2021-12-12 1686 瀏覽
老婆周三晚嘅興趣班今晚喺最後一堂,下一輪要下個月先開番,所以,特意今晚出街食。佢放學行過嚟佐敦都近,所以,揀咗一家新開無耐嘅泰菜館「素可泰」試試。單看門面都幾光鮮,入到鋪內,特色嘅吊燈,特色嘅壁磚,加上牆上嘅壁畫,裝潢較摩登,又帶點泰國風情,最好就喺唔會滿天神佛之類。而且,又夠光猛,最緊要喺啲枱櫈唔會排到好逼夾!最有趣喺用番茶記嘅擺餐具方式,就喺枱旁嘅抽櫃,呢個設計真喺帶嚟好多方便。翻一翻餐牌,見到好多耳熟能詳嘅泰菜菜式,類別由前菜、冷盤、湯品、咖喱、主菜、飯麵、飲品,到甜品,一應俱全,選擇非常多。初時,睇店名我真喺以為同素食有關,雖然餐牌內確喺有一頁素食,但大部份都唔喺,事後睇維基,原來「素可泰」喺泰國歷史上嘅首個有史料可以查證嘅王國,但都已經喺1238年至1438年嘅事。蝦膠皮蛋 $68 簡單嚟講,就喺將打好嘅蝦膠包住啲皮蛋香炸,小弟都未食過呢道小食,所以,第一次試嘅感覺喺幾特別。啲蝦膠打得好彈牙,亦包得厚身,配皮蛋,效果唔錯,沾上少少泰式甜酸醬,更有風味。泰式炒芥蘭 $69 既然同老婆食飯,點選菜式時自然會就佢,嗌啲蔬菜類,幾款蔬菜中佢就鍾意芥蘭多少少。啲芥蘭色澤青翠,炒得火喉恰
。而且,又夠光猛,最緊要喺啲枱櫈唔會排到好逼夾!
,但都已經喺1238年至1438年嘅事。
蝦膠皮蛋 $68

蝦膠皮蛋
蝦膠皮蛋
泰式炒芥蘭 $69

既然同老婆食飯,點選菜式時自然會就佢,嗌啲蔬菜類,幾款蔬菜中佢就鍾意芥蘭多少少。啲芥蘭色澤青翠,炒得火喉恰好,口感爽脆,加入咗泰式豆板醬去炒,味道鹹香。
泰式炒芥蘭
蝦金邊粉 $88

原先就睇中一道蟹肉炒粉絲,可惜已沽清,退二求其次,老婆就揀其最心水嘅泰式炒金邊粉,可以揀配蝦或煮雞,佢就選前者。出嚟嘅成品炒得有辦有眼,仲將花生碎分開上,對堅果敏感嘅人就可以唔使怕。金邊粉炒得濕潤,卻唔會黐埋一嚿嚿,味道酸酸甜甜,咪以為得面頭幾隻蝦,粉內仲有好多鮮蝦,蝦肉鮮爽。
蝦金邊粉
芒果沙冰 $38
、熱檸水 $22
本來想飲龍眼冰,但又想試試啲芒果沙冰,最後都揀後者,果然無揀錯。個沙冰打得好幼細,芒果味亦喺好濃郁,不過,飲落有少少似印度隻「芒果酸奶」(Mango Lassi),當然無酸味,但覺得有少少奶味,口感滑流流咁,襯住啲蝦膠皮蛋嚟食就最正。老婆就飲番佢一向嘅熱檸水,晌度飲,又無啲加配優惠,梗喺唔抵啦!
芒果沙冰 $38、熱檸水 $22
雖然都只喺三道食物,但份量足,都已經食得我哋好飽,而招呼又幾好,定價相宜,最正喺無加一嘛,好似去咗一家賣泰菜嘅茶記,快靚正。
2021-12-12 46 瀏覽
同朋友经过佐敦道,见到一间好特别嘅泰国菜馆,第一眼望落就俾人有种感觉係一间泰国食素嘅菜馆,原来唔係食素嘅,我就好奇咁问个老闆点解用素可泰呢个名,原来係呢个名係好有名氣,素可泰其实係泰泰国第一王朝,素可泰皇朝(室利膺陀罗铁)。素可泰意思係快乐嘅开始,係泰国一个地方名叫素可太府,泰国有一间叫素可泰餐厅係当地非常出名及有一队足球队亦是叫素可泰足球队。亦是係台北都有一间叫素可泰泰国餐厅亦非常出名,除咗个名之外食物嘅质素亦係非常之好,下次要同一班好朋友去食。

青芒果鱼

爆炸蝦

咖哩蟹

青芒果鱼
爆炸蝦
咖哩蟹
2021-12-10 54 瀏覽
經過佐敦搵有咩食,見到新開餐廳,就入去試一試,裝修環境舒服,光線充足,中高檔泰國餐廳,最緊要係地方乾淨,坐得好舒服素可泰原來係泰國第一個王朝意思係幸福曙光快樂嘅開始 泰國有一個地方叫素可泰府,位於永河河谷今日12月5日 19:30 左右三個人同屋企人食飯 好快就有位叫左3個餸 一個甜品🍮青芒果魚 $236 冬陰公湯$98泰式鳳爪$78 芒果糯米飯$68份量好大碟 價錢又合理 正宗泰國人廚師👨🏿‍🍳好適合一家大小去食

素可泰原來係泰國第一個王朝
意思係幸福曙光快樂嘅開始
泰國有一個地方叫素可泰府,位於永河河谷

今日12月5日 19:30 左右

冬陰公
芒果糯米飯
泰式鳳爪
2021-12-05
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
青芒果魚
冬陰公
芒果糯米飯
泰式鳳爪
2021-12-07 49 瀏覽
這家餐廳座位非常寬敞,環境有濃濃的泰國風味,讓人來的時候看了食譜就胃口大增。服務員上菜速度很快,服務也非常貼心周到,讓人來了賓至如歸。這家餐廳的豬頸肉飯分量十足,米飯配上醃製、燒烤過的豬頸肉,味道鮮香可口、非常好吃。同時還有特色醬料,蘸著豬頸肉搭配米飯吃,甜、鮮、爽口,一入口便好像來到了泰國。春卷是我向來喜歡的食物。沒想到這家泰式餐廳的春卷那麼香、那麼好吃,很值得一試。裡面的餡料很足,粉絲的香搭配外面麵皮的脆,真的令我一口氣吃了三個都停不下來。豬手外脆裡嫩,咬上去鮮嫩多汁,回味無窮。配的醬汁也很鮮香,酸奶和生菜可以幫助解膩,搭配豬手真的是一絕。總的來說,這家餐廳真的極具性價比,適合平時聚餐,工作日也可以吃這裡的套餐,選擇多樣,菜式新穎。豬頸肉、豬手和春卷都做得非常好,讓人回味無窮
2021-12-01 79 瀏覽
公司附近間素可泰新開張有一個月了。成日經過見到都諗住食, 尋日早收工終於有機會。餐廳取名素可泰☝🏼原來素可泰系泰北一個古都, 而且素可泰王朝, 更是泰國的首個王朝☝🏼餐廳 座位唔會擠迫 都坐得幾舒服椰汁雞湯 - 裏面有好多雞同菇, 飲完勁飽而且d雞肉好嫩滑 好鮮甜 好食呀😋泰式金邊粉 食泰國菜特別鍾意食pad Thai 泰式黃咖喱 椰香濃郁, 牛腩好淋 而且份量都唔少☝🏼有椰香得來又唔會蓋過咖喱味, 整體都好滿意👍椰青 椰汁沙冰兩個人食到捧住個肚🤭總結 坐得舒服 侍應又有禮貌味道唔錯份量又足,性價比高👍值得再回頭😃
公司附近間素可泰新開張有一個月了。
成日經過見到都諗住食, 尋日早收工終於有機會。

餐廳取名素可泰☝🏼原來素可泰系泰北一個古都,
而且素可泰王朝, 更是泰國的首個王朝☝🏼

餐廳 座位唔會擠迫 都坐得幾舒服

椰汁雞湯 - 裏面有好多雞同菇, 飲完勁飽
而且d雞肉好嫩滑 好鮮甜 好食呀😋

泰式金邊粉 食泰國菜特別鍾意食pad Thai

泰式黃咖喱
椰香濃郁, 牛腩好淋 而且份量都唔少☝🏼
有椰香得來又唔會蓋過咖喱味, 整體都好滿意👍

椰青 椰汁沙冰

兩個人食到捧住個肚🤭

總結 坐得舒服 侍應又有禮貌
味道唔錯份量又足,性價比高👍
值得再回頭😃

2021-11-29 45 瀏覽
今晚食的是一間位於佐敦的泰國菜,一間名稱聽落似食素,卻原來是泰國的一個地方名和第一王朝名稱的泰式餐廳-素可泰。餐廳裝修很別緻,頗有特色。豬頸肉沙律$88裏面豬頸肉的份量都不少,豬頸肉切得頗大件,裏面有較多的蔥及有洋蔥、紅蘿蔔絲等等,豬頸肉好爽口,味道酸酸甜甜,很惹味。香茅雞翼$58經炸過的啡金的顏色,上枱已令人覺得很吸引,入口有香茅的香味,且雞翼醃得很入味,炸到外脆內嫩滑,秘製醬汁酸酸甜甜,好惹味!香葉肉碎配煎蛋飯$68差不多每食泰菜,都喜愛食香葉肉碎飯,加埋個流心蛋,真是拌飯的美味菜式。配番兩個凍飲-凍檸樂及椰汁冰,這就是愛上泰菜的理由~~~

餐廳裝修很別緻,頗有特色。

豬頸肉沙律$88

香茅雞翼$58

香葉肉碎配煎蛋飯$68

配番兩個凍飲-凍檸樂及椰汁冰,這就是愛上泰菜的理由~~~

係佐敦做完嘢,心癮起突然想食泰菜,search openrice係附近有間新店素可泰,又獨自走去試吓先😆店內都光猛企理,座位都寬敞,睇吓有咩食先。見餐牌都多選擇,我就選了:札肉沙律(半份) $39札肉都算厚身大片,咬落爽口,酸酸辣辣都幾醒胃🌶咖喱炒花甲 $108呢個泰式咖喱汁不是辣的,味道甜甜地,花甲肉質隻隻肥美。生菜包 $88豬肉碎加埋洋葱炒得很香口,不過我覺得唔夠辣🤭所以同店員講可否加辣,店員都好好叫廚房再加辣🌶🌶所以食得很辣可order前講定要小,中,大辣🌶🌶配合埋新鮮生菜😋加辣後更加惹味👍龍眼冰 $32喜歡味道調較啱啱好,又不會太甜,吃辣最好飲番杯冰凍龍眼冰😍
店內都光猛企理,座位都寬敞,睇吓有咩食先。

見餐牌都多選擇,我就選了:

札肉沙律(半份) $39
札肉都算厚身大片,咬落爽口,酸酸辣辣都幾醒胃🌶

咖喱炒花甲 $108
呢個泰式咖喱汁不是辣的,味道甜甜地,花甲肉質隻隻肥美。

生菜包 $88

龍眼冰 $32
喜歡味道調較啱啱好,又不會太甜,吃辣最好飲番杯冰凍龍眼冰😍

2021-11-25
2021-11-24 94 瀏覽
去佐敦配完零件搵個地方食埋飯先啦見到間新餐廳 個名好吸引我「素可泰」 之前睇套古裝泰劇成日出現呢個字係泰國第一個王朝 亦係當時嘅首都名整番個椰青先 正宗泰國椰子 夠晒清甜椰肉都好嫩滑泰式柚子沙律個汁好好味 酸酸辣辣咁炸乾蔥炸蒜魚露青檸夠惹味 仲有少少椰香柚子夠晒甜又多汁 呢個真係必食 完全泰國風味雞肉串燒半打雞肉本身醃得夠入味 燒完仲係好嫩滑唔會乾個沙嗲醬好正 好濃花生味飛天通菜夠鑊氣 主要係蒜香味食落個辣味愈嚟愈出臘腸炒飯超大碟 臘腸用嚟炒飯多左種油香炒飯夠乾爽 粒粒分明本身仲諗住留肚食芒果糯米飯但已經太飽 唯有留番下次啦夜晚人均都係150 好抵呀
去佐敦配完零件

本身仲諗住留肚食芒果糯米飯
但已經太飽 唯有留番下次啦
夜晚人均都係150 好抵呀

2021-11-23 72 瀏覽
話說今晚行緊去柯士甸站果陣,老婆無啦啦話好肚餓想食埋飯先番屋企,咁啱喺隔離就有間泰菜,我都未睇清楚果陣佢二話不說就行左入去,不過見入面都企企理理就即管試下,開頭仲以為餐廳素可泰係食素既,後來睇番先知原來素可泰係泰國其中一個地方名,仲要係第一個王朝既名黎,都幾特別。首先重點推介香茅雞翼,皮好薄又好香脆,雞肉嫩滑又juicy,實在係非常出色。另外個菠蘿炒飯都非常好味,唔好睇菠蘿炒飯好似好普通,其實我平時成日都覺得好多餐廳炒飯炒得好求其,但係呢間餐廳炒得好出色,每一粒飯都感受到暖暖既鑊氣,每一粒飯都好有口感,配菜無論菠蘿肉鬆腰果份量都多,實在係100分既炒飯。之後個青咖哩牛少少辣但又好惹味,d汁用埋黎撈個炒飯簡直一流。炒芥蘭菜嫩入味夠淋,唔錯。芒果沙冰就真係有粒粒既芒果肉,好豐富。最後埋單先發覺原來價錢唔貴喎,真係值得encore。

炒芥蘭菜嫩入味夠淋,唔錯。

2021-11-22 59 瀏覽
今日去左佐敦shopping,同朋友為到聖誕節開個girl’s party做準備!我地買左好多聖誕裝飾品和禮物行到中午超肚餓,經過一間新開張泰式餐廳,睇到店員我以為食素食,原來都可以滿足食肉女孩既慾望我見到仲有lunch menu,就叫左一個午市套餐!每次食泰國菜,我都會叫青咖哩雞飯,咖哩香甜辛辣度唔會太高,椰香濃郁,雞肉香嫩唔會乾身,雞肉大件份量都唔少!我叫左龍眼冰,最愛食龍眼甜度不高,清香龍眼味道!
甜度不高,清香龍眼味道!
2021-11-18 69 瀏覽
佐敦都幾多泰國菜,但有d都幾貴,搵下搵下見到間幾新淨,又吾貴既泰國餐廳,重點係有蝦膠皮蛋同芒果糯米飯吸引咗我我自己一個人食左碟芒果糯米飯,好好味芒果夠甜,糯米飯暖暖地又吾太硬,一份係紫米一份係糯米,口感好豐富,超飽小食係生菜包,肉碎夠辣,又大大碟另一小食,蝦膠皮蛋,有成12件,好多,蝦膠包住皮蛋吾會跌,蝦膠彈牙,點泰式酸辣醬勁好味,勁抵食主菜係雞肉金邊粉,炒得好香,吾會黐埋一堆堆,正,加少少青檸汁👍🏻👍🏻
同芒果糯米飯吸引咗我

我自己一個人食左碟芒果糯米飯,好好味

小食係生菜包,肉碎夠辣,又大大碟

另一小食,蝦膠皮蛋,有成12件,好多,
蝦膠包住皮蛋吾會跌,蝦膠彈牙,點泰式酸辣醬勁好味,勁抵食

2021-11-18 52 瀏覽
收工去咗佐敦見到呢間《素可泰》,以為係素菜館😅,望真D原來食泰菜,試吓先😊!生菜包 $88軟滑肉碎惹味洋蔥,炒得香口之餘,點了小辣剛剛好,配合新鮮生菜,越食越開胃,一次過滿足菜和肉的需要😋!雞金邊粉$78金邊粉賣相好靚,煙韌感十足,雞肉、芽菜、韮菜、蛋絲集合而成,甜甜地,加埋果仁碎和伴邊的青檸一齊食,幾有風味!拼盤$108精選 5 款泰國地道小食~有炸魚餅、炸蝦餅 、春卷、 咖喱角和雞棗配搭泰式醬汁,味道正常,但勝在乜都有😊!椰汁沙冰$38一杯真材實料的沙冰,每啖都充滿椰香,配合埋内裹口感軟綿嘅椰肉和爽口的大樹菠蘿,絕對係必飲推薦👍🏻👍🏻👍🏻!

生菜包 $88

雞金邊粉$78