最近元朗新開左間榻榻米日式放題店,開左無耐就好多人推薦🙌🏻,就約左朋友去試下!環境方面,佢係地庫位置,需要落樓梯,地方都幾大,有卡位、圓枱、榻榻米位。食物方面,食過咁多間放題黎講,頭三位多款多野食,多到試唔哂🤣,想食多啲唔同野可以一試!-星期一至四:💵自選兩小時 $288/位-🩵自助區飲品🥤:酒水、罐裝、紙包飲品甜品🍦: 有雪條、雪糕有coco berry,雀巢等。Qr code落單有更多選擇❣️🦪即開生蠔仼食💕 刺身赤蝦:肥美厚肉,夠爽彈👍🏻💕 壽司火炙鰻魚壽司:蒲燒味濃,鰻魚細軟火炙牛肉:重油脂感,有牛香味幾軟腍💕手卷軟殼蟹手卷:炸到好脆,軟殼蟹有肉汁💕 串燒蜜糖一口腸:蜜糖味濃,加台灣腸既鹹香,正🤤鰻魚西京燒串:啖啖肉😍肥美多汁💕 炸物炸蠔:好大粒,炸得好香脆,咬落仲爆汁😍一口炸餃子🥟:紫芋金粟薯餅:忍唔住encore左!熱辣辣好脆口,紫薯味濃,入面仲有芋粒!芋泥控必食🥰💕燒物味淋魚乾:甜甜咸咸的,油脂清香🥰💕 天婦羅大蝦天婦羅:真係好大條!炸後都有蝦味蕃薯仔天婦羅:香甜軟糯😚💕海鮮一口蝦多士:脆到有聲!同平時散叫一樣正!💕 煮物壽喜燒牛肉鍋:湯汁清甜👍🏻,肥牛軟腍唔嚡,好入味-

星期一至四:
💵自選兩小時 $288/位

🩵自助區
飲品🥤:酒水、罐裝、紙包飲品
甜品🍦: 有雪條、雪糕有coco berry,雀巢等。
Qr code落單有更多選擇❣️

🦪即開生蠔仼食

💕 刺身
赤蝦:肥美厚肉,夠爽彈👍🏻

💕 壽司
火炙鰻魚壽司:蒲燒味濃,鰻魚細軟
火炙牛肉:重油脂感,有牛香味幾軟腍

💕手卷
軟殼蟹手卷:炸到好脆,軟殼蟹有肉汁

💕 串燒
蜜糖一口腸:蜜糖味濃,加台灣腸既鹹香,正🤤
鰻魚西京燒串:啖啖肉😍肥美多汁

💕 炸物
炸蠔:好大粒,炸得好香脆,咬落仲爆汁😍
一口炸餃子🥟:

💕燒物
味淋魚乾:甜甜咸咸的,油脂清香🥰

💕 天婦羅
大蝦天婦羅:真係好大條!炸後都有蝦味
蕃薯仔天婦羅:香甜軟糯😚

💕海鮮
一口蝦多士:脆到有聲!同平時散叫一樣正!

💕 煮物
壽喜燒牛肉鍋:湯汁清甜👍🏻,肥牛軟腍唔嚡,好入味

💕甜品
蛋黃流心牛角酥:有驚喜!好酥脆!邊咬邊甩酥皮☺️ 小小流心效果,蛋黃味濃郁🤤
吉士奶黃鯛魚燒:原來是底部放上吉士奶黃醬,鯛魚燒內是香甜紅豆🫘
芝士撻:曲奇撻皮微脆比較易散,芝士味勁濃!

💕飲品
熱飲☕️可以依到落單,我簡左玫瑰🌹洛神花茶,味道洛神花比較重偏酸,玫瑰味淡岀~
另外仲有特飲,叫左巨峰提子🍇乳酸氣泡,乳酸味較濃,重氣泡感🫧。
環境:7/10
服務:7/10
整體味道:7/10
回頭率:7/10
2023-12-05
2023-12-05 39 瀏覽
假如下午時段空閑,會去哪兒食午飯?答案是放題任食,哈哈,因為不用趕着走,食物種類又多,甜品刺身壽司炸物小食等一應俱全,可以盡興食到飽一飽。早幾日由細妹帶路,去了緣聚,任食$228 ,再加$190就升級生蠔都任食,再加$90就解鎖任食特選小食刺身甜品等另一個層次的款式。人均消費大概$460。餐廳佈局有2種風格,日系和歐美風,燈光鮮明。有多種放題會食到的款式項目,好像有天婦羅,炸揚物,燒物,串燒,海鮮,鍋物,刺生,手卷物,壽司,火炙類,沙律等。另外,又有素料理,西日料理和兒童精選。簡單隨手一按,喜歡就用手機下單,很快就送到面前。蟹肉他他配鱈魚乾,這款賣相精美,單食鱈魚乾都有魚鮮味,又薄又香。再沾蟹肉他他醬,別有一番風味。蟹肉茶碗蒸,蛋味香,質感幼滑。火炙三文魚,火炙黑松露帶子,火炙麻辣三文魚腩等火炙類,都細小精巧,一口份量,鮮而不腥,多食幾款都不會過飽。扇貝黃金燒,比目魚西京燒,柚子漬燒青魚,芝士煙肉焗蠔,鰻魚西京燒等海鮮類我都喜歡,叫完再叫。其中鰻魚西京燒叫得最多次,燒得香口乾身,但保留原有鮮味和魚汁,新鮮又嫩肉,口感好。扇貝黃金燒一口就食完,多醬又啖啖肉。肉桂焦糖燒菠蘿,清甜多汁,還有

蟹肉茶碗蒸,蛋味香,質感幼滑。

肉桂焦糖燒菠蘿,清甜多汁,還有微微肉桂味,頗特別。Haagen雪糕,由小食到大,現在很多放題都是其他牌子的雪糕,難得這餐廳有Haagen雪糕,當然見到就叫,哈哈。
2023-11-23
3 分鐘 (堂食)
2023-12-02 35 瀏覽
聽朋友介紹元朗開了一間西日放題,決定去試試,地點都算方便,就在西裕街旁邊。店內環境不錯,有西式和日式的佈置,各有風情。刺身好新鮮,我們點了油甘魚、甜蝦、赤蝦、帶子、三文魚等等,油甘魚頗有水準,有淡淡我油香,肉質爽滑。甜蝦都幾大隻,新鮮彈牙。帶子亦幾鮮甜,口感不錯,整體而言各樣都幾好味。牛肉壽喜燒比想像中好味,與日本料理店的差不多,微甜帶香,牛肉亦嫩滑。蝦味噌蟹王軟殼蟹粥,當店員端上枱時嚇了一跳,器皿是爐鍋一體,一邊暖著一邊食,幾貼心。炸軟殼蟹幾香脆,粥底好夠味而且幾香,我們竟然全鍋都食光。日式燒鰻魚好惹味,肉質幾彈牙,又夠厚身,調味也不錯,口感很好。檸檬油甘魚腩壽司感覺幾清新,油甘魚腩很新鮮,魚的油香配合檸檬醬,鮮味可口。三文魚沙律都不錯,沙律菜幾新鮮爽脆,配合三文魚和蟹子幾好味。甜品款式多,賣相吸引,Together 四味甜品盛,四種不同口味,擺碟好看,味道不錯,特別是牛角包超酥脆,好好味。綠茶紅豆芭菲,好豐富,中間還有燕麥片,混和雪糕很美味。pancake 賣相吸引,好大份,酥餅好軟,不錯。

2023-12-02 41 瀏覽
今日約左朋友係元朗食飯,朋友話呢間新開唔錯就帶我去試,好彩早到有位!晏小小就坐滿, 我同朋友選左晚市任食兩小時$288再加一放題種類多, 有沙律、手卷、炸物、燒物、西式食品、飲品等餐廳裝修好有特色,  座位又夠寛落👍上菜又快, 用QR code 落單, 方便又環保, 又冇出現漏單既情況, 真係食足2個鐘冇停過 另一樣覺得唔錯既係職員會勤力幫手收碗碟,  清番個位比我哋繼續叫 😂飲品區有紙裝、罐裝汽水和啤酒,如果唔啱, 還有多款特色飲品可選有青檸柚子梳打、荔枝青蘋果梳打等🦐剌身/壽司🍣👉🏻先來一盤剌身, 有三文魚剌身、赤蝦剌身、北寄貝剌身、吞拿魚剌身, 八爪魚剌身等等, 樣樣都好好新鮮👉🏻手握壽司, 即叫即做每件都細細粒, 醋飯嘅比例啱啱好, 食落去唔會好飽滯, 賣相吸引, 有鰻魚壽司、花之戀壽司、火炙黑松露帶子壽司等真係好有驚喜👉🏻三文魚 厚切 而且仲有不少腩位㖭 真係好肥美 😆🤩 👉🏻火炙黑松露帶子壽司🤩表面燒到微香, 上面啲黑松露都幾多, 味道突出, 而且同帶子一齊食真心好夾🐚 熟食🐚👉🏻芝麻八爪魚-平日一小碗賣幾十蚊今次可任食 👉🏻蟹肉茶碗蒸-上枱時熱辣辣, 內有鮮甜蟹肉, 令茶
放題種類多, 有沙律、手卷、炸物、燒物、西式食品、飲品等
🦐剌身/壽司🍣
👉🏻三文魚 厚切 而且仲有不少腩位㖭 真係好肥美 😆🤩
🐚 熟食🐚
👉🏻芝麻八爪魚-平日一小碗賣幾十蚊今次可任食
👉🏻蟹肉茶碗蒸-上枱時熱辣辣, 內有鮮甜蟹肉, 令茶碗蒸的味道更為提升
👉🏻清酒煮蜆, 蜆肉夠曬新鮮大粒, 味道鮮甜
👉🏻香蒜牛柳粒-牛肉份量十足, 脂肪比例平均, 外脆內軟, 牛味濃郁
👉🏻咖喱牛肉烏冬-日式咖哩易入口唔辣, 帶點甜, 咖哩汁掛在烏冬上, 加上牛肉十分軟滑
💛 炸物💛
👉🏻炸榴槤、炸南瓜🎃炸番薯及雞翼, 炸得香囗, 外脆內軟, 不油膩非常好味😋
👉🏻炸芋頭波波又係必點, 芋頭味勁香濃軟綿可口, 仲要係流心架
🔥 燒物 🔥
👉🏻串燒有驚喜😍燒得夠熱夠juicy🍢有跟手掌一樣厚的牛舌, 外層爽口裡面軟嫩, 簡單用黑椒同鹽提味已經好好食
👉🏻雞軟骨串, 脆脆既口感, 好有咬口
👉🏻燒羊架也不錯, 羊架脂肪不太多, 追加了兩次
👉🏻蟹肉他他配鱈魚乾-雪魚乾燒到好香脆,上台後最好即食,配埋忌廉湯, 味道好夾
👉🏻扇貝黃金燒-扇貝好爽口, 肉質亦同樣肥厚, 以芝士焗製, creamy又香口
最後係我最期待嘅時間, 呢度有自家制既芝士餅、奶凍等, 而且雪糕亦都好多款, 仲有韓式雪條食超級滿足
2023-11-13
5 分鐘 (堂食)
2023-12-02 31 瀏覽
幾日前和家人逛元朗,發現緣聚重新開張,決定去試試,反正很久沒有食放題。店內環境煥然一新,有西式佈置的區域,又有日式塌塌米的風格,幾特別。生蠔好新鮮,有淡淡的海水味,雖然不是是超大隻,但也不算小,以放題而言是有驚喜的。刺身種類都幾多,三文魚、油甘魚、池魚、大甜蝦、帶子..... 整體算幾新鮮,三文魚幾肥美,入口相油潤。帶子不算大隻,但好鮮甜。油甘魚都好好味,有質素。甜蝦好大隻,不是甜蝦壽司的,鮮甜可口。燒鰻魚好肥美,夠厚身,入口彈牙,充滿油香。燒比目魚都好滑,燒得剛剛好,一點都不乾,但會有些少魚骨,給小朋友食剔走就可以。炸物選擇都多,芝麻雞翼外皮超脆,有肉汁,很惹味。炸生蠔也不錯,很脆口,最適合怕食生蠔的朋友。甜品超豐富,光是Together四味甜品已有四款,各有特色。焦糖布甸丹麥冬甩賣相一流,不太甜,上面的布甸好軟滑。

燒鰻魚好肥美,夠厚身,入口彈牙,充滿油香。

2023-12-02 39 瀏覽
講起元朗食放題好多人都會講緣聚,估唔到佢新裝修後再提升晒服務同食物😍落樓梯前見到d 紅色燈籠,真係好有返家鄉feel除左一般汽水果d, 佢仲有啤酒任飲同埋唔同既水吧飲品e.g. 奶茶咖啡,甚至花茶同whisky,有心食物選擇非常多,熟食既調味亦非常唔錯影左部分食物既相開心share.刺身新鮮,海膽手卷好甜又細細個一啖一個最鍾意佢有燒鱔任食!!我地狂encore最後仲有好多甜品都好想試,但胃口有限叫左呢個,好靚,完全唔似放題水準

落樓梯前見到d 紅色燈籠,真係好有返家鄉feel

除左一般汽水果d, 佢仲有啤酒任飲

食物選擇非常多,熟食既調味亦非常唔錯
影左部分食物既相開心share.
刺身新鮮,海膽手卷好甜又細細個一啖一個

最鍾意佢有燒鱔任食!!我地狂encore

• 燒鱔
♡ 元朗高質西日放題|緣聚 ♡-平時都好少入嚟元朗食飯多數遊走於九龍區今日特意入嚟因為朋友仔話呢度開咗間勁高質嘅放題有一邊仲係榻榻米嘅座位 真係一定要黎試吓👍👍🥰 結果果然冇令我失望 慶祝節慶 真係更加係一流。 當日我哋平日7:30入座 價錢係$298一位 升級左做任食生蠔套餐 $190 任食 超過 119種食物 🥰仲見到有我最愛嘅朱古力炸彈 仲有黑鯛薄切等等~- ♡ 刺身 ♡ 呢度嘅刺身有驚喜,款式幾多,呢個價錢冇諗過有咁高嘅水準👍‼️✨黑鯛薄切黑鯛屬於貴價嘅刺身,估唔到呢度竟然有得任食😍。肉質鮮嫩,脂肪含量啱啱好。✨深海池魚肉質鮮美,口感細膩。✨油甘魚刺身油甘魚刺身非常鮮甜,肉質鮮嫩多汁,每一口都好享受。✨北寄貝✨赤蝦好大隻,肉質鮮甜,勁新鮮。✨三文魚✨八爪魚 🐙✨榮螺彈牙口感,肉質鮮美。-♡ 時令生蠔 🦪 ♡ 生蠔好肥美,即開生蠔勁新鮮 ‼️真係encore咗幾次🥰👍佢嘅質素比出面d蠔吧更加好食-♡ 牛油🧈粟米🌽♡ 牛油味勁香 必食推薦👍加上用小煎pan擺放 冇咁容易攤凍。-♡ 牛油燒開邊赤蝦 🦐♡ 牛油味香濃,肉質彈牙鮮甜。-♡ 比目魚西京燒 ♡ ‼️放題必食🙆🏻‍♀️平時
♡ 元朗高質西日放題|緣聚 ♡
平時都好少入嚟元朗食飯
多數遊走於九龍區
今日特意入嚟
因為朋友仔話呢度開咗間勁高質嘅放題
有一邊仲係榻榻米嘅座位
真係一定要黎試吓👍👍🥰
結果果然冇令我失望
慶祝節慶 真係更加係一流。
當日我哋平日7:30入座 價錢係$298一位
升級左做任食生蠔套餐 $190
任食 超過 119種食物 🥰
仲見到有我最愛嘅朱古力炸彈 仲有黑鯛薄切等等~
刺身

呢度嘅刺身有驚喜,款式幾多,
呢個價錢冇諗過有咁高嘅水準👍‼️
✨黑鯛薄切
✨深海池魚
肉質鮮美,口感細膩。
✨油甘魚刺身
油甘魚刺身非常鮮甜,肉質鮮嫩多汁,每一口都好享受。
✨北寄貝
✨赤蝦
好大隻,肉質鮮甜,勁新鮮。
✨三文魚
✨八爪魚 🐙
✨榮螺
彈牙口感,肉質鮮美。
♡ 時令生蠔 🦪 ♡

生蠔好肥美,即開生蠔勁新鮮 ‼️
真係encore咗幾次🥰👍
佢嘅質素比出面d蠔吧更加好食
♡ 牛油🧈粟米🌽♡

牛油味勁香 必食推薦👍
加上用小煎pan擺放 冇咁容易攤凍。
♡ 牛油燒開邊赤蝦 🦐♡

牛油味香濃,肉質彈牙鮮甜。
♡ 比目魚西京燒 ♡

‼️放題必食🙆🏻‍♀️
平時出去食真係好貴~
肉質勁鮮嫩,搭配埋西京燒醬汁紅點埋沙律醬,真係好好食。
♡ 炸物 ♡

✨朱古力炸彈
一口咬落去,爆曬朱古力醬汁。
✨吉列蠔
✨一口炸芝士
✨ 紫心香芋丸

✨ 黑松露大蝦天婦羅
平時天婦羅就食得多,
加埋黑松露真係好特別。
✨ 海膽醬帶子天婦羅
壽司 🍣 ♡

✨三文魚腩壽司
✨鰻魚壽司
兩款壽司都唔錯🥰不過眼闊肚窄
食唔到太多~
♡ 蟹肉茶碗蒸 ♡

口感好滑,蟹肉好鮮甜 。
甜品

✨木糠布甸
✨朱古力心太軟
細細舊,一口就食到👍
我仲加埋Häagen-Dazs雪糕一齊食。
✨Häagen-Dazs 雪糕🍦
♡ 柳橙水果茶 ♡

呢個真係一定要飲 ~
入面有滿滿嘅水果 🍓🍍
水果味濃郁 甜度適中。
♡ 熱玫瑰🌹洛神花茶☕️ ♡

誠意十足~ 用一壼上👍

⇢店鋪資料:
緣聚 (元朗)
元朗西裕街5-11號金福閣地庫
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X元朗
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南

依家放假多數都返大陸飲飲食食,但係都係食重口味野食多,好少食日本放題!今日途經元朗,見到呢間新開既日本放題“緣聚”,好似幾吸引,估唔到真係有驚喜😁!食物選擇好多🤤,正價時段$288任飲任食2小時,有118品食物,如果加$190仲可以升級任食即開生蠔,海膽手卷,蟹味噌甲羅燒,仲有麒麟沙冰生啤共148品任飲任食🍺🍺😆!入到黎好有日本feel,環境好好,座位闊落有空間感,聚會一流🎉!再講食物質素真係好高,最開心可以任食生蠔,生蠔鮮甜爽脆有海水味,真係要食返夠本😆!食得放題緊係要食刺身,刺身都有好多選擇,吞拿魚,牡丹蝦,帶子,赤貝,油甘魚呢啲都係放題必備刺身,升級左仲有深海池魚,海膽手卷,中拖羅壽司,全部質素都好高,好新鮮,真係食得好開心🥰!呢度除咗一般放題都有嘅食物選擇,仲有好多特式美食,真係要多幾個胃先可以食得晒😆。⭐最鍾意芝士燒大蝦,芝士味濃郁,蝦肉彈牙,唔錯!⭐仲有蟹味噌甲羅燒又係高質美食,蟹膏味香滑,配脆米餅食好過癮🤩!⭐串燒有麻辣雞翼,啱晒重口味既我👍!⭐另一必食既係蝦味噌蟹黃軟殼蟹粥,蝦鮮味出色,不過真係好大窩,要多幾個人先可以食得晒😅!真係食到好飽,仲有好多款式未試,仲有甜品,

食得放題緊係要食刺身刺身都有好多選擇,吞拿魚,牡丹蝦,帶子,赤貝,油甘魚呢啲都係放題必備刺身,升級左仲有深海池魚,海膽手卷,中拖羅壽司,全部質素都好高,好新鮮,真係食得好開心🥰!

⭐最鍾意芝士燒大蝦,芝士味濃郁,蝦肉彈牙,唔錯!
⭐串燒有麻辣雞翼,啱晒重口味既我👍!

真係食到好飽,仲有好多款式未試,仲有甜品,雪糕🥹,點解戰鬥力咁低,下次一定要約多幾個朋友一齊緣聚😂,再戰幾個回合😂😂。
2023-11-30
  • 蝦味噌蟹黃軟殼蟹粥
  • 生蠔
2023-11-30 27 瀏覽
放題晚市$298 🦪加配任食生蠔+$190✨食物-時令即開生蠔 蠔身爽口彈牙 以蠔鮮味為主 -比目魚西京燒 魚肉幼滑有魚油香-天婦羅仲有黑松露味揀 為味道添上另一種層次-甲羅燒 將蟹膏混入蟹籽搽上脆米餅 唔錯嘅選擇-茶碗蒸 蛋滑有海鮮味-炸物 燒物 壽司 刺身 小食 甜品等都好多選擇✨飲品-唔同嘅罐裝飲品 仲有啤酒飲 都唔啱嘅 可以叫店家自己沖青檸桂花蜜✨環境-場內裝潢以日式設計 地方舒服四正✨服務-食物以QR Code落單 收拾速度都唔錯整體嚟講,確實唔錯,可以一試
放題晚市$298 🦪加配任食生蠔+$190

✨環境
-場內裝潢以日式設計 地方舒服四正
✨服務
-食物以QR Code落單 收拾速度都唔錯

整體嚟講,確實唔錯,可以一試
2023-11-27 56 瀏覽
今日和往元朗新開緣聚食放題, 手機入座點餐, 刺身方面有三文魚, 吞拿魚,仿鮑片,帶子和鯛魚整體食落鮮甜新鮮,火炙蝦壽司,火炙蟹柳壽司,火炙三文魚壽司,海膽手卷和軟殼蟹手卷等, 火炙蟹柳和三父魚壽司食落鮮甜, 飯粒軟綿;火炙蝦壽司醬汁惹味,海膽手卷海鮮鮮甜, 軟殼蟹手卷食落香脆,其他熟食有雞軟骨串, 朱頸肉串,三重芝士唐揚,麻辣雞翼,芝麻雞翼,蝦天婦羅,蟹棒天婦羅,扇貝黃金燒,冰火鵝肝多士,蒜蓉牛油蝦和味噌蟹粥,雞軟骨串,朱頸肉串,三重芝士唐揚,麻辣雞翼肉質鮮嫩, 食落惹味,芝麻雞翼食落香脆醒胃,扇貝黄金燒和冰火鵝肝多士食落惹味入口即熔,蝦天婦羅和蟹棒天婦羅粉漿乾身, 食落香脆,蒜蓉牛油蝦食落芝士入口即熔和味噌蟹粥肉質鮮甜, 粥食落軟綿;最後甜品有很多選擇,有木糠布甸,宇治綠茶紅豆冰,提拉米蘇班cake,焦糖布甸丹麥窩夫, 木糠布甸食落甜度適中, 宇治綠茶紅豆冰味道香滑, 提拉米蘇班cake味道香濃,焦糖布甸丹麥窩夫甜度剛剛度,味道軟滑飲品選擇多, 有可樂,橙汁等, 這裡食物款式多, 上菜速度快,甜品有特色, 我和太太食了一頓高質多款式放題。
刺身
焦糖布甸丹麥窩夫
提拉米蘇班cake
2023-11-25
2023-11-26 36 瀏覽
去元朗食放題又多個選擇啦!因為緣聚重開了,餐廳位置係嘉城廣場後面嘅大廈一條小巷中。重開後裝修風格分個兩邊:一旁走西式,有吊燈感覺明亮;一旁走日式,有櫻花牆紙和榻榻米座墊,符合晒餐廳主題-西日放題路線。放題選擇豐富,各樣刺身例如三文魚、吞拿魚、帆立貝、帶子、希靈魚等等基本款都有齊晒,而且都好鮮甜,唔會覺得有雪味!除咗基本選擇外,仲可以加$190升級,有生蠔🦪😍同埋海膽手卷揀!生蠔大大粒又厚肉,入口啖啖海水鮮味湧上,好鮮甜!其餘熟食,個人推薦羊架和芝麻雞翼都係必食!羊架整得好腍好好味🤤

2023-11-26 61 瀏覽
最近留意到這間西日放題店重開,記得以前也曾光顧過,而印象不錯,所以就趁週末到這裏一試。餐廳環境非常闊落,空間足,兩人也獲安排坐卡位,坐得舒服。餐廳使用QR code 自助落單,選擇有過百款,要重頭到尾看完一遍也花了點時間~落單後,食物很快便送到,也沒有出現漏單的情況。🌟生蠔生蠔非常肥美,有少許天然鹹水味,質素沒有有因為任食而將貨就價,有驚喜。🌟刺身刺身有多款選擇,我們點了三文魚、油甘魚、赤蝦、帶子、北寄貝、赤貝、榮螺。每款刺身都很新鮮,三文魚油味足、帶子和赤蝦鮮甜。🌟鵝肝多士這個鵝肝多士很有驚喜。鵝肝很肥美,入口即溶和帶有甘甜味,多士烤得香脆,質素高得令我們encore 了一轉。🌟火炙黑松露鰻魚鰻魚非常肥美厚肉,皮肉都燒得香脆,但同時能包持肉汁,也是另一個大推之選。🌟芝士醬玉子燒玉子很厚實,蛋味足,配上舖面的甜甜芝士醬,入口味道很豐富。🌟肉桂焦糖燒菠蘿菠蘿本身已經很甜,經燒過後,再加上表面的焦糖,甜味提升更多。🌟梅酒這裏有不少酒精類飲品也是任點,而我們就點了梅酒小酹一下。梅酒的質素不俗,梅味和甜味的平衡剛好。🌟木糠布甸 吉士奶黃鯛魚燒最後點了兩個甜品作結,木糠布甸放滿消化餅碎,與布甸同

餐廳環境非常闊落,空間足,兩人也獲安排坐卡位,坐得舒服。

🌟生蠔

🌟刺身

🌟鵝肝多士

🌟火炙黑松露鰻魚

🌟芝士醬玉子燒
玉子很厚實,蛋味足,配上舖面的甜甜芝士醬,入口味道很豐富。

🌟肉桂焦糖燒菠蘿

🌟梅酒

🌟木糠布甸 吉士奶黃鯛魚燒
最後點了兩個甜品作結,木糠布甸放滿消化餅碎,與布甸同吃,能同時吃到嫩滑和香脆口感。鯛魚燒放滿紅豆,但又不會過甜。
2023-11-24 58 瀏覽
今日收工,老公話想近近地食過日式放題,之後見到呢間緣聚原來重新裝修過,咁就入去試下啦!內裡新穎時尚,格調喺日式tatami,幾特別。如果想坐圓枱都可以,感覺豪華舒適,自成一角。生蠔厚肉肥美,鮮甜而且不會太鹹太重海水味,驚訝地竟然可以無限制任叫,食一,二打都抵返晒。刺身冰凍鮮亮,有光澤,肉質鮮嫩,口感柔軟,且沒有雜味。刀工精準,魚片均勻且厚切,口嚐到最佳的口感。蟹籽帶有濃郁的海鮮味道,具有微妙的爆裂感。再配上一絲絲清爽的青瓜和沙律醬,味道非常夾。和牛壽司能夠在口中輕易地咀嚼,肉質的細膩度和嫩滑度會讓人印象深刻。三文魚腩含有較高的脂肪,具有豐潤的口感和柔軟的質地。它擁有嫩滑的口感,並且脂肪均勻地分佈在肉質中,使得每一口都能夠帶來豐富的口感體驗。吞拿魚肉質細嫩,口感豐潤。它擁有嫩滑的口感,肉質緊實而彈牙。鰻魚壽司搭配海苔和壽司飯。海苔提供了脆脆的口感,壽司飯則平衡了鰻魚的濃郁味道,使整體口感更加豐富。左口魚肉質細嫩,口感清爽。它能夠帶來口中的清新感,並且肉質應該嫩滑而不膩口。南瓜天婦羅經過炸製後,外層通常會變得酥脆。而且具有天然的甜味,這種甜味在炸製過程中更加凸顯出來。天婦羅蝦能夠保留蝦肉的
內裡新穎時尚,格調喺日式tatami,幾特別。
如果想坐圓枱都可以,感覺豪華舒適,自成一角。

天婦羅蝦能夠保留蝦肉的鮮味,使每一口都能夠帶來美味的海鮮風味。
串燒帶金黃色,香脆軟嫰既口感,令人有驚喜,超乎預期。

海膽手卷擁有濃郁的鮮甜味道和奶油般的口感,使每一口都能夠品味到海膽的豐富風味。

最後食柸雪糕已經去到尾升,食材比想像中更高質!

2023-11-16
2023-11-24 43 瀏覽
今次係食午市時段嘅放題另外可以加$升級任食生蠔🦪同啤酒🍻啤酒好正㗎‼️ 係Kirin Frozen beer🍺 沙冰泡沬延長保冷效果🧊爽呀即開時令生蠔🦪新鮮細滑刺身、壽司、鍋物、炸物、串燒、甜品都好吸引🤩蟹籽沙律🥗顏色鮮艷👍🏼份量十足,蟹籽爽脆,青瓜絲爽甜清新刺身鮮甜💕帶子同甜蝦刺身爽口彈牙壽司手卷🍣火炙左口邊魚油甘香,咬落有嚼勁😍海膽手卷入口即溶,鮮甜美味天婦羅酥脆可口😋番薯仔天婦羅味道香甜軟腍,口感外脆內綿滑😍雙重享受鍋物🥘壽喜燒牛肉鍋,湯底味香濃,牛肉嫩滑串燒🍢芝麻雞翼金黃色外皮脆卜卜,肉質嫩滑多汁👏🏼雞軟骨鹽酥味好惹味,爽脆誘人甜品🍧冧酒提子黑糖蕨餅芭菲,酸酸甜甜配上香甜黑糖😆食到停唔到口👍🏼蕨餅口感煙韌

今次係食午市時段嘅放題
另外可以加$升級任食生蠔🦪同啤酒🍻
啤酒好正㗎‼️ 係Kirin Frozen beer🍺
沙冰泡沬延長保冷效果🧊爽呀
即開時令生蠔🦪新鮮細滑

刺身壽司、鍋物、炸物、串燒、甜品都好吸引🤩
蟹籽沙律🥗顏色鮮艷👍🏼份量十足,蟹籽爽脆,青瓜絲爽甜清新

刺身鮮甜💕帶子同甜蝦刺身爽口彈牙

鍋物🥘壽喜燒牛肉鍋,湯底味香濃,牛肉嫩滑

2023-11-21 68 瀏覽
朋友介紹元朗西裕街新開業的日式料理「緣聚」,其中“日式放題”的食品非常豐富,今天特來品嚐。午市放題的選擇果然十分豐富,一共有百多款,基本$228起,想吃多一些加$90(共119款),再多一些加$190(共131款)。餐廳在地庫,地方不小,和風裝修,座位寬敞舒適。這裏用QR CODE下單,大分類也有十多項,包羅萬有,網頁圖文並茂,方便使用。另有飲品柜(包括啤酒)和雪糕柜,任飲任添。[刺身]三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、八爪魚。刺身都很新鮮,鮮甜味美。[壽司]蝦兩味、鰻魚[火炙]牛油燒開邊赤蝦,燒得特別香。[沙律]蟹子沙律,蟹子入口卜卜脆,木瓜絲清新爽口。[鍋物]壽喜燒牛肉鍋,牛肉份量多,嫩滑不韌,湯底特別鮮甜。[逸品]枝豆、蟹肉茶碗蒸、蟹肉他他配雪魚乾。蟹肉他他口感特別,雪魚乾則脆口。[天婦羅]大蝦天婦羅,新鮮大蝦,肉質鮮甜而且炸得香。[串燒]慢煮牛舌串,火候適中,腍軟可口,口感讓人驚喜。[海鮮]比目魚西京燒、鰻魚西京燒、牛油燒開邊赤蝦。比目魚和鰻魚都燒得很香,肉質新鮮幼嫩,相當不錯。[燒物]燒羊扒,整枝羊鞍,肉質鮮嫩多汁,完全沒有羊羶味,是必食之選。[食事]鰻魚炒飯,熱焫焫瓦鍋上,炒
另有飲品柜(包括啤酒)和雪糕柜,任飲任添。
壽司]蝦兩味、鰻魚
[火炙]牛油燒開邊赤蝦,燒得特別香。
[沙律]蟹子沙律,蟹子入口卜卜脆,木瓜絲清新爽口。
[鍋物]壽喜燒牛肉鍋,牛肉份量多,嫩滑不韌,湯底特別鮮甜。
[逸品]枝豆、蟹肉茶碗蒸、蟹肉他他配雪魚乾。
蟹肉他他口感特別,雪魚乾則脆口。
[天婦羅]大蝦天婦羅,新鮮大蝦,肉質鮮甜而且炸得香。
[串燒]慢煮牛舌串,火候適中,腍軟可口,口感讓人驚喜。
[食事]鰻魚炒飯,熱焫焫瓦鍋上,炒得香噴噴,令人食指大動。
[西日料理]肉桂焦糖燒菠蘿、芝士煙肉焗蠔
[甘味]綠茶紅豆芭菲、吉士奶黃鯛魚燒、Haagen-daze雪糕。
其中鯛魚燒的造型趣緻,是魚型豆沙餅。
[飲物]熱柚子蜜、凍柳橙水果茶。柳橙水果茶真材實料,有橙肉、西瓜和士多啤梨,不太甜,味道天然。
這裏除了食物的選擇多之外,質素還很高,令人有意猶未盡的感覺,我已計畫下次再來嚐其他款式。
  • 刺身,壽司,
  • 壽喜燒鍋,
  • 西京燒,牛舌串,鰻魚炒飯,柳橙水果茶