2018-11-08 60 瀏覽
當日因工作關係試左不下十間嘅泰式菜 由九龍城轉戰到尖沙咀 嚟到厚福街呢間羅勇泰國粉麵🍽門面幾靚仔~大約四五點去到 下午茶時間人唔太多 見到有店員串緊串燒 我地都叫左嚟試下 一串牛一串雞串燒味道唔錯 點埋個沙嗲醬!幾香幾惹味架🤤又食船麵喇 試左幾間對船麵了解十足 呢間真係唔掂喎 😩 個湯有陣好怪嘅味 五個人都食唔曬 😰😰😰😰因為湯真係好重要 湯一唔得呢 碗麵其他都唔想食落去 真係搞唔掂仲有叫左個燒魷魚桶 正常水準啦!但係我道未必會再幫襯喇

門面幾靚仔~

串燒味道唔錯 點埋個沙嗲醬!幾香幾惹味架🤤

仲有叫左個燒魷魚桶 正常水準啦!
但係我道未必會再幫襯喇
2018-10-22