維京海鮮酒家

維京海鮮酒家

(已結業)
Viking Seafood Restaurant
維京海鮮酒家 (已結業)
饞羊羊
比上不足 比下有餘*
饞羊羊
2010-05-02
關注
*所謂比下是跟海外的港菜比如南加州,紐約,etc 今天中午想吃飲茶。 兩天前才又到香港來而且因為種種原因還沒來得及吃港菜。 其實, 本人是認為在華人多的地方港式海鮮實在沒佔任何便宜。 可是嗎,飲茶和燒烤就完完完完全不可以混為一談。 來香港我就是要好好的吃這些。這一次是第二次吃Viking Seafood Restaurant啦。 上一次跟長輩和未婚妻有來這吃晚餐,叫了好些海鮮和別的菜。味道不差就只是價錢有點貴4個人好像是1800HKD (至少是1400HKD不太記得了上次為了滿足生平香港第一遊還真是狠狠的到處大吃大喝呢)。這次一個人來吃。十一點到,位置很多。點了飲茶menu上的燒豬,燒賣,和炸蝦卷。燒豬先來馬上解決掉。 好吃! 再叫一盤燒豬也叫了一碗白飯。燒賣沒有一些上次吃的地方好,可是還是很好。蝦卷簡單但是味道也很正。唯一不太好的是飯一直沒來。問了三個人才終於拿來了。 還有就是第二盤燒豬並不是飲茶menu的那一個 (48HKD) 而是一整盤。 不能怪服務員,當我指著剩下的燒豬再要一盤時她看到的盤子已經是空的啦!所以雖然買單是223HKD,我認為沒發生燒豬事件就會更便宜。我不吃的像這是我最後港式一餐也應該更便宜。 查看更多
為食瑜珈豬九號
累透的一餐
為食瑜珈豬九號
2010-03-03
關注
一早起床去維園跑十公里真的很累, 可能我地又唔係跑開步, 只係陪跑居多, 玩玩而已未吃早飯的我們, 要醫一醫肚幸好我地一早做好功課, 知道cwb太多酒樓都full book所以我地都係近近地, 行過黎天后食會好d一早就訂定table, 唔洗再等咁耐~那天早上九時半, 人流很多, 全場已爆滿等了十分鐘就有位了!叫了一個round的點心覺得都不過不失, 沒有什麼差沒有什麼好馬拉糕都是過得去的食物加水收野都挺快!最後每人都係80元有多, 不算太貴, 可以接受啦!查看更多
elmotoro
馬拉松選手注意, 此乃黑店 !
elmotoro
2010-03-01
關注
因為朋友跑完馬拉松好攰好肚餓, 起初都諗住去其他區飲, 見都係等幾張枱就ok試下啦… 準備開始叫點心喇, 見到個價錢真係眼都凸埋 - 小點 $18.8, 中點 $23.8, 大點 $26.8, 特點 $29.8, 唔係呱 !!! 呢度無華麗裝修亦唔係什麼名酒樓, 仲要無服務可言, 不過朋友坐低咗唔願行就無計啦… 下年既馬拉松選手, 請先上 OPENRICE 做定功課, 如果唔係就好似我哋咁做咗水魚 -_-"<服務>有個女侍應非常無禮貌, 擺放杯碟唔係輕力放, 而係大大力掉落嚟, 唔知佢係想測試俾我哋睇d杯碟有幾堅硬吖, 定係對公司好不滿想趕客啦 ? <食物>1) 炸兩 ~ 海皇粥麵好味好多, 上枱果時己經無咁脆, 仲要額外收 $10 甜醬/花生醬費用, 即係由小點跳到特點 ! 如果我唔係走咗先知, 一定同佢理論叫佢拎走… 何況我哋都無點過 2) 蝦腸粉 ~ 蝦大大隻幾爽口, 但無乜蝦味3) 蝦餃 ~ size 同公仔點仔差唔多4) 鵪春蛋燒賣 ~ 呢個幾好味5) 炸豆腐 ~ ok6) 太極鴛鴦飯 $88 ~ 一般整體嚟講水準好一般, 呢d質素點配呢個價錢呀, 其實呢個價錢可以去好多地方都食到, 一定唔會再有下次, 食到一肚氣 !!! 3人共消費 : $300查看更多
narrie
到賣單個時, 不到半包, 但一肚火
narrie
2009-12-26
關注
12月25號行到呢間, 8點幾, 差唔多9點入入到去得3,4張檯有人坐低叫左淡香片, D茶都幾好飲, 9蚊係值得比既之後叫左1)小炒皇(7X)2)沙鍋魚頭(7X)3)蒸帶子(2只@38只) 4)立肉炒芥蘭講完個士應都冇覆我一次就走左之後, 個部長行講話冇小炒皇就走左我再叫多個荷葉蒸雞, 9點02分叫既黎左個蒸帶子, 立肉炒芥蘭之後我地3個叫2米飯, 1弼, 個粥真係唔錯, 10蚊之後, 就冇野再黎啦, 已經係9:20再睇張點菜紙, 個魚頭都冇落因之前叫返個荷葉蒸雞個時張叫菜紙updated舊個張冇左, 我就問部張, 我叫左個魚頭, 但冇左既佢check完話冇落過單......頂已經火火地, 第一樣話冇, 就走左而家又話冇落單到9:30, 個雞都未到, 我就去追查個部長話而家淨緊, 好快有我心諗, 半個鐘都黎緊, 重整緊我就同部長講, 5分鐘唔到, 我就賣單真在係太耐D人又淨係掛住睇電視同埋趕收工最後, 等左差唔多10分鐘佢都未黎, 我賣單, 共245, 真係一半包都冇4X茶芥, 個茶真係好飲既個弼真係好食既, 個立肉炒芥蘭都OK但個10% service charges, 真係比得好唔甘願完全冇service可言查看更多
themeloman
飲個茶,食個流沙包
themeloman
2009-12-20
關注
一家中午飲茶,都算多人,所以叫唔少野食。印象唔深。食左以下食物。燒賣,幾大粒下,幾有要口啊,可以見到蝦同埋肥肉做燒賣餡....蝦餃,都係有肥肉做餡,但係都係大大粒,一樣都係普通xo醬炒腸粉,一點都唔xo,好似干炒牛腸粉走牛肉,味道....點知都唔錯雪菜肉絲米粉,超級的油,食左小小都覺得膩...燒肉,幾好啊,肥肉少過一半小小,比例ok,又不會太咸奶黃流沙包,ok啊,又幾流沙,另外是這些蒸的食物都是order新鮮整,所以夠熱查看更多
Sui Yan
不可不吃义燒大皇
Sui Yan
2009-10-08
關注
不知道今天是什麽日子, 各同事都突然想去飲茶, 就相約到天后去, 也不知哪一家好味, 總之見到有茶飲的地方便跑上去了. 已差不多一点, 幸好還有位. 開茶後, 也賴理點心價錢, 乾脆點了個套餐, 有一個炒飯, 一個小食, 三個點心, 全都可以自選. 再加了半隻貴妃雞拼窩米線, 和三兩個點心. 义燒大皇 - 入口時熱乎乎, 义燒腍到像熔在口中, 超正呀! 貴妃雞拼窩米線 - 雞肉都好滑, 有雞味, 上湯亦好夠味, 正! 黃橋燒餅 - 餅餡像蘿蔔絲酥餅般, 夠味, 正! 牛肉腸粉 - 牛肉好嫩, 腸粉好滑, 正! 蒜蓉海鮮炒飯 - 海鮮炒飯其實炒得唔錯, 可惜一點蒜蓉味也吃不出, 有點失望. 香煎蘿蔔糕 - 呢個唔掂, 太過粉. 流沙奶黃包 - 好味, 包身好軟熟, 奶黃極流沙, 正! 當枱上所有食物都被掃光後, 我們各人口中仍對那碟义燒皇讚口不絕, 腦海還回味着那滋味! 埋單倒也不平, 但可無意中吃到超班的义燒皇, 各人都覺得值回票價了! 查看更多
+ 2
义燒大皇, 極極極極正!
貴妃雞也好滑
牛肉搶分, 一放下, 來不及拍照已被吃光!
流沙奶黃包, 正!
义燒大皇
黃橋燒餅
流沙奶黃包
龍翼雲
五百蚊可以食啲乜?
龍翼雲
2009-03-16
關注
不是因為家人在維園做兼職,我想也不會在這裡食一頓晚飯。訂了八點半,八點三來到,約七成滿,訂位似乎有點多餘。四個人食飯,看了一會餐牌,發覺餸菜選擇不太多。看看套餐,有些九百幾的套餐,也有一些五百元的套餐,第一次來這裡,不知好味與否,不敢選些太貴的餸,最後選了一個五百元的套餐。有例湯、蝦球炒西芹、雜菇炒小棠菜、蒸魚、半隻炸子雞。五味餸,平均一百元一個,確然有些貴,食物質素也只可以說是ok,份量方面,每個餸像是給2人的份量。沒有期望便沒有失望,拿著五百元,去益新叫三個餸,相信會正好多。查看更多
choychoybeanbean
揾笨煲仔飯~收你$48認真殘忍!!!
choychoybeanbean
2008-12-20
關注
真係對個fd唔住!!本來唸住帶佢去食泰菜, 點知揾唔到, 最終變咗要飲下午茶添~叉燒包(小點)好味呀~好鬆軟好香, 甜咸適中, 餡料足, 好食到自己主動要求食埋剩低嗰個~蒸牛肚(中點)正!淋得嚟有d爽口, 又入味, d汁唔會杰撻撻, 唔錯!!鱆魚雞粒煲仔飯$48 真係食到火滾~太難食喇~雖然我知呢度唔同大排檔, 唔好話呢度冇飯焦喇, 但係都未食過一間酒樓嘅煲仔飯會濕到咁, 一味食到雪雞粒, 鱆魚都唔多見, 求其到離哂譜~P.S. 兩個人埋單$86(下午茶有8折), 如果唔係衰收尾, 同埋價錢勁貴, 我還會比個笑面!呢餐要多謝my best fd~!查看更多
叉燒包
蒸牛肚
御花園
把鬼
御花園
2008-02-06
關注
今個星期一行完年宵同班義工一齊去食個團年飯啦~見佢咁近~就佢啦~上到去~可能係因為都下午2點幾~人唔多~我地4個就揀左卡位坐~卡位夠大好坐~叫茶後~望下張檯~點解只係得D飯面~又係要叫先有~而且因為已經係年廿八~佢地無左下午茶又唔講~唔老實~呢樣好差食物方面一般啦~我唔覺佢有咩好好食~到最後叫左2個湯丸紅豆沙~食物到~義工朋友用匙搞左2下~發現佢無湯丸~就同個部長講~嘩我地要個個係有嫁wor呢個無既~?????部長答~係呀~而家d係無曬湯丸嫁~下~咁你地張點菜紙又有呢樣既?最好笑係~我地再真係食個時搞多2下~發現其實係有湯丸既~只係個size細到好似粒蓮子咁~留意唔到~咁~個部長搞竟搞邊科?查看更多
davcmlam
大路酒樓
davcmlam
2007-04-22
關注
今次第一次嚟呢到,裝修個樣似走中高級嘅酒家,睇菜牌價錢亦不算平,於是叫了一些家常小菜,有燒雞、士多啤梨骨、腐乳通菜、例湯、豬肉餅、燒腩仔、乾煸四季豆同個小食沙薑雞腳。菜式份量唔算細,味道中規中舉,但豬肉餅竟然整得幾好。有糖水送,係腐竹糖水同萬壽菓糖水,其他人試過話幾好。連八個白飯同一個啤酒,每人都係百二蚊,比想像中平,亦都合理。查看更多
Papanana
賣得貴,有運行,唔駛裝修
Papanana
2007-04-17
關注
今天同太太一齊放假。耐不久我們會去一次的平平朝陽正在裝修(見前食評),附近又沒有其他酒樓,唯有去這間一年去一次的貴貴維京,看看食物質量有沒有改善。星期四十一點鐘,酒樓坐了五分一滿。多口問一問有沒有早晨茶市,夥計說這張點心紙沒有特價,搞到我不明不白。算了算了,我們本來也不想來這裏的。要了喜歡吃的腸粉,芋角;又叫了牛百葉,上湯腐皮卷和魚肚紮。過了十分鐘,芋角才姍姍來遲。幸好與太太說說笑笑,時間過得快,算了算了。芋角是用了個透明膠蓋蓋著的,哎呀,為何蓋著還是冷冰冰的?點心紙上明明是寫明即煎即炸的嗎。夾了個芋角,發覺芋角油淋淋,碟上面的墊紙汲也汲唔曬,芋角放在碗中,吃完留下了半分厚的油。算了算了,今天放假心情很好。這些點心,好像經過酒樓精心安排,變成酒席菜,逐樣逐樣上,吃完一籠才有下一籠上,過了半小時才上完四道點心。算了算了,今天大把時間嘛!慢慢上的菜,是零舍好味的,不過肚子也餓,這樣上點心的速度,壓不住正在上谷的胃酸。可能是這個原因,腸粉、百葉、上湯腐皮卷吃落味道也不算差。再與太太閑閒話話,又過了十五分鐘,剩下最有期望的魚肚紮還未有來。這次終於頂唔順,要問問夥計,她說要跟跟。Check了一陣,她回來說我們只落了四個點心。算了算了,這酒樓難得保持水準,真要慶倖漏了單,省回三十多元。查看更多
kevlo
No chicken in CNY
kevlo
2007-02-21
關注
Whole family went to have dinner for the first day in CNY. Last year we chose the same place and it was alright. But this year it\'s just horrible, Worst of all is the service, and mainly from the boss.Let me detail it out1) coke was warm2) 7 20pm ask for main courses first dish come at 8pm3) next come 3 courses together- fish, scallops, vegetables, also shark fin soup, at 8 30pm4) rice and noodlees came followed by dessert still no chicken5) asked for cancellation on the chicken but only deduct $250 from the $3480 dinner setThe explanation of mistake is \"it\'s new year first day, it should be like this, sorry\"Managers never willing to admit the mistakes, the boss is standing at the entrance picking his nose but never came to apologize. Finally came and said some bull shit, even asked us to go onto TV and he was not scared. ( I dunno what\'s wrong with him, he seems like not going to run the business anymore) anyway, horrible night, if u want service, don\'t try this one, it will put u mad to death.查看更多
小芬芬
意想不到!
小芬芬
2007-02-21
關注
上星期跟蝦子餅相約在這裡午飯.意想不到...這店入口較"鬼鼠",收費不算便宜,卻又不少公公,婆婆約埋一斑friends來聚腳.看真點,他們衣著光鮮,穿金帶銀.這裡位處天后,他們應是附近的富貴人家!看看其他客,亦非一般愛"特價"的Uncle,Antie.這兒的食物也不錯,燒賣,腸粉,牛肉,蝦餃也有水準.特色的有海參扎,三色千層糕等也不俗呢!查看更多
雷震子
又貴又超細!唔掂
雷震子
2006-09-04
關注
上個禮拜我D同事話在維京開咗位叫我上去食飯,我叫咗個蘿白牛腩,點知個侍應生阿叔放低一碗係普遍在枱上的碗仔,大半碗汁仲有两粒超細嘅蘿白和两粒多少少嘅所謂牛腩!開頭我仲以為係佢幫隔離枱收咗D碗站時放係度幫我地冲茶先放在枱面!點知佢放低後仲拿我地張咭蓋印?我問佢乜來架?佢話係蘿白牛腩,我話唔係呱?咁細碗?佢話係咁細碗架啦!真係激到我噴血呀!之後我阿頭仲叫咗個乜乜黄金抄飯!D飯又濕又軟都吾知抄乜!仲黄咁咁好似D.............我地即時冇晒胃口!真係冇下次啦!下次見到維京都要掉頭走!查看更多
tweety2004
匆忙的午飯
tweety2004
2006-08-07
關注
星期天聚會與聚會之間﹐匆匆忙忙的和一個就快要離港的朋友在維京飲茶﹗同檯還有幾個老朋友﹐好﹐好﹗這裡的點心不錯﹐average 是中上之作﹐不過不會有什麼大驚喜﹗其中只印象比較深刻的是蘿蔔糕﹗我們要了蒸的和XO 醬炒的﹗兩樣都好美味﹐好香的蘿蔔味﹐真才實料﹐今時今日算是挺難得的﹗另外就是豉油皇煎雞中冀﹐鹹得要命﹐連平時最喜歡鹹味的那個朋友都說不行﹗不會特登來﹐不過也不抗拒啦﹗這頓飯未埋單我已經要趕下場了﹐所以no idea 到底要幾錢!查看更多