2018-09-26 299 瀏覽
I really love it. Very good restaurant for vegetarians, but at the same time you can still try some meats inside. the food is a bit pricey for some people, I can tell u it worth! I love the tofu and the veggie fried riceI would recommend to those who wanna have a meal with less meat and I make sure you can spend a good night herethe staff here are very nice. I would recommend it to my friends and family.
2018-08-24
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 紅油抄手
  • 松子黑松露炒飯
  • 香煎自家野生竹笙腐皮卷
  • 秘製一家蓮藕餅
2018-08-30 508 瀏覽
容我響到講多句,食素同食齋係唔同嘅,係兩樣嘢黎咖,今餐我地選擇嘅係素食,呢間素食舖有好多種類選擇唔想食肉嘅朋友真係啱晒飲食競爭咁大,唔唸多樣化真係吸引唔到客人,我地一班人都鍾意周圍去飲飲食食,今次呢間素菜館有段時間無黎嚕,水準依然好,而且依家連川菜都有得食!佢地嘅紅油抄手一早已經好出名,對於鍾意食餃子嘅朋友仔真係要試,個汁真係調得好好味,每次都係我必食之選!黑松露松子炒飯都好得,飯炒得夠乾身,好有咬口,對於我呢啲黑松露迷黎講有黑松露更加加分我地仲試埋佢地嘅川菜,果然有驚喜,夠辣夠入味,裡面仲有粉條Pizza唔使講都係一定要食,勁多芝士好邪惡啊我地一行六人勁滿足!只係班男人無酒飲啫
唔想食肉嘅朋友真係啱晒

黑松露松子炒飯都好得

我地仲試埋佢地嘅川菜,果然有驚喜,夠辣夠入味,裡面仲有粉條

Pizza唔使講都係一定要食,勁多芝士好邪惡啊
我地一行六人勁滿足!只係班男人無酒飲啫

紅油抄手
水煮猴頭菇
黑松露松子炒飯
紅油抄手
水煮猴頭菇
黑松露松子炒飯
2018-08-28 384 瀏覽
在香港,素食越來越流行,食物同餐廳既選擇都多左好多,素食唔再只係好重味既澱粉質!反而食香味俱全!如果唔係呢間餐廳寫到明係素食,我真係以為d肉係真,因為味道真係好似,而且好好味!連我戈位食開素既朋友一試,都覺得食物煮得好好!最新推介既餐牌上我們就點左呢個4號XO醬爆翡翠百頁豆腐,都幾清甜!鹽酥雞,唔會整到好熱氣,忍唔住食晒成碟!咕嚕肉,幾juicy,好夠味!陳村粉,有少少乾身,份量好足素食來講,價錢合理,又大大份,絕對係抵食!

鹽酥雞,唔會整到好熱氣,忍唔住食晒成碟!

咕嚕肉,幾juicy,好夠味!

陳村粉,有少少乾身,份量好足

素食來講,價錢合理,又大大份,絕對係抵食!
2018-08-28
2018-08-13 230 瀏覽
媽咪最近想買新包包, 見佢呢年都辛苦了, 所以就諗住帶佢出尖沙咀一齊揀~~~ 咁係揀手袋前, 當然要醫肚先啦, 見大家想想食清啲, 就來到太子既素食一家~ 素食一家都來過幾次, 覺得地方幾舒服, 服務員有禮勤快, 而且呢度唔同出面一啲素食店, 佢係真係落足心機去創出好多創意素菜給大家~ 價位方面都合理, 小菜約幾十元左右, 另外仲有素翅、炸物、小菜等等~~~ 我地點左幾款: 自家齋滷味拼盤 紅燒野生竹笙素翅 招牌羅漢上素脆面 生磨芝麻糊 桂花桂圓雪耳羮 自家齋滷味拼盤 - 一次過試齊3款口味, 個人最中意酸齋, 唔會太重味,酸酸地好開胃! 紅燒野生竹笙素翅 - 比我地街上食到既碗仔翅豪華升級牌~ 湯頭唔會太杰亦唔會太濃味, 入面有好多粉絲和竹笙絲, 每一口都充滿唔到層次同口感~ 一客(大)就夠4人用, 每人可分到2-3碗, 抵食~ 招牌羅漢上素脆面 - 這個好好食!!,面炸到好香好脆, 上面鋪左好多雲耳, 粟米心, 冬菇草菇, 獻漿唔會太杰, 食落去好足料好夠味, 但又唔會太咸, 成碟比我地極速清左~ 生磨芝麻糊 - 足料好味, 又唔會太水漾漾又唔會太杰, 食

佢係真係落足心機去創出好多創意素菜給大家~

我地點左幾款:

自家齋滷味拼盤
紅燒野生竹笙素翅
招牌羅漢上素脆面
生磨芝麻糊
桂花桂圓雪耳羮

自家齋滷味拼盤 -

紅燒野生竹笙素翅 -

生磨芝麻糊 - 足料好味, 又唔會太水漾漾又唔會太杰, 食得出係自家製唔係用粉溝開水的~

而且芝麻糊補肝腎, 多吃對身體好!

媽咪就食桂花桂圓雪耳羮 - 甜甜地滋潤補肺, 而且桂花令到成個甜品都好香, 桂圓再加雪耳,
又滋補又美味!

素食一家
旺角洗衣街145號正華大廈地下
2018-08-12
1 分鐘 (堂食)
自從改變了生活習慣,多菜少肉,媽媽亦開始被我感染,慢慢吃多了蔬菜生果,周日中午,決定帶她來素食一家吃齋菜。餐廳一向以新鮮蔬果入饌,而且提倡少鹽、少油、少糖,所以,我都會不定期的來幫襯。香芋荔蓉卷荔蓉卷口感酥脆,荔蓉軟軟綿綿,帶點鹹香,油膩感不重,吃時蘸上甜酸醬,味道會更豐富。蜜豆炒百合淮山整個小菜非常清新,蜜豆、百合及淮山三款材料都含有豐富營養,蜜豆及淮山口感爽脆,百合清甜,配上黃椒、紅椒及雲耳,感覺健康,佐飯一流。松子黑松露炒飯炒飯味道超級美味,不但帶有黑松露的獨有香味,而且飯粒炒得挺乾身,口感油潤但不油膩,配上松子及蔬菜粒粒,令口感及味道提升。黑松露黃耳菌豆腐同樣是以黑松露為主調的小菜,雖然黃耳的數份量較少,但煮得非常入味,而草菇入口帶有濃郁的黑松露香味,西蘭花爽口,豆腐滑溜溜,讚。女

香芋荔蓉卷

蜜豆炒百合淮山

黑松露黃耳菌豆腐

2018-08-12
午餐
2018-07-19 208 瀏覽
食材佳 烹調佳 最中意齋滷味拼盤,出面嘅通常都係凍冰冰,但係呢度嘅竟然係熱辣辣,非常感動!The best Chinese vegetarian place that I would recommend to my friend. 齋口又齋心!
食材佳 烹調佳

齋口又齋心!
2018-07-12 243 瀏覽
健康素食愈來愈朋友提倡素化飲食,除左健康身體,更主張唔殺生。 素食一家 係一間出名素食餐廳,幾個朋友前前後後都黎過,我就第一次食。粟米蘆筍粒豆腐羹(窩)$98大大碗粟米羹,粟米蘆筍&豆腐三款鮮色食品,會令人有種無名喜悅,特別開胃。秘制一家蓮藕餅$85蓮藕餅好厚,中間夾有好似芋頭蓉,煎到金香,唔會有熱氣feel!石磨芝麻糊(窩) $98芝麻糊幾香,又夠烏黑,就是為了黑髮叫呢個甜品🤣。味道唔甜,比想像中有點稀,總體也不錯。餐廳限時個半鐘用餐,但我地8半入場,食到餐廳打烊。
健康素食

粟米蘆筍粒豆腐羹(窩)$98

秘制一家蓮藕餅$85

石磨芝麻糊(窩) $98

餐廳限時個半鐘用餐,但我地8半入場,食到餐廳打烊。

2018-07-08 371 瀏覽
最近同朋友A愛吃素食,見面就會諗到要吃素。出到旺角都自然想吃素。呢間之前喺素食group見一介紹過,咪試下囉。不過星期四夜晚7點幾要等位,我有啲想轉第二間。 但朋友A不願走來走去。利申:唔喜歡排隊等食,因為排完一輪,唔好食會好傷心。大約等咗20分鐘,就有位。由於肚餓關係,好快點好菜。菠蘿咕嚕肉。竹笙腐皮卷。xo醬百頁豆腐。咕嚕肉的質地真係好似肉,幾好味。百頁豆腐辣辣地,又彈彈地,幾好味。竹笙腐皮卷,好香口。三樣菜,都好味,可以令我們再食。食完豐富嘅晚餐,返屋企先發現今日係十五。下次食素真係要望下日曆先。差啲錯過了美食。
最近同朋友A愛吃素食,見面就會諗到要吃素。
利申:唔喜歡排隊等食,因為排完一輪,唔好食會好傷心。
大約等咗20分鐘,就有位。
由於肚餓關係,好快點好菜。
菠蘿咕嚕肉。竹笙腐皮卷。xo醬百頁豆腐。
咕嚕肉的質地真係好似肉,幾好味。
百頁豆腐辣辣地,又彈彈地,幾好味。
竹笙腐皮卷,好香口。
三樣菜,都好味,可以令我們再食。

xo醬百頁豆腐
竹笙腐皮卷
菠蘿咕嚕肉
xo醬百頁豆腐
竹笙腐皮卷
菠蘿咕嚕肉
2018-07-07 228 瀏覽
之前已經試過這家食店,感覺非常不錯。一直找想找機會再試一試,難得今天有空檔, 當然要再Encore。今次點了四款餸, 值得一讚就是食店上菜速度非常快,每道菜餚都是十分夠火喉,盡顯廚師的功架。【涼拌海蜇手撕雞 - $48】這道是冷盤菜,非常好味,青瓜十分爽甜,口感一流,海蜇和手撕雞完全吃不出是素食,仿真度極高。【籠仔梅菜蒸茄子 - $68】爽甜的茄子配上梅菜,完全沒有違和感,十分匹配,雖然用蒸籠炮製,味道依然濃厚。【菠蘿咕嚕猴頭菇 - $78】酸酸甜甜的咕嚕汁佐以猴頭菇,加上菠蘿、青椒, 色澤鮮艶,味道一絕。【醬皇魚翅炒飯 - $98】炒飯有點微辣,但是非常惹味,米飯炒得粒粒分明,吃起來十分有嚼勁。素食一家是我吃過眾多素食店之中最難忘的一家,店舖裝潢舒適寬敞,每次都播放著令人放鬆的音樂,在這裏用餐真是十分舒服。

【涼拌海蜇手撕雞 - $48】

【籠仔梅菜蒸茄子 - $68】

【菠蘿咕嚕猴頭菇 - $78】

【醬皇魚翅炒飯 - $98】

2018-07-03 217 瀏覽
陪嫲嫲行完花墟後同佢去食lunch,行過附近洗衣街有間素食一家,門口有張poster話逢星期三會拎10%嘅營業額去做善事,嫲嫲建議入去試試可以一舉兩得,做善事之餘又可食番餐。店舖裝飾好有心思,牆壁上掛咗一邊係中式另一邊係西式嘅畫;中西合璧好特別啊!店鋪最近有新推介菜式;其中一款係黃耳🎃盅;好有鑊氣;一上枱就香氣四溢;盅內載咗黃耳同埋好多各種唔同種類嘅菇,;咸淡適中,我哋連🎃肉都食清光👏🏻蓮藕同竽頭係我自愛,啲味家鄕蓮藕餅啱晒我,有兩塊蓮藕夾住芋頭茸係中間,蓮藕好爽脆;芋頭軟綿綿夠粉,煎到香噴噴;我已急不及待夾入口😋,一次過可以食到兩樣至愛嘅食物,感覺好滿足。西🍋猴頭菇🍋醬酸酸甜甜好醒胃;猴頭菇炸到外脆內嫩,一啲都唔覺肥膩,食到我唔停口👍加埋呢碗桂花圓肉雪耳𡙡糖水,甜味適中,夠晒滋潤,食埋感覺好完美👏🏻

👏🏻

👍

• 秘製一家蓮藕餅
  • 西檸候頭菇    黃耳南瓜盅
2018-06-30 200 瀏覽
是日農曆十五,朋友要齋戒,佢帶我黎 素食一家。涼拌海蜇手絲雞(右下)開胃冷盤小菜,海蜇食落先知係蒟蒻整,好爽口,又有紅蘿蔔絲&青瓜絲&素雞肉絲,撈埋芝麻,真係會食唔停。酸辣燴素翅 (細)(左上)朋友推介素翅,料幾足,有木耳、紅蘿蔔絲,真係酸辣並齊,味道比起真翅味道更重。松子黑松露炒飯(右上)一款好健康炒飯,素食菜式,紅蘿蔔一定係主腳,幾乎道道菜都有佢份,炒飯有黑松露帶出香味,有松子&粟米,令炒飯好有咬口。蓮藕果仁四蔬(左下)外貌好似炒咕嚕肉,蓮藕幾爽口,酸酸甜甜,做法幾新穎。餐廳環境幾舒適,又有玄米茶飲,總體而言好滿意。
是日農曆十五,朋友要齋戒,佢帶我黎 素食一家。

涼拌海蜇手絲雞(右下)

酸辣燴素翅 (細)(左上)

松子黑松露炒飯(右上)

蓮藕果仁四蔬(左下)
外貌好似炒咕嚕肉,蓮藕幾爽口,酸酸甜甜,做法幾新穎。

餐廳環境幾舒適,又有玄米茶飲,總體而言好滿意。
酸辣燴素翅 (細)
蓮藕果仁四蔬
酸辣燴素翅 (細)
蓮藕果仁四蔬
  • 涼拌海蜇手撕雞
2018-06-26 152 瀏覽
星期六終於放假,雖然要冒住黃雨外出,但實在唔可以畀天氣浪費一日好好嘅假期,所以堅持出街出去輕鬆一下。今日嘅行程主要喺旺角。開始行程之前,當然要醫肚。平時返工身不由己,有時都未必控制到食啲乜嘢,green Monday可能會比較困難;所以趁星期六嚟一個green Saturday ,去咗旺角東站附近嘅素食一家,享用素菜。素食都可以好豐富,除咗有主菜,亦都有甜品,也有令人驚喜嘅飲品,講緊嘅係呢罐汽水。第一次接觸到有機可樂 (HKD20), 雖然售價比起普通可樂貴咗一啲,但係可以gluten free ,亦不含咖啡因,有唔同嘅身體需要照顧,或者只係想飲得健康啲,都可以考慮一下。甜度同味道和一般既可樂分別唔大,唯一缺點唔係好夠氣。主菜係醬皇魚翅炒飯,冇經歷過魚翅撈飯嘅揮霍,只能夠透過素翅滿足一下虛榮感。英文版有寫明係veggie fin,所以千祈唔需要有不必要嘅幻想,以為 HKD98就可食到真魚翅。炒飯加入xo醬,微微香辣嘅味道食得更加醒神。各種顏色嘅雜菜粒增加了營養,豐富了顏色,食指大動。甜品是薑茶菊花(HKD38),師傅用咗非常巧奪天工嘅刀功,將豆腐花切割成菊花形狀;一朵精巧嘅菊花放在辣度

甜品是薑茶菊花(HKD38),師傅用咗非常巧奪天工嘅刀功,將豆腐花切割成菊花形狀;一朵精巧嘅菊花放在辣度十足嘅薑茶之中,再加上已經調到恰到好處嘅甜味,無需再添加任何額外調味,整個薑花薑茶已經是絕配。雖然現在是夏天,但出入冷氣地方頻繁,很易被冷氣攝親;適時飲杯薑茶驅寒,對身體也有莫大好處。
2018-06-10 184 瀏覽
同朋友打完波,想食D清淡D嘅野,發現有間素食店。就入去試下。坐低後侍應送來一壶玄米茶,D茶好濃好香。發現枱上有個寶盒,啊原來係牙簽盒。 間食店餐牌都好细心,除左有圖片外,有D菜式前面有公仔表示招牌菜,食肉獸,含奶….我地就點左幾個招牌菜 鱼生刺身拼盤,對於茹素的人,的確唔錯 例湯好清甜,好有住家湯味道,好味 腐皮卷好足料,我地每人都食左件,內裏既素菜好新鮮!西檸猴頭菇,咬落啲菇到好爆汁再混入啲西檸味好fresh呀👍🏻松子黑松露炒飯,好香松露味,份量都好足,值得一試!今日週末,啲待應招呼一流,仲好主動加茶添,低讚!
 鱼生刺身拼盤,對於茹素的人,的確唔錯
 例湯好清甜,好有住家湯味道,好味
 腐皮卷好足料,我地每人都食左件,內裏既素菜好新鮮!
松子黑松露炒飯,好香松露味,份量都好足,值得一試!
今日週末,啲待應招呼一流,仲好主動加茶添,低讚!
2018-06-07 175 瀏覽
平時逛開旺角,肚子餓了,找吃。剛巧朋友最近不知道得了什麼感悟,突然想吃素了。然後,找到了這間素食店。店內佈置典雅 而且十分中式 為點菜已經足夠朋友們打卡餐廳餐牌內有大量菜式選擇, 而且有“食肉獸之選”即便口說要吃素食 但心理還是想吃肉的我們 幾乎所有的素菜都是食肉獸之選吃素菜的初哥 總是會玩一個有趣的遊戲 就是猜用什麼素料製成一個菜式“台式鹽酥雞” 色香味俱全嚼起來跟雞肉質感一樣! 香味跟一般鹽酥雞沒分別! 感覺非常神奇“北海道芥末龍蝦球”跟我想像的蝦肉質感一樣我的天呀 簡直是實際菜式與標題食物一樣 無花無假不愧是食肉獸之選“椒鹽魷魚” 這個我就很肯定 是菇類炸出來的平常對菇類感覺一般的我 竟然愛上了 “紅燒鴛鴦粉煲”“菠蘿咕嚕肉”經過一餐的素菜 肉質的模仿我已經見怪不怪了 享受的 開始是廚師對於真正肉食的菜式的香味 和味道的造詣今天這個午餐 真係完全滿足了食肉獸想裝素食者的遐想“有機可樂”
然後,找到了這間素食店。

店內佈置典雅 而且十分中式 為點菜已經足夠朋友們打卡
餐廳餐牌內有大量菜式選擇, 而且有“食肉獸之選”
吃素菜的初哥 總是會玩一個有趣的遊戲
就是猜用什麼素料製成一個菜式
“台式鹽酥雞” 色香味俱全
嚼起來跟雞肉質感一樣! 香味跟一般鹽酥雞沒分別!
感覺非常神奇
“北海道芥末龍蝦球”
跟我想像的蝦肉質感一樣
我的天呀 簡直是實際菜式與標題食物一樣
無花無假
不愧是食肉獸之選
“椒鹽魷魚” 這個我就很肯定 是菇類炸出來的
平常對菇類感覺一般的我 竟然愛上了
“紅燒鴛鴦粉煲”
“菠蘿咕嚕肉”
經過一餐的素菜 肉質的模仿我已經見怪不怪了
享受的 開始是廚師對於真正肉食的菜式的香味 和味道的造詣
今天這個午餐 真係完全滿足了食肉獸想裝素食者的遐想
“有機可樂”
  • 有機可樂
2018-05-27 320 瀏覽
很快就到十五了,趁放假陪媽媽去吃齋,平時去旺角回家都會經過素食一家,今天特地過去試一下,裡面的環境挺乾淨舒服。 蘆筍百合炒猴頭菇平時用猴頭菇熬湯就比較多,沒有想到猴頭菇還可以炒菜,炒猴頭菇的口感豐富,香酥表皮,入口有韌勁,搭配鮮嫩蘆筍百合鮮甜可口。 秘製一家蓮藕餅蓮藕夾芋頭,表面煎至金黃色,外表香脆入口軟綿。松子黑松露炒飯黑松露味道豐富,飯粒均勻,不油膩,加上松子和芥蘭頭,咬起來有不同的層次感。齋滷味拼盤中間的齋滷外觀很像叉燒肉,另外兩款齋鹵豆香味與酸甜交融,甜而不膩。

秘製一家蓮藕餅
蓮藕夾芋頭,表面煎至金黃色,外表香脆入口軟綿。