2009-01-15 20 瀏覽
今日去到外賣左個西瓜小黑球<< 凍食既 >>($22)~~~~~~~ 西瓜冇西瓜味,得D糖水味...碗椰汁太杰 , 底下好多冰, 個黑粫米凍食冇熱食禁好,因為硬左小小.........
西瓜小黑球..好多冰, 食完凍過鬼~~~~~
$22 (宵夜)
2009-01-01 17 瀏覽
今日一去到坐低,我男朋友就要了朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕球($30),食既時候熱辣辣,D朱古力漿緩緩地流出,又唔太甜,好正呀~~ 我就點左黃金南瓜露加黑芝麻湯圓(有三粒)($21)...南瓜露甜度適中,但黑芝麻湯圓麻麻,其中一粒仲冇餡...
今日一去到坐低,我男朋友就要了
,好正呀~~
黃金南瓜露加黑芝麻湯圓
朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕球,,一定要試呀~~
D朱古力漿緩緩地流出,又唔太甜,正~~~
$25.5 (宵夜)
朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕球,,一定要試呀~~
D朱古力漿緩緩地流出,又唔太甜,正~~~
  • 朱古力心太軟
2008-12-27 8 瀏覽
今日三人11點幾黎度食宵夜,都幾多人. 我地三人要左兩樣甜品share~~~ (1) 粥粉麵飯(($38)) : 四款不同的甜品 << 喳x,味道ok~, 奇異果意大利涼粉,好古怪唔得,我中意食平時既多d 西瓜芒果汁撈河, 唔好食 芒果粫米飯, 熱食,一般,唔夠泰國店做得好 (2) 木糠布甸<原味> (($20)) : 瑪莉餅碎一層, 忌廉一層, 再瑪莉餅碎一層, 再忌廉一層.. 整到硬身,唔太甜,好食,好似呍呢0拿雪糕. 整體來說都可以一試
今日三人11點幾黎度食宵夜,都幾多人.
我地三人要左兩樣甜品share~~~
奇異果意大利涼粉,好古怪唔得,我中意食平時既多d
西瓜芒果汁撈河, 唔好食

芒果粫米飯, 熱食,一般,唔夠泰國店做得好

整到硬身,唔太甜,好食,好似呍呢0拿雪糕.

整體來說都可以一試既~~
粥粉麵飯~~~一般,但可以試下既!!
木糠布甸<原味> ~~~正!!
$20 (宵夜)
木糠布甸<原味> ~~~正!!
11th oct 2008daddy慶起.. 無啦啦車左我地出去食糖水以前都黎過呢度~ d 野都幾好味架!! 屯門黎講都算唔錯好耐冇黎, 有新menu.. 不過加左價冇計啦, 樣樣都貴..一坐落就好多人喇(坐門口).. 好彩早少少叫左..鮮什果黃金魚翅(new), 榴槤小黑球, 雲呢拿雪糕小黑球, $25百搭(朱古力雪糕+芒果 & 椰汁河粉+涼粉)鮮什果黃金魚翅-- 一黎果陣好surprise呀, 又整得真係幾似~ 叉一'住'放埋鼻到, 嘩~~ 陣陣honey味, 真係冇誇張~ 扥底仲有鮮果同少少涼粉添, 唔鍾意食'水旺旺'野既朋友o岩唒榴槤小黑球-- 10足便宜版榴槤飄香, 榴槤好香呀, 好好味~ 小黑球(黑糯米球)都好大個, 抵食過乜記好多呢!!雲呢拿雪糕小黑球-- 雪糕有少少melt, 可能因為有'水'既關係, 小黑球入面粒粒芋頭, 可惜唔夠粉$25百搭(朱古力雪糕+芒果 & 椰汁河粉+涼粉)-- 自己配搭~ 朱古力雪糕好好味, 因為有'水'所以食唔清楚椰汁河粉陣味, 因之前食過佢地個椰汁河粉好好味架!好完好滿足, 飽飽咁返屋企啦~~諗起都想食~~
11th oct 2008

daddy慶起.. 無啦啦車左我地出去食糖水

以前都黎過呢度~ d 野都幾好味架!! 屯門黎講都算唔錯
好耐冇黎, 有新menu.. 不過加左價

冇計啦, 樣樣都貴..
一坐落就好多人喇(坐門口).. 好彩早少少

好完好滿足, 飽飽咁返屋企啦~~

諗起都想食~~
鮮什果黃金魚翅
榴槤小黑球
雲呢拿雪糕小黑球
$25百搭
$27 (宵夜)
鮮什果黃金魚翅
榴槤小黑球
雲呢拿雪糕小黑球
$25百搭
2008-07-09
已有好一段日子沒有光顧此店,今天再光顧,發覺侍應生都換了人,慶幸是質素依然沒變 跟家人點了豆腐花及"粥粉面飯"(這是一式四款的甜品: 紫米露; 西瓜椰汁撈河粉; 意大利涼粉麵; 芒果糯米飯)豆花比上一次來的時候進步了, 很滑很滑, 只是稍嫌甜度不足, 要要求侍應多給了糖水粥粉麵飯: 每款甜品份量不多,一次過可品嘗四款不同的甜品 我自己比較喜歡椰汁河粉, 口感爽弹, 味道像椰青般清清甜甜 紫米露有很多芋頭, 用料頗足 意大利涼粉在其他3 款甜品的比較下, 就稍嫌普通有段小插曲: 當我們食到中途, 看到已退出娛樂圈的邵仲衡進來, 還坐在我們隔壁, 看他跟老闆交談的態度, 猜想應是這裡的常客, 屯門小店有此吸引力, 確是少見!

粥粉麵飯: 每款甜品份量不多,一次過可品嘗四款不同的甜品
我自己比較喜歡椰汁河粉, 口感爽弹, 味道像椰青般清清甜甜
紫米露有很多芋頭, 用料頗足
意大利涼粉在其他3 款甜品的比較下, 就稍嫌普通

2008-06-29 3 瀏覽
晚上剛和好朋友們在附近的天悅吃過火鍋,就找個地方繼續聊天和吃糖水。選了最近的糖百府,本以為會有一些傳統港式糖水,例如紅豆沙紫米露那些,結果沒有,有種被好友騙了的感覺(哈哈說笑而已!)我們一行7人,其實火鍋過後根本不餓,所以只點了4客甜品來share。冰涼世界:芒果汁+菠蘿汁+薄荷汁+刨冰。嚐了一口,加了薄荷所以很醒胃,酸酸甜甜的,味道蠻好的。藍莓刨冰:藍莓汁+刨冰。我忘了它的確實名字,大概是這樣吧!我覺得蠻好吃的,不過如果有藍莓果肉的話會更好!芒果椰果豆腐花:我對芒果有敏感,所以沒有吃,不過聽朋友說,豆腐花是帶有薑味的!不過不失吧!$25百搭套餐:我們選了香蕉+朱古力雪糕+西米露+涼粉,雪糕有朱古力味和士多啤梨味供客人選擇,我們選了朱古力味,還真的很朱古力,很濃味,我是不太喜歡太苦太濃的朱古力味,但我的朋友都很喜歡!4種材料加起來也蠻好吃的,可以試試!因為當天客人蠻多,服務生特地幫我們在店外放置桌子給我們用餐,除了多蚊和偶爾有貨櫃車的高頻率剎車聲,環境是OK的。而且他們都不會催促客人,我們吃完後依然可以留下繼續聊天。落單時,服務生的態度很好,會友善地跟我們搭上兩嘴,也聽到他詳細地向鄰桌

因為當天客人蠻多,服務生特地幫我們在店外放置桌子給我們用餐,除了多蚊和偶爾有貨櫃車的高頻率剎車聲,環境是OK的。而且他們都不會催促客人,我們吃完後依然可以留下繼續聊天。落單時,服務生的態度很好,會友善地跟我們搭上兩嘴,也聽到他詳細地向鄰桌客人解釋。結帳時也特意把單子放在我們的桌上,讓我們可慢慢地夾錢。
左:冰涼世界 右:藍莓刨冰
左:豆腐花 右:百搭套餐
$16 (其他)
左:冰涼世界 右:藍莓刨冰
左:豆腐花 右:百搭套餐
  • $25百搭套餐
2008-05-15 1 瀏覽
5月12日同一班朋友遊車河時,途經屯門置樂花園附近見到一間糖水店,就試下好唔好食,點知d糖水一到比佢嚇親,超細碗不特止,仲要難食得可憐,就講我碗芝麻糊糖水,最簡單嘅糖水都整到又甜又無芝麻味,我仲以為食緊墨汁..又細碗又貴,真係失敗....無下次..我一定唔會再去呢間食糖水...今時今日咁嘅質素.....唉...
$20 (其他)
我同我老公去試下這家甜品鋪, 我發覺無什麼好食, 於是, 叫了傳統的來試下啦! 我叫了合桃糊, 我老公叫了黑糯米芝麻腸粉! 我老公的甜品都可以但是就貴了一些$22.00 因這個甜品跟石XX 的一樣, 人地有3條這裏就只有2 條, 我的就勁差, 只食了少半都唔要啦! 又甜又水, 又話生磨一食就知道係用粉開水啦! 一d 都唔pro ! 又唔香!
2007-10-28
尋晚(27-10-2007 Sat)同女性朋友R食完晚飯後,想去置樂食糖水,不過見到呢間咁盞鬼o既名,於是行o黎睇睇,好似幾特別喎,就入o黎食啦.可能時間尚早,應該係9:00pm左右,我o地坐最出o個張枱,呢間o既甜品係有創意,不過R都係揀o左$12.00 o既熱腐竹白果薏米糖水,我要o左$18.00 o既木糠布甸.好快,兩樣o野都到o黎,我覺得R o個碗幾稀,熔o左o既腐竹唔夠多,只有幾粒白果,我好似見唔到薏米.而我o既,賣相如quayteow5月3日o既食評差唔多,細細杯亦正如佢描述o既一樣, 一層忌廉, 一層瑪莉餅碎,一層忌廉,一層OREO餅碎咁樣隔o左兩次.忌廉唔算滑,但硬度適中,食完呢個甜品唔覺得太甜,,但夠飽肚,R話佢o既糖水太甜,食完佢要人畀杯水佢飲.我覺得可能其他創意甜品可以睇到佢o地製作o既誠意.傳統糖水固然唔須要咩花巧o既賣相,但我覺得我o既木糠布睇唔到有,或者o係佢o地o黎講,呢個係普遍甜品啦.環境:座位唔算大迫,OK o既.

R話佢o既糖水太甜,食完佢要人畀杯水佢飲.

環境:
座位唔算大迫,OK o既.
2007-10-12 9 瀏覽
完全唔掂的糖水店,, 我己比過3次機會,但最後都好後悔....因最傳統糖水紅豆,綠豆唔掂豆和水是分開的, 完全沒有糖水口感....冰冰系甜品像藥水.... 唔再講, 如果唔信, 自己去試吓難食的糖水啦!
2007-08-26 0 瀏覽
夜晚around 11:00pm 去糖百府買西瓜西米露. hk$16 一碗但只得幾粒西瓜同非常少西米. 只係得椰汁.好失望. 絕對唔pro 既糖水店.
好失望. 絕對唔pro 既糖水店.
2007-07-29 0 瀏覽
剛剛食左個chocolate mousse.感覺太濃太甜了~以我食過咁多間朱古力mousse既經驗.e.g. 東海堂,肯得基,吉之島,山崎,其他餅店等.   呢間真係比不上. 原因: 太甜,太濃, 太漏, 唔挻身.我哥哥由該店買返屋企俾我食,須時20min.我即刻食架喇已經,好似溶哂咁.入面仲有好多都係"粟米片"墊底.我見D"粟米片"仲好脆就問下亞哥係咪即整.佢話係. 咁唔怪得之食落咁溶啦~根本都未雪硬.仲有,如果以$18價錢食200ml,價錢合理.但墊左"粟米片"得返100左右仲要食到一PAT咁.就唔多抵.不過,聽講都幾多人食,同埋未試其他野..而家兜野溶鬼.=0= 唔洗食.1. 環境(Environment):不適用2. 味道(Taste):不適用3. 服務(Service):不適用4. 抵食(Price):3分5. 乾淨(Cleanliness):3分6. 總體上:中立(算係唔好唔差咁啦)
剛剛食左個chocolate mousse.
感覺太濃太甜了~

以我食過咁多間朱古力mousse既經驗.
e.g. 東海堂,肯得基,吉之島,山崎,其他餅店等.
   呢間真係比不上.

原因: 太甜,太濃, 太漏, 唔挻身.

我哥哥由該店買返屋企俾我食,須時20min.
我即刻食架喇已經,好似溶哂咁.
入面仲有好多都係"粟米片"墊底.
我見D"粟米片"仲好脆就問下亞哥係咪即整.
佢話係[即整]. 咁唔怪得之食落咁溶啦~根本都未雪硬.
仲有,如果以$18價錢食200ml,價錢合理.
但墊左"粟米片"得返100左右仲要食到一PAT咁.
就唔多抵.

不過,聽講都幾多人食,同埋未試其他野..
而家兜野溶鬼.=0= 唔洗食.

1. 環境(Environment):不適用
2. 味道(Taste):不適用
3. 服務(Service):不適用
4. 抵食(Price):3分
5. 乾淨(Cleanliness):3分
6. 總體上:中立(算係唔好唔差咁啦)
2007-06-27 13 瀏覽
食左blueburry泡冰,d泡冰汁唔係用鮮果汁, 好藥水feel..其他, ma ma 地....

2007-06-26 8 瀏覽
以前從未試過一日之內去同一間甜品店食兩次甜品。不過琴日試了!首先經朋友介紹去糖百府試左意大利涼粉白涼粉自由撈。nice!朋友點的mango刨冰賣相真的很美。味道也不錯!大約一個小時之後,因為小表妹看見我照的相片,吵著說要食,於是又去多次,試左個朱古力芭菲。D朱古力雪糕真係好好味。相信遲D,我會試晒成間鋪既野食!
2007-05-31 8 瀏覽
真係估唔到o向呢度會有個咁好的糖水鋪, 好多款式, 好多"創意"o野(因為出面都有好幾間有similar o既"創意"款式, 都唔知邊個抄邊個喇?!) ...不過, 最緊要o既係, 價位同埋水準都係幾好!推介:1. 意大利涼粉2. 芒果撈河3. 白色涼粉(好似椰汁大菜糕咁上下)4. 刨冰(好大座冰山)5. 咩都想試下, 可以o黎過"粥粉麵飯"另外有D小食, 可以試下蜜糖燒賣!

不過, 最緊要o既係, 價位同埋水準都係幾好!

推介:
1. 意大利涼粉
2. 芒果撈河
3. 白色涼粉(好似椰汁大菜糕咁上下)
4. 刨冰(好大座冰山)
5. 咩都想試下, 可以o黎過"粥粉麵飯"

另外有D小食, 可以試下蜜糖燒賣!