為了留言特地開了openrice 賬號。$67 拿破侖意粉只有4口的分量,跟店員反應後只有提供白飯或净意面。味道雖然調的不錯,甜鹹適中,但由於配料極少(煙肉及洋葱給太少)口味單調。南瓜湯(?)淡而無味,不過質感不錯,順滑。還有冷氣滴水,把我衣服都滴溼了。如果有下次的話希望可以改善。
2024-05-09
話說今日行過葵興做野,食飯時間周圍搵野食,咁啱見到呢間餐廳門面最新淨就入去試下啦。中午時間都算幾爆場,不過就唔洗等位入去直接安排位比我坐低。餐廳係用QR code掃碼點餐,係工廈區都比較少見,不過啱哂我地呢種選擇慢嘅人!!最緊要係多飯少冰少甜自己點單唔怕漏。叫左個海南雞飯試下,等左幾分鐘就到,都算快。隻雞味道唔錯又大份,個油飯出哂煙熱辣辣好正!!仲有碟仔菜送,凍飲又唔洗加錢,今時今日都算良心架啦。見佢一路多人入黎,待應都好有禮貌無一見我食完就趕客咁,慢慢飲埋杯奶茶先走。整體感覺幾好,下次過黎葵興會再食!!
中午時間都算幾爆場,不過就唔洗等位入去直接安排位比我坐低。
最緊要係多飯少冰少甜自己點單唔怕漏。
叫左個海南雞飯試下,等左幾分鐘就到,都算快。
隻雞味道唔錯又大份,個油飯出哂煙熱辣辣好正!!
仲有碟仔菜送,凍飲又唔洗加錢,今時今日都算良心架啦。
整體感覺幾好,下次過黎葵興會再食!!
2023-03-30
  • 海南雞飯
2022-12-16 784 瀏覽
$25淨係食你個通粉 使鬼食你咩?兩次早餐都冇咗個煎雙蛋都唔係價錢嘅問題… 係冇咗我想食嘅嘢我不如去隔離食貴啲😡裝修完,仲衰過以前 裝修得幾靚都冇用真係以後都唔會幫襯搵自己笨 😡😡😡😡😡
$25淨係食你個通粉 使鬼食你咩?

兩次早餐都冇咗個煎雙蛋

都唔係價錢嘅問題… 係冇咗我想食嘅嘢

我不如去隔離食貴啲😡

裝修完,仲衰過以前 裝修得幾靚都冇用

真係以後都唔會幫襯搵自己笨 😡😡😡😡😡
2022-12-16
外賣自取
早餐
2021-01-11 1791 瀏覽
鰻魚定食跟關東煮同一隻蛋,主角蒲燒鰻魚唔係好肥美,得少少魚油味,都係靠甜醬油同半條蟹柳配白飯。關東煮得兩舊白蘿蔔,蛋係一隻熟心鹵蛋。定食亦冇跟麵豉湯。白汁栗米焗豬扒飯,豬扒切左一條條,肉質唔會死柴,炒飯底香口夠乾身,配埋白汁栗米,胃口大增。兩個主食加埋$13x ,份量少,味道可,性價比低D。

兩個主食加埋$13x ,份量少,味道可,性價比低D。
2021-01-11
2017-04-27 4259 瀏覽
紅山不在半島, 在葵興的工廠大廈, 到附近辦點事, 行經紅山, 午飯時間很多人在排隊等位, 肚子剛餓, 一個人比較容易攝位, 便入去睇下有咩好嘢食吸引咁多食客。原來系茶記一間除咗一般茶記午餐, 麵食、客飯, 紅山還有供應幾款較高檔次的特式午餐, 我選了蒲燒鰻魚拼燒帶子。熱奶茶 (跟餐)夠熱, 茶味濃, 都幾滑口。蒲燒鰻魚拼燒帶子 ($70 包飲品 or 餐湯)賣相一般, 味道如何? 下面分解;粟米粒 ~ 罐頭貨, 欠誠意。照燒鰻魚 ~ 肥美嫩滑, 唔夠香, 鰻魚完全無燒過的跡像, 如果燒一燒出少少油份, 鰻魚才會又香又滑呢, 照燒汁還可, 不會太鹹。燒帶子 ~ 大隻, 帶子爽口帶鮮。米飯 ~ 飯粒好腍, 不像珍珠米口感, 有點失望.

原來系茶記一間

熱奶茶 (跟餐)
夠熱, 茶味濃, 都幾滑口。
熱奶茶 (跟餐)

蒲燒鰻魚拼燒帶子 ($70 包飲品 or 餐湯)

蒲燒鰻魚拼燒帶子 ($70 包飲品 or 餐湯)
賣相一般, 味道如何? 下面分解;
粟米粒 ~ 罐頭貨, 欠誠意。
燒帶子 ~ 大隻, 帶子爽口帶鮮。
米飯 ~ 飯粒好腍, 不像珍珠米口感, 有點失望.
2016-06-06 3663 瀏覽
中午喺葵涌的確冇咩好食,係工廈區呢間紅山,唔係朋友仔帶我來我都唔識今日叫咗個燒牛扒拼炸蝦便當先講前菜,右上角嘅係關東煮,有蘿蔔、魚蛋同類似魚蛋嘅嘢(3舊)好味既右下角係一對雜菜,係無味嘅雜菜,清清地囉!炸蝦炸得好脆,可以話係啱啱好!牛扒亦都好淋,而且有牛味,白飯上面有照燒汁,整體來講係好味嘅!分量對一個女仔來講係食到好飽嘅!餐飲除咗一般咖啡或茶之外,可以揀橙汁蘋果汁利賓納,選擇多啲!仲有甘筍忌廉湯送一個午餐$60 都OK啦!

今日叫咗個燒牛扒拼炸蝦便當

右下角係一對雜菜,係無味嘅雜菜,清清地囉!

分量對一個女仔來講係食到好飽嘅!

仲有甘筍忌廉湯送
一個午餐$60 都OK啦!
2016-03-20 2413 瀏覽
Yo! 又順順利利幫人化完party makeup! 今次要化6個人甘多,所以第一次租間studio黎幫人化,化完岩岩好四點鐘,一落樓對腳就自然入左工廈區既茶餐廳食下午茶喇!😍呢間紅山唔似普通茶記,位於地牢,燈光有一點昏暗,感覺更似舊式扒房。下午茶menu都分左兩張,一張係麵飯類較飽肚,一張係輕食類醫口痕。我同另一位化妝師都未食午餐呀,囉一大桶飯黎就岩喇!😂😂😂 我叫既係 和風蒲燒鰻魚丼丼飯,店員隨即放下所應對既餐具,叉同匙羹。個匙羹好正呀,大大隻,好似日本大食妹「木下」既專用餐具。和風蒲燒鰻魚丼丼飯 下午茶餐 $55餐牌上其實有寫明茶餐既丼丼飯屬於細碗,其實飯既份量大概是屋企飯碗甘多,上面再放一塊肥鰻魚,對於女生來說這個份量已經夠飽。蒲燒鰻魚入口肥美,食到濃濃汁燒味道,甜甜香香,肉質較軟,偶有一些小軟骨,雖然不礙進食,但都會影響口感。不過除此以外,味道是不錯的。雖然是茶餐廳,但都很認真地用上珍珠米,令原本無甚期望的我感到驚喜👍。餐茶包冷熱飲品,檸檬茶有錫蘭茶香,而且無雜味(試過在某些餐廳飲過漂白水味、洗潔精味、毛巾味(!?)⋯) 工廈區的下午茶時間可謂絕對寧靜,能在忙碌過後寧

我同另一位化妝師都未食午餐呀,囉一大桶飯黎就岩喇!😂😂😂
和風蒲燒鰻魚丼丼飯
和風蒲燒鰻魚丼丼飯 下午茶餐 $55

凍檸茶

工廈區的下午茶時間可謂絕對寧靜,能在忙碌過後寧靜地吃到喜歡的鰻魚飯,感到好滿足!

2016-03-18
和風蒲燒鰻魚丼丼飯
凍檸茶
  • 和風鰻魚飯
2015-09-26 1712 瀏覽
紅山算是暫時試過的工廠大廈裡,較為喜歡的一間。午餐的選擇都幾多元化,有港式茶餐廳的菜式,又有日式便當。上一次光顧,還吃了個瑞士餐廳著名的流心吉列豬扒。這天吃了個豬扒飯,有意想不到的驚喜。焗蘋果豬扒飯西餐的黑毛豬,配蘋果蓉並不出其,沒想到港式焗豬扒飯也可以。配菠蘿見得多,蘋果真是頭一回。鋪滿醬汁的焗豬扒飯,第一樣令人驚喜的,是面層厚厚的芝士。要是再焗一點,變得微焦,效果更佳。試完拉成絲的芝士,便到蘋果。切成一片片,焗得又熱又腍,清甜微酸,足足有半個蘋果。唯一不足,不夠多汁。豬扒厚切且醃得入味,碰巧我這份,全都是肉。同事的,有大大條骨。肉已切成塊,不禁想起男友說過,吃豬扒飯要切好的,懶人之選。值得一讚的,還有炒飯底。飯粒不會太腍,又炒得乾身,沒有黏在一起。飯裡混著大量蛋碎,有些還頗大塊的,啖啖蛋香。醬汁正正常常,常見的茶餐廳紅汁。要是能加入新鮮蕃茄,當然更好。可是,這$55包飲品的午餐,可能就要加價了。最近越吃越多,體重上升。一直提醒自己,不要把飯吃光。結果,豬扒飯的醬汁、肉和飯的黃金比例,卻讓我一粒不剩,整碟吃個清光⋯⋯看似簡單的焗豬扒飯,其實是一門學問。
紅山算是暫時試過的工廠大廈裡,較為喜歡的一間。

焗蘋果豬扒飯
看似簡單的焗豬扒飯,其實是一門學問。
2015-09-22
2015-06-18 986 瀏覽
小Rab首次中午來到紅山,幸好不太多人,毋須等位。甫入餐廳,燈光稍暗,氣氛富情調般。被安排到大枱坐下,熱辣辣的天氣之下,餐廳空調尚算足夠。點餐後,侍應要求我們轉到別的4人座位,我們亦順意移動,因卡位較舒適。小Rab點選的日式牛脷丼丼飯,份量比較細,牛脷薄身軟錦錦,口感尚算不錯,加上內附的燒汁,惹味十足。旁邊有少量螺肉,爽口彈牙帶微辣。丼丼飯$48,在這區也算比較實惠,如閣下不是大食的話,是不錯選擇。
小Rab首次中午來到紅山,幸好不太多人,毋須等位。

日式牛脷丼丼飯

2015-06-18
日式牛脷丼丼飯
2013-08-31 754 瀏覽
返工放工, 上上落落, 也經常路過此店。但見早餐時段, 工廠地帶, 人人索價HK$20左右一個早餐, 但這裡卻可叫價HK$30-40。作料雖有點不同, 但也不至於要有這個分別吧!! 所以每每卻步不進。同樣, 午市亦一樣, 叫價異於平常, 於是有日便趁下午餐有優惠, 來試試究竟。要的是一個黑椒叉燒意粉。份量相對較細, 對於我這個工廠區大食人來說, 這個絕不能替我去掉餓的感覺。可是下午茶餐叫價加飲品也要HK$38左右, 感覺都是較貴。不過意粉卻是用上原粒的黑胡椒磨粗粒粉爆香而炒, 鑊氣感覺夠。叉燒厚切, 有質感, 可是味道一般。加上幾片彩椒, 惹味, 油不多, 而有鑊香, 感覺可以。可是整體還是貴了一點吧!!
2013-06-24 477 瀏覽
呢頭工業區, 無咩好野食, 呢間已經算係ok, 不過價錢就有d貴, 好似我呢d低薪打工仔, 日日食就一定afford晤起…咖哩豬頸肉飯 (包drink)味道 : 豬頸肉有醃過, 咖哩味道都ok, 晤辣; 不過好水… 應該係煮熟左豬頸肉, 之後就咁放d咖哩汁上去… 所以d味道分得好開… 個意粉太腍, 同埋比較細碟…杯橙汁… 應該係橙汁+水+糖水, 因為好甜但無咩橙味…賣相 : 晤得, 見到晤開胃, 不過食落又ok…Overall: service正常, 野食算係還好… 不過一個lunch要約$50… 好貴…
咖哩豬頸肉飯 (包drink)
杯橙汁… 應該係橙汁+水+糖水, 因為好甜但無咩橙味…
賣相 : 晤得, 見到晤開胃, 不過食落又ok…
咖哩豬頸肉飯
咖哩豬頸肉飯 (包drink)
2013-06-20
2012-02-25 355 瀏覽
今午1:15, 工廠區人來人往, 朋友介紹的一間餐廳, 工廠裡有好嘢 ?門口係好特別的一個, 入到去是黑漆漆, 幾特別 。點了一個茄子肉醬長通粉, 配了一個甘荀忌廉湯 。等左10分鐘, 全部食物送上 。茄子肉醬長通粉-- 夠熱, 賣相真的不錯, 茄子長條切成, 長度剛剛可一口放入口,軟度適中, 由於是先用油炸過, 故樣子不錯, 顏色吸引 。肉醬, 多, 少咸, 味道幾好, 是半肥瘦碎肉。長通粉夠滑, 好夠肉汁, 不太溜, 唔錯。甘荀忌廉湯: 有少少蓉, 香及滑, 顏色仲好靚, 非常吸引 。這裡附近一般都是工廠食堂,這裡開一間餐廳果然特別, 還有免費wi-fi提供, 唔錯的一個choice。 而我朋友點了一個鯖魚飯, 外載的不是一個碗, 是一個長方型盒, 飯會多很多而料少, 不是太過吸引 。

等左10分鐘, 全部食物送上 。

2012-02-24
2011-03-11 330 瀏覽
紅山確是隱世,看一看食評,只有4則,名不驚人,即便食評也不多一個。紅山之所以隱世,是因為其源自工廠區的地理「優勢」,大門密封,似間Bar多過餐廳,上班族至愛在這裡享用早餐、午餐,用膳過後拍拍屁股便走。也因為工廈不能「打正招牌」在門外掛上店名之故,紅山只簡單用一張A4紙寫上紅山2字。午餐沒有嚐過,早餐倒是嚐得多,有A-G餐,內容都不太牢記,總之有多士餐、米線餐、一丁餐、西式早餐等等都有,今次選蕃茄肉碎米粉配煎蛋、腸仔。蕃茄湯沒有民華(見早前筆者的食評)的酸,但蕃茄茸味及肉仍滲在湯底的每個角落,米粉易吸湯底精華,選此配搭最佳,喜歡粟米的朋友把栗米混進米粉中沒那麼單調。其實紅山另一招牌是咖啡,味道夠濃夠厚,每次沖調比例恰當,誠意推介!(今次飲橙汁是因為腸胃不太好)另外,值得一提是紅山深知各個電話用戶喜用上網功能,紅山位處地牢半層,接收不好,於是紅山提供了Wifi上網服務,不少人早上喜來紅山上網、看報紙,總好過去大型連鎖食店吧!

2011-03-10
  • 凍咖啡、蕃茄湯類製品
2010-09-01 214 瀏覽
同事叫, 一同去了這家餐廳.同事也齊吃牛扒set, 但廢事開學前敏感還是吃豬柳.沒有特別, 一般的, 少少腍, 起碼不算乾囉.汁也沒見特別可口.不明為何要$43, 同貿易廣場美心一樣, 物非所值.店員服務態度亦不見有禮過人, 不值.
同事叫, 一同去了這家餐廳.
同事也齊吃牛扒set, 但廢事開學前敏感還是吃豬柳.

沒有特別, 一般的, 少少腍, 起碼不算乾囉.
汁也沒見特別可口.
不明為何要$43, 同貿易廣場美心一樣, 物非所值.

店員服務態度亦不見有禮過人, 不值.
2010-08-31
2009-12-25 195 瀏覽
琴日同左個舊同事去左呢間店到食晏,一入到去係冇人招呼我地,就咁放左個餐牌o係度,跟住想落單,佢地又唔鬼理你,可能係太忙啦,叫左個煎牛扒飯,上枱時就知中計了,塊扒好細都不特止,仲要勁um,個汁係冇味o既,d飯超爛,話曬都要成$43一個餐,真係太差了!!
琴日同左個舊同事去左呢間店到食晏,
一入到去係冇人招呼我地,就咁放左個
餐牌o係度,跟住想落單,佢地又唔鬼理
你,可能係太忙啦,叫左個煎牛扒飯,上
枱時就知中計了,塊扒好細都不特止,仲
要勁um,個汁係冇味o既,d飯超爛,話曬
都要成$43一個餐,真係太差了!!