2010-08-04 365 瀏覽
星期日下午去旺角的糖水店點了一個石榴雪泥石榴雪泥:超正,雪泥冰夠凍,口感夠爽,夠清涼,食落不算甜呀!!原來石榴雪泥有石榴生果在內,不怪得那麼特別.還有椰果粒作伴,份量十足兩個人吃也可以.收$29,OK呀!店內還有很多不同的畫給人觀賞,很有心思!!難得有人支持香港藝術,我鐘意!!
星期日下午去旺角的糖水店點了一個石榴雪泥

原來石榴雪泥有石榴生果在內,不怪得那麼特別.

還有椰果粒作伴,份量十足兩個人吃也可以.

收$29,OK呀!

店內還有很多不同的畫給人觀賞,很有心思!!
難得有人支持香港藝術,我鐘意!!

2010-08-01
30 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 石榴雪泥
2010-07-31 144 瀏覽
星期五晚旺角的糖水店度度好多人,唯獨糖心開業左咁耐都但都成日冇乜人等位,所以諗住一試,去証明一下係咪唔好食....我地二人點了一個石榴泥冰同紅豆豆腐凍先講紅豆豆腐凍($20): 紅豆好難食,好淋,食落勁似多多牌,得個甜字,致於豆腐凍,好似食緊一舊膠咁,我只係食左兩啖就放棄左石榴泥冰($29):超甜,石榴味濃但冇特別,只得幾粒椰果仔同石榴味的泥冰,冇生果,收人數$29,唔合理囉!我地食完後,已經講左唔會再去,同埋明白點解冇乜人囉
我地二人點了一個石榴泥冰同紅豆豆腐凍
我地食完後,已經講左唔會再去,同埋明白點解冇乜人囉
當日無端端落大雨, 我地無路可走唯有入去呢間糖水鋪食糠水,,點知意外地好食喎!!正正正正!!旺角太多糖水鋪可能呢間野就被埋沒左了...我地叫左 4樣野..1. 朱古力綿綿冰 好食呀!因為佢有棉花煻陪襯..成件事幾好, 但係佢綿得黎太甜了...同埋唔似得其他綿綿咁爽。但整體OK 的.....好快食晒!!2. 楊枝甘露 OK 喎!! 甜甜地..非常清涼..幾好!!3. 草莓刨冰丸子 正呀...甜甜酸酸...正正...很好涼爽!!!好鍾意呀! 正!4.綠棊雪糕涼粉 正! 涼粉我一向都鍾意食的! 有埋綠茶需糕真係肥都唔理!! 食左先!!!好好食!!

點知意外地好食喎!!正正正正!!
旺角太多糖水鋪可能呢間野就被埋沒左了...
我地叫左 4樣野..
1. 朱古力綿綿冰
2. 楊枝甘露
OK 喎!! 甜甜地..非常清涼..幾好!!
3. 草莓刨冰丸子
4.綠棊雪糕涼粉
正! 涼粉我一向都鍾意食的! 有埋綠茶需糕真係肥都唔理!!
食左先!!!好好食!!

楊枝甘露
楊枝甘露
綠茶涼粉
朱古力綿綿冰
2010-01-16 22 瀏覽
呢間糖水店外表隱蔽同門口宣傳的相都不太吸引。但見靜靜地就走入去試下。我叫左個芝麻糊因列明是生磨芝麻糊,試後覺得係無味的,只係食到甜味同全口粉,感覺不太好。因我得一個人已沒有試其他甜品。其實做甜品真的不簡單,色、香、味缺一不可!希望遲些它會有所改善吧。
因我得一個人已沒有試其他甜品
2010-01-15
2010-01-15 23 瀏覽
今日同班friends係旺角食飽飯,又想搵d甜品食吓。途經一間應該是新開的甜品店,大家話就一試依間,門面以"綠"色為主打,名叫"糖心"。入到去坐落環境都幾舒服同清潔,我地一行5人叫左5樣甜品:(熱)南杏木瓜燉雪耳、榴槤甘露、石榴椰果冰、芒果西米露同"紅男綠女'。個"石榴椰果冰"勁好味,好清香嘅番石榴味又清甜,而且d番石榴肉重一D都唔硬,咬落去嘅口感非常"正"。 下次一定要再試e個甜品,因為我係其他d甜品店從未食過。榴槤甘露水準亦很有料到,碗榴槤甘露一放在枱,已經一陣陣榴槤遍香,食落D榴槤肉,嘩!好味...一食就知金枕頭,金柚肉同西米份量又配合得岩岩好,食完連其中一個friend 唔太好榴槤都試了一口,大讚不絕。芒果西米露同(熱)南杏木瓜燉雪耳都ok,跟住上一個叫"紅男綠女"係綠茶雪糕加紅豆涼粉,賣相同味道亦不錯。

下次一定要再試e個甜品,因為我係其他d甜品店從未食過。

2010-01-11
$28 (宵夜)
  • 石榴椰果冰、榴槤甘露、紅男綠女
2010-01-14 10 瀏覽
見屋企樓下新開左間糖水店,就心思思想食下。見佢無咩人幫襯覺得佢好似好可憐咁,因為個位幾隱蔽可能無咩人知,所以就買黎食下做宵夜,食完同自己講... 絕對唔會再幫襯。我地叫左兩個糖水,一個係榴槤金露仲有一個合桃露+杏仁露兩溝。見到糖水個樣都知佢應該唔多好食,因為個樣好醜怪呀。榴槤金露有D西柚,西米,不過兩樣基本上都係無味的。個榴槤金露好杰身,食落去都係無味的,真係少少榴槤味都無。中間有件榴槤肉,呢個係叫做有味D,不過唔係當做所以普普通通,總之就唔好食啦。不過個合桃_杏仁露仲差,一食就知係用粉開的,又係超杰身,而且連D粉漿都見到。食落去只係食到甜味,除左甜味咩味都食唔到。少少合桃香杏仁香都無,食幾啖都唔想食。總之就係非常唔好食,唉,真係唔知講咩好,唯有同你講聲GOODBYE啦。

合桃_杏仁露
$45 (宵夜)
(非會員)
2010-01-13 18 瀏覽
今日一月一號去試新o野先,去到旺角經過一間新開張的甜品店,名叫糖心,就走入去試下先,新開張關係所以環境唔錯,地方整潔,坐得都幾舒服---叫咗幾款甜品 : 1)杏仁糊豆腐凍 ~ 大大碗,好有杏仁味道不太甜"正"2)白苦瓜益力多沙冰 ~ 不太苦,飲落甘甘哋3)榴槤金露 ~ 榴槤味齒頰留香一定要去再試4)糖心風暴 ~ 不過不失5)西瓜西露 ~ 椰汁味濃,西米好有咬口,唔錯整體o黎講都算唔錯,下次再去叫埋其它款式試下先!!!
1)杏仁糊豆腐凍 ~ 大大碗,好有杏仁味道不太甜"正"
2)白苦瓜益力多沙冰 ~ 不太苦,飲落甘甘哋
3)榴槤金露 ~ 榴槤味齒頰留香一定要去再試
4)糖心風暴 ~ 不過不失
5)西瓜西露 ~ 椰汁味濃,西米好有咬口,唔錯
整體o黎講都算唔錯,下次再去叫埋其它款式試下先!!!
杏仁糊豆腐凍
糖心風暴
西瓜西米露
苦瓜益力多沙冰
2010-01-01
$30 (其他)
紀念日
杏仁糊豆腐凍
  • 杏仁豆腐凍
(非會員)
今日同老婆出去旺角食飯,食完飯後一定唔少得食番碗糖水,無意中行入去一間 "糖心甜品屋”我叫了一個最愛的榴槤甘露,當碗榴槤甘露一上枱,就巳經傳出勁香的榴槤味....正,裡面除了有甘袖及西米外,還有一大舊的榴槤肉,好好味。愛食榴槤的朋友一定要去試下,我老婆選了由服務員推介的 ("回甘蜜"),原來這東西是由台灣白苦瓜及益力多做成的甜品,不但唔苦,味道還很好,食完後還有甘味留在口中,我老婆話白苦瓜係健康食品,所以下次會再來食過,最後我外賣了一碗榴槤甘露孝敬老豆。
$27 (宵夜)
  • 榴槤甘露、回甘蜜