2009-08-19 27 瀏覽
孤陋寡聞, 還是頭一趟食雪花冰。今次宵夜選雪花冰是想到大熱天時食冰是最好不過。 當見到門口人龍時真的嚇一跳。 有打算走頭, 另覓甜品地方。拿飛後見二人等位枱不多, 就邊看 menu 邊等。叫枱的老細太慢, 又要派飛又要叫枱, 給人打斷又忘記叫枱, 真希望他動作快些, 不想企街熱死。 終於等大約十五至廿分鐘就有位, 坐下決定二人食一客雪花冰, 冰底選芒果味, 醬是士多啤梨, 加了杏仁和椰果。 等食期間周圍望, 枱很逼和窄, 四周都是人聲, 很嘈!雪花冰質感很好, 完全沒有冰的咬口。芒果味不濃但算香, 醬和配料很少, 多些會更好。看其他食評話另一店更好, 下次有機會要試下作比較。
看其他食評話另一店更好, 下次有機會要試下作比較。
$18 (宵夜)
2009-08-19 16 瀏覽
同4個朋友去到呢度食甜品叫左2個綿綿冰一個朱古力綿綿冰一個綠茶底加左d生果真係只能用虛有其表去形容外表雖然正正常常幾靚但食落真係唔得個冰底又唔綿又無味好似食緊d 無味既碎冰咁而且d料仲要唔係好夾奇奇怪怪咁d野唔好食仲要環境唔好等勁耐4個人要迫一張勁細既2人桌d人既服務態度又唔係真係咁好真係唔會再黎

同4個朋友去到呢度食甜品

等勁耐4個人要迫一張勁細既2人桌
d人既服務態度又唔係真係咁好
真係唔會再黎
2009-08-18
生日飯後當然再來甜品才算是圓滿可惜花錯了時間貪新鮮...自選了兩款車仔刨冰三人分享: 第一款組合芒果雪花冰 + 黑糖漿 + 朱古力碎 + 焦糖布丁粒 $33 第二款組合香芋雪花冰 + 煉奶 + 七海神針 + 蜜紅豆 $31 上檯不放入口也心知不妙冰花弄得很結實,一點也沒有綿綿的感覺味道淡如雪水須知道配料是每間刨冰店的節流重點但他們也未免少得太過份了(如圖)就連煉奶也節省不少 味道不好可以怪我們的自選配搭太差但是沒理由連外觀都...眼見之前其他食家的相片都不是如此但事實如此看到自己那兩張相片也沒有食慾了!下次寧願多走兩步到...因為厚福街不是只得一間甜品店!
生日飯後當然再來甜品才算是圓滿
可惜花錯了時間貪新鮮...
自選了兩款車仔刨冰三人分享:
第一款組合

第二款組合
香芋雪花冰 + 煉奶 + 七海神針 + 蜜紅豆 $31

上檯不放入口也心知不妙
冰花弄得很結實,一點也沒有綿綿的感覺
味道淡如雪水
須知道配料是每間刨冰店的節流重點
但他們也未免少得太過份了(如圖)
就連煉奶也節省不少

味道不好可以怪我們的自選配搭太差
但是沒理由連外觀都...
眼見之前其他食家的相片都不是如此
但事實如此
看到自己那兩張相片也沒有食慾了

下次寧願多走兩步到...

因為厚福街不是只得一間甜品
第一款組合
第二款組合
$33 (宵夜)
2009-08-15 15 瀏覽
同訓練班的同事聚會,在T.G.I. FRIDAY吃晚餐後,轉場到厚福街食甜品。星期一的晚上,只有糖仁街門外有人排隊。一人叫了一碟冰,大部份人都揀了預設的配搭,賣相幾靚但味道普通啦。我叫O左灰姑娘,冰的甜味有點OVER,是綿密冰涼的口感和得意的七彩珍珠挽回了一點分數。對面同事揀的宇治金時,涼粉味又怪怪的。人氣舖頭的通病是空間不夠,但這裡都OK,唔會有搭枱O既感覺,幾舒服!!或者下次真係要試下糖百府,多人讚到咁...

或者下次真係要試下糖百府,多人讚到咁...
預設口味,安全之選。
怪味涼粉,但冰OK。
綿密的冰。
價錢合理
2009-07-27
$36 (其他)
預設口味,安全之選。
價錢合理
男朋友知我鍾意食甜野,所以總係成日帶我去唔同o既甜品鋪食野,今次就黎到糖仁街喇!!~~去到門口,咦?!!原來都有雪花冰bor!!我地2個就好期待咁入去食喇!!嘩~~!!好多選擇bor!d味呀款式呀多過上次食既糖百府,咁我地呢就揀左個"黑色誘惑"。黑色誘惑:依個冰冰係朱古力味加香蕉味,加左七彩碎糖,朱古力醬,芒果魔珠,咖啡啫利。我不嬲都好鍾意食朱古力x香蕉味既野,個味好夾,而果個芒果魔珠好得意,男朋友好鍾意食個芒果魔珠但係總括黎講我地覺得依個雪花冰個味道係幾好,但係一d都唔似雪花冰,因為佢溶溶地,做唔到一層一層既效果。如果講雪花冰,我同男朋友都係覺得糖X府好食d~
男朋友知我鍾意食甜野,
所以總係成日帶我去唔同o既甜品鋪食野,
今次就黎到糖仁街喇!!~~

去到門口,
咦?!!原來都有雪花冰bor!!
我地2個就好期待咁入去食喇!!
嘩~~!!好多選擇bor!
d味呀款式呀多過上次食既糖百府,
咁我地呢就揀左個"黑色誘惑"。

黑色誘惑:
依個冰冰係朱古力味加香蕉味,
加左七彩碎糖,朱古力醬,芒果魔珠,咖啡啫利。
我不嬲都好鍾意食朱古力x香蕉味既野,
個味好夾,而果個芒果魔珠好得意,
男朋友好鍾意食個芒果魔珠

但係總括黎講我地覺得依個雪花冰個味道係幾好,
但係一d都唔似雪花冰,

因為佢溶溶地,
做唔到一層一層既效果。

如果講雪花冰,
我同男朋友都係覺得糖X府好食d~
2009-08-14 10 瀏覽
星期三那天同朋友嚟左呢度食冰,其實之前都在雜誌上看過呢間甜品舖,差唔多十點門口都好多人在等位,等左一陣就有位.仕應在推介及介紹我們有甚麼選擇及怎樣落單,我們問他是否用新鮮水果做,仕應說全部都是用新鮮水果做的,我們兩個人叫了一個巨峰提子配水蜜桃再加了寶石珍珠,45元+5元,等左一陣就嚟啦,個賣相都幾靚呀.提子味好味,好出,但水蜜桃就唔太明顯,好淡,整體嚟講好味及幾特別.
2009-08-12
$25 (宵夜)
2009-08-13 5 瀏覽
天氣這麼炎熱,吃返份涼浸浸的雪花冰,的確是不俗的消暑好辦法今次我們一行二人,叫了兩份雪花冰,其中我叫的朱古力雪花冰真係幾好味朱古力的雪花冰本身有適中而香甜的朱古力味,再在冰花上灑上朱古力豆、朱古力糖漿,更添美味至於配搭的生果,所選用的香蕉有點怪,味道與口感與朱古力不太相襯開張數個月,今次光顧所見,依然保持強勁人氣,唔錯!
天氣這麼炎熱,吃返份涼浸浸的雪花冰,的確是不俗的消暑好辦法

開張數個月,今次光顧所見,依然保持強勁人氣,唔錯!
朱古力雪花冰幾好味
2009-08-08
$40 (宵夜)
朱古力雪花冰幾好味
  • 朱古力雪花冰
2009-08-12 7 瀏覽
琴晚同左女友試下呢間店o既綿冰,聽人講成個油尖旺最好食係呢間,所以一定要試.叫左個黑色誘惑.,即係可可酒冰加香蕉冰,爆汁珠同咖啡啫喱加朱古力醬,一食,果然唔錯,佢d冰底好夠味,而且食到最後都唔溶,佢d冰好綿滑,而且好足料,兩個人食一杯都夠,另外仲叫左杯哈密瓜波蘿汁,呢杯野好難飲,好淡,溝左好多水,睇來都係食番d綿冰好d.
琴晚同左女友試下呢間店o既綿冰,聽人講成個油尖旺
最好食係呢間,所以一定要試.
叫左個黑色誘惑.,即係可可酒冰加香蕉冰,爆汁珠同咖啡
啫喱加朱古力醬,一食,果然唔錯,佢d冰底好夠味,而且食到
最後都唔溶,佢d冰好綿滑,而且好足料,兩個人食一杯都夠,
另外仲叫左杯哈密瓜波蘿汁,呢杯野好難飲,好淡,溝左好多
水,睇來都係食番d綿冰好d.
擒日唔知發咩神經,寧願行得辛苦D,都要去食......可能因為冇咁出名啦,仲有位坐WOR@@"叫左黑色誘惑....可可酒冰X香蕉冰,+芒果爆爆珠同咖啡JELLY X 朱古力醬*香蕉味超濃超香.....可可酒唔係BAILEY底,但唔駛朱古力醬都好有朱古力味~不過芒果爆爆珠有D酸,影響埋咖啡JELLY*雖然貴過糖百府,但冰底真係爭好遠下次我會自己揀應該會好好食=)
擒日唔知發咩神經,寧願行得辛苦D,都要去食......
可能因為冇咁出名啦,仲有位坐WOR@@"

不過芒果爆爆珠有D酸,影響埋咖啡JELLY*

雖然貴過糖百府,但冰底真係爭好遠
下次我會自己揀應該會好好食=)
冇咩驚喜......又唔係差既,,,,,,覺得 糖百府* 好食d!!可能食完晚餐就去,,,飽飽地所以覺得麻麻.....叫左個 綠茶雪花冰*蜜瓜*焦糖布丁*黑珍珠*朱古力碎" &西瓜雪花冰*芒果*焦糖布丁*乳酸魔豆*杏仁片"
2009-08-06
$36 (宵夜)
2009-08-08 12 瀏覽
與朋友食飯,後食甜品,一行7人等了十分鍾左右, ok la季節限定(巨峄提子)提子味有, 但唔算濃黑色誘惑chocolate is ok,同樣,可以再濃點overall,價格有點偏貴$30-$35會好d...
與朋友食飯,後食甜品,
一行7人等了十分鍾左右, ok la
季節限定(巨峄提子)
提子味有, 但唔算濃

黑色誘惑
chocolate is ok,
同樣,可以再濃點

overall,
價格有點偏貴
$30-$35會好d...
2009-08-07
2009-08-06 7 瀏覽
無意中見到厚福街開了這麼一家吃雪花冰的店,朋友說想試下,雖然我不太喜歡吃凍o野,不過都可以陪朋友試下。看 menu 都有不少選擇,朋友最後選了伯爵奶茶咖啡 ,我就要了楊枝甘露。吃了一口冰,有淡淡的奶茶味,ok,反而伴著冰的焦糖布丁和咖啡凍幾好味。而我的楊枝甘露就普普通通。另外看到隔離一對情侶點了季節限定的西瓜 + 荔枝,不過他們似乎不太喜歡,只吃了一半,又聽到他們說太甜...Anyway, 我覺得要差不多 $40 吃這樣一個甜品都幾貴。其實因為它分量都幾多,兩個人 share 都夠。

而我的楊枝甘露就普普通通。

奶茶冰及楊枝甘露
2009-08-02
$35 (宵夜)
2009-08-02 11 瀏覽
在厚福街的"糖仁街"出名後店子馬上坐無虛席~剛巧有位呢~ 很精美的餐牌 @v@ 每款冰都看上去很吸引哇~~~~~~~~~~~~~201 至 205 的是單色冰~ 其他是雙色冰~~ 就是1堆冰有2種味道~~209 - 季節限定~ 店員介紹有2款~西瓜 + 荔枝 / 巨峰提子 + 水蜜桃, 水果配料都已配搭好的~另有填紙仔的自選~ 不過妹妹prefer 已定的配搭, 比較穩陣嘛 =3=基本上妹妹甚麼甜吃都會愛的~~ 季節限定的口味, 我們都不太大感興趣,就讓綿羊決定, 她就選了伯爵奶茶雪花冰($36) ~~(沒帶相機......用手機拍的,,, 顏色變差了 > <)奶茶雪花冰夠凍~~ 不過配料就不夠凍, 而且碟邊有很多水, 應該是舀配料是留意吧=[但每種配料都很好吃喔~~ 各有不同的味道和質感~咖啡凍1磚磚大的, 軟腍腍在口味洋溢咖啡濃香;焦糖布丁1小粒1小粒, 有嚼勁很好味~~~妹妹喜歡這2種配料哇~~奶茶雪花冰底的奶茶味很香~~ 可是焦糖醬過甜了, 應該請店員將焦糖醬跟雪花冰分開上桌>.<份量都足夠2個人share~ 而且share來吃的速度就不會令冰
在厚福街的"糖仁街"出名後店子馬上坐無虛席~剛巧有位呢~

209 - 季節限定~ 店員介紹有2款~

基本上妹妹甚麼甜吃都會愛的~~
季節限定的口味, 我們都不太大感興趣,
就讓綿羊決定, 她就選了伯爵奶茶雪花冰($36) ~~

但每種配料都很好吃喔~~ 各有不同的味道和質感~
咖啡凍1磚磚大的, 軟腍腍在口味洋溢咖啡濃香;
焦糖布丁1小粒1小粒, 有嚼勁很好味~~~
妹妹喜歡這2種配料哇~~
奶茶雪花冰底的奶茶味很香~~

份量都足夠2個人share~ 而且share來吃的速度就不會令冰放太久而溶掉了XD
店子是簡潔裝修, 木桌木椅, 並不是坐得太舒服, 而且有點迫_。
但店員都服務都不錯~~ 很有禮貌~~
妹妹覺得整體10個好有8個呢 >u<
2009-08-01
  • 伯爵奶茶雪花冰
2009-08-01 6 瀏覽
間野好多人排隊但唔知點解OPENRICE咁少食評@@有個waiter好好服務態度=p我問好多野(勁煩)佢都應我!連男朋友都話我好煩= = 芝麻wu豆花 : 麻麻 佢兩樣野同時上搞到唔知食物先好最後搞到依個凍晒 無晒芝麻味=( 自己拼的 點咩睇圖 好好好好好好好好味呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!好味過另一間食雪花冰既又係性糖既多多聲個間熔左後變水. 又少料:@依間係變雪糕的 同埋佢朱古力雪糕最近用左酒店用既朱古力~~~~~超正<3希望多左人去料都係一樣多!

間野好多人排隊
但唔知點解OPENRICE咁少食評@@

有個waiter好好服務態度=p
我問好多野(勁煩)佢都應我!
連男朋友都話我好煩= =

芝麻wu豆花 : 麻麻
佢兩樣野同時上搞到唔知食物先好
最後搞到依個凍晒 無晒芝麻味=(

好味過另一間食雪花冰既又係性糖既多多聲
個間熔左後變水. 又少料:@

超正<3
希望多左人去料都係一樣多!
叫左依d! 係個waiter嗌我嗌架:p 全部都好正!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2009-07-28
叫左依d! 係個waiter嗌我嗌架:p 全部都好正!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 朱古力雪花冰
2009-07-28 6 瀏覽
之前o向雜誌已經知道lee個新地方食綿花冰琴日終於一嚐心願不過結果強差人意真係冇想像中咁突出同好食而且仲好貴琴日下晝時間去, 完全唔洗等位, 不過入面都坐左一半人之後佢地放低左個menu, 就同我地講季節限定O既有兩款, 不過成$45/@ , 點解咁貴o既1: 西瓜 +荔枝2: 巨峰提子 + 蜜桃2款都會各有配料、生果, 夾左口吃跟住我就同男友講:"依lee度冇得自己揀嫁?"其實都講得幾大聲, 但d staff冇理會過於是我地睇左兩睇就揀左限定款O既Item2, 雙色綿花冰, 畢竟lee度係sell雙味mao黎度個賣相幾好o既, 雙色幾靚, 不過d配料夾得好求奇粟米片 + 2款極似, 口感都極似o既椰果 + 3粒哈蜜瓜 + 過甜o既醬一路食我地都覺得好普通, 一d都冇入口即溶o既綿花冰應有感覺, 俾想像中差仲要lee款成 $45....真係唔知貴o向邊度, size又係咁上下normal!!!食完之後就check啦~~~ 去度cashier先發覺原來有得自己揀o既"自由組合"真係俾佢激死......lee d必備o既資料理應每張table都有架ma但居然係冇law, 而且d staff
之前o向雜誌已經知道lee個新地方食綿花冰
琴日終於一嚐心願
不過結果強差人意
真係冇想像中咁突出同好食
而且仲好貴

琴日下晝時間去, 完全唔洗等位, 不過入面都坐左一半人
之後佢地放低左個menu, 就同我地講季節限定O既有兩款,
不過成$45/@ , 點解咁貴o既

1: 西瓜 +荔枝
2: 巨峰提子 + 蜜桃
2款都會各有配料、生果, 夾左口吃
跟住我就同男友講:"依lee度冇得自己揀嫁?"

其實都講得幾大聲, 但d staff冇理會過

o黎度個賣相幾好o既, 雙色幾靚, 不過d配料夾得好求奇

真係俾佢激死
但居然係冇law, 而且d staff一路都冇提過, 只係sell係最貴o"限定口味" 好唔專業o者

唉~~~ 之後我拎左張"自由組合"紙走.....發覺佢d"自由組合"好貴啊~~
冰底隻隻都差唔多唔同價錢, 最貴係 $33荔枝雪底~~~
而且d配料又成 $3/@.....夾夾埋埋又係要成 around $40
咁食法好唔化算啊~~~ 真係俾起"唐伯府" 同"甜品老媽"貴好多.....

umm......下次我會試多次"自由組合"一嚐心願
, 之後應該唔會再幫襯lu
一次被搵笨就已經夠啦!!!
試唔到o既自選口味~~~ =(
好普通o既冰啊~
2009-07-26
$22.5 (下午茶)