2020-10-27 820 瀏覽
糧友啲麵包一向好食而且之前嘅餃子造型麵包更是突出同新穎個人覺得佢啲麵包比起一般麵包店嗰啲望落天然啲 少啲油 軟滑啲 白雪雪啲 脹卜卜啲所以特別吸引今次買咗個一袋日式湯種葡萄條 ($16)每條都好重手 唔係空氣包 但係size又啱啱好做小食😍而且每條都好厚身 所以咬落好有質感架!未食已經聞到香味質感真係好正!!! 超較身 同時超煙韌 更好嚼口👍🏻面層皮又滑碌碌佢仲有個特別之處係隔咗夜 (唔係當日食) 都依然保持到較熟嘅質感 冇需反叮或焗熱 個人認為焗咗反而冇咁好食提子乾份量同遍佈啱啱好 唔會太甜 麵包原先已經有甜味 真係好好味啊❤️鍾意食麵包嘅我十分推介糧友麵粉靚係唔同啲嘅 加上佢啲包全部好精緻價錢當然比傳統麵包店貴 不過倘算好合理! 起高級日本麵包店黎講算抵食如果鍾意食包嘅話可以試吓 可能會愛上咗佢😂
糧友啲麵包一向好食
而且之前嘅餃子造型麵包更是突出同新穎
所以特別吸引
今次買咗個一袋日式湯種葡萄條 ($16)
日式湯種葡萄條
每條都好重手 唔係空氣包 但係size又啱啱好做小食😍
而且每條都好厚身 所以咬落好有質感架!
未食已經聞到香味
提子乾份量同遍佈啱啱好 唔會太甜 麵包原先已經有甜味
真係好好味啊❤️鍾意食麵包嘅我十分推介糧友
麵粉靚係唔同啲嘅 加上佢啲包全部好精緻
如果鍾意食包嘅話可以試吓 可能會愛上咗佢😂
日式湯種葡萄條
2020-05-28 572 瀏覽
🔹糧友麵包工房🔹糧友啲包不嬲都幾出名,之前有日經過開黃埔站就買幾個黎試吓啦,點知都幾失望... ...糧友麵包工房係賣日式麵包嘅,日本麵包不嬲多款同好食,但黎到香港呢間糧友就唔係特別好...🍫 朱古力軟心餃子個人好鍾意食朱古力,所以呢個係我最鍾意嘅一個,但覺得朱古力味唔係好純正,甜精就好多咁...🍦 香濃奶油餃子奶油餃子都幾creamy嘅,但唔係好香,感覺又濟又肥咁...🍈 夏日蜜瓜包蜜瓜包好出名同係招牌,所以買咗兩個試,但我覺得陣味有啲假,好元素週期表feel...總括黎講都係麻麻哋,唔值呢個價錢...
🔹糧友麵包工房🔹

糧友啲包不嬲都幾出名,
之前有日經過開黃埔站就買幾個黎試吓啦,
點知都幾失望... ...

糧友麵包工房係賣日式麵包嘅,
日本麵包不嬲多款同好食,
但黎到香港呢間糧友就唔係特別好...

🍫 朱古力軟心餃子
個人好鍾意食朱古力,
所以呢個係我最鍾意嘅一個,
但覺得朱古力味唔係好純正,
甜精就好多咁...

🍦 香濃奶油餃子
奶油餃子都幾creamy嘅,
但唔係好香,
感覺又濟又肥咁...

🍈 夏日蜜瓜包
蜜瓜包好出名同係招牌,
所以買咗兩個試,
但我覺得陣味有啲假,
好元素週期表feel...

總括黎講都係麻麻哋,
唔值呢個價錢...
2019-07-22 932 瀏覽
一直以來都是個麵包控⋯這天到了黃埔特地去這家店買了麵包作早餐。共買了一個小蕃薯包和一個剛剛出爐的紫薯芝麻大包。蕃薯包,第一口咬下去沒咬到餡,已經非常驚喜,因為包包真是太軟熟了!十蚊的價錢可以吃到如此軟熟的包,也是少有。誰料第二口就出事。餡料實在是甜到漏。黃心蕃薯像是落了大量糖漿去蒸,都已經吃不出蕃薯本身的香味了。甜味非常假第二個大包,買的時候店員還在裝袋,因此我只知道是紫薯的包。今天試吃一樣令人失望。已經不知道餡是否是蕃薯,因為又是甜到無法下嚥。最後只好把外側的包體吃完。第一次知道蕃薯包也會中伏⋯我想哪怕什麼糖都不落,將熟蕃薯泥作餡都能接受。大概無下次了。真的要買就買無餡麵包吧。

2019-07-19 544 瀏覽
一直以來都好喜歡吃麵包🥐🥯🍞🥖🥨連鎖包店的包款式很悶已經滿足不到我了😢最近好喜歡去糧友!!款式多!餡料多!夠創新!而且重點是很好吃呀~😋.這次吃的是紫薯黃薯盛🍠一拿上手就感受到它的份量好聚手啊!!美美的紫色麵團內容是滿滿的黃薯蓉🤩不過紫色麵包吃不太到紫薯味但餡料則很滿意每口都吃到蕃薯性價比十分高吃完飽足感也很高我隔了一夜才吃的啊依然軟熟~~吃它完全是have a good morning 啊~
一直以來都好喜歡吃麵包🥐🥯🍞🥖🥨
連鎖包店的包款式很悶
已經滿足不到我了😢
最近好喜歡去糧友!!
款式多!餡料多!夠創新!
而且重點是很好吃呀~😋
性價比十分高
吃完飽足感也很高
我隔了一夜才吃的啊
依然軟熟~~
吃它完全是have a good morning 啊~
2019-03-05 844 瀏覽
Ryoyu Bakery Studio主打日本直送材料到香港製包,雖然麵包價格比一般小型麵包店貴,但水準和味道卻值得一試。半熟芝士撻係流心撻,芝士唔會好實好膩,亦唔會一咬就流哂出黎烘焙時間岩岩好!仲要岩岩係保溫箱拎出黎有微溫,正!芝士燒薄餅$16勁!大!塊!店員仲好好會問洗唔洗幫手切開,切完有4-5塊,細食既人真係夠食兩餐哈哈,不過芝士味唔夠出,但十分香脆。本人極愛芝士,食到咁多芝士食品真係好滿足!會再去食呢!
日本月島半熟芝士撻

芝士燒薄餅

本人極愛芝士,食到咁多芝士食品真係好滿足!會再去食呢!
車打芝士條
月島軟心芝士餃子
2017-09-24
日本月島半熟芝士撻
月島軟心芝士餃子
  • 半熟芝士撻係流心撻
2018-11-23 648 瀏覽
呢間有好多日式麵包選擇,必食推介為芝士蛋糕,好有芝士味同好重蛋香。麵包每日新鮮製造,衛生情況亦都好好,店員很有善。每日都有唔同麵包做特價,買你第二日早餐食都好抵食。
2018-03-21 966 瀏覽
❤️下午茶時光❤️: 「🍵綠茶紅黑達人」糧友一直無見呢個味,見到出左即買!#糧友パン工房 ✔️日式麵包軟綿綿,今次幾大個但拎上手輕左😅👉🏻一如既往,咬開大半個包都有紅豆蓉帶有粒粒紅豆餡,面層夾雜住黑豆🤗👉🏻但明顯個量係無「九州」咁多,紅豆無咁多,無咁甜,食到邊大半都無左‼️變左無咁滿足🙈🙈👉🏻湯種麵包今次係綠茶🍵,以為實好夾,但反而我覺得原味重好食🤦🏻‍♀️呢個淡淡地,又小左豆,立即沒有encore 的衝動了!😭😭👉🏻成個包唔會好甜同漏,我其實也是紅豆控😝‼️
綠茶紅黑達人

👉🏻成個包唔會好甜同漏,我其實也是紅豆控😝‼️
綠茶紅黑達人
2018-02-09 346 瀏覽
工欲善其事 ,必先利其器👩🏻‍🍳麵包控🍞➕🍠🉐 終於的起心肝試呢個包🤤❤️Morning 「紫薯黃薯🍠盛」👉🏻研究完係紫薯入皮做麵包🤗,黃薯🍠是內餡👉🏻外皮就不是太吃得出紫薯味🤔不過顏色好治療!👉🏻個包入面有足料餡😝 蕃薯蓉外帶粒粒🍠 口感🤤👉🏻將佢叮一叮,個外皮好鬆軟,咬落重有帶煙韌感‼️幾得意👅😭食完真係有飽肚感,非空氣包👍🏻有驚喜💓👉🏻成個包味道好天然🉐唔錯😌👉🏻我都要加緊研究🍞食譜了💪🏻

👉🏻研究完係紫薯入皮做麵包🤗,黃薯🍠是內餡
👉🏻外皮就不是太吃得出紫薯味🤔不過顏色好治療!
👉🏻個包入面有足料餡😝 蕃薯蓉外帶粒粒🍠 口感🤤

👉🏻將佢叮一叮,個外皮好鬆軟,咬落重有帶煙韌感‼️幾得意👅
😭食完真係有飽肚感,非空氣包👍🏻有驚喜💓
👉🏻成個包味道好天然🉐唔錯😌
👉🏻我都要加緊研究🍞食譜了💪🏻
2018-01-28 612 瀏覽
行過紅磡,聞到麵包香味當然睇下有咩正野啦!見到有幾款大包,最後買了紫薯黑豆包,$22一個。雖然有點貴但被包包吸引要買來試試。放了1晚還軟軟的包,食落有紫薯香味,還有黑豆配搭。黑豆真是好有益的。好快成個包被我和愛人分屍了! Yummy !
2018-01-19 544 瀏覽
紅磡搵到間幾高質嘅麵包店✨CP值高喔~🐮🍼北海道3.6牛乳蛋糕卷 (hkd52/roll) & 芝士蛋糕 (hkd60/4件) 🍰蛋糕好軟熟 充滿牛乳香味 食完一件又一件😛
紅磡搵到間幾高質嘅麵包店✨CP值高喔~

蛋糕好軟熟 充滿牛乳香味 食完一件又一件😛
紅磡食完飯諗住去紅磡雞蛋仔食個pancake做甜品 點知聽到新鮮出爐又出事 仲要係一直撞唔正出爐既包款 熊本抹茶米燒 $13 😋:8/10拎上手熱辣辣 仲好似大過其他分店1/4個 一咬落去唔係鬆軟 係煙韌!!超好味!湯種既包鬆軟成日食到 呢隻外面脆 內裡係濕潤同煙韌既口感真係第一次食!抹茶味香濃唔假 因為用米做 加上幾大個 好飽肚下 $13好抵食丫去左咁多間糧友 感覺呢間糧友啲姐姐最好禮貌 好努力推介邊啲包好味 估唔到連鎖包店都食到人情味

熊本抹茶米燒 $13 😋:8/10

熊本抹茶米燒

熊本抹茶米燒
2017-10-30 455 瀏覽
之前行過見到呢間麵包店價錢好貴所以沒有買但今日又再經過於是的起心肝入去揀麵包麵包種類選擇都幾多啊店員都會積極推介出爐麵包感覺親切今次要左一個$22嘅紫薯麵包,10分軟熟最好嘅係加入左好似朱古力粒外型的黑豆粒,而且入口充滿紫薯味,真材實料值得推介
之前行過見到呢間麵包店價錢好貴所以沒有買
但今日又再經過於是的起心肝入去揀麵包

麵包種類選擇都幾多啊店員都會積極推介出爐麵包感覺親切

今次要左一個$22嘅紫薯麵包,10分軟熟
❤️我的下午茶時光❤️: 行過幾次都好有衝動買!#麵包控 ,今日三餐都係食麵包,😂終於試「九州紅黑達人」from #糧友パン工房 ✔️日式麵包軟綿綿,唔算大個但拎上好重手💓👉🏻咬開大半個包有紅豆蓉重帶有粒粒紅豆餡,面層夾雜住黑豆,為個包加多左份口感和味道!食到尾都有紅豆😻👍🏻👉🏻個湯種麵包面食落鹹鹹地,個餡又甜甜地,好複雜😂👉🏻成個包唔會好甜同漏,我接受到,幾特別!😋都唔錯,有機會都會再戰😊👍🏻不過好想試埋提子盛—�—�-💰$11一個 另一個係🍵「特濃抹茶餃子」✔️湯種麵包軟綿綿😀好soft!打開大半個包有抹茶吉士餡,係真有的抹茶味🉐不過唔算太濃,整體唔會好甜同漏,幾特別!不過食完好似好快消化左😅我覺得紅黑達人更實在!口感更豐富😻
❤️我的下午茶時光❤️: 行過幾次都好有衝動買!
九州紅黑達人

👉🏻個湯種麵包面食落鹹鹹地,個餡又甜甜地,好複雜😂
—�—�-
💰$11一個

另一個係
🍵「特濃抹茶餃子」
✔️湯種麵包軟綿綿😀好soft!
抹茶餃子

不過食完好似好快消化左😅
我覺得紅黑達人更實在!口感更豐富😻
九州紅黑達人
-19/10/2017係得呢間分店會開咁早開8:00所以返石門既我都突登來呢邊買包因為我真係好想好想好想食紫薯一丁目但唔知係唔係太早(其實去到都係8:45左右暫時都冇啲咩包可以簡都係得幾款咁簡唔落之下就只好簡呢個湯種提子包條(?一包$15有6條 面頭有提子粒但唔係條條都有既 有一條直程一粒都冇得白色既包haha........我一向都中意佢啲包既質感 食落唔乾 但又好特別咁但我覺得好似元店分店個間既面包條好食過呢間既咁...是錯覺嗎?就係呢條一粒提子都冇 食曬條包都食唔到任何野一包6條但size都唔係太大架慢慢食就唔覺唔覺咁食曬啦haha當然我唔會啦我只希望下次去會見到紫薯一丁目
19/10/2017
係得呢間分店會開咁早開8:00
所以返石門既我都突登來呢邊買包
因為我真係好想好想好想食紫薯一丁目
但唔知係唔係太早(其實去到都係8:45左右
暫時都冇啲咩包可以簡
都係得幾款咁
簡唔落之下就只好簡呢個

湯種提子包條(?
一包$15有6條 面頭有提子粒

當然我唔會啦

我只希望下次去會見到紫薯一丁目
2017-10-19
外賣自取
$15 (早餐)
2017-10-05 223 瀏覽
日式菠蘿烙 $8:外型是日本蜜瓜包😂,上面係甜脆既外層,麵包幾鬆軟,但感覺有點小。紫薯黃薯盛 $11:充滿蕃薯既感覺😂,紫色既外表係紫薯🍠,裏面包住黃心蕃薯蓉,天然甜味配合得不錯啦。藍莓芝士餃子 $13:餃子包係呢間店既名物黎😜,麵包軟綿綿,裏面既藍莓芝士係滿滿的,所以每啖都係香濃既藍莓芝士味🧀喔!日式湯種葡萄條 $15

日式湯種葡萄條 $15