餐廳: 緻素坊
資訊:

第N次食這間依然覺得好好食,這次全檯只有我一個吃素,但整體評價都非常好,想帶肉食朋友見識高質素食,可以即刻訂個檯先。餐廳午市供應點心及中式素菜,晚市就無點心不過可以試下水煮魚酸菜魚之類,多幾個人一齊食最開心。送上最update的點心紙給你參考。筍尖蝦餃皇HK$42飲茶必蝦餃燒賣,入面有筍和素蝦,有鮮味又彈牙非常到位。不過影相唔好影太耐,凍左個皮無咁好食。金邊帝苗餃 HK$39爆滿皇帝菜的餃子,喜歡吃皇帝菜就要多食幾隻,口味偏清淡。香菇燒賣HK$42燒賣相比之下就無咁驚豔,不過當場都好好食。甘筍鹹水角 HK$39造型超可愛的鹹水角,外皮同真鹹水角一樣味,餡料唔算非常多,不過香味濃郁,吃起來也不油膩。懷舊蝦多士 HK$39新產品蝦多士,上面扮蝦的是百頁豆腐,下面就係炸多士,中間夾左花生醬,下面再配無蛋奶沙律醬,肥仔但好好食。秘製紅油抄手 HK$42驚喜紅油抄手,秘製醬汁唔辣但香氣十足,個汁仲可以撈飯食。秘製叉燒 HK$118 好好食素叉燒,用茶葉燻至焦吃,中間則有半肥瘦口感,食到停唔到口。秘製鎮江骨 HK$128店內另一名物,用腐皮包住蓮藕和豆干,鎮江醋也是自家煮製,非常香濃惹味。入面長這
送上最update的點心紙給你參考。
筍尖蝦餃皇HK$42
金邊帝苗餃 HK$39
爆滿皇帝菜的餃子,喜歡吃皇帝菜就要多食幾隻,口味偏清淡。
香菇燒賣HK$42
燒賣相比之下就無咁驚豔,不過當場都好好食。
甘筍鹹水角 HK$39
懷舊蝦多士 HK$39
秘製紅油抄手 HK$42
驚喜紅油抄手,秘製醬汁唔辣但香氣十足,個汁仲可以撈飯食。
秘製叉燒 HK$118
秘製鎮江骨 HK$128
入面長這樣。
緻素坊片皮鴨 HK$138
片皮鴨有齊全套好好玩,「鴨」是用厚切猴頭菇配搭南乳腐皮,口感層次豐富夠晒特別。
松子黑松露炒飯 HK$108
一上桌就聞到陣陣黑松露香氣,上面仲有好多松子仁好味。
原隻椰皇燉雪燕 HK$88
第一次食雪燕原來是這個樣子,溫暖的椰汁不甜又好飲,整個令人滿足,推薦。
特色芒果布甸 HK$48
沒有魚膠粉的芒果布甸,中間也吃到啖啖果汁,口味也偏不甜,感覺幾健康。
2023-07-03
難得周未是父親節,我家人book左呢間位於尖沙咀廣東道的素食之食肆,去食一餐很健康的父親節晚餐;而呢間食肆的位置比較接近柯士甸站,加上有多條巴士線途經尖沙咀廣東道,所以交通都非常方便,因此都吸引了不少外地旅客及香港市民前來光顧呢間食肆的地方雖然不是太大(在商業中心內),但是勝在環境舒適(有空調及風扇,光線充足);而在餸菜方面,尤其是手撕杏鮑菇,椒鹽豬肚煲及有機薯淮山浸時蔬(菜心),味道非常一流,而今餐是總共叫左八款餸菜及粉麵(並非每碟餸菜及粉麵都有影),加埋茶錢再加一,埋單只需約940元,埋單呢個價錢是絕對值回票價
2023-06-17
慶祝紀念
父親節
2023-06-14 949 瀏覽
- ¨̮♡︎Went Veggie Kingdom for lunch this weekend with my family. We made resevation first so no need to queue. We were super hungry and ordered so many food. Sorry didn't take pics for all ordered items cuz I was too busy digging in 🫣Among all food we ordered, I think mushroom siu mai, mixed mushroom black truffle sauce dumplings and veggie shirmp & bamboo shoot tips dumplings tasted the best! Very savoury and umami 🤤 They didn't taste like those typical bland vegetarian food at all! Flavourful an
- ¨̮♡︎

Among all food we ordered, I think mushroom siu mai, mixed mushroom black truffle sauce dumplings and veggie shirmp & bamboo shoot tips dumplings tasted the best! Very savoury and umami 🤤 They didn't taste like those typical bland vegetarian food at all! Flavourful and yum 😋 Staff were super nice and helpful too! Give this restaurant a big thumb up 👍🏻 Will definitely come back again🥰
2023-06-11 1738 瀏覽
平日晚上訂了19:30,準時到達已經座無虛席,餐廳唔算大。到達時,朋友們已落單。🌟咕嚕猴頭菇 (Sweet and sour wok-fried monkey head mushroom)猴頭菇唔靭,爽口,甜酸味恰當好處。🌟魚香茄子煲 ( Braised eggplant in casserole)醬汁送飯一流。🌟秘製叉燒 ( Special Chefmanship veggie honey-coated BBQ port)水準保持,好味。🌟特色咖喱煲配香椿法式麵包 ( Chef’s recipe curry in casserole with toona bread)咖喱味未至於好難忘,法式麵包就頗為失望,份量少得可憐,如果加一塊要$15,好貴!🌟有機薯淮山浸時蔬( Organic sweet potato, vegetable and yam soaked in soup)較第一次食時遜色多了!🌟緻素坊素鵝 ( Chef special veggie goose)一般。🌟秘製酸菜魚 ( Veggie fish filled in sour Sichuan soup)味道都不及第一次

猴頭菇唔靭,爽口,甜酸味恰當好處。

醬汁送飯一流。

水準保持,好味。

較第一次食時遜色多了!

一般。

味道都不及第一次食,酸辣味道失重。

🌟松子黑松露炒飯 ( Pine nut truffle sauce fried rice)
發揮正常。

是晚係第二次食了,感覺沒有第一次難忘,可能期望過高,不過仍屬質素較好素食。

咕嚕猴頭菇
秘製叉燒
秘製酸菜魚
松子黑松露炒飯
2023-05-27 1111 瀏覽
位置裝潢都比較普通,但食物係精緻嘅。雖然有用餐,時限上菜都快素片皮鴨同素咕嚕肉都做到脆皮,果仁炒飯都熱辣辣。四個人七碟餸人頭二百幾蚊左右,素菜都算飽肚嘅,可以一試。
2023-05-20
2023-05-23 872 瀏覽
行完街想食素菜,發現呢間上樓餐廳,喺無訂檯嘅情況衝咗上去,不過侍應哥哥表示無訂位滿座,正當等𨋢敗走時,侍應哥哥表示如果一個鐘內交檯就可以serve埋我哋,好嘢!呢個片皮鴨,賣相同碗套都不得了,除咗塊仿皮有少少脆硬之外,其他係無得彈。胡椒豬肚湯,係超香胡椒味,其他用料都好足,值得一試。再叫個叉燒炒河,個叉燒軟淋淋,唔會好油膩,河粉彈牙又夠味,呢個抵食。總括嚟講,中式素食呢間都算好高分,值得大家訂位嚟食嘅

胡椒豬肚湯,係超香胡椒味,其他用料都好足,值得一試。

總括嚟講,中式素食呢間都算好高分,值得大家訂位嚟食嘅
2023-05-15 957 瀏覽
緻素坊是一家高雅的素食中式料理餐廳,以其非凡的烹飪技巧和令人印象深刻的菜品聞名。餐廳整體布局優雅且舒適,讓人感覺宛如置身於別有風味的氛圍中。這家餐廳的服務水準也很好,店員有禮。菜品精心製作,每一道菜都展現出獨特的風味和質感,能夠滿足不同口味的食客。當然,緻素坊最令人驚艷的還是他們的菜品。他們的招牌菜「片皮鴨」以素材替代真鴨,但口感和味道卻不亞於真鴨。麼麼夠暖夠煙靭,配菜和醬汁也恰到好處,展現出餐廳的獨特創意和烹飪技巧。另外,「水煮魚」的鮮美味道和質地細膩的材料也是令人回味無窮的佳餚之一。其他菜品如「小食齋鹵味」、「椒鹽手撕杏鮑菇」、「咕嚕猴頭菇」和「有機薯准山浸時蔬」,都展現出餐廳對品質和新鮮度的嚴格要求,每一道菜都非常精心地製作,色、香、味俱佳。總體而言,緻素坊是一家值得一試的高級素食中式料理餐廳。他們的環境優雅,菜品精湛,服務周到,是一個值得推介的聚會場所。如果你想要品嚐美味佳餚,享受高品質的餐飲體驗,那麼緻素坊絕對是一個不可錯過的好去處。

齋老味
  • 水煮魚
  • 咕嚕猴頭菇
2023-05-14 1060 瀏覽
素食點心都可以好精緻,好好食架!圖一. 金邊苗餃。一開始以為金邊苗係菜名,原來係有金邊!入面係皇帝菜(唔食皇帝菜嘅朋友要慎思圖二. 香脆蘿蔔糕。炸粉略厚,蘿蔔糕味道偏淡但好軟綿綿圖三. 片皮鴨。以為會用素鴨(即腐皮)去做個鴨肉,但佢地竟係炸猴頭菇!!!而且炸得岩岩好,保留住啲菇汁係到!而且唔係比啲蔥絲青瓜絲你包咁簡間~而係有哈蜜瓜絲、紅椒絲、青瓜絲、甘旬絲。依道絕對係必點菜!最後.春風得意腸粉。就係滑滑腸粉包住春卷喇~都係要趁熱食嘅點心!
素食點心都可以好精緻,好好食架!
圖二. 香脆蘿蔔糕。炸粉略厚,蘿蔔糕味道偏淡但好軟綿綿
金邊餃
脆皮蘿蔔糕
片皮鴨
春風得意腸粉
2023-05-13 704 瀏覽
兩個女的吃晚餐,可選擇菜式真的有限。選擇了-酸菜魚 和北京填鴨北京填鴨賣相一流,我眼見,差不多枱枱都有叫這道餸菜。配搭中有秘製脆口的腐皮,青瓜和紅蘿蔔,點上醬料就包在煙韌又薄的餅皮上....真...超....正酸菜魚...一上枱,我真的以為是魚呢!無論湯底,素魚,酸菜或薯粉,整個配搭實在比美真魚....只可以講...呢個都必食。比起一般傳統素食,這間餐廳選擇多,款式新穎,唯一是枱與枱之空間較窄。本來想吃甜品,肚子都沒空位了。座位不太多,晚餐一定要訂位。午市就可以碰一下運氣必定..必定...會再去.
兩個女的吃晚餐,可選擇菜式真的有限。
選擇了-酸菜魚 和北京填鴨
....真...超....正

酸菜魚...一上枱,我真的以為是魚呢!
呢個都必食。

本來想吃甜品,肚子都沒空位了。
座位不太多,晚餐一定要訂位。
午市就可以碰一下運氣
必定..必定...會再去.

酸菜魚加薯粉
酸菜魚加薯粉
2023-05-13 432 瀏覽
這家素食店的紅油抄手絕對是一道令人驚艷的菜品。餃子皮本身就非常有彈性,入口即化,而且加上了店家特製的辣椒油和各種香料,味道更是獨一無二。不僅如此,炒手還搭配了多樣新鮮的蔬菜,如紅椒丶芹菜、木耳、和花生蓉丶黑腊等等,讓整道菜品的口感更加豐富。值得一提的是,這家店的紅油炒手不僅美味,還非常健康,因為所有食材都是新鮮的素食食材,相信不含任何添加劑和防腐劑。總結來說,這家素食店的紅油抄手是一道非常推薦的菜品,無論是素食者還是非素食者都值得一試。健康素菜生煎包四寶滑雞紮香煎蘿蔔糕素翅灌湯小籠包

健康素菜生煎包

四寶滑雞紮

香煎蘿蔔糕

素翅灌湯小籠包
2023-05-08
2 分鐘 (堂食)
  • 四寶滑雞紥
  • 香煎蘿蔔糕
  • 健康素菜生煎包
  • 素翅灌湯小籠包
2023-04-07 1145 瀏覽
終於放假啦!今日同咗好姊妹一齊去尖沙咀食素食點心,去咗呢間緻素坊,原來好出名,好多外國人都特登嚟香港食㗎,價錢方面中上,不過食物質素好好!😍😋😋我哋兩個人叫咗5個點心,1個炒河,全部都好高分!😎😎其中我覺得叉燒腸粉同埋素菜煎包都好高分,叉燒腸粉嘅皮好煙韌,整得好軟熟。素菜包入邊外脆內軟,仲有肉汁!😍金邊帝苗餃比較特別,好少點心餐廳用皇帝菜來做餃,鍾意食皇帝菜嘅,你可以試吓!😋😋😋

我哋兩個人叫咗5個點心,1個炒河,全部都好高分!😎😎

2023-03-11 964 瀏覽
和朋友聚會試一試呢間素食餐廳,以點心為主,同普通素食餐廳唔同。點心份量都好細,多過3個人share食就有啲唔方便。基本口味都好幾好,無話邊樣唔好食,但係個價錢就有啲偏高。唯一有記憶點的就是蝦多士,好香脆,食多幾舊都依然好好食。不過由於價錢偏高,應該都唔會再幫襯
基本口味都好幾好,無話邊樣唔好食,但係個價錢就有啲偏高。
屋企人本身好少提早book枱食飯,都係視乎當日胃口而去決定。由於之前已經同媽媽食左比較油膩嘅日式燒肉,所以當晚揀左緻素坊嘅新派素食,聽聞好難得Walk-in有位,超幸運❤️-🍴粟米豆腐羹本身想試瑪卡湯,但無晒,改試粟米羹。濃稠度剛好,豆腐軟滑唔零散,但粟米疑似罐頭粟米,整體偏甜,略為有點失色。-🍴緻素坊片皮鴨呢度嘅片皮鴨係必食推介,我地梗係叫黎試下!配菜有胡蘿蔔、青瓜、甜椒同哈蜜瓜,色彩同選擇上都好吸引;而素鴨皮素鴨肉,一脆一Juicy,素鴨皮中間仲夾住啲辣椒片帶微微辣度,提升香味。以薄身餅皮包起所有配料,加上適量嘅汁醬,唔止層次豐富,整體又fresh又香口,真係一試番尋味!-🍴有機薯淮山浸時蔬蕃薯有黃心番薯同紫心蕃薯,軟但唔爛,洽到好處,加上爽口嘅淮山,仲有黑木耳同白菜,唔同顏色嘅蔬菜齊集,好有營養,味道清雅。-🍴川式擔擔淮山麵呢個擔擔麵一上枱已經聞到佢嘅辣味同花生香味,面頭有少許素肉、花生同芝麻。麵條唔爛有口感,味道濃郁,辣得過癮,但對於食唔到辣嘅我就需要飲多啖茶,麵條唔爛有口感,有出乎意料之外嘅驚喜⋯-整體評價偏高嘅一餐,色香味俱全,高質新派素食,營養豐富,價錢相宜,會推介比朋友👍
🍴粟米豆腐羹
粟米豆腐羹

🍴緻素坊片皮鴨
呢度嘅片皮鴨係必食推介,我地梗係叫黎試下!
緻素坊片皮鴨

🍴有機薯淮山浸時蔬

🍴川式擔擔淮山麵
川式擔擔淮山麵

整體評價偏高嘅一餐,色香味俱全,高質新派素食,營養豐富,價錢相宜,會推介比朋友👍🏼
2023-01-21
慶祝紀念
團年飯
粟米豆腐羹
緻素坊片皮鴨
川式擔擔淮山麵
2023-02-12 846 瀏覽
嘢食好食睇得出有心機整但係出菜好慢成枱人7個叫左8至9樣嘢等左成個鐘催左2-3次先開始上餸上左2至3樣又坐左半個鐘又要再催先上覺得係做左熟人嗰啲先對依方面好失望但係整體來講味道係相當唔錯唔知會唔會再去多次
嘢食好食
對依方面好失望
但係整體來講味道係相當唔錯
唔知會唔會再去多次
2023-01-31 824 瀏覽
呢間素食真係好抵食,款式又多,絕對會搵次帶埋屋企人嚟食👍🏻🦆素片皮鴨 $138 我覺得呢個素片皮鴨比真片皮鴨仲好食,因為佢個炸腐皮仲香脆,好有咬口;扮鴨肉嘅猴頭菇口感軟稔,像真度好高😋❤️乾炒叉燒炒麵 $98因為當日賣晒河粉,所以個河粉變咗炒麵,但都好正!炒麵好乾爽,唔會好油,夠晒鑊氣!叉燒又夠多,仲有燶邊,唔講真係唔知自己食緊素食👍🏻🍄手撕杏鮑菇 $62 份量好多,好似食極都仲有咁。望落同食落個質地都似魷魚鬚,少少鹹,多多脆,如果有得送酒仲正🤤
呢間素食真係好抵食,款式又多,絕對會搵次帶埋屋企人嚟食👍🏻

🦆素片皮鴨 $138

❤️乾炒叉燒炒麵 $98